Мини-камина: селска къща със собствените си ръце, как да направите електрически дом

Услугите на майстор - специалист по зидария на камини не са евтини. Цената на изграждането на една конструкция от нулата започва от 350 USD. д. (20 хиляди рубли), достигайки 1500 долара. Тоест в зависимост от сложността и обхвата на работата. Представете си колко пари можете да спестите, ако сгънете тухлена камина със собствените си ръце. Но задачата не е лесна - трябва да научите основите на бизнеса с печки, да изберете подходящ дизайн за огнище, да го изградите и разтопите правилно. Ще се опитаме да дадем възможно най-много информация по всички горепосочени въпроси и да представим проекти на камини, налични за самостоятелно производство.

Устройството на класическа тухлена камина

Строго погледнато, откритите огнища не са много подходящи за отопление на частни вили поради ниската ефективност на изгаряне на дърва за огрев, ефективността е само 20-30%. Докато огънят гори в горивната камера, топлината се разпространява из стаята посредством инфрачервено лъчение. След затихване интензивността на отоплението намалява и спира след 2-3 часа, когато тухлената зидария се охлади.

Обзавеждане на огнището с плочки

Важен момент. Нереалистично е да се построи дори малка печка за изгаряне на дърва в апартамент на многоетажна сграда - няма къде да се води коминът, а таванът не е предназначен за такова тегло. Справка: масата на мини-камина, чийто проект е представен по-долу, е повече от 700 кг, размер - 0,5 х 1 м (товарна площ - 0,5 м²).

Въпреки ниската степен на разсейване на топлината, камините остават привлекателни за собствениците на жилища, тъй като създават уникална домашна обстановка. Устройството на класическо английско огнище е показано на схемата и включва следните елементи:

 • подземна част - фундамент;
 • основа от 2-3 реда тухли;
 • долна част с изпъкнала напред платформа на пещта;
 • портал - тухлена рамка на отворена горивна камера;
 • димоуловител - стесняващ се нагоре канал под формата на чадър над горивната камера;
 • коминният зъб в началото на димния колектор служи за по-добро извличане на топлина от горещи газове;
 • комин, водещ до покрива;
 • тяговата сила се регулира от плъзгащ клапан.

Как е английска камина
Схема на устройството на класическо открито огнище
Ако бюджетът за строителство позволява, тогава отвън стените са облицовани с плочки, както е направено по-горе на снимката. Не е необходимо да се украсяват стените на конструкцията - правилната тухлена зидария изглежда доста спретнато.

Камини за летни вили: сортове

На първо място, трябва да определите вида камина, която ще бъде инсталирана в селската къща. В момента са популярни следните видове, които имат определени характеристики, предимства и недостатъци:

 • Печки на дърва. Този тип камина е изработена от тухли, чугун и стомана и може да бъде отворена, полуотворена или затворена. Дизайнът служи като топлообменник и работи на твърдо гориво (въглища или дърва).

 • Електрическите камини са безопасни и лесни за използване дизайни, които ще създадат усещане за уют и комфорт. Ако не искате да губите време за запалване на камината, тогава нейната електрическа версия ще бъде идеалното решение. В допълнение, съвременните модели са оборудвани с отоплително устройство, което ви позволява да се наслаждавате не само на външния вид на камината, но и на топлината, която тя отделя.

 • Газовата камина е конструкция, която работи на принципа на кухненска печка. Камините имат привлекателен външен вид, а широката гама ви позволява да изберете дизайн, който подчертава всеки стил на интериора. Струва си да се отбележи, че те също могат да се използват не само като декоративен елемент, но и като елемент, който отоплява интериора на селска къща.

 • Декоративната (фалшива) камина е прост и бюджетен дизайн, който можете да направите сами.Този тип камина ще направи интериора по-привлекателен и можете да го декорирате така, както собственикът на жилището иска, което ви позволява да създадете уникален дизайн.

 • Еко-камината е безопасен и екологичен дизайн. Тази камина работи на течно гориво (биоетанол), което при изгаряне не отделя опасни за здравето вещества. Що се отнася до недостатъците, заслужава да се отбележи големият разход на гориво и високата цена на конструкцията.

 • Печката за камина с водна верига е дизайн, който се използва в селските къщи като основен нагревател. Такава камина се загрява достатъчно бързо, след което топлината се разпространява през всички стаи на вилата, което ви позволява да отоплявате вътрешното пространство, създавайки комфортни условия за почивка или постоянно пребиваване.

 • Мини-камината е малък преносим дизайн, който може да се постави близо до кът за сядане или маса за хранене.

 • Печката-печка е прост и компактен модел, който икономично използва гориво за отопление на интериора на селска къща.

 • Касетна камина - метална камина, покрита със стъкло.

 • Конвекционна фурна, барбекю, скара или барбекю - конструкции, предназначени за готвене. Предимства: компактност, ниска цена, мобилност.

Размери и разположение на огнището в стаята

Когато избирате дизайна и чертежите на камината, обърнете внимание на размерите на портала, горивната камера и комина. Посочените размери се избират според площта на отопляемото помещение и са свързани помежду си със следните съотношения:

 • площ на напречното сечение на комина - 1/9 от квадрата на портала;
 • дълбочината на горивната камера е 1,5-2 пъти по-малка от височината на отвора на портала;
 • площта на отворения отвор е 1/50 от квадрата на стаята.

Ако направите голяма камина в малка стая, тягата на комина няма да има достатъчен въздушен поток. Огнището ще започне да пуши в стаята или да „изсмуква“ въздуха от съседните стаи, заедно с топлината. Позволено е да се изгради малка конструкция в просторна стая, но отоплението ще бъде минимално - камината ще служи като декорация за хола и ще играе ролята на барбекю.

За удобство при определяне на размерите на камината и комина, в зависимост от квадратурата на помещението, има готова маса:

По своята форма камините са разделени на 2 вида - стенни и ъглови. В публикацията предоставяме описание на първия сорт - той е относително прост. За да изградите домашни огнища от ъглов тип, трябва да натрупате опит в бизнеса с печки. След като вземете решение за размерите на нагревателя, отделете място за монтаж, като вземете предвид нашите препоръки:

 1. Поставете камината в центъра на разделителната стена. Ако частна къща е в процес на преустройство, ремонт или строителство, задната стена може да бъде изнесена в съседната стая, като се направи отвор вътре в преградата.
 2. Непрактично е да направите камина близо до външната стена - част от топлината ще излезе на улицата.
 3. Помислете за удобството - не поставяйте конструкцията близо до интериорни врати и не поставяйте мебели гръб до гръб.
 4. Внимателно проучете структурата на таваните и гредите, така че коминът да не попадне в носещата греда или на ръба на стоманобетонната подова плоча. Минималното разстояние от стената на газопровода до гредите е 10 см (като се вземе предвид изрязаната противопожарна фурна).

Когато избирате място за камина, не забравяйте за основата. В жилищните помещения ще трябва да разглобите подовете, да демонтирате замазката и да изкопаете яма, без да засегнете съществуващата основа на сградата. Не забравяйте дали домашните комунални услуги са положени на избраното място - канализация, водоснабдяване или подово отопление. Мазето под стаята също е проблем, теглото на зидарията няма да издържи всеки етаж.

Избор на камина за лятна резиденция

При избора на дизайн е важно да се вземе предвид стилът на стаята, където ще бъде разположена камината, размерите на стаята.Също така трябва да обърнете внимание на характеристиките на самата камина, предвид нейната простота и лекота на използване, размери и ефективност. Освен това трябва внимателно да проучите техническите характеристики на конструкцията, като вземете предвид нейния външен вид и дизайн. Последният показател при избора на камина ще бъде нейната мощност, както и видът гориво, което ще се използва за отопление на интериора.

Както знаете, печката за камина Бавария е много популярна в специализираните магазини, която има висока ефективност, която ви позволява бързо да загреете интериора на селската къща. В допълнение, дизайнът е оборудван с бавна горивна система, което прави камината икономична. Този модел е не само достъпен, но и привлекателен на външен вид, той лесно ще се впише в интериора на селска къща (дача).

Що се отнася до камината, която да се използва на открито, има по-малко изисквания. В зависимост от броя на домакинствата и изискванията на собственика на дачата се определят видът на конструкцията и нейният размер. Разбира се, по-добре е да инсталирате мангал или барбекю в беседка или на веранда, в краен случай оборудвайте малък навес, който затваря пространството от валежи и други метеорологични явления. Важно е външната камина да е изработена от траен материал като камък или тухла.

Технология на строителството

Процедурата за подготовка и полагане на камина със собствените си ръце се предлага да бъде разделена на етапи:

 1. Избор и закупуване на строителни материали.
 2. Подготовка на набор от инструменти.
 3. Устройство за фундамент.
 4. Тухлено тяло на печката и комина.
 5. Сушене и първоначално подпалване.

Нека разгледаме подробно всеки елемент от списъка, след което ще представим конкретни проекти и поръчки, достъпни за изпълнение от начинаещи печки.

Интересна версия на печката за камина, където са комбинирани 2 камини - отворена и затворена

Избор на тухла и хоросан

Изберете тухла за печка, като вземете предвид следните изисквания:

 • за основната зидария вземете масивна керамична (червена) тухла със стандартен размер 250 х 120 х 65 мм, кухи марки не са подходящи;
 • стените на камината са изложени от шамотни (огнеупорни) камъни на марки Ш, ША или ШБ;
 • вместо огнеупорни е разрешено да се използва твърда глинена тухла, внимателно подбрана за качество, - без пукнатини, стружки и други дефекти;
 • тялото на камината е разрешено да се полага от използвани керамични тухли, при условие че камъните са запазили здравината си, не са наситени с влага и не са напукани;
 • ако бюджетът ви позволява, купете къдравата тухла със заоблени ръбове, показана на снимката.

Забележка. Марката шамотни камъни е точно посочена в дизайна на огнището. Посочете броя и формата на дяланите тухли в съответствие със схемите - поръчки.

Най-лесният начин да направите висококачествен хоросан за зидане е да купите готова глинесто-пясъчна смес в магазин, предназначен за печки и камини. Подобен продукт се предлага в търговската мрежа за огнеупорни зидарии - шамотна глина и хоросан.

Ако сте на пътя на общите спестявания, направете решението сами:

 1. Отстранете почвените примеси и чужди включвания от естествената глина - камъни, корени и стъбла на растенията.
 2. Изсипете материал в голям съд и напълнете с вода. Накисването продължава 2 дни.
 3. Доливайки водата, доведете сместа до кремообразна консистенция и прокарайте глината през сито. Целта е да се премахнат всички странични включвания.
 4. Добавете сух пясък към глинения разтвор, прекаран през сито с размер на окото 1,5 x 1,5 mm. Чрез смесване на състава постигнете оптимално съдържание на мазнини.

Решението се счита за подходящо за работа, ако „колбас“ с разточен от него диаметър 10-15 mm не се напука и не се рони, когато се завие върху дървена пръчка с диаметър 4-5 cm.

Справка. Готовият глинесто-пясъчен хоросан се съхранява за неопределено време.Ако съставът има време да изсъхне преди употреба, достатъчно е отново да се разрежда с вода.

Методи за проверка на разтвора чрез изстискване, счупване и навиване на сбруи на кръгла дръжка
Чисто глинен хоросан не е подходящ за полагане на основата и инсталиране на комин - трябва да добавите вар или цимент. Ето защо, за изграждането на камина, подгответе допълнителни строителни материали:

 • Портланд цимент M400;
 • пясък;
 • покривен материал за хидроизолация;
 • филц (може да се използва), покривно желязо;
 • счупени камъни от всякакъв произход;
 • дъски или панели за кофраж;
 • полиетиленов филм (използван, но без отвори);
 • плетене стоманена тел;
 • азбестов шнур.

Съвети. Базалтовият картон се използва успешно вместо филц.

Готови зидани смеси за печки и камини
Разбира се, изграждането на камина ще изисква аксесоари за печки - врати, резета и т.н. Точното количество и размери са посочени в проекта. За да оформите арката на портала, ще ви трябват и метални ъгли или армировка. За да не гипсирате и украсявате готовото огнище, закупете специален огнеупорен емайл.

Инструменти за готвене на печката

Пълният набор от инструменти, използвани от майсторите на пещта, е показан на снимката. Но тъй като средният собственик на жилище не разполага с всички изобразени устройства, ето списък с инструменти, без които не можете да направите, когато изграждате камина:

 • мотика;
 • чук (за предпочитане гума);
 • строително ниво, рулетка;
 • квадрат, шнур и отвес;
 • широка четка;
 • Master OK;
 • клещи;
 • владетел и писар - заострен метален прът.

Един начинаещ, който не е обучен в техниките на теска и цепене на тухли, ще направи много отпадъци и ще развали много материал, докато свикне да работи. Оттук и съветът: режете камъни с мелница, снабдена с бетонен кръг. За да получите по-малко прах, излезте навън или в друга стая.

В допълнение към изброените устройства ще ви трябва кофа и дебела кърпа, за да изтриете тухлените стени. Малка шпатула или метална лъжичка с метла също ще ви бъде полезна.

Полагаме солидна основа

Как да направите правилно основата на камината, е подробно описано в друга стъпка по стъпка инструкция за изграждане на печка. Нека накратко очертаем етапите на работа:

 1. Изкопаване и изкопаване на пръст от яма, чиито размери са с 10 см по-широки от размерите на бъдещото огнище. Дълбочината зависи от местоположението на стабилни почвени слоеве, но не по-малко от 0,5 m.
 2. Запълване на ямата с камък от развалини, укрепване с течна глина или варов разтвор.
 3. Полагане на 2 хидроизолационни слоя покривен материал.
 4. Монтаж на кофраж, изливане на стоманобетонна плоча с дебелина 15-20 cm.
 5. След 4 седмици (пълно втвърдяване на бетона) - полагане на филц, напоен с течна глина и издигане на 2 непрекъснати реда керамични тухли.

Забележка. Вместо стоманобетонна плоча можете да използвате тухлена зидария от циментов разтвор, завършваща на нивото на готовия под. В този случай основата от развалини може да бъде натоварена много по-рано - след 7-10 дни.

Положената основа на камината е напълно независима конструкция, не е свързана с основата на частна къща. Минималното разстояние между тях е 50 мм, но е по-добре да издържите 10 см. Третирайте достъпните странични повърхности на основата с битум за хидроизолация.

Полиетиленовото фолио се полага върху подложката и кофража, така че течният бетон да не губи циментово мляко. Накиснатият с глина филц се полага върху завършената плоча, както е показано на схемата. Първите два реда камъни се считат за нула и не се отразяват в реда на камината, тяхната задача е да предпазват филцовата подложка от високи температури. За повече информация относно технологията на полагане на стоманобетонна основа вижте видеото:

Инструкции за камина

Преди да поставите камината, изберете най-добрата тухла за камината, почистете използваните камъни от сажди, мръсотия и залепен стар хоросан. Когато сте готови, преминете към важен етап - полагане на първия ред. Стъпка по стъпка технологията изглежда така:

 1. Отстъпвайки на 5 см от ръба на основата, съберете първото ниво тухли на сухо. Първо инсталирайте външните красиви камъни, след което попълнете средата.
 2. С помощта на квадрат и дървена дъска подредете тухлите с ъгли 90 °.
 3. Измерете дължината на диагоналите с рулетка. Максимално допустимото разминаване е 5 мм.
 4. Поставете всички камъни върху хоросана, като контролирате хоризонталата с ниво.

Следващите редове са разположени по същия начин - оформяне на модела върху сухи, монтиращи и подрязващи камъни, настройка за разтвор. Вертикалността и хоризонталността на зидарията се контролират постоянно с помощта на отвес и ниво на сградата.

Съвети за начинаещи. Има прост трик, за да се гарантира вертикалността на зидарията на камината. След като оформите първите два реда, проектирайте ъгловите точки на тавана с помощта на отвес и забийте там пирони или дюбели. Завържете шнурове с тежести към тях, които ще служат като маркери за размерите на камината. Вместо канапи, можете да използвате вертикално монтирани железни ъгли, тогава ще стане много по-лесно да подравните зидарията.

Когато издигате стените на камината, не забравяйте да спазвате следните правила:

 1. Преди да положите червената тухла, потопете я в кофа с вода за 2-3 минути - въздушните мехурчета ще излязат от порите. Огнеупорните камъни не трябва да се накисват, просто изплакнете праха.
 2. Максималната дебелина на шева е 5 мм. Притиснете тухлата към съседните камъни, като същевременно изравнявате и изглаждате излишния хоросан отстрани.
 3. Стените на газовите канали трябва да са гладки. Завъртете тухлите с прав ръб вътре в димохода и на всеки 3-4 реда избършете вътрешността на зидарията с мокър парцал.
 4. Преди да положите комина с коминен зъб и наклонени стени, където трябва да направите много подрязване, поставете модела на елемента на сухо. Това ще позволи на нарязаните тухли да се поберат ясно.
 5. Не свързвайте шамотна и керамична зидария, които имат различни коефициенти на топлинно разширение. Осигурете празнина от 3-5 мм, където се поставят листовете от базалтов картон.
 6. Преди монтажа увийте вратите на камината с азбестов шнур в точките на контакт със стената. Фиксирайте елементите с тел за плетене, вертикално и хоризонтално.
 7. Поставете клапата върху глинен хоросан - трябва да отворите клапана и да го приложите върху рамката.

Припокриването е направено от стоманени ъгли, поддържани на стените на портала. Горният ред камъни е положен върху валцуван метал без хоросан, само страничните шевове са запълнени. Полукръгли сводести сводове са оформени с помощта на специални шарки от дърво - кръг, показани на снимката.

Когато инсталирате комин, променете рецептата за приготвяне на разтвора - добавете цимент вместо глина. Съотношението на свързващото вещество към пясъка е 1: 4, плътността е средна. В дървения под на къщата се прави разрез, който осигурява противопожарно отстъп от 38 см от димния канал до горими конструкции (виж схемата).

Над повърхността на покрива се прави удебеляване на тръбата - видра, която затваря кръстовището на покрива с тухлена зидария. В края се оформя глава от затворен тип, която предпазва от валежи от навлизане в камината.

Сушене и първо разпалване

Пясъчно-глиненият разтвор не се втвърдява, а изсъхва. Процесът на сушене отнема 10-14 дни, като през това време се наблюдава. Малки пукнатини в зидарията на камината се поправят със същия глинен хоросан. В края на посочения период направете пробен подпалване:

 1. След като отворите резето, запалете малка купчина четка и дървени стърготини върху огнището.
 2. Добавяйте малки дърва за огрев постепенно, поддържайки огъня слаб. Това ще позволи разтворът да изсъхне напълно.
 3. Ако след 3-4 часа в тялото на камината не са се образували пукнатини, можете да увеличите количеството дърва за огрев. Не бързайте и първо се уверете, че стените на огнището са затоплени.

Съвети. Поради въздушна ключалка в комина, първоначално може да няма течение. Тръбата трябва да се нагрява с горелка или малък огън, запален на изглед.

Вижте следното видео за техники за зидария:

Последователността на действията при изграждане на камина

Цялата работа започва с изчисляване на размера на основата за малка отоплителна система. Основата на лятната вила може да не е достатъчна за нормалното функциониране на устройството, поради което тя трябва да бъде укрепена с негорим материал - керамични плочки или други разтвори от негорими съставки.

Преди да започнете изграждането на камина със собствените си ръце, трябва да накиснете глината, за предпочитане 3 дни преди началото на строителството. Всяка сутрин към напоената глина се добавя малко количество вода. След добавяне на вода разтворът се смесва добре с всеки твърд предмет.

Монолитна диаграма на фундаментната плоча
Монолитна диаграма на фундаментната плоча

Преди да започнете строителни работи, не забравяйте за необходимостта от намокряне на материала. Невъзможно е да се изгради висококачествена отоплителна система върху мокра тухла. Първите редове се полагат върху хоросан от глина и цимент. Всеки следващ ред се поставя върху циментов разтвор с постепенно намаляване на концентрацията на глина в него.

Направи си сам камина

Последователност:

 1. Уплътнение на зидария. Малката камина изисква висококачествено и евтино запечатване. Обикновеният покривен материал ще отиде за даване. Плътно покривни материали се припокриват помежду си;
 2. Полагане на първите три реда. Малка камина за лятна резиденция изисква непрекъсната зидария на първите три реда;
 3. Четвъртият ред е разположен само около обиколката на първите три реда. Вашата задача е да направите малка дупка със собствените си ръце в съкровището за печката на камината;
 4. Петият ред тухли е изложен, като се вземе предвид местоположението на тавата за пепел. Освен това тук са поставени опори за метална решетка, която е прикрепена към устройството със стоманени крепежни елементи. Струва си да се отбележи, че стоманените крепежни елементи могат да бъдат направени ръчно от скрап;
 5. Шестият ред притиска стоманените крепежни елементи. Върху този слой тухли се поставя решетка;
 6. Металната мрежа се притиска към тухлите на седмия ред. На този етап започва изграждането на портала на камината;

  Поръчка на камина - схема
  Поръчка на камина - схема

 7. 8-13 са декоративни редове, които трябва да бъдат обвързани с шевове. Този процес определя външния вид на отоплителното оборудване. Направи си сам декоративна зидария до ред 11. От този момент нататък е необходимо да се направи „огледало“ под ъгъл на задната стена;
 8. 14-15 - бъдещата малка камина изисква превръзка на портала. На този етап процесът на полагане продължава да се движи нагоре, като се вземе предвид накланянето на "огледалото" и портала;
 9. 16 - завършва образуването на „огледалото“ и започва повдигането на горните части на зъба. За този процес ще ви е необходима глината, която сте накиснали преди няколко дни. Ако зъбът не е покрит с огнеупорен материал, тогава всички интериорни предмети на лятната вила могат да страдат от самозапалване;
 10. 17-19 - оформяне на предната част на камината;
 11. 19-22 - създаване на отвор за комина. Практиката показва, че е по-добре да се вземат стандартни размери 15x28 см за комин. Това е такава дупка, която е в състояние да осигури най-ефективното теглене и отстраняване на продуктите от горенето, без да навреди на лятната вила;
 12. 23 - отворът за дим е оформен като опашка на лястовица. 24-ият ред е последният тухлен слой.

Зидария за камина

След създаването на рамката нагревателното устройство трябва да бъде приведено в божествена форма - да се направи фугирането с глина. За фугиране ще ви трябва сух пясък и мокра глина. Разтворът се смесва със собствените ви ръце, докато се получи хомогенна маса. Фугиращата смес се нанася върху шевовете с пръсти. Не забравяйте, че дори летните вили се нуждаят от спретнатост, така че не забравяйте да изгладите добре шевовете на камината и да измиете глината от тухлата.

Проект номер 1 - компактна мини-камина

Това огнище е подходящо за отопление на стая от 16–20 m² в селска къща или малка селска къща.Друга възможност за използване на конструкцията е като улично барбекю, построено в градинска беседка. Характеристика на камината са страничните конвекционни канали, които загряват въздуха в стаята. Размерът на сградата е 102 х 51 см.

За да поставите мини камина, ще ви трябват следните материали:

 • масивни керамични тухли - 240 бр. (коминът не е включен);
 • ревизионна врата 24 х 14 см - 1 бр.;
 • чугунени решетки 18 х 14 см;
 • резе 25 x 14 cm;
 • лист от неръждаема стомана с дебелина 1 мм, размер 500 х 1000 мм;
 • лист черен или поцинкован метал, положен пред камината, размери - 70 х 50 см.

Забележка. Лист от неръждаема стомана служи като заден екран на горивната камера. Позволено е да не го поставяте, но тогава ще трябва да оформите наклонена стена от нарязани тухли.

Мини камината, показана на чертежа, е изложена в този ред:

 1. Първото ниво е солидно. На втория са положени 3 въздушни канала - 2 странични и един в средата, разположени под решетката.
 2. На третия ред се оформят долната част и гнездото на решетката (направени с 5 мм по-широки от продукта). След това се поставя самата решетка.
 3. Изгражда се вградена камина от 4-ти до 10-ти етаж. На V реда са поставени 2 метални пръта Ø5 mm за монтиране на лист от неръждаема стомана.
 4. В 10-ти ред задната тухла излиза на четвърт в камината, страничните камъни се движат навън с 40 мм. Широчината на камината на това място е 49 см.
 5. Краищата на страничните камъни на 11-то ниво са изрязани под ъгъл 28 ° спрямо вертикалната линия. Ще получите платформите за поддръжка на сводестия свод. По ръба се поставят 2 камъка в дълбочината на горивната камера.
 6. Сводът е изграден от 9 камъка, изсечени под формата на трапец, с основни размери 65 и 52 мм, както е посочено в заповедта. Радиусът на кръга е 51 cm.
 7. На 12-ия слой формирането на свода е завършено, поставени са горните стоманени пръти и е монтиран екран от неръждаема стомана.
 8. Ниво 13-14 образува изходните отвори на конвекционните канали. Тук е монтирана инспекционната врата.
 9. 15-ти ред - изгражда се припокриването, 16-18 - началото на комина.

Капитанът ще разкаже подробно алгоритъма за полагане на мини камина във видеото си:

Как да направите мини-камина за селска къща със собствените си ръце

Сега съвременните хора посещават селските си имоти по всяко време на годината. През зимата отоплението на такива помещения играе важна роля. Мини-камина за селска къща можете лесно да направите сами.

Трябва само да се определи кой тип е по-подходящ:

 1. Мини камина с комин. Естествено, той не може да бъде инсталиран в апартамент, но е много добър вариант за селска къща.
 2. Електрическа мини камина. Подходящ за всяко пространство. Използва се главно за декоративни цели, но се справя добре и с отоплението на стаята.
 3. Екологична мини-камина. Не създава проблеми с дървото, пепелта и не зависи от електричеството.

Всички опции са добри по свой начин, но всеки има недостатъци. Методите за камина, местоположението и безопасността са важни критерии, които трябва да се вземат предвид при избора на мини камина.

Преди да започнете работа, трябва да вземете предвид всички характеристики на стаята и да изберете оптималния размер на мини-камината. За безопасна експлоатация на изграденото творение и максимална ефективност има установени стандарти.

Направи си сам мини-камина

След като се запознахме с важните детайли, ние съставяме чертеж и пристъпваме към изграждане. Започваме отдолу. Основата е изложена в един слой огнеупорни тухли. По-добре е да започнете да изграждате камина, като поставите задната стена на горивната камера от основата до прехода към комина. Стените на камината са изградени на два слоя. Вътрешната стена е направена от същата тухла като основата, а външната стена е направена от обикновена печка. Височината на стената е около 40 см. Освен това полагането се извършва с наклон 20ᵒ и стената може да бъде разположена на височина от още 20 см. След това те преминават към комина.

Останалата част от камината е разположена по следния начин:

 • 1-2 реда са направени изцяло;
 • 3 и 4 - изграждане на пепел;
 • 5-ти ред - решетка;
 • Когато полагате 6-ти ред, трябва да инсталирате вратата на камината;
 • 12-15 ред - камера за готвене;
 • Преходът към комина се извършва на 19-ти ред;
 • 28-30 реда, а камината е почти готова.

Последната част е поставяне на комина и инсталиране на козирка върху него. Изходът на улицата може да се направи от комин, но тухленият комин е добре. Предварително подготвяме необходимите строителни материали и инструменти.

Проект №2 - обикновена отоплителна камина

Размерите на тази конструкция са 112 х 65 см, височина - 2020 мм. Вътрешният размер на портала е 52 х 49 см. Осигурено е ускорено отопление на помещението благодарение на конвективния въздушен канал. Комплектът за строителни материали изглежда така:

 • глинена пълнотела тухла - 345 бр .;
 • коминен клапан - 250 х 130 мм;
 • 2 стоманени равни ъгъла с ширина 45 mm и дължина 70 cm;
 • метален лист 500 х 700 мм.

Характеристика на зидарията на камината, показана на диаграмата, е поставянето на голям брой тухли на ръба. По този начин е подреден тесен дълъг канал, където нагретият въздух на стаята се движи. Нека да преминем към конструктивния алгоритъм:

 1. Първото ниво е твърдо, състоящо се от тухли, поставени на дъното. На второто ниво се оформя отоплителен канал с участък от 65 мм, на третия етаж се полага основата на горивната камера.
 2. От 4-ти до 9-ти ред се издигат стените на портала. Въздуховодът се премества във вътрешността на задната стена на камината. На 9-то ниво са поставени ъгли - подпори за пода.
 3. Подреждане 10 - припокриване на горивната камера. На 11-ти ред предните камъни са удължени със 130 мм, 12-ият слой е камина. Конвективният канал е разделен на 2 тесни шахти.
 4. Редове 13-25 съставляват димната кутия. Отоплителният канал завършва в 14-ти ред.
 5. Ред № 26 затваря димния канал, който се стеснява към комина. Задвижващият вентил е монтиран на 27-ия слой.
 6. Останалите редове 28-31 образуват началото на комина.

Тестовата техника за осветление е демонстрирана в последното видео:

Изработване на камина в мини стил със собствените си ръце

За да направите мини-камина със собствените си ръце, просто се нуждаете от търпение и желание, което ще ви помогне да преодолеете всички трудности. Най-подходящият вариант за производство се счита за биокамин. Първото нещо, което трябва да направите, е да вземете решение за вида на конструкцията.

Как да направите настолен биокамин със собствените си ръце
Как да направите настолен биокамин със собствените си ръце

Тя може да бъде:

 • Работен плот.
 • На открито.
 • Стена.

След това трябва да се справите с материали, ние се нуждаем от:


Материали за биокамин

 • Стъкло А4.
 • Уплътнител.
 • Метална мрежа (решетка)
 • Метална кутия.
 • Камък.
 • Фитил.
 • Гориво.

След като сте решили дизайна и размерите на бъдещото огнище, можете да започнете да работите. Кутия е направена от очила. Размерите му трябва да съответстват на размерите на металната кутия. За свързване на частите се използва уплътнител, той също така ще осигури плътността на конструкцията.

Контейнер за гориво е монтиран в метална кутия и покрит с решетка. През него се прокарва фитил кабел.

Сега остава да се комбинират всички части на конструкцията.

За да стане огнището по-реалистично, върху решетката се поставят декоративни камъни, които създават впечатлението за пламък, изтичащ през камъните.

Кога е по-добра камина от печка

Камината е първото отоплително устройство в историята на човешката цивилизация. Ето защо дизайнът му повтаря характеристиките на обикновен огън: наличието на открит пламък, нагряване на пространството само в рамките на зрителната линия, доста ниска ефективност.

В процеса на еволюция камината постепенно се превърна в затворена печка - устройство, несъмнено, много по-сложно и ефективно за отопление на стая. Независимо от това, в наше време камините играят не само декоративна роля, но се използват и за отопление. И това се дължи именно на особеността на тяхната работа:

 • за разлика от печката, камината започва да отделя топлина почти веднага след появата на стабилен пламък;
 • почистването и поддържането на камина е много по-лесно от печката;
 • изграждането на камина не е толкова критично за грешките на зидар и следователно може да се извърши без участието на професионални печки;
 • има съвременни индустриални метални камини, ефективността и безопасността на които са сравними с параметрите на печките.

Направи си сам тухлена камина в интериора
В резултат на това разходите за тухли, материали и работа са няколко пъти по-ниски от разходите за изграждане на каменна печка. Това е камината в страната, снимката на която е показана по-долу.

Обикновена камина в къщата със собствените си ръце

Днес има дизайни на камини, които по нищо не отстъпват на традиционните холандски или шведски дизайни по отношение на техните топлинни и качествени показатели. Вярно е, че не е възможно да се постигнат тези показатели в тухлена конструкция, следователно тези конструкции са изпълнени в метал и са представени под формата на готови метални камини от промишлено производство.

Преди изграждането на камини трябва да се има предвид много: размер, местоположение, подредба, вид на използваните материали. Всичко това се изчислява предварително, често с помощта на специални програми. Камините с висока ефективност са фокусирани върху използването на палети или друго подобно биогориво с бавно изгаряне.

Камина за летни вили с открито огнище

Програмист, който нарушава правилата на PPB и излага открита камина в страната със собствените си ръце от тухли, е изложен на голям риск. Днес този проблем се решава лесно чрез използването на стъклена защита. Високотемпературното стъкло лесно предава инфрачервено лъчение, осигурявайки ефекта от топлината на открит пламък.

Такава уютна камина в страната: 10 снимки

Споделя това

Всеки собственик мечтае да създаде стилно огнище в своята селска къща или в селска къща. И това не е изненадващо. В крайна сметка, камина, освен че е символ на комфорт и уют, също така затопля стаята. Камина в страната може да бъде направена със собствените си ръце, но за това трябва да имате някои знания и умения. Трябва също да вземете предвид размера на средствата, които сте готови да похарчите за изграждането на камина. Решете кой тип камина е най-подходящ за вас: монтирана на стена, ъглова, вградена или свободно стояща.

Камина, монтирана на стена, може да бъде издигната във вече построена вила. В този случай коминът може да бъде прикрепен към носещата фасадна стена, която освен това трябва да е пожароустойчива.


Ъгловите камини се считат за най-красивите и ефектни. Коминът за такива камини е положен в една от стените.


Вградените камини са изцяло вградени в колона или стена. Камините от този тип се препоръчват да се издигат по време на строителството на къща.


Самостоятелните или островни камини са много красиви. Но те заемат много място и са трудни за изпълнение.


Освен това можете да изградите камина за барбекю, която е отделна сграда. Такава камина може да се превърне в поразителен елемент от ландшафтния дизайн на вашия сайт.


Ако решите да изградите вътрешна камина, препоръчително е да я поставите близо до основната стена на сградата в помещения с площ най-малко 15-20 кв.м. Камината не трябва да се поставя в коридор или в течение.


Уверете се, че в стаята, в която планирате да инсталирате камината, основата на пода е направена от огнеупорни материали. Обърнете специално внимание на пожарната безопасност на сградата, ако вашата лятна вила или селска къща е направена от дърво.


Ако решите да построите камина със собствените си ръце, тогава ще ви трябва червена тухла, глина, пясък, трошен камък, цимент, камък от развалини и други строителни материали. Освен това не трябва да спестявате от тухли. Той трябва да е с високо качество, безупречен и специално проектиран за фурни.


Можете сами да изберете декоративния материал за вашата камина. За облицовка се използват мрамор, гранит, изпечена тухла, мозайка, топлоустойчиви витражи.Също така камината може да бъде украсена с ковани елементи, керамични плочки и дори специално обработено дърво.

Обмислете внимателно избора на аксесоари, необходими за поддържане на камината. Те трябва да бъдат надеждни, с високо качество и удобни.

Ако последователно изпълнявате етапите на строителството, отчитайки всички технологични изисквания, тогава камината ще се превърне в истинска украса на вашия дом и в огнище на топлина и уют.

Как работи камината

Първите камини бяха обикновена камина с комин, оградена с три стени. Ефективността беше ниска, тъй като дървото бързо изгаряше, но цялата топлина летеше в комина. Всичко се е променило, след като опитите и грешките на производителите на печки са изобретили така наречения димен зъб и термо огледалото.

Схема на компонентите на камината

Оказа се, че изкуственото стесняване на димната точка на свързване, заедно с наклонената структура на задната стена на огнището, създава условие за саморегулиране на бавното изгаряне на димните газове. Топлинният щепсел в точката на свиване играе ролята на дросел и наклонената повърхност образува бавно въртящ се вихър от пиролизни газове, които постепенно изгарят всеки път, когато се приближат до пламъка.

Подвижният поток "блокира" изтеглянето на чист въздух до мястото на горене. Веднага след като газовете изгорят и температурата им спадне, водовъртежът ще се забави и ще има излишна тяга на комина. Газовете отиват в комина и свежият кислород се изтегля с въздух на тяхно място във вихровия поток. Пламъците и газовете се нагряват и всичко се повтаря от самото начало.

Как работи обикновена камина

Саморегулирането на сцеплението даде възможност да се използват не само дърва за огрев, но и високоенергийни горива. Дори смолистата борова дървесина и въглищата изгарят бавно при тези условия, а въглеродният окис газове надеждно се задържат в затворен вихър. Времето за циркулация на газа е от 2 до 7 минути!

Постоянно циркулирайки в камината, водовъртежът отделя топлина към каменните стени. Следователно в комина излизат вече охладени, едва топли газове. Наклонената повърхност на задната стена действа като терморефлектор. Не е необходимо да се прави от отразяващ материал. Обикновените черни сажди от дърво отлично отразяват невидимия спектър на инфрачервеното лъчение. Единственото нещо, за което трябва да се притеснявате, е да направите тази рампа възможно най-гладка. Добрата камина в къщата осигурява до 50% топлинна ефективност, което е много приличен показател сред другите подобни топлинни генератори.

Полагане на камини в къщата със собствените си ръце

Друг вариант за увеличаване на топлопредаването на камината е организирането на вертикални въздуховоди над димния зъб. Преминавайки през каналите поради естествената термична конвекция, въздухът се загрява и се връща в помещението вече като топлоносител.

Монтаж на оборудване

Как да изчислим размерите на камината
Как да изчислим размерите на камината

След приключване на строителните работи трябва сами да инсталирате основните компоненти на камината. В отоплителната система са инсталирани:

 • Топка за камина. Купува се на пазара или се създава на ръка. Практиката показва, че все пак е по-добре да вмъкнете маркова камина в домашна камина, тъй като тя е ключов елемент за функционирането на цялата отоплителна система.


  Монтаж и експлоатация на камината

 • Коминната връзка е метална основа, която позволява херметична връзка между комина и камината. За максимална защита на интериорните предмети на лятната вила, разклонителната тръба трябва да бъде завършена с огнеупорни материали.
 • В горната част на камината е монтиран комин. По-добре е да изберете метална тръба като комин по две причини: първо, по-лесно е да се инсталира и второ, не се нуждае от допълнително запечатване. Металната тръба трябва да бъде покрита с дебел слой топлоизолационни материали - стъклена вата, пяно стъкло или алуминиева лента.Това се прави така, че стените на комина да не се загряват от горещата тръба и да не водят до разрушаване на зидарията.
 • Решетка за изравняване на налягането. Това малко устройство не трябва да се купува на пазара; можете да го направите сами от скрап материали. Вземете парче обикновена неръждаема стомана и изрежете малка врата с размери 5х5 см. Детайлът се вкарва отстрани на камината на разстояние 10 см от тавана. С негова помощ ще контролирате налягането в камината. Например при ниско налягане прозорецът трябва да бъде затворен, а при силно налягане, напротив, отворен.

На този етап производството на селска камина може да се счита за завършено. Остава само да добавите декоративни елементи за лятната вила и да построите малък навес, където ще се съхраняват дърва за камина.

Примери за малки навеси за дърва за огрев

Що се отнася до декоративния дизайн на камината, почти всеки стил е подходящ за селска къща. Основното изискване за дизайна на камина е нейната простота. Отоплителното оборудване може да бъде украсено с керамични силуети и други огнеупорни материали.

Какво има под камината

Образувана от екрани, хоризонтални и леко наклонени повърхности, долната част на камината се нарича под. В някои материали се среща като палет за пещ.

Тъй като в близост до огъня няма вентилатор, така и в първите камини под камината беше твърдо. Но за бърз пожар на дърва за огрев излишното сцепление изобщо не боли. Следователно, полагането на камини от модерен дизайн често предвижда малка вентилатор, която се затваря след появата на стабилен огън. Вихърът се образува в момента на затваряне. До този момент цялата генерирана топлина излита в тръбата.

В класическите английски камини имаше лек наклон на огнището към пода. Това подобрило условията за възникване на термичен вихър, но горящата жарава се опитвала да се изтъркали от пещта. Следователно, като защита, камината е оборудвана с ниска решетка. Днес противопожарната защита се осигурява от стъклени врати със специален дизайн. А на решетките е отредена чисто декоративна роля.

Мини стил за даване

Мини камина за даване
Мини камина за даване

Мини - КАМИНА в бутилка

За даване често се използват такива конструкции, които освен да декорират стаята, могат да изпълняват и други функции. Въз основа на това могат да се разграничат две опции за устройството:

 • Готова камина. Доста ефективен нагревател, който има затворена горивна камера. Горивото може да бъде дърво или пелети. Размерите и теглото на конструкцията са много по-малки от стационарната версия, но все пак трябва да инсталирате комин. Покривайки камерата с тухла, можете да получите пълноценна, работеща мини-камина за селска къща.
 • Печка за камина от чугун или стомана. Размерите на този блок са доста малки, единственото нещо, което се изисква, е инсталирането на комин.

Изчисляване на параметрите на камината от площта на стаята

Камината може да има различни размери, но те се изчисляват въз основа на обема на помещението в съответствие със стандартите.

Таблица: изчисляване на площта за камини, размери

 • Обемът на горивната камера трябва да бъде най-малко 1/50 от обема на отопляваното помещение;
 • Площта на портала на камината трябва да бъде около 2% от подовата площ на стаята;
 • Площта на огнището е равна на 0,7 площ на портала;
 • Напречното сечение на комина в най-тясната му точка е около 0,15 етажна площ.
 • Височината на горивната камера се определя като 3/5 от нейната ширина. А дълбочината на горивната камера е три пъти по-малка от височината.

Инструкции и видове дизайн: как да направите мини камина

Има различни видове мини камини. За да опростите конструкцията, можете да закупите готова стомана или чугун, като предварително сте се погрижили за мястото за монтаж и комина. Вратите на такива камини са изработени от топлоустойчиво стъкло. Те предпазват от искри и топлина.

Ъгловите опции за мини камини заемат по-малко място. Те не са по-лоши и се справят със задачите си.Ако огнището на дърва не е подходящо, тогава може да се направи еко-камина. Тези камини са биогориво и са по-малко опасни от пожар. Има много разновидности на такива камини и е много лесно да го направите сами.

Всичко, от което се нуждаете:

 • Жилище;
 • Огнеупорни стъкла;
 • Метална решетка;
 • Резервоар за гориво (можете да го направите сами или да го купите в магазина).

Днес има различни видове мини-камини

В корпуса е монтиран резервоар за гориво, отгоре е прикрепена мрежа. Не е необходимо да се фиксира, ако камината е неподвижна. Стъклото е прикрепено към тялото. Той може да бъде прикрепен в специална работилница, или можете да го направите сами, като използвате термоустойчив уплътнител.

За по-добро разпределение на топлината върху металната мрежа се поставят камъни или други подходящи материали.

Предварително трябва да извадите фитила от кордата на плата. Най-удобно ще бъде запалването на факла. Размерът на крайния продукт зависи от избраното тяло, в зависимост от него се избират размерите на останалите части. Може да се направи еко-камина, както на пода, така и на стена и на маса.

Версията за настолни компютри е много по-малка от подовата, но при създаването на стена има някои нюанси. Има 2 вида такива камини - монтирани на стена и вградени. С шарнирното е много по-лесно, най-важното е, че наблизо няма тапет. Екологичната камина, въпреки че е безопасна, все още е източник на огън и топлина. Вградените опции за тяхното инсталиране изискват специална ниша. Когато използвате този тип камини, необходимото пространство е сведено до минимум. Ъгловите модели също са чудесен вариант за малки пространства.

Примери и диаграми на прости камини

За да не мислите дълго време как да направите камина със собствените си ръце, ние предлагаме схема на обикновена камина, достъпна за самостоятелно изграждане. Пълен списък на материалите е представен в таблицата:

Маса за камина

При издигането на стените е необходимо да се осигури минимално възможната дебелина на шевовете, вертикалността на зидарията и точността на нейните размери. Когато се образуват сводове, издатината на всеки следващ ред не трябва да надвишава 6,5 см над предишния (една четвърт от размера на тухла). За да се улесни задачата, наклоненият екран е направен от стоманена ламарина.

Направи си сам камина печка - размери чертежи Камина от тухли - размери чертежи

Камината има въздуховоди за термична конвекция. Това увеличава топлинната ефективност и скоростта, с която стаята се затопля. Като се вземат предвид малките размери на камината и опростеният дизайн, нейната ефективност е до 20%.

Редът на камината е показан на диаграмата по-долу:

Как да направите камина със собствените си ръце - схема за подреждане

Видове градински камини за летни вили

Можете да украсите пламъка по различни начини, всичко ще зависи от целта, за която ще използвате огъня. По този критерий могат да се разграничат видовете камини и други подобни конструкции.

Така че, ако планирате да възложите само декоративна роля на камината, към която искате да погледнете, да се възхищавате на пламъка или просто да създадете уютна атмосфера, тогава камината ще изглежда като класическа камина в стаята под формата на огнище.

Той ще има същите съставни компоненти, но от какво да го направите и как да го подредите, ще трябва да помислите. Друга разлика от вътрешните камини е ефектът от валежите и други неблагоприятни условия на околната среда.

Материалът може да бъде много разнообразен, основното е, че е огнеупорен. Основата може да бъде направена с помощта на тухлена или каменна зидария. Съвременният вариант е да се използват габиони.

Може да се вгради в подпорната стена или да се постави самостоятелно. Но тогава е по-добре да направите фон под формата на висок жив плет или да засадите декоративни дървета и храсти отзад. Основата на подпорната стена ще бъде украсена с насаждения от нискорастящи цъфтящи растения.

Също така си струва да се помни, че дори камина за градина се нуждае от компетентно устройство за комин.... Разбира се, можете да опитате и да направите всичко със собствените си ръце, или можете да си купите готов, да го инсталирате в градината и да го украсите красиво със зелени растения. Пример за това е камината Zen, разработена от AK47 Design.

Разработката е отворена конструкция, която включва кръгла стоманена ламарина, решетка за скара и барбекю. Може да се напълни с всякакъв декоративен огнеупорен пълнеж (чакъл, пясък), издигнат над земята или заровен.

Друга интересна гледка, която може да се инсталира дори на морава, е мобилна камина.... Обикновено има компактна форма, различни височини и стилове. Понякога в опаковката има вградени рафтове.

Можете или да го направите сами (което не е лесно), или да го купите в готов вид. Във всеки случай това е чудесно решение за малки площи. Можете да го съхранявате във вашия гараж или килер.

Следващият вариант е да създадете камина с барбекю... Такава структура ще играе не само декоративна роля, но и утилитарна. Ще можете да готвите различни ястия, най-популярното от които е ароматният кебап. Можете също да инсталирате мангал там, но интересна опция е да го вградите в цялостната структура.

Ще ви трябват и навес и павирана платформа. Тази опция може не само да направите сами, но също така, ако желаете, можете да си купите готова структура.

Ако имате малка селска къща, която се използва по предназначение само през лятото и практически няма място за кухня, няма значение, можете да прикрепите открита тераса с навес към къщата и да сгънете външен печка под него.

Как да направите мини камина от тухли със собствените си ръце

Най-често тухла се използва за изграждане на камина. Той не само изглежда естетически и здрав, но е и един от най-евтините и качествени сред другите строителни материали, използвани за полагане на камини. Можете да поставите мини тухлена камина за селска къща със собствените си ръце. Не е трудно да се изгради простата му структура дори за някой, който не е срещал подобна. Но първо има няколко важни момента, които трябва да се вземат предвид.

Полагането на мини камина трябва да се извършва съгласно предварително изготвен проект. Първо, трябва да вземете решение за местоположението на бъдещата структура. В зависимост от това къде ще се намира мини камината, се изчисляват нейните размери и съответно количеството материал, необходимо за строителството.

Може да е в стената или в ъгъла. Ъглова мини камина, която ще бъде обсъдена малко по-късно, има свои собствени характеристики и собствена строителна технология. Камината обикновено е разположена в кът за сядане, но не трябва да се намира в близост до места за спане или сядане. Липсата на кислород в резултат на изгарянето може да причини главоболие. В строителен проект е най-добре да се посочат такива нюанси като броя на тухлените слоеве и тяхната ширина. Предварително е необходимо да се предвидят местоположението на отвора и вратата за почистване, пепелника (ниша, в която има метална кутия за събиране на пепел), комина и горивната камера, както и техниката на тяхната зидария. С една дума, проектът трябва да бъде подготвен от началото до края, така че остава само да го реализираме без никакви допълнителни мисли.

Обикновената мини камина се състои от няколко основни неусложнени части - камина, камина и стени с отоплителни канали. Тези елементи са разположени поетапно и имат определени нормализирани параметри, които трябва да се спазват. В този случай трябва да се вземе предвид интензивността на използването на мини камина.

Ако трябва да го отоплявате веднъж или два пъти седмично, тогава за строителство може да се използва обикновена тухла с добро качество. В случай, че селската къща трябва да се отоплява по-интензивно, огнеупорни тухли трябва да се използват за зидария.

Можете да комбинирате огнеупорни и обикновени тухли помежду си, тъй като полагането на някои елементи се извършва на 2 слоя.В този случай вътре в конструкцията трябва да има огнеупорна тухла. Като цяло използването на огнеупорен материал е най-надеждното. Подходящи са стандартни размери 250x120x65. Фугите между тухлите не трябва да надвишават 5 мм. Като правило, обикновено мини камина има височина, равна на 28-30 реда тухли, 180-300 тухли се изразходват за нейното изграждане.

 • В началото на изграждането на мини камина се полага фундамент и се поставя камина, в която се полагат дърва за огрев по време на отопление. На този етап начинаещият може да има някои трудности. Но ако спазвате определени технически закони, тогава е лесно да ги заобиколите и да извършите камината по правилния начин. И така, оптималният размер на камината за мини камина е 1 / 4-1 / 5 от квадратен метър. Можете да се отклоните малко от стандартите и да направите камината с желания размер, но все пак тя трябва да е близка до средните параметри. Основата на мини камина не трябва да е твърде висока, но е необходимо тя да стърчи с една трета от височината на цялата конструкция на камината, с изключение на комина. Основата и камината са положени в един слой.
 • След това се извършва конструкцията на камината - задната стена на мини камината е поставена на 2 слоя. Височината му обикновено е 40-50 см. Първите десет слоя се полагат по обичайния начин, след което можете да припокриете ¼ от тухлата. Задната стена на камината може да бъде права или да бъде къдрава, с отклонения под ъгъл от 20 градуса.
 • След изграждането на задната стена се полагат страничните стени с отоплителни канали. Каналите се оформят чрез полагане на тухли с отклонение от страничните стени под ъгъл от 45 градуса. В резултат на това се образуват кухини между горивната камера и страничните стени. Предната част на мини камината се издига по предвидения план.
 • След това се изгражда комин, монтира се козирка и се извършва облицовка. Не забравяйте по време на строителния процес, че в очертаните на чертежа редове е необходимо да се остави място за вратите, пепелника и дупките. [/ su_list]

Избор на типа камина


Като начало трябва да помислите за това каква камина искате да съзерцавате във вашия крайградски дом. В случай на избор на камина, която ще бъде „сърцето“ на вашия дом, трябва да вземете решение за горивото, което е удобно да се използва за този тип камина. И за да определите, помислете за основните им видове. Всеки от тях има индивидуални характеристики, но всички имат едно общо нещо - способността да създават уникална атмосфера на комфорт около себе си:

 • традиционни каминикоито работят на твърдо гориво. Те могат да се отопляват с дърва и въглища. Тези камини са изработени от камък, тухли, стомана и чугун. Те се предлагат със затворена, полуотворена и отворена камина. Камините с отворена камина изглеждат по-естетически, а със затворена камина отдават повече топлина;
 • декоративни биокаминикоито работят на течно гориво. Това е красив дизайн с отворена горивна камера; биоетанолът се използва като гориво. Тъй като био камините са предназначени само за декоративни цели, те не изискват комин. Неговият „акцент“ е истински огън без сажди и дим;
 • газови каминиподходящ за къщи с отопление на газ. Достатъчно е да включите такава камина с едно движение на ръката и да я използвате както за декориране на къщата, така и за отопление;
 • електрически камини от голямо разнообразие от модификации и форми са най-подходящи за отопление на къщи, които нямат комин. Въпреки факта, че те изпълняват функцията на обикновен нагревател, те изглеждат много по-сложни.
 • камини печки обикновено се инсталира в сауна или баня. Можете да го инсталирате у дома и за красота, и за отопление, и за готвене. Някои от тях работят на бензин, други на твърдо гориво.

Ъглова мини тухлена камина за селска къща

Полагането на ъглова мини камина ще се различава леко от полагането на конвенционална мини камина, особено в началните етапи на строителството.Най-добре е да се проектира такава конструкция на етапа на изграждане на къща и да се изгради след втвърдяване на бетонните стени. В случай, че за изграждането на лятна вила се използва дърво, преди полагане на ъглова мини камина е необходимо да се изолират стените, а задната стена на камината е разположена на разстояние 1,5 метра от тях. Към хоросана се добавя цимент за полагане на тухли в мазето.

За изграждането на ъглова мини камина, като правило, за полагане на основата се използват гладка шамотна или обикновена тухла, натрошен камък, както и глинесто-пясъчен хоросан, изсушен в продължение на 3 дни и изцеден през сито. Той трябва да бъде проектиран по такъв начин, че цокълът, който ще се издигне в следващата стъпка, да е с 60 ml по-малък от основата.

За полагане на основата се изкопава яма, чиято площ по размер трябва да бъде със 100 mm по-голяма от бъдещата основа. Освен това яма с височина 15 см е покрита с трошен камък, пълна с цимент и пясък. Съотношението на пясък и цимент трябва да бъде 1: 3. За да изсъхне, трябва да оставите ямата, пълна с разтвор, за няколко дни, като предварително сте я покрили с филм. След изсъхване на основата се полагат камината, камината, страничните стени с канали и комин, съгласно предварително завършен проект.

Мини камина за селска къща

Тази камина е много проста по дизайн, но това не я прави обикновена играчка. Разбира се, той няма да се справи със силните студове, които могат да се случат през зимния сезон, но през пролетта и есента лошото време ще ви служи вярно. Той ще може да създаде уют и да ви даде топлина по това време на годината, отоплявайки стая от 16-20 м2.

Дизайнът на тази камина е публикуван в книгата на К.А. Борисов "Печки и камини". За да се увеличи топлинният пренос, камината е оборудвана с два отоплителни канала, разположени на страничните стени. Студеният въздух от помещението навлиза в тези канали на 2-3 реда, загрява се, преминавайки през вертикалните канали и се нагрява в стаята през отворите, разположени в 13-14 реда.

Задната стена на камината на камината е направена с издатини на 11-12 реда, необходими за образуването на димен зъб. Освен това в задната стена са монтирани четири метални щифта, върху които е прикрепен наклонен екран от неръждаема стомана. Ако желаете, можете да направите задната стена наклонена от тухли, но ще трябва да обработите тухлите в редовете, които образуват тази стена.

Камината има размери в основата 1020 х 510 мм, с изключение на комина. Височината на основната му част е 1120 мм. На задната стена на камината е монтирана почистваща врата, която позволява почистване на зъба на камината от пепел и сажди.

За разлика от оригинала, посочен в първоизточника, арката, припокриваща горивната камера, е направена не от 7 тухли, а от 9. В същото време празнините между тухлите на арката са намалени, а централната тухла е с не- стандартни размери с намалена дебелина.

Ако искате да се запознаете с устройството на тази камина, използвайте връзката по-долу.


За повече информация вижте видеото, предложено в статията.

Пълната информация, необходима за самостоятелно изграждане на тази мини-камина, се съдържа в проекта.

За да покажете проекта в режим на цял екран, щракнете върху иконата, разположена в горния десен ъгъл на проекта. В прозореца, който се отваря, можете да се запознаете с проекта и да го изтеглите във формата PDF.

Използвайки връзката по-долу, можете да изтеглите проекта във формуляра ZIP-архив съдържащ PDF и DOC версия на проекта.

Изтеглете проекта на мини-камина за селска къща.

Изтегли
Я. Дискzip (pdf, doc)
DropBoxzip (pdf, doc)

Също така, когато работите с проект, можете да използвате електронен монтаж, направен в софтуера SolidWorks. Това обаче ще трябва. Но това, както се казва, не е за всеки.

Изтеглете електронния монтаж.

ИзточникФайлов форматИзтегли
Я. Дискслдазъм
DropBoxслдазъм

Ако има прекъснати връзки, моля, уведомете ни в коментарите.

Напред>

Използване на камини за отопление на стаята

Използването на камина за отопление отдавна е изчезнало на заден план и днес такива дизайни се използват само за предаване на определен стил в стаята. Освен това наличието на открит пламък в него осигурява определени условия на комфорт. Всеки от нас обича да гледа езиците на огъня, които се мотаят монотонно в зависимост от въздушните течения. Този процес ви позволява да се оградите от ежедневните грижи и да се отпуснете, да се отпуснете психически и емоционално.

вилна камина проект
Проект и интериорен дизайн на вила с камина

Ето защо в съвременното строителство все по-често има подобни системи, чиято цел изобщо не е да отоплява жилището, а да му придава по-комфортна и мека атмосфера. В същото време инсталирането на камина в къщи, оборудвани с газово отопление, има следните предимства:

 • постига се специален комфорт и уют на помещението;
 • атмосферата в къщата става по-естетична;
 • ефективността на основната отоплителна система се увеличава поради наличието на допълнителен източник на отопление;
 • избраният интериор става по-детайлен и домашен.

Горните фактори за пореден път подчертават факта, че използването на камина в частна къща все още е актуално и носи много предимства. Въпреки това, планирането на къщи и вили, оборудвани със системи за камини, изисква много по-внимателно и подробно проучване, тъй като създаването на подобни конструкции е доста отговорен процес.

къща с камина
Разпределение на къщата с камина и гараж за две коли

За никого не е тайна, че източникът на открит огън, който присъства в камината, изисква специални грижи и някои допълнителни операции, насочени към предотвратяване на проникването му дълбоко в хола. Въз основа на изискванията за пожарна безопасност, планирането на селски къщи с камина се извършва със специално внимание, така че да се избегне най-малката възможност за разпространение на пламък в сградата.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни