Кой бойлер да изберете? Газова или Електрическа


Видове отоплителни устройства

Отоплителните тела са два вида: акумулиращи и проточни. Принципът на действие на първия е, че първо те извършват събиране на вода, след това я загряват за определено време и я разпределят по тръбите. Последните загряват циркулиращата вода директно по време на работа.

В зависимост от вида на енергийния носител, с който функционират, тези видове от своя страна се разделят на електрически или газови бойлери.

Като цяло могат да се разграничат следните видове водонагревателни устройства:

 • електрически нагревател или бойлер;
 • проточен газов нагревател или газов бойлер;
 • проточен електрически нагревател;
 • нагревател за съхранение на газ.

Първоначално котелът събира вода, която се нагрява от воден нагревателен елемент - нагревателен елемент, вграден в уреда.

Принципът на действие на газовата колона е, че водата се загрява от действието на пламъка на горелката по време на нейното движение в топлообменника.

Най-хубавото от всичко е, че първите два вида са се доказали и са най-широко разпространени. Следователно проблемът обикновено се крие в избора между тези две възможности.

Кой е най-добрият избор?

Въпросът какво да изберем - електрически бойлер или газов бойлер, в допълнение към личните предпочитания, се влияе от околните условия. Например, ако в село често се спира електричеството, тогава е по-добре да откажете електрическа колона. Възможно е също така доставчикът на газ просто да не позволи инсталирането на газов бойлер в апартамент или къща, което еднозначно ще определи избора в полза на електрически аналог. Газовото устройство ще трябва да бъде изоставено, ако налягането на водата е нестабилно или твърде слабо (по-малко от 0,1 бара).

Важна роля играят правилата за инсталиране на устройства. Ето характеристиките на монтажа на електрически и газови бойлери.

Електрически бойлерГазов бойлер
Големите размери затрудняват намирането на място за инсталиранеКомпактните размери улесняват вписването на устройството във вътрешността на стаята
Не е необходим коминНеобходимо е отстраняване на продуктите от горенето.
Заедно с водата, резервоарът тежи много и изисква надеждно закрепванеВисокоговорителят е лек и не изисква допълнителни усилия за монтирането му на стена. Инсталацията обаче предполага изпълнението на изискванията за пожарна безопасност.
Няма нужда да се обаждате на специалисти за монтаж и пускане в експлоатация на устройствотоГазовите уреди не могат да бъдат инсталирани без съгласието на газоснабдителната компания. За да се свържете към електрическата мрежа и първото стартиране на колоната, трябва да се обадите на специалист

По отношение на удобството, всяка опция има свои собствени нюанси. Газовата колона загрява водата по-бързо от електрическия котел. От друга страна, електрическият контейнер след приготвяне на течността с необходимата температура може да осигури няколко консуматора наведнъж, без да губи градуси.

Котел и колона

При избора е важно да се вземе предвид сложността на работата на устройствата. В този случай електрическият котел е по-надежден. Той трябва само периодично да сменя анода и да отстранява котления камък. Газовите бойлери имат много възли, които могат да се провалят на един или друг етап. В резултат на това се оказва, че цената на електрически бойлер е по-висока от тази на конвенционален проточен бойлер с проточен газ. Разходите за одобрение и монтаж на газовото устройство, както и за последващата му експлоатация, ще надхвърлят първоначалната полза. Електрическият котел, поради своята надеждност и лекота на поддръжка, много бързо ще възстанови разходите си.

Друг решаващ фактор е цената на енергоносителите. В Русия цената на газа е по-ниска от тази на електричеството. Следователно, при активното използване на бойлер икономичното газово устройство ще струва по-малко от електрически резервоар. Ако трябва да се използва топла вода само периодично, тогава ще бъде по-лесно да инсталирате електрически котел.

Положителни и отрицателни точки

За да може всеки потребител да реши кое е по-добро - газов или електрически бойлер и да направи избор за себе си, ще разгледаме предимствата и недостатъците на двата вида.

Котел

Предимства:

 1. устройството не се нуждае от комин и работата му не зависи от наличието на вентилация в помещението;
 2. инсталирането е изключително просто и не е нужно да сте експерт, за да се справите с тази задача;
 3. в устройства от последно поколение нагревателният елемент по никакъв начин не влиза в контакт с вода, което изключва образуването на котлен камък;
 4. работата на котела по никакъв начин не се влияе от температурни колебания или промени в налягането на водата в комуникациите, подаването на топла вода ще остане непрекъснато и температурата му в крана няма да се промени.

Препоръчваме ви да разгледате опциите за дизайн на баня в тъмни цветове.

Прочетете: как можете лесно да почистите плочките в банята.

Недостатъци:

 1. относително малък и ограничен обем вода, който може да се нагрява от котела: когато водата изтече, ще трябва да изчакате доста дълго време, докато се нагрее следващата налична част;
 2. голям размер на устройството: в малка стая ще заема доста свободно пространство и, вероятно, ще попречи на свободното движение;
 3. за голямо семейство, обемът на котела, с всички желания, не е достатъчен, така че вечер и сутрешни часове ще трябва да оптимизирате консумацията на вода или дори да съставите график.

Газов бойлер

Професионалисти:

 • незабавен поток на гореща вода през цялото време, докато кранът е отворен;
 • модерното поколение колони е снабдено с електронно управление, което контролира процеса на горене, което позволява поддържане на температурата на водата в крана, дори когато налягането в тръбите се промени;
 • безопасни в експлоатация, благодарение на оборудването с голям брой сензори, които сигнализират за най-малките недостатъци.

Отрицателни точки:

 • ефективността на газовите бойлери е много по-ниска от подобна характеристика на котела;
 • необходим е комин и добра вентилация на помещението;
 • модели, оборудвани с отворена горивна камера, силно изгарят кислород в стаята;
 • възможна неизправност на устройството с колебания в нивото на налягане на вода или газ;
 • при тежки зимни условия този тип устройства може да не се справят със задачата си;
 • монтажните работи са сложни и могат да се извършват само от квалифицирани специалисти на организация, която има разрешителни за този вид дейност;
 • освен това е необходимо да има одобрен проект от газовата служба.

Бойлер за съхранение

Особеността на котела в принципа на работа. Работи на електричество и се справя с нагряване на голям обем вода до желаната температура за определен период.

Това устройство е подходящо за голямо семейство. Можете да го инсталирате сами, следвайки препоръките на производителя. За свързване на котела са достатъчни изход и надеждно окабеляване. Не се изисква специална документация.

Силата на водния поток е независима от налягането, поради което тази единица осигурява няколко точки за всмукване.

Що се отнася до експлоатационния живот, електрическите котли могат да служат много дълго, тъй като съвременните модели са оборудвани със сухи нагревателни елементи.

Устройствата работят почти безшумно и не създават дискомфорт.

Сравнителен анализ на газово и електрическо оборудване

За да отговорим на въпроса кой бойлер все още е по-добър: електрически или газов, ще направим сравнителен анализ на тях за редица фактори.

Финансовата страна на въпроса

Както при всеки тип оборудване, и за двата варианта цената ще зависи силно от характеристиките и набора от функции на модела.

Газовият бойлер ще изисква много повече инсталационни разходи, отколкото инсталирането на електрически бойлер. Разходите за поддръжка са приблизително еднакви за двата вида. Но когато плащате плащания за консумирани ресурси, газовият котел ще бъде по-евтин, тъй като цената на природния газ е по-ниска от цената на електричеството.

Кое консумира ресурси по-икономично?

Количеството консумирана електрическа енергия директно зависи от мощността и обема на устройството. Необходимият обем газ, освен мощността на колоната, ще зависи и от вида на запалването. При електрическия тип газ се изразходва само в момента, в който се отвори крана, но ако се използва пиезо запалване, газът ще се консумира постоянно, което ще повлияе на количеството в касата в по-голяма посока.

Ефективност и безопасност

Котелът е с по-висока ефективност, монтира се изключително лесно и се нуждае само от изход и достъп до водоснабдяването за своята работа.

Гейзерът загрява водата по-бързо, почти веднага след отваряне на крана на крана и е по-ергономичен, но инсталирането му е много по-сложно от инсталирането на котел, трябва да се извършва от квалифицирани специалисти и използването може да се извършва само в условия на централизирано доставка на газ.

Газът представлява повишена опасност: ако устройството се повреди, съществува опасност от експлозия, както и вероятността от отравяне от продукти на горенето.

Газов бойлер

В апартаментите и къщите най-популярният избор е газов нагревател. Той е лесен за използване, издръжлив, безопасен, практичен и изключително надежден. Освен това ви позволява да загрявате водата много по-бързо от електрическия модел.

Работата на съвременните устройства е напълно автоматизирана. Горелката се запалва при стартиране на уреда. В този момент се подава газ и ако той отсъства, пламъкът се изключва. Основното предимство на този тип бойлер е неговата икономичност, тъй като газта е много по-евтина от електричеството.

Тези отоплителни уреди могат да бъдат два вида:

 • Кумулативна;
 • Течаща.

Първият вариант е подходящ главно за големи семейства, които се нуждаят от голямо количество консумация на вода. В такава ситуация можете да инсталирате резервоар с вместимост около 200 литра, което е достатъчно за двама възрастни и три деца за душ. За малко семейство най-добрият вариант е проточен нагревател. При избора му трябва да се вземе предвид мощността. Когато се използва една точка на консумация на вода, са подходящи 19-20 kW, а за едновременно използване на вода на две различни места - най-малко 24 kW.

Предимствата на газовия бойлер са:

 • Оптимален разход на газ за отопление;
 • Висока ефективност;
 • Ниска цена.

Недостатъкът на устройството е необходимостта от монтиране на изпускателна качулка по време на неговата инсталация, тъй като по време на изгарянето на газа се образуват вредни пари и продукти. Те трябва да бъдат изведени своевременно на улицата.

Проточни бойлери с електрически тип

В някои случаи потребителите със сигурност знаят, че искат да инсталират мигновен тип нагревател. Тогава въпросът е много по-тесен: да изберете газов или електрически проточен бойлер?

За да можете да инсталирате и експлоатирате този тип нагревател, трябва да бъдат изпълнени редица условия. В стаята може да се използва само електрическа печка едновременно, в противен случай наличната мощност на окабеляването няма да е достатъчна дори за инсталиране на устройството.Ако се използва газова печка, тогава може да се инсталира само апарат с ниска мощност, което, разбира се, ще се отрази негативно на способността му да изпълнява основната си функция.

Съветваме ви да прочетете как да инсталирате решетки за вана.

Прочетете: как да направите плъзгащ се екран под банята със собствените си ръце.

Разберете какви функции има черупката на Tulip.

Инсталирането на такова устройство най-вероятно ще изисква допълнително независимо окабеляване и отделна защитна автоматизация.

Основното предимство е непрекъснатото и неограничено подаване на топла вода непосредствено след развиване на клапана, както и липсата на необходимост от редовна поддръжка.

Основната опасност: ако има проблеми с качеството на електрическите кабели в стаята, тогава работата на устройството може да стане не само проблемна, но и просто опасна.

Така че в крайна сметка какъв тип котел е по-добре да изберете?

Така че, след като се запознахте с основните видове отоплителни котли, можете да започнете да го избирате. За да спрете предпочитанието към конкретен модел, отговорете на няколко въпроса за себе си.

По-добре е да си купите котел с моментно отопление, ако не сте готови да изчакате за известно време отоплението на водата или ако графикът на консумация на топла вода във вашия дом е невъзможен за прогнозиране. След максимум половин минута, когато използвате такова устройство, ще получите топла вода от крана. Можете също така да препоръчате такава покупка в случай на ограничено пространство за инсталиране на котел и сте готови да платите за увеличената консумация на електроенергия, необходима за бързо загряване на вода в такова устройство. Не забравяйте, че може да се наложи да положите допълнителна кабелна линия, за да я инсталирате.

След това вашият избор може да спре на електрически бойлер, ако имате голям разход на топла вода на ден. Допълнителна причина за закупуване на такова устройство може да бъде присъствието на малки деца в семейството. Големият бойлер за съхранение дори ще ви позволи да се изкъпете. По принцип такова устройство може също да осигури постоянната наличност на топла вода, тъй като охлаждането му в котел с добра топлоизолация няма да бъде повече от четвърт градус на час. Подобно придобиване ще бъде от полза и от гледна точка на намаляването на сметките за ток, особено ако имате специална "нощна" тарифа и котелът е оборудван с възможност за автоматично включване. Освен това такъв котел може да бъде свързан към обикновен изход, тъй като мощността на нагревателя му не надвишава мощността на кухненска кана. Но имайте предвид, че за такова устройство е задължително да се осигури място за монтаж - то е съвсем цялостно.

Основната доставка на газ почти веднага определя необходимостта от инсталиране на колона за съхранение на газ. Но освен размерите - такова устройство налага и специални изисквания към мястото на инсталиране - стаята трябва да има прозорец във външната стена.

Устройства с непряко отопление се закупуват в случай на инсталиране на автономна отоплителна система, освен това такива устройства, в комплект с котли, са много по-евтини.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни