Функциите на помпата при подреждане на водно топъл под

Имам ли нужда от помпа за топъл воден под

Помпата циркулира вода във веригата, благодарение на което повърхността се нагрява равномерно и предпазва къщата от топлинни загуби, което е особено важно за региони с изключително мразовита зима. Инсталирането на такова устройство е необходимо, но не във всички случаи. Смята се, че ако площта на пода е малка (до 40-50 м2), такова устройство не е необходимо да се монтира.

Във всички други опции е необходима инсталация на помпата, и не само от съображения за комфорт, но и поради някои технически характеристики:

 1. Често за отопление се използват тръби с малко напречно сечение, поради което в тях възникват големи топлинни загуби. Поради това самият котел ще прегрее, ще е необходимо повече твърдо гориво.
 2. Някои видове подови настилки не понасят високи температури - например ламинат, дъбови деформации. Следователно те се нуждаят от равномерно разпределение на топлината, което осигурява водната помпа. При изчисляването на такива схеми трябва да се вземе предвид смесителната единица, която позволява поддържане на желания режим.
 3. Стените на къщата са направени от един материал, който има еднакъв топлинен капацитет. Подовете обаче най-често се правят от различни материали. Например банята е с керамично покритие, докато в други стаи подовете могат да бъдат саморазливни. Тъй като топлинният капацитет се различава, става необходимо равномерно разпределяне на топлината.

Внимание! По-често не трябва да разчитате на контура на пода и групата на нагревателите да работят от един и същ котел. Параметрите на тези системи са забележимо различни.

Калкулатор за изчисляване на топъл под и неговото инсталиране

Има покупки, които се правят не за една година, а за десетилетия. Системата за подово отопление, която осигурява комфортен микроклимат в къщата през цялата година, е една от тях. Всеки човек, който ще инсталира подово отопление със собствените си ръце, иска да направи правилния избор, да изчисли точно всички разходи - и това е естествено.
Ако сте начинаещ в строителната индустрия и се съмнявате дали можете да направите всички изчисления правилно, използвайте специален онлайн калкулатор. Благодарение на него можете да оцените обхвата на предстоящата работа, оптималното количество материал за топъл под. Използването му е много просто. За да направите това, трябва да изберете "Изчисляване на подово отопление" в раздела "Сградни калкулатори" и да въведете всички данни, които сайтът иска.

Автоматичната програма незабавно изчислява данните, необходими за създаване на проект:

 • мощност на отоплителния кръг на подово отопление (общо и W / m²);
 • дължина на тръбата;
 • обема и дебелината на хоросана за довършителната замазка;
 • оптималното количество пясък, цимент, влакна и пластификатор;
 • скорост на подаване, консумация на вода и др.

Методът на коефициентите се взема като основа за работата на калкулатора: вземат се предвид справка, предварително направени изчисления, които се променят в зависимост от направените от потребителя промени. При издаване на резултати се вземат предвид видът на подовата настилка, температурата на въздуха, стъпката на полагане на топъл под под плочката или ламината и други параметри.

Мощност на подово отопление

За приблизително изчисляване на мощността се извършва анализ на топлинните загуби, като съотношението му отчита общата площ и средната температура в помещението през студеното време на деня. Въз основа на тези данни строителят, независимо дали е професионалист или аматьор, трябва да направи маркировка на проходната линия. Мощността е един от най-важните критерии за избор на правилната технология за павета.

 • в помещения, които се характеризират с ниски температури и висока влажност, специфичният индикатор за мощност е 170 W / m²;
 • за помещения с ниска влажност ще бъде достатъчна мощност от 130-140 W / m²;
 • ако се използва топъл под като основно отопление на помещението, оптималният индикатор ще варира между 160-220 W / m².

Непогрешимо проектираната схема за подово отопление е гаранция за дългосрочно и ефективно отопление. Благодарение на нашия онлайн калкулатор за подово отопление, можете да създадете надеждна отоплителна система, която да продължи десетилетия.

Подово отопление с бетонна замазка

Когато планирате да го полагате, е необходимо да се вземе предвид по-нататъшното разширяване на бетона след нагряване. При избора на опция за топлоизолация, експертите препоръчват да се даде предпочитание на експандиран полистирол или експандиран полистирол. Освен това:

 1. След него се полага амортисьорна лента, за да се компенсира разширението.
 2. Полага се армировъчна мрежа, към която са прикрепени тръбите на веригата.
 3. На последния етап конструкцията се излива с бетонов разтвор.

Особеността на тази технология е задържането на топлина. В противен случай той може да тече през пукнатините към долните етажи.

Подово отопление

Отличителна черта на този метод е липсата на каквато и да е замазка. По време на монтажа капакът лежи върху алуминиеви плочи. Между тях и самия под има уплътнение, направено от картон или полиетилен. Тези, които планират да оборудват такъв под, трябва да вземат предвид някои от нюансите:

 1. Важно е да използвате допълнителна изолация и да поставите върху нея полистиролови рогозки.
 2. Възможно е да се монтира пода на полистиролова система, когато в съединителите се поставят плочи и тръби, разпределящи топлината.
 3. Системата за подово отопление е монтирана върху бетон или потенциален под.

Добър вариант е за помещения с ниски тавани и недостатъчно здрави подови плочи, когато не е възможно да се монтира бетонна замазка.

Топъл под с дървени елементи

Подходящ за сглобяеми или така наречените панелни къщи. Можете да използвате ПДЧ панели с тръбни канали или топлопроводими плочи, които се редуват със слоеве ПДЧ.

 1. Всеки елемент ще бъде прикрепен към основата с саморез на всеки 2 см.
 2. Плочите трябва да се поставят в пролуки и да се разделят.
 3. Монтират се тръби, а в края се покриват с подово покритие.

Тази опция е предназначена за груб дървен под на трупи, когато трябва да създадете допълнителен източник на отопление.

Какво да вземете предвид при изчисляване

Ключовите топлинни и хидравлични параметри на онлайн калкулатора са предназначени за монолитен под с водно отопление с циментово-пясъчен разтвор. За да може резултатът да отговори максимално на вашите очаквания, е необходимо да се вземе предвид, че топлите подове не винаги могат да се използват като основен източник. Това е за предпочитане за региони с южен климат. Освен това тогава не можете да правите без допълнително използване на енергийно ефективни материали.

Изчисленията, получени на сайта, ще бъдат полезни за тези, които сами ще оборудват топъл под в частна къща. Що се отнася до апартаментите, този метод не винаги е подходящ за тях. При наличие на автономно отопление ще бъде възможно регулирането на отоплението, което не може да се каже за възможностите с централна отоплителна система.

Каква помпа е необходима за подово отопление

За къща с типична площ (до 250-300 м2) и 1-2 етажа можете да изберете помпа, оборудвана с ротор от мокър тип, чието работно колело е потопено във вода. Това гарантира нисък шум и издръжливост (не е необходимо постоянно смазване на механизма). Ако къщата има голяма площ или повече от 2 етажа, по-добре е да помислите за модел със сух ротор. Ето защо е необходимо да се изясни как точно се различават:

 1. Мокрият ротор са устройства със средна мощност, те са оптимално подходящи за помещения до 250-350 м2. Работното колело на механизма е директно във водата. Оборудването работи доста тихо, докато консумира малко енергия и издържа дълго време.
 2. Сух ротор - особено мощни опции. Те се използват върху повърхности с площ от 250 м2 и повече и изискват почистване и смазване. Ако къщата има 3 или повече етажа, тя също трябва да се счита за сух ротор.

Помпа за подово отопление: как да изберем, къде да го сложим, как да изчислим мощността
Помпите с мокър ротор са подходящи за стандартни къщи със средна площ

Дебелина на замазката върху тръби за подово отопление

Целта на замазката върху тръбите за подово отопление е да поеме товара от хора и предмети в отопляемото помещение и равномерно да разпредели топлината от тръбите по подовата повърхност.

Минимално допустимата дебелина на замазката над тръбата е 30 mm, ако е подсилена. При по-малка дебелина замазката ще има недостатъчна якост. Също така, малката дебелина на замазката не осигурява равномерно нагряване на подовата повърхност - над тръбата се появяват ивици от топъл под, а между тръбите - студен.

Не си струва да излеете замазка с дебелина над 100 мм, защото това увеличава инерцията на топлите подове, изключва възможността за бързо регулиране на температурата на пода. При голяма дебелина температурата на подовата повърхност ще се промени след няколко часа или дори дни.

Въз основа на тези условия, оптималната дебелина на замазката за подово отопление е 60-70 мм над тръбата. Добавянето на фибри и пластификатор към разтвора позволява дебелината да бъде намалена до 30-40 мм.

Нагоре

Как да изчислим мощността на помпата за топъл под

Можете да оцените този параметър според основните технически характеристики, които са обозначени с 2 числа, например: 25/40. Първата стойност характеризира диаметъра на резбата - в този случай 25 mm, втората - главата: 40 dm или 4 m (т.е. 0,4 atm). Изборът зависи от площта на пода.

до 150 м2 25/40
150-260 м2 25/60

За точно изчисляване на налягането можете да приложите следната формула:

Nap = (C * D + k) / 1000, където:

 • Хеп - натиск;
 • С - съпротивление (определено от 1 метър);
 • D - дължина на тръбата;
 • k - коефициент (характеризира запаса на мощността).

Важно! Ако площта на къщата е повече от 250 м2, можете да инсталирате 2 устройства с налягане 25/40, не трябва да го приемате "с марж", т.е. с високо налягане, тъй като е непрактично . Отоплението ще бъде приблизително същото, но разходите за шум и енергия ще се увеличат значително.

Капацитетът се определя от обема на преминалата вода за единица време (м3 на час). Изборът на подходяща помпа за подово отопление може да се направи с помощта на таблицата.

Помпа за подово отопление: как да изберем, къде да го сложим, как да изчислим мощността

Точно изчисление на основните характеристики на помпа за топъл под може да се направи въз основа на следното равенство:

Обяснение на формулата:

 • Q - производителност;
 • P е мощността на устройството;
 • t1 е температурата на водата или друга среда във връщащата тръба;
 • t2 е температурата на водата или друга среда в захранването.

За къщи с по-голяма площ работи същият принцип - по-добре е да инсталирате 2 помпи със средни показатели, отколкото 1 устройство с висока производителност. В този случай ще трябва да изчислите индикатора на всяко устройство и след това да обобщите получените стойности.

Помпа за подово отопление: как да изберем, къде да го сложим, как да изчислим мощността
По-добре е да закупите достатъчно ефективни подови помпи (с 15-20% повече от изчислената) - това ще помогне в случай на необичайно студена зима или слаба изолация на къщата

Икономии поради подово отопление

Подовото отопление ще ни позволи да се радваме на високо ниво на комфорт при ниска температура на водата в системата. Тъй като цялата повърхност на пода се превръща в лъчиста повърхност, потребителят може да получи същото чувство за благополучие, дори ако температурата на въздуха е с около 2 ° C по-ниска. Потребителят чувства, че живее в среда, която се нагрява до 20 ° C - 21 ° C, всъщност термометърът показва само 18 ° C. По-малко топлина се разсейва от околната среда, което ни дава много интересно енергоспестяване, което отговаря на новото стандарти, които спестяват енергия.

Тази ниска температура на входящата вода също ще позволи използването на алтернативни източници на енергия (слънчева енергия, използваща резервоари за съхранение, енергия, генерирана от термопомпи или извличане от промишлени процеси).Дънната платка с изолационен панел или удряща плоча има важна функция за шумоизолация, тъй като абсорбира шума между различните етажи. По този начин, ако сравним тази система с традиционна радиаторна система по отношение на първоначалните разходи, трябва да вземем под внимание този важен компонент.

Как да изберем помпа за подово отопление

Препоръчва се да се вземат предвид няколко критерия:

 1. Технически характеристики (необходимо е да се направят предварителни изчисления съгласно формулите, описани по-горе и да се определи подходящият модел).
 2. Материалът на корпуса на помпата е по-добре чугун, неръждаема стомана или органични полимери. Именно тези материали издържат най-дълго поради високите си антикорозионни свойства.
 3. Наличието на вграден термостат предпазва работното колело от котлен камък и отлагания, които се образуват поради излагане на гореща вода.
 4. Марка - Германия (Wilo) и Дания (Grundofs) са най-надеждни. Бюджетни опции с оптимално съотношение цена / качество - Полша (DAB) и Китай (Sprut). Популярни са също италианските производители (Lowara, Pedrollo) и японската марка Ebara.
 5. Високоскоростна подова помпа - обикновено моделите работят на 3 скорости, което е особено удобно за голяма отоплителна площ, както и за 2-3-етажни сгради.

Принципът на действие и устройството на помпата

Принципът на действие и устройството на помпата

Почти всички модели помпи имат много сходен дизайн. Устройството за циркулационна помпа за отопление се състои от следните основни елементи:

 • калъф, изработен от изключително издръжлив материал. В по-голямата част от моделите за тези цели се използва метал (неръждаема стомана, чугун, бронз). Но редица модели имат калъфи от пластмаса;
 • корпусите имат разклонителни тръби, към които са свързани разклонителни и захранващи тръби. За разлика от битовите помпи, индустриалните продукти имат дюзи вместо дюзи, чийто диаметър надвишава 40 mm. Това е така, защото те трябва да работят с по-дълги контури;
 • движението на охлаждащата течност по магистралите се постига чрез завъртане на лопатките на работното колело, фиксирани върху вала на задвижващия двигател. Най-добрите в момента признати работни колела са направени от материал като технополимер. Това се дължи преди всичко на най-високата му износоустойчивост;
 • задвижващият двигател е фиксиран към корпуса на помпата. Най-често - на една от страничните му повърхности. Охлаждащата течност, подавана към корпуса, се улавя от въртящо се работно колело и се извежда под определено налягане в захранващата линия на тръбопровода (подово отопление). Кожусите на помпите на някои модели са допълнително оборудвани със система за евакуация на въздуха. Но има малко такива модели. В повечето случаи е предвидена специална гайка на корпуса за отстраняване на въздуха от системата. Развивайки го, натрупаният въздух се отстранява.

Къде е инсталирана помпата за подово отопление?

Преди да свържете помпата с подово отопление е важно да определите оптималното място за нейното инсталиране. Има 2 опции за това:

 1. При подаването - тоест до смесителния блок.
 2. На връщащата линия - тоест пред котела.

В конвенционалната система монтажниците винаги използват втората опция - оптимално е да поставите помпата точно пред котела, откъдето тя ще даде воден поток, което ще осигури равномерното й отопление. Но в случай на подово отопление е по-добре да изберете инсталация на доставката. Това се прави, за да се избегне навлизането на въздух в системата, доколкото е възможно.

Важно! Ако подната помпа е твърде шумна (ротационна), по-добре е да я монтирате под пода. За средни помещения (1-2 етажа, до 300 м2) оборудването може да бъде поставено на други места.

Маркировка и материал на тялото

Това са две или три цифри от типа: 25/40, 25 / 60-130 или 32/80 и т.н. Първото число е диаметърът на входа / изхода в милиметри. Тоест, в дадената маркировка, свързващите размери са 25 mm и 32 mm. Второто число е височината на повдигане, която този модел осигурява. В показания пример това са 4 метра, 6 метра и 8 метра.Ако преведем атмосферите, това е 0,4 атм, 0,6 атм, 0,8 атм. Третото число е дължината на инсталацията, тоест размерът на цялото устройство от единия до другия край. В нашия пример това е 130 мм.

Декодиране на етикета на циркулационни помпи

Декодиране на етикета на циркулационни помпи

Сега нека да вземем решение относно материала на делото. Ако тръбите са избрани правилно, тогава не би трябвало да има проблеми: системата е затворена и има малко кислород, така че ще бъде възможно да се инсталира единица от всякакъв материал. Но ако не сте взели предвид пропускливостта на кислород и този активен окислител присъства в системата, тогава чугунният калъф е противопоказан за вашата система. След това се поставя с корпус от неръждаема стомана или полимер.

Що се отнася до фирмите. Най-добре е да вземете оборудване от европейски производители. Когато избирате помпа за воден под, по-добре е да не пестите пари: вашият комфорт и наличието на топлина в къщата зависят от това колко стабилно работи този елемент. Изберете най-добрите фирми с най-добра репутация. Германските кампании Grundfos и Wilo са се доказали добре. Но в случая с Wilo трябва да разгледате държавата, за която са произведени продуктите: тези, които отиват на пазара в ОНД и Китай, се провалят по-често. Така че внимавай.

Как да инсталирате помпа на топъл под

След като бъде избрано местоположението, трябва да продължите с инсталацията. Алгоритъмът на действия е следният:

 1. Първо, на мястото за монтаж е монтиран байпас - байпасна тръба.
 2. За да направите това, трябва да отрежете основната тръба.
 3. Оформете конец в краищата му.
 4. Инсталирайте сферичния кран и монтирайте помпата.
 5. Отворете крана за достъп до вода.
 6. Отворете винта за обезвъздушаване.
 7. След като инсталирате циркулационната помпа на топъл под, е задължително да тествате системата. Първо, операцията се проверява при ниска скорост.

Помпа за подово отопление: как да изберем, къде да го сложим, как да изчислим мощността
Схема на правилния монтаж на помпата за подово отопление

Критерии по избор

За да може циркулационната помпа да осигури непрекъснато и ефективно функциониране на водния топъл под, е необходимо да се обърне внимание на още няколко показателя при избора му, в допълнение към производителността и налягането.


Среден разход на енергия на помпата за подово отопление

 • Няколко скорости. Обикновено са достатъчни три, което ви позволява бързо да регулирате степента на нагряване на охлаждащата течност.
 • Консумация на електроенергия. Най-икономични са усъвършенстваните модели помпи, оборудвани с модул за автоматично регулиране на интензивността на работа в зависимост от степента на нагряване на охлаждащата течност.
 • Фон на шума. За жилищните помещения този показател е важен. Малките версии на помпи с мокър ротор практически не са причина за безпокойство.

Важен критерий е производителят. Сред големите компании, които имат имиджа на надеждни партньори, произвеждащи висококачествени помпи, могат да се отбележат следните известни марки:


Избор на помпа за подово отопление

 • Grundfos (Дания);
 • Ебара (Япония);
 • DAB (Италия);
 • Халм (Германия);
 • Lowara (Италия);
 • AlfaStar (Полша);
 • Педроло (Италия);
 • Wilo (Германия).

Търсят се циркулационни помпи с марката Wester (Китай), които при относително ниска цена са с добро качество.

Сред положителните отзиви на потребителите може да се посочи голям брой, изпратени на адреса на марката Grundfos (Дания). Помпите на тази компания, с лесна поддръжка и доста висока цена, привличат частни разработчици за дългосрочна безупречна работа.

Правила за поддръжка на помпа за топъл воден под

Помпата за подово отопление е издръжлива, при условие че е правилно инсталирана и няма фабричен дефект. Той обаче се нуждае и от поддръжка. По време на работа е необходимо:

 1. Периодично (1-2 пъти месечно) отделяйте въздух от веригата, като използвате специален кран. Ако трябва да правите това твърде често, има грешки при инсталирането. Препоръчително е да се монтират допълнителни сепаратори или въздушни клапани.
 2. Смазвайте работния механизъм ежегодно - това е особено необходимо за помпа със сух ротор.
 3. Що се отнася до мокрия ротор, понякога е необходимо (например веднъж на 2-3 години) да се почиства от котлен камък и други отлагания.

Важно! Налягането и температурата не трябва да се променят драстично. Ако дадено място е замръзнало (или след продължителна почивка), отоплението се извършва много бавно, така че водата постепенно да придобие желаната температура.

Изчисляване, като се вземат предвид мебелите

Експертите препоръчват полагане на подово отопление само там, където няма да има обемни мебели - шкафове, камини, дивани и т.н. Съответно е необходимо да се вземе предвид при изчисляването на мястото, където няма да има топъл под. За това използваме формулата:

(С - S1) / H x 1,1 + D x 2 = L

В тази формула (всички стойности са в метри):

 • L - Необходима дължина на тръбата;
 • S - общата площ на стаята;
 • S1 - Общата площ на стаята, където няма да има топъл под (празни зони);
 • H - Стъпка между тръбите;
 • D - Разстоянието от стаята до колектора.

Пример за изчисляване на дължината на тръбите за подово отопление с празни секции

 • Дължината на стаята е 4 метра;
 • Ширината на помещението е 3,5 метра;
 • Разстоянието между тръбите е 20 см;
 • Разстоянието до колектора е 2,5 метра;

Стаята съдържа:

 1. Диван с размери 0,8 х 1,8 метра;
 2. Шкаф с размери 0,6 х 1,5 метра.

Изчисляваме площта на стаята: 4 х 3,5 = 14 кв. М.

Ние разглеждаме площта на празните площи: 0,8 х 1,8 + 0,6 х 1,5 = 2,34 кв. М.

Заместваме стойностите във формулата и получаваме: (14 - 2,34) / 0,2 х 1,1 + 2,5 х 2 = 69,13 ходови метра тръби.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни