Оборудване за отоплителната система на частна къща

Много посетители на онлайн магазина Technodom се свързват с нас с искане за избор на отоплителни котли онлайн. Винаги сме готови да им помогнем по този въпрос, особено след като асортиментът на нашата компания включва много различни видове и модели оборудване, подходящи буквално за всякакви цели. Например, ако трябва да изберете газов котел според параметрите, тогава нашите консултанти с удоволствие ще ви предоставят цялата необходима информация. Преди да продължите с избора на отоплително оборудване, препоръчително е да определите кой от неговите критерии ще бъде най-важен за вас.

Избор на котел по параметри (площ, мощност, вид гориво)

Много често хората извършват избора на газов котел за частна къща по отношение на площта и обема на помещението. Този принцип работи ефективно с други видове котли. С тези данни можете да определите оптималния капацитет на оборудването за вашата сграда. Смята се, че идеалната производителност трябва да бъде 100 вата на 1 кв. квадратен метър. Ако трябва да изберете котел за частна къща, цената на тази техника също може да бъде от голямо значение. Накрая ви съветваме да обърнете внимание на вида гориво - и да закупите точно такъв котел, чието използване ще бъде най-изгодно и по-евтино за вас.

Предназначението на котелното помещение

Частно котелно помещение означава набор от устройства, предназначени да осигурят крайградски жилища с отопление и топла вода. Инсталирането му е необходимо в случаите, когато:

 • използването на централизирана отоплителна система в частна къща е невъзможно поради голямото разстояние до най-близката магистрала. В този случай най-често се използват котли на твърдо гориво (за електрически блок не е необходимо да се организират котелни помещения);
 • изисква се саморегулиране на температурата на охлаждащата течност, което в конвенционална отоплителна система зависи от централизираното захранване и не позволява нито да се спестят пари чрез намаляване на разхода на газ, или, обратно, да се увеличи температурата в помещението (например , при силна слана), пренебрегвайки разходите.

Предимството на този мини-комплекс е не само възможността за настройване на времето и интензивността на отоплението по преценка на потребителя.

Ако не говорим за газови котли (които също могат да работят на течен газ), тогава системата, използваща собствено котелно помещение, е енергонезависима техника, която не е засегната от прекъсвания в доставката на газ и различни дейности по превантивна поддръжка на комуналните услуги.

Избор на газов котел за отопление

За много от тези, които избират газов котел по параметри, цената на тази техника може да бъде много важна, но не и единственият фактор. Освен това си струва да определите местоположението му - дали ще бъде монтирано на стена или на пода. Също толкова важен фактор за неговата променливост, оборудването може да бъде автономно или трябва да бъде свързано към електрическата мрежа. И накрая, тези модели са едноконтурни и двуконтурни, първите осигуряват само отопление, а вторите осигуряват отопление и отопление на БГВ. Служителите с удоволствие ще ви помогнат да разберете всички тези тънкости.

Устройство за котелно помещение

Тъй като проектът на котелното може да предвижда инсталирането им както в жилищна сграда, така и поотделно, изискванията към оборудването също са различни. Така че, ако комплексът се намира в една от стаите на къщата, в някои случаи (например при наличие на шумна горелка под налягане) може да се наложи допълнителна звукоизолация.

Докато котлите, инсталирани в отделни сгради, са най-безопасният и практичен вариант, въпреки че изискват относително големи капиталови инвестиции.

Основното оборудване, необходимо за експлоатация на отоплителна система, като правило не зависи от местоположението на помещението или дори от вида гориво, използвано за експлоатацията му. Почти всички котелни помещения се състоят от следните елементи:

 • отоплителен котел;
 • бойлер (бойлер);
 • разширителен резервоар;
 • разпределителни колектори;
 • комини;
 • системи за безопасност и захранване на котела;
 • тръби и клапани.

Отоплителни котли

Котлите в този комплекс са топлинни генератори. Те изгарят гориво, поради което охлаждащата течност (обикновено вода, по-рядко - антифриз) се нагрява и подава към отоплителната система за топла вода и към котела (ако има такъв), което е необходимо за осигуряване на корпуса с топла вода.

Вътре в такова устройство циркулира нагрята течност, която повишава температурата на водата, насочена към битовите нужди.

Резервоари и колектори

Целта на разширителните резервоари е да компенсира излишното налягане на охлаждащата течност, за да елиминира опасността от създаване на аварийна ситуация в отоплителната система на частна къща, в която тръбите могат да се спукат.

Разпределителен колектор, състоящ се от помпа, хидравличен сепаратор и гребен, е необходим за правилната циркулация на охлаждащата течност и равномерното й протичане в различни вериги на системата (захранване с топла вода, радиатори, "топли подове").

Комини и системи за сигурност

Комините са необходими за отстраняване на продуктите от горенето от котелното помещение. Не само безопасността, но и ефективността на котлите зависи от това как се извършва тяхното инсталиране и се избират параметрите.

А задачите на системите за грим и безопасност са да контролират налягането на флуида, циркулиращ през тръбопроводите. Само първият предотвратява намаляване на налягането поради течове и изпаряване, а вторият, напротив, го увеличава, премахвайки въздуха от тръбите.

Автоматизация и фитинги

Автоматизацията, инсталирана в мини котелни помещения на частна къща, е необходима за работата на оборудването (включване, изключване, задаване на необходимите параметри на въздуха) при отсъствие на човек и осигуряване на допълнителна безопасност на отоплителните и водоснабдителните системи.

Това може да зависи от захранването (в този случай котелът може да работи самостоятелно до няколко дни) или да има механични регулатори. Тръбите и клапаните са необходими за циркулация на водата в системата.

Избор на електрически отоплителен котел

В допълнение към избора на газов котел за частна къща по параметри, нашите клиенти се интересуват и от други видове тези устройства. Например електрическите модели са много популярни. Такива котли трябва да бъдат избрани според техните показатели за мощност (това е универсален параметър за всякакви модели), вида на връзката (220V или 380V), принципа на регулиране на мощността (поетапно или плавно), както и метода на отопление (отопление елемент или електрод). Всеки от изброените критерии може да играе доста важна роля, затова препоръчваме да обърнете специално внимание на всички тях.

Оборудване за водни системи

Отоплителното оборудване, инсталирано във водни системи, позволява да се обслужват големи площи само с един котел. Водното отопление в него се извършва под налягане. Изборът на типа енергоносител често зависи не само от ефективността на използването, но и от наличието на определено гориво.

Газови котли

Такива устройства са най-евтините и лесни за използване. Ако изберете стенен котел, можете също така да спестите място в стаята.

Но за инсталирането на всеки газов котел ще трябва да получите съответното разрешение от регулаторните органи.

Подовите котли за битови отоплителни системи имат масивни топлообменници от чугун или стомана. Теглото на оборудването надвишава 100 кг, а мощността достига 270 kW. Понякога такива устройства веднага са оборудвани с помпа и разширителен резервоар, вече представляващи мини котелно помещение.

Стенното газово отоплително оборудване има по-малък капацитет, рядко надвишаващ 60 kW (100 kW за кондензиращи модели), и тежи 30-50 кг. Отличава се с почти безшумна работа и компактност. В същото време в комплекта могат да бъдат включени и допълнителни елементи.

Електрически котли

При липса на възможност за използване на газ, електрическото оборудване може да бъде отлична възможност за ефективна работа на отоплителната система. В експлоатация е по-скъпо, но заема още по-малко място, изобщо не вдига шум по време на работа и не изисква периодично почистване от продуктите от изгарянето на горивото. Мощността на електрическите котли, в които нагревателните елементи са нагревателни елементи, обикновено е от порядъка на 2-60 kW.

За работа такова оборудване изисква основно захранване от 380 V, въпреки че някои модели с мощност до 15 kW могат да работят и при нормално напрежение 220 V.

Устройства за твърдо гориво

Въпреки факта, че отоплителното оборудване за вода с твърдо гориво се използва за отопление в продължение на десетилетия, неговите предимства и характеристики правят възможно такива котли да продължат да остават популярни. Освен това, при липса на газ, използването им е най-изгодно.

Котелът на твърдо гориво може да бъде:

 1. Устройство за постоянно горене, което работи до 8 часа след едно зареждане с гориво (въглища или дърва). Мощността обикновено не надвишава 50 kW.
 2. Оборудване за дълго изгаряне, чието време на работа може да бъде до една седмица. Доставката на енергия (която може да бъде дърва за огрев, въглища, пелети, дървесни отпадъци) се извършва в полуавтоматичен режим и мощността на агрегата може да надвишава 400 kW. Предлагат се домакински модели с мощност до 100 kW.

Оборудване за течно гориво

Котлите за течно гориво се използват най-често там, където няма газ или висококачествено захранване. По своите експлоатационни характеристики те са сравними с газовото оборудване (мощност до 19 MW), въпреки че модели с мощност над 50–100 kW рядко са необходими за битови цели.

Предимството им пред оборудването за твърдо гориво е по-голямата степен на автоматизация на работата. Необходимостта от инсталиране на такива котли в отделни помещения, трудности при съхранение на гориво и ниска екологичност правят използването им в частни къщи не особено популярно.

Избор на котел за отопление на твърдо гориво

Котлите за отопление на твърдо гориво са не по-рядко срещани; много посетители на онлайн магазина Technodom искат да закупят този конкретен вид продукт. Когато ги избирате, ви съветваме да обърнете внимание на горивото, използвано от котела (въглища, дърва за огрев, пелети, пиролизни котли се радват на значителен успех), начина на зареждането му (автоматично или ръчно), материала на топлообменника, обем на горивната камера, разход на енергия и др. Също така ще се радваме да ви помогнем да изберете двуконтурен котел за котел за индиректно отопление.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни