Ще подменим отоплителни батерии в апартамент, къща и офис

Класификация на еднотръбни отоплителни системи

При този тип отопление няма разделяне на връщащи и захранващи тръбопроводи, тъй като охлаждащата течност след напускане на котела преминава през един пръстен, след което отново се връща в котела. Радиаторите в този случай имат последователно разположение. Във всеки от тези радиатори охлаждащата течност влиза на свой ред, първо в първия, след това във втория и т.н. Температурата на охлаждащата течност обаче ще намалее и последният нагревател в системата ще има температура по-ниска от първата.

Класификацията на еднотръбните отоплителни системи изглежда така, всеки от типовете има свои собствени схеми:

 • затворени отоплителни системи, които не комуникират с въздуха. Те се различават по свръхналягане, въздухът може да се изпуска само ръчно посредством специални клапани или автоматични въздушни клапани. Такива отоплителни системи могат да работят с кръгови помпи. Такова отопление може да има и дънно окабеляване и съответна верига;
 • отворени отоплителни системи, които комуникират с атмосферата с помощта на разширителен резервоар за изхвърляне на излишния въздух. В този случай пръстенът с охлаждащата течност трябва да бъде поставен над нивото на отоплителните устройства, в противен случай въздухът ще се събира в тях и циркулацията на водата ще бъде нарушена;
 • хоризонтално - в такива системи тръбите за охлаждащата течност са поставени хоризонтално. Това е чудесно за частни едноетажни къщи или апартаменти, където има автономна отоплителна система. Еднотръбният тип отопление с по-ниско окабеляване и съответната схема е най-добрият вариант;
 • вертикални - тръбите за охлаждаща течност в този случай са поставени във вертикална равнина. Тази отоплителна система е най-подходяща за частни жилищни сгради с два до четири етажа.

Долно и хоризонтално окабеляване на системата и нейните схеми

Циркулацията на охлаждащата течност в хоризонталната схема за полагане на тръби се осигурява от помпа. А захранващите тръби са разположени над или под пода. Хоризонталната линия с долното окабеляване трябва да бъде положена с лек наклон от котела, докато радиаторите трябва да бъдат поставени на едно и също ниво.

В къщи с два етажа подобна електрическа схема има два щранга - захранване и връщане, докато вертикалната схема позволява по-голям брой от тях. По време на принудителна циркулация на отоплителния агент с помощта на помпа стайната температура се повишава много по-бързо. Следователно, за да се монтира такава отоплителна система, е необходимо да се използват тръби с по-малък диаметър, отколкото в случаите на естествено движение на охлаждащата течност.

трябва да е 60 градуса

На тръбите, които влизат в подовете, трябва да инсталирате клапани, които ще регулират подаването на топла вода към всеки етаж.

Помислете за някои електрически схеми за еднотръбна отоплителна система:

 • вертикална схема на хранене - може да има естествена или принудителна циркулация. При липса на помпа охлаждащата течност циркулира чрез промяна на плътността по време на охлаждане по време на топлообмен. От котела водата се издига в основната линия на горните етажи, след това се разпределя по щранговете към радиаторите и се охлажда в тях, след което отново се връща в котела;
 • схема на еднотръбна вертикална система с дънно окабеляване. В схема с по-ниско окабеляване връщащите и захранващите тръби минават под отоплителните устройства и тръбопроводът е положен в мазето. Охлаждащата течност се подава през канализацията, преминава през радиатора и се връща надолу към мазето през водосточната тръба.При този метод на окабеляване топлинните загуби ще бъдат значително по-малки, отколкото когато тръбите са на тавана. И ще бъде много лесно да се поддържа отоплителната система с тази електрическа схема;
 • схема на еднотръбна система с горно окабеляване. Захранващият тръбопровод в тази електрическа схема е разположен над радиаторите. Захранващата линия минава под тавана или през тавана. По тази магистрала щранговете се спускат и радиаторите са прикрепени към тях един по един. Обратната магистрала минава или по пода, или под него, или през мазето. Такава електрическа схема е подходяща в случай на естествена циркулация на охлаждащата течност.

Не забравяйте, че ако не искате да вдигнете прага на вратите, за да положите захранващата тръба, можете плавно да я спуснете под вратата върху малко парче земя, като същевременно поддържате общия наклон.

Как да изключите щранг за отопление и да го стартирате след ремонт

За да поправите щрангове, първо трябва да нулирате системата и след приключване на ремонтните дейности се извършва рестартиране. Изпълнението на тези операции трябва да се извършва съгласно определен алгоритъм.

Долен пълнеж

Първо трябва да намерите подходящите клапани. Можете да ги намерите, като се фокусирате върху стълбите и разположението на отоплителните устройства. Ако е необходимо, можете да се качите на горния етаж и да видите как се намира преградата. За да източите щранговете, развийте запушалките или отворете предпазните клапани.
След като завършите тази работа, можете да затворите изпусканията и много бавно да напълните системата с вода. Бавността на този процес се дължи на факта, че когато системата се напълни бързо, може да възникне воден чук. Ако има винтови клапани, водата трябва да се движи в посоката, посочена от стрелката на тялото - в противен случай клапанът може да се счупи, след което ще трябва да нулирате отоплителната система в цялата къща.

експлоатационен живот на щрангове за отопление
След това можете напълно да отворите клапаните и да обезвъздушите налягането на въздуха на горния етаж. Кранът на Маевски обикновено се намира в щепсела на радиатора или в горната част на джъмпера. Нулирането и стартирането ще бъдат значително опростени, ако всички клапани, инсталирани в системата, са сферични кранове.

Горен пълнеж

В този случай е много по-лесно да започнете отоплението, но са необходими много повече действия за нулиране на системата. Първо, таванският щранг е блокиран и след като е инсталиран в мазето. Сега можете да отворите нулирането. За да предотвратите възможна грешка при изключване на системата на тавана, струва си да започнете от броя на вложките в бутилирането от разположената забележителност.
След приключване на работата можете да затворите разреждането и много бавно да напълните щранга. Наложително е да се спазва посоката на движение на водата. И двата клапана вече могат да бъдат отворени. Не е необходимо да се изпуска въздухът: той ще се премести в разширителния резервоар на тавана.

Еднотръбна отоплителна система плюсове и минуси

Ползи

Еднотръбната отоплителна система има както предимства, така и недостатъци. Предимствата включват следното:

 • възможността да се покрие цялата площ на сградата със затворен пръстен, което не зависи от оформлението на сградата;
 • възможността за свързване на някои допълнителни устройства към отоплителната система, например топли подове, отопляеми релси за кърпи или оборудване на вградена циркулационна помпа;
 • възможно е насочването на охлаждащата течност в една или друга посока. Например, в хода на циркулацията можете да бъдете първият, който насочва по-студените помещения, които често се проветряват. В същите двутръбни системи тази функция се свежда до местоположението на котела;
 • лекота на монтажната работа. Няма толкова много материали, а разходите за тяхното закупуване и самата работа ще бъдат много по-ниски, отколкото при инсталиране на двутръбна система;
 • с внимателно поставяне на отоплителни устройства и правилни тръбопроводи, разликата в температурите в различните помещения може да бъде сведена до минимум, но няма да е възможно да се справим напълно с това явление.

недостатъци

Недостатъците на еднотръбната система са:

 • наличието на специални изисквания за диаметъра на ключовия тръбопровод;
 • в първия радиатор температурата ще бъде най-висока, а в следващите ще бъде по-ниска поради постоянното примесване към потока на охлаждащата течност от вече преминалите радиатори;
 • последните радиатори трябва да имат по-голяма площ от първите, за да не е твърде студено;
 • по-добре е да не поставяте повече от 10 радиатора на един клон, тъй като равномерното отопление по този начин няма да работи.

Изравняването на температурния режим възниква поради промяната в броя на радиаторните секции и инсталирането на специални джъмпери, термостатични клапани, клапани, регулатори или сферични кранове. Препоръчително е да имате на разположение циркулационна помпа, а за да може по-добре топлата вода да преминава през тръби и радиатори, трябва да инсталирате специален колектор за ускорение. В двуетажни къщи това не е необходимо.

Ако окабеляването е от горния тип, тогава захранващата тръба е в състояние да създаде естествено налягане, но при такава схема трябва да се монтират тръби с голям диаметър и това ще се отрази негативно на външния вид на вашия интериор. Ето защо, ако е възможно да поставите окабеляването под подовото покритие, ще бъде много по-добре.

Също така съветваме при инсталиране на радиатори в двуетажна сграда, за да се регулира отоплението, да се направи паралелно свързване на батериите с монтиране на кранове на входовете. Също така, така че температурата на втория етаж да бъде равномерно разпределена, вместо радиатори, можете да закупите система за подово отопление.

Както можете да видите, еднотръбната система по отношение на работата може да има редица трудности. Например, той изисква индикатори за високо налягане и за да работи нормално, препоръчително е да използвате мощна помпа и това е не само ненужна неприятност, но и големи разходи. Освен това в едноетажна сграда ще са необходими вертикален чучур и разширителен тавански резервоар.

Въпреки това, въпреки това, предимствата на това решение са все още по-големи.

Двутръбна хоризонтална отоплителна система - характеристики на приложение


Схема на двутръбна отоплителна система. Щракнете за уголемяване.

Днес нито една жилищна сграда няма система, която да изчислява консумацията на вода постоянно; естествено никой не инсталира дросели на отделни щрангове.

За да се изравнят температурите на топлоносителите на различни разстояния от асансьора, се използват връщащи и захранващи тръбопроводи, които се намират в сутерена (вид отоплително легло).

Тези тръбопроводи имат много по-голям диаметър от отоплителните тръби.

Струва си да се отбележи, че днес в новите къщи, когато контролът върху строителните организации и техните специфики на работа са станали по-малко строги, използването на тръби с абсолютно еднакъв размер и диаметър върху щрангове и подпори се практикува активно.

Строителите започнаха да използват тънкостенни тръби, които са инсталирани върху заваряването на клапани, което не отговаря на предишните стандарти и размери.

Резултатът от такива грешки е студените радиатори в апартаментите на живущите, които се намират на голямо разстояние от асансьорния блок. Много често такива апартаменти са точно ъглови апартаменти, които имат обща стена с улицата.

Двутръбната хоризонтална отоплителна система в жилищни сгради има една отличителна черта. За нормалното си функциониране водата трябва да циркулира през щранговете, като непрекъснато се издига и пада през тръбите. В случай, че нещо пречи на това движение, батериите ще останат студени.

Мнозина се интересуват от въпроса: "Какво трябва да се направи, ако системата у дома работи, а радиаторите не се загряват или имат стайна температура?"

Първата стъпка е да се уверите, че клапаните на щранга са отворени. Ако всички агнета и знамена са в положение „отворено“, трябва да изключите един от сдвоените щрангове (тези съвети са валидни само за къщи с двутръбна отоплителна система).

За да го блокирате, трябва да слезете в мазето (тук обикновено се намират и двете легла) и да отворите вентилационния отвор, разположен до тях.

След това трябва да следвате: ако водата идва с абсолютно нормално налягане, тогава няма пречки за нормалната циркулация, без да се взема предвид наличието на въздух в горните точки.

За да премахнете стайната температура на батериите в апартамента, трябва да източите възможно най-много вода от системата. Необходимо е да се източи, докато не се чуе характерното „изсмъркване“ на въздуха и водата в тръбите и от крана излезе мощна струя гореща вода.

В този случай ще трябва да се изкачите до най-високия етаж и да обезвъздушите там. След всички извършени манипулации, циркулацията трябва да бъде възстановена.

Ако водата все още не тече, наложително е да рестартирате щранга в обратна посока. Може би на някое място е заседнало малко парче люспи или шлака. Противотокът може лесно да го извади.

Струва си да се отбележи, че ако след всички подобни действия щрангът, въпреки това, не отиде да се разреди, е необходимо да започнете да търсите стаята, в която наскоро е извършен ремонтът, и там, може би, отоплителните устройства са били променен.

В този случай трябва да сте подготвени за всякакъв обрат на събитията: заглушен и отстранен радиатор без джъмпер, блокиран по неизвестна причина от дросела или напълно изрязани щрангове с тапи в двата края.

Във всеки случай ще намерите потвърждение, че човешката глупост няма граници.

Какво е отопление

Имайки предвид отоплението на жилищна сграда, човек не може да се похвали с голям избор. Всички къщи се отопляват по приблизително еднакъв начин. Във всяка стая има чугунен радиатор за отопление (размерите му зависят от размера на помещението и предназначението му), който се захранва с топла вода с определена температура (топлоносител), идваща от топлоцентралата.

Типове, елементи и основни понятия на отоплителни системи
пример за чугунен радиатор

Цялата схема на водоснабдяване обаче може да се различава в зависимост от това какъв вид разпределение на отоплението се осигурява в дадена сграда - еднотръбна или двутръбна. Всяка от тези опции има определени предимства и недостатъци. За да разберете по-добре този въпрос, трябва да знаете точно всичко за първите и вторите. Затова нека ги опишем накратко.

 1. Еднотръбна отоплителна система. Дизайнът му е прост и следователно надежден и евтин. Но все пак не се търси твърде много. Факт е, че попадайки в отоплителната система на къща, охлаждащата течност (топла вода) трябва да премине през всички отоплителни радиатори, преди да влезе в обратния канал (нарича се още "връщане"). Разбира се, чрез нагряване на всички радиатори един по един, охлаждащата течност губи температурата си. В резултат на това, когато достига до последния потребител, водата има относително ниска температура, поради което в последната стая тя може да се различава значително от температурата в тази, до която идва за първи път. Това често причинява недоволство сред жителите. Следователно описаната отоплителна система на многоетажна сграда се използва относително рядко.
 2. Двутръбна отоплителна система. Лишен от онези недостатъци, които са присъщи на гореописаната отоплителна система. Дизайнът на тази система е значително различен. Топлата вода, преминавайки през отоплителния радиатор, не навлиза в тръбата, водеща до следващия радиатор, а веднага в обратния канал.От там той веднага се връща към отоплителната станция, където ще се нагрее до желаната температура. Разбира се, тази опция изисква значително по-високи разходи както за инсталиране на системата, така и за поддръжка. Но тази схема на устройството на отоплителната система ви позволява да осигурите еднаква температура във всички отопляеми сгради. Пример за двутръбна отоплителна система

Това също така дава възможност за инсталиране на измервателен уред за отопление. Като го инсталира на отоплителния радиатор, собственикът може самостоятелно да регулира нивото на отоплението му и съответно да намали разходите за плащане на сметки за отопление. В еднотръбна отоплителна система тази опция не е възможна. Чрез намаляване на количеството топла вода, преминаващо през радиаторите ви, по този начин можете да донесете много проблеми на съседите, до които охлаждащата течност преминава през вашия апартамент. Тоест правилата за отопление в този случай ще бъдат откровено нарушени.

Разбира се, невъзможно е да се промени типа отоплителна система в апартамент; това изисква титанични усилия и огромна работа, която ще засегне цялата къща. Но все пак ще бъде полезно за всеки собственик на апартамент да знае за плюсовете и минусите на различните видове отоплителни системи.

Това видео осигурява широк преглед на различни отоплителни системи.

Бутилиране

В зависимост от местоположението им има две схеми за окабеляване на отоплението.

Нисък

Долно пълнене или отоплителна система с долно окабеляване се използва в повечето съвременни сгради. И дозаторът, и дозаторът за връщане се намират в мазето. Щранговете са свързани по двойки чрез джъмпери, разположени в апартамента на горния етаж или на тавана, в горната част на всяка преграда има отвор за въздух (кранът на Маевски).

Джъмперът между сдвоените щрангове е завършен с въздухоотвод.

Всеки щранг е мост между разпределенията. Неизбежният дисбаланс между щранговете, намиращи се най-близо до асансьора, и най-отдалечените от него щрангове се компенсира от разликата в проходимостта и размера на тръбите. Ето обичайните стойности на дистанционното управление за отоплителния кръг, обслужващ входа в модерна десететажна сграда.

ПарцелDN тръби
Пълнене близо до асансьорната единица50
Пълнене в края на щрангове40
Изправени20-25

Какви са специфичните предимства на долната тръба на отоплителната тръба?

 • Всички клапани на сдвоени щрангове са концентрирани на едно място. За да прекъснете връзката, не е нужно да се качвате на тавана.

Управлението на двойните щрангове е съсредоточено на едно място.

 • Изхвърлянето на охлаждащата течност в техническото мазе по време на ремонти не си представя никакви проблеми.

Но: често мазетата се използват за складови или помощни помещения на магазините. В този случай няма нужда да се казва за някакво предимство, вие сами осъзнавате: ще трябва да изхвърлите щранговете през маркуч в канализацията.

Основният недостатък, който притежава долното окабеляване на отоплителните системи, е трудоемкостта да се стартират в края на нулирането. За да започне циркулацията през всички щрангове, е необходимо да се отдели въздушното пространство. В същото време не всички жители на горните апартаменти могат да направят това и не бива да се забравя за празните помещения.

Горен

Горното пълнене или отоплението с разпределение на горния поток е предсказуемо различно по това, че пълнещата нишка се извежда на тавана. Обратният поток остава в мазето. Всеки щранг е отделен елемент, свободен от други щрангове.

Горен изход за отопление в къща със собствено котелно помещение.

В таванското помещение, в допълнение към изливането на подаването, в този случай има:

 1. Спирачни щрангове от подаването на клапана.
 2. Щепсели за тяхното изпускане (по-правилно, за изсмукване на въздух, необходими за напълно източване на групата на отоплителните устройства).
 3. Разширителен резервоар. Независимо от името, той не компенсира увеличаването на обема на охлаждащата течност по време на отопление (системата не е автономна, а свързана с отоплителната мрежа). Резервоарът, разположен в горната част на захранващия пълнеж, положен с минимален наклон, помага за събирането на въздуха, който се отстранява от там през предпазния клапан.

Такова оформление на отоплителната система се използва масово до около 80-те години на миналия век.

Как изглежда на фона на долния пълнеж?

 • Основният проблем тук е трудоемкостта на нулирането на пускането на отделен щранг. За да го източите напълно, трябва:
 • Затворете клапана на тавана.
 • Затворете клапата в мазето и развийте щепсела.
 • Развийте капачката на тавана.

Любопитно е: цялата къща има отоплителна система с горна захранваща окабеляване, изхвърлена и пусната много по-лесно, особено ако изхвърлянето от разширителния резервоар за отопление се извежда към асансьорната единица. Уви: изхвърлянето на къща е свързано със загуба на огромно количество охлаждаща течност, което е нежелателно от гледна точка на спестяване на топлинна енергия.

 • Основното предимство на горния пълнеж е, че изстрелването е изключително просто и не зависи от жителите на къщата. Достатъчно е само бавно (така че да няма воден чук) да отворите вентилите на къщата на подаването и връщането, след което остава само да изхвърлите въздушното пространство от разширителния резервоар.

Разширителен резервоар с изпускане, насочено към канализационната система.

Характеристики на гравитационните системи

Поради факта, че се формират турбулентни потоци, не могат да се извършват точни изчисления на системите, поради което при проектирането им се вземат осреднени стойности за това:
• максимално повдигнете точката на ускорение;

• използвайте широки тръби за доставка;

Освен това, от началото на първата дивергенция към всяка следваща, тръба с по-малък диаметър е свързана чрез равна на нея стъпка, която използва инерционни потоци.

Има и други характеристики на инсталацията на гравитационни системи. Така че, тръбите трябва да се полагат под ъгъл от 1-5%, което се влияе от дължината на тръбопровода. Ако системата има достатъчна разлика във височините и температурите, можете да използвате хоризонтално окабеляване.

Важно е да се гарантира, че няма зони с отрицателен ъгъл, тъй като те не могат да бъдат достигнати от движението на охлаждащата течност поради образуването на въздушни задръствания в тях.

Така че принципът на действие може да се основава на отворен тип или да бъде от мембранен (затворен) тип. Ако монтажа правите в хоризонтална ориентация, препоръчително е да инсталирате кранове на Mayevsky на всеки радиатор. тъй като с тяхна помощ е по-лесно да се премахне задръстванията на въздуха в системата.

Вижте видеото, в което специалистът говори за условията за възможността за използване на гравитационна, безпомпана, гравитационна отоплителна система:

Класификация на системите за централно отопление

Разнообразието от схеми за организиране на централно отопление, което съществува днес, дава възможност да се класират според някои критерии за класификация.

Според режима на потребление на топлинна енергия

 • сезонно, топлоснабдяването се изисква само през студения сезон;
 • целогодишно, изискващо постоянно топлоснабдяване.

По вида на използваната охлаждаща течност

 • вода - това е най-често срещаният вариант за отопление, използван за отопление на жилищна сграда; такива системи са лесни за експлоатация, позволяват транспортиране на охлаждащата течност на големи разстояния без влошаване на качествените показатели и регулиране на температурата на централизирано ниво, а също така се характеризират с добри санитарни и хигиенни качества.
 • въздух - тези системи позволяват не само отопление, но и вентилация на сгради; поради високата цена обаче такава схема не се използва широко;

Фигура 2 - Схема за въздушно отопление и вентилация на сградите

 • пара - се считат за най-икономични, тъй като тръбите с малък диаметър се използват за отопление на къщата, а хидростатичното налягане в системата е малко, което улеснява работата. Но такава схема на топлоснабдяване се препоръчва за онези обекти, които освен топлина изискват и водни пари (главно промишлени предприятия).

По метода на свързване на отоплителната система към топлоснабдяването

 • независим, при който топлоносителят, циркулиращ през отоплителните системи (вода или пара), загрява топлоносителя, подаван към отоплителната система (вода) в топлообменника;

Фигура 3 - Независима система за централно отопление

 • зависим, при който отоплителният топлоносител, нагрят в топлинния генератор, се подава директно към потребителите на топлина през мрежите (виж фигура 1).

По метода на свързване към системата за водоснабдяване с топла вода

 • отворена, топла вода се взема директно от отоплителната мрежа;

Фигура 4 - Отворена отоплителна система

 • затворено, в такива системи водата се взима от общия водопровод и отоплението му се извършва в мрежовия топлообменник на централното тяло.

Фигура 5 - Затворена система за централно отопление

Принципът на действие на гравитационната отоплителна система

Принципът на действие на отоплението изглежда прост: водата се движи през тръбопровода, задвижвана от хидростатичната глава, която се появи поради различната маса на нагрята и охладена вода. Такава структура се нарича още гравитация или гравитация. Циркулацията е движението на охладената течност в батериите и тежката течност под налягането на собствената си маса надолу към нагревателния елемент и изместването на леко нагрятата вода в захранващата тръба. Системата работи, когато котелът с естествена циркулация е разположен под радиаторите.

В отворени вериги той комуникира директно с външната среда и излишният въздух излиза в атмосферата. Обемът на водата, който се увеличава от отоплението, се елиминира, постоянното налягане се нормализира.

Естествената циркулация е възможна и в затворена отоплителна система, ако е снабдена с разширителен съд с мембрана. Понякога структурите от отворен тип се преобразуват в затворени. Затворените вериги са по-стабилни в експлоатация, охлаждащата течност не се изпарява в тях, но те също са независими от електричеството. Какво влияе върху циркулиращата глава

Циркулацията на водата в котела зависи от разликата в плътността между гореща и студена течност и от разликата във височината между котела и най-ниския радиатор. Тези параметри се изчисляват дори преди да започне инсталирането на отоплителния кръг. Естествената циркулация възниква, защото температурата на връщане в отоплителната система е ниска. Охлаждащата течност има време да се охлади, като се движи през радиаторите, тя става по-тежка и с масата си изтласква нагрятата течност от котела, принуждавайки я да се движи през тръбите.

Типове, елементи и основни понятия на отоплителни системи

Диаграма на циркулацията на водата в котела

Височината на нивото на батерията над котела увеличава налягането, помагайки на водата да преодолее по-лесно съпротивлението на тръбите. Колкото по-високи са радиаторите спрямо котела, толкова по-голяма е височината на охладената възвратна колона и с по-голямото налягане тя изтласква нагорещената вода нагоре, когато стигне до котела.

Плътността също регулира налягането: колкото повече водата се загрява, толкова по-малка става плътността й в сравнение с връщането. В резултат на това той се изтласква с по-голяма сила и налягането се увеличава. Поради тази причина гравитационните отоплителни конструкции се считат за саморегулиращи се, защото ако промените температурата на нагряване на водата, налягането върху охлаждащата течност също ще се промени, което означава, че нейната консумация ще се промени.

По време на монтажа котелът трябва да бъде поставен на дъното, под всички останали елементи, за да се осигури достатъчна глава на охлаждащата течност.

Какво е

Нека започнем с описанието на общите принципи на отоплителната система.

Отоплението на отоплителните устройства се осигурява от циркулацията на топлоносителя през тях (промишлена вода, антифриз, етилен гликол и др.). Циркулацията изисква диференциал, създаден между входа и изхода на устройството.

Този спад може да бъде осигурен по няколко начина:

 • Свързване чрез асансьор към отоплителна мрежа, където се поддържа разлика в налягането от 2 - 3 kgf / cm2 между захранващата и връщащата тръби.

Нюанс: след асансьора разликата между сместа и връщането е много по-малка - 0,2 - 0,3 kgf / cm2. Превишаването на тази стойност би направило циркулацията прекалено бърза. Последици - шум в тръбите и висока температура на връщащата тръба.

 • Циркулационна помпа.
 • Разликата в плътността на топлата и студената охлаждаща течност в така наречените гравитационни (гравитационни) системи.

Очевидно е, че във всички случаи е необходимо да се гарантира, че всеки нагревател е свързан към общата система с две връзки. Това може да се направи по няколко коренно различни начина.

СхемаКратко описание
Единична тръбаНагревателите са свързани към обща кръгова верига
ДвутръбнаНагревателните устройства са свързани между захранващия и връщащия тръбопроводи, които минават по целия периметър на отопляваните помещения
КолекционерВсеки нагревател е оборудван със собствена двойка връзки, свързани към общ колектор

Любопитно е: в жилищните сгради преобладават смесени схеми за свързване на радиатори. Наличието на специално запълване за подаване и връщане на отоплението прави системата двутръбна; в същото време батериите често се комбинират последователно в щранга.

Изчисляване на мощността

Ефективната топлинна мощност на котела се изчислява по същия начин, както във всички останали случаи.

По площ

Най-простият начин е изчисляването на площта на помещението, препоръчано от SNiP. 1 кВт топлинна мощност трябва да падне върху 10 м2 от площта на помещението. За южните райони се взема коефициент 0,7 - 0,9, за средната зона на страната - 1,2 - 1,3, за районите от Далечния север - 1,5-2,0.

Както всяко грубо изчисление, този метод пренебрегва много фактори:

 • Височината на таваните. Това далеч не е стандартните 2,5 метра навсякъде.
 • През отворите изтича топлина.
 • Разположението на стаята вътре в къщата или срещу външните стени.

Типове, елементи и основни понятия на отоплителни системи

Всички методи за изчисление дават големи грешки, поради което топлинната мощност обикновено се включва в проекта с определен марж.

По обем, като се вземат предвид допълнителни фактори

По-точна картина ще бъде дадена от друг метод на изчисление.

 • Основата е топлинна мощност от 40 вата на кубичен метър въздушен обем в помещението.
 • Регионалните коефициенти се прилагат и в този случай.
 • Всеки прозорец със стандартен размер добавя 100 вата към нашата оценка. Всяка врата е 200.
 • Разположението на стаята срещу външната стена ще даде, в зависимост от нейната дебелина и материал, коефициент от 1,1 - 1,3.
 • Частна къща с улица отдолу и отгоре не е топла съседни апартаменти, се изчислява с коефициент 1,5.

Въпреки това: това изчисление ще бъде МНОГО приблизително. Достатъчно е да се каже, че в частни къщи, построени с помощта на енергоспестяващи технологии, в проекта е включена отоплителна мощност от 50-60 вата на КВАДРАТЕН метър. Твърде много се определя от изтичане на топлина през стени и тавани.

Характеристики на горното окабеляване

Водното отопление с горно окабеляване се използва, когато няма възможност за полагане на захранващите и връщащите линии с охлаждащата течност в замазката, на нивото на пода или в мазето. Тази опция за захранване на работната среда е търсена и при инсталиране на отоплителна система с естествена циркулация.

Предимствата на топлопроводната отоплителна верига включват:

 • лекота на монтаж... Тръбопроводът може да бъде скрит в таванни конструкции или на тавана, което подобрява естетическото възприятие на комуникациите. Когато инсталирате магистрали с охлаждаща течност под тавана, трябва да се вземе предвид поставянето на мебели, като се избягва затварянето на тръбите;
 • ниски топлинни загуби... Нагретият въздух в помещението се издига и компенсира топлопредаването на тръбите, поради което значителна част от топлинната енергия постъпва в отоплителните устройства;
 • добро хидродинамично представяне... Използвайки аксонометрия и хидравлична методология за изчисление, е възможно да се проектира отоплителна система с минимален брой ъглови завои и разклонения.

Основните недостатъци на мрежата с горното окабеляване е увеличаването на разходите за закупуване на материали. Освен това става необходимо да се инсталира по-мощно отоплително оборудване поради увеличаване на обема на охлаждащата течност.

В зависимост от конструктивните характеристики мрежата с горно захранване на работната среда може да бъде еднотръбна или двутръбна.

Разработване на проект за отоплителна система

Отоплителното устройство, започвайки от въвеждащата система и завършващо с отоплителни радиатори, се създава веднага след изграждането на рамката на жилищна сграда. Разбира се, по това време трябва да бъде разработен, тестван и одобрен проект за отопление на жилищна сграда.

И на първия етап често възникват редица трудности, както при изпълнението на всяка друга, много сложна и важна работа. Като цяло отоплителната система на жилищна сграда е сложна.

Мощността на отоплителната система може да зависи от силата на вятъра във вашия район, материала, от който е построена сградата, дебелината на стените, размера на помещенията и много други фактори. Дори два еднакви апартамента, единият от които се намира на ъгъла на сграда, а другият в центъра му, изискват различен подход.

В крайна сметка, силен вятър през зимния сезон охлажда външните стени доста бързо, което означава, че топлинните загуби на ъглов апартамент ще бъдат много по-високи.

Типове, елементи и основни понятия на отоплителни системи

Следователно те трябва да бъдат компенсирани чрез инсталиране на по-големи отоплителни радиатори. Само опитни специалисти, които знаят как точно работи цялото оборудване и как работят, могат да вземат предвид всички нюанси, избират най-добрите решения.

Начинаещ, който реши да изчисли отоплителната система в жилищна сграда, ще бъде обречен на провал от самото начало. И това не само ще доведе до значително разхищение на ресурси, но и ще изложи живота на жителите на къщата в опасност.

Изправени

Разпределението на охлаждащата течност за отоплителни устройства в частна къща е възможно хоризонтално и вертикално (стоящо). В жилищните сгради в различни зони тези схеми съществуват едновременно: ако пълненето винаги е хоризонтално окабеляване, тогава щрангът е вертикално окабеляване.

Какво е полезно да знаете за щранговете в жилищна сграда?

 • Нито на един етаж, с изключение на горния в къща с долно пълнене, ако връзките на радиатора са свързани към сдвоените щрангове. Ако вмъкнете отоплително устройство между захранващите и връщащите щрангове на петия етаж на десет етажна сграда, обитателите на горните етажи ще замръзнат: циркулацията над вложката всъщност ще спре.
 • В сгради с нови проекти един от сдвоените щрангове често не работи (с други думи, той не е свързан с батериите). Схемата за окабеляване на отоплението с щрангове на празен ход позволява сдвоените щрангове да бъдат заобиколени от мазето, без участието на жителите. Достатъчно е само да се монтира отдушник на празен ход вместо щепсел и да се изпревари за изпускане: въздушната брава напълно ще излети отпред на водата.
 • В stalinkas два радиатора често са свързани паралелно към един щранг, без да се променя диаметърът. Заедно с това самият щранг е джъмпер между техните облицовки. Такива

окабеляването на отоплителната система работи напълно, но само с огромен (DU25) диаметър на връзките.

Тази връзка е чувствителна към диаметъра на връзките.

Практическо последствие: ако искате да замените окабеляването между апартаментите със собствените си ръце, или да използвате тръби за отопление със същия диаметър, или да регулирате джъмпера. Инструкцията се дължи на факта, че с диаметър на джъмпера 25 mm и връзки с номинален отвор 15-20, батериите просто ще бъдат студени.

Централизирана отоплителна система

Никой няма да спори, че централизираната система за подаване на топлина към жилищните сгради, във вида, в който сега съществува, меко казано, е морално остаряла.

Не е тайна, че загубите по време на транспортиране могат да достигнат до 30% и ние трябва да платим за всичко това. Избягването на централното отопление в жилищна сграда е труден и обезпокоителен процес, но първо, нека разберем как работи.

Отоплението на многоетажна сграда е сложна инженерна конструкция.Има цял набор от канали, разпределители, фланци, които са свързани с централен блок, така нареченият асансьор, чрез който се регулира отоплението в жилищна сграда.

Типове, елементи и основни понятия на отоплителни системи

Схема за отопление с две тръби.

Сега няма смисъл да говорим подробно за тънкостите на работата на тази система, тъй като професионалистите се занимават с това, а обикновеният човек просто не се нуждае от това, защото тук нищо не зависи от него. За по-голяма яснота е по-добре да разгледаме схемата за подаване на топлина в апартамент.

Долен пълнеж

Както подсказва името, схемата за разпределение на дъното за пълнене осигурява захранването на отоплителната среда отдолу нагоре. Класическо отопление на 5-етажна сграда, сглобена по този принцип.

Като правило захранването и връщането се инсталират по периметъра на сградата и се движат в мазето. В този случай захранващите и връщащите щрангове са джъмпер между линиите. Това е затворена система, която се издига до последния етаж и се спуска обратно в мазето.

Типове, елементи и основни понятия на отоплителни системи

Два вида пълнене в сравнение.

Въпреки факта, че тази схема се счита за най-простата, пускането й в експлоатация е обезпокоително за ключарите. Факт е, че в горната точка на всеки щранг е монтирано устройство за обезвъздушаване, така нареченият кран на Маевски. Преди всяко стартиране трябва да освободите въздух, в противен случай въздушната ключалка ще блокира системата и щрангът няма да се нагрее.

Важно: някои жители на екстремните етажи се опитват да преместят клапана за обезвъздушаване на тавана, за да не се сблъскат с работниците в жилищните и комуналните услуги всеки сезон. Това преобразуване може да бъде скъпо.

Таванско помещение - стаята е студена и ако спрете отоплението за един час през зимата, тръбите на тавана ще замръзнат и ще се спукат.

Сериозен недостатък тук е, че от едната страна на пететажната сграда, където входът минава, батериите са горещи, а от противоположната страна са хладни. Това важи особено за долните етажи.

Опция за свързване на радиатора.

Горен пълнеж

Отоплителното устройство в девететажна сграда е направено по съвсем различен принцип. Линията за захранване, заобикаляйки апартаментите, незабавно се отвежда до горния технически етаж. Тук са базирани и разширителен резервоар, клапан за обезвъздушаване и система от клапани, което ви позволява да отрежете целия щранг, ако е необходимо.

В този случай топлината се разпределя по-равномерно върху всички радиатори на апартамента, независимо от местоположението им. Но тук идва друг проблем, отоплението на първия етаж в девететажна сграда оставя много да се желае. В края на краищата, след като премине през всички етажи, охлаждащата течност се спуска вече едва топла, можете да се борите с това само чрез увеличаване на броя на секциите в радиатора.

Важно: в този случай проблемът със замръзването на водата на техническия под не е толкова остър. В края на краищата напречното сечение на захранващата линия е около 50 мм, плюс в случай на авария можете за няколко секунди напълно да изхвърлите вода от целия щранг, просто трябва да отворите отвора за въздух на тавана клапата в мазето

Типове, елементи и основни понятия на отоплителни системи

Температурен баланс

Разбира се, всеки знае, че централното отопление в жилищна сграда има свои собствени ясно регламентирани стандарти. Така че по време на отоплителния сезон температурата в стаите не трябва да пада под +20 ºС, в банята или в комбинираната баня +25 ºС.

Типове, елементи и основни понятия на отоплителни системи

Модерно отопление на нови сгради.

С оглед на факта, че кухнята в старите къщи не се различава в голям квадрат, плюс това е естествено отопляема поради периодичната работа на фурната, допустимата минимална температура в нея е +18 ºС.

Важно: всички горепосочени данни са валидни за апартаменти, разположени в централната част на сградата. За странични апартаменти, където повечето стени са външни, инструкцията предвижда повишаване на температурата над стандартната с 2 - 5 ºС

Типове, елементи и основни понятия на отоплителни системи

Стандарти за отопление по региони.

Как работи

Първо, малко обща информация.

Топлоснабдяването и отоплението на жилищна сграда започва с въвеждането на отоплителната мрежа в къщата.Чрез основата се стартират две линии от най-близката топлинна камера - подаване (през което индустриалната вода, тя също е топлоносител, влиза в сградата) и връщане (водата, съответно, се връща в когенерацията или котелната централа, отделяйки топлина ).

В термокамерата на входа на къщата (като опция - на груповия вход на няколко къщи, разположени в непосредствена близост една до друга) има прекъсващи клапани или кранове.


Топлинна камера на етапа на монтаж

Топлинната точка, известна още като асансьорна единица, съчетава няколко функции:

 • Осигурява минимална температурна разлика между подаването и връщането на отоплителната система;

Справка: горният пик на температурата на подаване е 150 градуса, докато, съгласно температурния график, възвратният поток трябва да се върне към когенерационната централа, охладена до 70 ° С. Подобна разлика обаче би означавала изключително неравномерно нагряване на отоплителните уреди, следователно водата от асансьора навлиза в отоплителния кръг с по-умерена температура - до 95 градуса.


Графика на температурата на захранващите и връщащите линии на отоплителната мрежа в зависимост от външната температура

 • Организира подаването на топла вода към системата за водоснабдяване и нейното спиране в мащаб на къщата в случай на аварии и текущи ремонти;
 • Позволява ви да спрете и нулирате отоплителната система;
 • Позволява ви да правите контролни измервания на температурата и налягането;
 • Осигурява почистване на охлаждащата течност и водата за подаване на топла вода от големи замърсители.

Отоплителната система може да бъде организирана:

 1. С горно пълнене: пълненето на доставката се извършва на тавана или техническия етаж под покрива на къщата, а връщащото пълнене се намира в мазето или под земята. Всеки щранг за отопление се изключва независимо от останалите чрез два крана в горната и долната част на къщата;


Горно пълнене: отоплението се разпределя на тавана

Любопитно е: има и обратна схема - с хранене в мазето и изливане на връщането на тавана. Той обаче е много по-малко популярен и, доколкото авторът знае, се използва главно в малки сгради със собствени котелни помещения.

 1. С долно пълнене: подаването и връщането се отглеждат в мазето; щранговете за отопление са свързани към пълнежа един по един и са свързани по двойки чрез джъмпери на последния етаж или тавана. Всеки джъмпер е снабден с отвор за въздух (клапан на Маевски или конвенционален клапан) за обезвъздушаване на въздушната ключалка.

Системата за БГВ в сгради, построени през 70-те години и в по-стари къщи, обикновено е задънена улица - напълно идентична със системата за водоснабдяване със студена вода. От практическа гледна точка това означава, че горещата вода трябва да се източва дълго време по време на изтеглянето, преди да се нагрее, а релсите за отопляеми кърпи, монтирани на тръбите за подаване на топла вода, се загряват само по време на изтеглянето.


Безизходна система за БГВ: водата трябва да се източва дълго време, преди да се загрее

В по-новите сгради водоснабдяването и отоплението на жилищна сграда функционират според общия принцип - водата циркулира непрекъснато през веригите, осигурявайки постоянна температура на отопляемите релси за кърпи и моментно нагряване на водата по време на парсинга.

За да научите повече за това как е подредена системата за отопление и водоснабдяване на жилищни сгради, видеото в тази статия ще ви помогне.

Двутръбна отоплителна система с най-високи тръби

Инсталирането на двутръбна отоплителна система с горно окабеляване свежда до минимум или премахва много от горните недостатъци. В този случай радиаторите са свързани паралелно.

За монтажа му са необходими много повече материали, тъй като са инсталирани две успоредни линии. През един от тях протича гореща охлаждаща течност, а през другата охладена. Защо тази отоплителна система с горно чекмедже е предпочитана за частни домове? Едно от значителните предимства е относително голямата площ на стаята. Двутръбната система може ефективно да поддържа комфортно ниво на температурата в къщи с обща площ до 400 m².

В допълнение към този фактор, за отоплителна схема с горно пълнене се отбелязват такива важни експлоатационни характеристики:

 • Равномерно разпределение на горещата охлаждаща течност по всички монтирани радиатори;
 • Възможността за инсталиране на контролни клапани не само на тръбопроводите на батериите, но и на отделни отоплителни кръгове;
 • Монтаж на подова система с водно отопление. Разпределителният колектор за топла вода е възможен само при двутръбно отопление.

За организирането на принудително горно пълнене в отоплителната система е необходимо да се инсталират допълнителни възли - циркулационна помпа и мембранен разширителен резервоар. Последният ще замени отворен разширителен резервоар. Но мястото на инсталирането му ще бъде различно. Мембранно запечатаните модели са монтирани на връщащата линия и винаги в прав участък.

Предимството на такава схема е незадължителното спазване на наклона на тръбопроводите, което е характерно за горното и долното разпределение на отоплението с естествена циркулация. Необходимата глава ще се генерира от циркулационна помпа.

Но има ли двутръбна принудителна отоплителна система с въздушно окабеляване някакви недостатъци? Да, и един от тях е зависимостта от електричество. По време на прекъсване на електрозахранването циркулационната помпа спира да работи. При голяма хидродинамична устойчивост естествената циркулация на охлаждащата течност ще бъде затруднена. Следователно, когато се проектира еднотръбна отоплителна система с горно окабеляване, трябва да се извършат всички необходими изчисления.

Също така трябва да вземете предвид следните характеристики на инсталиране и експлоатация:

 • Когато помпата спре, е възможно обратното движение на охлаждащата течност. Следователно в критични зони е необходимо да се монтира възвратен клапан;
 • Прекомерното нагряване на охлаждащата течност може да доведе до превишаване на критичното налягане. В допълнение към разширителния резервоар, въздушните отвори са инсталирани като допълнителна мярка за защита;
 • За да се увеличи ефективността на отоплителната система с горен тръбопровод, е необходимо да се осигури автоматично попълване на охлаждащата течност. Дори леко намаляване на налягането под нормалното може да доведе до намаляване на отоплението на радиаторите.

Видеото ще ви помогне да видите ясно разликата за различните схеми на отопление:

Повечето от отоплителните системи на жилищни сгради и частни къщи са изградени по тази схема. Какви са неговите предимства и има ли недостатъци?

Може ли да се монтира самостоятелна двутръбна отоплителна система?

Типове, елементи и основни понятия на отоплителни системи

Конвектор в двутръбна отоплителна система

Класификация

Нека започнем с преглед на свойствата, които разграничават различните схеми.

Последователно и лъчево окабеляване

В първия случай радиаторите са монтирани към общ тръбопровод. Последователното окабеляване не означава, че всеки радиатор прекъсва основното запълване. Напротив, много често между неговите вложки е монтиран байпас, което прави възможно регулирането на температурния режим на нагревателя независимо от другите.

Важно: при инсталиране на каквито и да било дроселни клапани се изисква байпас. В противен случай ще започнем да регулираме проходимостта не на тръбите на радиатора, а на цялата верига.

Радиално (колекторно) окабеляване означава, че гребени с дросели или клапани са монтирани на захранващите и връщащите тръбопроводи, от които охлаждащата течност се разрежда с двойка връзки към всяко отоплително устройство. Недостатъкът на това решение е очевиден: разходът на тръбите се увеличава многократно.

Защо тогава лъчистата отоплителна система (окабеляване) е толкова популярна?

 • Контролът на температурата е много удобен. От една точка собственикът на къща или апартамент може да регулира топлопреминаването на всеки радиатор.
 • Всяка двойка тръби, водещи от колектора, обслужва само един нагревател. Ако е така, можете да се справите с по-малък диаметър на тръбата, което от своя страна ви позволява да поставите очната линия в замазката или пространството между под-дървените трупи. Тръбите няма да останат в полезрението и да развалят дизайна на стаята.

Снимката показва отоплителен колектор.

Еднотръбни и двутръбни схеми

Разликата между двете е по-лесна за обяснение с примери.

Типична еднотръбна отоплителна система е Leningradka, просто окабеляване, което представлява пълнителен пръстен, положен по периметъра на къщата. Нагревателните устройства го прекъсват или по-правилно са свързани паралелно.

Какво дава подобна реализация на отоплението?

 • Евтиност. Ясно е, че една тръба ще струва по-малко от две.
 • Изключителна устойчивост. Докато охлаждащата течност циркулира във веригата, спирането на нейното движение в отделно отоплително устройство и размразяването му е невъзможно по принцип.

Цената на тези качества е широк диапазон от температури на радиаторите, възможно най-близо до източника на топлина и далеч от него. Преносът на топлина обаче е лесно да се изравни с дросели или чрез промяна на броя на секциите на батерията. Освен това контурът трябва да бъде непрекъснат: врата или панорамен прозорец ще трябва да бъдат обградени чрез изливане отдолу или отгоре.

Хоризонтални еднотръбни опции.

В случай на двутръбно отопление, полагаме две независими линии за пълнене - подаване и връщане. Всеки радиатор е джъмпер между тях.

Важно: балансирането на двутръбното отопление с дросели е задължително. В противен случай целият обем на охлаждащата течност ще премине през близките отоплителни устройства; отдалечените могат да се размразят. Прецеденти имаше.

Тупикови и преминаващи схеми

При безжично окабеляване захранващият пълнеж достига далечната точка на контура, след което охлаждащата течност се връща в началната точка по връщането, движейки се в посока, обратна на първоначалната.

Въпреки това, в случай че отоплителният кръг обгражда цялата къща или апартамент по периметъра, охлаждащата течност може да се върне в началната си точка и да продължи да се движи в същата посока. В този случай схемата се нарича преминаване.

Разбира се, подразделянето на тази основа е възможно само за двутръбни схеми.

Пълнене отгоре и отдолу

Типична схема за пететажни сгради, построени от Съветския съюз, е, когато в двутръбна отоплителна система и двете дози са разположени отдолу, в мазето. Всяка двойка щрангове, свързани на горния етаж, служи като джъмпер между тях. Това е така нареченият долен пълнеж.

Нюанс: от професионалисти бутилирането означава както посоката на движение на охлаждащата течност, така и тръбата, по която тя се движи към щранговете.

В къщи с горно пълнене захранващата тръба се извежда на тавана. ВСЕКИ щранг служи като джъмпер между захранващия и връщащия тръбопровод.

Коя схема е по-добра? Трудно е да се каже еднозначно.

 • За пълнене отдолу всички клапани и фитинги са разположени в мазето. Течовете няма да наводнят апартаменти.
 • От друга страна, стартирането на циркулацията в отоплителната система става по-сложно. В крайна сметка джъмперите между сдвоените щрангове са във въздуха; и те са в апартаменти, достъпът до които често е проблематичен.

В случай на горно пълнене, всички въздушни брави се притискат в разширителния резервоар, разположен в горната точка на захранващия тръбопровод, откъдето въздухът се отвежда през клапан или автоматичен въздухоотвод.

Една от най-добрите схеми за пълнене.

Естествена и принудителна циркулация

Нека си представим определен затворен обем, изпълнен с вода. Сега нека поставим нагревателен елемент от всякакъв тип в него. Какво ще се случи с течността?

След нагряване водата в пълно съответствие със законите на физиката ще се разшири, ще намали нейната плътност. Тогава той ще бъде изтласкан от по-студените и плътни маси, които го заобикалят, в горната част на съда.

Именно този ефект е в основата на работата на гравитационната отоплителна система. Как работи?

 • След котела пълнежът се издига вертикално нагоре, образувайки бустер колектор. В горната му точка е монтиран вентилационен отвор (в случай на отворена система без свръхналягане, разширителен резервоар от отворен тип).
 • Останалата част от контура минава с лек постоянен наклон по контура на къщата.Охлаждащата вода си проправя път през пълнежа чрез гравитация, отделяйки топлина на отоплителните устройства. След като достигне котела, той отново се загрява - и след това в кръг.

Такава схема е устойчива на неизправности и еластична, но има редица недостатъци:

 • Главата в гравитационната верига е малка и за да се осигури циркулация, е необходимо да се сведе до минимум хидравличното съпротивление на пълнежа, надценявайки неговия диаметър. Това означава много пари и ... моля, измислете сами антоним на думата „естетика“.
 • Тръба, положена не на ниво, но с наклон, също не добавя изтънченост към дизайна на стаята.
 • И накрая, система с естествена циркулация загрява къщата за много дълго време и след затопляне има широк диапазон от температури в началото и в края на веригата.

Принудителната циркулация в автономните вериги се осигурява от циркулационна помпа с малка мощност. В къщи, свързани с централно отопление, не е необходимо: разликата в налягането между захранващите и връщащите тръбопроводи на отоплителната мрежа обикновено е най-малко 2 kgf / cm2.

Интересно решение е схема, изградена като гравитационна, но с вградена в нея помпа. Нещо повече, последният не нарушава основния контур, а реже успоредно на него. Между вложките пълнежът е снабден с клапан или възвратен клапан (изключително сферичен, с минимално хидравлично съпротивление и не изискващ голям диференциал за работа).

Възможно е да се работи както с принудителна, така и с естествена циркулация.

Предложената схема може да работи в два режима:

 1. При наличие на електричество помпата осигурява бързо и равномерно нагряване на всички отоплителни устройства. В този случай байпасът е затворен (от клапан или задействан възвратен клапан).
 2. Без електричество байпасът се отваря, след което системата продължава да работи с естествена циркулация.

Такова изпълнение ще ви позволи да отоплявате дома си и да не се страхувате от повреда на отоплителното оборудване поради липса на захранване.

Видове отоплителни системи с гравитационна циркулация

Въпреки опростения дизайн на водна отоплителна система със самоциркулация на охлаждащата течност, има най-малко четири популярни схеми за монтаж. Изборът на вида на окабеляването зависи от характеристиките на самата сграда и очакваното изпълнение.

За да се определи коя схема ще работи, във всеки отделен случай се изисква да се извърши хидравлично изчисление на системата, да се вземат предвид характеристиките на отоплителния блок, да се изчисли диаметърът на тръбата и т.н. При извършване на изчисления може да се наложи професионална помощ.

Затворена система с гравитационна циркулация

В страните от ЕС затворените системи са най-популярни сред другите решения. В Руската федерация схемата все още не е широко използвана. Принципите на работа на водна отоплителна система от затворен тип с циркулация без помпа са както следва:

 • При нагряване охлаждащата течност се разширява, водата се измества от отоплителния кръг.
 • Под налягане течността попада в затворения разширителен резервоар на мембраната. Дизайнът на контейнера представлява кухина, разделена на две части с мембрана. Половината от резервоара е пълна с газ (повечето модели използват азот). Втората част остава празна за пълнене с охлаждаща течност.
 • Когато течността се нагрява, се създава достатъчно налягане, което да изтласка мембраната и да компресира азота. След охлаждане протича обратният процес и газът изцежда водата от резервоара.

В противен случай системите от затворен тип работят като другите схеми за отопление с естествена циркулация. Недостатъците са зависимостта от обема на разширителния резервоар. За стаи с голяма отопляема площ ще трябва да инсталирате просторен контейнер, което не винаги е препоръчително.

Отворена система с гравитационна циркулация

Отоплителната система от отворен тип се различава от предишния тип само по дизайна на разширителния резервоар.Тази схема се използва най-често в по-стари сгради. Предимствата на отворената система са възможността за самостоятелно производство на контейнери от скрап. Резервоарът обикновено има скромни размери и е инсталиран на покрива или под тавана на хола.

Основният недостатък на отворените конструкции е навлизането на въздух в тръбите и отоплителните радиатори, което води до повишена корозия и бърз отказ на нагревателните елементи. Излъчването на системата също е чест "гост" в схеми от отворен тип. Следователно радиаторите са инсталирани под ъгъл; крановете на Маевски са необходими за обезвъздушаване.

Еднотръбна система със самоциркулация

Типове, елементи и основни понятия на отоплителни системи
Еднотръбната хоризонтална система с естествена циркулация има ниска топлинна ефективност, поради което се използва изключително рядко. Същността на схемата е, че захранващата тръба е свързана последователно към радиаторите. Нагрятата охлаждаща течност влиза в горния разклонителен тръбопровод на батерията и се извежда през долния разклонител. След това топлината преминава към следващата отоплителна единица и така до последната точка. Обратният поток се връща от крайната батерия към котела.
Това решение има няколко предимства:

 1. Под тавана и над нивото на пода няма двойни тръбопроводи.
 2. Средствата се спестяват при инсталирането на системата.

Недостатъците на това решение са очевидни. Топлопредаването на отоплителните радиатори и интензивността на тяхното отопление намаляват с отдалечаване от котела. Както показва практиката, еднотръбна отоплителна система на двуетажна къща с естествена циркулация, дори ако се наблюдават всички наклони и е избран правилен диаметър на тръбата, често се променя (чрез инсталиране на помпено оборудване).

Самоциркулационна двутръбна система

Двутръбната отоплителна система в частна къща с естествена циркулация има следните конструктивни характеристики:

 1. Подаването и връщането преминават през различни тръби.
 2. Захранващата линия е свързана към всеки радиатор чрез входящ клон.
 3. Втората линия свързва батерията с връщащата линия.

В резултат на това двутръбната радиаторна система предлага следните предимства:

 1. Равномерно разпределение на топлината.
 2. Няма нужда да добавяте радиаторни секции за по-добро отопление.
 3. По-лесно е да настроите системата.
 4. Диаметърът на водната верига е поне с един размер по-малък, отколкото в еднотръбните вериги.
 5. Липса на строги правила за инсталиране на двутръбна система. Допускат се малки отклонения по отношение на наклоните.

Основното предимство на двутръбната отоплителна система с долно и горно окабеляване е простотата и в същото време ефективността на дизайна, което дава възможност да се неутрализират грешките, направени при изчисления или по време на монтажните работи.

Долно окабеляване

Тази схема е класическо двутръбно окабеляване. В мазето са монтирани подаването и връщането, а нагревателните устройства са свързани към джъмпера, който е разположен между тези вериги. Джъмперът в този случай е два щранга, които са свързани помежду си в най-високата точка на отоплителната система. Нагревателните елементи, изнесени на тавана, трябва да бъдат изолирани, в противен случай първата слана може да предизвика стагнация на втвърдената течност или пробив в тръбопровода. Ще бъде възможно да се реши този проблем с горелка, а в най-лошия случай ще трябва да заварявате отоплителните тръби.

На теория такава връзка изисква добър баланс на щранговете, за да могат отдалечените щрангове да се представят толкова ефективно, колкото тези наблизо. На практика такова балансиране не се извършва, но отоплението все още функционира стабилно. Това се дължи на факта, че диаметърът на нагревателните щрангове е различен.

Дължината на пълнежа от един асансьор трябва да бъде минимална, за да се осигури минималната температурна разлика на близките и далечните щрангове.В случай на двойно монтиране на щрангове, един от тях може да работи без товар, но нагревателните устройства трябва да бъдат свързани и към двата.

как да смените щранга на отоплението

Главна информация

Основни моменти

Липсата на циркулационна помпа и като цяло движещи се елементи и затворен кръг, при който количеството суспендирани вещества и минерални соли, разбира се, прави експлоатационния живот на отоплителна система от този тип много дълъг. При използване на поцинковани или полимерни тръби и биметални радиатори - поне половин век. Естествената циркулация на отоплението означава доста малък спад на налягането. Тръбите и нагревателните устройства неизбежно осигуряват определено съпротивление на движението на охлаждащата течност. Ето защо препоръчителният радиус на отоплителната система, която ни интересува, се изчислява на около 30 метра. Очевидно това не означава, че при радиус от 32 метра водата ще замръзне - границата е доста произволна. Инерцията на системата ще бъде доста голяма. Може да отнеме няколко часа между подпалването или пускането на котела и стабилизирането на температурата във всички отопляеми помещения. Причините са ясни: котелът трябва да загрее топлообменника и едва тогава водата ще започне да циркулира и то доста бавно. Всички хоризонтални участъци от тръбопроводи са направени със задължителен наклон по посока на движението на водата. Той ще осигури свободно движение на охлаждащата вода чрез гравитация с минимално съпротивление.

Това, което е еднакво важно - в този случай всички въздушни ключалки ще бъдат изтласкани към горната точка на отоплителната система, където е монтиран разширителният резервоар - херметичен, с въздухоотвод или отворен.

Типове, елементи и основни понятия на отоплителни системи

Целият въздух ще се събира на върха.

Саморегулация

Отоплението на къща с естествена циркулация е саморегулираща се система. Колкото по-студено е в къщата, толкова по-бързо циркулира охлаждащата течност. Как работи?

Факт е, че циркулиращата глава зависи от:

Разлики във височината между котела и долния нагревател. Колкото по-ниско е котелът спрямо долния радиатор, толкова по-бързо водата ще тече в него от гравитацията. Принципът на комуникация на съдовете, помните ли? Този параметър е стабилен и непроменен по време на работа на отоплителната система.

Типове, елементи и основни понятия на отоплителни системи

Диаграмата демонстрира принципа на нагряване ясно.

Любопитно: затова се препоръчва да инсталирате отоплителния котел в мазето или точно възможно най-ниско на закрито. Авторът обаче е видял перфектно функционираща отоплителна система, при която топлообменникът в камината на пещта е бил забележимо по-висок от радиаторите. Системата беше напълно работеща.

Разлики в плътността на водата, напускаща котела и в обратната тръба. Което, разбира се, се определя от температурата на водата. И точно благодарение на тази функция естественото отопление става саморегулиращо се: веднага щом температурата в стаята спадне, отоплителните устройства се охлаждат.

С спад на температурата на охлаждащата течност плътността му се увеличава и тя започва бързо да измества нагрятата вода от долната част на веригата.

Скорост на циркулация

В допълнение към налягането, скоростта на циркулация на охлаждащата течност ще се определя от редица други фактори.

 • Диаметърът на разпределителните тръби. Колкото по-малък е вътрешният участък на тръбата, толкова по-голямо съпротивление тя ще окаже на движението на течността в нея. Ето защо тръбите с умишлено надценен диаметър - DU32 - DU40 се вземат за окабеляване в случай на естествена циркулация.
 • Тръбен материал. Стоманата (особено повредена от корозия и покрита с отлагания) има няколко пъти по-голяма устойчивост на поток, отколкото например полипропиленова тръба със същото напречно сечение.
 • Броят и радиусът на завоите. Следователно, основното окабеляване е най-добре да се направи възможно най-прав.
 • Наличност, количество и вид клапани. разнообразие от задържащи шайби и преходи с диаметър на тръбата.

Типове, елементи и основни понятия на отоплителни системи

Всеки клапан, всеки завой предизвиква спад в главата.

Поради изобилието от променливи точното изчисление на отоплителна система с естествена циркулация е изключително рядко и дава много приблизителни резултати. На практика е достатъчно да се използват вече дадените препоръки.

Терминология

Първо, за да избегнем объркване, нека дефинираме термините.

 • Асансьор или отоплително тяло - мястото, където е съсредоточен контролът на отоплителната система и водоснабдяването на къщата или част от нея.

В допълнение: асансьорната единица довежда налягането и температурата на охлаждащата течност до оптималните стойности за работата на отоплителната система. И така, разликата между захранващите и връщащите линии на магистралата достига 4 kgf / cm2, като в същото време разлика от 0,2 kgf / cm2 е достатъчна за циркулацията на водата през батериите.

 • Воден струен асансьор - основният елемент на асансьорния блок, смесителната камера, в която по-топлата вода от подаването се смесва с обратната вода, изтеглена в рециркулацията.
 • Всмукване - тръба, свързваща захранването и връщането в асансьорната единица. Чрез него по-студената вода на тръбата за връщане навлиза в цикъла на повтаряща се циркулация.
 • Бутилиране (легло) - хоризонтална тръба, захранваща топлоносителя от асансьорния блок към щранговете.
 • Изправени - вертикални секции на отоплителната система, подаващи вода специално към отоплителните уреди.
 • Очни линии - тръби, свързващи щранга към батерията.

Ризари и облицовки. Всеки радиатор е снабден с джъмпер между връзките, който позволява щрангът да работи във всяко положение на дросела на захранването.

И така, какви конкретни електрически схеми на отоплителни системи могат да се използват в многоквартирни сгради? Какви конкретни елементи включват?

Схема за отопление на къщата

Както бе споменато по-горе, повечето модерни къщи в градовете се отопляват с централизирана отоплителна система. Тоест, има отоплителна станция, където (в повечето случаи с помощта на въглища) отоплителните котли загряват водата до много висока температура. Най-често е над 100 градуса по Целзий!

Вода се подава към всички сгради, свързани към отоплителната мрежа. Когато една къща е свързана с топлофикационна централа, се монтират входящи клапани, които контролират процеса на подаване на топла вода към нея. Към тях е свързан и отоплителен уред, както и редица специализирано оборудване.

Типове, елементи и основни понятия на отоплителни системи
схема на работа на отоплителния блок

Водата може да се подава както отгоре надолу, така и отдолу нагоре (при използване на еднотръбна система, която ще бъде разгледана по-долу), в зависимост от това как са разположени отоплителните тръби, или едновременно до всички апартаменти (с двутръбна система).

Топлата вода, попадайки в отоплителните радиатори, ги загрява до необходимата температура, осигурявайки й нужното ниво във всяка стая. Размерите на радиаторите зависят както от размера на стаята, така и от нейното предназначение. Разбира се, колкото по-големи са радиаторите, толкова по-топло ще бъде там, където са инсталирани.

Полезни малки неща

 • При балансиране с дросели интервалът от време между промяната в режима на регулиране и стабилизирането на температурата на нагревателните устройства достига 6 - 8 часа.
 • За вила с площ до 100 m2 с принудителна циркулация на топлоносителя в двутръбна система, разумен минимум на секцията за пълнене е DN2, до 200 m2 - DN25.
 • В гравитационна система пълненето не може да бъде по-тънко от DU32, когато се използват полимерни тръби и DU40 - стомана... Освен това гравитационните системи се използват на площ не повече от 100 m2: в голямо помещение хидравличното съпротивление на дълга верига просто няма да осигури минимално необходимата скорост на циркулация.

Гравитационна двутръбна схема.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни