Характеристики на поцинковани отоплителни тръби и монтаж


Описание на стоманени тръби

Основните предимства, поради които поцинкованите стоманени тръби са предпочитани за отопление:

 1. устойчиви на високи температури и налягане (особено този сорт - безшевни дебелостенни);
 2. механично здрав, устойчив на стрес;
 3. широк спектър от приложения: дори за прехвърляне на нагрята пара, полимерната тръба не би издържала;
 4. позволява възможността за извършване на всякакъв вид обработка: заваряване, рязане, бормашина, струг.

За съжаление, поцинкованите стоманени тръби за отопление имат отрицателни свойства:

 1. корозия - въпреки че има методи за намаляване на податливостта на корозия на стоманени изделия, те са сто процента неспособни да защитят отоплителната система;
 2. вътре по стените се отлагат чужди вещества, особено при централизирано отопление - дългосрочната експлоатация не е възможна (само 15-20 години, след това тръбите се сменят);

Поцинковани стоманени тръби

Характеристики на стоманени тръби

Класически

Конвенционалните тръби от черни метали се използват при изграждането на различни сгради и конструкции от много дълго време. Популярността им се дължи на способността им да издържат на увеличени натоварвания, а също и да не се срутват под въздействието на отрицателни външни фактори.

Цената също оказва значително влияние върху популярността. Тръбите от въглеродна стомана, с техните високи технически характеристики, са доста достъпни.

Въпросните материали са просто създадени за проектиране на отоплителни мрежи:

 • те могат да се използват за транспортиране на охлаждаща течност, нагрята до температура над + 100 градуса по Целзий;
 • ако течността замръзне през студения сезон (например в случай на повреда на котела), тръбопроводите могат да се затоплят с открит пламък.

Стоманата е здрава и надеждна, но корозивна

Но не можем да не споменем значителните недостатъци:

 1. Процесът на изграждане на отоплителна мрежа от стоманени тръби е доста трудоемък и изисква специални умения и използването на сложно оборудване.
 2. Стоманените тръби се оформят трудно, особено когато трябва да се огънат на няколко места под различни ъгли.
 3. Металът провежда добре топлината, поради което при инсталиране на отоплителна мрежа (особено с открити площи) стоманените тръби трябва да бъдат внимателно защитени с топлоизолационни черупки, стъклена вата или минерални влакна.
 4. Металните изделия са силно податливи на корозия, така че средният им експлоатационен живот не надвишава 10-15 години.

Както вече споменахме, последният фактор ограничава използването на описаните материали за изграждането на тръбопроводи.

Има два начина за справяне с проблема:

 1. Използвайте полимерни части... Има тръби, изработени от различни видове пластмаса, много от които успешно се използват при проектирането на отоплителни системи за къщи и апартаменти. Те обаче не са в състояние да издържат на по-голямо вътрешно налягане и много висока температура на охлаждащата течност.

Пластмасовите тръби не корозират, но имат малка якост

Друг недостатък на пластмасовите тръби е ниската им якост, особено на удар.

 1. Покрийте стоманената тръба със защитен цинков слой... В този случай корозията може да бъде избегната, но само ако водата се използва като топлоносител. Антифризът, тъй като е химически активен, ще намали всички предимства на поцинковането до нула.

Независимо от това, отоплителната система от поцинковани тръби е по-надеждна, така че има смисъл да се спрем на описанието на тези части по-подробно.

Поцинкована

Поцинковането на тръбата помага за надеждната й защита от огнища на корозия и удължаването на нейния експлоатационен живот с няколко години.

Забележка! Не само стоманените продукти са покрити със защитен цинков слой. Това могат да бъдат чугунени тръби, както и други продукти, предназначени за транспортиране на течности.

Инструкциите за производство на поцинковани тръби предвиждат два основни метода за нанасяне на защитен слой:

 1. Горещо. Готовата стоманена част се потапя в съд, напълнен с течен цинк при температура от + 450 градуса по Целзий.

На снимката - процесът на горещо поцинковане на стоманени части

 1. Дифузия В този случай цинкът не само създава защитен слой. Благодарение на специална технология, атомите на двата материала взаимно проникват един в друг, образувайки силно покритие, което се противопоставя на окисляването.

За дифузионна обработка вместо течност се използва цинк на прах. Тръбите се поставят в специални контейнери, където протичат специални реакции, които придават на тръбата не само механична, но и електрохимична якост.

Забележка! Дифузионното покритие се нанася само върху стоманената тръба, тъй като други материали не могат да взаимодействат с цинка по този начин.

Дифузионното поцинковане покрива тръби с по-надежден защитен слой

Мерки за превенция

Във връзка с всичко по-горе си струва да преминем към въпроса за предотвратяване на корозия, замръзване и повреда. Технологията за създаване на отоплителни системи е подобрена и днес ние знаем много начини за намаляване на недостатъците на стоманените тръби и увеличаване на ефективността на системата и удължаване на нейния експлоатационен живот.

 1. За да се предотврати появата на отлагания в тръбите, те са импрегнирани с флуид с енергиен носител. Те също се почистват с химикали, които се доставят вътре с вода.
 2. Изолационната облицовка ви позволява да решите проблема със замръзването и загубата на топлина. Нагревателен кабел, специални материали (полиетилен) - може да се използва всичко. Тези превантивни мерки премахват и корозията, т.е. намаляване на излагането на стомана към него.
 3. Възможно е да се избегне появата на ръжда с помощта на синтетични покрития, обработка с метали, които не са толкова податливи на корозия - за това те започнаха да прилагат слой цинк. Тръбите с такова покритие много бързо станаха най-търсени поради ниската си цена. В сравнение с други методи против ръжда: неръждаема стомана или стоманени тръби, покрити с полиетиленов слой. Много бързо методът се разпространява в други области на производство (в метални профили, в плочки, цинкът започва да се използва в други сплави, например чугун). Освен това експлоатационният живот се е увеличил с 10 или дори 15 години. Въпреки че по-скъпите методи удължават живота на тръбите до 25 години.

Метални тръби за отоплителна система

Поцинкована тръба: нейните основни предимства

Всичко се научава чрез сравнение и поцинкованата стоманена тръба не е изключение в това отношение. Най-важното е да знаем с какво да сравняваме - ще направим това както по отношение на съвременните полимерни тръби, така и по отношение на други видове метални изделия от този тип. Да започнем по ред.

 1. Много висока якост - естествено в сравнение с пластмасовите тръби. Тук те са извън конкуренцията - ако пластмасата е достатъчно лесно да се реже с брадва или дори да се реже с нож, тогава такъв брой няма да работи с поцинкована метална тръба. Тези тръби практически не се нуждаят от защита от механични повреди.
 2. Стабилност на размерите. Поцинкованите тръби, като цяло, всички други метални изделия от този тип, в сравнение с пластмасата, имат по-нисък коефициент на топлинно разширение.
 3. Огромен работен температурен диапазон - всяка метална тръба може да издържи на излагане дори на прегрята пара.
 4. Високо работно налягане на течността, транспортирана през тръбите.


  Снимка от поцинкована стоманена тръба

И има доста такива предимства - в това, което те не са в състояние да надмине съвременната пластмаса, това е в евтиност, лекота на работа и устойчивост на корозия. Ето защо пластмасата започна да измества метала, но, разбирате ли, тези причини са доста съществени. Що се отнася до предимствата, с които една поцинкована водопроводна тръба може да се похвали пред металните си колеги, няма толкова много от тях - може да се разграничи само двойка.

 1. Малко по-добра устойчивост на корозия - не само външната част на тръбата е покрита с цинк, но и нейният вътрешен диаметър на отвора.
 2. Антисептично. Цинкът е доста сериозен антисептик, който убива почти всички патогени, открити във водата от чешмата.

Това завършва с предимствата на поцинкованите железни тръби. Благодарение на тази паритетна ситуация те остават на повърхността.

Разновидности на метални тръби

Класификацията на тръбите се основава на няколко критерия за разделяне на видове:

 • по обхват на приложение;
 • по материал;
 • според основните характеристики на модела: допълнително покритие и метод на производство (заварени, отливки, безшевни).

Тъй като говорим за конкретна област на приложение - отоплителната система на къща, ние се интересуваме повече от последния критерий за класификация. Тръбите са:

 • поцинкована;
 • безшевни или заварени (с надлъжен или спирален шев), или отливки;
 • водопроводи и газопроводи.

Също така производителите започнаха да комбинират метали за подобряване на свойствата. Ето как:

 • масивен оребрен чугун с цинков слой. Идеален за отопление, като топлообменник (вземете топлина);
 • за да се увеличи топлопредаването, върху готовите тръби се прилагат напречни плочи от черна стомана;
 • неръждаема стомана с тънки гофрирани стени е способна да се огъва, здрава, устойчива на широк диапазон от температури и налягания.

Всички те се използват в отоплителната система. За отопление на жилищни помещения по-подходящи са поцинковани стоманени тръби с различни диаметри и дължини. Основното е, че те се съобразяват с ГОСТ: 3262-75; 10704-91; 10705-80. Такъв модел струва 35 хиляди рубли на тон, 58 на килограм.

Монтаж на гофрирани тръби от неръждаема стомана

Ще говорим по-подробно за предпоследния елемент от списъка и тяхната инсталация, тоест за монтажа на гофрирани тръби от неръждаема стомана. Това е материалът, който имаме наскоро, така че, може би, много от тях не знаят как да ги инсталират. По принцип няма нищо свръхестествено, въпреки че има един нюанс във връзката на частите помежду си.

Гофрирана неръждаема стомана в отоплителната система

За да накарате една част да се „сближи“ с друга, трябва да използвате специални фитинги за тръби. Внимание: те трябва да са без обков. Отвън все още е необходимо да се направи специално силиконово уплътнение, което да издържа на високи температури.

Как се правят поцинковани продукти

Има само две основни технологии, които позволяват нанасянето на цинково покритие върху стоманата.

 1. Стоманеният продукт се потапя в цинков разтвор, нагрят до температура 400-450 С.
 2. По-скъп начин е дифузионното покритие. Това се случва на атомно ниво. Когато атомите взаимодействат и за това се създават специални условия (поставени в контейнер за прах), те проникват от вещество в друго вещество, образува се кристална решетка. Това създава по-силно и по-трайно цинково покритие. Повишена е защитата срещу химически и електрически влияния.

Особености на производството

Цинковото покритие може да се нанесе върху метална повърхност по няколко начина:

 • горещо, когато материалът се потапя във вана с разтопен цинк при температура 450 ° C;
 • дифузно, ако свързването на цинкови кристали става чрез проникването им в кристалната структура на металната повърхност;
 • термично дифузно, когато проникването на цинков прах в металната повърхност става под въздействието на температура 290-450 ° C.

Всеки тип покритие има своите предимства. Горещо - технологично по-просто и по-евтино, но боята, нанесена върху повърхността на тръбата, се натрошава и изтрива по-бързо. Дифузният метод осигурява силна връзка между цинка и металната повърхност. Това покритие издържа дълго време и не се отлепва по време на употреба. Методът на термична дифузия осигурява електрохимична защита на материала. Черната стомана става катод, а цинковото покритие се превръща в анод, който поема всички процеси на корозия. Съответно този метод е най-скъпият, но осигурява максимална защита на материала.

Инсталация

Експертите казват, че е възможно да поставите стоманени тръби в отоплителната система със собствените си ръце.

Първата характеристика, на която майсторите ни насочват вниманието, са резбовите връзки. Топлинните напрежения, възникващи от заваряването, водят до изгаряне на цинк. Дори щадящият режим не помага за решаването на проблема. Следователно, вместо заваряване, се използват тези съединения. Те са надеждни, те са съединения с резба, въглища. На самата тръба трябва сами да изрежете същата нишка. Трудно е, но е възможно. Съществува обаче по-опростен метод - газово заваряване, той е безопасен за цинк и дава висококачествена връзка на елементите на системата, особено при използване на дебелостенни продукти (системи на багажника). Използването на инверторно устройство ще опрости работата.

Монтаж на радиатор за отопление

Технология за поцинковане

Цинковото покритие се нанася върху тръби по различни методи:

 • галванично поцинковане,
 • горещо поцинкована,
 • нанасяне на термодифузионно цинково покритие.

Галванично поцинковане

В резултат на процеса на електролиза, по време на който цинковите електроди се поставят в разтвор на соли, способни да провеждат електрически ток, веществото се разлага и цинкът се утаява на повърхността на тръбата. По този начин се получава равномерно покритие. Въпреки това, адхезивните свойства на такава тръба са недостатъчни за силно сцепление; порестата повърхност ограничава експлоатационния живот на тръбата до петгодишен период.

поцинковани тръби

Горещо поцинкована

Методът е скъп, но с него се постига най-трайното покритие, макар и дори недостатъчно, поради което се изисква допълнителна механична обработка.

Горещо поцинковане е процесът на нанасяне на цинк върху тръба чрез поставянето й в стопена цинкова маса.

Забележка! Не всички марки стомана могат да бъдат подложени на тази обработка: ако съдържанието на въглерод надвишава 0,24%, този метод на поцинковане не е подходящ.

Термично дифузионно покритие

В запечатани контейнери цинковите пари се нанасят върху повърхността на тръбата. В същото време защитният слой, образуван по време на процеса на термична дифузия, е много здрав и дори, независимо от сложността на конфигурацията на тръбата, е практически невъзможно да се повреди по време на заваряване. Поцинкованата тръба има експлоатационен живот до 15 години, по-скъпа е и се различава по това, че повърхността няма характерен цинков блясък.

Термично дифузионно покритие

Студено поцинкована

Този метод се използва за вече съществуващи комуникации и представлява конвенционално боядисване на тръби със състав, съдържащ цинк, ръчно или чрез газотермичен метод. Такова покритие понякога по нищо не отстъпва на горещо поцинковане, докато не изисква демонтиране на обработваните тръби, въпреки че устойчивостта на механично напрежение е малко по-ниска: в първия случай тръбата ще продължи не повече от 5-6 години , във втория случай времето за използване се увеличава до 7-8 години.

Препоръчваме ви да се запознаете с: Видове и предимства на безшевните стоманени тръби

Инсталиране на радиатора

Помислете за характеристиките на инсталирането на поцинковани тръби, когато сглобявате радиатор у дома.

 • Подгответе инструмента: електрически инструмент за дърворезба е добре дошъл (при негово отсъствие използвайте или шлайф за стомана или ножовка за метал); файл; умре; заместник; газов ключ # 1 (за сглобяване на връзки) и 2 (за резби и за тапи на радиатора).
 • Купете материали: поцинковани тръби, стомана DU 20 и фитинги на необходимото количество за поставяне на устройството. Например модерни сферични кранове, а не винтови - това е миналия век. Те ще бъдат инсталирани на тръбопроводите към радиатора, на джъмпера. Не забравяйте за уплътнителя - традиционния водопроводен лен. Купете за него и импрегниране - боя, изсушаващо масло или силикон.
 • Нарязваме нишките на щранга и облицовката, като вземаме предвид дължината на тръбите с резерв. Отстъпва от пода, стени 8-10 см. Това трябва да е достатъчно, за да се реже свободно.

Инструкция за дърворезба:

  Отстранете отворите от края, отвън, не забравяйте да направите подход под ъгъл, в който матрицата ще се побере. Използвайте файл или друг подходящ инструмент. Можете да стиснете края с гаечен ключ поради липса на по-добър.

Ще бъде достатъчно 5 нишки за тръба и ъгъл, а за забиване в радиатор - 7-8.

 • Извършваме сглобяването на резбови връзки. Нишките на двата елемента трябва да съвпадат. Ако натискаме с усилие, може да се образува нов и ние не се нуждаем от това, тъй като това ще доведе до повреда на връзката. Също така, не "задвижвайте" клапана докрай. Дори ако дръжката остане в неудобно за вас положение, по-нататъшните усилия ще доведат до пукнатина в тялото. По-добре е да спрете, преди да стигнете до края на една революция. И като цяло, бъдете изключително внимателни, тъй като имате работа с крехък месинг.

Задвижете контргайката на 5 mm между съединителя, докато почувствате съпротивление. Намотайте намотката по нишката, в процепа. След като сглобите нишките, боя. Тъй като по време на работата сме счупили цинковия слой и някои фуги изискват допълнителна защита (чугунът е по-здрав от месинг).

 • Свържете устройството отдолу. Няма да е необходимо да се изплаква. И месинговите елементи няма да се счупят, ако изведнъж паднете върху тях. Ще трябва да поставите кран в горните тапи.

Въпреки известните на всички недостатъци, поцинкованите тръби за отопление ще се използват в продължение на много десетилетия напред. И дори ако те изглеждат само по-надеждни от съвременните пластмасови, използването им в централизирани системи е по-оправдано, ако се вземат превантивни мерки. Първо, графикът за отопление винаги се обърква, налягането в тръбите постоянно скача, подобно на температурата. Едва ли при такива условия пластмасата ще се покаже толкова здрава, колкото стоманата. На второ място, няма смисъл да се свързват мощни радиатори към такива тръби.

Въпреки това, подреждайки автономна система, можете да изчислите "тавана" на налягането и температурите, да покажете своя собствен график и да коригирате всички структурни елементи според вашите изчисления. Ако не се нуждаете от мощен радиатор, къщата ви вече е топла, особено през лятото - единственият сезон, който прекарвате в страната, тогава няма смисъл да харчите пари за поцинковани тръби. Можете да дадете предпочитание на подсилен полипропилен или металопластика с фитинги. Между другото, те са много подходящи за инсталиране на автономна система с контролирани параметри в целогодишна среда на живот. В този случай инсталирането на тръби ще бъде по-лесно, отколкото в случая на стоманени изделия.

Видове продукти от поцинкована тръба

Тръбите със защитен цинков слой се използват за тръбопроводи за различни цели:

ИзгледПриложениеРазмери (редактиране)
Водопровод и газопроводза вътрешни магистралидължина - 4-12 m
Електрически заварена тръбаселскостопанско инженерство и строителстводиаметър - 110- 480 мм
Квадратни или правоъгълни профилипромишлено и битово строителстворазмер на секцията - 10 -150 мм
Безшевна тръба от въглеродна или легирана стоманамашиностроенеширок диапазон от размери

приложение

Диаметърът на тръбните продукти с поцинкована повърхност е от 17 до 150 mm. Размерът на номиналния диаметър е 10-155 мм.

Разграничете по тегло:

Тип тръбаРазмер на стената (дебелина) в mm
леко поцинкована2 — 4
поцинкована конвенционална2.2 — 4.4
поцинкована подсилена4.5 — 5.0

Забележка! Общоприети държавни стандарти за стоманени тръби се прилагат за поцинковани тръби, те нямат специална стандартизация.

Възможно ли е да се използват поцинковани тръби за отоплителни системи и водоснабдяване.

Много често можете да чуете въпрос от клиент, възможно ли е да се използват поцинковани тръби за отоплителни и водоснабдителни системи? Понякога този въпрос дори се произнася с укор, защо ни слагате „ръждясали“ тръби? Спестете от нас! И наистина защо? Защо да поставяме "ръждясала" тръба или пластмаса, която се топи от високи температури, защото всички отдавна познават поцинковани тръби, които не гният и служат повече от 50 години.

Отговорът тук е прост и недвусмислен, поцинковани тръби за отоплителни и водоснабдителни системи с температури над 55 градуса не могат да се монтират и затова. Когато охлаждащата течност в отоплителната система или захранването с топла вода се нагрява над 55 градуса и особено силно при 70 ° C, в охлаждащата течност настъпва химическа реакция с активно лющене на цинк, докато първо се запушват филтрите и тънките части на тръбите на тръбите ще се появят фистули и отоплителната система естествено изтича ... Ако използвате вода като топлоносител, а ние я използваме в 99 процента от отоплителните системи на градински и селски къщи и 100% от жилищни сгради, във водата над 70 градуса и особено след 82 градуса, кислородът се отделя активно. Както знаете, кислородът е активен катализатор, който ускорява всякакви химични процеси. Следователно процесът на корозия ще върви още по-бързо.

Ситуацията не е най-добрата със захранването със студена вода, ако водата ви работи по график или много често тя не съществува. Редуващият се контакт на поцинковани тръби с вода и след това с въздух е много лош за тяхната цялост, поцинкованите контейнери и тръби при такива условия дават теч след две до три години. И само поцинковани тръби, които работят без температурни крайности и прекъсвания във вода, служат тридесет години или повече. Между другото, при условие, че са изолирани от влага и отвън.

Допустими гранични отклонения

По стените GOST обикновено допуска отклонения до 15%, а за диаметри в диапазона 17-48 mm - 0,4-0,5 mm, с диаметри от 60 до 159 - 0,8-1%.

Теглото на една тръба директно зависи от нейния размер и плътност. Тя варира от 1 кг метър до 35. Теглото обикновено се използва за конструктивен дизайн. Но тръбите се купуват на метър.

Трябва също да се отбележи, че поцинкованата тръба няма определен единичен стандарт. Следователно те се произвеждат по стандарт на обикновените стоманени тръби. Въпреки че това не е съвсем вярно, GOST се приема самостоятелно, за 91-ва година.

Защо поцинковани тръби?

Като цяло днес има много тръбни материали за комуникации. Поцинкованата стомана обаче не само не напуска пазара, но и заема уверена позиция там. До голяма степен благодарение на неговите качества. Освен това поцинкованите тръби, в зависимост от вида, се използват в различни индустрии и строителство.

Разликата между стоманени и поцинковани тръби след 10 години

Поцинкованите продукти често се използват за вентилация и комини. Това се дължи на факта, че материалът не натрупва утайки, дори в случай на комин.

Освен това голямото предимство на поцинкованите тръби е лекотата на монтаж. Естествено, когато става въпрос за домакински мащаб. Например, вентилационните тръби са свързани съвсем просто, без да се използва заваряване, докато връзките са плътни и практични.И в случай на комин, тези продукти дават добро сцепление, тоест те имат отлични аеродинамични свойства, което е необходимо за правилното отстраняване на продуктите от горенето.

Има ли алтернатива на поцинкованите тръби.

Тръба, подсилена със стъклени влакна

И така, каква е алтернативата на поцинкованите тръби, наистина ли сме принудени да пием вода, течаща през ръждясали тръби. Разбира се, че не. В продължение на много години се произвежда полиетилен с ниско и високо налягане, който се използва навсякъде за вода, а за топла вода се използва т.нар. PPRS тръби (тръби, подсилени с полипропилен) или както се казва сега навсякъде в рекламата - това е "kalde". Такива тръби могат да издържат на температури до 90 градуса по Целзий, въпреки че техният експлоатационен живот при такава температура е не повече от 6 месеца, но колко дни в годината тази температура се среща в нашите отоплителни централи? Но собствениците на частни къщи, използващи полипропиленови тръби в отоплителните си системи, не трябва да забравят за това. Температурата в неправилно проектирана или инсталирана отоплителна система може да се поддържа на границата на температурата при използване на полипропиленови тръби за много дълго време, в резултат на което те могат да се покрият с дефлектори и да се срутят.

Този дефект е типичен за отоплителни системи с автоматични регулатори на отоплителни устройства. Когато котелът е постоянно на 85 градуса, а топлината се контролира от радиаторни регулатори. Това е толкова лошо, колкото температурата в отоплителната система е под 55 градуса, когато по тръбите се образува конденз и особено по външните повърхности на котела и комина му. Те казват, че котелът плаче и естествено повърхностите му, особено комина, дори и да е от неръждаема стомана, са силно корозирали.

отговорът на въпроса - възможно ли е да се използват поцинковани тръби за отоплителни системи и водоснабдяване и какво е по-добре да се използва "ръждясала" тръба или получени PPRS тръби.

Ако някой друг има въпроси или имате нужда проект за отоплителна система за частна къща и компетентни професионалисти за неговото изпълнение са добре дошли да се свържат с нас. Компанията работи на този пазар на услуги от 1985 г., има саморегулиращи се организации и сертифицирани специалисти. Проектира и изгражда покривни и конвенционални котелни къщи, извършва монтаж на отоплителни системи за жилищни жилищни сгради и частни къщи. Примери за нашата работа, адрес и телефонни номера на следващата страница.

Предимства на поцинкованите тръби

Характеристиките на тръбата със защитно цинково покритие позволяват да се използва в различни тръбопроводи. Той има важни предимства пред други видове тръбни продукти. И въпреки че днес пластмасата замества метала навсякъде, поцинкованите тръби все още не са застрашени от тази съдба, те все още остават в търсенето поради редица предимства:

 • Гладката повърхност на тръбата не позволява на различни примеси да се утаяват на повърхността й, дори когато става въпрос за комини.
 • Поцинкованите продукти са лесни за сглобяване.
 • Те имат отлични аеродинамични свойства - тръбата осигурява добро сцепление, не възпрепятства свободното движение на въздуха и освобождаването на продуктите от горенето навън.
 • Тръбите със защитно поцинковано покритие са извън конкуренцията по отношение на якостта в сравнение с пластмасовите изделия. Те не се повреждат лесно и не се нуждаят от допълнителна защита срещу механично натоварване.
 • Технически характеристики: нисък коефициент на термично разширение, термична стабилност (способност за работа при високи температури), устойчив на устойчивост дори на много високо работно налягане.
 • В допълнение, поцинкованите тръби са по-устойчиви на корозия и следователно могат да се конкурират с пластмасата в това на пръв поглед безспорно предимство.
 • Способността да се унищожават почти всички микроорганизми във водата от чешмата е друго значително предимство на цинковите тръби. Цинкът е естествен антисептик; следователно продуктите от поцинковани тръби са търсени, особено във водопроводните системи.

Препоръчваме ви да се запознаете с: Къде се използват профилни тръби от неръждаема стомана и какво е тяхното предимство

Как да изберем поцинковани тръби за отопление и водоснабдяване

Въпреки насищането на пазара с много разновидности на високотехнологични полимерни тръби, метал за монтаж на отоплителни системи, топло и студено водоснабдяване се използва широко днес. Металните тръби за тези цели се произвеждат предимно от стомана и мед, по-рядко от алуминий. Всеки тип такива тръби, в зависимост от материала на производство, има набор от индивидуални характеристики, които осигуряват на потребителя достатъчно пространство за маневриране при избора.

Един от най-често срещаните видове тръби са стоманените продукти с цинково покритие - материал, който има много положителни характеристики, но е специфичен за приложение. Помислете за какъв материал става въпрос и как правилно да използвате поцинковани тръби за отопление.

Видове поцинковани тръби и техните характеристики

Изучавайки сортовете поцинковани тръби, трябва веднага да се отбележи фактът, че те са практически същите като видовете конвенционални "черни" тръби - разликата между тях се дължи единствено на наличието на цинково покритие. Като цяло има четири основни вида поцинковани тръби.

 1. Поцинковани тръби за вода и газ. Тази висококачествена тръба е произведена в съответствие с ГОСТ 3262 и се използва за производството както на водоснабдителни системи, така и на газопроводи. Предназначен е само за вътрешна употреба. Водопроводните и газовите тръби от поцинкована стомана се произвеждат с дължини от 4м до 12м.
 2. Електрозаварена поцинкована тръба. Този тип тръби са направени от обикновена стомана в съответствие с ГОСТ 10704. Те се използват изключително в машиностроенето, селското стопанство и строителството за некритични конструкции. Както при водопровод и газ, дължината на тези продукти може да варира от 4 до 12 m, а диаметърът може да бъде в диапазона от 110 до 480 mm.
 3. Профилна поцинкована тръба - различава се от всички останали видове поцинковани тръби по формата на своя участък. Като правило това е квадратна или правоъгълна тръба с диапазон от странични размери от 10 мм до 150 мм.
 4. Безшевна поцинкована тръба - тя може да се нарече универсална и се използва в почти всички сектори на националната икономика. Безшевната тръба е направена или от високовъглеродна стомана, или от легирана стомана, което само по себе си я издига в категорията на висококачествени и най-важното, трайни продукти.


  Снимка от поцинкована водопроводна тръба

Всички тези видове тръби имат доста високи експлоатационни характеристики - външният им диаметър може да варира от 17 мм до 159 мм, а диаметърът на отвора на поцинкованите тръби е от 10 до 150 мм.

Освен всичко друго, всички видове поцинковани тръби могат да бъдат разделени на три групи в зависимост от тяхното тегло.

 • Леки тръби с дебелина на стената 2-4мм.
 • Стандартни тръби - дебелината на стените им, в зависимост от диаметъра, може да варира от 2,2 mm до 4,4 mm.
 • Подсилени тръби с дебелина на стената 4,5-5 мм.

По принцип това е всичко. Вече няма разновидности на поцинковани тръби. Освен ако, разбира се, не вземем предвид вентилацията, но това вече е друга област на строителство.

Методи на производство и разновидности на поцинковани тръби

Основният враг на стоманените тръби е корозията. Един от начините за защита срещу него е нанасянето на защитен цинков слой върху повърхността на стоманената тръба, след което материалът се класифицира като отделна подгрупа - поцинкована тръба за водоснабдителни и отоплителни системи.

Методът е умерено скъп, така че цената на стоманена тръба след поцинковане остава достъпна - приблизително съотношение на цената може да бъде намерено според таблицата:

Размер на тръбата за GWP
(газопровод)
Цена (руб / м)
черна стоманапоцинкована
15x2.8 st1-3sp / ps3350
20x2.8 st1-3sp / ps4266
25x2.8 st1-3sp / ps5995
32x2.8 st1-3sp / ps81127
40x2.8 st1-3sp / ps90155
50x2.8 st1-3sp / ps117194

Няма независим стандарт за поцинковани продукти. Поцинкованите стоманени тръби се произвеждат в съответствие с нормативните документи за електрозаварени продукти с прав шев (GOST 10704) и материал за газопроводи (GOST 3262-75).

Методи за цинково покритие

Цинковото покритие, в зависимост от условията на работа на тръбата, може да се извърши както на външната й повърхност, така и на вътрешната.

Има 4 метода за поцинковане на тръби, всеки от които се използва в зависимост от размера на продуктите и изискванията за дебелината и здравината на цинковото покритие:

 • гореща - подготвената част е потопена в разтопен цинк, което осигурява високо качество и дълготрайност на покритието, но енергийната консумация на процеса е висока;
 • студено - продуктите се боядисват по един от методите за боядисване с вещества, съдържащи цинк, който не осигурява висока якост на цинковия слой (използва се за защита на монтирани конструкции от корозия);
 • електро-галванично - покритието се извършва по метода на електролиза, т.е. отлагането на цинк, разтворен в електролита (катода) върху детайла (анода) при преминаване на електрически ток;

 • термичен газ - устройство за защитно покритие чрез газово-пламъчно пръскане върху повърхността на цинкова прахова част, недостатък е порьозността и ниската якост на слоя;
 • термична дифузия - частите са покрити със слой цинк, който е след нагряване до 2500 градуса. в изпарено състояние се използва за обработка на малки части в големи количества - винтове, болтове, гайки, шайби, изискващи висока адхезия на цинк към метал.

Производство на поцинковани тръби: технология и видове

Когато се използва материал като стомана, трябва да се има предвид, че той се окислява при взаимодействие с въздух и различни течности. За да се намали това отрицателно качество, се извършва поцинковане. Окисляването на цинка е по-бързо, което предпазва стоманата от корозия. При производството на поцинковани тръби се използват висококачествени марки въглеродна стомана:

 • 10;
 • 15;
 • 20;
 • 35;
 • 45

Най-често срещаните производствени методи за този тип продукти включват горещо и дифузионно поцинковане. При горещо поцинковане стоманена заготовка се потапя в разтопен цинк при температура около 450 ° С. Дифузното цинкиране се основава на проникването на цинкови атоми в междукристалната решетка на желязото. Този метод осигурява висока механична якост на покритието, устойчивост на лющене и стружки. За термодифузионно поцинковане конструкция от черен метал се поставя в контейнер с цинков прах. Насищането на повърхността с цинк става при температура 290-450 ° C. В резултат на това поцинкованата тръба освен антикорозионни свойства има и електрохимична защита. Черният метал се превръща в катод, а цинковият анод постепенно се разрушава от корозия.

Съвременните производители предлагат широка гама от продукти от поцинкована стомана. Заедно с класическия кръг, можете да закупите продукт с квадратна или правоъгълна секция. Освен формата, тръбите също се различават по дължина и дебелина на стената. Външният диаметър може да бъде от 17 mm до 159 mm, а диаметърът на отвора на поцинкованите тръби варира от 10 до 150 mm. Това разнообразие води до разнообразни приложения.

На завършени стоманени тръби - заварени или безшевни, се нанася слой цинк

Параметри на стоманени тръби с цинково покритие

Основните технически параметри на стоманените тръби с цинково покритие са:

 • външен диаметър (10,2 - 165 mm);
 • тегло на 1 м тръба (0,4 - 22 кг);
 • номинален отвор (6 - 150 mm);
 • дебелина на стената (1,8 - 5,5 м);
 • дължина (4 - 12 м).

Както при обикновените тръби, стените на поцинкованите изделия могат да бъдат леки, подсилени или стандартни, точността на изпълнението се присвоява обикновена или увеличена.

Важно! Защитното цинково покритие трябва да се нанася върху цялата повърхност на продукта и да има дебелина 30 микрона или повече. Не се допуска отлепване на защитния слой, отлепване и подуване върху него ("Стоманени водопроводни и газови тръби", Технически условия, GOST 3262-75, рев. № 4.6).

Видове поцинковани тръби

Стандартните размери на поцинкованите кръгли тръби са същите като тези на „черните“ аналози, разликата е в защитно цинково покритие.

 • Поцинкованите водопроводни и газови тръби са висококачествени продукти, произведени в съответствие с ГОСТ 3262-75 (от значение за 2020 г.). Те се използват за монтаж на газопроводи и водопроводи вътре в помещенията. Номинален отвор - 6-150 мм, дължина - 4-12 м. Продуктите са изработени от обикновени качествени стомани (GOST 380-2005) и висококачествени стомани (GOST 1050-88).
 • Поцинкованите електрозаварени тръби се произвеждат в съответствие с ГОСТ 10704-91 в широк диапазон от външни диаметри - 10-1420 мм. Тези продукти се търсят в строителството за създаване на безотговорни структури, в селското стопанство и машиностроенето.
 • Безшевните поцинковани тръби са продукти с висока производителност. Произведени в съответствие с GOST 8732-78 - горещо деформирани, в съответствие с GOST 8734-75 - студено деформирани.
 • Профилните продукти имат правоъгълно (специален калъф - квадрат) сечение.

Предимства и недостатъци

Повечето характеристики на поцинкованите VGP тръби, както положителни, така и отрицателни, съвпадат с параметрите на продуктите от черна стомана, но има и индивидуални качества.

Достойнство

 • Якост (особено якост на опън).
 • Огнеустойчивост.
 • Нисък коефициент на термично удължение.
 • Абсолютна стегнатост.
 • Устойчивост на удар.
 • Трайност.
 • Може да се използва като топлообменник.
 • Възможността за инсталиране, включително поддръжка, направете го сами.
 • Два метода за сглобяване (заваряване, резбова връзка).
 • Лесно изхвърляне.

В полза на стоманените GWP тръби е фактът, че външното полагане на газопровода от главната към потребителите е разрешено само от стоманен материал.

недостатъци

 • Значителен дял.
 • Електропроводимост.
 • Висока топлопроводимост (необходимостта от изолация на тръби в отоплителни системи и системи за топла вода).
 • Устойчивост на корозия, когато цинковата защита е повредена.

Методи за монтаж и монтаж

Поцинкованите тръби, които образуват система за отопление или топла вода, се монтират по три начина:

 • заваряване;
 • фланец връзка;
 • резбова връзка;
 • запояване.

Всеки от тези методи има своите плюсове и минуси. Обмислете тези методи за инсталиране и свързаните с тях нюанси.

Заваряване на поцинковани тръби

Поцинкованите водопроводни и газови тръби могат да бъдат свързани чрез електрическо или газово заваряване - и двата вида монтаж са удобни, тъй като отнемат малко време. Но има един отрицателен фактор, чийто ефект трябва да бъде сведен до минимум, тъй като няма да бъде възможно напълно да се премахне.

Факт е, че температурата на заваръчния шев достига 1200 градуса, а цинкът кипи при 906 градуса и започва да се изпарява от нагряване по време на процеса на заваряване. В този случай се случва следното:

 • вредното въздействие на цинковите пари върху заварчика, до началото на задушаване, тъй като те са отровни;
 • Изпаряващият се цинк излага стоманата и я прави уязвима за корозия;
 • цинковите пари допринасят за образуването на пори и пукнатини в заваръчния шев, които намаляват якостта на съединението.

За максимална локализация на тези процеси, преди започване на заваряване, освен задължителното устройство за ефективно проветряване на помещението, трябва да се извършат следните действия.

 • подгответе ръбовете на фугата, тоест направете външна фаска върху тях и отстранете цинковото покритие с 25-30 мм от двете страни на фугата;
 • за заваряване на фугата, последвано от почистване на заваръчния шев от шлака и покриване на оголената секция на тръбата със съдържаща цинк боя (съдържание на цинков прах - 94%, свързващо вещество - 6%) - студено поцинковане.

За да предотвратите кипенето на цинковия слой, можете да обработите кръстовището със солна киселина 5 см в двете посоки, но в този случай по време на заваряването ще се образуват киселинни изпарения.

Важно! Съгласно точка 4.6 от съвместното предприятие (строителни правила) 73.13330.2012, устройството на заварени съединения на тръби от поцинкована стомана не е разрешено, тъй като цинкът не се отстранява от вътрешната повърхност на тръбата преди заваряването и цинковите пари, образуването от които не могат да бъдат избегнати, причиняват образуването в порите на шева и черупките. Но този документ е доброволен и ако в проекта няма позоваване на задължителното използване на този елемент, тогава е допустимо инсталирането на поцинковани тръби чрез заваряване.

 • изпълнявайте заваряване с ниска скорост, но избягвайки изгарянето на тръбата и с повишена сила на тока;
 • използвайте електроди с покритие от рутил (електродът съдържа титанов оксид).

Електрическото заваряване на тръби с цинково покритие изисква определени умения от заварчика. В допълнение към състава на външното покритие на електрода, качеството на заваръчния шев се влияе от дебелината на неговия прът, което определя силата на дъгата - прекалено дебел електрод ще изгори през стената, а тънкият ще не осигуряват необходимата якост на завареното съединение. За заваряване на поцинковани тръби с дебелина на стената 1,5 - 5 mm се използват електроди с диаметър 2-3 mm.

Фланцова връзка за поцинковани тръби

Този метод се основава на закрепване на болтове заедно с фрагменти от тръби, в краищата на които са заварени фланци - стоманени пръстени с вътрешен диаметър, равен на външния диаметър на тръбата, и отвори по периметъра за закрепване на болтове. Два фланца от различни фрагменти се прилагат един към друг с помощта на междинно уплътнение и се затягат с болтови гайки или болтове.

При този метод на монтаж има същия негативен фактор, както при завареното съединение - в процеса на заваряване на фланците към тръбите цинкът кипи и защитният слой се разрушава в областта на заваръчния шев. Следователно е необходимо също така да се вземат мерки за локализиране на температурния ефект върху цинковия слой и след края на заваряването да се почисти шевът и да се нанесе върху него антикорозионно покритие, съдържащо цинк (студено поцинковане).

Фланцовата връзка не е компактна, поради което се използва в повечето случаи при полагане на тръбопровода в помощни помещения или отвън. От допиращата се страна на фланеца има пръстеновидна област, наречена огледало. Паронитово уплътнение с отвор, чийто диаметър трябва да съвпада с вътрешния диаметър на тръбата, е монтирано между двете огледала на опорните фланци, преди те да бъдат изтеглени заедно. Външният диаметър на уплътнението е равен на разстоянието между противоположните закрепващи болтове.

Резбова връзка

Този метод на монтаж елиминира необходимостта от методи за термично свързване и се извършва с помощта на фитинги от различен тип, предназначени за свързване на отделни фрагменти от тръбопровода след резбата им.

Резбовият монтаж също има своите недостатъци:

 • процесът на резбата е трудоемък и отнема много време;
 • режещ инструмент (матрица) премахва слой стомана с определена дебелина, заедно със защитно цинково покритие при рязане на резба.
 • плътността на резбовата връзка се осигурява чрез навиване на конеца с FUM лента, уплътняваща паста или теглич с боя, които в крайна сметка губят своите свойства и изискват подмяна.


Появане на поцинковани тръби

За да се монтира отоплителна система или захранване с топла вода от поцинковани тръби, без да се повреди цинковият слой, се използва спояване, което се извършва в следната последователност:

 • краищата на тръбите, които трябва да се свържат, се свързват и, ако дебелината на стената е повече от 3 mm, се извършва скосяване на външните ръбове;
 • фугите се обезмасляват чрез нагряване, след което потокът (състав HLS-B), нагрят до пластичност, също се нанася в дебел слой върху повърхността, прилежаща към планираната фуга;
 • краищата са позиционирани с празнина от 2-3 м;
 • пламъкът на горелката е изложен на излишен кислород.

Размерът на горелката се избира в зависимост от диаметъра и дебелината на стената на поцинкованата тръба:

За висококачествено спояване на поцинкована тръба е необходимо да се придържате към правилото: размерът на горелката трябва да бъде с една единица по-малък, отколкото при заваряване на тръба със същите размери без цинково покритие. По време на процеса на спояване пламъкът трябва да се концентрира върху ръбовете, които трябва да се съединят, и междинната междина, за да се изключи нагряването и изпаряването на цинк под слоя на потока.

Шевовете за висококачествено спояване на поцинковани тръби не се нуждаят от допълнителна антикорозионна защита, но нанасянето върху цинк-съдържаща боя като операция за безопасност няма да е излишно.

Поцинковани тръби

Поцинковани тръбикоито се различават от другите валцувани тръби с по-висока якост, устойчивост на негативните ефекти на корозията и други разрушителни фактори.

Основният недостатък на стоманата е лошата устойчивост на корозия. За да се предотврати ръждата от корозия на стоманата, металът е покрит със слой цинк. След като премине през всички тези процедури, продуктът издържа много по-дълго. Ако експлоатационният живот на обикновена тръба е 4-5 години, тогава за поцинкована тръба е 5-6 пъти повече (25-30 години). Това е основната стойност на поцинкованите продукти.

В допълнение към необичайно висока якост и по-добри експлоатационни характеристики, поцинкованите тръби имат и други разлики от своите непокрити колеги - те имат електрохимична защита и (поради покритието) са средно с 2-3% по-тежки. Ето защо тяхното изпращане се извършва не според действителното, а според теоретичното тегло в пълно съответствие със сертификатите от производствения завод.

Разбира се, поцинкованата стоманена тръба не прави изключение в това отношение. При сравняване на поцинковани тръби с други тръби могат да се подчертаят следните точки:

1. Много висока якост - естествено в сравнение с пластмасовите тръби. В това сравнение поцинкованата тръба има огромно предимство пред пластмасовата тръба, тъй като доста лесно е да изрежете пластмасата с брадва, но това не може да се направи с поцинкована метална тръба. Тези тръби практически не се нуждаят от защита от механични повреди.

2. Стабилност на размерите. Поцинкованите тръби, като цяло, както и всички други метални изделия от този тип, в сравнение с пластмасата, имат по-нисък коефициент на топлинно разширение.

3. Огромен работен температурен диапазон - всяка метална тръба може да издържи на излагане дори на прегрята пара.

4. Голямо работно налягане на течността, транспортирана през тръбите.

Често поцинкованата тръба е горещо поцинкована, поради което се образува защитен слой както отвън, така и вътре в тръбата. Този метод включва залепване на покритието към основния метал на молекулярно ниво, което осигурява добра устойчивост на корозия на металните изделия. Методът е високоефективен и икономичен за прилагане.

В зависимост от метода на производство, поцинкованите тръби се разделят на безшевни и електрозаварени.

Безшевните продукти се произвеждат чрез топла или студена деформация. Поцинкованата безшевна тръба се използва широко в магистралните тръбопроводи, защото е в състояние да издържи на високото налягане на работната среда.

Поцинковани тръби са от различни видове:

1. Тръбата е електрозаварена поцинкована. Тази висококачествена тръба е произведена в съответствие с ГОСТ 3262 и се използва за производството както на водоснабдителни системи, така и на газопроводи.Предназначен е само за вътрешна употреба. Поцинкованите стоманени тръби за вода и газ се произвеждат с дължини от 4 м до 12 метра.

2. Профилната поцинкована тръба се различава от всички останали видове поцинковани тръби по формата на своя участък. Това е квадратна или правоъгълна тръба с диапазон от странични размери от 10 mm до 150 mm.

3. Безшевната поцинкована тръба се използва в почти всички сектори на националната икономика. Безшевната тръба е направена или от високовъглеродна стомана, или от легирана стомана, което я прави висококачествен и най-важното издръжлив продукт с дълъг експлоатационен живот.

Всички тези видове тръби имат доста високи експлоатационни характеристики, тъй като външният им диаметър може да варира от 17 mm до 159 mm, а диаметърът на отвора на поцинкованите тръби е от 10 mm до 150 mm.

Всички видове поцинковани тръби могат да бъдат разделени на три групи в зависимост от теглото им.

- Леки тръби с дебелина на стената 2-4mm.

- Стандартни тръби - дебелината на стените им, в зависимост от диаметъра, може да варира от 2,2 мм до 4,4 мм.

- Подсилени тръби с дебелина на стената 4,5-5 мм.

Обхватът на приложение на поцинковани тръби е много широк, например от подреждането на вентилационни системи до производството на пътни знаци. Поради своята здравина и дълъг експлоатационен живот, тези продукти се използват широко в промишлеността, по-специално в производството на нефт и газ, което допринася за справедливи икономии на разходи в такива индустрии. Освен това поцинкованите тръби често се използват при изграждането на жилищни / нежилищни сгради, а именно в техните газови и водоснабдителни системи. поцинкована тръба в съвременното строителство се използва не само за създаване на водопроводи - нейният обхват е много по-широк. Той е чудесен за заровени или подови електрически кабели и много други комуникационни системи.

Дължината на поцинкованите тръби варира от 4 до 12 м. Диаметърът се измерва съгласно общоприетите стандарти. Но често в газопроводите тези тръби са с малък диаметър.

Приближавайки въпроса за изучаване на технологията за сглобяване на системи от поцинковани тръби, първото нещо, което трябва да се отбележи, е фактът, че този вид материал е свързан изключително с помощта на резбови връзки. Заваряването на поцинковани тръби е грубо нарушение на технологията, особено когато става въпрос за сглобяване на водопроводни системи. Факт е, че заваръчните работи включват нагряване на материала до висока температура, което просто изгаря цинка, в резултат на което тръбата става уязвима от корозия. Освен това цинковите пари представляват значителна опасност за човека, който ги вдишва.

 • 57x3,5
 • 76x3,5
 • 89х3,5
 • 108x3,5
 • 133x4
 • 133x4,5
 • 159x4,5
 • 219x6

Специфика на използването на поцинковани тръби в системи за отопление и топла вода

Тръбите с цинково покритие в отоплителните системи и водоснабдителните системи се използват, като се вземат предвид условията на работа.

Ако температурата на охлаждащата течност не надвишава 65 градуса, тогава цинковото покритие успешно изпълнява своите функции. В северните райони, където този параметър е много по-висок, вътрешният цинков слой реагира с вода под въздействието на висока температура:

Zn + H2O = ZnO + H2.

И двете вещества в резултат на това взаимодействие са отрицателни фактори:

 • ZnO е люспи, които утаяват и запушват лумена на тръбопроводи с малък диаметър;
 • Н2 е водород, който при смесване с въздух в определено съотношение е взривоопасен или поне образува запушвания в системата.

Следователно в системи за топла вода и отопление с температура на охлаждащата течност над 60 градуса е позволено да се използват тръби, които имат само външно защитно цинково покритие, което ще предпази тръбопровода от корозия по време на бездействие.Въпреки това, когато водата попадне на повърхността на гореща тръба, цинковата обвивка започва да се отлепва от основата, следователно, за да се избегне това, е необходимо такива тръбопроводи да се боядисват върху цинк, което ще доведе до още по-голямо покачване на цена на системата.

Изход: използването на тръби, поцинковани отвън в гореща вода и отоплителни системи с температура на охлаждащата течност над 60 градуса, е необосновано скъпо, а поцинкованите тръби отвътре са вредни и опасни.

Независим дизайн на отоплителната система

При производството на климатична мрежа от поцинковани стоманени тръби могат да се използват два вида връзки:

 • електрически или газово заварени;
 • с помощта на фитинги с резба.

Трябва да се отбележи, че както първият, така и вторият метод изискват от капитана да притежава определени строителни умения. Ако се съмнявате в способностите си, по-добре е да поверите процедурата по инсталиране на опитни водопроводчици.

Заваряване

Процесът на производство на отопление по метода на заваряване се състои от следните етапи:

 1. Монтират се вертикални основни щрангове (подаване и връщане) и след това от тях се прави хоризонтално окабеляване към всеки радиатор за централно отопление.

Съвет! Ако модернизирате стара отоплителна система, препоръчително е да инсталирате тръби по старата схема, като извършите последователната им подмяна. Такива инженерни мрежи са много внимателно проектирани и тествани, така че не е необходимо да се правят големи промени ненужно.

Заваряването е отговорен и сложен процес

 1. Газовото заваряване се извършва с помощта на специална спойка с дебелина от 0,8 до 1,2 mm. Ако се използва електрическо заваряване, е необходимо да се използват електроди с калциев флуорид или рутилово покритие с диаметър до 3 mm. В противен случай няма да е възможно да се постигне тясна връзка.
 2. Поцинкованите тръби, за разлика от конвенционалните стоманени тръби, са припокрити заварени. За това една от частите се разпалва малко.

Когато заварявате тръби със защитно покритие, трябва да се обърне специално внимание на качеството на шева. Фугата не трябва да има провисвания, стружки, пукнатини и други дефекти.

Със същото внимание е необходимо да се направят отвори за тръби и фитинги. Можете да използвате бормашина, фреза или да пробиете дупката с преса.

Трябва внимателно да наблюдавате качеството на шевовете.

Ако имате първоначални умения за работа със заваръчна машина и решите сами да монтирате поцинковани тръби, по време на операциите трябва да се придържате към следните съвети:

 • шевът трябва да започне от централната част на частта, започвайки от пода и постепенно да се движи нагоре;
 • електродът трябва да бъде поставен строго перпендикулярно на повърхността на продукта (в противен случай ще бъде невъзможно да се направи висококачествено съединение);
 • ако заваряването се извършва върху вертикална повърхност, електродът трябва да бъде разположен под ъгъл, насочвайки го отгоре надолу;
 • технологията за точково заваряване може да се използва за постигане на най-добро качество.

Забележка! Заваряването на поцинковани тръби практически не се използва. Под въздействието на висока температура защитният слой напълно се изпарява, в резултат на което фугите ще се разядат и ще загубите всички предимства от използването на скъпо поцинковане. По-добре е да се спрем на технологията за свързване, включваща използването на фитинги с резба.

Заваръчната дъга изпарява защитния цинков слой от повърхността на тръбата

Монтажни връзки

За да инсталирате отоплителната система, използвайки метода на усукване, трябва да се запасите с необходимото количество фитинги: колена, адаптери, клапани и така нататък.

Фитинги с поцинкована резба

За резбата са необходими и инструменти с различен диаметър. Можете да използвате матрици, но е по-добре да закупите матрица: това устройство ви позволява да режете по-ефективно, като избягвате изкривявания.

Освен това ще ви трябва:

 • мелница за нарязване на стоманени тръби на парчета с необходимата дължина;
 • файл, с който се отстранява крайната фаска;
 • тиска, който ще помогне за сигурно задържане на заготовките, докато работите с тях;
 • гаечни ключове за усукване на фитинги и тръби (за предпочитане динамометрични ключове - те няма да повредят фитинговата резба чрез дозираща сила).

Процесът на рязане обикновено не създава трудности дори за начинаещ майстор, но тук трябва да вземете предвид няколко характеристики:

 • когато измервате тръби, не забравяйте да вземете предвид разстоянието, на което тръбата ще влезе във фитинга при усукване;

По-добре е да използвате специално оборудване за рязане на поцинковани тръби.

 • по време на монтажа, обърнете внимание на факта, че поставянето на тръбата твърде близо до стената няма да направи възможно изрязването на резби (това изисква поне 8-10 см свободно пространство).

Сглобяването не е особено трудоемко.

Тук начинаещите майстори допускат само две често срещани грешки:

 1. Несъвместимост на продуктите по надлъжната ос. Ако тръбата и фитингите са неправилно подравнени, резбите могат да се счупят. Поради това ще бъде невъзможно да се постигне желаната плътност и повредените части ще трябва да бъдат заменени с нови.
 2. Прекалено стегнат затягащ фитинг или спирателен вентил. Често се случва при завинтване на кранове, когато капитанът иска да затегне гайката още малко, така че дръжката на крана да се движи по-свободно. Най-често това води до срив.

Пълното разглобяване и пренавиване на допълнителни слоеве полимерна лента или теглич ще помогне да се справите със ситуацията.

Докинг с радиатори

Друг важен етап от инсталацията е свързването на тръби с отоплителни радиатори. За това се използва специален тип фитинги - завои.

Операцията се извършва по следната схема:

 • чистачката се завинтва към тръбата, докато разстоянието между нейния разрез и входа на батерията достигне 5 мм;
 • теглич се навива на входната тръба на радиатора (по протежение на резбата);

Краища за свързване на тръби към радиатори

 • чистачката се завинтва върху конеца, докато силата стане забележима, но не прекомерна;
 • фугите могат да бъдат боядисани, за да се избегне корозия.
Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни