Как да изберем и самостоятелно да сглобим медна тръба за климатици?

Приложения

Има няколко ситуации, когато е по-добре да изберете този материал:

 1. Настоящият вариант за инсталиране на отоплителна система от медни тръби е свързване към котел на твърдо гориво. Това се дължи на факта, че такива системи са изложени на продължително излагане на високи температури (над 100 градуса по Целзий).
 2. В сравнение с други материали, медта е по-добра, ако има сложна форма.
 3. Инсталацията ще бъде 100% оправдана, ако собственикът на къщата има достатъчно средства, той иска да получи най-високия показател за издръжливост.

Когато обмисляте други опции, трябва да обърнете внимание на пластмасата или неръждаемата стомана.

Медна тръба за водоснабдяване и отопление. Спецификации.

В днешно време медните тръби не са толкова често срещани, тъй като медта е скъп материал. Те се използват в тръбни системи, климатизация, отопление, автомобилостроене и др. Такива тръби имат много предимства пред конвенционалните стоманени и чугунени тръбопроводи:

устойчиви на температурни промени (медни тръби могат да работят при екстремни температури от -200 до + 200 ° C);

добра пластичност (това е много необходим индикатор, особено когато инсталацията или условията на монтаж са трудни);

устойчивост на корозия (удължава експлоатационния живот на тръбопровода);

- надеждност (добра якост и способност да издържат на относително високи спада на налягането).

Медните тръби са отличен топлопроводник 400 W / (m · C), поради което се използват за производство на топлообменни съоръжения, изпарители, кондензатори. Те имат добри експлоатационни характеристики по време на монтаж и монтаж. Издържат на спада на налягането до 200 атмосфери.

Медните тръби могат да издържат около 50 години. Те се използват за домашни тръбопроводи, тъй като имат добри инфекциозна защита (предотвратяват размножаването на микроби), високо практичност и надеждност... И най-важното е, че имат добър външен вид, което също е важно.

За по-добър естетичен външен вид медните тръби са хромирани.

За разлика от съвременните пластмасови тръби, те имат повече висока производителност поради по-ниските показатели за грапавост на повърхността.

ГОСТ 617 медни тръби.

Медните тръби трябва да отговарят на характеристиките на GOST 617-2006, последните актуализации и корекции на този GOST бяха през 2006 г.

Недостатъци.

Недостатъците на медни тръби са тяхната цена и по-висока плътност на материала в сравнение с конвенционалните стоманени тръби. Разходите се формират от производствените разходи и използваните материали. Основният скъп компонент е медта, която основно определя цената на тръбите. Поради плътността на медта - 8920 кг / м3 спрямо стоманата - 7800 кг / м3, нейното тегло е малко по-голямо, но всички тези недостатъци се компенсират от експлоатационния живот на тези тръби.

Производство на медни тръби.

Тръбите се правят чрез валцуване и пресоване. Формата на надлъжния разрез може да бъде кръгла, квадратна и други, в зависимост от нуждите на клиента. Медните тръби с кръгло напречно сечение се правят чрез валцуване и пресоване, за разлика от квадратните. Те се правят само чрез пресоване с последващо заваряване на шев.

След валцуване или пресоване, в зависимост от вида, тръбата може да бъде термично обработена, това се нарича отгряване.

Видове медни тръби.

Бих искал да отбележа за класификацията на медни тръби. Според метода на производство се разграничават два вида: отгрял и необятен.

Отгрятият тип тръби се различава от необгорените чрез специална термична обработка. Поставят се във фурна и се загряват до 700 ° C, след което постепенно се охлаждат. Впоследствие тръбите стават по-пластични и по-меки.

Неотгърнатите тръби имат характеристики на висока якост на скъсване, която е около 450 МРа. Вярно е, че за разлика от отопените тръби, той няма такава пластичност.

Не е лесно да се намери добър производител на медни тръби, който да съответства на качеството - цената. Освен това сега няма много компании, произвеждащи такива тръби. Всичко зависи от доставката на качествен материал, от който впоследствие ще бъдат направени тръби.

Видове

В специализирани магазини можете да намерите голям брой медни елементи, предназначени за производството на отоплителни системи. Те са разделени според различни фактори:

 1. Материалът, от който са направени елементите на тръбопровода. Може да бъде чиста мед, калаена сплав, цинкова сплав.
 2. Безшевни или заварени.
 3. Натиснат или изтеглен.
 4. Неизолирано, пластмасово покритие.

Медните тръби с пластмасово покритие са защитени от физическо въздействие, повреда. В допълнение към това, скоростта на топлинните загуби намалява и ефективността на системата се увеличава.

За водоснабдяване

Тръбите от мед са били използвани от древни времена. Такива продукти дойдоха в европейските страни заедно с Америка в средата на ХХ век. Запознаване с тези подробности се случи в началото на миналия век.

отгрята медна тръба

Износоустойчивост

Дългият експлоатационен живот на медни тръби е основното неоспоримо предимство на такива продукти пред други тръби за водоснабдяване, изработени от различни материали. Производителите на медни части грубо определят максималния експлоатационен живот на такъв труд, който е бил 100 години или повече, което означава, въз основа на средната продължителност на живота на хората, завинаги.

Издръжливост до екстремни температури

Медта се топи при температура 1084 ° C. В същото време тръбопроводите за подаване на вода от мед са проектирани за работа при максимална температура 2500C. Поради ниската точка на топене на спойката, използвана за свързване на части от медни тръби. Дори като се вземе предвид топимата спойка, температурата на медните тръби от 250 градуса е доста висока в сравнение с пределните температури на други неметални материали. Тази температурна граница е достатъчна за поддържане на стабилността на медни продукти при всяка температура на носителя на изхода от котела. Например, максималната температура за използване на полипропиленови тръби е 950C.

Инсталирането на съвременни комуникационни тръбопроводи е немислимо без отгряти медни тръби, чиято цена на метър на нашия уебсайт е относително демократична.

Етикетиране и цена

Тръбите за отопление се произвеждат и маркират съгласно GOST. Например продукти с дебелина на стената от 0,8–10 mm се произвеждат в съответствие със стандартите GOST 617-90. Друго обозначение се отнася до чистотата на медта, регулирана от ГОСТ 859-2001. В този случай са разрешени маркировките M1, M1p, M2, M2p, M3, M3.

Според маркировката, която е посочена върху произведените продукти, можете да намерите следната информация:

 1. Форма на напречното сечение. Обозначен с буквите KR.
 2. Дължина - този индикатор има различни маркировки. BT - отсек, MD - размерно, CD - многомерно.
 3. Метод за производство на продукт. Ако елементът е заварен, върху него е посочена буквата C. На изтеглени продукти, буквата D.
 4. Специални експлоатационни характеристики. Например, повишените технически характеристики са обозначени с буквата P. Висока пластичност - PP, повишена точност на рязане - PU, точност - PS, якост - PT.
 5. Прецизност на производството. Стандартният индикатор е обозначен с буквата H, увеличеният е P.

За да разберете визуално как да четете маркировката, трябва да се справите с прост пример - ДКРНМ50х3.0х3100. Декодиране:

 1. Изработена е от чиста мед, обозначена с марката M1.
 2. Продуктът е опънат.
 3. Формата е кръгла.
 4. Мека.
 5. Външният диаметър е 50 мм.
 6. Дебелина на стената - 3 мм.
 7. Дължина на продукта - 3100 мм.

Европейските производители използват специална система за маркиране DIN 1412. Те поставят обозначението EN-1057 върху елементите на водоснабдителните и отоплителните системи. Той включва номера на стандарта, по който се произвеждат тръбите, допълнителен елемент, включен в състава - фосфор. Необходимо е да се увеличи устойчивостта на ръжда.

Изработване на медни тръби
Медни тръби във фабриката

Съвети за избор на медни тръби

За да се извърши правилният избор на медни тръби за отоплителната система, е необходимо да се вземат предвид определени параметри: 1. Плътността на тръбите. По-добре е да изберете тръби с по-ниска плътност, тъй като те са с малко тегло и са по-удобни за транспортиране и монтаж. 2. Нисък коефициент на топлопроводимост. Важен показател, ръководен от който можете да разберете колко бързо настъпват топлинните загуби. 3. Температурата, при която тръбите се топят. Фокусирайки се върху тази температура, можете да вземете предвид температурата на водата, която ще циркулира през тези тръби. 4. Вътрешната повърхност на тръбите. Тя трябва да бъде гладка, без пори, за да не улавя мръсотията. Медните тръби са идеално гладки и равномерни отвътре. 5. Разширяване на тръбата под въздействието на високи температури. Този индикатор ви позволява да определите колко ще се увеличи размерът на тръбата при нагряване.

Предимства и недостатъци на медни тръби

Медните елементи, които се използват за производството на отоплителни системи, имат силни и слаби страни. Ползи:

 1. Срокът на експлоатация е до 50 години.
 2. Издържат на налягане над 30 атмосфери.
 3. Материалът не реагира на ултравиолетова светлина, той е устойчив на корозия в естествени условия.
 4. През стените не изтича въздух.
 5. Медта не отделя вредни вещества. Притежава антибактериални свойства.
 6. Леко тегло.
 7. Възможно е системата да се размразява 3 пъти.
 8. Материалът издържа на продължително излагане на активни химикали, не отделя никакви допълнителни елементи.
 9. Депозитите не се натрупват на вътрешната повърхност на продуктите.
 10. Ниска степен на топлинно разширение, не са необходими разширителни фуги.

Недостатъци:

 1. Висока цена в сравнение с други материали.
 2. Връзките са еднокомпонентни, поради което могат да възникнат трудности по време на монтажа.
 3. Електрохимична корозия може да възникне, ако се опитате да комбинирате медта с други метали.
 4. Ако помещението е с високо ниво на влажност, на повърхността на продуктите може да се появи корозия.
 5. Високата степен на електропроводимост допринася за влошаването на състоянието на стените на продуктите.
 6. За да се намалят топлинните загуби в стените, е необходимо да се използва допълнителна изолация.

Основни свойства на медта

Медта е универсален материал, който се използва в различни приложения. При използване на тръби за отопление сред други метали медта се отличава със следните свойства:
1. Трайност и дълъг експлоатационен живот. Медта не корозира. Медните изделия често имат живот около 100 години. 2. Защита срещу бактерии. В древни времена медта е била използвана за производството на съдове за пиене, точно защото има бактерицидни свойства, предотвратява растежа на микробите и е устойчива на влага и въздух. 3. Способност да издържа на високи и ниски температури и силен натиск.

Методи за свързване на медни тръби

Медните тръбопроводи са надеждни, издръжливи, устойчиви на физически стрес и корозия. Те обаче могат да се похвалят с такива свойства само при правилно сглобяване. Има няколко метода за комбиниране на отделни елементи в една система:

 1. Компресионни фитинги.Това са специални елементи, използвани за свързване на медни тръбопроводи: втулки, кръстове, завои, съединители. Изработени са от бронз, месинг, мед.
 2. Метод за свързване от едно парче. Това е технология на пресоване, която се извършва с помощта на пресови фитинги, кримпващи ръкави. Силата на завършеното съединение е сравнима с метода на запояване.
 3. Компресионна връзка. Тя е разглобяема, с висока якост. За да извършите работа, се нуждаете от ръчни инструменти, специални скоби. Този тип връзка обаче отслабва с времето от скокове на налягането, спадане на температурата. Важно е да го наблюдавате, периодично да сменяте консумативите.
 4. Запояване с помощта на медни фитинги. Използва се специален елемент, който се нарича капилярен. Припой е необходим за създаване на сигурна връзка.

Важно е след запояване продуктите да се охладят при естествени условия.

Свързване на медни тръби с фитинги
Компресионни фитинги за свързване на тръби

Трети етап. Охлаждане на ставите

Когато спояването на медната тръба завърши, е необходимо съединението да се охлади. За да направите това, можете или просто да оставите тръбата и да я оставите да се охлади сама, или да използвате вода.

След това остава да се сглоби отоплителната система. Това няма да е никак трудно, тъй като фитингите могат да бъдат свързани помежду си без никакви усилия.

По този начин инсталирането на отоплителна система, изработена от медни тръби, не е най-трудната задача, която можем да решим сами. Следователно, като харчите пари за медни тръби, можете лесно да спестите от монтажни работи и след това дълго време, при качествен монтаж, да се насладите на всички предимства на отоплителната система.

Монтаж на медни отоплителни тръби

Най-надеждният, популярен начин за инсталиране на медни отоплителни тръби е спояване. Инструкции стъпка по стъпка за извършване на работа:

 1. Отрежете част от продукта до желаната дължина.
 2. Фаска на вътрешния диаметър.
 3. Почистете външната страна на тръбата, вътрешната страна на свързващия елемент (фитинг). За да направите това, трябва да използвате синтетична четка.
 4. За да се създаде надеждна връзка, е необходимо да се покрият обработените повърхности със слой флюс.
 5. Запалете газовата горелка, бавно загрявайте частите, които ще свържете.
 6. Загрявайте повърхностите, докато потокът се разтопи.
 7. Когато потокът е течен, вземете меката спойка, която се продава в барове, и я поставете там, където искате да се образува шевът.
 8. Постепенно телта ще се стопи, ще започне да се разпространява по фугата, запълвайки свободното пространство.

Изчакайте, докато шевът се оформи по цялото съединение без кухини, изчакайте готовото съединение да се охлади.

Предимства от използването на медни тръби в отоплителната система

Не мислете, че по време на монтажа на отоплителната система, медни тръби се използват само по силата на установената традиция. Тръбите от този материал имат редица безспорни предимства.

На първо място, медта е безвреден материал. По отношение на своята екологосъобразност той заобикаля много други материали и само тръби от полимери могат да се конкурират с него, например подсилени полипропиленови тръби, които също се използват за оборудване на отоплителни системи.

Не забравяйте, че медта има бактерицидни свойства.

На второ място, медни тръби за отопление служат за дълго време. С течение на времето те не губят своите експлоатационни свойства и не стареят. Като цяло медните тръби могат да функционират безпроблемно точно за същата като сградата, в която са монтирани.

На трето място, заслужава да се отбележат такива технически показатели като устойчивост на корозия, ултравиолетово лъчение, високи и ниски температури (от минус двеста до плюс три и половина градуса по Целзий). Когато са подложени на големи натоварвания, медните тръби остават външно непроменени, което е от голямо значение за изпълнението на отоплителни проекти както в жилищни, така и в нежилищни сгради.

Имайте предвид, че устойчивостта на корозия на медни тръби се осигурява от устойчивостта на медта към хлорирана вода. Това свойство става определящо, когато става въпрос за инсталиране на отоплителни системи в жилищни сгради.

Четвърто, медта има висока топлопроводимост. Благодарение на това нивото на топлопреминаване и ефективността на цялата отоплителна система се увеличават значително, а помещението се загрява много по-бързо. Поради това ще се намали консумацията на енергия и ще бъде възможно да се спестят енергийни ресурси.

Как да рисувам медни тръби за отопление?

За да рисувате меден продукт, можете да използвате няколко вида боя:

 1. Алкиден емайл. Устойчив на високи температури, физически влияния.
 2. АКРИЛНА боя. Произведено на основата на органични разтворители.
 3. Оцветяващ състав на водна дисперсия. Изсъхва бързо, но остава на повърхността за кратък период от време.

Лесно е да се нанесе боя върху метални основи. Неговият експлоатационен живот директно зависи от избрания оцветяващ състав, средната трайност е около 5 години. За да се увеличи адхезията, металът трябва да се почисти с фина шкурка.

Медните тръби рядко се използват за направата на тръбопроводи. Това се дължи на високата им цена. Ако има достатъчно средства, това е най-добрият вариант за трайност и надеждност. Важно е да изберете правилно вида на свързване на отделни елементи, така че системата да служи възможно най-дълго.

Изолирани медни продукти

Освен всичко друго, медните тръби могат да имат допълнителен изолационен слой. В зависимост от това те се разделят на няколко вида:

 • Продукти с пяна изолация на базата на каучук, полиуретанова пяна и полиетиленова пяна. Такива тръби се използват за намаляване на топлинните загуби в отоплителните системи и системите за топла вода. Дебелината на изолационния слой ще изгори до 3 cm.
 • Медни тръби с полиетиленово покритие, дебелината на които достига 2,5 мм. Продуктите често имат диаметър 12 - 54 мм. Те често се използват в системи за отопление и водоснабдяване със студена вода.
 • Продукти с полиетиленова изолация с дебелина до 3 мм. Тръбите се полагат със скрит метод в монолитна структура. Продуктът има дизайнерски характеристики, които ви позволяват да поддържате целостта на тръбопровода по време на температурни колебания.

Медните тръби не са корозивни. Следователно не е необходимо да се прилага защитен слой. Но що се отнася до допълнителната изолация, тя няма да е излишна, особено що се отнася до изграждането на отоплителна и водоснабдителна система. Особено често такива тръби се използват за полагане на външни мрежи, които са подложени на силен стрес под въздействието на външната среда.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни