Монтаж на отоплителни и санитарни уреди


Основна (ценна и полезна) информация за монтажа на стоманени отоплителни радиатори: последователност от действия, характеристики и методи за монтаж, подово монтиране за панелни батерии, предимства и недостатъци на оборудването.

В продължение на много години поред панелните нагреватели са популярни сред потребителите.

Това се дължи преди всичко на тяхната цена и технически характеристики, но не по-малко важно е инсталирането на стоманени радиатори, което е толкова просто, че дори начинаещ може да се справи.

Характеристики на стоманените радиатори

Като правило, когато става въпрос за закупуване на отоплителни батерии, в повечето случаи се обсъждат предимствата и недостатъците на стоманените панели:

 1. Те са най-подходящи за затворени отоплителни системи, но не са безнадеждни за централизирано отопление, ако съвпадат с него по отношение на такива параметри като налягането и Ph на топлоносителя.
 2. Монтажът на стоманени радиатори за отопление не създава проблеми дори на хора, които не са запознати с този въпрос.
 3. Стоманените радиатори, в зависимост от вида, са подходящи за еднотръбни и двутръбни отоплителни системи, което разширява техния обхват.
 4. Те са леки, така че закрепванията за стоманени радиатори не се нуждаят от допълнителна армировка или сложен монтаж.
 5. Като правило повечето модели на панелни батерии имат опции за странично и долно свързване, което позволява на собствениците да изберат кой метод е за предпочитане за тях.
 6. Тези отоплителни системи имат малък обем за охлаждащата течност, което значително спестява пари по време на тяхната работа.

Качеството на отоплителните радиатори от стоманен панел не зависи от страната на произход, а от състава на стоманата, използвана при тяхното производство.

Свързване на стоманен радиатор към полипропиленови тръби

За да свържете правилно отоплителния радиатор към системата, е необходим комплект за монтаж на отоплителния радиатор. Състои се от два специални прави или ъглови крана. Използвайки монтажния комплект, можете напълно да изключите потока на отоплителната среда към радиатора, което позволява той да бъде изключен, докато системата работи.

За правилния монтаж на отоплителните радиатори е необходим монтажен комплект

За уплътняване на резбовите връзки използвах сгъваем лепилен уплътнител. Преди това вече трябваше да го използвам, всичко ми хареса много, удобно, бързо и без течове. Инструкциите казват "нанесете лепило върху една нишка на конеца", но къде наистина ни трябва)))

Няма да е по-лошо!

Нанесете сгъваем лепилен уплътнител

Усукваме го с преходен ръкав и измерваме разстоянието до центъра. Оказа се 58 мм, точно това е разстоянието, посочено в документацията за радиатора. Погледнете над PRADO Classic Type 11.

Център на крана. Разстояние от стената

Посочено 47/58 е разстоянието от стената до центъра. Първото число показва разстоянието, ако закрепващата лента е завинтена с широк рафт към стената, а втората - с тесен. Съответно, за да може батерията да стои правилно, е необходимо адаптерната втулка действително да докосва стената.

За да направите това, отрежете всички ненужни, оставете 10-11 мм

Отхапване на PPR тръбата за отопление

Чудесно, отсечете го, сега би било хубаво да инсталирате всичко без отклонения в осите и ъглите. Не исках да го пусна, затова настроих лазерното ниво. Върху него може ясно да се монтира кран.

Използване на лазерно ниво при инсталиране на радиатор

Тогава всичко е като на нарязано. Разбира се, ако преди това сте използвали поялник за PPR тръби.

Методи за монтаж на панелни радиатори

Видовете свързване на батерии към отоплителната система отдавна са определени.

Не може да бъде:

 1. Диагонал.
 2. Странични.
 3. Нисък.

Първият начин минимизира топлинните загуби, поради което се счита за най-добрата.

С странични връзка, захранващата тръба и връщането са свързани от едната страна на радиатора.

Долен начин изисква "жертва" под формата на 15% топлинни загуби, но в същото време ви позволява да скриете тръбите в пода, което придава на помещението по-естетичен вид, а всякакви загуби могат да бъдат възстановени чрез закупуване на по-мощен радиатор .

Свързването на стоманени панели зависи от вида на продукта, така че преди да ги закупите, трябва предварително да помислите какъв ще бъде той. Ако инсталацията трябва да се извърши в апартамент с централно отопление, тогава е по-добре да не променяте метода, а да изберете радиатори с необходимия метод на свързване.

Монтаж на фитинги и свързване на радиатора към системата

В резултат на това инсталирахме два крана, които трябва да пасват идеално на батерията. Кранът се състои от две части, ние залепихме едната, а втората, с гайка, трябва да се завинти към батерията. Време е да развиете гайката и да завиете малката част на крана в отвора на радиатора. Не забравяйте за уплътнителя.

Конците трябва да се завинтват по същия начин, освен ако умишлено не се налага да коригирате нещо. Можете да го завиете с клещи, те са създадени директно за това, не е както обикновено, а чрез вкарване на затворени клещи в отвора на тръбата. Те ще хванат по краищата.

Американски орех

Изчакайте 5 минути, докато уплътнителят изсъхне и поставете радиатора на място. Всичко трябва да съвпада.

Проверка на подравняването на крана

Затягаме гайката, ключът е достатъчно хитър, така че трябва да използвате газова.

Сега остава от другата страна на батерията да завиете крана на Маевски отгоре,

Кран на Маевски

И отдолу има щепсел.

Долна капачка за радиатор

В крайна сметка се получава така.

Радиатор готов за употреба

По този начин ние инсталираме всички радиатори в къщата. Ако радиаторът се различава от тип 11, тогава разстоянието от стената до центъра на радиатора е по-голямо. Обърнете внимание на това и не режете веднага.

След като всичко е инсталирано, е необходимо системата да бъде под налягане. Можете да направите това със сондажна помпа, тя издава около 6 атм, а проверката на течове по това време дава прилив на адреналин, който не знам какво да измервам))))

При натискане нищо не изтече изпод мазилката или от резбовите връзки. Надявам се, че и вие можете да го направите.

Монтаж на панелна батерия

Ако трябва да инсталирате стоманени радиатори вместо стария чугун, тогава трябва да вземете предвид някои от нюансите и последователността на действията при подмяната им:

 1. На първо място, трябва да осигурите "най-слабите" страни на системата - затворете всички кранове и връзки с уплътнител и теглич.
 2. Следващият етап е демонтирането на старите батерии, което се извършва, след като цялата среда е източена от системата.
 3. Маркира мястото, където ще се намира стоманената скоба на радиатора. Броят на клиповете зависи от дължината на батерията.

Преди да маркирате с молив къде ще се намира стойката за панелни отоплителни радиатори, трябва да измерите разстоянието от пода до дъното му (11 см) и от повърхността му до перваза на прозореца (10-15 см). Тези параметри са задължителни при инсталиране на радиатори, тъй като именно това съотношение максимизира разпространението на топлина в стаята.

Също толкова важно е да спазвате разстоянието от панелния радиатор до стената. Ако е по-малко от 20 см, тогава част от топлината ще отиде в стената, което ще увеличи загубите на топлина и по този начин ще изисква повече енергия за поддържане на желаната температура.

Последователност на инсталиране на панелни батерии:

 1. Подгответе дупки и фиксирайте самонарезни винтове, на която ще бъде окачена всяка стойка за стоманени радиатори. Между самонарезния винт и стената трябва да има разстояние от 4-5 мм.
 2. След като всички скоби са окачени, необходимо е да ги фиксирате, като завиете самонарезните винтове докрай.
 3. Следващият етап е окачване на конструкцията върху горните скоби и едва след това се монтира на пода за стоманени радиатори.
 4. Регулирайте разстоянието от стената и свържете радиатора към отоплителната система.
 5. Инсталирайте елементите, които се доставят с отоплителния панелкато термостат и отдушник.

Всички работи по монтажа на стоманен радиатор трябва да се извършват, без да се отстранява специалното покритие от него. Това ще предпази повърхността му от възможни повреди и замърсявания.

В случай, че стоманеният панел е монтиран към медни тръби, тогава между тях трябва да се монтират месингови или бронзови фитинги и като уплътнение трябва да се използва уплътнител.

Характеристики на монтаж на радиатори Dia Norm

Когато избирате отоплителна система, трябва да разгледате въпроси, свързани с нейното инсталиране. Често не е възможно да се извърши тази процедура самостоятелно. Причините за това са много, като се започне от банално преживяване, което обикновеният човек няма по този въпрос, и завърши със специален инструмент. Купуването на последния е икономически неизгодно поради еднократното му използване. След като анализирате всички плюсове и минуси, за да извършите инсталационната работа, по-добре е да се свържете със специализирана компания, където професионалистите ще инсталират компетентно цялата система, ще я стартират и ще извършат поддръжка в бъдеще. След като зададете тези въпроси на по-опитни хора, човек не може напълно да се оттегли от процеса. В крайна сметка нюансите, свързани с инсталирането на системата, възникват дори на етапа на нейния избор.

Кои монтажи трябва да предпочетете? Какво ще бъде окабеляването на системата: едно- или двутръбна (вижте "Въведение в отоплението")? Каква връзка трябва да използвам? Тези и други въпроси веднага започват да възникват, веднага щом започнете да избирате радиатори за дома си.

Повечето радиатори Dia Norm са оборудвани с монтажни плочи отзад (DiaPlus, DUO FINESSE, Plan-Ventil). Техният брой зависи от дължината на устройството. Така че, ако е 180 см, тогава има 4 такива плочи, в обратния случай - 6. Монтажът се извършва с помощта на регулируем по височина комплект за бърз монтаж. За да направите това, първо, на разстояние 72 mm от горния ръб на радиатора, монтирайте дистанционери с винтове на стената, които трябва да бъдат затегнати, така че между стената и главата на винта да остане празнина от около 5 mm. След това натиснете монтажните плочи на радиатора върху главата на винта и дистанционната тръба, като първата може лесно да се затегне. Окончателното затягане на винтовете се извършва след монтиране на височината на радиатора. По време на монтажа, съответните дистанционни скоби са фиксирани отдолу, което ви позволява да регулирате разстоянието между него и стената. Това е необходимо за вертикално подравняване на системата за монтиране на радиатора.

Някои модели радиатори Dia Norm обаче не са оборудвани с монтажни плочи (DiaVentil), така че потребителят има право да избере от коя страна да ги монтира. Някои видове това оборудване (тип 10) също могат да бъдат окачени с помощта на пружинно закрепване. Той държи радиатора отдолу и отгоре за надлъжните ръбове на панелите му. Тази система за монтаж включва предпазител за защита на радиатора от случайно отстраняване.

Стоманените панелни радиатори Dia Norm са проектирани с индивидуален подход към тяхната отоплителна система. За тази цел те осигуряват в своята структура възможността за няколко вида свързване наведнъж. Странично - има четири странични връзки G 1/2 ". В таблиците на регистрираните топлинни мощности стойностите са дадени за случая на метода на "еднопосочно" свързване. В същото време беше определено с безплатен монтаж на радиатори на стена без перваза на прозореца на височина около 110 мм от пода. Ако не се спазват монтажните разстояния или устройството е инсталирано в ниша, топлинната мощност ще бъде по-ниска. Ако радиаторът е с дължина повече от два метра, препоръчително е да се използва диагонална връзка, тъй като тогава ще се постигне равномерно разпределение на топлината в уреда. Любителите на скритите облицовки ще харесат цикъла. Това обаче може да доведе до намаляване на мощността на радиатора с 10% или повече.Еднотръбното свързване на устройства Dia Norm е възможно с помощта на специални конструкции на клапаните. Това са всички методи за странично свързване на устройства. В същото време компактните радиатори DiaVentil и DUO FINESSE са свързани отдолу. Това създава система, която е безопасна, бърза и лесна за инсталиране. За да ги свържете с помощта на резбова връзка с резба, могат да се използват медни, меки стоманени и пластмасови тръби.

Един от основните проблеми със студените радиатори е загубата на налягане в системата, което я кара да се охлади. Причините за този процес могат да бъдат няколко: наличие на въздушни брави, недостатъчно нагряване на охлаждащата течност от котела, изтичане. Начинът за решаване на тези проблеми е интуитивен. На местата, където радиаторите са свързани към тръбите, често се получават и големи загуби на налягане. Dia Norm постига значително намаляване на тези загуби, като използва специални кръгли вложки за заваряване на свързващата част.

Ценовата политика в проблема с инсталацията често играе важна роля. Колкото по-леки са радиаторите и колкото по-обмислена е системата, толкова по-малко трудоемко и следователно по-евтината инсталационна работа. Радиаторите Dia Norm са особено добър вариант в това отношение. В края на краищата щепселите, вентилите за отдушник и монтажният комплект се доставят с радиатора. С малко тегло на отоплителните уреди Dia Norm, инсталирането на системата се оказва най-просто и удобно.

Инсталиране на батерията: функции за инсталиране

Обикновено батериите се поставят под прозорец. Тази характеристика на поставянето е продиктувана от необходимостта да се прекъсне студът, идващ от прозореца, чрез завеса от издигащ се нагорещен въздух. Ако не искате прозорците да се замъгляват, уверете се, че ширината на радиатора е до 75% от ширината на отвора на прозореца.

Препоръчително е да се спазват следните правила:

 • разстоянието от подовото покритие до устройството е до 12 см;
 • необходимото разстояние до перваза на прозореца е не повече от 12 см;
 • средата на радиатора съответства на средата на прозореца - отклонението е не повече от 3 см;
 • разстоянието от повърхността на стената до устройството, което ще се монтира, е не повече от 5 cm.

Спазването на тези препоръки ще направи възможно осигуряването на ефективно отопление на помещението поради нормалната циркулация на въздуха, нагряван от охлаждащата течност.

Указания за инсталиране на батерията

Указания за инсталиране на батерията

Правила за инсталиране на отоплителна батерия

Препоръчва се стените да се изравнят, преди да се закачат радиатори върху тях. Това значително опростява работния процес. На повърхността маркирайте средата на отвора на прозореца и нарисувайте хоризонтална линия под перваза на прозореца (около 12 см от него). По тази линия можете да подравните горния ръб на радиатора. Скобите се забиват в стената, така че устройството да е разположено хоризонтално. Тази подредба е оптимална за помещения, в които е инсталирана принудителна отоплителна система с циркулация на охлаждаща течност. Ако в системата няма помпа, по-добре е да се осигури лек наклон на радиатора (до 1,5%) по посока на потока гореща вода. Ако наклонът е по-голям, тогава може да има проблеми със стагнацията на охлаждащата течност.

Правила за монтаж на отоплителни радиатори

Правила за монтаж на отоплителни радиатори

Прикрепване на батерията към стената

Монтажът на куки се извършва по аналогия с монтажа на дюбели. В стената трябва да се пробие отвор с необходимия диаметър. След това в отвора се вкарва пластмасов държач и в него се завинтва кука. Ако е необходимо, като завиете или развиете корпуса на куката, можете да промените разстоянието от батерията до стената. Поради теглото си куките за чугунени радиатори са по-дебели от продуктите за метални или алуминиеви радиатори.

Когато инсталирате куки за окачване на батерии, трябва да запомните, че преобладаващата част от товара пада върху горния крепеж. Долната помага да се фиксира радиаторът в избраното положение спрямо стената.Куката на дъното трябва да се завинтва на 1,5 см под мястото на колектора.

Няколко думи за скоби

Преди да инсталирате скобите, те трябва да бъдат прикрепени към стената за маркиране. За тази цел радиаторът се премества към повърхността на стената и се прави маркировка на мястото, където ще бъде разположена скобата. След това се извършва пробиване в местата за закрепване на скобата. Там се вкарват пластмасови дюбели и скобата се завинтва върху винтове или самонарезни винтове. В края на работата е закачен радиатор.

Фиксиране към пода

В някои случаи стената не може да издържи натоварването, създадено от батерията (особено чугун). След това изберете подова инсталация. Редица радиатори, изработени от стомана и чугун, са фабрично оборудвани с крака, но мнозина не харесват външния им вид или техническите характеристики.

За монтаж на пода на алуминиеви батерии или радиатори от алуминиева и стоманена сплав се използват специални скоби. Те са монтирани на подовата повърхност, а след това върху тях е монтиран радиатор. Предвидени са стойки, които позволяват регулиране на височината на инсталацията на батерията. Скобите са прикрепени към пода с помощта на дюбели, пирони или винтове.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни