Монтаж и подмяна на тръби Rehau до ключ в Москва и региона от 4590 рубли с 3-годишна гаранция


Характеристики на тръбите Rehau

Производството на тръби по нова технология определя основните характеристики на продуктите, които се състоят в следните аспекти:

 • повишена шумоизолация. XLPE е способен да абсорбира звуци, произведени от потока вода;
 • инсталирането на тръби Rehau се извършва по уникален метод, който ви позволява да създадете най-трайната връзка;
 • материалът, от който са направени тръбите, е универсален. От тръби можете да създадете системи за топло и студено водоснабдяване, отопление и използване за подреждане на топъл под. Максималната температура на течността в тръбата е 95 ° C;
 • тръбите практически не са податливи на напукване и деформация по време на механични повреди, така че могат да бъдат положени под мазилка или покрити с други конструкции;
 • висока степен на топлоизолация, която спомага за спестяване на природни ресурси;
 • всяка тръба е в състояние да издържа на температурните разлики на течността и вътрешното налягане;
 • пълна безопасност за хората. Продуктите на компанията са сертифицирани;
 • специално покритие на вътрешните стени на тръбите предотвратява образуването на плака и намаляване на производителността.

Монтаж на XLPE тръби с фитинги за втулка Rehau

Материали, които придават на тръбите на Rehau уникални качества

Тръбите Rehau и различни фитинги могат да се използват за проектиране на тръбопроводи с всякаква сложност и предназначение.

Единственият недостатък на тръбите на Rehau е високата цена на продуктите и фитингите.

Малко за тръбите на Rehau

Rehau започва производството на тръби и фитинги през далечната 1948 година.

Въпреки огромния опит, омреженият полиетилен започна да се използва от компанията сравнително наскоро и технологията веднага спечели популярност сред потребителите.

Rehau работник

Основните предимства на Rehau XLPE са следните фактори:

 1. Високата шумоизолация има благоприятен ефект върху комфорта при използване. Това е възможно благодарение на многослойната конструкция, която намалява нивото на шума на течащата течност.
 2. Специалният дизайн на монтажните възли гарантира създаването на здрави връзки, като по този начин увеличава надеждността на конструкцията.
 3. Отлична устойчивост на екстремни температури. Това свойство позволява използването на омрежени полиетиленови тръби на Rehau за отопление, захранване със студена и топла вода и подово отопление.
 4. Устойчивост на материалите, устойчивост на напукване, промяна на геометрията или корозия. Такива свойства направиха възможно монтирането на проводници под мазилка или в тялото на стените.
 5. Липса на отделени вредни вещества при нагряване.
 6. Някои модели могат да издържат на голям натиск.
 7. Висококачествените слоеве топлоизолация ви позволяват да спестите енергия за отопление на помещенията поради липсата на загуби по време на транспортиране.
 8. Гладката повърхност на вътрешната обвивка осигурява достатъчна устойчивост на образуване на отлагания, които намаляват площта на потока на тръбата.

Най-широкият избор на фитинги дава възможност да се създаде окабеляване от различни видове и дизайн. Единственият недостатък на продукта е високата му цена, която се компенсира изцяло от неговото качество.

Монтаж на тръби

За да инсталирате тръби Rehau със собствените си ръце, трябва:

 • закупете необходимия инструмент;
 • предварително се запознайте с инструкциите за сглобяване на тръбопровода.

Инструменти, необходими за инсталиране

Преди да продължите с монтажа на тръби, трябва:

 1. закупете необходимия брой тръби, свързващи фитинги и адаптери. За изчисляване на необходимите материали се съставя диаграма за водоснабдяване;

Монтаж на XLPE тръби с фитинги за втулка Rehau

Приблизителна електрическа схема за тръби за топла и студена вода в градски апартамент

 1. подгответе инструмент за инсталиране на тръби Rehau:

Разширител за монтаж на тръби

пресова скоба с допълнителни приставки с различен диаметър. Тъй като инсталирането на въпросния тип тръби е малко по-различно от конвенционалното заваряване, тогава за процедурата е необходим и такъв специфичен инструмент за монтиране на тръби Rehau;

Монтаж на XLPE тръби с фитинги за втулка Rehau

Ръчна преса, използвана за свързване на тръби, REHAU RAUTOOL

инструмент за рязане на тръби. Стандартна фреза за тръби, използвана за всички видове пластмасови тръби;

Монтаж на XLPE тръби с фитинги за втулка Rehau

Инструмент за рязане на полимерни тръби

рулетка, маркер за тръби.

Стандартен измервателен инструмент, използван в строителството

Всички инструменти могат да бъдат закупени поотделно или в комплект. Средната цена на комплект е 2500 рубли.

Процес на сглобяване на тръбопровода

Монтажът на тръби Rehau XLPE започва с подготовката на тръбите. Подготовката се състои от две стъпки:

 1. според предварително подготвения чертеж се изрязват тръби с различни размери;

Монтаж на XLPE тръби с фитинги за втулка Rehau

Процесът на рязане на тръба до желания размер

 1. подготвят се фитингите, необходими за монтажа на определен участък от тръбопровода.

Ако се инсталира отопление с тръби Rehau, по-целесъобразно е незабавно да се подготвят всички секции на системата и след това първо да се провери правилността на секциите съгласно схемата.

За проверка всички тръби и фитинги се поставят на пода в определен ред. Това важи особено за отоплението в градските апартаменти, тъй като е необходимо да се изключи отоплението в цялата къща.

Когато режете тръби, човек трябва да се ръководи от стара руска поговорка - „измерете седем пъти, отрежете веднъж“. Грешките при рязането на тръби могат да направят невъзможно инсталирането на тръбната система на закрито.

Докингът на тръбите и фитингите един към друг се извършва с помощта на втулки, които са фиксирани, както следва:

 1. на разширителя е избрана дюза, чийто диаметър напълно съответства на диаметъра на използваната тръба. В този случай дръжката на инструмента трябва да бъде напълно разведена (краищата на дръжката са под прав ъгъл един към друг);
 2. дюзата на разширителя трябва да се държи здраво и да седи на щифта, докато спре;
 3. върху парчето тръба се поставя втулка, която трябва да бъде свързана към фитинга. Диаметърът на използваната втулка също трябва да съответства на диаметъра на тръбата;

Всеки ръкав е скосен. По време на монтажа той трябва да бъде насочен към бъдещото съединение.

 1. на другия край на дюзата, монтирана на разширителя, се поставя тръба. Когато дръжката на разширителя се събере, тръбата се разширява;

Монтаж на XLPE тръби с фитинги за втулка Rehau

Процес на разширяване на тръбата за по-нататъшна инсталация

 1. разширеният край на тръбата е свързан с фитинга, който трябва да бъде монтиран на това място;

Монтаж на XLPE тръби с фитинги за втулка Rehau

Поставяне на фитинг в подготвен край на тръбата

 1. към арматурата се подава предварително монтирана втулка;
 2. с помощта на пресова скоба, втулката се натиска докрай във фитинга. Силна и надеждна връзка е готова.

Монтаж на XLPE тръби с фитинги за втулка Rehau

Фиксиране на фитинга с пресова скоба

Когато се организира свързването на тръби и фитинги, не трябва да се допускат дори най-малките изкривявания. Всички свързващи части трябва да бъдат разположени строго хоризонтално една спрямо друга. В противен случай връзката ще бъде ненадеждна.

Монтаж на XLPE тръби с фитинги за втулка Rehau

Стъпка по стъпка схема на работа с пресова скоба

Монтажът на тръби Rehau за отопление, газ или вода трябва да се извършва при спазване на всички стандарти за безопасност. На първо място трябва да се внимава за защита на очите (използване на маска) и ръцете, които не се препоръчва да се вкарват в движещи се части.

Видеото по-долу за монтаж на тръби Rehau ще ви позволи да наблюдавате процеса отвън, за да разберете по-точно всички най-важни аспекти.

Всеки може да инсталира тръби на немския производител Rehau. Основното нещо е да имате необходимия инструмент и стриктно да следвате инструкциите по-горе.

Монтиране на фитинги Rehau - полезни съвети

Най-важната част от работата е инсталирането на тръбни фитинги от XLPE. Трайността на конструкцията и възможността за нейното функциониране по принцип зависят от качеството на връзката.

Монтажът на тръби Rehau трябва да се извършва при стриктно спазване на правилата за безопасност. Необходимо е да предпазите очите си, не доближавайте пръстите си до работните части на инструментите по време на тяхната работа.

 1. Изготвя се конструктивен чертеж, по него ще се извършват допълнителни работи.
 2. Всички размери се измерват внимателно. Първият етап е изключително важен, тъй като след изрязването на тръбата ще бъде невъзможно да се промени нейната дължина. Има моменти, когато твърде кратък сегмент отива на вятъра, поради невъзможността за регулиране на размерите.
 3. Поставете всички елементи по схемата и завършете фугите с фитинги, съединители. Това е особено важно при инсталиране на отоплителни тръби, когато трябва да направите всичко много бързо.
 4. След като всичко се провери, всичко е достатъчно, системата се натиска. В мрежата се инсталират предварително подготвени фитинги. След това се проверява работоспособността на тръбопровода, внимателно се проверяват всички фуги за течове.

Подготовка за монтажни работи

Колекторните отвори трябва да бъдат първите елементи, изискващи повишено внимание. Само тяхната правилна обработка ще осигури пълна плътност в системата.

Преди монтажа работното място трябва да е напълно без прах и отломки, както и оборудването. Заваряването, резбоването и залепването са най-разпространените методи по време на монтажа. Трябва само да закупите подходящия тип фитинг, в зависимост от избрания от вас метод на монтаж.

Гледайте видео: Системи Bir Pex

Абсолютно всички части, които се използват по време на монтажа, трябва да бъдат цели и чисти. Преди покупка се изисква визуална проверка. Това ще гарантира качеството на крайния продукт. Тяхното транспортиране заслужава специално внимание.

Методи за свързване на металопластични тръби

Свързването на елементите на металопластичния тръбопровод може да се извърши с помощта на два вида фитинги:

В последния случай могат да се използват накрайници или фитинги за натискане.

При използване на пресови фитинги е необходим инструмент за монтиране на металопластикови тръби - щипки за преса, които могат да бъдат механично или хидравлично задвижвани. Механичните клещи обикновено се използват за битови цели, докато хидравличните електроинструменти се използват за професионални цели.

Независимо от вида на фитингите, ще са ви необходими следните инструменти:

 • рулетка,
 • фреза за тръби,
 • калибратор,
 • за натискащ пресован фитинг - разширител,
 • гаечен ключ.

Защо непрофесионалната инсталация е опасна?

Монтажът на тръби Rehau в апартамент, който се извършва от неспециалисти и без използването на професионално оборудване, може да доведе до най-пагубните последици. В случай на спукване на тръби се осигурява наводняване на жилището и всички прилежащи площи.

Ако поривът е преминал върху отоплителната система, тогава през зимата ви заплашва пълното размразяване на системата и трудността да я възстановите. Ако поръчате инсталирането на тръбопровода Rehau, няма да се сблъскате с неприятни последици.

Работата, извършена от професионалисти, има няколко отличителни характеристики:

 • оформлението на тръбопровода е най-оптималното, не пречи на други системи и провеждането на нормални жизнени процеси за собствениците на жилището;
 • всяка тръбна връзка е с високо качество и има равномерни шевове;
 • за монтаж е избран правилният тип тръби, който е съвместим по параметри с инсталираната система;

Необходим инструмент за инсталиране

Преди да свържете тръбите на REHAU, трябва да закупите достатъчен брой тръбни продукти, фитинги и адаптери. Обхватът на всички материали ще стане ясен след съставяне на пълна схема за водоснабдяване.

как да свържете тръбите на REHAU

От инструментите за инсталиране на тръби REHAU ще ви трябват:

 • Разширител (разширител) със сменяеми дюзи за тръби с различни секции.
 • Притискаща скоба със сменяеми приставки за различни секции. Тъй като полагането на описаните тръби се различава малко от обичайното заваряване, тогава ще е необходим и специален инструмент за тръби REHAU.
 • Общ резач за тръби, който е подходящ за рязане на всякакви видове пластмасови тръби.
 • Рулетка и маркер за маркиране.

Целият списък с инструменти може да бъде закупен като един комплект или отделно.

Какви са основните предимства и характеристики

 1. Обратно свиване. Продуктите са в състояние да устоят на отчитането на високо налягане и след продължително излагане те се връщат в първоначалната си форма. Други материали с подобни параметри просто се разтягат след известно време и стават напълно неизползваеми.
 2. Повишена устойчивост на топлина. Такива тръби работят нормално при температури до 120 градуса.
 • Наличност на цени.
 • Способността да устои на замръзване.
 • Понасят високи температури и натиск.
 • Удобен монтаж.
 • Ниско тегло.
 • Bir Peks, Rehau и други фирми имат висока степен на звукоизолация. Благодарение на това самата стая е защитена от чужди звуци. Пренапреженията на налягането се абсорбират напълно от самата система.
 • Дълъг експлоатационен живот, съчетан с висока якост. Можете да забравите за гниенето и корозията при работа с този материал.
 • Екологичност. Полиетиленът не отделя вредни вещества, дори когато е много горещ.
 • Еластичност.

Инструменти, необходими за работа с подсилена пластмасова тръба

Първо трябва да разберете, че металопластичната тръба, в зависимост от вида на използваните фитинги, може да бъде сглобена с помощта на специална преса или с помощта на кримпващи гайки.

Ако говорим за надеждността на определени фитинги, те са приблизително на едно и също ниво. Разликата между тях е, че за разлика от кримпване, натиснати крайни превключватели, които са изтекли, няма начин да се поправи. Изтеклата арматура трябва да се изхвърли само и да се замени с нова.

Свързване на металопластикови тръби - фитинги

Освен това за монтажа на такава тръба е необходима скъпа преса, което няма смисъл да я купувате за еднократна работа. Ето защо в майсторския клас ще се съсредоточим върху най-често срещаните фитинги за кримпване, които дори ученик може да сглоби със собствените си ръце.

Процес на инсталиране

Технологията за инсталиране включва няколко стъпки.

 • Завиваме дюзата с необходимия диаметър върху разширителя.
 • След това слагаме кримпващи пръстени на самите тръби. И ние правим това, така че мястото на разширението на тръбата да не е заето.
 • В тръбата трябва да се постави разширител. Той се разширява, когато инсталаторът натисне специалната дръжка. Следващата стъпка е да завъртите самата тръба или разширителя на 30 градуса. И след това отново натискат дръжката. Можете да повторите операцията, за да консолидирате резултата. След това продължете с използването на фитинга.
 • Затворът се прибира от пресата със собствените си ръце. След това издърпайте щифтовете, използвани за закрепване. Следващата стъпка е резбата на дюзите, които са фиксирани с щифтове. Затворът щраква.
 • Връзката придобива завършен вид. Продуктът трябва да бъде изваден от пресата.

Направи си сам монтаж на металопластикови тръби с помощта на пресови фитинги

Устройството за свързване на тръби с помощта на пресови фитинги има редица предимства:

 • за разлика от винтовите пресови фитинги, те образуват постоянни връзки, които не се нуждаят от контрол и затягане;
 • връзките са здрави и трайни, експлоатационният живот може да бъде до 50 години,
 • допустимо работно налягане в докинг точките - 10 атм;
 • вътрешното им монтиране, изливането с бетон е допустимо.

Ако е решено да се използват металопластмасови тръби, монтажът „направи си сам“ може да се извърши просто и бързо, ако използвате пресови фитинги, тъй като в този случай не са необходими заваряване, запояване и резбоване.

Първата стъпка при инсталирането на тръба с пресови фитинги е да се отреже тръбата под прав ъгъл. Ръбът се обработва чрез скосяване, диаметърът на тръбата се регулира до желания размер. В края на тръбата се поставя втулка от неръждаема стомана.

Фитинговите фитинги са монтирани в тръбата до ограничителя. Към ръкава се поставя скоба за ръчна или хидравлична преса. Дръжките на инструментите са събрани до упор.

Монтаж на омрежена полиетиленова тръба

Материали (редактиране)

Преди да започнете работа, подгответе необходимите инструменти и консумативи. Ще имаш нужда:

 • Визе.
 • Фитинги: съединители, адаптери, колена, тройници, плъзгащи се втулки (когато инсталирате плъзгаща се втулка, не е необходимо да използвате гумени уплътнения, което увеличава надеждността на конструкцията).
 • Разширително устройство.
 • Рулетка.
 • Инструмент за рязане на тръби.

Монтаж на XLPE тръби с фитинги за втулка Rehau

Тръба Rehau - конструкция

Монтаж на металопластикови тръби. Закрепване на фитинга

Необходимо е да се отреже парче тръба с необходимата дължина. Правим това със специални ножици.

ВАЖНО! Ако използвате други инструменти, тогава има голяма вероятност да се повреди защитният слой на тръбата, освен това разрезът най-вероятно ще се окаже неравномерен. В бъдеще това ще доведе до проблеми, свързани с надеждността на връзките - на тези места може да възникнат течове!

За да се направи висококачествено и надеждно уплътнение, върху фитинга на фитинга се използват О-пръстени.

За да избегнете повреда на тези пръстени по време на монтажа, тръбата трябва да бъде разширена с калибратор! За свързване на металопластична тръба с фитинг се използват гайки и затягаща скоба.

Като начало поставяме гайка и затягаща скоба на тръбата.

Трябва да се има предвид, че преди да инсталирате металопластиковата тръба, е необходимо да отстраните острите ръбове вътре в тръбата по краищата. Това може да стане с помощта на специално устройство или с помощта на импровизирани инструменти.

Острите ръбове се отстраняват, така че по време на монтажа на тръбата върху фитинга, вътрешните ръбове на тръбите да не повредят уплътнителните еластични ленти, тъй като в противен случай може да възникне недостатъчна плътност на връзката и в резултат на това да се получи теч.

Вътрешният остър ръб на тръбите може да бъде отстранен с заточена бормашина с малък диаметър (предназначена за метални работи). Тази операция може да се извърши и с кръгъл файл.

Понякога рязането на тръби води до частичната им деформация. За да придадете на тръбата идеално кръгла форма, можете да използвате специален инструмент - калибратор.

С помощта на калибратор изгорете края на тръбата, поставете го върху фитинговия съединител.

Подравнете плътно с монтиращия чистач, върнете затягащата яка.

Връщаме монтажната гайка и започваме да затягаме.

Важно е!

Когато затягате гайката, внимавайте да не използвате твърде много сила. Необходимо е да се затегне, докато се появи определено пукане. Ако се появи пукнатина, тогава гайката вече е плътно притиснала скобата около металопластиковата тръба.

В случая, когато трябва да огънете металопластична тръба със собствените си ръце под прав ъгъл, препоръчително е да използвате специална пружина - тя няма да позволи на тръбата да бъде изцедена в завоя! Повече подробности можете да намерите на страницата на нашия уебсайт - огъване на металопластикови тръби.

За да инсталирате метално-пластмасови тръби на повърхността, като опция можете да използвате специални устройства - клипове.

Има скоби в различни размери и предназначени за различни видове размери на тръбите. За да се постави тръбата по клиповете добре и равномерно, е необходимо да се маркират за фиксирането им.

Щипките се фиксират с винтове, дюбели, самонарезни винтове и дори пирони.Тъй като тръбата прихваща доста лесно с щипките, не е нужно да работите усилено.

Източник: gvozdem.ru

XLPE и неговите предимства

видео за монтаж на тръба от rehau

В производството компанията използва висококачествен полиетилен, в който линейна връзка е омрежена с пероксид вътре в структурата си. Този материал е маркиран с PE-Xa, благодарение на което продуктите имат висока якост и устойчивост на топлина. Полиетиленът е в състояние да възстанови повредените зони поради факта, че връзката между молекулите не е нарушена. Видеото показва технологията за производство на полиетиленови изделия.

Важно! Високата цена на продуктите се дължи на използването от компанията на висококачествени и екологични суровини.

Основните предимства на материала:

 • всички продукти са сертифицирани и тествани;
 • има висока устойчивост на корозионни процеси, стените на тръбите не се напукват, счупват или разрязват;
 • материалът не позволява натрупването на мръсотия вътре в тръбите, което елиминира образуването на натрупвания;
 • тръбопроводът работи без шум;
 • има голяма устойчивост на високи температури вътре в системата, конструкцията е в състояние да издържи 100 градуса, и с леко нагряване на вода и 200 градуса;
 • запазва формата си при ниски температурни условия, устойчив е на удари;
 • висока устойчивост на химикали;
 • екологичен материал, който не е в състояние да навреди на човешкия живот и здраве;
 • експлоатационният живот е повече от 50 години;
 • инсталирането не създава проблеми, можете да го направите сами.

Как да свържете металопластикови тръби

Сега за директното свързване на тръбата и фитинга. Като начало трябва да поставите гайка в края на тръбата, която трябва да бъде свързана, и след това да издърпате месинговия компресионен пръстен след него.

При различните модели металопластикови тръби кримпващият пръстен може да бъде направен по различни начини - някои производители го правят конус, докато други го правят направо с големи фаски. Тези с фаски могат да бъдат монтирани от двете страни, а тези, които са направени с конус, се поставят върху тръбата с тънката страна на фитинга.

Слагали ли сте го? Сега подрязаният ръб трябва да бъде калибриран. Като правило вътрешният диаметър на армираните пластмасови тръби е малко по-малък от зърното на фитинга - това се прави, за да се постигне висока плътност на кримпване.

В нормално състояние е доста трудно да се изтегли тръбата над фитинга. Вмъкваме габарита във вътрешния отвор на тръбата и, като го завъртим в различни посоки, го потапяме няколко сантиметра дълбоко.

Някои майстори, вместо калибратор, използват дръжката на регулируем ключ - това е погрешно и може да доведе до неприятни последици под формата на деформация на края на тръбата и в резултат на това изтичане на връзката.

Работа с подсилени пластмасови тръби - калибриране

След леко навлажняване на фитинга с вода, поставихме тръба върху него. Необходимо е да го издърпате до самия край, докато тръбата опира до малък бял пръстен. Ако не поставите тръбата напълно, шансовете тя да бъде откъсната по време на работа се увеличават няколко пъти. На този етап трябва да проверите равномерността на среза - ако тръбата е опряна равномерно от белия пръстен от всички страни, значи всичко е наред.

Ако има пролука от повече от милиметър от двете страни, тогава е по-добре да извадите тръбата и да отрежете нейния край отново, тъй като такава връзка може да доведе до изтичане.

Свързване на армирана пластмасова тръба и фитинг

Ако всичко е свързано нормално, тогава можете да преместите гайката възможно най-близо до фитинга и да използвате регулируемите ключове, за да го затегнете с цялата сила, докато се появи характерно скърцане или скърцане.

Не се страхувайте да дърпате - ако обковът е с високо качество, тогава гайката ще издържи всяко натоварване. Ако се спука, е още по-добре. Ще се отървете от нискокачествени резервни части, експлоатацията на които може да доведе до наводнение.

Направи си сам монтаж на металопластикови тръби: откъде да започнем

Ще започнем да изучаваме работата с металопластикови тръби, като се научим как да ги режем правилно. Факт е, че самият този тип тръби е относително мек материал - неправилно или неточно натискане с ножица може просто да изравнява края на тръбата. Деформираната тръба, дори ако е изравнена, се нагъва много по-зле, следователно вероятността от изтичане се увеличава.

Направи си сам монтаж на металопластикови тръби - подрязване

Процесът на рязане на металопластикови тръби изглежда така: първо, с лек натиск, трябва да направите малък разрез в половината от диаметъра на тръбата, след което, като завъртите ножицата в кръг, ние отрязваме тръбата до край. По този начин се получава гладък и мачкан ръб на тръбата.

Омрежен полиетилен Характеристики на Rehau

Омрежен полиетилен Характеристики на Rehau
В момента Rehau е световен лидер в производството на омрежен полиетилен за централизирани и подови отоплителни системи, както и за водоснабдяване с топла вода. Производството на продукти на Rehau се извършва по пероксиден метод с прилагане на кислород-защитен слой EVAL отгоре.
Понастоящем е наложено освобождаването на няколко системи Rehau, които се различават по цвета на тръбата и областта на употреба на продукта.

  Основните типове тръбопровод Rehau са следните системи:
 1. Rehau Rautitan Heath (бял);
 2. Rehau Rautitan Flex, Rehau Rautitan Stabil (сребро);
 3. Rehau Rautitan Pink (розово);
 4. Rehau Rauterm S (червен).

Тръбите на Rehau се доставят с необходимите инструменти и фитинги за монтаж.

Омрежен полиетилен Характеристики на Rehau

Тръбата Rehau има експлоатационен живот от около 50 години, подходяща е за монтаж на най-труднодостъпните места, например под бетонна замазка или окабеляване на основата, изисква минимални усилия за ремонт и подмяна на повредени места.

  Всичко това направи възможно широкото използване на продуктите на Rehau, по-специално за следните цели:
 • захранване с топла и студена вода;
 • отопление и отоплителни мрежи;
 • доставка на газ;
 • канализация;
 • полагане на тръбопроводи под мазилка.
Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни