Предимства на металопластиковите тръби за правилата за водоснабдяване и монтаж


Металопластика върху връзки за студена и топла вода

Смята се, че металопластиката не е най-добрият материал за инсталиране на отопление и разпределяне на топла вода: след известно време тръбата може да изтече при връзката с фитинга. Днес трябва да разберем дали металопластмасовите тръби са подходящи за отопление и водоснабдяване и какви са причините за многобройни оплаквания за течове.

Какво е

Какво представляват металопластичните тръби за водоснабдяване и отопление?

Многослойна конструкция, обикновено състояща се от три слоя: две полиетиленови обвивки (външна и вътрешна) и алуминиева сърцевина. Сърцевината осигурява здравина по отношение на хидростатичното налягане, обвивката - устойчивост на корозия и ниско хидравлично съпротивление.

Съвременните металопластикови тръби за захранване със студена и топла вода се произвеждат в няколко модификации:

 • Като материал на обвивката могат да се използват не само обикновен PE-полиетилен, но и омрежен PE-X или термично модифициран PE-RT. Първият осигурява по-голяма якост на опън, вторият - повишена устойчивост на топлина (до 110 ° C);


PE-RT обвита тръба

 • Сърцевината може да бъде не само твърда, но и мрежеста.

Полезно: в Руската федерация тръбите се произвеждат съгласно техническите спецификации TU 2290-001-12333095-96. Няма стандарт, регулиращ тяхното производство.

Какво да вземете предвид при избора

Първоначалните данни за избора на тръбни материали са свойствата на водата, постъпваща в системата за топла вода.

Те се регулират от SNiP 2.04.01 - 85.

Според изискванията на документа максималната температура на водата в системата е зададена на 75 градуса, препоръчителните стойности са съответно 50 и 60 градуса за отворени и затворени системи.

Доставчиците на топла вода обаче в градовете, особено в региони със суров климат, рядко се придържат към тези препоръки, а горещата вода с температури до 100 градуса не е необичайно в тръбите.

Ситуацията в частните къщи, където потребителят регулира температурата на водата на изхода на отоплителното устройство, е малко по-проста.

При избора на материали качеството на водата също играе роля.

Твърдата топла вода, попадаща в тръбите, води до интензивни отлагания на варовик по стените им.

Реагентите, използвани за омекотяването му, особено в централизираните системи за водоснабдяване, често принадлежат към групи вещества с висока химическа активност.

Тези фактори определят основните изисквания за материалите на тръбопроводите за БГВ.

Знаете ли схемата, по която се правят капани за мазнини за канализационната система на ресторант? Прочетете полезния ресурс за защита на тръбопроводите от отлагания. Информацията ще помогне да се удължат интервалите между почистването на системата за събиране.

Прочетете за най-добрия препарат за съдомиялна машина на тази страница.

Произход

Метал-пластмасата започна триумфалното си шествие из руските простори в средата на 90-те. Причините за изключителната му популярност се свеждат до поразителен контраст с масово използваните тогава черни стоманени тръби:

 • Външният вид на тръби и фитинги позволява открит монтаж и не изисква боядисване или каквото и да е друго довършване. Снежнобялите тръби и лъскавите фитинги не развалят външния вид на стаята или банята, но украсяват стаята;


Тръбите и фитингите са напълно способни да станат част от дизайна на стаята.

 • Тръбите не бяха обрасли с ръжда и минерални отлагания, запазвайки капацитета си през целия период на експлоатация;
 • Производителите и продавачите са обещали прекомерен живот от 50 или повече години;

Справка: черната стомана служи не повече от 25 години в студена вода. Авторът се натъкна на първите течове по шевовете на тръбите за водоснабдяване и газ (WGP) 10 години след пускането в експлоатация на нова къща.

 • И накрая, най-важното: инсталирането на водоснабдяване с металопластикови тръби беше в рамките на мощността, според един продавач от ВиК магазин, „осмокласник с два регулируеми ключа“. Не се изискват специални умения, сложен инструмент и отнема много малко време.


Двойка регулируеми ключове е достатъчна за сглобяване на връзката.

Нюансите на избора на металопластикови тръби за водоснабдяване

За да инсталирате водоснабдителна система в къща, при избора на тръби трябва да вземете предвид следните нюанси. Следвайте маркировката на тръбата, тя трябва да съдържа: място на производство, размери на продукта, температурен режим, символ, размер на партидата, клас на налягане и вид на материала.

Струва си да се обърне внимание на външния вид на тръбата. Не трябва да има дефекти по стените му; необходима е гладка повърхност. Не се допускат драскотини и чужди включвания. Продуктът трябва да е еднороден на цвят. Различни включвания показват използването на нискокачествени суровини. Особено си струва да се обърне внимание на краищата на тръбите.

металопластикови тръби за водоснабдяване

Продуктите трябва да бъдат снабдени със сертификати за качество и съответствие. Те са доказателство, че металопластиковите тръби за водоснабдяване са направени в съответствие с всички изисквания.

Не се опитвайте да спестявате пари. Колкото по-евтина е тръбата, толкова по-ниско е нейното качество. Доста бюджетни продукти имат кратък експлоатационен живот и ниска производителност. Те могат да се провалят дори при нормални условия. Ето защо е по-добре да изберете продукти от добре известни производители. Усилените пластмасови тръби съчетават предимствата на пластмасовите и металните изделия. В момента те са най-практичният вариант за внедряване на водоснабдителна система.

Разочарование

Само 2-3 години след масовото появяване на нов материал на рафтовете на магазините, първите негативни отзиви започнаха да се появяват за него. Те се свеждаха до оплаквания относно течове на компресионни (с съединителни гайки и разделени пръстени) фитинги за топла вода и отопление (вж. Фитинги за водоснабдяване на частна къща). Обикновено течът може да бъде отстранен чрез затягане на гайката; но често след известно време се появява отново.


Типично местоположение на течове - Връзка между тръби и фитинги

Забележка: многослойните метално-полимерни тръби за водоснабдяване със студена вода не предизвикаха ни най-малка критика от никого и никога. При постоянна температура на работната среда не възникват течове, водоснабдителната система служи на собственика дълго и безупречно.


Металопластична тръба за захранване със студена вода: няма нужда да се страхувате от течове

Отношението към металопластиката се промени. Опитните водопроводчици започнаха да препоръчват на клиентите си да използват стоманени тръби - черна стомана и по-трудна за монтаж поцинкована.

Забележка: поцинкованата тръба трябва да се монтира само на резбови връзки. При заваряване в областта на шева, антикорозионното покритие напълно изгаря: стоманата се топи при 1400 градуса, докато цинкът вече се изпарява при 900 градуса.

Монтаж на водопроводи от метал-пластмаса

Свързване на тръби с фитинги

За монтажа на водопроводни металопластични системи се използват елементи със специална форма - фитинги за металопластикови тръби. С помощта на различни фуги, направени от металопластикови тръби, могат да се монтират конструкции с различна форма и сложност. Система от такива тръби може да бъде сглобена и разглобена отново.

Има три типа основни връзки:

 • разглобяем;
 • компресия;
 • пресови фитинги.
 1. С помощта на разглобяеми фитинги металопластичните водопроводни тръби могат да се разкачат повече от веднъж с други фитинги и устройства, тъй като тези фитинги съдържат резбови връзки.
 2. Много е трудно да отмените компресионния фитинг, в случай на сериозна нужда можете просто да смените компресионния пръстен на нов.
 3. Пресовият фитинг изобщо не може да бъде разглобен, водопроводните металопластикови тръби се натискат веднъж завинаги.

Съвет: необходимо е да не се допуска вграждането на компресионни и разглобяеми фитинги в бетон, тъй като по време на работа е необходимо да има отворен достъп до тях за редовна поддръжка.

металопластикови тръби за водоснабдяване

Монтаж

Инсталирането на компресионни фитинги не изисква специално оборудване; трябва само да имате няколко ключа под ръка. За пресовите фитинги се използва специален инструмент за преса, с помощта на който се използва втулка за кримпване на металопластична тръба около фитинга.

Инструменти за инсталиране на водопроводни тръби

В зависимост от вида на връзката, избрана за монтаж на водопроводни тръби, са необходими следните инструменти:

 • ножици за рязане на тръби от метал-пластмаса, резачка за тръби или ножовка за метал;
 • калибратор;
 • пружина за огъване на тръби;
 • гаечни ключове;
 • инструмент за преса.

металопластични водопроводни тръби

Инструмент за ръчно пресоване

Как се монтират металопластикови тръби на водопроводната система

Важен фактор е удобството и лекотата на монтаж на металопластикови тръби във водоснабдителната система.

Етапи на инсталиране на металопластични водопроводи:

 1. С помощта на рулетка измервайте дължината на бъдещото водоснабдяване и направете скица на чертежа.
 2. Решете броя на необходимите фитинги: ъгли, съединители, адаптери от един диаметър на тръбата до друг и т.н.
 3. Нарежете тръбата до определен размер.
 4. Поставете отрязаната тръба докрай в необходимия фитинг.
 5. Затегнете гайката.

Съвет: когато затягате гайката, не прекалявайте, защото резбата може да се счупи или фитинга да се счупи.

Съвет: инсталирането на металопластични канализационни и водопроводни тръби се препоръчва да се извършва при температура най-малко 10 градуса по Целзий.

водопроводни металопластикови тръби

Монтаж на водопроводи от метал-пластмаса

Отклонение

Почти напълно металопластичните тръби за водоснабдяване и отопление с топла вода са престанали да се използват с появата на полипропилен на руския пазар.


Полипропиленови щрангове и водопроводи

Металополимерните тръбопроводи са загубени от него буквално във всичко:

 • В цената на фитингите и тръбите;
 • В скоростта на монтаж;
 • В надеждността на връзките (заваряване с цокъл от полипропилен, гарантирано здравина, поне не губеща якостта на едно парче тръба). В същото време връзките, които не изискват поддръжка, могат да се поберат в канали или замазки.

Металопластмасата се е преместила в далечните витрини на водопроводни магазини и постепенно изчезва в забрава. Според автора то е абсолютно незаслужено.

Технически характеристики на металопластикови тръби

На първо място, тръбите за водоснабдяване и отопление от металопластика се отличават с отлична якост, която се постига чрез правилната последователност на слоевете от пластмаса и метал. На второ място, такива тръби могат да издържат на високо налягане и температура.

Следват специфични спецификации за различни диаметри на тръбите.

Индекс / диаметър (mm)162026
Вътрешен слой материалPEX-B
Външен слой материалPEX-B
Вътрешен диаметър, (mm)162026
Алуминиев слой, дебелина (mm)0,230,230,23
Дължина на намотката (m)100100100
Тегло на 1 ходов метър на тръбата (кг / м)0,1150,140,25
Температура при 10 бара работно налягане0-950-950-95
Температура при работно налягане 25 бара0-250-250-25
Най-голямото краткосрочно натоварване130130130
Най-високото налягане при t = 20C, бара947386
Деформация на тръбата при нагряване до температура (120-3C) по време на (60 + 1),%0,810,810,81
Грапавост0,0060,0060,006
Най-големият възможен радиус при ръчно огъване, mm80100130
Най-големият възможен радиус при огъване с огъване на тръби, mm456095

Грешки при инсталиране

Нека помислим защо тече металопластикова тръба за водоснабдяване. Причината е само и единствено в грубите грешки при монтажа.

Как да

Компресионният фитинг за металопластика е фитинг от рибена кост с един или два гумени о-пръстена, разположени в жлебовете. Именно тези гумени пръстени трябва да осигурят уплътняването на фугата. Формата на фитинга е проектирана само за осигуряване на надеждно фиксиране на тръбата, нагъната с разделен пръстен.


Устройство за компресионен монтаж


Гумените уплътнителни пръстени са отговорни за уплътняването.

Ето инструкция стъпка по стъпка как да инсталирате връзка със собствените си ръце:

КартинаОписание на етапа на работа


Фреза за ролкови тръби за подсилена пластмаса

Нарежете тръбата по размер с фреза за тръби.
Специализиран инструмент за металопластика прави среза идеално прав и строго перпендикулярен на надлъжната ос на тръбата.


Калибриране на монтаж

Калибрирайте края на тръбата с ръчен калибратор. Тръбите с малък диаметър обикновено се доставят в намотки и след развиването те запазват овално напречно сечение.
Калибрирането го прави идеално кръгъл.


Ръчен калибратор с скосяващи ножове

Отстранете вътрешната фаска в края на тръбата.
Фаската ще му позволи да влезе във фитинга, без да премества О-пръстена на фитинга.

Калибраторите за металопластика често са оборудвани с ножове за скосяване.


Агент за освобождаване на силикон

Нанесете малко неутрална грес (силикон, течен сапун и др.) Върху фитинга. Не използвайте петролни горива и смазки като смазка: О-пръстените могат да се напукат с течение на времето.


Сглобяване на фитинговата връзка

Плъзнете тръбата с съединителната гайка и разцепения пръстен върху фитинг нипела с движение напред и затегнете гайката умерено. В същото време тялото на фитинга трябва да се държи с втори ключ, който няма да му позволи да се завърти.

Как

Сега нека си спомним как новодошлите в областта на инсталирането на тези тръби събират отопление и водоснабдяване от металопластика.

 • За рязане, като правило, се използва ножовка за метал. Разрезът е само приблизително перпендикулярен на оста на тръбата;
 • Никой не премахва фаската в края. Нещо повече: дори резки от рязане не винаги се отстраняват от вътрешната повърхност на тръбата;
 • Калибриране? Не, не сте чували. Определено няма калибратор в арсенала на начинаещ майстор. Овалната тръба се изтегля със сила върху фитинга и се затяга до упор с гайка с разделен пръстен.

Резултатът напълно съответства на изразходваните усилия:

 1. Овална тръба с наклонен разрез и нечиста фаска, изтеглена върху фитинга, изважда О-пръстените от каналите и ги избутва към тялото на фитинга. В този случай О-пръстените често се счупват (ръбът на тръбата, както си спомняме, е неравен и с резки);
 2. При затягане на съединителната гайка, разделеният пръстен притиска тръбата върху фитинга, осигурявайки уплътняване на връзката поради деформацията на вътрешната му обвивка;
 3. При нагряване до 70-80 градуса или повече, омекотеният полиетилен се изцежда от процепа между фитинга и сърцевината;


Полиетиленът се топи при +120 градуса, но започва да омеква вече при 80 ° C

 1. При последващо охлаждане и съпътстващо компресиране на всички части, участващи в връзката, фитинга тече.

Понякога, след две или три затягане на съединителната гайка, връзката може да бъде запечатана чрез натискане на фитинга с мека алуминиева сърцевина. В същото време полиетиленът се изцежда напълно от сърцевината, оставяйки го беззащитен срещу електрохимична корозия. Много по-често малки неравности по повърхността на сърцевината и съединението пречат на запечатването и връзката продължава да тече.


Неравностите и драскотините във фитинга могат да попречат на уплътнението.

Характеристики на устройството на металопластикови тръби

Усилени пластмасови тръби се състоят от три слоя: външен и вътрешен - полиетилен, междинен - ​​алуминиево фолио. Слоевете са залепени с термично стабилно лепило.

Всеки от слоевете на металопластичната тръба изпълнява отделна функция - вътрешният полиетилен действа като носител, крайната механична якост на конструкцията зависи от нейната дебелина и плътност.

Фолиото има изолационен ефект, намалява топлопроводимостта на линията, като по този начин намалява риска от кондензация на повърхността. Челният слой на външния полиетилен играе декоративна роля и действа като обвивка, която предпазва алуминиевото фолио от повреди.

Размери и обхват

Усилените пластмасови тръби са широко търсени както в отделни битови, така и в индустриални сфери. Тези продукти се използват като:

 • тръбопроводи за захранване със студена и топла вода;
 • тръбопроводи на отоплителната система;
 • тръбопроводи за транспортиране на сгъстен въздух и гореща пара;
 • тръбопроводи за доставка на течни материали в химичния, хранителния и селскостопанския сектор.

Също така металопластичните тръби често се използват като защитни и екраниращи якета за полагане на проводници и кабели с високо напрежение.

Металопластичните тръби, използвани за водоснабдяване, се представят на пазара в диапазона от диаметри 16-64 мм. В индивидуалните системи за водоснабдяване и отопление най-популярните диаметри са 12-24 мм. От завода продуктите се доставят в намотки с дължина 50-200 метра.

Предимства и недостатъци, преглед на аналозите

Полиетиленовите металопластикови тръби имат следните предимства:

 1. Устойчивост на корозия и в резултат на това липса на проблеми с пропускливостта поради мащаб и образувания на трети страни по вътрешните стени.
 2. Пластмасовите материали са напълно антистатични.
 3. Повишена производителност. Поради гладката вътрешна повърхност, полиетиленовите продукти транспортират вода с 30% по-ефективно от металните.
 4. Трайност - експлоатационният живот, защитен от механични повреди, може да достигне до 50 години.
 5. Минимално тегло и лекота на монтаж (не се изисква заваряване, тръбопроводите се оформят с помощта на допълнителни фитинги);
 6. Ниска топлопроводимост поради наличието на изолационен фолио слой, който предпазва енергийния носител от загуба на температура по време на транспортирането му от котела до радиаторите.
 7. Полиетиленовите металопластикови тръби имат идеално гладка вътрешна повърхност, което гарантира липсата на циркулиращ воден шум.
 8. Естетичен външен вид, няма нужда от боядисване.

В допълнение към отоплителните системи могат да се използват металопластикови тръби топло и студено водоснабдяване... Пластмасовите материали, използвани при тяхното производство, са екологични и отговарят на всички санитарни стандарти. Те не отделят вредни за човешкото тяло вещества при нагряване под точката на топене (+120 градуса).

Изграждане на металопластична тръба
Изграждане на металопластична тръба

Важен недостатък на металопластичните изделия е тяхната податливост на неравномерно линейно разширение, поради факта, че слоевете фолио, лепило и полиетилен, от които е направена тръбата, имат различни температурни коефициенти.

На практика проблемът е следният - при нагряване от охлаждащата течност контактните слоеве на тръбата се увеличават по размер, което води до течове на тръбопровода при фитинга. Проблемът се отстранява чрез затягане на фитинга, но след известно време той се появява отново.

Поредица от последващи изтегляния води до факта, че фитинга започва да прокарва слоя фолио и най-малкото затягане може да доведе до неговото увреждане. Поради тази причина е забранено полагането на полиетиленови тръби вътре в бетонни стени.

Този проблем не е типичен за тръбопроводите със студена вода. Като аналог за системи за водоснабдяване и отопление с топла вода могат да се разглеждат полипропиленови тръби (те не принадлежат към металопластичните).

За разлика от полиетиленовите продукти, такива тръби са непластмасови (не могат да се огъват, за полагане на тръбопроводи се използват адаптери), а за свързване се използва заваряване, а не фитинги.

Също така е невъзможно да се допусне заледяване на вода в металопластични изделия, което може да доведе до тяхната деформация и повреда. Ако се планира експлоатацията на тръбопровода при минусови температури без източване на водата, по-добре е да се даде предимство на полиетиленовите тръби от HDPE.

HDPE е най-твърдият полимер сред всички видове пластмасови материали. HDPE се характеризира с увеличен брой междумолекулни съединения и в резултат на това максимална плътност. HDPE с висока плътност осигурява:

 • устойчивост на деформация по време на заледяване на охлаждащата течност;
 • минимална паропропускливост;
 • устойчивост на химически агресивни вещества;
 • висока механична якост.

Можете да различите HDPE тръбите от пластмасовите аналози по звънещия звук, който издават, когато ударят твърд предмет, докато обикновените пластмасови изделия издават тъп звук. Основният недостатък на HDPE е негодността за захранване с топла вода (максимално допустимата температура за HDPE е +70 градуса).

Спецификации

Помислете за техническите характеристики на металопластична тръба с най-търсения диаметър 20 mm:

 • дебелина на стената - 2,25 мм, дебелина на алуминиевия слой - 0,25 мм;
 • тегло на 1 ходов метър - 0,17 кг;
 • обем на охлаждащата течност на 1 ходов метър - 0.200 л;
 • коефициент на топлопроводимост - 0,44 W / mK;
 • коефициент на грапавост на вътрешната повърхност - 0,06;
 • стандартна якост на опън - 2900 N;
 • минималният допустим радиус на огъване е 80 mm (при ръчно огъване) и 48 mm (при използване на тръбен огъващ елемент);
 • паропропускливост - 0 g / m3.

Усилени пластмасови тръби и фитинги
Усилени пластмасови тръби и фитинги
Металните пластмасови тръби Rehau, използвани за захранване с топла вода, могат да работят при постоянна температура на охлаждащата течност в +95 градуса, краткосрочно повишаване на температурата до +110 градуса.

Максималното работно налягане, на което може да издържи подсилената с фолио пластмасова тръба, зависи от нейното приложение:

 • транспортиране на студена вода (до +20 градуса) - 94 МРа;
 • системи за топло водоснабдяване и отопление (до +90 градуса) - 10 MPa.

Направи си сам металопластикови тръби (видео)

Как да поправите

Какво да направите, ако многослойни метално-полимерни тръби за водоснабдяване са изтекли на фитинговата връзка поради грешки при монтажа?

За щастие този тип връзка може да се използва и може да бъде демонтиран:

 1. Развийте съединителната гайка и плъзнете разделящия пръстен;
 2. Свалете принудително тръбата от фитинга;
 3. Калибрирайте го и отстранете вътрешната фаска;
 4. Инсталирайте уплътнителните пръстени в оригиналните канали. Ако са скъсани, сменете уплътненията (или, ако липсват, целия фитинг);
 5. Смажете фитинга и сглобете отново връзката.

Пресови фитинги

Металопластичните тръби за водоснабдяване могат да бъдат монтирани не само върху компресия, но и върху пресови фитинги. Какво е?

Структурно такъв фитинг се отличава с липсата на резба, разделен пръстен и съединителна гайка. Техните функции се изпълняват от неръждаема втулка, която се кримпва при свързване с механични или електрически клещи.


Позволете ми да ви представя: пресовани фитинги

Смята се, че този тип връзки са много по-надеждни от компресионните и могат безопасно да се използват за захранване с топла вода и отопление. И това е вярно, но не заради магическите свойства на гилзата.

Факт е, че клещите за пресоване са доста скъп инструмент и следователно попадат изключително в арсенала от професионалисти.Което, разбира се, не спестява от закупуването на много по-евтини тръборези и калибратори.


Ръчни клещи за пресоване на пресови фитинги върху металопластмаса Valtec (16-32 мм). Цена на дребно - 9500 рубли

Положителни и отрицателни качества

Усилените пластмасови тръби имат много повече положителни качества от отрицателните. Но при правилно инсталиране и експлоатация на тръби за топла вода, тези недостатъци няма да доведат до нарушаване на целостта на цялата система или до нейните повреди. Използвайки висококачествено отоплително оборудване в комбинация с тръби, металопластичните изделия ще издържат дълго време и няма да създадат никакви проблеми. Поради конструктивните характеристики металопластичните тръби са снабдени с редица предимства, които не се срещат при други видове водоснабдителни продукти. Те имат качествата както на метал, така и на пластмаса, а именно:

 1. Тръбата може да се огъне под голям ъгъл, без да се използват каквито и да е инструменти или приспособления, т.е. практически на ръка.
 2. Усилените пластмасови тръби имат ниска топлопроводимост, което означава, че топлинните загуби по време на работа са минимални.
 3. Тръбата не е обект на корозия, мащаб или разпадане.
 4. Максимална устойчивост на температурни колебания.
 5. Те издават минимално разширение поради наличието на алуминиев слой.
 6. Подсилената пластмаса доказа, че работи както със студена, така и с топла вода.
 7. С помощта на фитинги и съединители, инсталирането на системата е лесно, лесно и бързо.
 8. Допустимата температура на топла вода за работа в системи достига 95 ° по Целзий, максималното налягане е 10 атм., А експлоатационният живот е около 50 години.
 9. Ниско тегло и ниво на шум на водата в системата.
 10. Тръбата не е засегната от разсеяни течения.
 11. Когато работите с армирани пластмасови тръби, не се нуждаете от сложно оборудване за монтаж или рязане.
 12. Отличен външен вид на тръби, които не се нуждаят от боядисване или каквато и да е друга обработка.
 13. Подсилените пластмасови тръби са запечатани и не позволяват на кислорода да премине, поради което отоплителното оборудване значително увеличава експлоатационния си живот.
 14. Възможно е да се използва металопластика в комбинация с други материали (полипропилен, метал).


Схема на инсталация за захранване с топла и студена вода.

Има няколко значителни отрицателни качества на металопластичните тръби, но те са:

 1. Високата цена на съединителите и фитингите. Цената им се определя от факта, че са направени от материал, който не корозира. Адаптерите обаче са естетически приятни и издръжливи.
 2. Вторият проблем се отнася и за връзки и температурни спадове. Ако през системата тече студена вода и тогава внезапно тръгне гореща вода, това може да доведе до малко изтичане с течение на времето. Но с навременна поддръжка, която се състои в затягане на резбовите връзки, такива проблеми могат да бъдат избегнати.
 3. Площта на потока на фитинга е малко по-малка от диаметъра на тръбата, за която е предназначена.
 4. Директната слънчева светлина върху тръбите е нежелана.
 5. Усилените пластмасови тръби се страхуват от механични повреди.
 6. Има възможност за повреда на заваръчния шев, ако водата замръзне вътре в тръбата.

Ограничения

Убедително доказахме, че при правилен монтаж металопластмасата може да се използва за отопление и водоснабдяване. Въпреки това все още съществуват редица ограничения. Някои от тях са директно споменати в строителните правила на SP 41-102-98, които регулират монтажа и проектирането на металопластикови тръбопроводи.

 • Полагането на метално-полимерни отоплителни тръби, ако е възможно, се извършва скрито - в канали, цокли и ниши;

Коментар: изискването е свързано с уязвимостта на обвивката и сърцевината на металопластиката към механични повреди. Силен удар може да смачка тръбата или дори да наруши нейната херметичност.


На снимката - инсталирането на системата за подово отопление на водата (топъл под) с металопластика. Тръбата се полага в топлоизолирана замазка

 • При скрито полагане трябва да се поддържа свободен достъп до връзки и фитинги;
 • Полимерметалните тръби не могат да се използват в системи с асансьорни блокове (т.е. в повечето жилищни сгради);

Коментар: в някои режими на работа асансьорът осигурява директно подаване на промишлена вода от права линия на отоплителната мрежа към системите за водоснабдяване и отопление на топла вода. Температурата в него в пика на студеното време, според температурния график, достига +150 градуса, което далеч надхвърля възможностите на металопластиката.


Температурен режим на отоплителната мрежа и неговата зависимост от метеорологичните условия

 • Пред металопластиковия тръбопровод за отопление и водоснабдяване трябва да се монтират спирателни кранове (вижте Клапани за водоснабдяване: видове, предназначение, нюанси на избор), което ви позволява бързо да спрете подаването на вода или охлаждаща течност в случай на произшествие;
 • Ако намотката на металопластична тръба се съхранява при отрицателна температура, тогава преди валцуването тя трябва да се държи в отопляемо помещение поне един ден;

Коментар: полиетиленът остава еластичен при ниски температури. Въпреки това, водата, уловена в тръбите и кристализирала там, може да повреди вътрешната обвивка или сърцевината по време на отвиването.


Металопластмасата с малък диаметър се доставя в бобини, за които е допустимо съхранение в хладилни складове

 • Радиусът на огъване на тръбата не трябва да бъде по-малък от пет от нейните диаметри. При огъване на стените не трябва да се допуска "сгъване": това влияе неблагоприятно върху якостта на тръбопровода и намалява неговата производителност;

Коментар: при малки радиуси на огъване тръбата е огъната в поставена върху нея стоманена пружина.


Пружината ви позволява да огънете тръбата с малък радиус, без да повредите сърцевината й

 • Подсилената пластмаса се полага през строителни конструкции в втулка, пълна с еластичен материал с нисък коефициент на триене (например, разпенен полиетилен);

При хоризонтално полагане на облицовки и разливи стъпката на фиксиране не трябва да надвишава:

Външен диаметър на тръбата, mmСтъпка на монтаж, mm
16500
20500
25750
321000
401000

Щипка за закрепване на сдвоени металопластични водопроводни тръби към стената
Щипка за закрепване на сдвоени металопластични водопроводни тръби към стената

Характеристики на металопластичните изделия

Отличителните характеристики на линията на това оборудване са:

 1. Висока якост. Усилените пластмасови тръби са в състояние да издържат на високо вътрешно налягане, запазват своята цялост в случай на възможни хидравлични удари в отоплителната и водоснабдителната система.
 2. Устойчив на агресивни среди. Устойчив на корозия. Те не взаимодействат с повечето химични съединения, присъстващи в циркулиращата течност (водоснабдяване, отопление).
 3. Леко тегло и лесен монтаж.
 4. Широка гама от.
 5. Достъпен ценови диапазон.
 6. Дълъг, гаранционен период на експлоатация. Максималният експлоатационен живот на водопроводните тръби от метал-пластмаса (студени) е 15-25 години. Животът на металопластиковите тръби за отопление и водоснабдяване зависи от температурата на охлаждащата течност. Рязките промени в температурните условия влияят отрицателно върху свойствата на металопластичните изделия. Има нарушение на уплътнението на фугите, което намалява безпроблемния експлоатационен живот на водоснабдителната система.
 7. Възможност за полагане в земята, в бетонна основа.

Избягвайте честото огъване на тръбите.

Параметри на металопластични изделия

Параметри на металопластични изделия

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни