Избор на оптималния нагревател за гаража: основни спецификации

Принцип на действие

Тялото на печката съдържа резервоар за гориво с клапан, сменяем блок с филтър, горивни камери, регулиращ винт, рефлектор и фитил. Течното гориво тече от резервоара за гориво към горелката чрез гравитация, количеството му може да се регулира с винт.
Свиване на съдържанието:

 • Предимства и недостатъци
 • Типове устройства
 • Критерии по избор
 • Мощност
 • Материал
 • Зима лято
 • Цена
 • Системи за управление
 • Популярни модели
 • Солирогаз
 • Aeroheat HA S2600 BOXER
 • Майстор B35
 • AOZh
 • Как да го направите сами?
 • Материали и инструменти
 • Чертежи
 • Инструкция за производство
 • Изход

Дизеловото гориво се загрява във фитилната купа, след което се превръща в парообразно състояние. Освен това парите на дизеловото гориво влизат в горивната камера, където изгарят с образуването на голямо количество топлина.

Предимства на дизелов отоплител

Дизеловият нагревател се счита за компактен, надежден и практичен. Съвременните модели лесно се справят с продуктите от горенето на течни горива. Топлообменникът отстранява газовете и подава чист въздух.

Най-добре е да закупите дизелово оръдие за вашия гараж. Те работят добре, но изискват много кислород, така че инсталирането им изисква добра вентилация.

Сред предимствата на дизеловия нагревател заслужава да се отбележи ефективност и дълъг експлоатационен живот.

Дизеловите устройства са оборудвани с тристепенна система за безопасност. Електронната система следи прегряването на конструкцията и интензивността на горенето. Освен това системата осигурява сензори за контрол на температурата.

Плюсове на дизелов нагревател:

 1. Сигурност. Продуктите от горенето се отстраняват от топлообменника и не се разтварят във въздуха.
 2. Автоматичност. Самата система контролира всички показатели за дадените параметри.
 3. Поддържане на оптимален микроклимат чрез сензори.

За гараж е подходящ модел на платформа с колела. Това ще гарантира преносимостта на устройството. За да работи конструкцията, ще ви трябва вентилатор, който ще разпределя топлината.

Предимства и недостатъци

Печките на дизелово гориво имат редица предимства пред котлите на твърдо гориво:

 • компактност, мобилност. Обикновено такова устройство е с малки размери и заема малка площ. Освен това печката за дизелово гориво може да бъде преместена на всяко удобно място;
 • висока ефективност с нисък разход на дизелово гориво;
 • липса на комин. Изграждането на комин във всяка стая предполага нарушаване на целостта на таванския под и покривното покритие, което води до допълнителни финансови разходи както за монтажа на самата тръба, така и за монтажа на топлоустойчиви материали на местата, където тръбата преминава през плика на сградата;
 • продуктите от горенето по време на работа на печката на дизелово гориво не влизат в помещението, което означава, че можете да останете в нея, без да се страхувате за здравето си;
 • възможност за регулиране на температурния режим в зависимост от стайната температура;
 • не се изисква продухване, за да се достигне пълната мощност на печката.

Недостатъците на отоплението с печка на дизелово гориво включват:

 • отделянето на дим и неприятни миризми по време на запалване, следователно за тази процедура е по-добре да изведете устройството на улицата;
 • дизеловото гориво има специфична миризма, която се усеща най-силно при зареждане с гориво на устройството.

Разновидности на гаражни нагреватели

Най-лесният изход, използван от много пестеливи собственици на автомобили, е да се използва самоделен нагревател под формата на печка. За разпалването им се използват обикновени дърва за огрев. Най-често използваните печки са добре познати печки, но това изисква изпълнението на няколко условия:

 • Домашна печка за изгаряне на дърва може да работи само когато има приток на чист въздух в гаража.Трябва да има и тръба за изпускателна вентилация.
 • И най-важното е да не поставяте такава печка близо до дърво, случайно изляли локви бензин и други запалими предмети, както и горива и смазки.

Такива методи за отопление дори имат редица предимства, въз основа на които "печките" все още се търсят:

 1. такъв нагревател е евтин;
 2. инсталирането на нагревателя не изисква много време и материали;
 3. с компактен размер, можете да получите добро отопление;
 4. евтин вариант за монтаж;
 5. лекота на грижи и поддръжка;
 6. не се изисква основа под печката;
 7. фурната е идеална не само за отопление, но и за готвене или затопляне на храна.

В същото време домашно приготвените печки имат един голям недостатък - те изискват много гориво, което може да струва скъпо за обикновен човек на улицата. Работата е там, че самият дизайн на нагревателя на такава пещ не създава топлина.

"Печка на гърне" може да бъде защитена в ъгъла на гаража, но първо трябва да обезопасите зоната около нея.

Представеният по-горе метод, разбира се, работи, но вече се счита за остарял и без значение. Съвременните пазари представят голям брой нагреватели, които грубо могат да бъдат разделени на три основни типа. Нека разгледаме по-подробно устройството и принципа на действие на всеки от тях. Ние също така отбелязваме предимствата и недостатъците на индустриалните модели.

Инфрачервени нагреватели за гараж

ИПП, захранвани от електричество, са най-ефективните проекти в момента. Нагревателят използва инфрачервени лъчи с дълги вълни, които са близо до слънчевата светлина в спектъра. Допълнителен плюс на дизайна е, че радиацията се счита за най-благоприятна и близка до хората.

Цени за инфрачервени нагреватели за гараж

Основният принцип, чрез който една стая се отоплява, е да се загрее определена повърхност под лъчите. Топлият въздух след това се издига нагоре от отопляемата зона и по този начин повишава температурата в гаража. В момента можете да намерите няколко вида такива нагреватели в продажба, включително:

 • класически;
 • въглерод;
 • халоген;
 • кварц.

Инфрачервените нагреватели са монтирани на стени или тавани, така че няма загуба на полезно пространство, което може да се използва за нуждите на гаража и автомобила. В същото време повърхностите, които са директно изложени на радиация, се нагряват. В много случаи най-добрият вариант е да поставите инфрачервения нагревател на тавана на гаража над пода. Лъчите, излъчвани от устройството, ще затоплят пода. И той от своя страна ще отдаде топлината си на околното пространство, загрявайки въздуха.

Едно от основните предимства на дизайна е липсата на топлинни загуби, тъй като въздухът не се нагрява директно. Тъй като отоплението се дължи на вторичната топлина от нагрятата повърхност, инфрачервените нагреватели използват много по-малко енергия от другите видове гаражни нагреватели. Ако сравним продукта с аналози, консумацията на енергия ще бъде с 40% по-малка.

Предимства на инфрачервените нагреватели

 1. Устройствата се предлагат в различни дизайни и материали, което ви позволява да изберете най-подходящото за всяко приложение. Например, възможно е да закупите нагревател на плот или специален филм, който може да възпроизвежда инфрачервено лъчение дори докато е под тапета.
 2. Сред ICO устройствата, оборудвани със специални сензори, са намерили приложение. С тяхна помощ вградените електронни системи проследяват енергийните разходи, което помага да се спестят пари.
 3. Висококачественото оборудване от производителя има дълъг експлоатационен живот, понякога до 25 години. Добрата гаранция е друг показател за надеждността на дизайна.
 4. Много нагреватели са мобилни и могат лесно да бъдат пренесени на всяко друго място. Например, ако гаражът няма да се използва няколко месеца, докато сте далеч, можете просто да премахнете PPI от тавана или стената. Или, ако е необходим нагревател, където отивате, е удобно да го носите със себе си в колата си.
 5. Тъй като инфрачервеното лъчение прилича много на слънчевите лъчи, не е нужно да се притеснявате за мухъл и плесен в колата и гаража си.

Правила за монтаж на тавана

 • При мощност на нагревателя от 800 W трябва да се вземе предвид минималното разстояние от главата на човека до тавана, където ще бъде монтиран нагревателят. Разстоянието до последното трябва да бъде най-малко 0,7 метра.
 • Ако номиналната мощност се увеличи, височината на инсталацията също трябва да се промени. В такива случаи разстоянието на височина от главата се задава най-малко 1,5-2 метра.

Спецификации

 • Кварцовите или въглеродните лампи са защитени в много здрави стъклени тръби, откъдето се изпомпва целият въздух. Това допринася за безопасността, ако лампата експлодира или се счупи.
 • Когато работят в максимален режим, дори най-простите инфрачервени нагреватели могат да работят поне 1,5 години.
 • Благодарение на излъчвателя вътре в нагревателя, устройството има следните свойства: при включване настъпва бърз преход в режим на отопление на помещението, а също така липсва магнитно поле.
 • Независимо от типа стая, в която се намира устройството, инфрачервеният нагревател ще бъде по-изгоден и ефективен в сравнение с аналозите. Пълната работа на устройството се наблюдава в рамките на 10-30 секунди след включване.
 • За разлика от газовите или дизеловите нагреватели, IKO са абсолютно безшумни.
 • При директно нагряване на повърхността има най-голяма ефективност, достигаща показатели от 30-60%. Благодарение на това е възможно да се отоплява само определена зона, без да се заема площта, разположена в периферията.

Моделът Comfort Zone, черен, с мощност от 1,5 kW, е в състояние да отоплява помещение с площ над 10 квадратни метра. Един от най-популярните инфрачервени нагреватели за малки пространства.

Типове устройства

Дизелов нагревател за гараж може да има следните видове устройства:

 1. двуконтурен газово-въздушен или топлинен пистолет. Той незабавно загрява стаята, но изразходва много гориво. Трудно е да се произведе, тъй като изисква използването на струговани, фрезовани и щамповани части, изработени от топлоустойчиви материали;
 2. фитил печка. Устройството му е подобно на керогаз, само с увеличена консумация на горими вещества. При производството му е важно да се спазват геометричните параметри на всички части и възли, тъй като при устройства, работещи с мокър фитил, количеството топлина, отделяно с увеличаване на размера на устройството, расте много по-бързо, отколкото се освобождава. Недовършената фурна може да експлодира от прегряване. Този недостатък ограничава увеличаването на топлинната мощност;
 3. капково устройство е ефективно, икономично по отношение на разхода на гориво, технически неусложнено отоплително устройство, което може лесно да бъде изградено със собствените си ръце от спомагателни материали.

Газокерамични нагреватели

Газов нагревател

Има подобрена версия на газовия нагревател - керамичен. От технологична гледна точка модернизацията се състои в понижаване на температурата на горене на газово-въздушната смес, което води до икономичен разход на газ. За това газовият нагревател е снабден с керамична горелка, която има пчелна пита. Процесът на горене се осъществява директно върху повърхността му, което осигурява ефективно извличане на топлина по въздух и по-пълно изгаряне на газа, съответно ефективността се увеличава.

Керамичният газов нагревател има следните предимства:

 • Компактни размери;
 • Икономичен разход на газ;
 • Прост дизайн, който не създава проблеми по време на работа;
 • В сравнение с конвенционалния газов нагревател, керамиката отделя по-малко въглероден окис в гаража;
 • Има насочен ефект благодарение на формата на керамичната горелка, която донякъде напомня на прожектор.

Както конвенционалните, така и керамичните газови нагреватели са източник на повишена опасност от пожар, поради което при включването им трябва да се спазват правилата за безопасност.

Мерки за пожарна безопасност:

 • За да се предотврати натрупването на въглероден окис в гаража, е необходимо да се осигури малко вентилация;
 • Забранено е поставянето на нагреватели в близост до горими смеси или парцали, както и насочването на действието им към автомобила или дрехите;
 • Разрешено е да се използват само конструкции, оборудвани със системи за безопасност както на самите нагреватели, така и на цилиндрите, които спират подаването на газ в случай на гасене на пламъка;
 • Нежелателно е да оставяте работещ газов нагревател без надзор, например през нощта.

Батериите в апартамент са един от основните начини за отопление на частна къща или апартамент. Но как да ги замените правилно? Прочетете за това в нашата статия за това как да замените отоплителните батерии в апартамент. Разберете от нас как да произвеждаме геотермално отопление у дома.

Как да изберем, какви видове има и какви са предимствата на екраните за отоплителни радиатори, можете да разберете тук.

Спазвайки тези прости правила, можете да направите ефективно средство за отопление на гаража от газов нагревател.

Критерии по избор

Основните критерии за избор на сглобяема печка за дизелово гориво са:

 • диапазон на топлинна мощност;
 • материал на производството;
 • конфигурация и размери на продукта.

Мощност

За да изберете печка по мощност, се изхожда от следното съотношение: на 10 m² отопляема площ - 1 kW мощност. Съответно, за гараж от 20 квадратни метра ще е необходимо устройство с мощност 2,0 - 2,5 kW, за по-голяма площ, например, 40 - 50 квадратни метра - модел с мощност 5 kW.

Материал

Корпусът на устройството трябва да бъде направен от устойчив на корозия и топлоустойчив материал. Най-добрите според този критерий ще бъдат печките от неръждаема стомана или чугун.

Зима лято

Основната част при фабричните модели печки на дизелово гориво е горелка или крушка. В крайна сметка именно с негова помощ се генерира топлина. Може да се направи от:

 • метал;
 • стъклена чаша.

Металната горелка е по-малко ефективна от стъклената горелка, но е по-трайна и може да се използва за готвене през лятото. Ако устройството ще се използва само като отоплително устройство, тогава е по-добре да изберете модел със стъклена горелка. Но е по-добре да не готвите на него, тъй като случайното навлизане на вода може да доведе до пукнатини по повърхността му.

Цена

Цената на устройството зависи от мощността на устройството, броя на горелките, размерите и производителя. Домашна печка може да бъде закупена за 1800 - 5000 рубли, внесените уреди със същия капацитет са по-скъпи в диапазона от 30 000 до 50 000 рубли.

Системи за управление

Устройството трябва да бъде оборудвано със специална автоматизация, която да го изключи при прегряване на системата за контрол на пламъка, да регулира температурния режим и да дозира подаването на дизелово гориво към горелката. Следователно ще бъде възможно да оставите такава печка за дълго време без постоянен контрол от собственика.

Видове гаражни инфрачервени нагреватели

Въпреки общия принцип на работа, има няколко категории устройства, които се различават по основни характеристики, задачи и характеристики. IR нагревателите се класифицират според няколко критерия.

Назначаване

Производителите предлагат промишлени и битови модели:

 • Първите са предназначени за големи помещения - автосервизи, автомивки и работилници.Поради големия радиус на опасната отоплителна зона са необходими 3 метра свободно пространство до повърхността.
 • Вторият тип е подходящ за обикновен гараж, с възможност за поставяне на качулка или работна маса.

Метод на инсталиране

Позволява ви да изберете устройството за условията на работа. Разграничете:

 • на пода - най-компактните нагреватели;
 • таван и стена - спестете място;
 • моделите на стелажите са универсална опция.

Видове гаражни инфрачервени нагреватели

Последният тип е удобен за работа на открито и лесен за транспортиране.

Важно! Някои модели се произвеждат под формата на панели, което ви позволява да обшиете необходимите секции на гаража по ваша преценка.

Популярни модели

Солирогаз

Достъпни, компактни, икономични, не замърсяващи въздуха със сажди и вредни вещества - това са устройствата, които са самостоятелните нагреватели "Solyrogaz".

Те имат опростен дизайн, не са причудливи за качеството на горивото, те са изработени от неръждаема стомана, поради което имат топлоустойчивост, устойчивост на корозия и не ръждясват. Характеристиките на няколко модела са показани в таблицата.

Характеристика"Мини"
PO-1.8

"Пожарна"
PO-2.5

"Лукс"
С-4.0
"Дует"
PO-5.0
мощност, kWt1,82,52,5 — 4,82,5 — 5
Обем на резервоара за гориво, л1,3 — 2,52,52,52x2,5
Разход на гориво, l / h0,20,20,25 — 0,40,2 — 0,4
Време на горене на едно пълнене, h14 — 1814 — 166 — 1114 — 28
Размери, см26,5x32x2856х26,5х3749x29x4764,5х52,5х29,5
Тегло, кг4,26,76,211
цена, търкайте3000390025004100

Aeroheat HA S2600 BOXER

Нагревателите Aeroheat HA S2600 BOXER използват конвенционално дизелово гориво или керосин за работа. Те имат голямо разсейване на топлината, те са в състояние да отопляват помещение до 30 квадратни метра. метри.

Характеристики:

 • мощност -2,6 kW;
 • разход на гориво - 0,2 л / ч;
 • вместимост на резервоара за гориво - 2,5 литра;
 • тегло - 4,5 кг;
 • размери - 35 х 29 х 27 см;
 • време на горене за 1 пълнене - 10-14 часа;

Майстор B35

Топлинните пистолети Master B35 CED (Италия) са с високо качество. Те са лесни за работа, не създават шум по време на работа, осигуряват изгаряне на дизелово гориво без отпадъци, без да запушват въздуха с отпадъци от горенето. Приблизителната цена на продуктите е от 18 до 20 хиляди рубли.

Характеристики:

 • Ефективност - почти 100%;
 • мощност - 10 kW;
 • разход на гориво - 0,6 л / ч;
 • вместимост на резервоара - 15 литра;
 • въздушен поток - до 280 m³ / h.

AOZh

По-мощни отоплителни устройства AOZh - 8,7 марки TRITON - се използват за отопление на помещение с площ от 60 - 70 m.

Спецификации:

 • мощност -8,7 kW;
 • разход на гориво - 0,18 - 0,8 л / ч;
 • вместимост на резервоара за гориво - 2,5 литра;
 • тегло - 45 кг;
 • размери - 500 х 450 х 780 мм;
 • време на горене за 1 зареждане с гориво - 10-14 часа.

Как да го направите сами?

Материали и инструменти

Първо трябва да подготвите набор от инструменти и необходимите материали, така че да са ви под ръка и процесът на сглобяване на пещта да не се прекъсва дълго време. Той трябва да се състои от:

 • 50 литров цилиндър за транспортиране на газ;
 • тръби Dn = 100 mm;
 • профилирана тръба 7х14 см за производство на резервоар за гориво;
 • тръби от медна сплав;
 • стоманен ъгъл;
 • ламарина;
 • заваръчна единица;
 • електрическа бормашина с комплект бормашини;
 • рулетка и ниво;
 • чук, клещи.

Чертежи

Има няколко опции за дизайна на печка с дизелово гориво за гараж, която може да бъде направена на ръка. Например, помислете за устройство, базирано на стара газова бутилка. Pechnoy.guru ще даде няколко примера за чертежи, а решението за изпълнение зависи от вас:

Инструкция за производство

Алгоритъмът на действия при сглобяването на печка с дизелово гориво със собствените си ръце трябва да бъде както следва:

 1. освободете бутилката от останалата газова смес и кондензат;
 2. изплакнете го и го оставете да изсъхне;
 3. отрежете горната част с клапан;
 4. заварете опори от ъгъла до дъното на цилиндъра;
 5. изрежете нов капак на пещта от стоманена ламарина, размерът съответстващ на диаметъра на цилиндъра и направете отвор в него за подаване на въздух; диаметърът на отвора съответства на перфорираната тръба (стъпка 8);
 6. изрежете отвор отстрани на цилиндъра за комина;
 7. заварете комин с дължина най-малко 4 м към по-големия отвор;
 8. вземете тръба 89-108 (в зависимост от избрания чертеж) и направете дупки в долната част според чертежа;
 9. поставете тръбата в газова бутилка и поставете друга тръба с клапан (за подаване на гориво) вътре в тази тръба; свържете тази тръба към резервоара за дизелово гориво.
 10. изрежете място за инспекционен отвор (люк) в долната част на цилиндъра;
 11. монтирайте вратата на отвора;
 12. поставете резервоара за гориво (купата) в цилиндъра;
 13. изсипете дизелово гориво върху 1/3 от резервоара за гориво;
 14. поставете лист хартия върху дизеловото гориво и го запалете;
 15. затворете конструкцията с капак.

С повишаване на температурата в горивната камера парата на дизеловото гориво ще се запали.

Предимства и недостатъци

Основните предимства на маслените охладители са следните характеристики:

 • изгодна цена;
 • наличност;
 • ниски нива на откази през първите няколко години на експлоатация;
 • сложността на щетите по време на удари.

Освен това огромно предимство при използването на такива устройства в гараж е тяхната безопасност по отношение на използването на отоплително оборудване в техническо помещение, където се съхраняват и използват различни запалими вещества.

И дори ако по небрежност го докоснете и преобърнете, не можете да се страхувате, че частта от тялото ще се напука и нагрятото масло ще се разлее, провокирайки запалване в гаража.

Ако говорим за недостатъците на маслените радиатори, тогава един от най-важните е тяхната топлинна инерция: на първо място, устройството трябва да се нагрее само и едва след това ще започне да отделя топлина. И друг недостатък на използването на това оборудване е неравномерното му отопление на помещението.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни