Възможно ли е да включите климатика през зимата, за да отоплявате апартамента

Проверете компютъра си, инсталирайте една от игрите или ме попитайте коя е по-добре да си купите нова (ще ви кажа):


(WoT за всеки компютър или лаптоп) ИЛИ (за мощен компютър или лаптоп опитайте WoW)

Добър ден, редовни читатели и абонати! Много собственици на сплит система биха могли, в описанието на устройството или при консултация, да чуят, че то може не само да охлажда, но и да отоплява помещението. По правило такава информация не се възприема от купувачите, но се помни през есента, когато навън вече беше по-студено и отоплението още не беше включено. Разбира се, никой не помни какво казва продавачът за отоплението със сплит система, така че всички започват да търсят в Google - възможно ли е да включите климатика през зимата, за да отоплявате апартамента. Ще ви разкажа за това днес.

Принципът на действие на климатика за топлина и неговите характеристики

Всеки климатик не е отоплително устройство по предназначение, тъй като няма нагревателен елемент. В тази връзка, за да се поддържа комфортен микроклимат, това климатично устройство най-често няма да бъде достатъчно.

Това се дължи на основните характеристики на работата, тъй като сплит системата може да функционира само с допустимите показатели на уличен термометър. Обикновено производителят посочва такъв температурен режим в придружаващите инструкции за тяхното оборудване.

По принцип за включване на разделянето в режим "отопление" е разрешен следният диапазон от минусови температури:

 • Стандартните климатици могат да се включват до - 5˚С.;
 • Инверторните сплит системи са проектирани за работа до - 15˚С;
 • Някои съвременни модели с термопомпи са пригодени да работят до - 25˚С.

По принцип работата на климатика за отопление се различава от процеса на "охлаждане" в обратното движение на фреона. Това се постига чрез превключване на четирипътен клапан, разположен във външен блок.

По този начин изпарителят във вътрешното тяло и кондензаторът във външното тяло се сменят. Във вътрешния радиатор хладилният агент кондензира с отделянето на топлина, а във външния радиатор се изпарява, докато топлообменникът се охлажда. Топлината се изпомпва от един радиатор към друг, но не се генерира.

В тази връзка, по време на процеса на отопление, ефективността на сплит системата значително намалява, което прави нейната работа неефективна при нулеви или минусови температури извън прозореца.

принципът на действие на климатика за отопление

Главна функция

Основната основна функция на битовото климатично оборудване е да охлажда вътрешното пространство на апартамент или стая. Ето защо закупуването на климатици се превърна в масов феномен преди началото на летния сезон. Как протича процесът на въздушно охлаждане?

Сплит системата е оборудвана с охладителна верига, изработена от медни тръби. Фреонът циркулира вътре. Характеристиките са такива, че когато се изпари, той е в състояние да охлажда въздуха. Вътрешният блок на климатичното устройство има топлообменник, през който фреонът се изпарява и отделя студ. Наблизо вентилаторът подава въздух в стаята към изпарителя, задвижва го през него, отделяйки охладен поток.

Освен това нагретият фреон се придвижва към външния блок, вътре в който се преобразува, освобождава се от натрупаната топлина и готов за охлаждане се връща отново в изпарителя. Така се реализира основната охлаждаща функция на климатика.

Каква е ефективността и топлинната ефективност на климатиците

Ефективността на климатиците обикновено се показва от коефициента на ефективност (съотношението на произведения студ към консумираната мощност) и топлинния коефициент (генерираната топлина към консумираната мощност). Изчисляването на тази стойност се извършва от съотношението на консумирана към полезна мощност.

Важно!

Консумацията на енергия на климатика, измерена в kW, е много по-малка от мощността на охлаждане. Възможно е да се определи ефективността на климатичното устройство само когато ефективността на устройството по време на отопление е по-голяма от единица.

Ако температурата извън прозореца е над нулата, тогава количеството генерирана топлина ще бъде приблизително три пъти по-голямо от консумираната енергия. При консумационна мощност от 1 kW мощността на отопление ще бъде 3 kW. Освен това оборудването обикновено посочва номиналния капацитет, в този случай това ще бъде цифрова стойност от 1 kW.

Необходимостта да се вземат предвид истинските процеси на кондициониране доведе до появата на всякакви стойности на енергийната ефективност.

В този случай трябва да се отбележат следните аспекти:

 • Обикновено EER се показва за стандартен режим (обща топлинна ефективност при нормални условия). Тестовите измервания, извършени в Московска област, се считат за класически условия съгласно ISO 5151. В същото време външната температура към този момент беше + 32˚С, а вътре в стаята + 26˚С.
 • EER на климатичните устройства обикновено е от 2,5 до 3,4, а COP е от 2,8 до 4,0. Това показва, че втората стойност е по-висока от първата. Това се обяснява с факта, че по време на работа компресорът се загрява и отдава топлината си на хладилния агент. По тази причина сплит системите генерират повече топлина, отколкото прохлада.
 • Има седем категории EER за класифициране на енергийната ефективност на климатиците. Те са обозначени от A до G, докато сплит системите от клас "A" имат COP> 3.6 и EER> 3.2, а клас "G" - COP <2.4 и EER <2.2.

Важна информация за температурните ограничения

Има важни ограничения за студения сезон. Отоплението не може да се включи, когато външна температура под 0 С

°, в противен случай ще започнат такива проблеми:

 • кондензатът започва да замръзва на външния топлообменник, така че външното тяло започва да заледява;
 • в резултат на това топлообменът се влошава;
 • ефективността на отоплението спада.

При каква температура точно може да се включи климатикът за охлаждане? Важно е да се уверите, че тя няма да падне. под +5 ° С

°. Ако го нарушите, може да се случи следното:

 • работата на климатичното оборудване ще намалее;
 • замръзване ще настъпи в конструкцията на уличния блок и дренажната тръба;
 • компресорът може да се повреди още при стартиране.

Схема на работа на климатика

Ограничения на външния температурен диапазон

Повечето сплит системи с режим "отопление" имат ограничения: производителите произвеждат климатични устройства с толеранс за отчитане на термометъра до - 5˚С. Неспазването на изискванията, написани в инструкциите, води до постепенно износване на компресора и по-нататъшния му отказ.

Някои сплит системи имат автоматично блокиране на цялата система, ако климатикът е включен с нарушение на температурните индикатори. В този случай на дисплея се показва само код за грешка, показващ неправилната работа на устройството.

За какво е комплектът с ниска температура?

Някои производители препоръчват закупуване на допълнителна “зимен комплект

»За вашето устройство. Същността на това ноу-хау се крие в закупуването на специален комплект, който позволява на сплита да работи през зимата и да не губи топлинна мощност дори при сериозни "недостатъци".

В действителност такъв комплект включва три устройства, които изпълняват следните функции:

 • отопление на картера за предотвратяване на сгъстяването на маслото;
 • дренажно отопление (предпазва блока от замръзване навън);
 • забавител на скоростта за външен вентилатор.

Основната цел на такъв комплект обаче е да разшири работния температурен диапазон за охлаждане, а не за използване на оборудване за отопление. Тоест, ако имате "зимен комплект", можете да включите климатика през зимата, но само за да освежите стаята, а не постоянно да се отоплявате с него.

Работа на климатици през зимата - митове и заблуди

Много потребители се чудят дали е възможно да се включи климатикът за отопление, когато термометърът е отрицателен? Производителите отговарят недвусмислено, че стандартните климатични устройства не могат да се стартират в режим "отопление" през зимата.

Причината се крие във факта, че минералното масло, използвано в такива сплит системи, може ефективно да изпълни предназначението си само когато е течно. Ако климатикът е включен при отрицателна температура, тогава такова масло се сгъстява и в крайна сметка компресорът ще откаже, тъй като движението на маховика и буталната група ще се случи почти сухо.

Въпреки това производителите са разработили модели на сплит системи с разширен работен температурен диапазон и сега е възможно оборудването да се използва в студено време. Във връзка с изобретеното пусково устройство, сплитът може да работи не само в обхвата, деклариран от производителя, но и при много по-ниски температури.

Просто трябва да изберете модерен климатик с параметри, които са подходящи за тази задача. Например климатиците Daikin могат да се използват при температура от -8˚C, а VRF - до -14˚C. А модели като климатици MitsubishiElectric или Dantex могат да поддържат стаята топла при външни температури до -25˚С.

За справка!

VRF климатикът с режим на отопление е по същество термопомпа с ефективност до 400%. За сравнение, ефективността на всеки нагревател или котел може да бъде максимум 85-95%.

Ако сплитът вече е закупен и се изисква да се използва при минусови температури, тогава в този случай се използва инсталирането на зимния комплект.

Комплектът включва следните артикули:

 • нагревателен кабел за отводняване;
 • нагревателен елемент (нагревателен елемент) за компресора;
 • устройство за намаляване на скоростта на вентилатора.

Този комплект може да бъде доставен на много сплит системи, но само специалист от сервизния център има право да направи такава инсталация. Разбира се, възможно е да се преоборудва климатичното оборудване, но това е рисковано за системата: най-малката повреда по време на разделен режим може да доведе до повреда на компресора. По-добре е да използвате специални нагревателни устройства или топлинен пистолет за отопление.

Зимен комплект

Това е колекция от няколко устройства:

 • Дренажен нагревател. Нагрява комуникациите, така че изхвърлената течност да може свободно да преминава през тръбите.
 • Устройство, което загрява картера на компресора на външното тяло. Той допринася за нагряването на неактивния компресор, така че последният се стартира вече топъл, маслото е течно, фреонът се охлажда.
 • Устройство, което намалява скоростта на вентилатора, за да нормализира ефективността на устройството (за охлаждащата функция при нагряване вентилаторът трябва да се върти по-бързо от обикновено).

Инсталирането на комплекта върху уред с опция за отопление няма да помогне на климатика да функционира правилно през зимата. Тази подредба ще бъде правилна само в случай на охлаждане.

Модификациите на оборудването, оборудвани от производителите със зимен комплект и програма против заледяване, също са неефективни през зимата, въпреки посочените температурни диапазони. При студове малка част ще работи. Модели от полуиндустриален тип могат да се отопляват.

Изборът на сплит система с функция за отопление

Когато избирате отопляем климатик, вземете предвид следните параметри:

 • консумация на електроенергия;
 • топлинни енергийни характеристики;
 • категория за енергийна ефективност;
 • диапазон на допустимите работни температури;
 • режим на автоматично размразяване на кондензатора във външното тяло.

Има и няколко други аспекта, които трябва да се имат предвид, когато се работи с евтин климатик в режим на отопление: предназначението на помещението (жилищно, промишлено); размера на стаята. Например, ако това е производствена зала с голям брой работници, тогава ще се изразходва много по-малко енергия за отопление. Следователно ефективността ще бъде близка до най-добрата стойност.

Ако трябва да изберете сплит без вградено отопление, по-добре е да се спрете на инверторни климатици със зимни аксесоари, тъй като те са проектирани да работят в разширен диапазон от минусови температури.

Режим на отопление

Тази функция е достъпна наскоро. Удобно е, когато в студа стане студено преди или след централното отопление. Извън сезоните периодите са свързани с липса на топлина. Отоплителното електрическо оборудване е енергоемки домакински уреди и следователно не е икономически изгодно. На неговия фон климатик с функция за отопление изглежда по-привлекателен. Как се нагрява въздухът?

Трябва да се разбере, че всяко разделно устройство не е отоплително оборудване, тъй като не е оборудвано с нагревателен елемент. С допустимите от производителя параметри на околната среда функцията за нагряване се осъществява чрез обратимо движение на фреона.

Четирипътен клапан, монтиран във външното тяло, позволява на хладилния агент да циркулира обратно. Промяна на функцията на изпарителя и кондензатора. Сега топлообменникът на вътрешното тяло получава топлината на фреона, охлаждайки го. Вентилаторът издухва въздух през новообразувания кондензатор, затопляйки потока.

Фреонът се подава към външния модул охладен. Там той поглъща топлината на околния въздух, връща се обратно в стаята.

Тоест няма нагряване на въздуха, а само пренос на топлина от едно място на друго. Тази схема е ефективна, когато околната температура е положителна. Ако има минус извън прозореца, той спира да работи, тъй като топлообменникът на външното тяло не е достатъчен, за да може фреонът да изхвърли студа, модулът се оказва малък за това.

Има климатици, които могат ефективно да отопляват помещение през зимата. Но те са по-близо до полуиндустриалните, оборудвани с увеличен външен топлообменник, който допринася за нагряването на фреона.

Експлоатация

Основното нещо е да почистите сплит системата преди студения сезон. Особено внимание трябва да се обърне на външното тяло - защото то се влияе от замръзване и студ. Можете да го направите сами, ако искате. Прочетете повече в статията "Как сами да почистите климатика".

Няма голяма разлика между използването на климатика през зимата и лятото. Просто трябва да го включите и да следите състоянието на външното тяло. С времето замръзва, което влошава работата на климатика.

Много модели имат режим на размразяване. Ако не се включи автоматично за вас, ще трябва да го направите ръчно. когато няма такъв режим, ще е необходимо да отсечете леда и да разлеете външното тяло с топла вода.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни