Стандартът за температурата на охлаждащата течност в отоплителната система

Температурата на охлаждащата течност в отоплителната система зависи от температурата на въздуха отвън, тя се поддържа в съответствие с температурния график, разработен от експерти за всеки източник на топлоснабдяване по различни начини, всичко зависи от местните метеорологични условия. Тези графици са проектирани така, че дори при много ниски температури на въздуха навън, в жилищата да се поддържа комфортна температура за хората, около 20-22 ° C.

Колко топла трябва да бъде стаята?

Списъкът на температурите в различни помещения, предвидени от стандарта:

 • хол - + 18 ° C;
 • ъглова стая - + 20 ° C;
 • кухня - + 18 ° C;
 • баня - + 25 ° C;
 • фоайе и стълбище - + 16 ° C;
 • асансьор - + 5 ° C;
 • мазе - + 4 ° C;
 • таванско помещение - + 4 ° C.
 • стаи, предназначени за деца - от + 18оС до + 230С.
 • басейни - не по-ниски от + 300C;
 • веранди за ходене - не по-ниски от + 120С;
 • детски училища - не по-ниски от 210С;
 • спални на интернати - не по-ниски от 160С;
 • културни институции - от 160С до 210С.
 • библиотеки - до 180С.

Тази температура се измерва на вътрешната стена на всяка стая, като основното условие за провеждане на това събитие е разстоянието от външната стена да бъде 1 м и 1,5 м от пода.

Стаята трябва да има определена скорост на обмен на въздух, например, площта на хола е 18 или 20 m2, в този случай скоростта трябва да бъде 3m3 / h на 1m2, същите характеристики трябва да се наблюдават в региони, където термометърът пада под - 31oC.

В кухните на хостела и апартаментите, които са оборудвани с газови и електрически печки с две горелки, чиято площ достига 18 м2, аерацията трябва да бъде 60 м3 / ч. В случай, че в стаята има три котлона, аерацията трябва съответно да се увеличи до 75 м3 / ч, а когато горелката е четири, тази характеристика трябва да се увеличи до 90 м3 / ч.

Бани, чиято площ е 25 м2, скоростта на аерация трябва да бъде 25 м3 / м2, а за отделна тоалетна, чиято площ е 18 м2 - 25 м3 / ч. В случай, че банята е комбинирана, обменът на въздух трябва да бъде най-малко 50 м3 / ч и ако в нея все още е монтиран писоар, тогава е необходимо да се добавят още 25 м3 / м към него.

В случай, когато стаята е ъглова, температурата в стаята трябва да бъде с 2 ° по-висока от обичайната.

При топло време асансьорната стая не трябва да надвишава 40 ° C.

В случай, че са забележими почасови отклонения от установените характеристики, таксата трябва да бъде намалена с 0,15%.

Как да се измери температурата на отоплителната среда?

Температурата на охлаждащата течност в отоплителната система предвижда следните стандарти:

 1. Топлата вода в чешмата трябва да е достъпна целогодишно и нейната температура да е от + 50 ° C до + 70 ° C;
 2. Уредите за отопление се пълнят с тази течност по време на отоплителния сезон.

За да разберете температурата на отоплителния радиатор, трябва да отворите крана и да замените контейнер с термометър. През това време температурата може да се повиши с 4 ° C.

Когато възникне проблем по този въпрос, е досадно да се подава жалба до жилищната служба, но в случай на проветряване на батериите, жалбата се записва в DEZ. В рамките на една седмица трябва да дойде специалист, който да поправи всичко.

Има още няколко начина за измерване на температурата на отоплителните батерии в жилищна сграда:

 1. С помощта на термометър се измерва температурата на отоплителните тръби или самите радиатори, към резултата е необходимо да се добавят 1 -2 ° C;
 2. За по-точно измерване на данните трябва да закупите термометър-пирометър, който е в състояние да измерва температурата с точност до 0,5 ° C;
 3. Необходимо е да вземете алкохолен термометър и да го прикрепите към определено място на отоплителната батерия, след което се обвива с лента и се увива с всякакъв топлоизолатор (пяна гума, маховик). Сега тя ще играе ролята на постоянен измервател на температурата на отоплителната система;
 4. В случай, че под ръка има електронно измервателно устройство, например, мултицет с функция за измерване на температурата, към радиатора се привързва проводник с термодвойка и се измерва температурата на охлаждащата течност.

Ако не сте доволни от температурата на вашите отоплителни устройства или някакви други параметри на охлаждащата течност, след подаване на жалба при вас ще дойде комисия, чиято задача ще бъде да измери температурата на циркулиращата течност в отоплителната система.

Те трябва стриктно да действат в съответствие с параграф 4, който е посочен в "Методи за контрол" GOST 30494-96, а устройството трябва да има регистрация, както и сертификати за проверка и качество. Обхватът на измерване трябва да варира от +5 до + 40 ° C, допустимата грешка трябва да бъде в рамките на 0,1 ° C.

От какво зависи температурата?

Има няколко други фактора, които влияят на вътрешната температура:

 1. Ако температурата на външния въздух е ниска, съответно тя ще бъде по-ниска в стаята;
 2. Скоростта на вятъра също влияе на температурата. Колкото по-силни са вятърните натоварвания, толкова по-голяма ще бъде загубата на топлина през прозорците и входните врати;
 3. Плътност на запечатване на фуги в стените на къщата. Например, металопластичните прозорци и изолацията на предните стени могат значително да повлияят на температурата в жилището.

Всичко описано по-рано е несъмнено важно. Но, основният фактор, който силно влияе на температурата в помещенията, е температурата на самите отоплителни радиатори. Обикновено отоплителните батерии, доставяни от централната система, имат температура от 70 - 90 ° C.

Известно е, че необходимата температура вътре в помещението не може да бъде постигната само от този фактор, като се има предвид фактът, че в различните помещения трябва да има различни температурни условия поради различното им предназначение.

Температурният режим в стаята се влияе и от това колко интензивно е движението на хората вътре в нея. Температурата ще бъде по-висока там, където хората се движат най-малко.

Прочетете повече: Изплаща ли се пенсията на починалия в началото на месеца

Това е основата за разпределение на топлината. Като доказателство, в спортните съоръжения, където хората постоянно се движат, температурата се поддържа на 18 ° C, тъй като не е препоръчително да се поддържа по-висока температура.

Фактори, влияещи върху температурата на радиаторите:

 1. Външна температура;
 2. Тип отоплителна система. Норма на еднотръбна система: +105 ° C, за двутръбна система: + 95 ° C. Разликата между доставка и връщане не трябва да бъде по-висока от 105 - 70 ° C и 95-70 ° C, съответно;
 3. Посоки на охлаждащата течност в батериите. В случая, когато окабеляването е отгоре, разликата ще бъде: + 20 ° C, отдолу - +30 ° C;
 4. Тип отоплително устройство. Радиаторите и конвекторите се различават по топлообмен, което означава, че температурният режим също е различен. Конвекторите имат по-нисък топлообмен от радиаторите.

Естествено е всеки да разбере, че независимо дали е конвектор или радиатор, топлопредаването ще зависи пряко от температурата навън. При нулева външна температура скоростта на топлопреминаване на радиаторите трябва да варира в рамките на 40-45 ° C подаване и 30-35 ° C връщане. За конвекторите тези характеристики са както следва: подаване 41-49 ° C и връщане 36-40 ° C.

Когато термометърът падне до -20 ° C, тези характеристики ще бъдат както следва: за радиатори - захранване 67-77 ° C, връщане 53-55 ° C, за конвектори - захранване 68-79 ° C и връщане 55-57 ° C .Но когато маркировката на термометъра достигне -40 ° C, както за радиатори, така и за конвектори, тези характеристики ще бъдат еднакви: захранване 95-105 ° C, температура на връщане 70 ° C.

Как се изчисляват тарифите?

Както е описано по-горе, температурната графика се влияе пряко от температурата на външния въздух. Съответно, колкото по-ниска е външната температура, толкова по-големи са топлинните загуби. Възниква въпросът какви показатели да се използват за изчислението?

Този показател може да бъде намерен в нормативни документи. Тя се основава на средната температура от петте най-студени дни в годината. Отчита се период от 50 години и се избират 8-те най-студени зими. По какви причини средната дневна температура се изчислява по този начин?

Първо, благодарение на това е възможно през зимата да се подготвите за ниски температури, които се случват на всеки няколко години. Освен това, като се имат предвид тези показатели, можете значително да спестите от разходи по време на създаването на отоплителни системи. В случай на масово строителство тази сума ще бъде много значителна.

Съответно температурата на охлаждащата течност ще повлияе пряко на температурата на отопляемото помещение.

Въз основа на индикаторите за температурата на улицата се правят изчисления на температурата на охлаждащата течност и имат следните стойности:

За да оцелеете комфортно през студения сезон, трябва предварително да се притеснявате за създаването на висококачествена отоплителна система. Ако живеете в частна къща, имате автономна мрежа, а ако сте в жилищен комплекс, имате централизирана. Каквото и да е, все още е необходимо температурата на батериите по време на отоплителния сезон да бъде в рамките на стандартите, установени от SNiP. Нека анализираме в тази статия температурата на охлаждащата течност за различни отоплителни системи.

Отоплителният сезон започва, когато средната температура на улицата на ден спада под + 8 ° C и съответно спира, когато се издигне над тази граница, но в същото време продължава и до 5 дни.

Стандарти. Каква температура трябва да бъде в стаите (минимум):

 • В жилищен район + 18 ° C;
 • В ъгловата стая + 20 ° C;
 • В кухнята + 18 ° C;
 • В банята + 25 ° C;
 • В коридори и стълбищни клетки + 16 ° C;
 • В асансьора + 5 ° C;
 • В мазето + 4 ° C;
 • На тавана + 4 ° C.

Трябва да се отбележи, че тези температурни стандарти се отнасят за отоплителния сезон и не се прилагат за останалото време. Също така ще бъде полезно да се знае, че топлата вода трябва да бъде от + 50 ° C до + 70 ° C, съгласно SNiP-u 2.08.01.89 "Жилищни сгради".

Има няколко вида отоплителни системи:

Ефектът на температурата върху характеристиките на охлаждащата течност

В допълнение към факторите, изброени по-горе, температурата на водата в тръбите за топлоснабдяване влияе върху нейните характеристики. На това се основава методът на функциониране на гравитационните отоплителни системи. С увеличаване на стойността на нагряването на водата тя се разширява и се появява циркулация.

Отоплителни среди за отоплителната система

Но когато използвате антифриз, превишаването на нормалните температури в отоплителните батерии може да доведе до различни резултати. Следователно, за подаване на топлина с топлоносител, който се различава от водата, е необходимо първо да се определят допустимите стойности на неговото отопление. Това не се отнася за температурата на радиаторите за централно отопление в апартамента, тъй като такива устройства не използват течности на основата на антифриз.

Антифриз се използва, ако съществува риск от излагане на ниски температури на радиаторите. За разлика от водата, тя не преминава от течно в кристално подобно състояние при 0 градуса. Но ако работата на топлоснабдяването надхвърля нормите на температурната таблица за отопление в по-голяма посока, могат да се наблюдават следните явления:

 1. разпенване. Това допринася за увеличаване на обема на охлаждащата течност и нивото на налягане. Няма да има обратен процес, когато антифризът се охлади;
 2. появата на варовик.Антифризът съдържа минерални компоненти. Ако температурата на отопление в апартамента е нарушена, те се утаяват. С течение на времето това води до запушване на тръби и радиатори;
 3. увеличение на индекса на плътност. Може да възникнат неизправности в работата на циркулационната помпа, ако нейната номинална мощност не е проектирана за такива ситуации.

Препоръчваме: Какво може да се използва за боядисване на радиатори за централно отопление?

Следователно е много по-лесно да се следи температурата на водата в отоплителната система на частна къща, отколкото да се контролира нивото на отопление на антифриза. Освен това веществата на основата на етилен гликол отделят газ, вреден за хората при изпаряване.

Днес те почти никога не се използват като охлаждаща течност в автономни системи за топлоснабдяване. Преди да използвате антифриз в отоплението, е необходимо да замените всички гумени уплътнения с паранитови. Това се дължи на високото ниво на пропускливост на този тип охлаждаща течност.

Опции за нормализиране на температурния режим на отопление

Минималните показатели за температурата на водата в отоплителната система не се считат за основната заплаха за нейната работа. Това се отразява на микроклимата в дневните, но не засяга работата на топлоснабдяването. Ако скоростта на нагряване на водата е надвишена, могат да възникнат аварийни ситуации.

Група за безопасност за автономно отопление

При създаването на схема за отопление е необходимо да се предостави списък с мерки, насочени към предотвратяване на критично повишаване на температурата на водата. На първо място, това ще доведе до увеличаване на налягането и напрежението от вътрешната страна на тръбите и радиаторите. Ако това се е случило веднъж и е продължило кратко време, тогава детайлите на топлоснабдяването няма да бъдат засегнати.

Но такива случаи се появяват с постоянното влияние на специфични фактори. Най-често това е неправилната работа на котел на твърдо гориво. За да се избегнат повреди, е необходимо да се надгради отоплението по този начин:

 • инсталиране на група за сигурност. Състои се от отдушник за въздух, дренажен клапан и манометър. Ако температурата на водата достигне критично ниво, тези части ще премахнат излишъка на охлаждащата течност, като по този начин осигурят нормална циркулация на течността за нейното естествено охлаждане;
 • смесителна единица. Той свързва тръбите за връщане и подаване. Освен това е монтиран двупосочен клапан със серво задвижване. Последният е свързан с температурен сензор. Ако индикаторът за нивото на отопление надвишава нормата, вентилът ще се отвори и ще има смесване на потоци гореща и охладена вода;
 • електронен блок за управление на отоплението. Той разпределя температурата на водата в различни части на системата. В случай на нарушение на топлинния режим, той изпраща съответния сигнал към процесора на котела за намаляване на мощността.

Тези мерки ще предотвратят неправилна работа на отоплението дори в началния етап от появата на проблема. Най-трудното за контролиране е температурата на водата в системи с котел на твърдо гориво. Следователно за тях трябва да се обърне специално внимание на избора на индикатори на групата за безопасност и смесителния блок.

YouTube отговори с грешка: Достъпът не е конфигуриран. API за данни на YouTube не е бил използван в проект 268921522881 преди или е деактивиран. Активирайте го, като посетите https://console.developers.google.com/apis/api/youtube.googleapis.com/overview?project=268921522881, след което опитайте отново. Ако сте активирали този API наскоро, изчакайте няколко минути, за да се разпространи действието в нашите системи и опитайте отново.

  Подобни публикации
 • Какви са характеристиките при избора на автономни отоплителни батерии?
 • Какво може да се използва за боядисване на батерии за централно отопление?
 • Какви са характеристиките на радиаторите за централно отопление?
 • Кои са най-добрите радиатори за централно отопление?
 • Какво е налягането в батериите за централно отопление?
 • Как да изберем батерии за централно отопление?

Естествена циркулация

Охлаждащата течност циркулира без прекъсване. Това се дължи на факта, че промяната в температурата и плътността на охлаждащата течност се случва непрекъснато. Поради това топлината се разпределя равномерно върху всички елементи на отоплителната система с естествена циркулация.

Налягането на циркулиращата вода директно зависи от температурната разлика между гореща и охладена вода. Обикновено в първата отоплителна система температурата на охлаждащата течност е 95 ° C, а във втората 70 ° C.

Отоплителна среда за отоплителни системи

Обичайно е да се използва обикновена вода или антифриз за пълнене на отоплителни системи.Използването на една или друга охлаждаща течност за отоплителна система най-често зависи от конкретните условия на работа.

Например тези, които имат къщи в летни вили, знаят, че спирането на газ или електричество може да се случи по всяко време. Естествено, това ще доведе до прекратяване на работата на котела. Ако това се случи при силен студ, тогава замръзналата вода в системата може да доведе до спукване на тръбите и да повреди нагревателните устройства. Следователно възможността за използване на течности, които замръзват при ниски температури може да бъде много подходяща.

Експертите предупреждават, че е изключително опасно да се използва етилов алкохол, автомобилен антифриз, трансформаторно масло като охлаждаща течност.

Преди всичко антифризът трябва да отговаря на условията за пожарна безопасност и да не съдържа добавки, които са неприемливи за използване в жилищни помещения. По-добре е да се грижите за здравето си и безопасността на отоплителната система на дома си и да използвате специален продукт като топлоносител. Етиленгликолът е в основата на повечето антифризи, произведени в Русия.

Смес от етилен гликол и вода има тенденция да замръзва при доста ниски температури, високата му концентрация може да понижи точката на замръзване до минус 65 градуса.

Не трябва да се приема, че антифризът, използван в отоплителната система, е конвенционална смес от вода и етилен гликол. Такава смес ще има твърде активен корозивен ефект и няма да е възможно да се направи без специални добавки, които биха предотвратили това явление. Също така, антифризът съдържа добавки, те предотвратяват появата на котлен камък и образуването на пяна.

Решение за качеството на бъдещата охлаждаща течност трябва да се вземе още преди да започне инсталирането на отоплителната система. Това решение може да повлияе на избора на котела. Факт е, че много от чуждестранните производители на отоплително оборудване не одобряват използването на техните устройства в системи с пълнител против замръзване. До точката, че премахват котлите си от гаранцията.

Така че, когато купувате котел, първо разберете дали е възможно да се работи с него с антифриз. Също така, когато се използва антифриз, изглежда невъзможно да се инсталира отоплителна система от поцинковани тръби - нейното взаимодействие с цинк води до пълна загуба на декларираните свойства.

Ако решите да изберете тази охлаждаща течност, ще трябва да вземете предвид още някои фактори:

 1. Антифризът има топлинен капацитет по-малък от водата (15-20%). Това ще изисква инсталирането на по-мощни радиатори.
 2. Предвид факта, че вискозитетът на антифриза е по-голям от водата, ще трябва да планирате да закупите по-мощни помпи, за да поддържате правилното ниво на циркулация на водата в системата.
 3. Високите дебити на антифриза ще изискват повишено внимание към всички щепселни връзки, налични в системата.

В продажба можете да намерите антифриз с различни концентрации с точка на замръзване 65 градуса и -30 градуса. Можете сами да разредете антифриза до концентрация, която осигурява нужната ви точка на замръзване. Препоръките посочват точното съотношение, в което да се смесват течности.

Важно! Тук трябва да се отбележи, че разреждането на антифриза с повече от 50% ще доведе не само до увеличаване на точката на замръзване, но и до значително влошаване на неговите антикорозионни характеристики. Могат да се наблюдават случаи на валежи от соли, които са част от водата. Ако е необходимо разреждане, тогава към разтвора допълнително се добавят добавки. Разреждането трябва да се извършва с вода с твърдост по-малка от 7 единици. Това ще предотврати образуването на утайка.

Антифризите с пропиленгликол, нетоксични за хората, започват да се произвеждат в Европа през втората половина на 90-те години.Тези продукти са екологични, което е особено важно в условията на използване на двуконтурна отоплителна система, когато има опасност от проникване на антифриз от отоплителната система в кръга за подаване на топла вода. Днес руските производители също произвеждат такива безвредни антифризи.

Трябва да се припомни, че твърде високите температури на охлаждащата течност за отоплителната система от порядъка на +170 градуса, произтичащи от неправилно функциониране на отоплителната система, причиняват разлагането на антикорозионните добавки и самия етилен гликол. За да се предотврати ситуацията, е необходимо да се следи висококачествената циркулация на охлаждащата течност в отоплителната система.

Нормалната температура на отоплителната среда за нагряване на вода е около 100 ° C, за пара 120 ° -130 ° C, а за въздушно отопление 45 ° -70 ° C.

Що се отнася до продължителността на експлоатационния живот на антифриза, производителите обикновено декларират запазването на всички негови качества за 10 отоплителни сезона или 5 години целогодишна експлоатация. Най-популярните местни марки антифриз са HOT BLOOD, DIXIS, Nord.

Принудителна циркулация

Такава система е разделена на два вида:

Разликата между тях е доста голяма. Разположението на тръбопроводите, техният брой, комплекти спирателни, контролни и контролни клапани са различни.

Според SNiP 41-01-2003 ("Отопление, вентилация и климатизация") максималната температура на охлаждащата течност в тези отоплителни системи е:

 • двутръбна отоплителна система - до 95 ° С;
 • еднотръбна - до 115 ° С;

Оптималната температура е от 85 ° C до 90 ° C (поради факта, че при 100 ° C водата вече кипи. Когато тази стойност бъде достигната, трябва да използвате специални мерки за спиране на кипенето).

Размерите на топлината, отделяна от радиатора, зависят от мястото на монтаж и начина на свързване на тръбите. Топлинната мощност може да бъде намалена с до 32% поради лошото разположение на тръбите.

Най-добрият вариант е диагонална връзка, когато горещата вода идва отгоре, а обратният поток е отдолу на противоположната страна. По този начин радиаторите се проверяват за тестване.

Най-жалкото е, когато гореща вода идва отдолу, а студена вода отгоре по същата страна.

Норми и оптимални стойности на температурата на охлаждащата течност

Информация

С течение на времето максималната температура на водата в отоплителната система ще доведе до повреда.Също така, нарушаването на графика за температурата на водата в автономната отоплителна система провокира образуването на въздушни задръствания. Това се дължи на прехода на охлаждащата течност от течно в газообразно състояние. Това допълнително влияе върху образуването на корозия на повърхността на металните компоненти на системата.

Внимание

Ето защо е необходимо точно да се изчисли каква температура трябва да бъде в отоплителните батерии, като се вземе предвид техният материал за производство. Най-често нарушение на топлинния режим на работа се наблюдава в котлите на твърдо гориво. Това се дължи на проблема с регулирането на мощността им. Когато се достигне критичното ниво на температурата в отоплителните тръби, е трудно бързо да се намали мощността на котела.

Изчисляване на оптималната температура на нагревателя

Най-важното е, че най-удобната температура за човешкото съществуване е + 37 ° C.

Прочетете още: Медикопедагогическа комисия на свидетелските показания на детето

Когато избирате радиатор, трябва да изчислите дали топлинната мощност на устройството е достатъчна за отопление на помещението. За това има специална формула:

S * h * 41: 42,

 • където S е площта на стаята;
 • h е височината на стаята;
 • 41 - минимален капацитет на 1 кубичен метър S;
 • 42 - номинална топлопроводимост на една секция според паспорта.

Моля, обърнете внимание, че радиаторът, поставен под прозорец в дълбока ниша, ще даде почти 10% по-малко топлина. Декоративната кутия ще отнеме 15-20%.

Когато използвате радиатор, за да поддържате необходимата стайна температура, имате две възможности: можете да използвате малки радиатори и да увеличите температурата на водата в тях (високотемпературно отопление) или да инсталирате голям радиатор, но температурата на повърхността няма да бъде толкова висока (отопление с ниска температура) ...

При високотемпературно отопление радиаторите са много горещи и изгарят при допир. Освен това при висока температура на радиатора може да започне разлагането на отлагания върху него прах, който след това ще бъде вдишан от хората.

Когато използвате отопление с ниска температура, уредите са леко топли, но в стаята все още е топло. Освен това този метод е по-икономичен и по-безопасен.

Чугунени радиатори

Средната топлинна мощност от отделна секция на радиатор от този материал е от 130 до 170 W, поради дебелите стени и голямата маса на устройството. Следователно отнема много време за затопляне на стаята. Въпреки че в това има и обратен плюс - голяма инерция осигурява дълго задържане на топлина в радиатора след изключване на котела.

Температурата на охлаждащата течност в нея е 85-90 ° C

Алуминиеви радиатори

Този материал е лек, лесен за загряване и с добро разсейване на топлината от 170 до 210 вата / секция. Въпреки това, той се влияе отрицателно от други метали и може да не се инсталира във всяка система.

Работната температура на охлаждащата течност в отоплителната система с този радиатор е 70 ° C

Стоманени радиатори

Материалът има още по-ниска топлопроводимост. Но увеличавайки повърхността с прегради и ребра, тя все още се нагрява добре. Топлинна мощност от 270 W - 6,7 kW. Това обаче е мощността на целия радиатор, а не на отделния му сегмент. Крайната температура зависи от размерите на нагревателя и броя на перките и плочите в неговия дизайн.

Работната температура на охлаждащата течност в отоплителната система с този радиатор също е 70 ° C

И така, кой е по-добър?

Вероятно ще бъде по-изгодно да инсталирате оборудване с комбинация от свойствата на алуминиева и стоманена батерия - биметален радиатор. Ще ви струва повече, но ще продължи и по-дълго.

Предимството на такива устройства е очевидно: ако алуминият може да издържи температурата на охлаждащата течност в отоплителната система само до 110 ° C, а след това биметал до 130 ° C.

Топлоотдаването, напротив, е по-лошо от това на алуминия, но по-добро от това на другите радиатори: от 150 до 190 W.

Топъл под

Друг начин за създаване на комфортна температурна среда в стаята. Какви са неговите предимства и недостатъци пред конвенционалните радиатори?

От училищния курс по физика знаем за феномена на конвекцията. Студеният въздух клони надолу и когато се нагрее, се издига нагоре. Затова между другото краката ми замръзват. Топлият под променя всичко - въздухът, нагрят отдолу, е принуден да се издигне нагоре.

Такова покритие има голям топлообмен (в зависимост от площта на нагревателния елемент).

Температурата на пода също е посочена в SNiP-e ("Строителни норми и правила").

В къща за постоянно пребиваване тя не трябва да бъде повече от + 26 ° С.

В стаи за временен престой на хора до + 31 ° С.

Институции, в които се провеждат класове с деца, температурата не трябва да надвишава + 24 ° C.

Работната температура на охлаждащата течност в системата за подово отопление е 45-50 ° C. Температура на повърхността средно 26-28 ° С

Коментари (1)

Андрей

13.12.2017 г. в 07:51 | #

Уважаеми господа! През есента купих от, чрез дилъри, конвектори, вградени в перваза на прозореца - 3 броя (единият 3 м, другият 2 на 1,2 м). Монтирах ги в перваза на прозореца с дълбочина 50 см, започна отоплителният сезон и се оказа, че те дори не се нагряват. Имаме градска къща на 4 етажа, аз живея на четвъртия, 5-ият етаж трябва да бъде, има котел, той се изгаря с въглища. Имам отопление на водата в пода. Подът е достатъчно топъл, но що се отнася до конвекторите, те са леко топли и съответно не отрязват студения въздух. Температурата в гребена достига максимум 51 градуса и както дилърите ми ми обясниха, че тази температура не е достатъчна за конвектора, необходими са поне 70 градуса, но за съжаление, ако нашият котел доставя 80 градуса, тогава ще бъде много горещо в долните етажи. В тази връзка бих искал да попитам вашето мнение за това какво може да се направи в моя случай. Мога ли да взема конвектори и да ги сменя на електрически, въпреки че ремонтът вече е направен? Тогава колко по-скъпо ще бъде, ако платите сметката за ток? Възможно е да се инсталира електрически котел на конвектори, въпреки че имам много малко място в котелното и колко ще нарасне сметката за електричество? може би просто инсталирайте стенни радиатори? Не ме разбирайте погрешно, бях посъветван да поставя вградени конвектори в перваза на прозореца, тъй като первазът на прозореца е дълбок, а аз от своя страна се отказах от стенните радиатори.В момента конвекторите ми не се загряват и няма радиатори, което, трябва да се съгласите, е много обидно. Пиша ви с надеждата за отговор и за помощ. Благодаря.

На захранването е от 95 до 105 ° C, а на връщане - 70 ° C. Оптималните стойности в индивидуалната отоплителна система H2_2 Автономното отопление помага да се избегнат много проблеми, които възникват при централизираната мрежа, и оптималната температура на топлоносителя може да се регулира в съответствие със сезона. В случай на индивидуално отопление, понятието норми включва топлопредаването на отоплителното устройство на единица площ от помещението, където се намира това устройство. Термичният режим в тази ситуация се осигурява от конструктивните характеристики на отоплителните устройства. Важно е да се гарантира, че топлоносителят в мрежата не се охлажда под 70 ° C. Показател от 80 ° C се счита за оптимален. С газов котел е по-лесно да се контролира отоплението, тъй като производителите ограничават възможността за нагряване на охлаждащата течност до 90 ° C. С помощта на сензори за регулиране на подаването на газ може да се контролира нагряването на охлаждащата течност.

Температура на топлоносителя в различни отоплителни системи

Важно е само да се спазва степента на нагряване на въздуха в стаята. Следователно по принцип работната температура на една система може да се различава от друга. Всичко зависи от факторите за влияние, които бяха споменати по-горе.

За да определите каква температура трябва да бъде в отоплителните тръби, трябва да се запознаете с настоящите стандарти. В тяхното съдържание има разделение на жилищни и нежилищни помещения, както и зависимостта на степента на отопление на въздуха от времето на деня:

 • В стаите през деня.

Прочетете повече: Ако разходите за ремонт надвишават CTP плащането

Водна система за отопление у дома

Често срещано погрешно схващане е, че колкото по-високо е нивото на нагряване на охлаждащата течност, толкова по-добре. Но в същото време се увеличава разходът на гориво, съответно - текущите разходи. Често ниската температура на радиаторите не се счита за нарушение на нормите за отопление на помещението. Просто се формира система за отопление с ниска температура.

Ето защо трябва да се обърне внимание на точното изчисляване на отоплението на водата. Подходящата температура на водата в отоплителните тръби зависи от външни фактори. За да го идентифицирате, е необходимо да се вземат предвид следните показатели:

 • загуба на топлина у дома. Те се считат за основните за изчисляване на всякакъв вид топлоснабдяване. Тяхното изчисление ще бъде първата стъпка в проектирането на топлоснабдяването;
 • индикатори на котела. Ако работата на този компонент не отговаря на проектните изисквания, температурата на водата в отоплителната система на частна къща няма да се повиши до необходимото ниво;
 • метално производство на тръби и радиатори. В първата ситуация трябва да използвате тръби с минимална стойност на топлопроводимост. Това ще намали топлинните загуби в системата по време на преминаване на охлаждащата течност от топлообменника на котела към радиаторите. За батериите основната противоположност е високата топлопроводимост. Следователно температурата на водата в отоплителните радиатори от чугун трябва да е по-висока от алуминиевите или биметалните устройства.

Възможно ли е сами да разберете подходящата температура в радиаторите? Зависи от детайлите на системата. За да направите това, трябва да се запознаете с характеристиките на батериите, котела, отоплителните тръби. В централизирана отоплителна система температурата на отоплителните тръби не се счита за основен показател. Основното е, че се спазват нормите за отопление на въздуха в жилищните помещения.

Водна система за отопление

Отопление в частна къща. има съмнения относно коректността на направената система.

Поради тези причини санитарните стандарти забраняват повече отопление. За изчисляване на оптималните показатели могат да се използват специални диаграми и таблици, в които нормите се определят в зависимост от сезона:

 • При среден индикатор извън прозореца от 0 ° C, дебитът за радиатори с различно окабеляване е зададен на ниво от 40 до 45 ° C, а температурата на връщане е от 35 до 38 ° C;
 • При -20 ° C захранването се загрява от 67 до 77 ° C, а възвръщаемостта трябва да бъде от 53 до 55 ° C;
 • При -40 ° C извън прозореца за всички отоплителни устройства задайте максимално допустимите стойности.

Температура на отоплителната среда в отоплителната система: изчисляване и регулиране

Според нормативните документи температурата в жилищните сгради не трябва да пада под 18 градуса, а за детските заведения и болниците е 21 градуса по Целзий. Но трябва да се има предвид, че в зависимост от температурата на въздуха извън сградата, конструкцията през заграждащите конструкции може да загуби различни количества топлина. Следователно температурата на охлаждащата течност в отоплителната система, въз основа на външни фактори, варира от 30 до 90 градуса.

Когато водата се нагрява отгоре в отоплителната конструкция, започва разлагането на бои и лакови покрития, което е забранено от санитарните стандарти. За да се определи каква трябва да бъде температурата на охлаждащата течност в батериите, се използват специално разработени температурни таблици за конкретни групи сгради. Те отразяват зависимостта на степента на нагряване на охлаждащата течност от състоянието на външния въздух.

Предимства на използването на регулатор в системата

 1. Графикът на температурата се поддържа ясно (особено ако сензорът се използва на закрито);
 2. Повишеното нагряване на охлаждащата течност в отоплителната система е изключено и се осигуряват икономии на енергия и гориво;
 3. Генерирането и транспортирането на топлина се извършва при най-ефективните параметри за котелни помещения или ТЕЦ, необходимите характеристики на охлаждащата течност в отоплителната система и температурата на топлата вода се осигуряват от регулатора в точката на отопление или уред в близост до консуматор;
 4. Регулаторът дава възможност да се осигурят еднакви условия за всички потребители, независимо от разстоянието им от източника на топлоснабдяване, тъй като параметрите на подходящата за него мрежова вода са по-високи от необходимите за отопление.

Как водата циркулира в отоплителната система и как да осигурим нейната ефективна и дългосрочна работа, вижте видеото:

Температура на водата за отопление

 • В ъгловата стая + 20 ° C;
 • В кухнята + 18 ° C;
 • В банята + 25 ° C;
 • В коридори и стълбищни клетки + 16 ° C;
 • В асансьора + 5 ° C;
 • В мазето + 4 ° C;
 • На тавана + 4 ° C.

Трябва да се отбележи, че тези температурни стандарти се отнасят за отоплителния сезон и не се прилагат за останалото време. Също така ще бъде полезно да се знае, че топлата вода трябва да бъде от + 50 ° C до + 70 ° C, съгласно SNiP-u 2.08.01.89 "Жилищни сгради". Има няколко вида отоплителни системи: Съдържание

 • 1 С естествена циркулация
 • 2 С принудителна циркулация
 • 3 Изчисляване на оптималната температура на нагревателя
 • 3.1 Чугунени радиатори
 • 3.2 Алуминиеви радиатори
 • 3.3 Стоманени радиатори
 • 3.4 Топъл под

С естествена циркулация Отоплителната среда циркулира без прекъсване.

Оптимална температура на водата в газов котел

Обикновено се монтира решетъчна ограда, която не възпрепятства циркулацията на въздуха. Широко разпространени са чугунните, алуминиевите и биметалните устройства. Потребителски избор: чугун или алуминий Естетиката на чугунените радиатори е приказката на града. Те изискват периодично боядисване, тъй като правилата постановяват, че работната повърхност на нагревателя има гладка повърхност и позволява лесно отстраняване на праха и мръсотията. На грапавата вътрешна повърхност на секциите се образува мръсно покритие, което намалява топлопредаването на устройството. Но техническите параметри на чугунните продукти са на височина:

 • слабо податлив на водна корозия, може да се използва повече от 45 години;
 • имат висока топлинна мощност на секция, следователно те са компактни;
 • са инертни при предаване на топлина, поради което изглаждат добре температурните промени в помещението.

Друг вид радиатор е направен от алуминий. Еднотръбната отоплителна система може да бъде вертикална и хоризонтална. И в двата случая в системата се появяват въздушни брави.На входа на системата се поддържа висока температура, за да се затоплят всички помещения, така че тръбната система трябва да издържа на високо водно налягане. Двутръбна отоплителна система Принципът на работа е свързването на всяко отоплително устройство към захранващите и връщащите тръбопроводи. Охладеният топлоносител се насочва през връщащия тръбопровод към котела. По време на инсталацията ще са необходими допълнителни инвестиции, но няма да има въздушни брави в системата. Температурни стандарти за помещения В жилищна сграда температурата в ъгловите стаи не трябва да бъде по-ниска от 20 градуса, за закрити помещения стандартът е 18 градуса, за душ кабини - 25 градуса.

Температурни стандарти за стаи

В жилищна сграда температурата в ъгловите стаи не трябва да бъде по-ниска от 20 градуса, за вътрешни помещения стандартът е 18 градуса, за душ кабини - 25 градуса. Когато температурата на външния въздух спадне до -30 градуса, стандартът се повишава съответно до 20-22 градуса.

Собствените им стандарти са установени за помещенията, където са децата. Основният диапазон е от 18 до 23 градуса. Освен това, за помещения с различни цели, показателят варира.

В училище температурата не трябва да пада под 21 градуса, за спалните в интернатите е разрешено не по-ниско от 16 градуса, в басейна - 30 градуса, на верандите на детските градини, предназначени за разходка - не по-ниско от 12 градуса, за библиотеките - 18 градуса, в културно-масовите институции температурата е 16-21 градуса.

При разработването на стандарти за различни помещения се взема предвид колко време човек прекарва в движение, така че температурата за спортните зали ще бъде по-ниска, отколкото в класните стаи.

Одобрени строителни норми и разпоредби на Руската федерация SNiP 41-01-2003 "Отопление, вентилация и климатизация", регулиращи температурата на въздуха в зависимост от предназначението, етажа, височината на помещенията. За жилищна сграда максималната температура на охлаждащата течност в батерията за еднотръбна система е 105 градуса, за двутръбна система е 95 градуса.

Препоръчителният диапазон на регулиране е 80-90 градуса, тъй като при температура от 100 градуса водата кипи.

В отоплителната система на частна къща

Оптималната температура в индивидуалната отоплителна система е 80 градуса. Необходимо е да се гарантира, че нивото на охлаждащата течност не пада под 70 градуса. С газовите котли е по-лесно да се регулира топлинният режим. Котлите на твърдо гориво работят по съвсем различен начин. В този случай водата много лесно може да се превърне в пара.

Електрическите котли ви позволяват лесно да регулирате температурата в диапазона от 30-90 градуса.

Стандартът за температурата на охлаждащата течност в отоплителната система

Отопление на стълбище Тъй като говорим за жилищна сграда, трябва да се споменат стълбищните клетки. Нормите за температурата на охлаждащата течност в отоплителната система гласят: градусовата мярка на площадките не трябва да пада под 12 ° C. Разбира се, дисциплината на жителите изисква плътно затваряне на вратите на входната група, не оставяне на прозорците на стълбището отворени, поддържане на стъклото непокътнато и незабавно докладване за неизправности на управляващата компания.

Ако Наказателният кодекс не предприеме своевременни мерки за изолиране на точките на вероятни топлинни загуби и поддържане на температурния режим в къщата, приложение за преизчисляване на разходите за услуги ще помогне. Промени в дизайна на отоплението Замяната на съществуващите отоплителни уреди в апартамента се извършва със задължителното споразумение с управляващата компания. Неразрешените промени в елементите на затоплящата радиация могат да нарушат топлинния и хидравличния баланс на конструкцията.

Оптимална температура на охлаждащата течност в частна къща

Това устройство, показано на снимката, се състои от следните елементи:

 • изчислителен и комутационен възел;
 • работен механизъм на тръбата за подаване на гореща охлаждаща течност;
 • изпълнителен блок, предназначен да смесва охлаждащата течност, идваща от връщането.В някои случаи е инсталиран трипътен клапан;
 • бустер помпа в захранващата секция;
 • не винаги бустер помпа в секцията „студен байпас“;
 • сензор на захранващата линия на охлаждащата течност;
 • клапани и клапани;
 • сензор за връщане;
 • сензор за външна температура;
 • няколко сензора за стайна температура.

Сега трябва да разберете как се регулира температурата на охлаждащата течност и как функционира регулаторът.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни