Помпа за налягане на отоплителната система: 4 причини за използване


Отоплителната система на частни къщи и селски вили се нуждае от редовен мониторинг на техническото състояние и подготовка за работа в очакване на студения период.

За да може системата да функционира без прекъсване, е необходимо периодично да се извършва тестване под налягане, което помага за откриване на дефекти и идентифициране на течове преди началото на отоплителния сезон.

 • 2 Характеристики на операцията
 • 3 помпи
 • 4 Видове оборудване

  4.1 Електрическа помпа

 • 4.2 Механични
 • 5 Важни параметри на инструмента
 • 6 Как да изберем
 • Същността на кримпването

  Изпитването под налягане е специално изпитване на отоплителната система на сграда за херметичност и якост посредством високо налягане, което се създава след изпомпване на тръбопровода с течност.
  Тъй като топлоносителят в тръбите е под постоянно налягане, следователно всички компоненти на веригата са подложени на систематично напрежение.

  Често по време на отоплителния сезон въздушните маси проникват в системата, което води до хидравлични удари. В резултат на това се появяват различни течове, които не винаги са отстранени. Например в определени зони на системата в топли подове.

  Поради тази причина отоплителната система трябва да бъде под налягане, преди да свържете отоплението. В допълнение към откриването на повреди, тестването под налягане помага за почистване на тръбопровода от натрупвания на отломки, ръжда, въздушни остатъци, мръсотия и други отлагания, които пречат на свободното движение на течността.

  Дефект в тръбопровода може да доведе до скъсване на тръбата, големи течове и невъзможност за спиране на водния поток.

  Каква е функцията на помпата под налягане?

  Директно операцията за пресоване се изчислява за откриване на течове и отклонения при спада на налягането. Въпреки това, помпите за отоплителни системи за изпитване под налягане имат по-широк функционален диапазон. Те действат и като средство за превантивен преглед на определен участък от линията. Това е важно от гледна точка на осигуряването на навременни ремонтни операции. Най-често необходимостта от използване на такава ревизия възниква след приключване на инсталационните или ремонтни дейности.

  ръчен кримп

  В правилата за експлоатация на отоплителни системи някои параграфи съдържат инструкции, според които процедурата за кримпване е задължителна. Например не можете без него, когато пускате обект в експлоатация. Също така е обичайна практика да се използва оборудване за изпитване под налягане преди началото на отоплителния сезон, когато е необходимо да се провери надеждността на връзките в тръбопровода.

  Характеристики на операцията

  Първият път изпитването под налягане трябва да се извърши преди свързването на тръбопровода към централизираната система.
  В бъдеще профилактиката се извършва на всеки 5 години. Това зависи от качеството на изходния материал и компонентите (запек, тръби, помпи).

  Стоманените тръби са свързани чрез заваряване и резби, полиетиленовите модификации - с фитинги, а пропиленовите с помощта на нискотемпературен спойка. Всеки конектор се счита за потенциална точка на изтичане.

  За да се определи повредата, в системата се създава хидравлично налягане. Коефициентът му трябва да бъде по-голям от максимално възможното работно налягане в тръбопровода. Така че, ако системата може да издържи на хидравлично натоварване от 16 атмосфери, тогава тръбите могат да издържат и на стандартното налягане от 8 атмосфери.

  Освен това изпитването под налягане е задължително след ремонтни дейности или продължителен престой, както и след подмяна на радиатори или щрангове.В крайна сметка е по-добре да се открие нарушение в системата извън сезона, отколкото по време на първите студове.

  Хидравлични тестове в частна къща

  В отоплителните кръгове на частни къщи работното налягане е не повече от 1,5 - 2,0 атмосфери. Следователно, изпитването под налягане на отоплителната система, за което е необходимо да се създаде налягане в диапазона от 1,8 - 4 атмосфери, се извършва лесно с помощта на ръчни или електрически помпи. Системата се пълни преди тестване отдолу, чрез специално предвиден клапан и въздухът се отстранява през въздушните клапани в горната част на горивната система.

  Стандартното време за натискане на отоплителната система е 30 минути.

  Има и друг, прост, алтернативен метод за кримпване на отоплителна система за дома. Контурът на отоплителната система е свързан към водопроводната мрежа. Налягането на водата достига 3 атмосфери и е достатъчно за тестване.

  Помпи

  Изпитването под налягане на отоплителната система се извършва чрез помпи под налягане, симулиращи ситуация, подобна на воден чук.
  Помпата под налягане е вид преса, която се използва за хидравлично изпитване на водопроводни, инженерни и комуникационни системи.

  Този механизъм се свързва директно към контура. С негова помощ се увеличава контролираното налягане, създавано в тръбите. След свързване на устройството работното вещество започва да се подава в системата под определено налягане, след което се отчитат показанията на манометъра.

  Налягането се прилага, докато нивото му надвиши 3 пъти работната стойност. Процедурата за проверка отнема 2-3 часа. През цялото това време се наблюдават показанията на манометъра.

  Ако по време на процеса има рязък спад на налягането, тогава плътността на тръбопровода е нарушена. В този случай е необходимо да се идентифицира мястото на теча, да се извършат ремонтни дейности и да се започне ново изпитване. Стабилните показания показват херметичността на отоплителната система.

  Видове оборудване

  В зависимост от техническите параметри, всички кримпващи помпи са класифицирани в две групи: електрически и механични.

  Има няколко модификации на електрохидравлични помпи, но те се използват малко по-рядко.

  Въпреки че принципът на работа на помпите е различен, функционалната цел е почти идентична: тестване на системата под налягане, откриване на течове, превантивна поддръжка и пускане в експлоатация. Преди да използвате оборудването, трябва да прочетете приложените инструкции.

  Ако желаете, можете да проектирате домашна помпа, особено ако имате нужда от нея за кримпване на частна къща. Това ще изисква медни тръби, тапи, възвратен клапан, манометър и фитинг, през който тръбата трябва да премине.

  Всички елементи се сглобяват в определена последователност с помощта на заваряване. Ленените нишки се използват за уплътняване на ставите. Цената на такава инсталация ще бъде много по-евтина от аналозите, но за нейното производство са необходими определени умения и знания.

  Електрическа помпа

  Устройството е оборудвано с мотор и работи от 220V мрежа. Това устройство се използва за тестване на отоплителни, водопроводни и маслени системи.
  Електрическите модели се използват в професионални дейности с интензивни натоварвания.

  Основните предимства на електрическата помпа за изпитване на налягане са:

  1. Лесен за работа и поддръжка. За да свържете механизма, трябва само да натиснете бутон на контролния блок.
  2. Високо ниво на изпълнение. Благодарение на електрическото задвижване, максималното налягане се генерира много бързо.
  3. Дълъг експлоатационен живот поради висококачествените и надеждни корпуси.
  4. Удобно регулиране на налягането с байпасен клапан.
  5. Наличието на специална защита срещу прегряване.При силна топлина той автоматично понижава нивото на налягане, което кара устройството да се охлади.
  6. Мобилност. Устройството може дори да се носи в багажника на автомобил.

  Недостатъците на оператора на електрическо налягане включват високата му цена, зависимостта от електрическата мрежа и солидното тегло.

  Механични

  Ръчният кримпър се състои от дръжка на помпата за налягане, индикатор, маркуч и корпус.
  Тези устройства често се използват като скоби или хидравлични тръбопроводи. Те са незаменими за използване на места, където няма електричество или водоснабдяване.

  Механизмът има много предимства:

  • компактност, мобилност;
  • може да се използва в ограничена зона, при извършване на дребномащабна работа;
  • дълъг експлоатационен живот с внимателна поддръжка, възможност за ремонт;
  • безопасност в експлоатация, поради отсъствието на бързо въртящи се елементи;
  • приемлива цена.

  Недостатъците на механичната помпа са нивото на подаване под ниско налягане и необходимостта от постоянно наблюдение. Освен това работата с устройството изисква известни физически усилия.

  Важни параметри на инструмента

  Максимално възможното ниво на налягане в отоплителната система зависи от мощността на инсталацията.
  Следователно оборудването за изпитване под налягане може да бъде систематизирано в няколко категории:

  • налягането варира в рамките на 30 бара;
  • налягането достига 60 бара;
  • максимално ниво на налягане 100–120 бара;
  • над 150 бара.

  Функционалният компонент на устройството е от не малко значение. Това зависи от модела на помпата и определя обема на течността, който механизмът може да изпомпва. Теглото на помпата и обемът на резервоара за съхранение на работната течност са важни.

  Също така, когато избирате определена модификация, струва си да вземете предвид работната среда, в която помпата може да работи.

  Компактност и лекота на използване. Характеристики на ръчната помпа за изпитване под налягане на отоплителната система

  Кримпване е паралелна процедура за проверка на валидност за здравина и херметичност на отоплителната система чрез създаване на високо налягане.

  Извършва се първото изпитване под налягане веднага след монтажа на тръбопровода на обекта... Това се прави, за да се идентифицират потенциални течове.

  Механичните помпи най-често се използват за битови цели. Такива агрегати имат по-ниска цена, те са компактни и е лесно да се работи с тях. Тяхната характеристика е с лекота на използване и с възможност за работа в затворени пространства без достъп до електрическата мрежа.

  атакте

  Однокласници

  Помпа под налягане и оборудване за пълнене нямат съществени разлики. Често се използва едно и също устройство, за да се провери силата на системата и да се запълни.

  Снимка 1. Прилича на ръчна помпа за кримпване. ...

  Съвременните помпи за налягане и впръскване се различават по типа на задвижването. Тя може да бъде електрическа или ръчна. По принципа на действие оборудването се подразделя на следните типове:

  • мембрана;
  • ламеларно-ротационен;
  • бутало.

  Принципът на действие на кримпъра

  Принципът на действие на ръчния кримп е доста прост. Водата се излива в тестваната отоплителна система до максимално възможното ниво. След това с натискане на лоста се достига нивото на налягане, необходимо за изпитването (2-3 пъти по-висока от работната норма). Когато се получи необходимото налягане, сферичният кран на устройството се затваря. Операторът следи колебанията на манометъра.

  Внимание! За да се предотврати прекомерното налягане в отоплителната система по време на изпитването под налягане, помпите са оборудвани с специален преливник.

  Ако налягането започне да спада, тогава тръбата изтича. Описано процедурата се повтаря няколко пъти. Ако се открие дефект, работата спира, докато се отстрани.

  Първото изпитване под налягане се извършва веднага след приключване на монтажните работи. След това проверката се повтаря на всеки 5 години след промиване на тръбопровода агресивни химикали.

  Предимства на ръчните помпи за изпитване под налягане

  Механично кримпване има редица предимства:

  1. Ниско тегло и компактни размери

  Ниското тегло и компактността на оборудването ви позволяват лесно да носите и транспортирате устройства, без да използвате повдигащи устройства.

  Уредите се използват дори в ограничени пространства.

  1. Висока точност на получените резултати

  Степента на точност до голяма степен зависи от мощността на самото устройство. Когато избирате конкретен модел оборудване, трябва да разберете, че използването на помпа с ниска мощност увеличава времето, необходимо за проверка. Освен това, ако бъде открита течаща става, резултатите от теста могат да бъдат изкривени.

  За разлика от моделите с електрическо задвижване, ръчните пресници са подходящи за използване далеч от електрическото захранване.

  Ръчните устройства са прости по дизайн и не изискват квалифициран персонал, който да ги обслужва.

  Рейтинг
  ( 2 оценки, средно 5 на 5 )

  Нагреватели

  Фурни