Зареждане с гориво на климатика: правила и характеристики


Мобилен климатик

На първо място, струва си да разберете самата концепция - мобилен климатик и как се различава от обичайните сплит системи.

Това е устройство за вентилация на въздушните потоци в компактна стая. Инсталира се в помещения, където инсталирането на сплит система е невъзможно.

Неговата работа има редица характеристики:

 • Мобилност
 • Компактност
 • Удобство по време на транспортиране
 • Високата мощност гарантира добри работни резултати (висока ефективност при охлаждане при стайна температура)
 • Извършва работа в няколко режима
 • Той може не само да проветрява и променя температурата на въздушните потоци, но и да ги почиства от вредни примеси и микроби.

По своя дизайн подови климатици могат да бъдат еднокомпонентни моноблокове или сплит системи от мобилен тип. И моноблоковете, и сплит системите изискват своевременно зареждане с гориво на мобилния климатик.

Най-популярният тип подов климатик е единичен блок. Включва основно тяло и тръба за обезвъздушаване. Особеността на устройството е поемането на въздушни потоци от помещението и излизането на обработения въздух на улицата през въздушната тръба.

Подовият климатик обикновено се купува в помещения, където е невъзможно да се инсталира сплит система, с възможност за честа смяна на местоживеенето. Устройството често се използва като сезонен охладител за стая в летните вили. Използва се и при наемане на жилище.

Основните му предимства (компактност, преносимост, лекота на използване) правят този тип устройства толкова популярни. Устройството е от средната ценова категория, поради което е достъпно за повечето потребители.

Пълнене на индустриални хладилници с фреон

Зареждането на промишлени хладилници с фреон се извършва изключително от специалисти в строга последователност. Нарушаването на правилата често води до неправилна работа на оборудването, невъзможност за поддържане на даден температурен режим.

Процедура за зареждане с гориво

Уредите имат специални пълнителни клапани. Обикновено хладилният агент се инжектира в течно състояние по тръбопровод. Въпреки това, малки единици, които изискват малко количество хладилен агент, за да функционират, могат да се зареждат с газообразен хладилен агент през смукателната тръба.

В зависимост от конструктивните характеристики на машината, клапанът може да бъде разположен на различни места. При модели с прегряване той най-често се монтира на течната линия пред сушилнята, така че да останат следи от влага, съдържаща се в хладилния агент. При модели с наводнени изпарители той се намира на едно и също място или между сепаратора за течност и разширителния клапан. Във втория случай пред клапана трябва да се монтира допълнителен влагоуловител.
НАЕМЕТЕ ХЛАДИЛНА КАМЕРА! ВЗЕМЕТЕ ЦЕНАТА
5 причини да купите хладилници от AkvilonStroyMontazh

 1. ACM предлага персонализирани хладилници и фризери с различни цветови нюанси, а не само стандартни цветове
 1. Ефективност на изчисленията и бърз монтаж на сандвич панели
 1. Правим мащабни проекти на зеленчукови магазини, както и прилагаме дизайнерски решения за съхранение на храни в селски къщи и вили, ресторанти и кетъринг
 1. Оптималното съотношение на цената и качеството на доставените от нас хладилни камери и хладилно оборудване за тях
 1. Цялостно решение на вашите бизнес задачи "до ключ"

Техниките също са различни. Хладилният агент може да се инжектира директно от бутилка или с помощта на пълнителен цилиндър, който се напълва предварително в цеха с необходимото количество хладилен агент. Гъвкавият маркуч от устройството за пълнене първо се свързва към клапанния колектор. За да се изключи навлизането на въздух в веригата на машината, въздухът първо се отстранява от гъвкавия маркуч и едва след това гайката се затяга до повреда в мястото на свързване на връзката на пълнещия клапан и гъвкавия маркуч.
За газообразния хладилен агент се използва бутилка. Ако върху него е предвиден само един клапан, той се обръща с главата надолу и процедурата започва. Както вече споменахме, този метод е подходящ само за малки инсталации.

Когато се пълнят средни и големи модели с течен хладилен агент, се използват по-сложни конструкции с двупосочни клапани, предназначени за течност и пари. В този случай той не е обърнат - той остава в естественото си положение.

Когато зареждате директно от цилиндър, е необходимо ясно да контролирате обема на инжектирания хладилен агент. За точност на измерването се използват специални везни, които служат като своеобразен електронен дозатор. С цилиндър всичко е по-лесно, тъй като в него вече е налита доза хладилен агент.

Подготовка на хладилната система за зареждане с гориво

Най-удобните системи за зареждане с гориво са системи, състоящи се от цилиндър и вакуумна помпа. Те ви позволяват да въведете строго измерено количество хладилен агент, без да рискувате грешка в изчисленията.

Ако пълненето се извършва от цилиндър, тогава има такава ситуация, че налягането в автомобила и цилиндъра се изравнява. Преливането на хладилен агент спира. За да продължите да пълните, е необходимо да увеличите налягането в цилиндъра. Това се постига чрез потапяне във вана с топла вода. Освен това температурата на водата не трябва да бъде по-висока от 40C. Нежелателно е да се използват други методи за отопление, тъй като те могат да доведат до опасни ситуации. Друга възможна опция е електрически нагревателен кабел за опасване на балона, но може да бъде много трудно да се намери правилната температура. Цилиндрите за пълнене са много по-лесни за използване, тъй като тяхната конструкция вече има електрически нагревател, работещ при определен температурен режим.

Контрол на количеството хладилен агент в системата и качеството на зареждането

При инсталации за зареждане с гориво, охладени с водни кондензатори, се препоръчва да не се спира циркулацията на вода в тях. Понижавайки температурата му, се оказва, че създава запас от хладилен агент в приемника или кондензатора за течност.

Когато правилното количество хладилен агент се излее в машината, маркучите се разкачват, клапаните се затварят и компресорът се включва. След това изчакват, докато уредът достигне стабилен режим на работа. На този етап е важно да следите отблизо показанията на манометрите и нивото на маслото на компресора. Нивото на зареждане също се определя от качеството на потока на хладилния агент, видим в смотровото стъкло на течната линия. Солидният поток ще означава, че в системата има достатъчно хладилен агент. Появата на малки единични мехурчета е възможна само при отваряне на разширителния клапан, но те са единични и изчезват много бързо.

Ако хладилният агент не е бил напълнен с достатъчно хладилен агент, тогава постоянно ще се появяват мехурчета в течния поток. Този проблем трябва да бъде отстранен незабавно чрез добавяне на малко хладилен агент в системата.

Стартиране на хладилната система след зареждане с хладилен агент

За да функционира оборудването правилно, е необходимо приемникът на течност да е пълен с една трета течен хладилен агент.Ако нова инсталация е пусната в експлоатация, не се препоръчва да променяте настройките на термостатичния разширителен клапан, докато достигне стабилно състояние.

Ще е необходима промяна на настройките, ако прегряването в смукателната линия е твърде ниско или, напротив, високо. Това може да се разбере чрез сравняване на показателите на манометрите. За невеж човек ще бъде трудно да определи степента на зареждане с гориво и правилното функциониране на машината, затова се препоръчва тези процедури да се поверяват само на квалифицирани специалисти.

Експлоатация

Дизайнът на устройството предполага лекота на сглобяване и инсталиране. Грижата за системата също не изисква определени знания и умения. Всеки потребител може самостоятелно да зарежда с гориво мобилен климатик в случай на изтичане на хладилен агент.

За правилната работа на устройството трябва да следвате основните правила за инсталирането му:

 • Вентилационната тръба трябва да се монтира в отвора на прозореца или да се монтира специален отвор в стената.
 • Поставете подовият климатик близо до отвора на въздуховода.
 • Уверете се, че няма препятствия по пътя на въздушния поток на устройството.
 • За дълготрайна работа трябва да работите в съответствие с инструкциите.
 • Работата на устройството може да започне след 2 часа от момента на инсталирането.

Зареждам гориво

Основната причина за повредата на подови климатици е ненавременното зареждане с гориво или липсата му изобщо. Факт е, че фреонният газ се използва като хладилен агент на устройството, който подлежи на изпаряване. По този начин хладилният агент обикновено губи 10% от масата си в рамките на една година. Също така, по време на работа има естествено изтичане на фреон. Следователно всеки потребител трябва да може сам да зарежда мобилния климатик и периодично да извършва тази процедура.

Симптоми на липса на хладилен агент:

 • Бавна скорост на работа
 • Ниско качество на работа
 • Наличието на външен шум
 • Увеличение на потреблението на електроенергия
 • Появата на покритие от замръзване върху тялото на устройството
 • Въздушна тръба заледяване

Появата на един или повече знаци по време на работа показва необходимостта от процедура за зареждане с гориво.

Преди да напълните мобилен климатик с фреон, трябва да знаете основните характеристики на пълненето на подови климатици:

 • Дизайнът на устройството предполага използването на компоненти в един корпус. Производителите осигуряват пълна плътност на системата, поради което тялото на устройството е подложено на процедура за запояване. Производителят презарежда устройството с фреон, след което не се осигурява зареждане с гориво. Всеки климатик обаче е податлив на изтичане на хладилен агент, поради което трябва да се напълни с фреон. Зареждането с гориво се извършва с помощта на специален клапан на Schroeder, монтиран в устройството, през който се подава фреон.
 • Особеностите на производството на подови климатици предполагат само процедурата за пълно пълнене на устройството, т.е. частичното пълнене в този случай не е подходящо.
 • Фреонните типове R22 и R407C се използват в мобилните климатици - в по-модерни устройства. R407C е трикомпонентен газ със сложен състав. В случай на теч се губи само част от неговите компоненти, поради което е невъзможно да се напълни този тип хладилен агент. Необходима е пълна процедура за зареждане с гориво.

Процедурата за зареждане с гориво за мобилния климатик може да направите сами. За това се препоръчва да се следват основните правила. Необходимо е да прочетете инструкциите за зареждане с гориво на мобилни климатици.

Определени видове допълнителна работа, използвана при монтажа (монтажа) на климатика или допълнителна работа със стандартен монтаж.

Зареждане с гориво (зареждане с гориво) на климатик какво е това, защо е необходимо и как се прави.

Въведение.

Какво представлява стандартното редактиране и за какво е то? Случи се така, че в климата съществува концепция за „стандартна инсталация“, защо е толкова стандартна? Включва всичко, което е достатъчно в повечето случаи, тоест „управлява“ мнозинството, следователно, за простота, като обясняваме на клиента какво искаме от него и въвеждаме този желан. Например, клиент се обажда и казва, че „Искам инсталация“ и като започнем от „стандартната“ инсталация, вече можем да му кажем по телефона пълните разходи за инсталация - добре, поне с вероятност от 90%. Да, истинските специалисти, работещи в магазини, са в състояние да ви кажат цената на вашата инсталация за 5 минути непринуден разговор! Да, случва се! Без „стандартно редактиране“ процесът на комуникация с клиенти би приличал на комуникация между глух и незрящ човек, тоест комуникацията би била досадна и най-важното - дълга.

Още веднъж - какво е стандартното редактиране, за да стане ясно? 1. Монтаж на 1 етап, не се извършват ремонти на къщи, 2. Външният блок е закачен под прозореца, 2. Вътрешният блок е до прозореца, 3. Капва вода на улицата, както обикновено, а не в канализацията (понякога управляващите компании го изискват), 4. Тази част от тръбата, която със сигурност ще премине през апартамента, ще бъде затворена със снежнобяла пластмасова кутия. Остроумие и това е !!! Виждате колко просто е всичко!)

Ами ако не можем да получим стандартна инсталация на климатик? Тогава най-вероятно ще имате някои малки излишъци и надбавки, не се притеснявайте от това, обадете ни се и ние ще ви посъветваме по този въпрос и заедно ще решим какво може да се направи или можете сами да се запознаете с нашите цени.

Възможно ли е да не плащате за допълнителна работа? Мога! Но тогава правим всичко според "стандартната инсталация"!)

Сега всъщност същността на въпроса.

Сервизно обслужване на климатици: проверка на производителността, почистване на уреда, дезинфекция, проверка на налягането и зареждане с гориво. Често при поръчка на нов климатик купувачът пита: „Ще се зарежда ли климатикът по време на монтажа?“, Ние отговаряме: „Всички нови климатици идват от завода ВЕЧЕ с фреон, рядко се случва гайките да са силно затегнати и след това го зареждаме с гориво и, разбира се, това не е нищо за вас. в този случай няма да струва ... ". Спешен ремонт на климатик и разделен ремонт е висококачествена услуга от нашата услуга.

Тогава в какви случаи се изисква зареждане с гориво?

1) Грешка или несъвършенство в инсталацията, гайките не са затегнати добре, фреонът е изчезнал ", зареждането с гориво в този случай става под гаранция от инсталатора, тоест безплатно, фреонът в този случай излиза много бързо ( особено модерната 410-та), не повече от месец, симптоми: не се охлажда добре, какво да се прави: НЕ използвайте климатика, обадете се на компанията, в противен случай компресорът може да се повреди от претоварване за месец-два. ТОВА НЕ Е СТРАШНА ГРЕШКА, тъй като гайковата връзка на крана е много деликатно устройство, ако го затегнете, нишката ще хвръкне, ако го пропуснете, тогава фреонът ще си отиде, хората научават през годините колко смешно е това звуци за правилно затягане на гайките, това е техният професионализъм. Занимаваме се със сезонни и поддръжка на климатици на достъпни цени.

2. Пистата беше пробита (например, по време на ремонта на апартамента).

3. При дълги маршрути се изисква зареждане на климатици с фреон (количеството фреон в този случай е стандартизирано от техническата документация за климатика), маршрутите са повече от 10-15 метра.

4. Външното или вътрешното тяло на климатика "пропуска" фреон, като в този случай първо ремонтът на климатика започва с климатика, след това се извършва зареждане с гориво, въпреки че е извършено вече в сервиза къде се ремонтира климатикът, иначе как ще го проверят след ремонта?) Ние предлагаме на нашите клиенти спешен и евтин ремонт на климатици.

5. Коригиране на независимо демонтиране на климатика, извършено с грешки, например със загуба на фреон.

Какво се прави при зареждане на климатика с хладилен агент?

Този вид работа е най-добре поверена на професионалисти, които ще ви помогнат с поддръжката на климатика и климатичните системи. 1) Манометърният колектор е свързан към изхода на нипела за обслужване на климатика (той се намира с кран с по-голям диаметър от външната страна на блока на климатика отстрани), 2) Кранът на габарита се отваря, целият фреон е напълно обезвъздушен , 3) Електронните везни се включват с грешка до 1-2 грама, 4. На цилиндър с фреон се поставя върху везните, отчитанията на везните се записват (за да се разбере от разликата в показанията как много фреон ще напълним климатика в бъдеще), 5. Вакуумна помпа е свързана към манометъра, тя се включва, 6. Вакуум на коловоза и климатика се извършва (обикновено 15-20 минути, ако писта до 10-15 метра), 7. Вакууматорът е изключен, вместо него към манометъра е свързана бутилка с фреон (все още стои на включените електронни везни), 8. Клапанът на бутилката се отваря, компресор на климатик взема следващия фреон от бутилката под натиска на бутилката (това е необходимо за следващата стъпка, така че климатикът да не стартира с празен "резервоар" от фреон и да не страда, обикновено по време на тази операция " себе си подуване "фреонът се предлага в 200-300 грама или средно положение 1000-1100), 9. Климатикът се включва в режим" студен ", останалата част от фреона под натиска на вече работещия климатик се поема от компресор, следваме тежестите, така че фреонът се изпомпва не повече и не по-малко от необходимото според паспорта на климатика. 10. Клапанът на цилиндъра е затворен, фреонът е в системата, която включва климатика (както блокове, така и движения и система за манометър), 11. Според манометъра изчакваме, докато налягането от системата падне до числото "1", което означава, че фреонът не е никъде, освен външния компресор, не е останал блок (с тази операция се подготвяме да изключите манометъра от климатика и след това да стартирате климатика, без да използвате манометъра) , 12. Изключете манометъра от климатика, 13. Изключете климатика, 14. Изключете манометъра от бутилката с фреон, КЛИМАТИКЪТ Е ПЪЛНЕН! Можете да поръчате почистване на климатика или зареждане на климатик на нашия уебсайт на достъпна цена.

С кой фреон да изберем климатик - R22 или R410A?

Напоследък, с засилената борба за околната среда, фреонът R22 стана жертва на обвинения в разрушаване на озоновия слой на земята и образуване на озонови дупки. Въпреки факта, че тези обвинения бяха сериозно поставени под съмнение, съгласно Договора от Монреал (1987 г.) производителите на ОВК са задължени да преминат към по-модерни типове хладилни агенти R410A и R407c.

Друг важен въпрос, който много често чуваме по телефона: Защо инсталаторите обезкървяват моя фреон от климатика? Трябва да обясним, че в завода фреонът почти винаги се изпомпва с резерв от 10% повече от необходимото, в този случай е необходимо да се отдели излишъкът. В противен случай климатикът ще работи и ще се охлажда неправилно и дефектно. Как да разберем, че има твърде много фреон? Според показанията на манометъра налягането в системата е прекомерно, това обикновено е достатъчно, за да започне процедурата за кървене на фреона. Нашият онлайн магазин предлага висококачествени услуги за зареждане, почистване и ремонт на климатици в Москва.

Полезни връзки от нашия уебсайт:

Цени на инсталацията

работа

Основните видове монтаж

(диаграми с ясни коментари)

- Можете да видите с какви редакции има на страницата снимки на нашите монтажи

История на развитие на нашата компания

Авторски статии за климатици, написани на разбираем език

Раздел "Промоции"

което ще ви помогне да спестите пари!

Запомнете основното нещо:

Основната гаранция на купувача се дава не от производителя, а от компанията (задължително оторизирана), която е монтирала климатика.

_________________________________________________

С уважение,

Онлайн магазин за климатична техника KONDILAK

www.kondilak.ru

имейл за запитвания: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, трябва да имате активиран JavaScript, за да го видите

Авторът на статията: Михаил Панкратов (по поръчка на магазин kondilak.ru)

Всички права върху материали и новини, публикувани на уебсайта www.kondilak.ru, са защитени в съответствие със законодателството на Руската федерация, са изключителна собственост на притежателя на авторските права и са защитени, наред с други неща, от "антипиратството" закон 364-ФЗ от 24 ноември 2014 г. Цитирането е разрешено без съгласието на сайта на Администрацията не повече от 50% от обема на оригиналния текст със задължителна директна хипервръзка към страницата, от която е заимстван материалът. Хипервръзката трябва да бъде поставена директно в текста, възпроизвеждащ оригиналния материал (от сайта www.kondilak.ru) преди и след цитирания блок. В противен случай Администрацията на сайта има право да се обърне към съда с искане за „вечно“ блокиране на домейна-сайт, който нарушава правата му в съответствие с Федерален закон 364-FZ от 24 ноември 2014 г.

Инструкции

Инструкции стъпка по стъпка за зареждане с гориво на мобилни климатици:

 1. Почистете устройството преди зареждане с гориво. Отстранете натрупаната мръсотия в корпуса с прахосмукачка. Изплакнете устройството с препарати. Суха. Нанесете антибактериална течност върху корпуса. Включете устройството, така че течността за дезинфекция да попадне вътре.
 2. Изключете устройството от мрежата.
 3. Припойте кабела за пълнене в устройството.
 4. Изчислете количеството хладилен агент за зареждане. Защото мобилният климатик изисква пълно зареждане с гориво, количеството на необходимото устройство може да бъде намерено в техническата документация за устройството.
 5. Свържете празна бутилка към климатика. Изпомпвайте натрупването на излишен фреон.
 6. Свържете бутилката с хладилен агент към устройството. Напълнете балсама с фреон.
 7. Изключете кабела за пълнене.
 8. Запечатайте устройството.

След края на процедурата е необходимо да се провери качеството на извършената работа. За да направите това, включете устройството. Задайте режим "охлаждане" с минимални параметри и наблюдавайте работата на устройството. Ако стайната температура съответства на обявената, охлаждането ще настъпи бързо, няма да има чужд шум от устройството, което означава, че процедурата за зареждане с гориво е била извършена правилно и в съответствие с основните стандарти.

Какви проблеми може да има при зареждане с гориво

Грешките и проблемите по време на зареждането с гориво на индустриален и битов климатик могат да бъдат от следния характер:

 1. Няма нужда да добавяте фреон. В този случай газът трябва да бъде евакуиран.
 2. Нарушена технология за зареждане с гориво. Ако възникне такава ситуация, изпълнителят анализира грешката (какво е сгрешил) и продължава да зарежда, използвайки технологията.

Пълненето на климатика с фреон е задължително условие за правилната работа на устройството. Съществуват ясни технологии за добавяне на фреон към кондензатора, чието нарушаване ще доведе до повреда.
Ще се интересувате от: Устройството и принципът на действие на климатика

Избор на фреон

Преди зареждане с гориво на мобилен климатик, потребителят трябва да реши за вида хладилен агент за устройството. На първо място, трябва да прочетете инструкциите за устройството. Той посочва кой тип хладилен агент се препоръчва да се използва и дали уредът може да се зарежда с друг вид хладилен агент.

Фреонът е инертен химикал. Няма характерен цвят или мирис. Може да използва както течни, така и газообразни състояния. Използването на фреон не вреди на човешкото здраве.

Най-често срещаният тип хладилен агент е R22. Фреонът от този тип беше един от първите, използвани в климатичните системи. Този тип хладилен агент има достъпна цена, но е доказано разрушителното му въздействие върху озоновия слой. Поради вредните му качества производителите не препоръчват използването на този тип.

За мобилни климатици производителите препоръчват използването на нови видове хладилен агент, като R407C или R410.Тези видове хладилен агент са безопасни за околната среда. Те съдържат няколко газове. Поради безопасността на използването, наличието на полезни свойства, използването на такива видове се препоръчва на всички потребители. Цената на този вид хладилен агент обаче е с порядък по-висока от тази на устройствата от предишното поколение. Също така този тип хладилен агент е способен да абсорбира много силно влажни пари. Това води до допълнително изсушаване на въздуха в помещението и увеличаване на натоварването върху работата на устройството.

Трябва да се помни, че ненавременното зареждане с гориво на устройството ще доведе до последваща повреда на компресора - основната част на устройството. В този случай ще се изисква скъпа подмяна. Цената на нов компресор може да бъде 60-70% от цената на самия климатик. Поради това е препоръчително да се извършва редовна диагностика и своевременно попълване на нивото на хладилния агент.

Съвети и трикове

Когато зареждате климатика със собствени ръце, трябва да следвате препоръките. Това се отнася не само за избора на фреон, но и за целия процес.

Фреон за пълнене на климатика

 1. Бенчмаркът е направен изключително за марката фреон, посочена в инструкциите. Обикновено това е R410a. Понякога има R 22 или R 134a. Ако попаднете на R 12, тогава не трябва да го приемате, тъй като тази марка е остаряла.
 2. В зависимост от марката фреон се избира манометричен колектор. Неговите маркучи са конфигурирани да работят само със специфичен вид газ. Това се дължи на факта, че хладилният агент съдържа минерални и синтетични масла.
 3. Количеството фреон се приема с марж. Изисква се за продухване на маркучи и линии за пълнене над 3 м. Стандартното тегло е 1 кг.
 4. По време на работа трябва да отделите време за намиране на места за изтичане на фреон. Ако бъдат открити, се заемете с тяхното елиминиране.
 5. Задействайте клапаните в показаната последователност.
 6. Не пренебрегвайте стъпката за продухване на маркуча. Кислородът и влагата не трябва да влизат в системата.
 7. Не забравяйте да затегнете клапана на цилиндъра, преди да разкачите маркучите.

Препоръчваме ви да се запознаете с: Климатик за прозорци

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни