Нюансите при избора и инсталирането на циркулационна помпа на Grundfos


Циркулационни помпи за отоплителни и климатични системи

Тази тристепенна помпа е проектирана да работи в отоплителни системи със стабилни или ниско променливи дебити. В зависимост от нуждите на мрежата, като използвате прост и удобен превключвател, можете да зададете необходимата скорост. По този начин, от многото помпи UPS Series 100, можете лесно да изберете размера, който най-добре подхожда на вашата система.

СОЛАРОВА серия

Соларните помпи на Grundfos са едностепенни циркулационни помпи, оборудвани с електрически мотор без уплътнение. Помпата и електродвигателят образуват едно цяло. Керамичните роторни лагери са смазани с изпомпваната течност. Слънчевите помпи Grundfos са проектирани да циркулират отоплителната среда в слънчеви нагреватели за системи за топла вода. Те се използват и в системи за приложение, охлаждане и климатизация.

UP серия 100 ЗА БГВ СИСТЕМИ

Едноскоростни UP помпи с корпус от месинг, бронз или неръждаема стомана се използват за циркулация на питейна вода в системите за водоснабдяване с топла вода. Като опция се предлага таймер с дневни и седмични скали и температурен превключвател.

Серия ALPHA +

Характеристиките на Grundfos Alpha + включват тези на повечето циркулационни помпи, използвани в еднофамилни домове. Това значително опростява избора на помпи. Grundfos Alpha + работи във всяка отоплителна система (еднотръбна, двутръбна), а в бронзовата версия - в система за топла вода.

Помпата работи във всеки от трите режима: - пропорционално управление; - регулиране на постоянно налягане; - фиксирана скорост.

Модерна отоплителна система поддържа необходимата температура във всяка стая с помощта на автоматични термостати, които реагират на външната температура. Именно за такива системи са необходими циркулационни помпи с вградено автоматично регулиране (Grundfos Alpha +, UPE). Те променят скоростта в зависимост от нуждите на системата. По този начин се спестява до 60% от електричеството и се намалява хидравличният шум в тръбопроводите.

Избор на популярни производители

На пазара има много производители и продуктите на повечето от тях са с доста високо качество. Но има и компании, които са в тази област, която се нарича „кучето е яло“ и техните продукти, ако не са идеални, са близо до това. Ще става дума за компаниите Grundfos и Wilo.

Циркулационни помпи на Grundfos

Grundfos е датски производител и първата отоплителна помпа Grundfos е пусната през далечната 1959 г. и оттогава компанията подобрява дизайна на устройството всяка година. Заслужава да се отбележи също, че именно този производител е първият, който предложи модерна класификация на такива устройства за енергийна ефективност, преди това никой просто не се е сетил да приложи такъв критерий към конвенционалните циркулационни помпи за отопление.

Класификация на енергийната ефективност, приета от Grundfos

От страна на продукта, цялата гама може да бъде похвалена за своите доста широки възможности за настройка и отлична енергийна ефективност. Потреблението на енергия е няколко десетки пъти по-малко от това на нерегулираните остарели помпи.

Отделно е необходимо да се отбележи собствената технология Autoadapt, с която са оборудвани моделите от горната ценова категория. Когато този режим е активиран, самата помпа ще намери оптималното съотношение между температурата в помещението и тока на охлаждащата течност.

За да не изброим всички модели устройства от този производител, ще се спрем на няколко популярни серии:

 • помпи за отопление серия Grundfos 100 - поради тяхната безшумност те често се използват при автономно отопление на частни къщи и апартаменти. Честотата на въртене се настройва ръчно с помощта на регулатор (общо 3 работни скорости на ротора);

Характеристики на някои модели от серията 100

 • 200-тата серия може да се счита за универсална, такива устройства могат да се използват не само при отопление, но и при изграждане на климатични системи. Ако те се използват в системи за водоснабдяване с топла вода, ще трябва да закупите термично реле, което ще осигури защита срещу прегряване;

200 модела от серия

 • помпи за захранване с топла вода - заслужава да се отбележат моделите UP (1 работна скорост) и UPS (3 режима на работа). Имайки предвид условията на работа, корпусът на такива устройства е направен от стомана или бронз.

Като цяло всички модели на този производител са създадени с цел да улеснят максимално лесното инсталиране и експлоатация на устройството за човек. Инструкциите за монтаж са просто свързване на помпата с резбови връзки на участъка на тръбата, който подава охладената охлаждаща течност обратно към котела.

Помпи от Wilo

Ако сравним помпите Wilo за отопление със същия Grundfos, тогава няма да има толкова много разлики. Германският производител има може би много по-впечатляваща история на развитие - компанията е основана през 1872 г., но качеството на продуктите е сравнима.

Продуктите на немския производител се отличават и със своята издръжливост, ефективност, висока ефективност, гъвкаво регулиране и многостепенна система за защита.

Такива серии са доста популярни:

 • Star-RS - най-често се използва в частно строителство, такова устройство се използва с площ на къщата в рамките на 200-750m2. Тъй като помпите от тази серия могат да се използват и за климатизация, диапазонът на работната температура е в диапазона -10ᵒС - + 110ᵒС;

Характеристики на моделите Star-RS

 • Отоплителната помпа Wilo от серията Top-S се използва в отоплителни системи за отопление на големи площи, около 1000 - 1400 m2. Диапазонът на работната температура е в рамките на -20ᵒС - + 130ᵒС, може да работи в 3 режима.

Характеристики на моделите Top-S

 • Серията Stratos и Yonos използват електронно комутирани двигатели, така че режимът на работа се променя автоматично. Те могат да се използват в отоплителни системи както на частни къщи, така и в промишлени работилници.

Какво е важно да знаете

Схемата за свързване и методите за свързване на устройство като циркулационна помпа към електричество могат да бъдат с различен дизайн. Изборът на конкретна опция се определя от характеристиките на отоплявания обект, както и от мястото, където се намира устройството. Има два начина да го свържете:

 • директна връзка към 220 V електрическа мрежа;
 • връзка към непрекъсваемо захранване, което от своя страна е свързано към мрежа 220 V или 220/380 V (в случай на трифазен UPS).

Избирайки първия метод, потребителят рискува да остане без отопление в случай на продължително прекъсване на електрозахранването. Тази опция може да се счита за оправдана само с висока степен на надеждност на електрозахранването, което намалява вероятността от продължително прекъсване на захранването до минимум, както и, ако в съоръжението има резервен източник на електрическа енергия. Вторият метод е за предпочитане, въпреки че изисква допълнителни разходи.

Автоматизация за помпи

Устройствата за управление и регулиране на помпите са два вида:

 • механични;
 • електронни.

Превключвателите за налягане, инсталирани в механични системи, и задължителният хидравличен акумулатор осигуряват работата на помпата. Но механичната система с дългосрочен прием на вода е постоянно изложена на спада на налягането, което има лош ефект върху техниката при използване на проточни бойлери. Освен това хидропневматичните системи изискват постоянно регулиране на автоматиката. Но такива устройства са доста лесни за използване, надеждни и достатъчно евтини.


Комплект за автоматично подаване на вода с автоматизация на Grundfos

Хидроконтролерите, които са инсталирани в електронни блокове, сами проследяват движението на водата в помпената система чрез датчици за потока. Това ви позволява да извадите акумулатора от електронната схема на устройството. В допълнение, с помощта на хидравличен контролер е възможно да се увеличи налягането на водата понякога, което не може да се направи в устройства с инсталирани пресостати.

Автоматизация за помпи Grundfos

Гамата от автоматизация на Grundfos (Grundfos / Grundfos) е представена от няколко устройства:

 • устройства за автоматично регулиране;
 • контролни шкафове;
 • сложни защитни устройства.

Например устройствата за автоматично регулиране на налягането (PM1 и PM2) могат да бъдат произведени в няколко модификации. Устройството PM1 е модел на система за регулиране на налягането в основната конфигурация, която автоматично се стартира при предварително зададено налягане до 2 бара. Моделът има вградена система за защита от работа на сухо. Между другото, RM означава Мениджър на налягането.

Модел Grundfos pm2 - предоставя възможност за регулиране на регулатора на налягането за различни видове водоснабдителни системи в диапазона от 1,5-5 бара. Автоматичният блок Grundfos pm2 е оборудван с:

 • удобен и интуитивен интерфейс;
 • система за избор на обхват на напрежението;
 • изходна тръба (въртяща се);
 • защитни и адаптивни функции (включително сухо движение);
 • вграден хидравличен резервоар;
 • индикатори за работни и аварийни условия.

В допълнение, системата за регулиране на налягането Grundfos pm 2 може да се захранва от бензинови генератори.

Популярни модели и характеристики на помпите Grundfos

Най-популярните модели са серията SB и SBA, както и SPO. Най-често купуваните SBA 3 45 AW Grundfos. Целта им е да изпомпват постоянно вода от кладенци или контейнери. Повечето модели SBA имат вградени сензори за заключване на потока и превключватели за налягане. Те имат ефективна защита от прегряване: водна риза и термореле. За производството на агрегати се използват композитни материали и неръждаема стомана. Помпеното оборудване работи безшумно.

Помпите SBA 3 45 AW са оборудвани с поплавъчен филтър. Това е тънка мрежа с клетки с диаметър 1 mm, която предотвратява абсорбирането на твърди частици заедно с вода. Устройствата са лесни за инсталиране, дизайнът е минималистичен.

Разликата между SBA и SB е, че серията SBA е оборудвана с превключвател за налягане, докато SB се доставя без него. Цялото друго допълнително оборудване за настройка, автоматично управление на SB може да бъде избрано отделно. На SBA, в допълнение към превключвателя за налягане, първоначално са инсталирани поплавъчен превключвател, система за регулиране и управление.

Характеристики на помпите от серията SBA и SB. Разликата е в наличието на реле за налягане.

Кладенец помпа от серия SQ

Корпусът е направен от алуминиева чугунена сплав и има антикорозионно покритие. Други части са изработени от полиамид от стъклени влакна. В електрическата верига има постоянни магнити, което подобрява работата на двигателя. Горният аксиален лагер предотвратява движението на работното колело нагоре при ниско налягане.

Помпа за кладенец SQ серия.

Основни технически характеристики:

 • двигатели с мощност 0,7-1,85 kW;
 • глава 36-168 м;
 • производителност 1,7-9 m³ / h.

Доброто техническо представяне се допълва от други предимства:

 1. Плавното стартиране предпазва двигателя от повишени натоварвания и износване.
 2. Термосензорът предпазва от прегряване.
 3. Предпазителите предпазват от пренапрежения на напрежението.
 4. Системата за сухо движение изключва устройството, ако в източника няма достатъчно ниво на вода.

Подредбата е представена от линиите SQ и SQE. Семейството SQ има 1 опции за малка лятна вила, голяма вила. Помпата с мощност 1,65 kW доставя 30 л / мин, създавайки напор от 140 м. Диаметърът е само 74 мм, което позволява устройството да бъде спуснато в тесен кладенец.

За SQ 2 определени параметри са оптимизирани.Мощността на двигателя е същата, но производителността е два пъти по-висока. Главата е по-малка - 80 м срещу 140 м. Помпата SQ 1 филтрира вода, а SQ 2 изпомпва течност с пясък. Това оборудване е подходящо за производствени и бизнес цели.

Моделите SQ 3 са събрали всички положителни качества на серията. Те работят с мръсна вода, а многостепенната филтрация осигурява подаването на чиста течност.

Серията SQE 1 се отличава със своите високоефективни свойства. Повишена производителност, глава, мощност. Доставя се в комплект с мембранен резервоар, манометър, сензор за налягане, блок за управление.

Помпите SQE 2 са универсални, използват се за водоснабдяване и битови нужди. Имат 2 работни позиции - вертикална и хоризонтална. Висока устойчивост на ниска температура, без поддръжка. При двигател с мощност 1,85 kW, капацитетът е 50 л / мин, главата е 150 м. Най-новите модификации са с капацитет 113 л / мин.

Универсална помпа SQE 2, използвана в 2 работни положения - вертикална и хоризонтална.

Характеристики на серията KR

Мултифункционална помпа Grundfos от серията KP.

Оборудването е многофункционално. С негова помощ земята се полива, водата се изпомпва, мазетата, низините се източват и каналите се изпомпват. Устройствата имат максимален капацитет от 14 m³ / h и напор от 9 m.

Индексът A1 в обозначението показва плаващ превключвател в дизайна, AV1 - че е вертикален. Ако присъства индекс М, няма плаващ знак.

Устройствата са изработени от хром-никелова сплав. Това ви позволява да работите в агресивна среда с алкали и киселини. Има защита срещу сухо движение. Възможно е да почистите основата от мръсотия, малки частици, за да поддържате работното състояние на устройството. Помпите на Grundfos KP могат да изпомпват, освен чиста вода, мръсна и отпадъчна вода. Максималният размер на твърдите частици е 10 mm.

Особености при използването на Grundfos SRO

Оборудването от серия SPO е инсталирано на кладенци и сондажи. Сред моделите на кладенци са потопяеми и повърхностни. Последните са монтирани на основната плоча. Тази модификация е удобна за използване за повишаване на налягането в системата. Потопяемите помпи имат филтър, разположен на смукателния маркуч. Това допълнително пречиства водата, преди да бъде подадена във водоснабдителната система, и позволява приема на течност от най-ниското ниво.

Устройството за кладенец от серията SPO.

Дизайнерски характеристики:

 • корпусът е изработен от неръждаема стомана;
 • наличието на стартов кондензатор за еднофазни двигатели;
 • хоризонтално и вертикално работно положение (под всеки ъгъл).

Индикатори за максимална ефективност:

 • производителност - 6,4 m³ / h;
 • глава - 75 м;
 • мощност - 0,75-1,2 kW.

Устройствата за кладенец с автоматично оборудване са защитени от пренапрежения и прегряване на напрежението.

Устройства за повишаване на налягането на Grundfos Upa и техният дизайн

Техните общи параметри ще бъдат следните задължителни характеристики:

 • мокър ротор;
 • тяхното чугунено тяло с антикорозионно съединение;
 • керамични лагери.

Останалите модели може да се различават леко.


Помпа за повишаване на налягането във водоснабдителната система

Grundfos Upa 120

Тук има превключвател за управление в два режима: ръчен и автоматичен. Това е необходимо, за да се осигури работата на оборудването, независимо от наличието и изправността на сензора за налягане / поток на течността. Ако няма сензор, ръчният (принудителен) режим е зададен за устройството. Ако в тръбата има сензор, помпата ще се включи в автоматичен режим само когато водният поток надвишава 90 литра в час.

Този модел не се предлага със сензор за поток. Ще трябва да го купите отделно. Но тази инсталация може да се използва за директно свързване към водоснабдителната система и за отворени водни системи.

Безшумността на устройството се постига поради вътрешното охлаждане на ротора и следователно отсъствието на вентилатор. Поради това може да се инсталира в апартаменти и къщи, без да се притеснявате за допълнителна шумоизолация.

Със своята сравнително ниска мощност от 235 W, устройството може да генерира глава до 13 метра. А защитата на кабела срещу късо съединение надеждно защитава работата на електродвигателя.

Гарантира се непрекъсната работа при влажност на въздуха до 95% и температури на въздуха от +2 до 40 ° С, в диапазона на нагряване на водата от 2 до 60 ° С и при минимално налягане от 0,5 бара върху разклонителната тръба. Консумацията на вода при нормална работа е до 2,8 кубически метра на час.

Grundfos UPA 15-90

Помпата за повишаване на налягането на модела 15-90 grundfos може да се използва за директна тръбна инсталация, благодарение на вградения си дизайн. Вградената защита срещу работа без вода (сухо движение) автоматично изключва помпата в случай на прекъсвания във водоснабдяването.

Трипозиционна клемна кутия: пълно изключване (OFF), автоматично изключване с монтиран датчик за воден поток (AUTO) и ръчно управление на системата (MANUAL), което поставя устройството в режим на принудителна работа.

В този модел, за разлика от 120-ия, има вграден сензор, който се нарича още превключвател на потока. Нивото на шума достига максимум от 35 децибела. Помпата е проектирана без използване на маслени уплътнения. Типът на ротора е мокър. Типът на инсталиране на устройството е вертикален.

Мощността на устройството е 118 W, а главата е 8 метра с производителност до 1,5 кубически метра на час. Максималната температура на водата е 60 ° C. Системата е оборудвана със защита срещу пренапрежения и прегряване поради повишаване на температурата на водата и автоматично следи нивото на водата в устройството.


Правила за инсталиране на помпа за повишаване на налягането

Какво трябва да запомните, когато свързвате която и да е помпа:

 • не забравяйте да заземите конектора;
 • изцедете излишния въздух;
 • включете за първи път в автоматичен режим.

Препоръки за инсталиране на потопяема помпа

Следните препоръки са много важни за правилния монтаж на сондажната помпа. HDPE тръбата трябва да издържа на 16 ATM и да има дебелина на стената най-малко 3,2 mm. Пазарът предлага на клиентите продукти, които могат да издържат на 8 или 10 атмосфери и с дебелина на стената от 1,8 до 2,4 мм. Да предположим, че имаме колона с работна течност с височина 10 метра, която според законите на физиката създава налягане от една атмосфера. Когато помпата не работи, налягането в тръбата остава на ниво 10 ATM. Но веднага след като апаратът започне да работи, той ще създаде допълнителен натиск в системата от порядъка на 3-4 ATM. Тръбата от HDPE, проектирана за 10 ATM, няма да издържи на свръхналягане и ще набъбне. В резултат на това помпата ще изгори, което ще бъде невъзможно да се измъкне от кладенеца. Ще трябва да пробием нов кладенец. Искаха да спестят пари, но получиха допълнителни разходи.

Говорихме за това как да ремонтираме потопяеми помпи в статия по този въпрос.

Изображението показва примери за некачествен продукт и съединител с висока атмосфера, закупени от пазара.

HDPE тръба за водоснабдяване

Ако не разбирате всички тънкости на инсталирането на сондажна помпа, използвайте услугите на специалисти. Те компетентно и бързо ще подготвят кладенеца, ще подберат висококачествено оборудване, като вземат предвид вашите изисквания и желания.

Шкафове за управление

Те са инсталирани за управление на групи помпи, работещи в отоплителни комплекси и сложни водоснабдителни системи. Контролер за помпата, който на чертежите ще бъде обозначен като модул от различни серии (cu 100, cu212, cu 300, cu 301, cu 352).

Например шкафовете за управление Cu 100 в пластмасов корпус с ниво на защита IP 54 са подходящи за еднофазни (до 9 A) и трифазни (до 5 A) помпи. Cu 100 за трифазен двигател се доставят стандартно с поплавъчен превключвател.

Електронното оборудване на Grundfos Cu 212 е оборудвано с индикатори за нивото на течността и може да се управлява последователно с две помпи.Системата за аварийно предупреждение се задейства от звуков сигнал. Устройството може да работи в автоматичен и ръчен режим.

Grundfos Cu301

Устройството осигурява пълен контрол и управление на цялата помпена система. Това дава възможност за дистанционно управление на устройства с помощта на дистанционното управление и наблюдение на възможни аварийни ситуации, които могат да възникнат поради прегряване или пренапрежение. Тази система е предназначена за помпено оборудване.


Автоматизация Grundfos Cu301 във водоснабдителната система

Комплексните защитни устройства са предназначени за наблюдение на пренапрежения на напрежение, наблюдение на претоварвания и прегряване. Уредът за автоматизация е проектиран за две версии на помпи (едно- и трифазни) с обхват на напрежението 3-120 A (ако е свързан външен трансформатор). Устройствата могат да работят безупречно при температури в диапазона от -20 до + 40 ° C.

Автоматизация за отоплителни системи

Alpha 2 grundfos са специално проектирани за използване в системи за топла вода и отопление. Корпусите на помпата са изработени от неръждаема стомана и оборудвани с челни контролни панели.

Те работят в режим "автоматичен", за да регулират независимо нивото на производителност в зависимост от нуждите на потреблението в различно време на деня.

Автоматизация на потопяеми помпи на Grundfos

Потопяемите помпи за кладенци на Grundfos могат да бъдат напълно реализирани с автоматизация. Основното устройство е превключвател за налягане. С негова помощ те регулират работата на помпеното оборудване: включване и изключване на електродвигателя при достигане на дадено налягане. Настройките се извършват ръчно или автоматично.

Важна функция на автоматизацията е защита срещу работа на оборудването при липса на вода. Това ще доведе до прегряване и повреда на двигателя.

Настъпва критичен спад в нивото на течността:

 • в източници с нисък дебит;
 • в резервоари с ограничен обем;
 • с висока производителност на помпата.

За защита на оборудването от сухо движение се използват различни видове автоматизация:

 1. Поплавък. Сензорът е свързан към процепа във фазата на захранването на двигателя. Когато нивото на водата падне, контактите се отварят, помпата се изключва.
 2. Сензор за налягане във връзка с хидравличен резервоар. Ако се достигне критичната точка от 0,5 бара, захранването се прекъсва. Рестартирането е възможно само ръчно.
 3. Превключвател на потока. Към него е свързан сензор, който реагира на потока вода. Ако не премине, помпата се изключва.

Включването на помпата след работа на сухо или източване на вода може да причини воден чук. Течността удря работното колело и е възможно да го повреди. Има цялостна защита срещу воден чук, която включва възвратен клапан, хидравличен акумулатор с реле за налягане.

Автоматизация на потопяема помпа - превключвател за налягане.

Повечето повреди са свързани с електрическата верига. Силен спад или голям скок на напрежението може да доведе до късо съединение в намотката. Електродвигателите имат вградена защита. Когато индикаторите надхвърлят нормалния диапазон, системата се изключва. Ако има чести пренапрежения на тока, препоръчително е да инсталирате плавен стартер.

За помпите Grundfos е разработена и произведена автоматизация от трето поколение.

Той е предназначен да изпълнява следните задачи:

 • поддържане на дадено ниво на водата;
 • защита на електродвигателя от сухо движение и критични промени на напрежението;
 • изключване на оборудването в екстремни ситуации;
 • стартиране след възстановяване на нормалните условия;
 • плавно стартиране и спиране на двигателя;
 • блокиране при затваряне.

Методи за свързване

Електрическа връзка с щепсел и контакт. Този метод включва инсталиране на електрически контакт в непосредствена близост до мястото, където е инсталирана циркулационната помпа. Понякога те могат да се доставят с включен свързан кабел и щепсел, както е на снимката:

В този случай можете просто да включите устройството в електрическата мрежа, като използвате контакт, разположен в обсега на кабела. Просто трябва да се уверите, че има трети контакт за заземяване в контакта.

При липса на кабел с щепсел те трябва да бъдат закупени допълнително или премахнати от неизползван електрически уред

Обърнете внимание на напречното сечение на проводниците на кабела. Тя трябва да бъде между 1,5 mm2 и 2,5 mm2

Проводниците трябва да са медни, за да устоят на множество завои. Кабел с щепсел за свързване на електрически уреди към мрежата е показан на снимката по-долу:

Преди да свържете циркулационната помпа, трябва да разберете кой от трите проводника на кабела е свързан към заземяващия щифт на щепсела. Това може да се направи с помощта на омметър, като същевременно се проверява целостта на останалите проводници.

Отворете капака на клемната кутия. В кутията има три терминала, предназначени за свързване на устройството към мрежата, с обозначението, както е на снимката:

Развиваме скобата на кабелната кутия (на първата снимка това е пластмасова гайка, в която се вкарва кабелът), поставяме я на нашия кабел, поставяме кабела в кутията. Ако вътре в кутията има кабелна скоба, прекарайте кабела през нея. Свързваме краищата на проводниците на кабела, предварително отстранени от изолация, с клемите.

Трябва да свържете проводниците, свързани към щепселите, към клемите L и N (не се страхувайте да ги смесвате, това не е критично), към терминала PE трябва да свържете проводника на заземяващия контакт на щепсела (но тук не можете да сбъркате). Инструкциите, предоставени с продукта, забраняват използването му без защитно заземяване. След това затегнете скобата (ако е налична), затегнете плътно скобата на кабелната салница и затворете капака на клемната кутия. Помпата е готова за свързване към електрическата мрежа.

Фиксирана връзка. Диаграмата за свързване на циркулационната помпа към електрическата мрежа със заземяване е предоставена по-долу:

Изискванията за напречното сечение на проводниците са същите като в предишната версия. С тази инсталация кабелът може да се използва както гъвкав, така и негъвкав, меден, VVG или алуминиев, AVVG. Ако кабелът не е гъвкав, инсталацията трябва да осигури неговата стабилност. За това кабелът е закрепен със скоби по целия маршрут.

В тази версия се използва устройство за остатъчен ток (диференциален прекъсвач). Вместо това можете да използвате конвенционален еднополюсен прекъсвач, преминавайки през него само фазовия проводник. Ако машината е инсталирана в панел, където има PE шина, тогава кабелът от помпата към машината трябва да е трижилен. При липса на такава шина PE терминалът трябва да бъде свързан към заземяващото устройство. Тази връзка може да се осъществи с отделен проводник.

Отделно бих искал да разгледам такава възможност за инсталиране като свързване на помпа към UPS. Той е най-предпочитан и гарантира независимостта на отоплителната система от прекъсвания на тока. Схемата на свързване на циркулационната помпа към непрекъсваемото захранване е представена по-долу:

Номиналната мощност на UPS трябва да бъде избрана въз основа на мощността на двигателя на помпата. Капацитетът на акумулаторната батерия се определя от очакваното време за автономно захранване на циркулационната помпа, т.е. времето, когато електрическата мрежа е изключена. За това как да изберем UPS за бойлер говорихме в отделна статия. Изискванията за напречното сечение на кабела, както и за наличието на защитно заземяване, важат за всички опции за свързване.

И накрая, препоръчваме да гледате видео инструкциите за свързване на различни модели помпи към електрическата мрежа:

Grundfos

Wilo Stratos-PICO

Схема на свързване на циркулационната помпа към термостата

Затова разгледахме как циркулационната помпа е свързана правилно към мрежата. Диаграмата и видео примерите помогнаха да се консолидират материалите и ясно да се видят нюансите на инсталацията!

Къде да сложа

Препоръчително е да инсталирате циркулационна помпа след котела, преди първия клон, но на захранващия или връщащия тръбопровод - няма значение.Съвременните агрегати са изработени от материали, които могат да понасят температури до 100-115 ° C. Малко са отоплителните системи, които работят с по-гореща охлаждаща течност, поради което съображенията за по-"комфортна" температура са несъстоятелни, но ако се чувствате по-спокойни, поставете я в обратната линия.

Може да се монтира в връщащата или директната тръба след / преди котела преди първия клон

Няма разлика в хидравликата - котелът и останалата част от системата, изобщо няма значение дали има помпа в захранващата или връщащата линия. Важното е правилната инсталация по отношение на обвързването и правилната ориентация на ротора в пространството

Нищо друго няма значение

Има един важен момент на мястото на инсталиране. Ако отоплителната система има два отделни клона - от дясното и лявото крило на къщата или на първия и втория етаж - има смисъл да поставите отделен блок на всеки, а не един общ - директно след котела. Освен това същото правило остава за тези клонове: непосредствено след котела, преди първия клон в този отоплителен кръг. Това ще направи възможно задаването на необходимия топлинен режим във всяка част на къщата независимо от другата, както и спестяване на отопление в двуетажни къщи. Как Поради факта, че вторият етаж обикновено е много по-топъл от първия и там се изисква много по-малко топлина. При наличието на две помпи в клона, който се издига, скоростта на движение на охлаждащата течност е настроена много по-малко и това ви позволява да изгаряте по-малко гориво и без да се нарушава комфорта на живот.

Има два вида отоплителни системи - принудителна и естествена циркулация. Системите с принудителна циркулация не могат да работят без помпа, с естествена циркулация те работят, но в този режим те имат по-нисък топлообмен. Независимо от това, по-малко топлина все още е много по-добра от пълното й отсъствие, тъй като в райони, където електричеството често се спира, системата е проектирана като хидравлична система (с естествена циркулация) и след това в нея се врязва помпа. Това дава висока ефективност и надеждност на отоплението. Ясно е, че инсталирането на циркулационна помпа в тези системи е различно.

Всички отоплителни системи с подово отопление са задължителни - без помпа, охлаждащата течност няма да премине през толкова големи вериги

Принудителна циркулация

Тъй като отоплителната система с принудителна циркулация не работи без помпа, тя се инсталира директно в прекъсването на захранващата или връщащата тръба (по ваш избор).

Повечето проблеми с циркулационната помпа възникват поради наличието на механични примеси в охлаждащата течност (пясък, други абразивни частици). Те са в състояние да заглушат работното колело и да спрат двигателя. Следователно, филтър-картер трябва да бъде монтиран пред уреда.

Монтаж на циркулационна помпа в система с принудителна циркулация

Също така е желателно да се монтират сферични кранове от двете страни. Те ще дадат възможност за подмяна или ремонт на устройството, без да се източва охлаждащата течност от системата. Затворете крановете, извадете устройството. Отвежда се само онази част от водата, която е била директно в това парче от системата.

Естествена циркулация

Тръбопроводите на циркулационната помпа в гравитационните системи имат една съществена разлика - необходим е байпас. Това е джъмпер, който прави системата работеща, когато помпата не работи. Един балонен спирателен клапан се поставя на байпаса, който е затворен през цялото време, докато помпата работи. В този режим системата работи като принудителна.

Схема за монтаж на циркулационна помпа в система с естествена циркулация

Когато токът отпадне или агрегатът откаже, кранът на преградата се отваря, кранът, водещ до помпата, се затваря, системата работи като гравитационна система.

Инсталационни характеристики

Има един важен момент, без който инсталирането на циркулационна помпа ще изисква промяна: трябва да завъртите ротора така, че да е насочен хоризонтално. Втората точка е посоката на потока.На тялото има стрелка, показваща в коя посока трябва да тече охлаждащата течност. По този начин завъртате уреда така, че посоката на движение на охлаждащата течност да е „в посока на стрелката“.

Самата помпа може да се инсталира както хоризонтално, така и вертикално, само когато избирате модел, вижте, че може да работи и в двете позиции. И още нещо: при вертикално разположение мощността (създаденото налягане) спада с около 30%. Това трябва да се вземе предвид при избора на модел.

Циркулационна помпа Grundfos Alpha 2, като резерв за повишаване на ефективността на отоплителната система

 1. У дома
 2. Статии
 3. Циркулационна помпа Grundfos Alpha 2, като резерв за повишаване на ефективността на отоплителната система

12.01 2016
На този сайт редовно публикуваме статии за основните елементи на съвременните отоплителни системи: отоплителни котли, радиатори, тръби, разширителни резервоари. Сега ще говорим за циркулационни помпи и какви изисквания се налагат към тях.

Както вече беше споменато няколко пъти, основният недостатък на отоплителната система с естествена циркулация е ниската циркулационна глава на охлаждащата течност и в резултат увеличеният диаметър на тръбите. Достатъчно е да направите лека грешка с избора на диаметъра на тръбата и охлаждащата течност ще бъде „затегната“ и няма да може да преодолее хидравличното съпротивление. Възможно е системата да се "откачи" без значителни промени: включете циркулационната помпа в нея и преместете разширителния резервоар от подаването към връщането, въпреки че прехвърлянето на разширителя към връщането не винаги е необходимо. С правилната реконструкция резервоарът се сменя от отворен на затворен.

Каква мощност трябва да бъде циркулационната помпа и как и къде да я инсталирам?

Циркулационните помпи за битови отоплителни системи имат доста ниска консумация на енергия от около 60-100 W., а съвременните помпи от клас "А" (например Grundfos Alfa 2) консумират от 5 до 45 W. По принцип циркулационните помпи не повишават налягането на водата, а само й помагат да преодолее локалните съпротивления в тръбите. Тези помпи могат да бъдат сравнени с задвижващо устройство (витло) на кораб: витлото изтласква водата и осигурява напредването на кораба, но водата в океана не се увеличава или намалява, т.е. общият воден баланс остава един и същ. Отоплителната система е със затворен кръг и количеството вода в нея остава постоянно.

Включването на циркулационна помпа в отоплителната система дава възможност значително да се увеличи обхватът на отоплителната система, да се намали диаметърът на тръбите, да се въведе пълноценна автоматизация, която спестява гориво и създава комфортни условия за човек. Помпата, инсталирана в отоплителната система, засмуква вода от едната страна и я изпомпва в тръбопровода от другата, поради центробежната сила, която възниква при въртене на работното колело - възниква вакуум във входящата тръба и компресията на изходната тръба.

За да се осигури безшумната работа на отоплителна система с принудителна циркулация, е необходимо внимателно да се съчетаят дебитът на водата и диаметърът на тръбопроводите.

Консумация

л / мин

5,7 15 30 53 83 170 320
Диаметър

инча

½ ¾ 1 2

За да се осигури безшумността на системата и нейното доставяне на необходимия обем на охлаждащата течност, е необходимо да се направи малко изчисление.

Оптималният дебит на водата, преминаваща през котела, препоръчан от много фирми - производители на котелно оборудване, се изчислява с помощта на проста емпирична формула Q = P, където Q е дебитът на топлоносителя през котела, l / min, P е мощността на котела, kW. Тоест за котел с мощност 30 kW това ще бъде 30 л / мин, което означава, че диаметърът на тръбата, подходяща за котела, ще бъде 1 инч, според таблицата "безшумност", която даваме. Подобни изчисления са валидни за радиатори.

Ние определяме мощността на циркулационната помпа според консумацията на вода. За всеки 10 метра дължина на циркулиращия пръстен са необходими 0,6 метра глава на помпата. Например, ако общата дължина на тръбния пръстен е 90 метра, главата трябва да е 5,4 метра.Това е причината да търсите такава помпа в каталозите или да отидете директно в магазина, където продавачът ще ви я вземе. Ако се използват тръби с по-малък диаметър от препоръчания, тогава мощността на помпата трябва да се увеличи. Тъй като тръбите са по-тънки, толкова по-голямо е тяхното хидравлично съпротивление. И съответно, когато се използват тръби с по-голям диаметър, мощността на помпата може да бъде намалена.

За да се осигури постоянна циркулация на водата в отоплителните системи, препоръчително е да се инсталират поне две циркулационни помпи - едната от които работи, а другата (на байпаса) е резервна. Или едната помпа е инсталирана, а другата винаги трябва да е под ръка, в случай на подмяна, ако първата се повреди.

Трябва да се отбележи, че изчислението на отоплителната система, дадено тук, е изключително примитивно и не отчита много фактори и характеристики на отделната отоплителна система. Най-вероятно това изчисление е дадено за разбиране на физиката на процесите в отоплителната система, като се вземе предвид циркулационната помпа в отоплителния кръг. В реалния живот отоплителните инженери участват в изчисляването на отоплителната система.

Циркулационната помпа в отоплителната система се пълни с вода и изпитва равно (ако водата не се загрява) хидростатично налягане от двете страни - от входните (смукателните) и изходните (изпускателните) дюзи, свързани към топлинните тръби. Съвременните циркулационни помпи, направени с лагери, смазани с вода, могат да се поставят както на захранващия, така и на връщащия тръбопровод, но най-често те се поставят на връщащата линия. Първоначално това се дължи на чисто техническа причина: когато се поставят в по-студена вода, експлоатационният живот на роторните лагери и салниковата кутия, през която преминава валът на помпата, се увеличава. И сега те са поставени на връщащата линия по-скоро по навик, тъй като от гледна точка на създаването на изкуствена циркулация на вода в затворен контур, местоположението на циркулационната помпа е безразлично.

Така че за правилния избор на помпата трябва да се вземат предвид редица параметри:

 • Максимална глава (m) - максималната височина, до която охлаждащата течност трябва да бъде повдигната. Главата е отговорна за подаването на охлаждащата течност в горната точка на отоплителния кръг и преодоляването на хидравличното съпротивление.
 • Максимален дебит (м3 / час) - максимално възможният обем на охлаждащата течност, който трябва да се изпомпва за единица време при пълно натоварване на системата.
 • Диаметър на прохода на тръбата, DN (mm) за избор на диаметъра на тръбите за монтаж.
 • Химичният състав на охлаждащата течност е вода, течност против замръзване или смес от тях. Ако помпата се използва за изпомпване на течност, която е по-вискозна от водата, производителността на хидравличната система се намалява. Следователно правилният избор на помпата трябва да се направи, като се вземе предвид вискозитетът на изпомпваната течност.

Помислете за пример на помпа, работеща с течност против замръзване - етилен гликол, която има 2-4 пъти по-висок вискозитет от водата. Помпата, при равни други условия, ще изисква по-мощна. Емпирично беше установено, че запасът трябва да се увеличи с 50-69% и с 10-15% в производителността. Тук пропускаме и факта, че мощността на радиаторите също трябва да бъде увеличена поради факта, че топлинният капацитет на етиленгликола е по-нисък от водата. Освен това съществува риск от разхерметизиране на системата поради високата течливост на етилен гликол и др. Разбира се, собственикът на отоплителната система не пълни системата с антифриз, а не от добър живот. Той се страхува, че в случай на продължително прекъсване на електрозахранването, системата му ще се размрази. Съвременните тенденции в отоплителната технология предполагат наличието на непрекъсваемо захранване (UPS) в конфигурацията на отоплителната мрежа. В този случай липсата на електричество ще бъде компенсирана от енергията, съхранявана в батериите на UPS.

Избор на помпа за максимален напор

Спецификациите на помпата обикновено посочват максималния напор.Някои се ръководят точно от тази цифра, въпреки че това не е съвсем вярно. Ако погледнете графиката, отразяваща характеристиката на налягането-поток (на тази графика е избрана работната точка на помпата), тогава можете да видите, че при максималния напор дебитът е нула. Работната точка се изчислява въз основа на височината на повдигане и необходимия поток. Налягането, което помпата трябва да създаде, се определя като сбор от съпротивленията на тръбопровода, радиаторите, клапаните в цялата отоплителна система при даден дебит на охлаждащата течност.

Няма да е възможно да изберете циркулационната помпа, от която се нуждаете на 100% - всяка отоплителна система има свои собствени характеристики, а помпите са серийно произведен продукт със средни параметри. Ако имате помпа с прекомерна мощност от необходимата, ще получите шум в тръбите. Съвременните помпи имат няколко режима на работа (3-позиционен превключвател на скоростта). Емпирично можете да изберете режим, когато помпата започне да работи ефективно, но има клас електронни циркулационни помпи, които се адаптират към работата на самата отоплителна система и това ще бъде разгледано по-долу.

Съвременни интелигентни помпи

Терминът „интелигентен дом“, който е широко разпространен днес, предполага използването на ново поколение технология, която има допълнителни функции и възможности, класифицирани като „интелигентен“. Например новата технология за автоматично адаптиране AUTOADAPT позволява на помпата Grundfos Alpha 2 да разпознава изискванията на отоплителната система и точно да избере необходимата настройка за работа. А функцията "нощен режим" автоматично намалява оборотите на двигателя до минимум, когато през нощта отоплителният котел прехвърля отоплителната система в икономичен режим с намаляване на температурата на охлаждащата течност. Също така собственикът на жилище по всяко време може да се информира за размера на потреблението на енергия и състоянието на отоплителната система благодарение на LED индикатора, с който е оборудвана тази помпа.

Като пример, разгледайте: отоплителна система с конвенционална циркулационна помпа на Grundfos, модел UPS 25-40, с 3-позиционен механичен превключвател на скоростта.

В готова сглобена система тази помпа е правилно подбрана от гледна точка на нейните характеристики на налягането-поток, на избрания етап на скоростта ще работи правилно през целия период на отопление, който включва както замръзване, така и размразяване. Но натоварването на отоплителната система през цялата година е неравномерно и неравномерно и се работи с пълен капацитет само през най-студените дни на годината, а през останалото време консумацията на ресурси може да бъде ограничена. В допълнение, радиаторите с термостати, подово отопление, променящи хидравличното съпротивление, което се компенсира от налягането, допринасят за променливия дебит на охлаждащата течност. Най-разумно би било да се замени съществуващата циркулационна помпа с електронно управлявана помпа. Теоретично, разбира се, можете да опитате сами да превключвате стъпките на скоростта на помпата въз основа на променящата се ситуация, когато натоварването на отоплителната система се променя, но:

 • Трудно е да се отгатне оптималната стъпка за определен момент във времето.
 • Има само три стъпки и настройката няма да бъде много точна.
 • Процесът на превключване ще бъде доста чест.

За разлика от традиционната циркулационна помпа с механично превключване на скоростта, енергийно ефективната електронна циркулационна помпа Alfa 2 автоматично се адаптира към всяка конкретна отоплителна система и избира оптималния режим на работа. Този анализ се извършва редовно, независимо от сезона, се избират най-подходящите настройки. Когато котелът превключва отоплителната система в икономичен режим и понижава температурата на отоплителната среда, функцията "нощен режим" на помпата автоматично намалява оборотите на двигателя до минимум.

В помпите с променлива скорост Grundfos Alpha2 и Alpha2L, чрез регулиране на скоростта, главата може да се променя пропорционално или да се поддържа на постоянно ниво и да се намали главата в отговор на намаляване на консумацията на топлина. Когато нуждата от топлина намалява, термостатичните клапани се затварят и това води до намаляване на дебита и увеличаване на главата на помпата.

Ако например в системата е инсталирана нерегулирана помпа (стандартна тристепенна, работеща с постоянна скорост, независимо от необходимостта от отопление), тогава когато термостатичният клапан е затворен, спадът на налягането в него се увеличава поради увеличаване в главата на помпата в областта с ниска производителност. Този повишен спад на налягането в клапана води до локално увеличаване на скоростта на водата, което от своя страна причинява неприятен шум от кавитация. И ако в системата е инсталирана променлива помпа, например моделът Grundfos Alpha 2, тогава с намаляване на потока на помпата налягането пред клапана ще падне и по този начин няма да има кавитационен шум и охлаждащата течност предлагането ще съответства на реалното търсене на системата. Съответно, поради намаляването на напора, променливите помпи намаляват консумацията на енергия.

Циркулационни помпи Grundfos Alpha2

От октомври 2020 г. Grundfos LLC започна да доставя актуализирани циркулационни помпи ALPHA2 с разширена функционалност и на същата цена!

Актуализираният ALPHA2 има следните предимства пред предишната версия:

 • Вградена защита срещу работа на сухо с автоматично рестартиране, удължаваща живота на помпата.
 • Функция за летен режим, която автоматично защитава помпата и възвратните клапани от подкисляване през летния сезон.
 • Подобрена пускова характеристика, способна да стартира ротора, дори ако помпата е блокирана след дълъг период на неактивност.

Предназначение Помпата GRUNDFOS ALPHA2 е подходяща за:

 • Системи с фиксиран или променлив поток;
 • Еднотръбни системи;
 • Двутръбни системи;
 • Системи за подово отопление;
 • Рециркулация на вода в системи за топло водоснабдяване;
 • Системи, при които е необходимо да се намали производителността през нощта;
 • Потребление на енергия и индикация на потреблението;
 • Подобрена хидравлика;
 • Компактни размери;
 • Незабавна мрежова връзка с щепсел ALPHA.

Спецификации

Дебит (Q): до 3 m3 / h Напор (N): до 6 m Температура на изпомпваната течност: от 2 ° C до 110 ° C

Основната разлика между циркулационните помпи Alpha2 L и Alpha2 е броят на интелигентните режими на работа. Моделите Alpha2 L в този смисъл са опростени версии на серията Alpha 2. Помпите Alpha2, за разлика от Alpha2L, имат още някои предимства - катафорезно покритие на потока, което прави тази част от помпата по-устойчива на корозия и подобрява хидравлични характеристики.включва топлоизолационен корпус.

С новия ALPHA2 не е нужно да се притеснявате за сложни настройки на помпата. Достатъчно е да инсталирате помпата и да оставите фабричните настройки, като използвате режима AUTOADAPT. В този случай помпата автоматично регулира характеристиките си в зададения диапазон на производителност, докато се появява следното:

- настройка на характеристиките на помпата според размера на системата;

- регулиране на характеристиките на помпата в съответствие с колебанията на натоварването във времето. В AUTOADAPT помпата е настроена за пропорционално управление.

Актуализираният ALPHA2 автоматично ще анализира отоплителната система, ще намери оптималната работна точка и при промяна на нуждите на системата ще продължи да коригира работата си.


На работната характеристика (Q / H) са подчертани следните:

Червен цвят - контролни криви с ниски, средни и високи стойности на главата (CP1-CP3).

В жълто, пропорционални криви на управление от ниска до висока (PP1-PP3).

Синьо - фиксирана скорост (I - III)

Функция за нощен режим

автоматично намалява налягането на помпата, когато отоплителният котел преминава към икономичен режим на работа. Когато в изпускателния тръбопровод се регистрира температурен спад от 10-15 °, в рамките на около 2 часа помпата Alpha2 автоматично превключва в нощен режим (и скоростта на понижаване на температурата трябва да бъде най-малко 0,1 ° C / мин.) Когато температурата (в тръбопровод под налягане) ще се повиши с около 10 ° C, помпата ще се върне към нормална работа. Важно е да се отбележи, че помпата трябва да бъде монтирана в поточната линия!

Дисплеят на помпата Alpha2 има осем светлинни полета (2), показващи настройките на помпата.

Alpha2 има отделен индикатор за консумация на енергия (1), който показва в реално време текущата консумация на енергия (във ватове). На дисплея има и отделен индикатор, показващ състоянието на нощния режим (3) и бутон за активиране на функцията за нощен режим (4). Помпата Alpha2 има вграден датчик за потока и текущият поток също се показва на контролния панел на помпата (дисплей). Всички режими на работа се контролират чрез натискане на един бутон (5), бутона за избор на настройки на помпата.

Към списъка със статии

Други статии

16.05 Енергийно ефективни бойлери HAJDU


28.12 "Суперпайп" в услуга на хората. Тръби от омрежен полиетилен, произведени от METZERPLAS (Израел)

21.11 Чугунени радиатори RETRO винаги са в търсенето Решението на модерното отопление в стила на древността и изтънчеността може да бъде чугунен радиатор, художественото отливане на който е създадено по чертежи и чертежи от началото на века.

25.10 Преглед на проточните бойлери на Bosch

Основни правила за инсталиране на помпата

Когато инсталирате електрическа помпа за отопление, трябва да запомните да спазвате редица важни правила:

 1. отстрани на помпата трябва да бъдат фиксирани сферични кранове. Ако е необходимо да демонтирате помпата, използвайки сферични кранове, вероятността охлаждащата течност да напусне системата;
 2. филтър отрязва пред помпеното устройство. Това е необходимо, за да се предпази устройството от различни частици, които присъстват в охлаждащата течност;
 3. в горната част на байпаса трябва да има въздушен клапан. Той ще премахне натрупания в системата въздух. Можете да изберете автоматичен или ръчен тип клапан;
 4. резбовите връзки трябва да бъдат направени с уплътнения и уплътнител. Това е необходимо, за да се избегнат течове;
 5. на помпеното устройство има стрелка, която показва посоката на движение на охлаждащата течност. Тази посока трябва да се спазва по време на инсталационния процес;
 6. за да направите процеса на използване на помпеното устройство напълно безопасен, свързвайте устройството само към заземен контакт. Ето защо, преди да инсталирате помпата, са необходими няколко стъпки, за да се осигури заземяване.

Електрическа помпа е свързана за отопление на къщата съгласно следния алгоритъм:

 • избор на място. Свързаната помпа се нуждае от периодична поддръжка. Също така трябва да се уверите, че има достъп до електрическата мрежа. Следователно местоположението трябва да бъде избрано, като се вземат предвид тези фактори. Разбира се, близостта до електрическата мрежа не е изискване: можете да удължите захранващия кабел до необходимото място за инсталиране. Но това ще създаде допълнителни неудобства. Най-добре е да инсталирате помпите на входната точка към разширителния резервоар. По този начин е възможно да се постигнат възможно най-високите температурни показатели на дадено място;
 • ако помпата е инсталирана в съществуваща мрежа, охлаждащата течност трябва първо да се източи. Ако отоплителната система работи дълго време, тя трябва да бъде добре почистена от натрупаната мръсотия вътре. За да направите това, напълнете го с вода няколко пъти и след това го изпразнете;
 • инсталирането на помпата и функционалната верига от фитинги се извършва в съответствие с правилата, описани по-горе;
 • когато инсталационният процес приключи, отоплителната система трябва отново да се напълни с охлаждаща течност;
 • сега трябва да проверите системата за ефективност.Например, ако отоплителната помпа не се включи, може да има някакъв проблем с захранването. Необходимо е да се проверят предпазителите и фазите. Ако всичко е нормално, намотката на задвижването вероятно е изгоряла. Всички грешки на този етап трябва да бъдат коригирани;
 • след това трябва да отворите централния винт. Той се намира на капака на кутията. Тази процедура е необходима, за да излезе излишният въздух от помпата. Когато водата излезе, тогава всичко е наред: въздухът е напълно отстранен. Трябва да се отбележи, че ръчната помпа трябва да се вентилира всеки път, преди да включите устройството.

Знаейки как да поставите допълнителна помпа в отоплителната система, можете лесно да направите тази процедура сами. Положителни промени в използването на отоплителна система с вградена помпа са забележими през първите дни на работа.

По-добре е да закупите помпа за автоматичен отоплителен котел. По този начин можете да предпазите устройството от злоупотреба. Когато свързвате оборудване към мрежата, е по-добре да използвате автоматичен предпазител с флаг, който ще изпълнява две функции: предпазител и превключвател. Монтирайте предпазителя на разстояние повече от 50 см от котела.

Възможно е да инсталирате помпата в отоплителна система, където вече има една помпа. Но тук трябва да вземете предвид някои от нюансите. Помпеното устройство се включва, когато се активира термичното реле.

За да работят двете устройства синхронно, второто устройство също трябва да бъде свързано към реле.

Допълнителна помпа може да бъде свързана към основната посредством паралелна връзка. Знаейки как да свържете отоплителната помпа към електрическата мрежа, това няма да бъде особено трудно.

Най-често помпеното оборудване работи от 220 волта. Но има агрегати, работещи от 380 волта. Днес в продажба можете да намерите и 12-волтова отоплителна помпа с плавен вариатор на скоростта. Такива блокове са незаменими, ако няма възможност за свързване към 220 волта електрическа мрежа. Благодарение на електронния вариатор на скоростта, помпата се включва плавно, възможно е да се зададат точните параметри на устройството. Но все пак 12-волтова отоплителна помпа се използва изключително рядко.

Отличителни черти на циркулационните помпи

Всеки модерен модел има свои специални технически характеристики на циркулационната помпа Grundfos. Благодарение на своевременното запознаване със свойствата и параметрите на даден модел, ще спестите времето си, което би могло да бъде похарчено за търсене и проверка на подобно оборудване, закупено в магазина. Grundfos е известна датска компания, която произвежда помпи.

Най-атрактивното нещо при моделите на Grundfos е малкият им размер и относително ниското тегло. Тези параметри на помпата Grundfos ще опростят инсталирането и поставянето във всеки размер на помещението.

Инсталирането на циркулационна помпа в отоплителната система в близост до дневни не създава неудобства. Консумацията по време на работа на малка мощност на електрически ток определя ефективността на отоплението. Освен това разработчиците предлагат някои модели помпи, които не изискват специална инсталация. Самостоятелното инсталиране на помпи от Grundfos няма да бъде трудно. Тъй като, особено за такива случаи, в Интернет можете лесно да намерите подробни видео инструкции с поетапно инсталиране на помпата

Преглед на техническите спецификации

Можете да получите представа за техническите характеристики на устройството, като използвате примера на един от моделите на производителя, който може да бъде помпа Grundfos UPS 25-40CTТова устройство е в голямо търсене сред собствениците на селски къщи.
Ако анализирате номерата, присъстващи в маркировката, тогава можете да разберете, че моделът е снабден с дюзи с диаметър 25 мм, с глава, равна на 4 м. Този продукт е в състояние да осигури ефективната работа на отоплителните системи на едноетажна къща.

В случай, че отоплението е представено под формата на еднотръбна система, тогава такава циркулационна помпа grundfos ще може успешно да изпълнява функциите си в двуетажна къща.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни