Коя отоплителна система е по-добра - еднотръбна или двутръбна?


Двутръбна отоплителна система

Принципът на работа на двутръбна отоплителна система е малко по-различен от описания по-горе. В този случай охлаждащата течност се издига по протежение на щранга и се подава към всяка отоплителна батерия. И след това, по обратната линия, тя се връща обратно към тръбопровода, който го транспортира до отоплителния котел.
При тази схема радиаторът се обслужва от две тръби - захранваща и връщаща, поради което системата се нарича двутръбна.

Какви са предимствата на това оформление?

Двутръбна линия
Какво можете да очаквате, като изберете тази опция за организиране на отопление на частна и жилищна жилищна сграда?

 • Такава система позволява равномерно нагряване на всеки радиатор. Всяка батерия, независимо на какъв етаж е, получава гореща вода със същата температура. При желание на радиатора може да се монтира термостат и тогава времето в къщата се поддава на саморегулация. Топлопредаването на радиатори, инсталирани в други апартаменти, не се влияе от използването на термостат в единична стая.
 • В двутръбните тръбопроводи няма големи загуби на налягане по време на циркулацията на охлаждащата течност. Следователно за нормалното функциониране на системата не е необходима мощна хидравлична помпа. Водата е в състояние да циркулира поради гравитационната сила, тоест от гравитацията. И ако налягането на водата е слабо, достатъчно е да инсталирате помпена единица с малка мощност, която е по-икономична и лесна за поддръжка.
 • С помощта на спирателно оборудване, байпаси и клапани е лесно да се организират такива схеми, които ще ви позволят да ремонтирате едно отоплително устройство, ако е необходимо, без да изключвате цялото отопление на къщата.
 • Друг допълнителен бонус на двутръбните тръбопроводи е възможността за използване на свързана и задънена улица топла вода.

Какво представлява схема за преминаване? Това е, когато водата тече в една и съща посока както при подаването, така и при връщането. В задънена улица подаващата и връщащата вода циркулира в противоположни посоки. При движение по пътя, при условие че се използват радиатори със същата мощност, се установява идеален хидравличен баланс. Поради това не е необходимо допълнително да се използват клапани за предварително задаване на батерията.

Ако отоплителните устройства имат различна мощност, ще трябва да изчислите топлинните загуби на всеки, да изчислите и свържете радиаторите с помощта на термостатични клапани. Много е трудно да го направите сами, без знания и умения.

Забележка! Свързаната хидравлична гравитация се използва там, където са монтирани тръбопроводи за дълги разстояния. За къси системи се използва задънена схема за движение на охлаждащата течност

Класификация на двутръбна отоплителна система

Видове системи
Класификацията на двутръбните тръбопроводи се извършва според местоположението на тръбопровода и метода за подреждане на тръбната система.

Според местоположението на тръбопровода той е разделен на вертикален и хоризонтален. Във вертикално разположение всички батерии са свързани към вертикален щранг. Тази опция се използва най-често в жилищни сгради. Основното предимство на тази връзка е липсата на въздушни задръствания.

За голяма частна къща специалистите препоръчват да изберете хоризонтално двутръбно окабеляване и да инсталирате кран на Маевски във всеки радиатор. Той е необходим за обезвъздушаване, а пример за правилната му инсталация е описан подробно в предишни статии повече от веднъж.

Според метода на окабеляване двутръбната система може да бъде с долни и горни тръбопроводи.В този случай щрангът за топла вода се поставя в мазето или мазето. Обратната линия се намира тук, но е инсталирана под захранването. Всички радиатори са в горната част. Към общата верига е свързана горна въздушна линия, която позволява отстраняването на излишния въздух от системата.

Когато се монтира горната облицовка, цялата разпределителна линия е монтирана в изолираното таванско помещение на сградата. Там е монтиран и разширителен резервоар. Не можете да използвате тази схема, ако имате плосък покрив.

Недостатъци на двутръбна система

Двойно-верижна система
Сравнявайки двете вериги на акумулаторните батерии, е лесно да се заключи коя е по-добра. Двутръбната система е много по-ефективна във всеки случай. Но има един съществен недостатък. За сглобяването му ще са необходими два пъти повече тръби. Освен това те се доставят с голям брой крепежни елементи, клапани и фитинги, така че инсталирането на двутръбна система е много по-скъпо.

Доскоро, когато стоманени тръби и трудоемки заваръчни процеси бяха използвани за сглобяване на двутръбните тръбопроводи, количеството беше непосилно. С появата на технологията за металопластика и горещо спояване, полагането на двутръбна линия стана достъпно за почти всички.

Коя система да избера

Обобщавайки, можем да заключим, че за малки едноетажни сгради е напълно достатъчна еднотръбна отоплителна система. Това ще осигури повече или по-равномерно отопление и ще спести много време и пари по време на строителството.

За големи сгради, състоящи се от голям брой стаи или няколко етажа, би било правилно да не пестите пари, а да предпочетете енергийно ефективна (макар и определено по-скъпа и тромава) двутръбна отоплителна система.

С появата на металопластикови и PVC тръби, когато самите тръби са станали относително евтини и процесът на монтаж е лесен и прост, въпросът за спестяванията отпада на заден план и изборът в полза на по-ефективните тръбните отоплителни системи стават очевидни.

Препоръчваме ви да се запознаете с: HDPE тръба за полагане на кабели в земята

Опции за отоплителна система

Основният критерий за разделяне на всички отоплителни устройства е видът гориво. Освен това има универсални котли, работещи на няколко вида гориво, което спестява от потреблението на електроенергия. Предлагаме ви да се запознаете със съществуващите схеми за свързване на различни отоплителни съоръжения.

 1. Еднотръбна. Това е проста опция за полагане на линия за охлаждаща течност в частна и многоетажна сграда, както и в промишлено предприятие. Използва се в случаите, когато е необходимо да се прокара тръбопровод бързо и с минимални финансови инвестиции. Единствената забележка е ограничаването на дължината на тръбопровода около къщата до 30 м. Има три вида еднотръбна схема на свързване: хоризонтална, вертикална и "Ленинградка". Те се различават един от друг по начина на подаване и отвеждане на охлаждащата течност към батериите.
 2. Двутръбна. Батериите са свързани към захранващата линия и се връщат. Това разпределя топлината по-равномерно в цялата сграда. Водата се подава към всеки топлообменник при приблизително еднаква температура. Подобна схема се използва главно в многоетажни сгради с голям брой отопляеми помещения. Има опции за долна и горна връзка.
 3. Радиация. От два колектора, общи за пода, по две тръби се монтират на всеки от радиаторите. Самите колектори са свързани към общото котелно оборудване. С тази схема можете да свържете не само батерии към отоплението, но и "топъл под". Полагането на лъчевата система трябва да се извършва дори на етапа на изграждане на къща, тъй като ще бъде изключително трудно да се въведе във вече завършена сграда.

Еднотръбна и двутръбна отоплителна система: кое е по-добро, предимства и недостатъци, какво да изберете, примери за снимки и видео
Коя отоплителна система е по-добра
Кое е по-добре: еднотръбна или двутръбна отоплителна система, всеки потребител решава сам. Изборът зависи от вида на жилищата и финансовите възможности.

Освен това има отопление с естествена и принудителна циркулация. В първия случай водата тече по веригата с естествени сили, във втория, благодарение на работата на циркулационната помпа.

Еднотръбна отоплителна система

Работи по принципа: по една основна тръба (щранг), охлаждащата течност се издига до горния етаж на къщата (в случай на многоетажна сграда); всички отоплителни устройства са свързани последователно към долния поток. В този случай всички горни етажи ще се отопляват по-интензивно от долните. Това е много често срещана практика в построените от съветски многоетажни сгради, когато на горните етажи е много горещо, а на долните - студено. Частните къщи най-често имат 2-3 етажа, така че еднотръбното отопление не заплашва с голям контраст на температурите на различните етажи. В едноетажна сграда отоплението е почти равномерно.


Предимства на еднотръбна отоплителна система:
хидродинамична стабилност, лекота на проектиране и монтаж, ниски разходи за материали и средства, тъй като е необходимо да се монтира само един тръбопровод за охлаждащата течност. Повишеното налягане на водата ще осигури нормална естествена циркулация. Използването на антифриз повишава ефективността на системата. И макар това да не е най-добрият пример за отоплителна система, тя стана много широко разпространена при нас поради високите икономии на материал.

Недостатъци на еднотръбна отоплителна система:

комплексно топлинно и хидравлично изчисление на мрежата; - трудно е да се премахнат грешки в изчисленията на отоплителните устройства; - взаимозависимостта на работата на всички мрежови елементи; - висока хидродинамична устойчивост; - ограничен брой отоплителни устройства на един щранг; - невъзможността за регулиране на потока на охлаждащата течност в отделни отоплителни устройства; - големи топлинни загуби.

Подобряване на еднотръбни отоплителни системи

Разработено е техническо решение за регулиране на работата на отделни отоплителни устройства, свързани към една тръба. Към мрежата са свързани специални затварящи секции - байпаси. Байпасът е джъмпер под формата на тръбен сегмент, който свързва директната тръба на отоплителния радиатор и връщащата тръба. Оборудван е с кранове или клапани. Байпасът дава възможност за свързване на автоматични термостати към радиатора. Това ви позволява да регулирате температурата на всяка батерия и, ако е необходимо, да изключите подаването на охлаждаща течност към всяко отделно отоплително устройство. Благодарение на това отделни устройства могат да бъдат ремонтирани и заменени, без да се изключва напълно цялата отоплителна система. Правилното свързване на байпаса дава възможност за пренасочване на потока на охлаждащата течност през щранга, заобикаляйки замествания или ремонтирания елемент. За качествена инсталация на такива устройства е по-добре да поканите специалист.

Диаграма на вертикалния и хоризонталния щранг
Според инсталационната схема еднотръбното отопление е хоризонтално и вертикално. Вертикален щранг е свързването на всички отоплителни устройства последователно отгоре надолу. Ако батериите са свързани последователно една с друга по пода, това е хоризонтален щранг. Недостатъкът на двете връзки е задържаният въздух в радиаторите и тръбите.


Отоплителна система с един основен щранг е оборудвана с отоплителни устройства с повишени характеристики на надеждност. Всички устройства в еднотръбна система са проектирани за високи температури и трябва да издържат на високо налягане.

Технология на монтаж на еднотръбна отоплителна система

1. Инсталиране на котела на избраното място. По-добре е да използвате услугите на специалист от сервизен център, ако котелът е в гаранция. 2. Монтаж на главния тръбопровод.Ако се инсталира подобрена система, тогава задължителното инсталиране на тройници в точките на свързване на радиатори и байпаси. За отоплителна система с естествена циркулация, при инсталиране на тръби се създава наклон от 3 - 5o на метър дължина, за система с принудителна циркулация на охлаждащата течност - 1 см на метър дължина. 3. Монтаж на циркулационната помпа. Циркулационната помпа е предназначена за температури до 60 ° C, поради което е монтирана в онази част от системата, където е най-ниската температура, т.е. на входа на връщащата тръба към котела. Помпата работи на захранване. 4. Монтаж на разширителния резервоар. Отворен разширителен резервоар е инсталиран в най-високата точка на системата, затворен - по-често до котела. 5. Монтаж на радиатори. Те правят маркировка на местата за инсталиране на радиатори, фиксират последните със скоби. В същото време те се съобразяват с препоръките на производителите на устройства за спазване на разстоянията от стени, первази на прозорци, подове. 6. Свържете радиаторите според избраната схема, като инсталирате кранове на Mayevsky (за проветряване на радиаторите), припокриващи кранове, тапи. 7. Системата е под налягане (въздухът или водата се подават в системата под налягане, за да се провери качеството на свързване на всички елементи на системата). Едва след това в отоплителната система се излива охлаждаща течност и се извършва пробен пуск на системата, регулиращите елементи се регулират.

За едноетажна къща

Най-простата еднотръбна схема за отопление, която се използва от разработчиците повече от половин век, е Ленинградка.

Еднотръбна и двутръбна отоплителна система: кое е по-добро, предимства и недостатъци, какво да изберете, примери за снимки и видео
Фигурата показва скица на модернизираната версия на "Ленинградка", с диагонално свързване на радиатори. Следните елементи са посочени на фигурата (отляво надясно):

 • Отоплителна инсталация. За прилагането на този CO са подходящи котли, работещи на твърдо гориво, газ (природен или втечнен) и електричество. Теоретично котлите с течно гориво също са подходящи, но възниква проблемът със съхранението на гориво в частна къща.
 • Групата за безопасност, която се състои от взривен клапан, настроен на определено налягане в системата, автоматичен въздухоотвод и манометър.
 • Радиатори, свързани към системата чрез спирателни сферични кранове. В моста между входа и изхода на всеки радиатор са монтирани иглени балансиращи клапани.
 • На връщащия клон на тръбопровода е монтиран мембранен разширителен резервоар, за да компенсира топлинното разширение на охлаждащата течност.
 • Циркулационна помпа, която създава принудително движение на охлаждащата течност през CO.

Сега за това, което все още не е посочено в тази скица, но е задължителен елемент за надеждната работа на тази схема. По-горе беше спомената само помпата, но нейните тръбопроводи не бяха посочени, което включва три сферични спирателни крана, между които са монтирани груб филтър и помпа. Доста често помпена група с тръбопроводи се включва в CO чрез джъмпер, като по този начин се образува байпас.

Еднотръбна и двутръбна отоплителна система: кое е по-добро, предимства и недостатъци, какво да изберете, примери за снимки и видео
Често разработчиците питат дали е необходим байпас в еднотръбна отоплителна система? Работата е там, че тази схема за CO е самодостатъчна и ефективна. Но в случай на прекъсване на електрозахранването циркулационната помпа ще спре и охлаждащата течност ще спре да се движи. Байпасът не е задължителен, но е по-добре да го изградите, за да превключите от принудителна към естествена циркулация на охлаждащата течност в случай на извънредна ситуация.

Що се отнася до тръбопровода: тъй като температурата на изхода на котела може да достигне 80 ° C, препоръчва се да се използват подсилени полипропиленови тръби с необходимия диаметър за веригата Ленинградка. Защо подсилен? Работата е там, че полимерните тръби са доста евтини и практични, монтират се лесно и имат малка маса. Но полимерните тръби променят дължината си при нагряване.Подсиленият полимер не страда от такава "болест".

Съвет: въпреки факта, че тази опция за CO осигурява автоматичен обезвъздушител, има случаи на проветряване на веригата. За да се реши този проблем, се препоръчва да се използват кранове на Маевски на радиатори.

Предимства на еднотръбната отоплителна система и нейните недостатъци

За собствениците на малки жилищни сгради еднотръбната отоплителна система изглежда примамливо, особено ако обърнете внимание на следните предимства:

 • има стабилна хидродинамика;
 • удобство и простота на проектиране и монтаж;
 • малки разходи за оборудване и материали.

Косвените предимства на еднотръбната система включват безопасността на подаване на охлаждаща течност, която се разминава през тръбопровода чрез естествена циркулация.

Най-често срещаните проблеми, с които трябва да се сблъскат собствениците на еднотръбна отоплителна система, включват следните аспекти:

 • технически затруднения при отстраняване на грешки в работата, извършена по време на проектирането;
 • тясна взаимовръзка на всички елементи;
 • висока хидродинамична устойчивост на системата;
 • технологични ограничения, свързани с невъзможността за саморегулиране на дебита на охлаждащата течност.

Въпреки изброените недостатъци на този тип отопление, добре изработеният проект за отоплителна система ще избегне много трудности дори на етапа на монтаж. С оглед на изброените предимства и икономическия компонент, еднотръбните схеми станаха доста широко разпространени. Както еднотръбната, така и друг тип двутръбна отоплителна система имат реални предимства. Какво можете да спечелите и какво можете да загубите, като изберете един от типовете за вашия дом?

Плюсове и минуси на еднотръбна система

Като начало припомняме, че еднотръбната схема е единичен хоризонтален колектор или вертикален щранг, общ за няколко радиатора, свързани към него с двете връзки. Охлаждащата течност, циркулираща през главната тръба, частично се влива в батериите, отделя топлина и се връща обратно към същия колектор. Смес от охладена и гореща вода с температура, намалена с няколко градуса, идва към следващия радиатор. И така до последния радиатор.

Еднотръбна и двутръбна отоплителна система: кое е по-добро, предимства и недостатъци, какво да изберете, примери за снимки и видео

Основната разлика между еднотръбната отоплителна система и двутръбната отоплителна система, което й дава известно предимство, е липсата на разделяне на захранващите и връщащите тръбопроводи. Една линия вместо две означава по-малко тръби и се работи по тяхното полагане (пробиване на стени и тавани, закрепване). На теория общите разходи също трябва да бъдат по-ниски, но това не винаги е така. По-долу ще обясним защо.

Благодарение на появата на модерни фитинги стана възможно да се регулира топлопредаването на всеки радиатор в автоматичен режим. Вярно е, че това изисква специални термостати с увеличена площ на потока. Но дори и те няма да избавят системата от основния й недостатък - охлаждането на охлаждащата течност от батерията към батерията. В резултат на това топлообменът на всяко следващо устройство се намалява и е необходимо да се увеличи мощността му чрез увеличаване на секциите. И това е увеличение на стойността.

Ако линията и захранването към устройството са с един и същ диаметър, тогава потокът ще бъде разделен приблизително по равно. Това не може да бъде позволено, охлаждащата течност ще се охлади силно в първия радиатор. За да може една трета от потока да влезе в него, размерът на общия колектор трябва да бъде два пъти по-голям и по целия периметър. Представете си, ако това е двуетажна къща с площ от 100 m2 или повече, където тръба DN25 или DN32 е поставена в кръг. Това е второто увеличение на стойността.

Ако в едноетажна частна къща е необходимо да се осигури естествената циркулация на водата, тогава тук еднотръбната отоплителна система се различава от двутръбната по наличието на вертикален бустер с височина най-малко 2 m , инсталиран непосредствено след котела. Изключение правят помпени системи със стенен котел, окачен на необходимата височина.Това е третото увеличение на стойността.

Еднотръбна и двутръбна отоплителна система: кое е по-добро, предимства и недостатъци, какво да изберете, примери за снимки и видео

Как да преобразуваме еднотръбна отоплителна система в двутръбна?

Тъй като разликата между еднотръбните и двутръбните системи е разделянето на двата потока, технически е доста лесно да се извърши преобразуването. Необходимо е да се положи втори тръбопровод по съществуващия тръбопровод, чийто диаметър може да се вземе с 1 размер по-малък. Краят на стария колектор трябва да бъде отрязан близо до последното устройство и запушен, останалата част до котела трябва да бъде свързана към новата тръба.

Ще получите схема с преминаващо движение на вода, само охлаждащата течност, оставяща батериите, трябва да бъде изпратена на нова линия. За да направите това, ще трябва да се свърже една захранваща секция на всеки радиатор от стария колектор към новия, както е показано на диаграмата:

свързване на мембранния резервоар във връщащата тръба

Трябва да се разбере, че в процеса на промяна може да срещнете трудности като липса на място за втора тръба, невъзможност за пробиване на дупка в стената или тавана и т.н. Ето защо, преди да започнете подобна реконструкция, трябва да премислите всичко добре. Може да е възможно да се установи нормалната работа на съществуващата еднотръбна система.

Еднотръбна отоплителна система

Тази опция се използва в случаите, когато е необходимо да се осъществят комуникации бързо и с минимални разходи.

Еднотръбна и двутръбна отоплителна система: кое е по-добро, предимства и недостатъци, какво да изберете, примери за снимки и видео

Използва се в жилищно, частно и промишлено строителство. Характеристика на това решение е липсата на връщаща линия за вода. Батериите са свързани последователно, монтажът се извършва за кратко време и не изисква сложни предварителни изчисления.

Как работи еднотръбната линия

В такива конструкции охлаждащата течност се подава към горната точка и тече надолу, преминавайки последователно през нагревателните елементи. При подреждането на многоетажна сграда се практикува инсталирането на междинна помпа, която създава необходимото налягане в захранващата тръба за изтласкване на топла вода в затворен контур.

Вертикални и хоризонтални схеми

Изграждането на еднотръбна линия се извършва във вертикална и хоризонтална ориентация. Вертикално разпределение се инсталира в сгради с два или повече етажа. Охлаждащата течност се подава към радиаторите, започвайки от най-горния. Хоризонталната отоплителна мрежа най-често се използва за подреждането на едноетажни сгради - къщи, вили, складове, офиси и други търговски съоръжения.

Еднотръбна и двутръбна отоплителна система: кое е по-добро, предимства и недостатъци, какво да изберете, примери за снимки и видео

Разположението на тръбопровода предполага хоризонтално разположение на щранга с последователното му подаване към батериите.

Предимства и недостатъци

Еднотръбният дизайн на отоплителната мрежа има следните предимства:

Монтажът се извършва бързо, което е важно при съвременните изисквания за темпото на строителството. Освен това външният вид на еднотръбен колектор с височина от няколко метра превъзхожда сложната система от две линии. Малък бюджет. Оценката на разходите показва, че конструкцията изисква минимален брой тръби, фитинги и фитинги. Ако потребителите са инсталирани на байпас, тогава става възможно регулирането на топлинния баланс поотделно във всяка стая. Използването на съвременни заключващи устройства дава възможност за модернизиране и подобряване на линията

Това позволява подмяна на радиатори, поставяне на устройства и други подобрения без дълго спиране на системата и източване на вода от нея.

Този дизайн има и своите недостатъци:

 • Последователното разположение на батериите не изключва възможността за регулиране на температурата на отопление в тях поотделно. Това води до охлаждане на всички други радиатори.
 • Ограничен брой батерии на една линия. Непрактично е да се поставят повече от 10 от тях, тъй като при по-ниските нива температурата ще бъде под допустимото ниво.
 • Необходимостта от инсталиране на помпа. Това събитие изисква допълнителни парични инвестиции.Електроцентралата може да причини воден удар и да повреди линиите.
 • В частна къща ще трябва да инсталирате разширителен резервоар с клапан за обезвъздушаване. И това изисква място и извършване на изолационни мерки.

Двуконтурна отоплителна система

За разлика от едноконтурната система, две тръби са предназначени за подаване и връщане на охлаждащата течност. Такова окабеляване често се използва в нови сгради и осигурява равномерно отопление на всички помещения.

Двуконтурна отоплителна система
Коя отоплителна система е по-добра

Принципът на работа се състои в потока на водата от котела към батериите по една линия. Захранващата тръба има свързваща входна тръба, през която охлаждащата течност влиза във всеки радиатор. Краят на тръбопровода се намира близо до последната батерия. Вторият клон на линията е проектиран така, че вече охладената вода от изходящите тръби, след като премине през цялата верига, да се върне в котела. Циркулацията на охлаждащата течност се случва постоянно, докато отоплението е включено.

Възможни са двуконтурни тръбопроводи в горната и долната версия. В първия случай системата е настроена на тавана или на техническия етаж на сградата. В същото време е монтиран разширителен резервоар, който трябва да бъде изолиран. Те също така инсталират котел и помпа, които подават охлаждащата течност на горното ниво.В случая на долното окабеляване горещият щранг се намира над връщащия. Отоплителният котел е инсталиран в сутерена или на приземния етаж с вдлъбнатина под пода. За обезвъздушаване на въздуха от радиаторите горната въздухопроводна линия трябва да бъде свързана към тръбопровода.

Предимствата на двутръбната схема на свързване са както следва:

 • едновременното прехвърляне на топла вода към радиатори ви позволява да регулирате температурата индивидуално във всяка стая и да изключите отоплението в тези помещения, които в момента не се използват;
 • в случай на повреда, отделни елементи могат да бъдат отстранени от системата и заменени, без да се изключва напълно отоплението. Това е възможно благодарение на сферични кранове, с помощта на които потокът от вода на входа и изхода на радиатора се спира;
 • готова система може да бъде допълнена с нови батерии, както в хоризонтален, така и във вертикален дизайн;
 • по-малка уязвимост и податливост на замръзване.

Недостатъците на двуконтурната система са по-високите разходи за закупуване на оборудване и инсталирането му в къщата. Но всички те избледняват на заден план, когато дойдат студове, а в къщата, поради разклоняването на тръбопровода, е възможно максималното натрупване на топлина.

Какво трябва да имате предвид при подреждането на която и да е система

Еднотръбна и двутръбна отоплителна система: кое е по-добро, предимства и недостатъци, какво да изберете, примери за снимки и видео

Схема на работа на отоплителния котел.

Важно е да не забравяте да инсталирате регулиращи термокрани на входа и изхода на радиатора, както и дренажен клапан, който обикновено се намира в най-ниската точка на отоплителната конструкция. Покупката на втора ръка тръби и фитинги или „евтино“ във всяка отоплителна система в бъдеще може да доведе до много сериозни проблеми, които изискват основен ремонт не само на цялата отоплителна конструкция, но и на самата къща поради евентуално скъсване на тръби с топла вода и нейното наводняване

Закупуването на втора ръка тръби и фитинги или „евтино“ във всяка отоплителна система в бъдеще може да доведе до много сериозни проблеми, които изискват основен ремонт не само на цялата отоплителна конструкция, но и на самата къща поради евентуално скъсване на тръби с топла вода и нейното наводняване.

Двутръбното разпределение на отоплението е възможно за частна къща с произволен брой етажи. И работата му може да се осъществи без използване на циркулационна помпа. Но тези системи имат доста ниска ефективност и в наше време вече се използват от малко хора.

https://youtube.com/watch?v=IVHMLLJRL6M

Когато решавате да поставите двутръбно окабеляване в къща с колекторно оборудване, трябва внимателно да обмислите и планирате поставянето на разпределителния блок на охлаждащата течност, така наречения гребен.Ще бъде правилно дължината на тръбите, които се простират от нея, да бъде съизмерима, тъй като значителна разлика в дължината от гребена до радиаторите може да доведе до значителна разлика в налягането. И това ще усложни настройката на системата като цяло. Най-доброто решение за поставяне на гребена е такова, че ще има приблизително еднакво разстояние до всеки от радиаторите от него.

Тръбите за отоплително оборудване могат да бъдат медни, стоманени, полипропиленови и металопластични, но в никакъв случай не трябва да използвате поцинковани тръби. Необходимият тип тръби се избира в зависимост от строителния проект и с предпочитани характеристики: икономически, екологични. Но приоритетът трябва да бъде хидравличното представяне.

Дебитът на тръбите, необходим за полагане на тази система, ще зависи от избраната схема за разпределение на отоплението (двутръбна или еднотръбна). Частните къщи с голяма площ изискват оборудването на двутръбна система, в която допълнително се врязва циркулационна помпа. Контролът на температурата във всяка стая се извършва с помощта на термостати.

Принципът на действие на двутръбната система

За да разберете как еднотръбната отоплителна система се различава от двутръбната отоплителна система, е необходимо да се запознаете с характеристиките на втората опция. Подобно е на паралелното свързване на няколко тръби, които се отглеждат с помощта на специална колекторна система.

Плюсове на двутръбна връзка

Устройствата за отопление в такава мрежа не зависят от работата и характеристиките един на друг. Цялата мрежа се характеризира с ниска хидродинамична устойчивост, надеждност, способност да влияе на температурата във всяка стая.

Недостатъци на системата

Двутръбната отоплителна система е много по-сложна от еднотръбната отоплителна система на етапа на планиране и освен това е много по-скъпа. Освен това при стартиране се изисква много по-задълбочена проверка и настройка на всички елементи. Но основният недостатък, разбира се, е цената.

Предимства и недостатъци

Търсенето на двуконтурна отоплителна система се обяснява с наличието на редица значителни предимства. На първо място, за предпочитане е пред едноконтурната, тъй като в последната охлаждащата течност губи забележима част от топлината още преди да попадне в радиаторите. В допълнение, двуконтурният дизайн е по-гъвкав и подходящ за къщи от различни етажи.

Недостатъкът на двутръбната система е нейната висока цена. Много хора обаче погрешно вярват, че наличието на 2 вериги предполага използването на двойно по-голям брой тръби, а цената на такава система е два пъти по-висока от цената на една тръба. Факт е, че за еднотръбна конструкция е необходимо да се вземат тръби с голям диаметър. Това осигурява нормалната циркулация на охлаждащата течност в тръбопровода, а оттам и ефективната работа на такава конструкция. Предимството на двутръбния е, че за монтажа му се вземат тръби с по-малък диаметър, които са много по-евтини. Съответно се използват и допълнителни елементи (чистачки, клапани и др.) С по-малък диаметър, което също донякъде намалява цената на дизайна.

Бюджетът за инсталиране на двутръбна система няма да излезе много повече, отколкото за еднотръбна система. От друга страна, ефективността на първата ще бъде значително по-висока, което ще бъде добра компенсация.

Каква е разликата между еднотръбна отоплителна система и двутръбна отоплителна система?

Каква е разликата между еднотръбна отоплителна система

от двутръбна отоплителна система и за коя е по-добре да се използва
отоплениечастна къща
? Експертите от Киров отговарят на този въпрос: всяка от отоплителните системи има своите предимства и недостатъци.

Еднотръбна отоплителна система

Еднотръбната е по-евтина и по-лесна за инсталиране: по време на монтажа по периметъра на къщата се полага само една тръба. Цялата процедура изисква по-малко време, поради което еднотръбната отоплителна система се използва широко за инсталиране и монтаж на комунални услуги както в жилищни помещения, така и в промишлени съоръжения.В такава система няма щранг за приемане и подаване на топла вода - отпадъчен топлоносител, което прави възможно ефективното използване на полезното пространство на сградата.Благодарение на използването на съвременни строителни материали и технологии, еднотръбното отопление система се превърна в най-популярната отоплителна система в света.

Същността на това отоплителни системи

се състои в последователно свързване на радиатори, което елиминира инсталирането на ненужни тръби, за разлика от двутръбната отоплителна система и намалява общата дължина на всички тръби. Еднотръбната отоплителна система обаче не позволява регулиране на локалния топлопренос на всеки от тях без последствия за останалите. Отслабването на интензивността на отоплението на един от радиаторите, например в една от стаите, може да доведе до отслабване на отоплението на следващите радиатори в други помещения. Всичко това може да доведе до охлаждане на цялото помещение и всичко това поради факта, че сме намалили отоплителната мощност само в една от стаите! По този начин, нека обозначим първия минус на еднотръбна отоплителна система - всяка следваща батерия винаги ще бъде по-студена от предишната, тъй като охлаждащата течност, в нашия случай гореща вода, ще се охлади, когато преминава през радиаторите.

Поддържането на постоянна температура в отоплителната система не е празен въпрос. Въпреки че за това те прибягват до различни трикове - инсталират джъмпери, за да поддържат еднаква температура между етажите на многоетажна жилищна сграда и елиминират възможността за температурна разлика между радиаторите на първия и последния етаж.

Освен това, ако имате еднотръбна отоплителна система, знайте, че топлата вода преминава през тръбите под високо налягане. Ускорението му изисква мощни помпи, което неминуемо води до по-високи експлоатационни разходи. Високото налягане в тръбите също означава по-голям риск от течове на вода, аварии и ремонти. Ремонтът на системата ще изисква спиране на движението на охлаждащата течност в тръбите. За сравнение, да кажем, че двутръбната система може да не използва водни помпи, тъй като водата в нея може да работи от гравитацията, това е първото нещо. И второ, ремонтът на определен участък от отоплителната система няма да изисква замразяване на цялата отоплителна система в къщата и спиране на водата в тръбите.

Двутръбна отоплителна система

Двутръбният е по-скъп, по-сложен, но температурата в радиаторите ще бъде същата. Това се постига от факта, че топлоносител с една и съща температура в цялото помещение се подава към всеки радиатор от отоплителния котел. Отработеният топлоносител (охладена вода) се събира обратно в тръбопровода и водата се връща обратно в отоплителния котел, бил той газ или електричество. Двутръбните отоплителни системи се използват в многоетажни сгради, когато е необходимо да се затопли цялото помещение с един отоплителен котел.

Както забелязахте, гореща вода с определена температура се подава към всеки радиатор, където и да е инсталиран в къщата. Чрез регулиране на температурата на отопление на всеки от радиаторите в една от стаите, няма да нарушим микроклимата в други помещения на къщата. Това е категоричен плюс на двутръбната отоплителна система. С други думи, това се постига от факта, че радиаторите не са свързани последователно, както при еднотръбна отоплителна система, а паралелно. Съответно, температурата на всяка батерия може да се регулира отделно и независимо от другите батерии.

Циркулацията на водата се дължи на спада на налягането в тръбопроводите. Нагрятата вода с ниска плътност се втурва нагоре, през тръби, през радиатори и излъчва топлината си и се връща към отоплителния котел по тръбопровода, вече охладен и с ниска плътност, от гравитацията. Въпреки че в някои случаи те прибягват до използване на циркулационни помпи. Също така си струва да се отбележи, че инсталирането на мощни помпи, за разлика от еднотръбната отоплителна система, не се изисква.

Въз основа на конструктивните характеристики на двутръбна отоплителна система става ясно защо в нея се използват повече тръби, отколкото в еднотръбна. Общият брой на тръбите и тяхната дължина несъмнено са повече, отколкото в еднотръбна система, около два пъти, следователно цената на системата е по-висока.

ВиК съвети: каква отоплителна система да инсталирате в къщата?

Коя система да изберете за себе си?

Решението зависи от собственика. Ако имате едноетажна сграда (къща или вила не са големи по площ), тогава най-лесният начин е да изберете еднотръбна отоплителна система и да не усложнявате живота си със сложни конструкции и инженерни изчисления. Единична тръба
отоплителна система
с кръгла помпа е достатъчно, за да отоплявате дома си. Проучете въпроса дали си струва или не да смените водата в отоплителната система. Подготвили сме отделен материал по този въпрос. Ако площта на къщата ви е повече от 150 квадратни метра, тогава си струва да се анализира дали ще бъде удобно във всички стаи с еднотръбна отоплителна система? След това може ли да се спрем на избора на двутръбна система? Специалисти
LLC "GazTeploMontazh" Киров
ще ви помогне при избора и ще ви даде професионален съвет.

Естествена циркулационна система

Принципът на работа на тази система е, че котелът загрява охлаждащата течност, плътността му намалява с увеличаване на температурата.

Еднотръбна и двутръбна отоплителна система: кое е по-добро, предимства и недостатъци, какво да изберете, примери за снимки и видео

Студеният топлоносител измества нагретия нагоре, той се движи през системата, отделяйки топлина, а след това, след като придоби плътност, се връща обратно в котела и т.н.

Еднотръбна и двутръбна отоплителна система: кое е по-добро, предимства и недостатъци, какво да изберете, примери за снимки и видео

По този начин течността циркулира през системата, придружена от отопление на помещението, без помпа и друго допълнително оборудване.

Несъществен недостатък са малките спада на налягането в системата, този факт не позволява системата да бъде монтирана на голям радиус.

Еднотръбна и двутръбна отоплителна система: кое е по-добро, предимства и недостатъци, какво да изберете, примери за снимки и видео

От момента на включване на котела до момента, в който температурата в помещението е фиксирана, минава много време и това е един вид недостатък.

Еднотръбна и двутръбна отоплителна система: кое е по-добро, предимства и недостатъци, какво да изберете, примери за снимки и видео

Друг недостатък е състоянието на наклонена инсталация на тръби, което е просто необходимо, за да може течността да се движи в необходимата посока.

Еднотръбна и двутръбна отоплителна система: кое е по-добро, предимства и недостатъци, какво да изберете, примери за снимки и видео

Значителен плюс се крие в способността на системата да се саморегулира - когато температурата на околната среда намалява, скоростта на циркулация се увеличава.

Еднотръбна и двутръбна отоплителна система: кое е по-добро, предимства и недостатъци, какво да изберете, примери за снимки и видео

В допълнение към температурата върху скоростта на движение на флуида влияят следните фактори: радиусът на тръбите, материалът, от който са направени, тяхното напречно сечение, броят на завъртанията в системата, наличието на фитинги и техния тип.

Еднотръбна и двутръбна отоплителна система: кое е по-добро, предимства и недостатъци, какво да изберете, примери за снимки и видео

Отоплителна двутръбна система

Еднотръбна или двутръбна коя отоплителна система е по-добра

В тази система топлоносителят преминава през цикъла на нагревателя към радиаторите и обратно.

В такава система има два тръбопровода: през първия се подава и разделя горещ топлоносител, а през втория охладената течност се връща обратно в котела.

Системата от две тръби е така разделена на хоризонтална и вертикална.

Предимствата на вертикалната система са, че по време на работа не се появяват въздушни задръствания, което обаче прави такава връзка недостатъчно евтина. С тази система всеки етаж може да бъде свързан към отделна магистрала.

Еднотръбна или двутръбна коя отоплителна система е по-добра

За големи частни къщи много често се използва хоризонтална отоплителна система. Тук батериите са свързани към хоризонтален тръбопровод.

Въздушните брави излизат с вентилационни отвори. Тази отоплителна система също е разделена на горна и долна окабеляващи системи.

В хоризонтална система с дънни тръбопроводи отопляемите тръбопроводи са разположени в сутерена, а връщащият щранг е поставен още по-ниско.

За да се подобри циркулацията, котелът е инсталиран под нивото на радиаторите, а освен това под котела е поставен връщащ щранг. За да се отстрани въздухът от мрежата, горната въздушна линия е включена във веригата.

В отоплителна система с горно окабеляване горният тръбопровод върви на тавана, ако сградата има наклонен покрив.

Еднотръбна или двутръбна коя отоплителна система е по-добра

Предимството на отоплителната система с две тръби е инсталирането на автотермостати за подаване на топлина, което дава възможност за пълно регулиране на температурата в отделни помещения.

Това включва и независимостта на верижните устройства, която се осигурява от специална колекторна система.

Еднотръбна или двутръбна коя отоплителна система е по-добра

Разликата между двутръбна система и система с една тръба е, че в първата е възможно да се включат допълнителни батерии след свързване на ключовите, както и възможността за удължаване в хоризонтална и вертикална посока.

За разлика от еднотръбния, тук също можете лесно да коригирате възможни грешки.

Недостатъците на тази система са минимални, ако разполагате с необходимото количество финансови ресурси и имате възможност да се обадите на съветника.

Монтаж на отоплителна система с по-нисък хоризонтален дизайн на тръбопровода

Еднотръбна или двутръбна коя отоплителна система е по-добра

Тази система позволява казанчето от отворен тип да бъде разположено на добро топло място. Също така е възможно да се свържат разширителните и захранващите резервоари, които ви позволяват да използвате топла вода директно от отоплителни системи

.

В системи с принудителна циркулация за намаляване на потока на тръбите изходните и захранващите щрангове са разположени на нивото на първия.

 1. Върху дюзите на котела са монтирани ъглови съединители надолу.

Еднотръбна или двутръбна коя отоплителна система е по-добра

На пода, под стените, са монтирани два клона от тръби. Един клон е свързан към изхода за захранване на котела, а останалата част към изхода за приемане.

Тройниците са инсталирани под всяко отоплително устройство, свързвайки ги с тръби. Удължителното казанче е монтирано в горната част на захранващата тръба. Помпата е свързана към входа на отоплителния резервоар, а свободният край на изпускателната тръба е свързан към помпата.

Монтаж на отоплителна система с горна хоризонтална окабеляваща конструкция

Недостатъците на тази система са, че обширният резервоар се поставя извън топла стая на тавана.

 1. Към сегмента на тръбата е прикрепен ъглов съединител, който напуска котела, за да завърти тръбата нагоре.
 2. Използвайки тройници и ъгли, горният клон е инсталиран и тройниците са фиксирани над нагревателните устройства.
 3. Тройниците са запоени към горния участък на тръбата и в точката на пресичане е поставен спирателен вентил.
 4. След това на първия етаж се комбинира долният клон на изходната тръба, който събира всички тръби, идващи от долните батерии.
 5. Свободният край на изходната тръба е монтиран в байпаса, който е монтиран в участъка на приемната тръба.

Сравнени параметри

Следните параметри ще определят коя отоплителна система е по-добра от еднотръбна или двутръбна и в какви ситуации трябва да се използва една или друга система.

Разходите

Еднотръбната отоплителна система е по-скъпа. Високата цена се състои от два основни фактора:

Необходимостта да се увеличи броят на секциите във всеки радиатор по посока на циркулацията на охлаждащата течност. Еднотръбната схема се състои от един захранващ тръбопровод, през който охлаждащата течност преминава през целия отоплителен кръг, като последователно влиза във всяко отоплително устройство. От всеки радиатор охлаждащата течност излиза с няколко градуса по-студена, отколкото при влизане в радиатора (част от топлината, около 10 ° C, се дава в помещението). Следователно, ако охлаждаща течност с температура 60 ° C влезе в първия радиатор, тогава охлаждащата течност с температура 50 ° C излиза от радиатора, след което 2 потока се смесват в захранващата линия, в резултат на което охлаждащата течност влиза второто отоплително устройство с температура около 55 ° C ... Така ще има загуба от около 5 ° C след всеки радиатор. За да се компенсират тези загуби, е необходимо да се увеличи броят на секциите за всяко следващо отоплително устройство.

Еднотръбна и двутръбна отоплителна система: кое е по-добро, предимства и недостатъци, какво да изберете, примери за снимки и видео

Коя отоплителна система е по-добра от еднотръбната или двутръбната? Каква е разликата?

В двутръбна схема не е необходимо да се увеличава броят на радиаторните секции, тъй катовсяко устройство получава охлаждаща течност с почти същата температура. В двутръбната тръба има както захранваща, така и връщаща линия, към която всеки нагревател е свързан едновременно. След като е преминал през радиатора, охлаждащата течност незабавно влиза в обратната линия и се насочва към котела за допълнително нагряване. По този начин всеки радиатор получава почти еднаква температура (топлинните загуби са налице, но са много незначителни).

Забележка! Най-доброто приложение за еднотръбна система е в малки отоплителни системи с не повече от 5 радиатора. При такъв брой отоплителни устройства охлаждащата течност, преминавайки последователно през всичките 5 радиатора, не губи топлина в такива критични количества, както в еднотръбни системи с голям брой отоплителни устройства.

Необходимостта от използване на увеличен захранващ тръбопровод. Ако захранващият тръбопровод е твърде "тънък", това ще доведе до факта, че много радиатори просто не получават загрятата охлаждаща течност. Тръбата с голям диаметър ви позволява да доставяте загрятата охлаждаща течност до възможно най-много отоплителни устройства. Колкото по-дебела е захранващата тръба, толкова по-малко секции трябва да се добавят към всеки радиатор.

По този начин, увеличаването на броя на радиаторните секции и увеличаването на диаметъра на захранващата линия оскъпява еднотръбната система в сравнение с подобна двутръбна система.

Рентабилност

Схемата с две тръби е по-икономична за работа. Както беше отбелязано по-горе, за да се постигне равномерно нагряване на всички радиатори в еднотръбна схема, е необходимо „дебело“ подаване, както и увеличаване на броя на секциите в радиаторите. Всичко това увеличава обема на охлаждащата течност и колкото повече охлаждаща течност в системата, толкова повече гориво е необходимо за нагряването му. Следователно, на въпроса коя отоплителна система е по-добра от еднотръбна или двутръбна от гледна точка на ефективността, отговорът ще бъде в полза на двутръбна система.

Процес на инсталиране

Една тръба е по-сложна система при изчисленията, тъй като необходимо е правилно да се изчисли колко секции трябва да се увеличат за всеки следващ нагревател

Освен това трябва да се обърне специално внимание на изчисляването на захранващата линия и връзката на радиатора.

Как работи еднотръбният тип отопление?

И така, каква е разликата между еднотръбна отоплителна система и двутръбна отоплителна система? На първо място, принципът на функциониране. Тук се използва само една основна тръба (нарича се още щранг). Нагретата охлаждаща течност се издига по нея, затопляйки сградата и всички батерии в къщата са свързани към низходящата тръба.

Предимства на един тип тръба

Какво е доброто в еднотръбната отоплителна система? На първо място, това изисква използването на много по-малко количество различни материали за неговото създаване и функциониране. Освен това той е много по-стабилен и стабилен по отношение на хидродинамиката. По-лесно е не само да се проектира, но и да се монтира; не се изискват специални реконструкции в съществуващата инфраструктура на областта. Голямата популярност на тази система се дължи именно на факта, че за нейното изграждане се използват по-малко материали. Но от техническа гледна точка това далеч не е идеално.

Недостатъци на системата

Те са толкова мощни, колкото и ползите.

 • Изчисляването на хидравликата и температурата за еднотръбна система е доста трудоемко и сложно;
 • Ако в изчисленията се е прокраднала неточност, ще бъде много трудно да се отстрани на практика;
 • Всички нагревателни елементи в системата са зависими един от друг и това трябва да се вземе предвид;
 • Ограничен брой нагревателни устройства могат да бъдат инсталирани на един щранг;
 • Невъзможно е да се контролират батерии с регулатори;
 • Ако повече от дузина батерии са свързани към еднотръбна система, тогава температурата на първия радиатор ще бъде повече от сто градуса, а последният дори няма да достигне петдесет;
 • Еднотръбната отоплителна система изисква инсталирането на специални защитни устройства с повишена надеждност.

Подобряване на една тръбна система

По принцип може да се направи така, че да се регулира работата на всяка отделна батерия. За да направите това, трябва да свържете затварящите секции към мрежата (експертите ги наричат ​​байпаси), в които са вградени автоматични термостати за батерии. С тяхна помощ можете не само да контролирате всички отоплителни устройства, но и напълно да отрежете някое от тях от водоснабдяването. Тоест в случай на повреда батерията може да бъде извадена и заменена с нова, без да се изключва цялата отоплителна система.

Еднотръбна отоплителна система в частна къща

Ако сградата е едноетажна, това автоматично премахва много от недостатъците на еднотръбната отоплителна система, например неравномерното отопление на подовете. Това е многоетажна сграда на горните етажи ще бъдат тропиците, а на долните ще е много готино. В частна къща обикновено има не повече от три етажа, така че еднотръбната система ще работи правилно.

Монтаж на еднотръбна система


Инсталация тръбопровод усъвършенстваната система изисква инсталиране на тройници, където са свързани байпаси и радиатори.

Ако това е система с естествена циркулация, трябва да създадете наклон с дължина 3-5 см на един метър, а за принудителна циркулация - 1 см / м.


Монтаж на кръгла помпа - монтира се на входа на връщащата тръба към котела, тъй като има най-ниска температура.

Захранва се от захранване.


Монтаж на разширителен резервоар - обикновено до котела се монтира затворен резервоар. Отворено - в най-високата точка в системата.

Монтаж на радиатори радиаторите са фиксирани със скоби и инсталирани на препоръчителното разстояние от подове, стени и тавани; за това се правят маркировки.


Свързването се извършва по схемата, като се използват клапани за проветряване на радиаторите, които припокриват крановете и запушалките.

Тестване на налягането в системата след което охлаждащата течност се излива в батерията и управлението на системата се регулира директно.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни