ГРЕШКА НА КОТЕЛ VAYLANT F75, двуканален газов котел, газов котел двуконтурен стенен, газов котел

Европейски] Vaillant [/ anchor] е добре познат на професионалистите и потребителите на отоплително оборудване.

Основана преди повече от 100 години, компанията е натрупала богат производствен и технологичен опит, разработила е много собствени патентовани възли и части.

Газовите котли, произведени от тази компания, са известни далеч извън Европа и се изнасят не само за Русия, но и за повечето страни по света.

Агрегатите са известни със своята надеждност и устойчивост на външни натоварвания; те са адаптирани към техническите условия на страната, в която ще се експлоатират.

Възникналите проблеми веднага се диагностицират от система от сензори, които сигнализират за появата на проблем на дисплея.

Нека разгледаме по-отблизо този въпрос.

Популярни неизправности на газовите котли Vaillant

По време на работата на оборудването непрекъснато възникват ситуации, когато едно или друго устройство е под повишено натоварване и може да се повреди.

Ситуациите могат да възникнат по различни начини, но повечето от тях могат да бъдат систематизирани и класифицирани като най-типични. Производителят се грижи за надеждността на своите единици.

Дизайнът на всеки блок съдържа набор от специални сензори, които следят състоянието на определени части и уведомяват потребителя, когато възникне повреда в режим или повреда на определен елемент.... Тези сензори представляват система за самодиагностика, която подава сигнали към електронното табло за управление.

Наличието на такава система значително улеснява процеса на локализиране на възникнала неизправност и позволява тя да бъде открита на ранен етап. Кодът за грешка има предимство пред останалите системни съобщения и се показва при всяка ситуация.

Това улеснява ремонта и гарантира безопасността на скъпото оборудване.

Как да избегнем проблеми с котела Vilant

На първо място, преди всеки отоплителен сезон си струва да извикате специалисти за рутинна профилактика.

Можете да разберете как се диагностицира котелът Vaillant, като използвате примера на следващото видео.

Инструкциите за използване на устройството трябва да се спазват стриктно. Например, трябва да следвате стрелката, показваща налягането в апарата - тя трябва да е в средата на сивата лента и в никакъв случай да не минава над червената. Също така котелът не трябва да работи с пълния си капацитет, тъй като ще се провали по-бързо. Неговият експлоатационен живот също зависи от качеството на охлаждащата течност - филтрите могат да се запушат. Разбира се, нищо не може да се направи по отношение на качеството на водата, но понякога трябва да проверите филтрите.

Трябва да обърнете специално внимание, че в никакъв случай не трябва да се занимавате с настройка или проверка на оборудване, ако ви липсват необходимите знания и умения, тъй като съществува голям риск да повредите газовия котел или дори да навредите на себе си и на другите. Освен това, ако устройството е в гаранционно обслужване, в случай на неуспешна самодиагностика, може да загубите възможността да използвате гаранцията.

Затова винаги трябва да се свързвате с квалифицирани специалисти.

Когато дисплеят показва грешка F 22, пералнята спира да работи и отговаря на команди. Машината не загрява водата по време на пране.

Какво означава кодът за грешка F22 на дисплея на пералната машина на Bosch и как да го поправя? В тази статия ще се справим с причините за повредата, ще изброим ефективните решения.

Моделите на CM Bosch без екран уведомяват за проблема чрез светене (мигане) на лампите за скорост на 1000, 800 и 600.

Как да стартирате самопроверка

Системата за самодиагностика е набор от сензори, състоящ се от NTC елементи (термистори) или софтуерни продукти.

Всички те работят в непрекъснат режим, наблюдавайки състоянието на свързаните елементи от момента на включване на котела..

Следователно системата за самодиагностика не е необходимо да се стартира - тя винаги е включена и работи в постоянен режим, следящ режима на работа на възли и части, незабавно сигнализиращ за възникване на неизправности.

В случай на необичайна ситуация на дисплея ще се появи специален код, указващ проблемния елемент на конструкцията. От потребителя се изисква само да реагира по подходящ начин на грешка.

Инструкция за изтегляне

Изтеглете инструкции за котли Vaillant.

Как да коригирате грешката сами: лесни начини

За да поправите ситуацията, трябва да намерите причината за повредата. Когато пералня на Bosch спре да загрява вода и показва код за грешка 22, трябва да разрешите проблема възможно най-скоро.

Какви външни признаци могат да показват липса на отопление:

 • Люкът все още е студен 20-30 минути след стартиране на програмата.
 • Прането не е добре измито и се усеща миризма на плесен.

Някои потребители определят липсата на топлина, като премахват студеното пране от ваната. Това обаче е нормално, тъй като изплакването се извършва в студена вода.

Преди да започнете да отстранявате механизма на машината за подстригване на Bosch, опитайте наличните методи за нулиране на грешката F22.

 1. Неправилна работа. Ако не сте разгледали ръководството на CM Bosch преди употреба, може да сте избрали грешната програма. Някои видове тъкани могат да се перат при ниски температури, моля, обърнете внимание на това.
 2. Неправилна връзка. Ако маркучите са неправилно монтирани и разположени, водата циркулира непрекъснато. Шайбата няма време да я загрее. Проверете връзките и коригирайте ситуацията.
 3. Липса на електричество. Ако автомобилът на Bosch изобщо не стартира, проверете напрежението в мрежата, възможно е лостът на разпределителното табло да е избит.
 4. Неизправност на електронния контролер. Случва се системата да се срине, така че можете да нулирате грешката F22, като рестартирате. Изключете пералната машина от контакта за 15-20 минути. Ако кодът за неизправност не се показва след рестартиране, значи всичко е наред.

Опитахте всички методи, но те не работиха. Какво да правя? Продължете с отстраняването на неизправности.

Основните кодове за грешки (f28, f75) и тяхното кратко декодиране

Има много кодове за различни грешки или неизправности.

Нека разгледаме най-често срещаните.:

КодътДекодиране
F00Отворена верига на захранващия термистор
F01Отворена верига на термистора на връщащата линия
F02-03Отваряне на температурния термистор или сензора за съхранение
F04Счупване на връщащия термистор
F10Късо съединение на захранващия термистор (над 130 °)
F11, F14Късо съединение на връщащия термистор (над 130 °)
F22Работа на сухо (повреда на помпата)
F23Липса на вода. Определя се от температурната разлика между подаващата и връщащата тръби
F27Паразитен пламък
F28Заключване на запалването
F29Неизправност в работен режим (възниква, когато пламъкът изгасне и неуспешен опит за запалване)
F35Грешка в изхода за газ
F37Нестабилна или необичайна скорост на вентилатора
F72Грешка при отчитане на сензорите на линията за напред и / или връщане
F75Помпата не може да натрупа налягане
F76Прегряване на първичния топлообменник

ВАЖНО!

В допълнение към кодовете за грешки, маркирани с буквата F, има кодове на състоянието, маркирани с буквата S. Те информират за текущия процес и не са грешки.

Грешка на котела Vilant f75

За разлика от други котли, системата за самодиагностика vaillant проверява дали циркулационната помпа е пусната.Тъй като сензорът за налягане е в състояние да регистрира количествено своята промяна, в момента на стартиране на циркулационната помпа програмата проверява за скок на налягането от 50 mbar за 20 секунди. Циркулационната помпа е проектирана да изпомпва охлаждащата течност през системата, но по време на пускането за кратко създава леко свръхналягане. Липсата на такъв скок може да се разглежда като неизправност на циркулационната помпа и за да се предотврати по-нататъшно прегряване на системата и неправилна работа на котела, автоматиката блокира работата с грешка F75.

Всъщност грешката F 75 може да бъде причинена и от странични ефекти, например запушване на сензора, въздух в отоплителната система, ниво на гранично налягане във веригата (ниско, но в рамките на допустимата граница). В случай на неизправност на самия сензор се предоставят кодове за състояние F73 и F74 (когато напрежението на сензора е твърде ниско или твърде високо).

Котлите също са оборудвани с аналогови манометри, поради което за диагностика показанията на сензора могат да бъдат сравнени с показанията на механичен манометър. Точността на механичния манометър е от порядъка на 0,2 бара.

Неизправности и как да ги отстраните

Появата на тази или онази грешка на дисплея не означава, че са възникнали сериозни проблеми. Електрониката понякога възприема показанията на сензорите като сигнали за повреда или повреда на дадено устройство. Следователно, обикновено първото действие е да нулирате грешката и да рестартирате котела.

Ако грешката се появи няколко пъти подред, вече няма съмнение за неизправността.

Помислете за начини за решаване на най-често срещаните проблеми:

F 22

Липсата на вода може да означава, че помпата е спряла (проверете контактите или състоянието на проводника, сменете помпата), проблеми с крана за грим или със самия сензор.

F 28

Блокирането на запалването възниква поради липсата на положителен резултат от опитите на устройството да запали газа на горелката. Най-вероятната причина е отказ на газовите фитинги, липсата на газ в тръбопровода, навлизането на въздух в газопровода и други проблеми с газоснабдителната система.

F 29

Причината за спирането на изгарянето на газ е най-често спирането на подаването от газопровода, рециркулацията на отработени газове, които намаляват способността на газа да се възпламенява, отказът на запалителния трансформатор. Друга възможност е да проверите състоянието на заземяващия електрод.

F 36

Тази грешка възниква само при котли с атмосферна горелка и показва проникването на отработени газове в атмосферата на жилището. Преобладаващите причини са лошо състояние на комина, липса на тяга (задна тяга поради външни условия), твърде къс комин... Често причините са твърде висока стайна температура или малко отстъп от стените, направени по време на монтажа на уреда.

F 75

След 5 опита налягането в системата не се повишава. Причината може да бъде както наличието на въздух в тръбопроводите, така и повредата на помпата.... Като алтернатива разширителният резервоар може да бъде свързан погрешно към захранващия тръбопровод или общото налягане на водата в тръбопровода е слабо.

Vaillant 240 / 3-3 грешка f28 (как спечели), ремонт.

Заден план. Публикувах същата тема във форум на профил, но тя беше затворена, само защото потребителите ще обогатяват производителите и доставчиците на услуги или може би поради очевидната опасност от този вид ремонт от неквалифицирани потребители. Следователно, вероятно трябва да предупредите, че всичко се прави от ваш собствен (и тези, които живеят на територията на отоплителния котел) страх и риск.

Добър ден, всички, реших да създам тема, може би ако намеря такава, щях да отделя много по-малко време за ремонт.

Като начало, някъде през октомври котелът започна да влиза в грешка f28 приблизително веднъж на всеки няколко седмици (има пукане от електродите, няма запалване).С течение на времето ошиката започна да се появява по-често и до края на декември, почти всеки ден, само за да се включи подаването на топла вода, беше необходимо няколко пъти да се отваря и затваря крана, в противен случай водата беше почти студена.

В същото време четох форуми, опитвах се да намеря причината (и дори си купих нов котел от същия вид от ръцете ми на подобна цена преди кризата). Почистих електродите, завъртях щепсела в стабилизатора, изключих го, смених диелектричния съединител, вече щях да копая заземителния контур през зимата (имаше споменавания за такава причина), проверих решетката в газовия клапан, докато открих някъде, че причината може да е в стъпковия двигател на газовия клапан ...

И той също се обади на работниците на газ, котката обслужва котела, те единодушно или мозъци или газовия клапан, ние няма да ремонтираме нищо, а само замяна (те са таксували 7800r за газовия клапан, дори не са питали за мозъка) .

Реших сам да сваля газовия клапан.

Изключете котела от мрежата, изключете газа.

Той може да бъде премахнат абсолютно лесно, единственият фиксатор на електрическия съединител на кабела е счупен, но дори и без него не може да бъде изваден. Тъй като вече го бях премахнал, реших да го разглобя изцяло, всичко вътре изглеждаше в магазина вчера (котелът е на 3,5 години), така че мисля, че не е необходимо да го разглобявам. След това премахнах стъпковия мотор (или по-точно, неговата намотка е премахната, може би се нарича по различен начин, не съм електротехник, моля, не ритайте), но почти забравих, за да го премахнете са необходими малки торци (звездички). Така че под намотката има метална цилиндрична капачка, препоръчвам при свалянето й (капачката) да обърнете внимание на начина, по който се отстранява (лесно или с триене), тя беше отстранена от мен почти с шум от шлайфане. Под тази капачка има стъбло, което (както ми се струва, работи върху нещо като електрически клапан) се движи нагоре и надолу, натискайки или не върху мембраната (която е отговорна за подаването на газ). Целият прът и цялата вътрешност на цилиндъра бяха в някаква черна бъркотия (струва ми се, че поради липса на смазване по време на сглобяването пластмасовата част на пръта започна да се износва срещу металната капачка и прах от триене смесен с остатъците от смазката стана ясна устойчивост на хода на пръта). Измих всички детайли в алкохол, извадих, че трябва да има някаква специална смазка, но коя не намерих, затова я намазах със син мобилен телефон (намазах го съвсем леко). Какво друго трябва да се отбележи при сваляне на капачката, бъдете внимателни, стеблото има регулиране с резба, затова си спомних колко беше затегнато първоначално, иначе се обръща много лесно (не знам колко важно е това, разбира се). Сглобих всичко в обратен ред и котелът работи от месец без повреди (ъф х 3).

Не съм скъперник и не просяк, но нямам желание да изхвърлям 8000r. Защо обслужващите работници не могат да поправят нищо, не разбирам. Това е някакъв вид замяна на европейски модел на услуга с блокове, не ми е ясно и изглежда разточително.

Пс

Този ремонт отново беше подтикнат от сервизните техници, които наскоро смениха трипътния клапан. Когато повърхностно разгледах старите (които бяха премахнати) всички части, както и новите, ходът на пръта е лек, скалата е малка, но по някаква причина не се припокрива напълно. Ако има някъде тема за ревитализация, моля споделете линк, искам да го направя на склад, сигурен съм, че там няма да има нищо сложно.

Ако тази тема е полезна за някого, ще се радвам.

PS

След сглобяването ЗАДЪЛЖИТЕЛНО е да се промият всички връзки, които са били разглобени за течове на газ !!!
Променено на 26.01.2015 г. 08:25 от molodoy7777

Защо налягането спада

Спадът на налягането в котела има само една причина - изтичане на охлаждаща течност. Ако след няколко опита за повишаване на налягането с помощта на захранващия клапан не се появят положителни резултати, трябва да търсите теч в самия котел или в отоплителния кръг.

Трудност може да възникне, ако котелът се кондензира и е свързан към система за подово отопление.

Намирането на течове при такива условия е изключително трудно. Може да се окаже, че неизправността се крие в изпускателния клапан, свързан към канализационната система..

Най-добрият начин да се открият причините е последователното премахване на възможните причини за течове, така че в крайна сметка да остане правилната.

ЗАБЕЛЕЖКА!

Определена информация може да бъде получена, ако се опитате да определите интензивността на изтичането и да анализирате пропускателната способност на участващите елементи на котела.

Типични грешки

Познавайки кодовете за грешки на котела Vilant, можете да диагностицирате почти всяка неизправност. И като имате опит в ремонта на отоплително оборудване, нищо не ви пречи да се справите сами с повредата. Кодовете са подчертани на цифрови индикатори, представляващи двуцифрени числа с буквата F. Нека ги разгледаме по-подробно.

Грешка F28

Доста често срещана грешка, която възниква, когато е невъзможно да се стартира запалването. В резултат на това оборудването не може да се стартира. Грешка F28 в котлите Vilant може да показва както повреда на дънната платка, така и неизправност на други компоненти - запалителен трансформатор под високо напрежение, газов магнит, газов клапан, сензор за запалване и много други. Той се появява, когато проводниците са счупени или когато няма достатъчно налягане в линията. Банално затворен газов клапан често води до появата му.

За да коригирате грешка F28, изпълнете следните стъпки:

 • Проверете всички електрически връзки.
 • Тестово газово оборудване.
 • Уверете се, че има подаване на газ към котела Vilant.
 • Отстранете замърсяванията от сензора за запалване.

Ако всички възли са непокътнати, има голяма вероятност за грешка директно на дънната платка. В този случай трябва да се свържете с сервиза на Vilant за неговия ремонт или пълна подмяна.

Грешка F75

Грешка F75 може също да показва проблеми с бордовия сензор за налягане на водата - той не може да разпознае повишаване на налягането след стартиране на помпата.

Грешка F75

Друг често срещан признак на счупване. Грешка F75 в котлите Vilant показва проблеми с налягането в отоплителната система. Това се случва след стартиране на циркулационната помпа. Обикновено в този случай налягането се повишава някъде с 0,2-0,4 атмосфери. Ако това не се случи, проблемът може да се крие в неправилната инсталация на системата. Първо трябва да проверите работоспособността и правилното свързване на разширителния резервоар (expansomat) и след това да обезвъздушите веригата.

Налягането се повишава

Повишаване на налягането може да бъде предизвикано от отворен грим. Това може да се определи просто - непрекъснатото подаване драстично намалява възможността за нагряване на охлаждащата течност, което води до намаляване на температурата на изхода.

В същото време вентилът трябва да се задейства, като се излива излишното въздушно налягане в канализацията... Възможно е ОМ да заври в топлообменника, което също води до лавиноподобно увеличение на налягането поради рязкото разширяване на обема.

Освен това контролната платка може да се провали. Проблемът може да бъде разрешен чрез възстановяване на фабричните настройки.

Тест за налягане

Това е друга процедура, която можете да направите сами, ако възникне неизправност. За да проверите налягането, е необходимо да свалите корпуса на уреда. След това трябва да сгънете разпределителната кутия и да затворите спирателния вентил за газ. Следващата стъпка е да разхлабите уплътнителния винт, разположен на газовия клапан. След това се свързва цифров манометър. След това можете да отворите спирателния вентил за газ и да пуснете устройството в експлоатация. След това се измерва налягането. Ако тези манипулации не помогнаха, тогава можете да опитате други методи.

Не се рестартира

Има много причини за отказ за рестартиране на котела. Почти е невъзможно да се назоват всички, тъй като повечето от проблемите по един или друг начин водят до блокиране на инсталацията и рестартирането става невъзможно, докато причината не бъде отстранена. Някои възможни причини обаче могат да бъдат посочени веднага.

Например щепселът на захранването в контакта може да е обърнат. Газовите котли Vaillant са фазово зависими, т.е. не може да работи, когато контактите се префазират... Ако възникне повторно свързване по време на ремонтни дейности, уредът няма да може да се стартира.

Освен това инжекторите могат да се запушат със сажди, които вече не пропускат газ в необходимото количество, в резултат на което незабавно следва запушване при стартиране.

Грешка f33 vaillant как да поправя и какво да правя?

Среща се само при модели с котел с турбокомпресор. Източникът на грешката е превключвателят за налягане в изпускателната тръба. Логиката на работа на всички съвременни газови котли е приблизително еднаква. Когато се получи заявка за запалване, контролната платка включва вентилатора (димоотвод), което създава вакуум. Когато се достигне необходимата тяга, контактите на диференциалното реле се затварят и по този начин се предава сигнал на платката за отваряне на газовия клапан и запалване на горелката. Съответно, ако няма сигнал от релето или е в затворено състояние след изключване на вентилатора, автоматиката на vaillant генерира грешка f33.

Причини за грешка на котел Vilant f33:

 • вентилаторът не работи (може да се провери визуално)
 • повреда на превключвателя за налягане (кондензатът може да се натрупва в тръбите, което, изтичайки надолу в сензора, го прави неизползваем;
 • грешка в монтажа на изпускателната тръба (конденз също може да се натрупа и да наводни релето)
 • запушване на коаксиалните тръби, предотвратяване на нормалния въздушен поток
 • запушена тръба на пито (натрупана мръсотия или насекоми)

Можете да проверите работата на релето, като създадете свой собствен вакуум през тръбата (трябва да се появи характерно щракване). Случва се релето да "залепне", т.е. в нормално състояние той ще бъде затворен, което може да се провери с обикновен мултицет. В този случай той ще трябва да бъде заменен.
Случва се самите тръби или тръбата на пито да са повредени, например, от излагане на високи температури.

Най-малката промяна във формата може да повлияе на показанията и да причини грешка F33.

Струва си да се отбележи, че това е проблем за почти всички газови котли. Някои производители го решават, като инсталират специално разширение (това е, което BAXI направи) за събиране на кондензат, а някои дори правят отопляеми тръби, за да го изпарят.

Често срещани грешки

Неизправностите на котела Vilant T4, който е най-често срещаният модел на вътрешния пазар, се отнасят главно до дефектната работа на помпата поради недостатъчно налягане в системата. За да подобрите този индикатор, може да се наложи по-мощен блок, който ще трябва да бъде инсталиран допълнително.

Също така е доста често срещан проблем, когато отработените газове не се изхвърлят напълно в атмосферата. Тук може да ви помогне димоотводник, който дори е в състояние да коригира не съвсем правилната инсталация на комина. Газовата горелка също трябва да се почиства поне веднъж годишно и по-често в кръга за отопление на водата. За да разрешите по-сериозни проблеми, по-добре е да се свържете със сервизния център.

Всеки модерен котел е оборудван с автоматизация, която следи състоянието на всички системи и в случай на аварийни ситуации бързо затваря изтичането на газ. Следователно не е необходимо да се притеснявате, че може да възникне експлозивна концентрация, ако котелът се повреди, когато няма никой у дома.

Трябва също така да се има предвид, че компютъризираният блок за управление се захранва от електричество, така че е необходимо да се осигури непрекъснато подаване на напрежение за него, така че всички системи да продължат да функционират нормално. За това се използват UPS с различен капацитет на батерията. Няма да е излишно да инсталирате стабилизатор на напрежението.

Декодиране на кодове на основни грешки

Всички грешки се показват на дисплея за автоматизация под формата на криптирани буквено-цифрови обозначения. Кодовете за грешки на котела Vaillant могат да се видят в списъка по-долу:

 • 1. Грешка f20 на котела Vaillant е доста рядка и сигнализира за прегряване на оборудването.Това може да бъде резултат от запушване на топлообменника с различни отломки, в резултат на което охлаждащата течност не е в състояние да циркулира напълно и се загрява до критична температура.
 • 2. Грешката f22 е много по-често срещана. Това означава недостатъчно количество вода в системата или пълното й отсъствие.
 • 3. Грешка f28 на котела Vilant - електронната платка изгоря. Това може да се случи в резултат на внезапен скок на напрежението, поради което е необходим стабилизатор.
 • 4. Грешка f29 на газовия котел Vaillant - газовата горелка не свети. След три неуспешни опита за запалване на котела, котелът се изключва автоматично. Може да има немалко причини, от недостатъчно налягане на газа, до задръстен клапан или запушване на дупки с различни отломки. Диагностиката ще трябва да се извършва независимо, тъй като автоматизацията дава само обща представа за проблема.
 • 5. Грешка f36 на котела Vaillant - излизането на газообразни продукти от горенето в помещението. Това може да е резултат от теч в тръбопровода или недостатъчно течение в комина. Решението е описано по-горе.
 • 6. Грешка f75 на котела Vaillant означава, че липсва водно налягане в тръбопровода. Методът за решение е описан в няколко параграфа по-горе.

Списъкът с други грешки при декодирането може да се намери в инструкциите, приложени към всеки модел.

Грешка F22 на дисплея показва, че водата не се загрява до температурата, посочена в програмата. Може да възникне в процеса и измиването ще продължи, въпреки че не можете да го наречете висококачествено. Най-често проблемът с отоплението е критичен, така че машината ще спре напълно.

Ако вашият модел няма дисплей, обърнете внимание на оборотите на оборотите. В описания случай ще светнат три наведнъж: 1000, 800 и 600 (или 800, 600 и 400), тоест всички с изключение на един:

Ако няма грешка, други симптоми могат да показват температурни проблеми. По този начин прането е все още мръсно или мирише неприятно след края на програмата. Струва си да се отбележи, че понякога този случай се диагностицира погрешно, вярвайки, че студеното пране, което изваждате от барабана след измиване, вече е проблем. Но тъй като изплакването винаги се извършва в студена вода, в този случай няма причина за паника.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни