Универсални отоплителни котли за отопление на частна къща

Roda Brenner Classic BCR-04

 • Мощност, kWt:
  23.3
 • Брой вериги:
  1
 • Тип:
  етаж

Предимства:

 • топлоизолация
 • гъвкавост на горивото
 • наличието на термометър и манометър
 • висока ефективност
 • цена

Недостатъци:

 • не

Избирайки отоплителен котел, първият елемент, на който купувачът обръща внимание, е видът гориво, използвано в работата. Причината се крие не само в значителната разлика между цената, например за газ и електричество, но и в наличността на този или онзи енергиен носител.

И двата проблема понякога се решават напълно, понякога частично се решават от комбиниран отоплителен котел, проектиран да работи с няколко вида гориво.

Характеристики на отоплението с комбинирани котли

Основното предимство на комбинирания котел се крие в името му. Това устройство може да работи с няколко вида гориво, което ви позволява да регулирате енергийните разходи директно по време на работа на това оборудване.

Като пример можем да посочим ситуация, когато в даден период е много по-изгодно да отоплявате къща с дърва, отколкото с дизелов двигател. Това може да се случи с електричество и с втечнен газ.

Важно! Комбинираните отоплителни котли са предимно енергонезависими, тоест те могат да продължат нормалната си работа по време на прекъсване на електрозахранването. В техния дизайн, като правило, са предвидени две горивни камери, всяка от които е проектирана да изгаря собствен тип гориво. Някои от моделите са допълнително оборудвани с нагревателни елементи, които осигуряват работоспособността на оборудването.

Очевидните предимства на котлите с много горива включват следните точки:

 • Независимост от наличието на един енергиен източник.
 • Възможността да се използва точно наличния в момента вид гориво.
 • Възможност за оборудване на няколко сегмента от отоплителната мрежа, включително подово отопление, ако котелът е оборудван с няколко отоплителни кръга.
 • Икономии на разходи поради използването на най-изгодното в момента гориво.
 • Един комбиниран котел с няколко горивни камери заема по-малко място от няколко агрегата с едно гориво.

Някои комбинирани котли са оборудвани с автоматизация, способна независимо да превключва оборудването между видовете гориво, когато захранването на един от тях по някаква причина спира. За частна къща такова решение е изключително полезно, тъй като премахва необходимостта собственикът да участва в работата на отоплителната система.

Естествено, както всеки отоплителен котел, оборудването с много горива има редица недостатъци, които трябва да се вземат предвид при вземането на решение дали да се инсталират:

 • Разходите... Той е забележимо по-висок в сравнение с котлите с едно гориво.
 • Необходимост организация на местата за съхранение на използваното твърдо или течно гориво.
 • Необходимост организиране на отделно котелно помещение... Въпреки че за комбинираните котли може да се каже, че те са компактни, те все пак надминават електрическите или газовите агрегати по размер. Освен това работата на едни и същи въглища или дизелово гориво е твърде „мръсна“, за да се постави топлинният генератор не в отделно котелно помещение.
 • Цялостна сложност на дизайна, което всъщност оказва пряко влияние върху разходите, а също така усложнява поддръжката.

Важно! Комбинираните котли също включват модели само с една горивна камера. За да се превърнат в алтернативни горива, горелката трябва да бъде заменена.Като се има предвид, че такива устройства често са оборудвани и с нагревателни елементи, без да се подменя горелката, е възможно да се работи на електричество.

Какви са предимствата на електрическите котли на дърва?

Основният основен недостатък на всеки котел за твърдо гориво е, че собственикът на жилището е прикрепен повече или по-малко към него. В края на краищата, това устройство, за разлика от газовия си колега, трябва да се "захранва" само ръчно. Този проблем е частично решен в котли с автоматична система за подаване на гориво, но те могат да работят само с фини въглища (с размер на отделните части от 5 до 25 мм), пелети или насипно гориво - стърготини, чипс или корпуси от слънчогледови семки. Ако собственикът на къщата планира да използва обикновени дърва за огрев като гориво, системата за автоматично подаване няма да му помогне по никакъв начин.

Котел с автоматична система за подаване на гориво

Средно на всеки три часа трябва да добавяте дърва за огрев към котела. Ами ако не можете да го направите навреме? Разбира се, охлаждащата течност в отоплителната система ще се охлади, а заедно с това и въздухът в стаите. Също така ще трябва да забравите за добрата почивка: ще трябва да ставате поне два пъти на нощ, за да подновите запаса от дърва за огрев, в противен случай ще се събудите в хладилника сутрин.

Собственикът на комбиниран котел, работещ на дърва и електричество, може само да мечтае за подобни проблеми в кошмар. Ако запасът от дърва за огрев в горивната камера не се актуализира своевременно и температурата на охлаждащата течност започне да пада, интелигентната автоматизация автоматично ще включи електрическите нагревателни елементи и отоплителната система ще бъде възобновена.

Друго предимство на котлите от този тип е, че те са доста лесни за производство и следователно относително евтини. За тези, които имат бюджет, такова оборудване е най-подходящо.

двуконтурни комбинирани отоплителни котли

Отделно котелно помещение

Разновидности на комбинирани котли за отопление на частна къща

Сред комбинираните котли за отопление на частна къща можете да изберете модели, които отговарят на нуждите на дори взискателните купувачи, разбира се, в рамките на разумното.

В зависимост от конструктивните характеристики многотопливните топлинни генератори са разделени на няколко вида, което ви позволява да изберете опция без надплащане за конкретни условия на работа.

Едно- и двуконтурни котли

Отоплението на къщата може да се организира от комбинирани котли с различен брой вериги:

 • Едноконтурни котли - предназначени само за отопление.
 • Модели с двойна верига - с допълнителна верига, осигуряваща захранване с топла вода.

Моделите, които работят само в отоплителен кръг, обикновено са по-надеждни поради опростен дизайн. Поради това те са и по-евтини. От друга страна, когато е свързан котел за индиректно отопление, отоплението се комбинира с БГВ. Вярно е, че такъв куп е по-скъп от цената на двуконтурните модели.

Комбинираните котли с два отоплителни кръга са оборудвани или с намотка, или с резервоар за съхранение. В първия случай крановете за топла вода получават бързо нагряване на вода за битови нужди, но с ограничен капацитет, в зависимост от мощността.

В случай на резервоар за съхранение, той осигурява битово захранване без температурни колебания, в случай че гореща вода се използва от повече от 2 - 3 потребители.

Някои модели, независимо от броя на веригите, са оборудвани с плот за готвене. Допълнително гориво не се консумира, за да се загрее и следователно можете да загреете закуската, грубо казано, безплатно.

Видове горива

Комбинираният котел за дома може да бъде дву- и тройно-горивен. Първата група включва модели със следните основни пакети гориво:

 • Газово твърдо гориво... Електрически котел за изгаряне на дърва е отличен пример тук, тъй като се смята, че самите дърва за огрев са евтин източник на енергия.Това обаче е вярно, ако те се добиват сами. Въглищата и пелетите също могат да се използват като твърдо гориво. Този дизайн обикновено е слабо автоматизиран.
 • Газ-електричество - относително компактен, основното гориво е евтиният газ. Нагревателният елемент е свързан за работа или за бързо нагряване на вода, или когато основният топлоносител е изключен. Сред предимствата трябва да се отбележи вариативността. Също така е необходимо да се обърне внимание на факта, че в повечето от тези модели електричеството се изразходва не за нагряване на охлаждащата течност, а за поддържане на нейната температура.
 • Твърдо гориво-електричество - популярен е в негазифицирани региони. По дизайн това е класически котел на твърдо гориво, но оборудван с нагревателен елемент, който може да работи едновременно с камината или дори независимо, поддържайки номиналния режим на работа на топлинния генератор. Отоплението на къща с електрически котел на дърва е особено полезно в негазифицирани райони с гори.

Комбинираните агрегати с три горива са по-малко популярни, но сред всички опции можете да вземете доста интересни модели, които са лесни за използване:

 • Газ-течно гориво-твърдо гориво... Най-добрите модели са структурно неусложнени и имат две камини. При първата се изгаря или газ, или течно гориво, което зависи от монтираната горелка (може да се смени), а във втората - само твърдо гориво.
 • Газ-твърдо гориво-електричество - се считат за най-универсални, тъй като използват три енергийни носителя, които са напълно различни по отношение на наличността, надеждността и цената.

Трябва също да се отбележи, че комбинираните котли могат да имат както отделни пещи, всяка от които работи на собствен отоплителен кръг, така и една обща горивна камера. Вярно е, че последният вариант е типичен главно за домашно приготвени топлинни генератори и постоянно получава доста противоречиви отзиви.

Котли с отворена или затворена горивна камера

Типът горивна камера е друг критерий, по който комбинираните котли се разделят на подвидове:

 • Модели с отворена камера... Тук продуктите от горенето се отстраняват чрез естествена тяга в комина. Въздухът за изгаряне на гориво също се засмуква без помощни устройства директно от котелното помещение.
 • Оборудване със затворена горивна камера - работи точно обратното. Продуктите от горенето се отстраняват принудително, както и въздухът се поема за подпомагане на процеса на горене. Тук трябва да се отбележи, че въздушната маса се подава от улицата, тоест кислородът не се изгаря в стаята.

Работата на затворена камера във всеки случай зависи от електричеството, което захранва вентилатора, така че по отношение на автономността може да не е най-добрият избор.

Как да изберем електрически котел на дърва?

Преди да закупите котел от този тип, трябва да решите някои от неговите параметри:

1. Мощност на котела

Изборът на мощност се извършва по същия начин, както за всеки друг котел. Най-добре е да поръчате изчисляване на топлината и дизайн на отоплителна система от специализирана компания. Ако това не е възможно, можете да използвате средната стойност на специфичната мощност на отоплителните системи, която е 130 W / на кв. м за къщи с площ от 100 - 150 кв. м и 85 W / кв. м за къщи с площ 400 - 500 кв. м. Умножавайки специфичната мощност по отопляемата площ, е възможно да се определи необходимата мощност на котела. Например, за отопление на къща с площ 125 кв. m ще ви трябва единица с капацитет 125x130 = 16 250 W или 16,25 kW.

Не забравяйте, че електрическият котел на дърва има специални изисквания за окабеляване на дома. Уверете се, че тя ще може да "издърпа" устройството, което харесвате.

2. Тегло

Устройствата от този тип, особено мощните, са доста масивни.Преди да закупите котел, оценете носещата способност на пода и възможността за укрепване на неговата структура в помещението, където ще бъде изградено котелното помещение.

3. Материал и конструкция на решетката

В случай на преобладаване на дървесно гориво, трябва да изберете котел с чугунена решетка. Ако планирате да използвате често насипно гориво, изберете модел с решетка тип пчелна пита, която е изработена от керамика и стомана.

4. Наличието на втори топлообменник

Днес комбинираният котел за дърва и електричество с възможност за свързване към верига за БГВ е доста популярен продукт, но не е подходящ за всички. Факт е, че в момента на използване на топла вода цялото внимание на котела преминава към нея. В този случай нагрятата охлаждаща течност престава да тече в отоплителната система, тъй като тя се използва за нагряване на вода във втория топлообменник. Ако за някои нужди трябва да отворите крана за топла вода за дълго време, инсталирането на двуконтурен котел няма смисъл. В този случай просто ще останете без отопление.

5. Материал на топлообменника

Чугунени топлообменници се считат за най-предпочитани. Те не са податливи на корозия, поради високия си топлинен капацитет, те могат да изгладят краткотрайни спадове в мощността на котела и нямат слаби места под формата на заваръчни шевове, тъй като са сглобяеми. Стоманеният топлообменник е заварена конструкция, той е по-малко издръжлив и се страхува от ръжда, но за разлика от чугуна, той не се срутва при внезапни температурни промени.

Препоръки при избора на бойлер

Изучавайки всеки рейтинг на комбинирани котли за частна къща, ще забележите, че всеки модел има свои собствени характеристики, както по отношение на експлоатацията, така и по физически размери и дизайн. Всъщност в продажба можете да намерите агрегати, работещи с четири и дори с пет вида гориво. От наличността и цената на енергийния носител трябва да се надгражда при покупка.

Важно! Следователно комбинираните котли, проектирани за неравномерно използване на енергийните ресурси, при преминаване от основния тип гориво към резервния, могат да имат сериозни вариации в ефективността. Също така при избора се вземат предвид планираните разходи за сезона. Когато има наличен газ, обикновено не възникват въпроси, тъй като той остава най-евтиният. Достатъчно е да закупите модел от типа газ-електричество, като по този начин осигурите непрекъснато и ефективно отопление.

Въз основа на разходите за отоплителния сезон списъкът от най-евтиния енергиен източник до най-скъпия е следният:

 • Природен газ.
 • Пелети.
 • Дърва за огрев.
 • Въглища.
 • Втечнен газ.
 • Дизел.
 • Електричество.

Местоположението на елементите в списъка може да варира в зависимост от действителните разходи на енергоносителя в определен регион.

Прегледи на универсални котли на твърдо гориво с вградени нагревателни елементи: предимства и недостатъци

Ползинедостатъци
Само с 10-15% по-високи разходи, което прави покупката на комбинирания модел по-изгодна от финансова гледна точкаДоста проста функционалност, липса на усъвършенствана автоматизация
Частично елиминиране на основния недостатък на ТТ котлите - необходимостта от постоянно допълнително натоварване. Според собствениците на дори доста големи къщи с площ от 150-200 м 2, мощността на нагревателните елементи е достатъчна, за да поддържа температурата от 17-19 ° C до сутринта.В универсалните котли за дърво и електричество се използват само стоманени, устойчиви на корозия топлообменници. Днес няма модели от чугун.
Спестяване на място в котелното помещениеПо-ниска ефективност на нагревателните елементи
Възможността да се използват два източника на топлинна енергия по всяко времеОбикновено по-малък обем на камината
Наличие на двуконтурни моделиОграничен избор на модели, почти няма чуждестранни производители на пазара
Възможността да се използва електричество за отопление само през нощта на намалени цени (имате нужда от електромер, който разграничава потреблението по часови зони)Нагревателният елемент има ниска мощност и въпреки факта, че може да работи автономно, той е предназначен само за поддържане на температурата, а не за пълно нагряване.

Комбинирано изчисляване на мощността на котела

На теория за отопление 10 кв.м. площ, трябва да похарчите 1 kW топлинна енергия. Такова изчисление обаче е силно опростено и условно, то се коригира въз основа на следните фактори:

 • Степента на изолация на сградата като цяло... Той отчита не само материала на стените, но и броя на отворите, кои врати и прозорци са инсталирани.
 • Климатични особености на региона... Ако зимата се характеризира със силни студове, разликата между температурата на околната среда и достигнатата марка се увеличава. Това означава, че оборудването трябва да бъде по-мощно.
 • Брой етажи и височини на тавана... Всъщност няма да е необходимо да се отоплява площта на къщата, а обемът на съдържащия се въздух.

По този начин надбавката за мощност за многоконтурния комбиниран котел може да бъде 25 - 30%. Подробни изчисления се извършват от специалисти.

недостатъци

Основният недостатък на този тип оборудване продължава да бъде високата му цена. Този модел ще трябва да похарчи приблизително 1,5-2 пъти повече средства от котлите, работещи изключително върху един вид суровина.

Сред минусите може да се отбележи и ограничената мощност на електрическия нагревателен елемент, максималната производителност е не повече от 25 kW.

Тази мощност е напълно достатъчна за отопление на жилищна сграда и малки промишлени сгради, но трудността се крие във факта, че по време на работа на отоплителни котли на дърва, електричество в режим на отопление на водата, производителността може да не е достатъчна за отопление на стаята необходимата температура.

Изгодно ли е да отоплявате къщата с комбиниран котел

Променливостта е основният коз на комбинирания котел. С правилния избор на топлинен генератор за специфични работни условия, разходите за отопление се намаляват. Освен това, ако има недостиг на един от видовете гориво, винаги можете да преминете към друг. Всичко зависи от цената на енергийния носител и неговата наличност.

В негазифицираните райони за добив на въглища има смисъл да се инсталират комбинирани котли, в които въглищата са основното гориво. Обикновено цената за този енергоносител в такъв район е под средната. Ако има достъп до газ, ситуацията става още по-опростена и твърдото гориво влиза в категорията на резервите.

В случай на инсталиране на многотарифен измервателен уред, през нощта, когато цената на електричеството е значително по-ниска, има смисъл да се използва електричество за поддържане на температурата в стаите. Горните опции за експлоатация на котел с много горива не са нищо повече от примери за икономии на ситуации.

Комбиниран котел TT-електричество

Комбинираният котел за дърва и електричество ще бъде по-скъп от конвенционалния нагревател TT, но не много. Например, домашен уред Topol-M с мощност 14 kW ще струва 30 хиляди рубли. Дизайнът на такива модели е стандартен:

TT котел с бункер за пелети.

 • камина;
 • топлообменник;
 • резервоар за топлообменник;
 • изолирано тяло;
 • система за автоматизация.

Електрическият нагревателен елемент е вграден в резервоара за съхранение на котела. Нагревателният елемент е лесен за смяна, ако изгори. За да направите това, достатъчно е да развиете дефектния нагревателен елемент и да завиете нов. Нагревателният елемент може да работи независимо или може едновременно да изгаря твърдо гориво. Този подход е полезен, когато трябва бързо да загреете системата или да удължите периодите между стартиране.

Както знаете, в конвенционалните ТТ котли дърва за огрев трябва да се хвърлят на всеки 4 часа, в нагревателите с пиролиза това време се увеличава от 6 на 8 часа, но не повече. Ако във веригата няма капацитет за съхранение, но температурните спадове са неизбежни. Нагревателният елемент спомага за изглаждането на капките. Можете да инсталирате термостат и да го свържете към нагревателния елемент. Това ще поддържа температурата на същото ниво.

Преди да направите топъл под във вана, трябва да изчислите оптималната стъпка на тръбата.

Най-малко височината на замазката за подово отопление трябва да бъде 7 cm.

Освен това електрическият нагревателен елемент може да поддържа температурата на водата в системата на минимално приемливо ниво, когато сте далеч. Естествено, просто е безсмислено да отоплявате напълно къщата, когато не сте у дома в продължение на няколко дни.

Изисквания за инсталиране

Почти всички комбинирани котли са на пода и изискват отделно оборудвано котелно помещение. Освен това при инсталирането им е наложително да се спазват редица изисквания за пожарна и електрическа безопасност, както и спазване на SNiPs. По-долу са посочени основните характеристики на инсталацията.

Помещения

 • Наличието на подсилена индивидуална основа за инсталиране на котелно оборудване.
 • Съответствие със стандартите за пожарна безопасност.
 • Сухота в котелното помещение, защита срещу проникване на влага.
 • Негорим материал за стена.
 • Минималното разстояние между котела и всяка стена е 300 мм.

Комин

 • Плътност на ставите.
 • Без пукнатини или други механични повреди.
 • Топлоизолация, която предотвратява образуването на конденз и лед, което може да доведе до запушване на канала на комина.
 • Главата е най-малко 500 мм висока.

Електрическа мрежа

Тук е важно да се премахне вероятността от контакт с вода на каквито и да е тоководещи елементи, ако има такива. Също така задължително изискване е правилният избор на напречното сечение на захранващото окабеляване, което се изчислява въз основа на общата мощност на доставеното оборудване, силата на консумирания ток.

Топ производители

Комбинираните рейтинги на отоплителни котли могат да включват десетки модели от голямо разнообразие от производители. Сред тях има такива, които са особено популярни сред купувачите и с право се считат за едни от най-добрите.

Protherm

Този европейски производител на отоплителни котли се отличава с широка гама от продукти с повече от 90 продукта, включително топлинни генератори от почти всякакъв вид, включително иновативни кондензационни модели. Продуктите се доставят в повече от 25 страни от Европа, Азия и Африка, където са спечелили доверието на потребителите.

Котлите Protherm са сертифицирани по ISO 9001, имат достъпна цена за широк кръг купувачи и богата гама от модели. Освен това производителят предоставя професионално обслужване както чрез свои услуги, така и чрез партньорски компании, чиито служители трябва да преминат специално обучение.

Рода

Продуктите на немския производител Røda са представени на вътрешния пазар от електрически, газови, твърди горива и, разбира се, комбинирани котли. Roda е климатично оборудване с европейско качество с обслужване в цялата Руска федерация и широка мрежа от дилъри.

Всички котли Roda на твърдо гориво имат естествена тяга, а интензивността на горенето се регулира с помощта на термомеханичен регулатор. От друга страна, топлинният генератор може да бъде преоборудван с автоматизация. Възможно е също така да се монтира блок за управление и вентилатор за принудително всмукване на въздух.

ZOTA

Домашният производител ZOTA предлага на клиентите, наред с други неща, комбинирани отоплителни котли за дърва и въглища с възможност за свързване на нагревателни елементи като опция.

Те се различават по достъпна цена, има модели с горелка.Някои топлинни генератори на твърдо гориво напълно осигуряват дългосрочно горене, което в зависимост от вида на енергийния носител е 8 - 12 часа.

Теплодар

Друг местен производител, който предлага на клиентите не само котли, но и печки и дори камини. Teplodar работи в областта на отоплението от 20 години и има повече от 50 патента за уникални разработки.

При производството се използват висококачествени материали, а надеждността на продуктите се потвърждава от различни сертификати. Моделната гама включва хоризонтални топлинни генератори от серията Uyut с просторна камина, предназначена за дърва за огрев с дължина до 50 cm.

© 2020 Всички права запазени

Какви са комбинираните котли "дърва-електричество"

Котлите от смесен тип, работещи на твърдо гориво и електричество, винаги са на пода, отговарящи по размер на конвенционалните модели на твърдо гориво. Без използването на нагревателни елементи (тръбни електрически нагреватели), това са обикновени котли на твърдо гориво, които изгарят не само дърва за огрев, но и въглища, пелети, торф, кокс, антрацит. Тръбопроводите, монтажа и свързването на универсални котли се извършват по същия начин, както при котлите с едно гориво.


Модел Kupper Practitioner.

За какво са и как се използват

Отоплението с електричество е най-скъпо. Ако обаче го използвате като резервен източник на топлина в котел на твърдо гориво, можете да получите повече предимства, отколкото може да изглежда на пръв поглед:

 • поддържане на комфортно ниво на температурата след изгаряне на твърдо гориво за по-дълъг период, например до сутринта, ако товарът е изгорен в полунощ;
 • изглаждане на цикличността на котлите на твърдо гориво, когато се достигне прекомерен нагревателен капацитет в пика на горенето, а между зарежданията той значително намалява. В резултат на това е трудно да се поддържа постоянно комфортно ниво на температурата в къщата;
 • възможността за по-бързо нагряване на охлаждащата течност при едновременно използване на дърва за огрев и електричество;
 • сериозни спестявания в пространството на котелното помещение, тъй като инсталирането на два отделни котла с едно гориво изисква поне 6 m 2 свободно пространство.

За разлика от моделите на газова дървесина, котлите за твърдо гориво и електричество са по-оправдани, практически не се различават по цена от конвенционалните аналози на твърдо гориво.

Ако обаче има финансови възможности и пространството в котелното не е ограничено, препоръчваме да инсталирате два отделни бойлера, които могат да бъдат свързани паралелно (ако системата е с естествена циркулация) или последователно (ако затворена отоплителна система с планира се принудителна циркулация на охлаждащата течност). Има няколко причини за това:

 • функционалността на отделен електрически котел е много по-висока, особено когато се използва стаен термостат;
 • единицата на нагревателния елемент намалява обема на горивната камера средно с 5-15 литра, което влияе върху продължителността на изгарянето на един товар;
 • Ефективността на нагревателните елементи по време на работа след изгаряне на товара намалява с няколко процента (от стандартните 99%) поради наличието на постоянна тяга в камината. В допълнение, водната риза, в която са поставени тръбните електрически нагреватели, обикновено не е отделена от слой топлоизолация, което добавя топлинни загуби през топлообменника (когато отоплителното тяло на дори бюджетни електрически котли има слой топлоизолация) .


Котли с време на изгаряне от един елемент за гориво до 7 дни

Устройство и принцип на действие

Котлите с вградени нагревателни елементи имат абсолютно същия дизайн като класическите аналози на твърдо гориво, с изключение на пространството, запазено за блока на нагревателните елементи във водната риза, често това предполага намаляване на обема на горивната камера. Блокът от тръбни електрически нагреватели е подвижен, нагревателната част е поставена директно в топлообменника, а контактите се извеждат през отвор в стената на тялото на котела.

Дори 6 кВт блокове работят от еднофазна захранваща мрежа, те се управляват от котела, автоматично или с помощта на отделен контролен панел, както при моделите Zota и Teplodar Kupper.

Алгоритъмът на работа е прост:

 1. Когато се изгаря с дърва или въглища, котелът работи като всяко друго твърдо гориво. Нивото на тяга и температурата се поддържа от механичен термостат.
 2. След изгарянето на горивното натоварване температурата на охлаждащата течност пада и, когато се достигне критичното ниво, температурният сензор изпраща сигнал към нагревателния елемент.
 3. Ако по време на нагряване чрез нагревателни елементи се зарежда нова порция твърдо гориво, температурата на охлаждащата течност ще се повиши и нагревателните елементи ще се изключат.


Ето как изглежда готов резервен комплект (PU, нагревателен елемент и окабеляване) за котлите Zota.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни