Комбинирана отоплителна система: плюсове и минуси

Принципи на работа на комбинираните отоплителни системи

Когато закупувате конструкция на котел с много горива, която е елемент на комбинирано отопление, трябва да се запознаете с универсалния капацитет на котелното устройство. Площта на сградата, нуждите от отопление също са взети предвид тук. Помислете за най-ефективните и подходящи комбинации от отопление, които се основават на три принципа:

 • енергията се получава от всички видове известни източници;
 • енергията се генерира, спестява и натрупва, с последващото й рационално използване;
 • системата се създава както по време на строителния период, така и в построената къща.

Комбинираното отопление на селска къща е широко използван вид отопление, защото е много удобно да превключвате от едно гориво на друго, като сменяте горелката, включена в общия комплект.

комбинирана схема на отопление къща
Възможност за комбинирано отопление в частна къща

В този случай няма съществени промени в настройките, всички проблеми се решават с помощта на инструкциите. Горивната камера е една за два вида гориво, така че процесът на превключване е краткотраен. Технически тази опция се счита за успешна, въпреки различните цени на горивата.

Как работи системата

Принципът на действие на тази система се основава на физическите свойства на въздуха.

Изпускането се осигурява от механичната работа на вентилатори, монтирани в бани, кухни или складове. За да се осигури ефективна работа на вентилатора, вратата трябва да има отвор в долната част на най-малко 20-25 mm или инсталирана изправяща решетка.

При комбиниран тип вентилационна система се използват аксиални, центробежни или многозонови вентилатори. Първият тип вентилатори е предназначен за отстраняване на замърсения въздух чрез система от въздуховоди с дължина около 4 метра, които са разположени в стената. Всички модели трябва да имат възвратен клапан, за да се предотврати навлизането на студен въздух при изключване на вентилаторите.

Изпускателните центробежни вентилатори обикновено се използват за извличане на въздух в малки пространства. Въздушното изпускане е възможно през вентилационни канали и въздуховодна система.

Многозоновите вентилатори могат да се използват за извличане на въздух от няколко помещения едновременно. Монтажът на такива устройства се извършва на тавана, в стената или в подгъната зона. Освен това такива модели са икономични, ефективни и не изискват значителни разходи за монтаж.

Подаването на въздух се осъществява директно през пасивните входове за прозорци или стени, което значително намалява разходите за енергия в сравнение с механичната вентилация.

Уникалност на дизайна

Комбинираните котли за индивидуално отопление на частна къща имат няколко камини за различни видове гориво. В единия от тях се изгаря твърдо гориво - дърва и въглища, в другия - течно или газообразно под формата на газ или дизелово гориво. В такива системи е възможно да се свържат няколко автономни линии и да се зададат различни температури. Например енергията преминава от една към батериите, а другата контролира подовото отопление.

За отопление на двуетажна къща това е отлична опция, само трябва да се съсредоточите върху наличието на отделни топлообменници, те не се предлагат във всеки комбиниран котел.

отопление двуетажна къща
Комбинирана схема на отопление за двуетажна къща
Най-новите разработени представители имат вградени нагревателни елементи за работа на съществуващи енергийни носители, а има и горелки, които ви позволяват да използвате както газ, така и дизелово гориво, просто като превключите превключвателя в желания режим. За да спестите пари и да получите желания ефект от отоплението на голяма площ, струва си да използвате топлинен акумулатор, най-важното в котлите, използващи въглища. Когато се използва твърдо гориво, мощността на котелната система не се регулира и помещението става изключително горещо. Настоящият топлинен акумулатор:

 • премахва излишната топлина, тя се запазва;
 • в случай на липса на топлина, горещата вода се прехвърля към водопровода за топла вода или към системата.

При този дизайн котелът може да се включва по-рядко.

Еднотръбна система плюс подово отопление

Структурата се състои от следните елементи:

 • бойлер;
 • предпазен блок;
 • клапани;
 • циркулационна помпа;
 • разширителен резервоар.

Радиаторната система е направена под формата на два клона, като всеки клон се регулира от отделен щранг, разположен до връзката към главния щранг. Всеки от радиаторите е снабден с два клапана на подаване и връщане.

Това се прави така, че в случай на повреда на радиатора е възможно да се замени, без да се изключи цялата система.

Топлият под е свързан към тази система, както следва:

 • от котела, охлаждащата течност се доставя с температура най-малко 80 градуса, когато се върне, температурата му се намалява до около 50 градуса. Следователно топъл под е свързан точно към гърба;
 • тъй като клапаните са инсталирани както на захранването, така и на връщането, можете да изключите топъл под, без да спирате работата на цялата система. За регулиране на връщащата тръба е монтиран байпас, чрез регулиране на който можете да насочите част или цялата охлаждаща течност директно в котела.

Комбинирано отопление на дома.

Това се прави, когато топлоносителят е твърде горещ. Байпасът може да бъде затворен или отворен изцяло или наполовина, този процес ще регулирате независимо в зависимост от температурата в помещенията.

Недостатъкът на такава система може да се счита за ръчно регулиране на байпаса, но, от друга страна, тази опция е икономична, тъй като закупуването на смесител с автоматични клапани ще ви струва доста.

Избор на модел

Когато започвате избора на модели котли, трябва да знаете, че размерът на мощността за определени видове гориво ще бъде различен за него.

проект за отопление на къща
Проект на къща с комбинирано отопление

Това е необходимо за определяне на основния тип, използван за отоплителни цели. Друга информация - в чуждестранните котли е посочена номиналната мощност, а на руски - максималната. Това ще направи значителна разлика в производителността, така че трябва да сте нащрек. Комбинираните котли за частна къща имат различен капацитет при смяна на горивото.

Видове комбинирани отоплителни системи

Газов + дизелов котел

Ефективността и работата на тази комбинация зависи от работата на топлообменника. Такъв представител е направен от чугун и стомана отделно или в комбинация. Потребителите, които използват комбиниран котел за частна къща, са убедени, че с близкия газопровод е възможно да се използва както отопление на вода, така и комбинирана система под формата на комбинация от дизелово гориво и газ. Това е много икономична версия на придобиването и по-нататъшната експлоатация на конструкцията.

Газ + твърдо гориво

Такава система е независима комбинация от газ и твърдо гориво. Тук е подходящо устройство с много горива, което работи на дърва и въглища.

Комбиниран отоплителен котел газ, дизел и твърдо гориво

Тази комбинация не винаги е ефективна; котелът изисква наличието на специална автоматична технология, която контролира безопасността.Трябва да се отнасяте ясно към тази ситуация и под наблюдението на специалист, тогава ще има връщане. Въпреки сложния си дизайн, тези устройства са популярни поради евтината им цена.

Твърдо гориво + електричество

Комбинираните котли за отопление на частна къща с подобна комбинация доста често се използват на практика, главно в крайградската версия. Обемът на електричеството тук е от 220 до 380 волта, мощността е 4-9 киловата. Потенциално има трифазно превключване. Присъствайки в стаята, собствениците могат да използват твърдо гориво, а по време на тръгването автоматиката е включена и в сградата ще се поддържа необходимият температурен режим.

котел електричество дърва за огрев

Цената на такава единица, разбира се, е доста голяма, но е надеждна и при липса на други опции тази ще бъде най-добрата.

Газ + материали на твърдо гориво + електричество

Потребителите, които ценят максималната мощност, избират само тази отоплителна система, която работи с някои източници на гориво. Те използват въглища, дърва, кокс, брикети от дървен материал. Смесена отоплителна система е подходяща за различни райони, разположени далеч от града, но с наличието на газопровод. В случай на недостиг на газ или електричество, винаги има изход - да се използва дърво или друго твърдо гориво.

Пиролиза + електроди

Това устройство е подходящо за отопление на двуетажна къща или отопление на лятна вила. Комбинацията от действието на пиролизния и електродния котел ще ви позволи да поддържате необходимата температура, дори когато няма собственици.

пиролизен котел

Схемата не е един многогоривен механизъм, а два агрегата и вече е придобила популярност.

Какво е комбинирана отоплителна система

Здравейте на всички мои читатели! В тази публикация ще ви разкажа накратко за комбинираните отоплителни системи. Сега те са доста разпространени и се използват навсякъде. Възможно е и вие да сте искали да направите това в дома си. Няма да ви измъчвам с дълги въведения и веднага да се захващам за работа!

Комбинираната отоплителна система е отоплителна система (наричана по-долу CO), която използва няколко опции за отопление на помещение. Например, това може да бъде отопление на стая с печка и електрически конвектори. Последните много често се използват за отопление на помещението след изгаряне на горивото в пещта. Вместо дизайн на радиатори, може да се използва електрически топъл под или климатично устройство, действащо на отопление. Е, опцията за CO с традиционен отоплителен котел и помпа за отопление ще бъде доста екзотична.

Комбинираните могат да се считат за CO, при които се използват две или повече нагревателни устройства, които работят на различни горива. Така например, у нас е популярна схема, при която ключовият газов котел се дублира с твърдо гориво или електрически. В същото време вярвам, че тук вариантът с твърдо гориво е по-добър. Тъй като светлината и газът могат да бъдат бездна едновременно, а твърдото гориво винаги може да бъде наблизо за даден повод. Ако вашият CO насилствено циркулира топлоносител, тогава ще ви е необходимо непрекъснато захранване, за да поддържа работата на кръговите помпи и автоматизацията.

Е, ако искате пълна автономия от външния свят, тогава тук можете да създадете две неща:

 • Гравитационна отоплителна система - топлоносителят в нея се движи под въздействието на гравитацията.
 • Пещ - помещението се отоплява чрез излъчване от самата пещ, която е направена от тухли.

Тези опции имат свои собствени плюсове и минуси, но за това ще говорим отделно в следващите статии на този блог. И сега е необходимо да се помисли за по-често срещана комбинация от методи за отопление на стая.

Отоплителна система „нагреватели плюс топъл под“.

Веднага трябва да се каже, че тази опция в момента се използва навсякъде, където е възможно. Славата му се обяснява с повишаването на комфорта на живот в частна къща. Можете да забравите за топлите чорапи и чехли и просто да се разхождате по удобен топъл под.

Същността на такова CO е, че топлинните загуби на помещението се разделят между отоплителни устройства (или други устройства за подаване на топлина) с подово отопление. Тук високотемпературното и нискотемпературното подаване на топлина работи по двойки. Ако някой не е в течение, нека ви напомня, че температурата на топлоносителя в отоплителните уреди може да достигне 90 градуса, тогава под топъл под не трябва да бъде повече от 50. Това прави възможно постигането на оптималната температура на подова повърхност.

За съжаление у нас има много хора, които обичат да правят преди всичко и едва след това да мислят ... Е, или изобщо никога да не мислят. И така, тези хора свързват отопляеми хидравлични подове (EHF) без независима циркулационна група (нарича се още смесителна единица). В резултат на това водата, загрята до 70-80 градуса, започва да циркулира през тръбите, а подовото покритие започва да изгаря краката. Разбира се, в крайна сметка ще свикнете да се разхождате с плажни чехли, но най-добре е да правите всичко от самото начало. За по-добро разбиране ви предлагам да прочетете публикацията за често срещани грешки при полагане на подово отопление.

Освен ECP се използват електрически топъл под. В повечето случаи ще бъде много по-евтино да поставите тел или постелка, използвана за отопление в замазката, отколкото да влачите тръби и да правите кутии за колекторите. Само сметките за ток ще се увеличат, но това понякога може да бъде примирено.

Резултати от публикацията.

В крайна сметка трябва да се посочи, че е възможно и необходимо да се използват комбинирани отоплителни системи. Трябва да започнете тук с проект. Правилно изработеният проект ще помогне за намаляване на инсталационните и експлоатационни разходи. Не си струва да отсечете рамото и да го правите като на съсед, в противен случай можете да "прелетите" при плащания за ток, газ или въглища. Ще прекъсна при това! Очаквам с нетърпение вашите коментари и въпроси

Отопление ‘target =“ _ blank ”>’)

Най-популярните котли на твърдо гориво

Рейтингът на най-известните отоплителни системи е оглавен от финландските комбинирани котли. Има обяснение за това:

 1. Климатът на страната е подобен на този на Русия; може да се постигне необходимия капацитет на отоплителния процес.
 2. Производствените компании вече имат богат опит и възможности в тази област.
 3. Качеството на моделите е много високо.

Jäspi Group е известна компания, специализирана в производството на отоплително оборудване. Котлите имат добри характеристики, те са оборудвани с нагревателни елементи. Друга известна компания е Jäspi. Котли на този представител:

 • работят на твърдо гориво + газ / дизел;
 • имат медна намотка и керамични решетки;
 • имат автономни горивни камери;
 • отличават се с висока ефективност;

  котли Jäspi
  Схематична схема на комбинирания котел Tupla от фабриката Jäspi

 • са в състояние да изгорят напълно гориво и се почистват веднъж годишно;
 • характеризира се с малки емисии на вредни вещества.

Гамата Jäspi Biotriplex представлява най-новия модел: не е необходимо превключване по време на преходите, двете пещи съществуват независимо.

Предимствата на комбинираната вентилационна система

Тази вентилационна система може да се използва в региони със студена зима и горещи летни месеци, тъй като системата работи ефективно в широк температурен диапазон - от -20 до +40 градуса по Целзий. В условия на ниски температури на въздуха е възможно точното управление, дори и с малък въздушен поток, което осигурява равномерното му разпределение по периметъра на цялото помещение.Също така, с комбиниран тип вентилация можете да зададете комфортно ниво на температура и влажност, тъй като системата е оборудвана с автоматично управление, което ви позволява да поддържате зададените параметри в нормални условия.

Единственият недостатък на този тип вентилация е, че е необходимо непрекъснато да се проверява работата на вентилаторите и при необходимост да се подменят.

Котли от други производители

Най-търсената в котела с много горива е комбинацията: твърдо гориво + газ.

котли zota
Ето как изглеждат комбинираните котли Zota.

Това позволява отлично отопление на вили, близо до които преминават газопроводи. Заедно с финландските котли има и полски Zota. Те могат да комбинират твърди, газообразни и течни горива. Горелката обаче ще трябва да бъде сменена. Цената на котела е малка, този модел е подходящ за тези, които няма да сменят често енергийните носители.

За тези, които желаят редовно да сменят горивото, е подходящ комбиниран двупоточен котел от Zota - ECO CK Plus.

Схемата на работа тук е различна. Основното твърдо гориво свършва, друга горелка се включва автоматично. Всичко е фиксирано в настройките. Това е интересен модел на многовариатен котел, но има и недостатъци - размер и цена. Още съществуващи модели:

 • Финландският Jäspi Triplex и шведският CTC представляват комбинация: газ + твърдо гориво + електричество, а има и примери: дизелово гориво + газ + дърва за огрев + въглища + електричество;

  котли Jäspi Triplex
  Чертеж с размери на финландски котли Jäspi Triplex

 • Чешки чугунени комбинирани котли DAKON FB работят с пелети;
 • Финландските котли Jäspi VPK работят с пелети, газ, дизелово гориво, дърва, въглища, има електрически нагревателен елемент;
 • Австрийските комбинирани котли Wirbel Eko Sk Pellet Pus имат две пещи;
 • Руските комбинирани котли "ФАКС" работят на дърва и въглища, има нагревателен елемент;
 • комбинираният руски котел "Dymok" работи на дърва или въглища.

Самонагряване у дома

Разнообразието от съществуващо оборудване допринася за организирането на отопление на частна къща със собствените си ръце, собственикът трябва да има съответните знания. Сега животът извън града се превърна в приоритет, денонощно има топла вода, отоплението се включва по желание на собствениците в точното време. Но трябва да подредите всичко компетентно, в противен случай комфортният живот ще бъде невъзможен.

комбинирани котли
Съществуващи схеми на комбинирани отоплителни котли

Преди да оборудвате системата на която и да е стая, особено отоплението на двуетажна къща, трябва да бъде изготвен проект, който е сертифициран от съответните организации. В случай на инсталиране на котел с газово оборудване, вие също ще трябва да поработите с документите и връзката на газопровода.

Важен момент е фактът, че в частните къщи отоплителните системи се състоят от горно и долно окабеляване, използващи вертикални и хоризонтални елементи. В едноетажна къща е най-добре да се използва горното окабеляване с наличието на главен тръбопровод в тавана, а за отопление на двуетажна къща, долната обикновено се използва с котел в мазето. Видео преглед на котелното на частна къща с комбинирано отопление.
За правилната инсталация трябва да се запасите с определен набор от инструменти. Определено комбинираната отоплителна система на частна къща е прекрасно откритие за собствениците, които имат проблеми с топлинните ресурси. В съвременните котли могат да се използват разнообразни горива - това вече зависи от индивидуалните решения. Всеки от типовете има своите недостатъци, но с успешни комбинирани решения можете да постигнете желаните резултати и да инсталирате подходяща и ефективна отоплителна система за собствения си дом.

Най-често срещаните са следните комбинирани системи.

Частична рамкова система, базирана на комбинация от носещи стени и рамка, поемаща всички вертикални и хоризонтални натоварвания. Системата се използва в две версии: с носещи външни стени и вътрешна рамка, или с външна рамка и вътрешни стени. Първият вариант се използва с повишени изисквания за свободата на планиращото решение на сградата, вторият - с целесъобразността да се използват неносещи леки конструкции на външни стени. Системата се използва при проектирането на средни и високи сгради.

Система рамка-диафрагма въз основа на разделянето на статичните функции между стенни (свързващи) и пръчкови елементи на носещи конструкции: всички или по-голямата част от хоризонталните натоварвания и действия се прехвърлят върху стенните елементи (вертикални мембрани за втвърдяване) и главно вертикални натоварвания към пръта ( кадър). Системата се използва най-широко при изграждането на рамкови панелни обществени сгради от различни етажи и многоетажни жилищни сгради при нормални условия и при земетресение.

Система за приемник на рамки въз основа на разделянето на статичните функции между рамката, която възприема вертикални натоварвания, и багажника, който възприема хоризонтални натоварвания и удари. Използва се при проектирането на многоетажни и високи сгради, тъй като с увеличаване на етажите се увеличават хоризонталните натоварвания от вятър и, следователно, изискванията за осигуряване на пространствена твърдост и стабилност, които ефективно се изпълняват чрез въвеждане на твърд елемент - багажника.

Рамково-блокова система се основава на комбинация от рамкови и обемни блокове, като последните се използват в системата като носещи или ненатоварващи конструкции. Неподвижните обемни блокове се използват за запълване на пода на решетката на рамката, допълнително осигурявайки нейното свойство на геометрична неизменност (пространствена твърдост). Носещите обемни блокове се поставят един върху друг в три до пет нива на хоризонтални носещи платформи (подове) на рамката, разположени на интервали от три до пет етажа. Системата е полезна в сгради над 12 етажа. Системата ви позволява да разнообразите решението за планиране и външния вид на сградата по нива поради разнообразието от комбинации от използвани сглобяеми елементи - обемни блокове.

Блок-стена (блок-панел) система Тя се основава на комбинация от носещи стълбове, направени от обемни блокове и носещи стени, които са свързани помежду си чрез подови дискове. Те се използват в жилищни сгради с височина до 9 етажа при нормални почвени условия. Системата ви позволява значително да намалите времето и трудоемкостта на строителството на сгради поради използването на сглобяеми пространствени елементи. Най-често срещаните в масовото строителство са обемни блокове от пода до пода на асансьорни шахти, ВиК кабини и стълбищни клетки.

Система цев-стена въз основа на комбинация от носещи стени и багажник (и) с разпределение на вертикални и хоризонтални натоварвания между тези елементи в различни пропорции. Те се използват при проектирането на сгради над 16 етажа. В този случай ролята на багажника като елемент на твърдост и стабилност се увеличава с увеличаване на височината на сградата.

Система барел-черупкасе основава на комбинация от външна носеща обвивка и носеща шахта вътре в сградата, работещи заедно за поемане на вертикални и хоризонтални товари. Съвместното движение на багажника и черупката се осигурява от хоризонталните носещи конструкции на отделни етажи на решетката, които рядко са разположени по височината на сградата.Системата се използва при проектирането на високи сгради, тъй като осигурява висока степен на пространствена твърдост и стабилност, като същевременно запазва гъвкавостта на решението за планиране. Системата също така позволява да се подобрят икономическите характеристики на конструкцията поради опростяването на подовите конструкции с намаляване на обхвата на елементите в сравнение със системата на обвивката; или да се увеличи размерът на корпуса на сградата поради опростено подово решение в сравнение със системата на цевите с конзолни подове.

Система на рамка и обвивкавъз основа на комбинация от външната носеща обвивка на сградата с вътрешната рамка, когато черупката работи при всички видове товари и влияния, а рамката - главно върху вертикални товари. Съвместимостта на хоризонталните движения на черупката и рамката се осигурява по същия начин, както в сградите от системата черупки и цеви - поради хоризонтални припокривания - мембрани за твърдост. Те се използват при проектирането на високи сгради.

Заедно с основните и комбинирани в дизайна се използват смесени структурни системи - комбинация в сграда по нейната височина или дължина на две или повече структурни системи. Това решение обикновено се продиктува от функционални изисквания. Например, преходът от безрамкова система в стандартни подове към рамкова система в първия или горните е свързан с необходимостта от преминаване от структура с фини мрежи на типичните етажи към структура за планиране на зала в нетипични подове. Най-често тази необходимост възниква при подреждането на големи магазини в приземните етажи на жилищни сгради или в многоетажни хотели с ресторанти и танцови зали на долния и горния етаж. Трябва да се има предвид, че такава промяна във височината на структурните системи води до увеличаване на разходите за изграждане на съоръжението.

Смесените конструктивни системи включват и вариант на конструктивното решение на многоетажна сграда, в който заедно със същия тип стоманобетонни подови дискове се използват хоризонтални решетъчни конструкции с повишена твърдост с височина от един или повече етажа, основната цел на която е да се осигури съвместимостта и равенството на движенията на вертикалните носещи елементи.

По този начин, избор на комбинирана или смесена система винаги има обосновка: конструктивно съответствие с функционалната структура на сградата, осигуряване на пространствена твърдост и стабилност, намаляване на разходите за изграждане на сграда, като се вземат предвид климатичните особености или спецификата на строителната площадка.

Понятието "структурна система" е обобщена характеристика на строителните конструкции, определена от вида на вертикалната носеща конструкция и не зависи от използвания материал и метода на изграждане.

Например, на базата на безрамкова структурна система може да се проектира сграда с дървени нарязани, тухлени, бетонни (големи блокови, панелни или монолитни) стени. На свой ред рамковата система може да бъде изпълнена в дървени, стоманени или стоманобетонни конструкции, а основните й елементи - колони - в тухлен дизайн.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни