Бустерни помпи за водоснабдяване със студена вода - елемент от напредъка в водоснабдяването за битови нужди

Разбираме причините за слабото налягане на водата

Съществуващите разпоредби гласят, че налягането във водоснабдителната система трябва да бъде 4 бара. По този начин можете да осигурите работата на всички домакински уреди, свързани с водоснабдяването. На практика е почти невъзможно да се отговори на такъв натиск. Тъй като индикаторът има грешки, както нагоре, така и надолу.

Чести причини за проблема:

 1. Причината за ниското налягане могат да бъдат стари тръби, които са изцяло обрасли с варовик, или са покрити с ръжда отвътре. Използването на водни помпи с високо налягане в такива случаи е непрактично - необходима е подмяна на целия тръбопровод.
 2. Замърсените стари филтри също могат да повлияят на силата на натиск, промяната, която лесно решава проблема.
 3. Виновникът за слабото водно налягане може случайно да стане съсед отдолу, който е инсталирал тръбопровод по-малък от регулирания диаметър по време на ремонта.

Налягане на водата в различни водопроводи

Как да изберем правилния водопровод

Какво трябва да се има предвид при избора на водопровод и при какви стойности работят домакинските уреди? Тези въпроси са много важни. Нека да разберем.

В случаи на повишаване на показателите за налягане над 7 атмосфери, устройствата се разрушават, работата на фугите се нарушава, както и всички керамични елементи.

Когато избирате оборудване, обърнете внимание на максималния коефициент на безопасност. Всички кранове, смесители и други елементи трябва да издържат на 6-7 атмосфери. Не забравяйте обаче, че по време на сезонната проверка тази цифра често достига до 10.

Сега да поговорим за устройствата.

 • Всички перални работят отлично при две атмосфери.
 • Но ако имате баня с джакузи, тогава налягането трябва да се удвои.
 • Индикатор от четири атмосфери също е идеален за поливане на задния двор.
 • Не забравяйте да организирате пожарогасене. Изисква налягане от поне една и половина атмосфери.

Характеристики на водоснабдяването

ВиК в градска къща

В градската водоснабдителна система не е необходимо да се вземат предвид особеностите на доставката на вода от кладенеца, тъй като всичко идва от централната мрежа.

ВиК в частна къща

Но собствениците на частни къщи трябва да мислят за съпротивлението и налягането на водата.

Автономно водоснабдяване

Нека да разгледаме няколко функции:

 1. Повишаването на течността от кладенец или кладенец.
 2. Налягането трябва да е добро във всяка точка на системата.

Когато използвате системата, има две възможности за работа на системата:

 1. Шахтни кладенци и артезиански кладенциИмат слаба глава. В същото време той не е в състояние да задоволи нуждите на семейство, в което има повече от 2-3 души. Кладенецът бързо се изпразва и налягането спада.
 2. Налягане добре Позволява ви да използвате до 500 литра. на ден. Помпата повишава налягането до 6 атмосфери. Важно е обаче да имате предвид течовете в ставите.

Какво може да се направи

Ако проблемът със слабото водно налягане не е в замърсяването на тръбите, ще трябва да се инсталира допълнително оборудване за решаването му. Инсталирането на бустер помпа за водоснабдителна система ще бъде оправдано с непрекъснато водоснабдяване с липса на налягане за работоспособността на битовите уреди. Ако постоянното напрежение не надвишава 1,5 бара., Препоръчва се да се монтира подсилваща помпа на входа на тръбопровода към къщата. Подобни мерки могат да бъдат предприети в многоетажни сгради, страдащи от „дефицит“ на натиск.

Водна усилваща помпа за повишаване на водното налягане: метод за избор и монтаж

Ако водата изобщо не достига до пода ви, използването на водни помпи с високо налягане не е оправдано.Оборудването изисква минимално ограничение на налягането, което се регулира за конкретен модел помпа, за да осигури необходимата изходна стойност. Невъзможно е да се създаде натиск от празнота.

Има няколко решения на този проблем (обаче не всеки вариант е лесен за изпълнение):

 1. Монтаж на помпена станция с високо налягане, оборудвана с хидроакумулатор с голям капацитет. Основният елемент на устройството е центробежна помпа, която може самостоятелно да повишава водата до необходимата височина, което ви позволява да получите добро налягане на изхода. няма налягане във водоснабдителната система.
 2. Монтаж на резервоар без налягане, пълен с вода. Обикновено те се монтират под тавана, а малка бустерна помпа се поставя точно пред точката за приемане на вода. Неговата мощност ще бъде достатъчна за безпроблемно използване на водата. Основната пречка за изпълнението на проекта може да бъде малкият размер на градските апартаменти.
 3. Монтаж на бустерна помпена станция с висока мощност, оборудвана с хидравличен акумулатор и акумулатор. Наличието на голям запас от вода ще осигури на жителите необходимото налягане и подходящото количество течност.

Всяко от решенията изисква компетентен подход и избор на специално оборудване.

Прочетохме инструкциите и инсталираме помпата

За да разрешите проблема с водоснабдяването, не трябва да преследвате някакви прекомерни показатели по отношение на налягането и производителността на помпата. Просто трябва да добавите към съществуващото налягане още около 1,0 - 1,5 атм (10 - 15 метра над захранващия клапан).

Така че не трябва да имате въпроси относно това как да изберете помпа, какви характеристики трябва да има. Достатъчно е да разгледате инструкциите за този продукт или да чуете препоръките на техническия ръководител на магазина, от който сте решили да закупите инсталацията. Описанията на помпите съдържат всички данни за свързването им с водната система (схема на свързване), има правила за инсталиране на конкретен продукт и е описано какво и как да се свържете в необходимата последователност.

В краен случай се обръщаме към квалифицирани специалисти за практическа помощ при инсталирането и настройката на помпата във вашата лятна вила, вила или многоетажна сграда.

Можете да научите повече за принципа на работа на изброените помпи, как работи тяхната автоматизация, можете да разберете от статиите на нашия уебсайт под заглавие „Полезно - Статии“: или като се обадите на нашия консултант.

Също така ви съветваме да гледате видеоклип по тази тема и ясно да разберете коя помпа да изберете, как да я инсталирате правилно, от какво се нуждаете, когато я ремонтирате.

10 септември 2019 г. adminlawsexp

Избор на помпа

Основните критерии, които трябва да бъдат изяснени преди закупуването на оборудване, са производителността и повишаването на налягането.

Индикаторът за производителност се измерва в литри в минута. За едновременната работа на 2 крана (например в банята и в кухнята) ще са достатъчни 10 л / мин. Добавянето на допълнителни точки за водоснабдяване ще изисква 15 l / min.

Степента на повишаване на налягането се измерва в барове или атмосфери. 1 бара ~ 1 атм.

Изисквания за налягане:

 • Връзка на пералня - 2 атм.
 • Използване на пожарогасителна система - 3 атм.
 • Джакузи, душ с хидромасаж, поливане на района - 4 атм.

Максималното ограничение на налягането за битово водоснабдяване е 7 атм. Превишаването на стойността може да доведе до разрушаване на водоснабдителната система.

Други критерии за подбор са свързани с вторични фактори: условия на работа, степен на комфорт, икономическа ефективност. Тези критерии включват:

 • тип - вихрови или центробежни;
 • режим на работа - ръчен или автоматичен.
 • температура на течността - помпи за студена или топла вода + универсални модели;
 • охладителна система на корпуса - сух или мокър ротор.

Ако за да се коригира ситуацията, е необходима инсталация на бустер помпа за вода, трябва да се запознаете не само с критериите за избор на устройството, но и с видовете помпи.

Водна усилваща помпа за повишаване на водното налягане: метод за избор и монтаж

Видове помпи

Съвременните помпи се класифицират по тип ротор: сухи или мокри.

Първият е с асиметрична форма (поради захранващия блок, разположен отстрани). Оборудван е със собствена охладителна система. Дизайнът предвижда конзолен монтаж на устройството към стената. Оборудването има прилични експлоатационни характеристики, способно е да обслужва едновременно няколко точки за приемане на вода.

Вторият тип водни помпи с високо налягане е компактен, вдига по-малко шум и не се нуждае от допълнителни превантивни мерки. Триещите се елементи се смазват с изпомпваната течност. Монтажът се извършва чрез директно вкарване на устройството в тръбата преди водоприемника или домакинския уред. Недостатъкът на такива модели се счита за ниска производителност.

Правила за избор на мощност

Както вече споменахме, за да се избегнат неизправности в системата, е необходимо правилно да се определи оптималната мощност на инсталацията за увеличаване на налягането. Комфортните водни процедури и стартирането на автоматична машина изисква налягане в рамките на 2 атмосфери. Когато се предвижда експлоатация на джакузи, хидромасажна и душ кабина, налягането трябва да надвишава посочените параметри и да съответства на 5-6 атмосфери.

За да определите съществуващата глава, можете да използвате манометър или обикновена литрова кутия, измервайки количеството вода, изляло се от крана за минута. След това трябва да вземете решение за нуждите. Ако при отваряне на кухненския кран стане невъзможно да се вземе душ, тогава ще е достатъчна бустер помпа за водоснабдителната система, способна да добави няколко атмосфери. Когато обаче се предвижда едновременно да се използва душ кабина, пералня или друго подобно оборудване, ще е необходима консултация с инженер.

Характеристики на употреба

Подемните помпи могат да се използват в мрежи със студена вода и в отоплителни системи с топла вода. Когато разглеждате техническата документация, разберете за какъв вид вода е предназначен избраният от вас модел.

Температурата на водата може да намали полезния й живот. Ако имате работа с универсална помпа, повечето производители гарантират, че уредът ще работи нормално при температура на околната среда 40 ° C или по-ниска и вътрешна температура 90 ° C.

Помпата е инсталирана вертикално, с тази инсталация се постига по-висока ефективност на механизма (хоризонталната инсталация е възможна по индивидуални поръчки, но се счита за по-малко ефективна).

За да се използва оптимално ефективността на устройството, то се монтира директно пред зоната, където се изисква високо водно налягане, в посока на движението му.

За стабилно водоснабдяване е по-добре да инсталирате бустер помпа едновременно с резервоар за съхранение.

Ползи:

• Механизмът на бустерната помпа осигурява стабилни, постоянни параметри на системата (налягане и необходимия обем на потока)

• Помпата е инсталирана в готови водопроводни и отоплителни системи. Поради своята компактност, той не заема специално място в хола;

• Нагнетателната помпа е инсталирана вътре в тръбопровода. Самоохлаждането възниква поради циркулацията на вода вътре в него. Следователно не са необходими специални устройства, за да се предотврати прегряване.

• Работата на помпата е възможна само ако в тръбопровода има вода. При негово отсъствие помпата автоматично се изключва;

• Помпата е уплътняващо устройство, което не изисква контрол и допълнителна поддръжка;

• Устройството е запечатана конструкция, така че работата му е възможна дори в ситуации на наводнени помещения (което се случва в мазета през есента и пролетта, периоди на дъждове, топене на сняг, наводнения на реки и др.);

• Тъй като помпата не се нуждае от допълнителни охлаждащи агрегати, цялата система работи почти безшумно.

Връзка към описание на един от моделите бустерна помпа:

Как работи помпата за повишаване на налягането на водата?

Водната помпа за повишаване на водата във водоснабдителната система функционира поради факта, че е оборудвана с малък електрически мотор. По време на работа в тръбите се натрупва налягане. Помпата е снабдена със здрав пластмасов корпус, който е доста компактен по размер.

Когато водният поток достигне 1,5 кубически метра, венчелистчето на датчика за движение променя позицията си. В резултат на това помпата се включва автоматично. Когато водният поток спре, устройството се изключва.

Понякога е необходимо да се използват повече от една помпа за повишаване на налягането, но 2 или повече. Например, ако водопроводната система в къщата първоначално е проектирана с дефекти.

Модели и характеристики. Коя помпа за налягане е по-добра

Вътрешният пазар на помпи за водно налягане е огромен и разнообразен. Той представя голям брой продукти от производители от цял ​​свят. Най-популярни са следните модели:

Sprut 15WBX-8.

Sprut 15WBX-8 - Снимка 08
Това е вихрова помпа за повишаване на налягането на водата, предназначена за монтаж в апартамент. Притежава технически данни:

 • метод на охлаждане: сух ротор;
 • режим на работа: автоматичен;
 • минимално входно налягане: 0,3 бара;
 • работно налягане, не повече: 6 бара;
 • мощност: не повече от 0,09 kW;
 • производителност: не по-малко от 8 л / мин;
 • максимално тегло: 2,24 кг.

Aquatica 774715.


Проектиран за използване като помпа за повишаване на налягането на водата в частна къща. Препоръчва се да се поддържа налягането, необходимо за осигуряване работата на газовите бойлери, перални и съдомиялни машини. Технически параметри на помпата:

 • метод на охлаждане: мокър ротор;
 • режим на работа: автоматичен;
 • мощност, не повече: 0,09 kW;
 • производителност, не по-малко: 10 л / мин;
 • максимално тегло: 2,8 кг.

Ние съветваме Автономно водоснабдяване на частна къща от кладенец, схеми

Euroaqua 15WB-10 - Снимка 10

Euroaqua 15WB-10.

Използва се рециркулационна помпа за повишаване на налягането на водата в къщата, ако е необходимо да се създаде достатъчно водно налягане за работата на домакинските уреди (бойлери и др.). Техническите му данни:

 • метод на охлаждане: сух ротор;
 • режим на работа: автоматичен;
 • мощност: не по-малко от 0,12 kW;
 • производителност: 14 л / мин;
 • максимално тегло: 3,3 кг.

Катран 774713 - Снимка 11

Катран 774713.

Циркулационната помпа служи за повишаване на налягането на водата в къщата и се характеризира със следните технически параметри:

 • метод на охлаждане: мокър ротор;
 • режим на работа: автоматичен;
 • мощност, минимум: 0,1 kW;
 • тегло: 2,7 кг.

Монтаж на помпа за повишаване на налягането в апартамента

Водна усилваща помпа за повишаване на водното налягане: метод за избор и монтаж

Инсталирането на система за повишаване на налягането не е трудно. Ще трябва да затворите крана за подаване на вода. В областта на инсталирането на устройството се изрязва тръба и на нейно място е монтирана помпа, оборудвана с два крана, изходящ и входящ. Тези елементи ще гарантират, че водата се изключва, ако се наложи поправка или подмяна на помпата.

Инсталационни характеристики

По време на монтажа вземете предвид посоката на движение на течността, която е обозначена със стрелките на устройството. В процеса на работа се използват технологии, които са предвидени за определен тип тръби и материал за производство на помпа за изпомпване на вода. Полимерните тръби ще трябва да бъдат запоени, металопластичните тръби са свързани с фитинги. Целостта на конструкцията се проверява при работещ двигател. Инсталирането на оборудването се извършва, като се вземат предвид приложените инструкции.

Критерии за избор на определена схема

Що се отнася до гражданските и индустриалните сгради, увеличаването на налягането в техните мрежи може да се извърши по три начина. Вече споменахме резервни резервоари и помпени агрегати.

Третият начин е използването на хидропневматични инсталации. За да изберат най-оптималния вариант от тях, дизайнерите трябва да знаят какъв ще бъде режимът на консумация на вода и какъв натиск на входа на тръбопровода в сградата трябва да бъде гарантиран.

Още малко за резервоарите под налягане

Тези контейнери се наричат ​​регулиращи контейнери. Основната им задача е да натрупват вода с нейното нестабилно количество, която може да се използва не само като питейна вода, но и за гасене на пожар. Кратка инструкция с приблизителна диаграма, която дадохме по-горе - в таблицата.

Когато се използва опцията за увеличаване на налягането с резервоар, най-оптимална е схемата с горните тръбопроводи, която се използва главно в нискоетажни индустриални сгради. В този случай както резервоарът, така и самата магистрала са разположени в най-високата точка на сградата - на техническия етаж под покрива.


Технически под на покрива: горна жична система

Така:

 • В многоетажна сграда, особено жилищна, интензивният анализ на водата през деня предотвратява пълненето на резервоара. И понякога, дори през нощта, външната мрежа не осигурява такъв натиск, който е необходим за създаване на резерв. В този случай резервоарите също са инсталирани на тавани, но в същото време помпените помпи със сигурност са въведени в системата.
 • Резервоарът е изработен от стоманена ламарина със защитно покритие и е правоъгълен или цилиндричен. Под него, за събиране и източване на кондензат, е монтиран метален или стоманобетонен палет.
 • В горната част към резервоара е свързан захранващ тръбопровод и е свързан с поплавъчния клапан. Разпределителната линия е разположена в долната част на резервоара. Осигурен е и преливник, разположен приблизително на нивото на две трети от височината на резервоара.
 • Неговият диаметър е два пъти по-голям от диаметъра на захранващата тръба. Отгоре е снабден с фуния, а отдолу е свързан с канализацията. За да се счупи струята, връзката се осъществява през междинен резервоар с водно уплътнение. Дренажната тръба също е свързана с преливната тръба, през която се осъществява изтичането на кондензат от палета.


Домашно водоснабдяване с превключвател за налягане и контролен резервоар

По същия принцип работят автономните системи, при които резервоар под налягане (хидравличен акумулатор) играе основна роля. Единствената разлика е в обема на резервоара и характеристиките на помпите, използвани в системата.

Подобрете инсталациите

Такова оборудване се използва в ситуации, когато липсата на натиск в системата се усеща не само периодично, но и систематично:

 • Основните елементи на бустерните агрегати са центробежни помпи. В звеното има поне два от тях, тъй като единият винаги трябва да е в резерв.
 • Помпите и електродвигателят са монтирани върху фундамент и са адекватно омекотени и звукоизолирани. И въпреки това те не се използват в жилищни помещения, както и в медицински, детски и образователни институции. По принцип това е прерогатива на индустриалните сгради.
 • Помпите се избират въз основа на тяхната производителност и натоварване. Освен това с резервоар за вода ще се получи един дебит от литри в секунда и без него той ще бъде напълно различен. Когато главата във външната мрежа не достигне 5 м, резервоарът може да бъде разположен точно пред помпения агрегат.
 • Днес в жилищни многоетажни сгради се използват хидропневматични инсталации, които са много по-напреднали и икономични. Тяхната работа е напълно автоматизирана, тъй като помпите се включват и изключват по команда на сензорите.


Автоматична инсталация за повишаване на налягането в мрежата

 • На снимката, представена по-горе за яснота, виждате, че инсталационният комплект включва контролен шкаф, в който всъщност е концентрирана цялата автоматизация. Хидропневматичният агрегат има по-сложна конфигурация от конвенционалната помпена станция.
 • В него освен запечатан контейнер, помпа и контролни устройства има още компресор и въздушен резервоар. Сгъстен въздух от него се подава към хидравличния резервоар. Налягането на въздуха надвишава работното налягане в резервоара за съхранение. С консумацията на вода от него налягането ще намалее.
 • Когато индикаторът достигне предварително определен минимум, който се определя от превключвателя за налягане, по негова команда помпата ще се включи, която ще изпомпва вода в резервоара. Когато нормалната граница бъде достигната, отново по команда на сензора помпата ще се изключи.

По този начин помпата не трябва да работи непрекъснато и се активира само при необходимост. Всички битови помпени станции работят на същия принцип.

Фактори, водещи до намаляване на главата

Ако говорим за централизирано водоснабдяване, тук можем да отбележим такива фактори, които допринасят за намаляване на налягането в тръбопроводите.

То:

 • Мащабно изтичане на вода в мрежата, чийто пик настъпва през напоителния сезон;
 • Висока степен на износване на тръбопровода. Като правило се сглобява от стоманени тръби и този материал корозира с течение на времето. Отпадъците се утаяват по вътрешните им стени и просветът им значително намалява;
 • Недостатъчно мощно помпено оборудване, експлоатирано от разпределителната станция, или неговата неизправност;
 • Лошо захранване, поради което помпите са принудени да стоят на празен ход;
 • Счупена плътност на тръбопровода или фитингите, което води до течове;


Частният сектор консумира най-много вода


Вътрешна корозия на водопроводи


Изтичане на вода от главната


Организация на автономно водоснабдяване от подземен водоприемник

 • Сезонното увеличение на използването на водата не се отнася за онези частни имоти, които не се хранят от централната мрежа, но имат собствен подземен източник.
 • В този случай намаляването на налягането в мрежата може да бъде свързано с недостатъчен дебит на кладенеца или кладенеца. Този проблем изисква сериозно решение и тези, които са се сблъсквали с него, трябва да търсят материали по тази тема.
 • Причините за недостатъчното налягане в автономната мрежа също могат да бъдат грешен избор на помпено оборудване или неговата неизправност. Много по-лесно е да ги премахнете - както и да разрешите проблема с натиска върху горните етажи на къщата.

На помощ идват едни и същи акумулатори, които могат да бъдат инсталирани поне на всеки етаж. Така че, нормалното водоснабдяване у дома при ниско налягане днес изобщо не е проблем. В същото време финансовите инвестиции за въвеждане на бустерна инсталация във високата магистрала или инсталиране на битова помпена станция във водопроводната мрежа на частна къща не могат да се нарекат прекомерни.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни