Кой трябва да смени щранговете в жилищна сграда?


Как да получа разрешение?

Общата собственост ли е батерията или частна собственост, за която отговаря собственикът?
Правителството одобри Резолюция № 491 от 13.08.06 г., която предоставя списък на имуществото, обичайно за жителите на жилищна сграда. В този списък:

 • щрангове;
 • спирателни и контролни клапани;
 • уреди за колективно измерване, нагревателни елементи.

Съгласно тази резолюция дизайнът на радиаторите може официално да се счита за обща собственост, обща собственост на къщата.

Но управляващите компании и предприятията от жилищния офис, обслужващи къщата, предпочитат да скрият тази информация. В резултат наемателите, собствениците на апартамента, когато батерията изтича, се опитват да я поправят сами.

Смяната се извършва за подобен или по-съвършен, подобрен дизайн. Управляващите компании спестяват от ремонти, като прехвърлят своите отговорности към потребителите.

По-старите нагреватели може да не отговарят на изискванията за качество. Ако искате да смените остарялото оборудване за ново, трябва да се свържете с управляващата компания или друг орган, който отговаря за отоплителните системи на апартаментите.

 • Ако подмяната се извършва за подобни конструкции, достатъчно е само да се предостави информация за предстоящите монтажни работи.
 • Ще бъдат инсталирани радиатори от различен модел, което може да доведе до увеличаване на отоплителната площ? Представителите на управляващото дружество ще извършат преглед, за да установят възможността за промени в топлинния баланс на сградата. Капитанът ще инспектира района на къщата, новите батерии и ще проучи техническите им данни.
 • Също така се извършва проверка в случая, когато основният ремонт на апартамент включва промяна в конфигурацията на тръбопровода.

Често собствениците на апартаменти мислят за избора на майстори за монтажни работи. Можете да се обадите на специалисти от частна компания, които ще извършат работата бързо с професионално оборудване.

Но е по-добре да използвате помощта на майсторите от жилищния офис или управляващата компания, те знаят по-добре характеристиките на полагане на инженерни комуникации в къщата, местоположението на крановете, те знаят как да сменят отоплението без проблеми за други жители.

В случай на изтичане на отоплителна система няма да има претенции към собственика на апартамента. Също така е полезно да се свържете с "местните" водопроводчици, ако топломерът се повреди, те ще извършат работата професионално.

Нека разберем как да намерим подход към съседите и да разрешим проблема от юридическа страна:

1. Предварително на срещата на жителите обсъдете въпроса за подмяната на щранговете

Запишете всички гласове на собствениците на хартия. Ако повече от 2/3 от всички живеещи в къщата се съгласят да подменят щранга, тогава по-нататъшните действия на "войната" със съседите ще завършат във ваша полза.

2. Разходете се сами из всички собственици на жилищаразположен над или под вашия апартамент. Опитайте се да ги убедите да подменят старите тръби, обяснете защо сте решили да ги смените.

Пример: Съседите на Некифорови наскоро направиха ремонт и смениха всичките си отоплителни тръби. По време на отоплителния сезон тези, които живеят в апартаменти, разположени на горните етажи, забелязват, че не се топлят. Решихме да сменим щранга. Но Некифорови отказаха, тъй като ремонтът им беше направен. Дълги убеждавания, молби не доведоха до нищо. Тогава наемателите решиха да отидат на един трик - те предложиха на Некифорови да покажат на бригадира променените им тръби в деня на смяната на щранга, за да ги одобри.Когато началникът на бригадата провери тръбите на съседите, той реши да вземе нови тръби със същия размер, така че топлината да се разпредели по целия щранг и да достигне до всички апартаменти.

3. Свържете се с управляващата компания

Разбира се, управляващото дружество не може да задължи собственика да инсталира нов щранг, но специалистът на компанията може да го убеди да организира достъпа до тръбата в определен ден.

4. Говорете с местния участък

Отново той може да повлияе на собственика на жилището само като говори. Той може да ви каже какви закони съществуват по този въпрос, какви права ще наруши, ако не пусне майстора в апартамента и не организира достъп до щранга.

Ето най-добрите статии, към които можете да направите връзка:

 1. Част 3 на член 17 от Конституцията на Руската федерация. Собственикът може да се разпорежда с имуществото си, както иска, но тези действия не трябва да нарушават правата и интересите на други граждани. В този случай се нарушават правата и интересите на съседите, които искат да променят щранг за по-добри условия на живот.
 2. Клаузи 10-12 от Правилника за поддържане на обща собственост в жилищна сграда. Според тях собствениците на жилища трябва да следят ремонта на всички комуникации и общо оборудване и да извършват възстановяването им при необходимост. Следователно, ако вашите съседи откажат да подменят щранговете, те също нарушават тези правила, изисквания, които също са потвърдени от членове 30, 39, 156 от КТ на РФ.
 3. Член 44, 46 от LC RF. Подмяната на щранга е основен ремонт, чието решение трябва да се вземе, като се вземе предвид всеки глас на собственика на част от жилищна сграда. Ако 2/3 от гласовете от общия брой жители са събрани в полза на ремонта, тогава решението е положително. Ако същата част е срещу подмяната на щрангове, тогава отрицателна.

5. Решете въпроса в съда

Ако не беше възможно да се съгласите със съседите, ще трябва да отидете в съда. Никой няма да ви обещае, че процесът ще премине бързо, но от друга страна, ще имате решение във вашите ръце.

Съдията, разчитайки на законодателната рамка, ще обясни на вашия съсед-собственик, че нарушава правата на собствениците на съседното жилище и ще го задължи да организира достъп до щранга за специалисти от ремонтната служба според всички правила и изисквания, или го принудете да извършва ремонтни дейности на щранга самостоятелно и за своя сметка.

Имайте предвид, че можете да влезете в чужд апартамент, представяйки се за пощальон или друг служител, но такива действия ще бъдат незаконни и няма да доведат до резултат (подмяна на щранг), само настройте съседите срещу вас. Ето защо е по-добре да разрешите проблема по законен начин, защитавайки правата си.

6. В деня на ремонта помолете съдебните изпълнители да дойдат на мястото и да наблюдават изпълнението на съдебното решение

Разбира се, съдебните изпълнители ще знаят за работата си, но във ваш интерес е те да дойдат при вас и да помогнат за контрола на вредните съседи.

Причини за подмяна

Има редица причини, поради които отоплителните уреди в жилищна сграда трябва да се сменят. Те включват:

 • Физическо износване на оборудването. Старите батерии се сриват, губят плътността си и по време на изпитването под налягане на системата след аварийни или сезонни работи по поддръжката или просто по време на работа текат.
 • Недостатъчна ефективност на отоплението. Старият радиатор се различава от новия по дебел слой отлагания вътре в корпуса, поради което охлаждащата течност не може напълно да пренася топлината в помещението.
 • Недостатъчна мощност. В панелните сгради с много апартаменти могат да се монтират конвектори, чиято мощност не е достатъчна за пълно отопление на големи помещения.
 • Непривлекателен външен вид. Смяната на батерията може да се извърши от естетически съображения - модерните модели имат привлекателен стилен дизайн.

След като сте решили да инсталирате нови отоплителни устройства вместо физически или морално остарели, е необходимо да определите кой ще финансира и изпълнява работата - управляващото дружество или собственикът на апартамента.

чугунена батерия
Стара чугунена батерия

Кога се изисква подмяна?

Risers могат да бъдат качествено ремонтирани или дори заменени. Отоплителните щрангове в жилищен блок се влошават най-бързо. Необходимостта от подмяна на това оборудване възниква при следните условия:

 • щрангът се повреди, поради което няма възможност за по-нататъшната му безопасна работа;
 • собственикът или наемателят на апартамента планира основен ремонт, засягащ дори части от водоснабдителната или канализационната система;
 • подмяната на щранга във всички апартаменти е част от основния ремонт на къщата;
 • има запушване в тръбата, така че част от нея трябва да бъде демонтирана.

Благодарение на бързата и навременна подмяна на щранга могат да бъдат предотвратени различни негативни последици от работата на дефектно или лошо работещо оборудване. Ако собствениците на апартаменти в къщата не са изпратили съобщение до Наказателния кодекс, че тръбата е в аварийно състояние, тогава служителите на тази компания могат да се освободят от отговорност за материални щети, причинени на собствениците на жилищни помещения.

Смяна на радиатора в сградата на общината

В неприватизиран апартамент сменете батериите поради изтичане, лош топлообмен или износване.

... Жителите трябва да знаят кой е собственик на къщата и кой я поддържа.

Наемател, който живее в общински апартамент, не трябва да харчи спестяванията си за ремонтни дейности, това е установено от закона.

Ако майсторите от ZhEK поискат пари за инсталиране на нови батерии, това може да се счита за изнудване, което е нарушение на правителствено постановление № 491 от 13.08.2006 г.

Друг документ е Жилищният кодекс на Руската федерация. Съгласно член 65 наемодателят, който предоставя апартаменти съгласно договор за социално наемане, трябва да осигури правилната поддръжка и ремонт на общото имущество.

Чия отговорност е да замените отоплителните радиатори в апартамент?

Подмяна на отоплителната батерия в апартамента през жилищния офис

Нека да разберем кой трябва да смени батериите в приватизиран апартамент. В съответствие с Постановлението на правителството на Руската федерация № 491 (влязло в сила през август 2006 г.), цялата отоплителна система в жилищна сграда принадлежи към обща собственост. Неговата структура (съгласно точка 6 от Правилата) включва оборудване за отоплителна мрежа, щрангове, фитинги (изключващи и за регулиране), общи измервателни уреди за къща, както и отоплителни устройства (радиатори).

Съответно, в случай на физическо износване на батерии, течове или свръхрастеж отвътре, подмяната на отоплителните радиатори в апартамента се извършва от управляващото дружество (ZhEK), по чиято сметка отчисленията на жителите за основен ремонт се получават ежемесечно . Управляващото дружество е отговорно за поддръжката и поддръжката на общото имущество, част от което са отоплителните батерии в апартаментите.

На практика е по-лесно да се постигне безплатна подмяна на аварийни отоплителни устройства в общински апартамент. Работниците в жилищните офиси често принуждават жителите на приватизирани апартаменти да купуват самостоятелно батерия, да плащат за демонтаж и монтажни работи. Но в съответствие с действащото законодателство закупуването на отоплително устройство и всички работи по неговото инсталиране трябва да бъдат платени от събраните пари за основен ремонт на жилищния фонд, независимо дали апартаментът е приватизиран или не.

В опит да спестят пари, управляващите компании предпочитат да ремонтират стари батерии, докато не започнат да се рушат. Следователно може да отнеме много усилия, за да се инсталират безплатно нови радиатори, които да заменят аварийните.

подмяна на чугунен радиатор
Радиатор за аварийно отопление

Ако наемателите решат да инсталират ново, модерно отоплително устройство вместо остаряло, но работещо, те ще трябва да решат този проблем сами, като заплатят покупката и инсталацията.

Подмяна на щрангове в приватизиран апартамент

Що се отнася до подмяната на щрангове в приватизиран апартамент, тук всичко е съвсем просто. Щрангът е тръба, която минава вертикално през всички апартаменти, от първия етаж до последния. Служи за осигуряване на жителите на топла и студена вода, газ.
Ризерите несъмнено принадлежат към общото имущество, поради което замяната и поправката на тези са отговорност на управляващото дружество и не изискват никакви разходи от джоба на собственика на приватизираното жилище. Трябва да се помни, че безплатно само ремонтът на щранга се извършва до точката на връзката му с тръбната система вътре в апартамента. Това оборудване вече се счита за собственост на наемателя и неговата подмяна се извършва за сметка на последния.

В някои случаи служителите на експлоатационни организации твърдят, че ремонтът на щрангове е отговорност на собственика и изисква допълнително заплащане от собственика. Това е незаконно, тъй като жителите на приватизирани апартаменти плащат месечна определена такса за ремонт и поддръжка, поради което жителите на апартаменти не трябва да плащат допълнителни суми за подмяна на щрангове.

Кой е заместителят?

Ако тръбите изтекат или те дават малко топлина, изискват модернизация, възниква въпросът - кой трябва да смени батериите в приватизиран апартамент?

Според закона отоплителните уреди са обща собственост на къщата. Но в този въпрос има нюанс.

ПОДРОБНОСТИ: Правила за реконструкция на апартаменти 2020 Прави и не - водещ юрист

В този случай рядко е възможно да се реши въпросът с преинсталирането на радиатори чрез жилищния офис или управляващата компания. За да спасите жилищата от студ и наводнения, ще трябва да извършите ремонт за своя сметка.

Ако няма кран, който да спира подаването на вода през отоплителните тръби към апартамента, Наказателният кодекс трябва да се ангажира с подмяната.

Въпреки факта, че радиаторът за отопление в апартамента е отговорност на управляващата компания, не винаги е възможно да се получи помощ от неговите господари.

Когато призовават за изтичане на батерията, служителите от Наказателния кодекс понякога просто поставят щепсел, предлагайки да изчакат известно време, преди да подменят оборудването.

Ако инцидентът се е случил през студения сезон, тогава няма начин да се изчака. В резултат собственикът на къщата купува и сменя батерията сам, осигурявайки топлина в къщата.

За съжаление е трудно да се постигне това обезщетение дори чрез съда; управляващото дружество намира аргументи в своя защита. Ето защо е по-добре първо да се консултирате с опитен адвокат, когато е възможно да представите фактура в Наказателния кодекс, преди да започнете спорно дело.

Процедура

В случай на внезапни неизправности трябва незабавно да се свържете с жилищния офис или управляващата компания. За това се съставя съответно изявление в безплатна форма, адресирано до началника, трябва да бъдат приложени поне 2 снимки на съобщения. Поставят се подпис и дата.
Трябва да има две копия на документа, едното остава в жилищния офис, второто трябва да се вземе със себе си, върху заявлението се поставя знак за приемане. За да бъде прието заявлението без проблеми и въпроси, е важно собственикът на апартамента да няма сметки за комунални услуги.

Преди да напишете заявление до Наказателния кодекс, можете да се обадите на водопроводчик в дома си, който след проверка на канализационния щранг съставя акт, също така отстранява съществуващите повреди и необходимостта от подмяна на щранга. Събитието може да се развие както следва:

 1. Ремонтният екип бързо реагира и замества аварийния щранг. От страна на собственика трябва да се осигури достъп до банята за ремонтни дейности.
 2. Управляващата организация не е съгласна да замени вертикалния тръбопровод, позовавайки се на факта, че тръбопроводът се намира в апартамента на собственика и собственикът е този, който отговаря за него. В този случай се издава писмен отказ. Този документ е основата за обжалване, въпреки че самият процес може да отнеме няколко месеца.

Подмяна на отоплителни уреди през офиса на корпуса

Така че подмяната на отоплителните устройства се извършва чрез жилищното бюро само в тези ситуации, когато установеният експлоатационен живот на радиаторите е надвишен, те са в аварийно състояние и не могат да бъдат ремонтирани. В противен случай се извършват малки ремонти, ако батериите изтичат.

Според сегашните стандарти експлоатационният живот на чугунен радиатор е 15-30 години при работа в отворена система и 30-40 години в затворена. Но дори да говорим за жилищна сграда, в която батериите са били инсталирани преди повече от 40 години, експлоатационната компания често се ограничава само до ремонт на радиатора, тъй като подмяната е включена в списъка на капиталните ремонти, чийто график е все още не е определено.

демонтиране на батерията чрез газово заваряване
Подмяна на батерията с помощта на газово заваряване

За безплатна подмяна на аварийни батерии, жителите са длъжни да се свържат с жилищния офис със съответно изявление. Препоръчва се да се подготвят две копия на заявлението и да се поставят и двете марки за приемане от отговорното лице на жилищното бюро. Заявлението и неговото копие се отбелязват с номера, датата и четливия подпис на отговорното лице.

Дублирането на документа ще помогне, ако в бъдеще има проблеми, свързани с нежеланието на управляващата компания да сменя аварийните батерии за сметка на бюджета за основен ремонт. Но наемателите трябва да защитят правата си, тъй като са платили за подмяна на стари радиатори чрез месечни плащания за жилища, поддръжка и основен ремонт на общото имущество на къщата.

Основните характеристики на процеса

По време на работа батериите се износват; за по-добра работа на отоплителната система те трябва да бъдат заменени. Но радиаторите са като обща къща собственост, на чиято сметка да се промени апартамента в помещенията.

Управляващото дружество може да не счете за необходима такава работа и според закона възможностите за самостоятелно ремонтиране на общ имот са ограничени. Как да сменя отоплението в този случай?

Сега собствениците на апартаменти започват мащабна работа по подреждането на домовете си, променят оформлението, местоположението на водопровода, отоплителната система в стаята.

Инсталирането на нови радиатори без съгласието на останалите жители на многоетажна сграда се счита за произвол. Нарушителят дори може да бъде подведен под отговорност, особено ако работата на отоплението е нарушена, качеството му е намаляло.

В случай на изтичане на тръба или батерия, промяната се извършва от управляващото дружество без грешка. Също така, за сметка на Великобритания, отоплителната система се модернизира, ако нейният експлоатационен живот е изтекъл.

 • Отоплителната система е общо свойство, чийто ремонт и поддръжка трябва да се извършва от сервизна компания.
 • Ако искате сами да подмените батериите, трябва да кандидатствате във Великобритания и да поръчате работата на неговите майстори.
 • Трябва да сте подготвени за факта, че комуналната компания ще откаже да смени батериите безплатно, ако в отоплителната система са инсталирани спирателни кранове пред тръбите, влизащи в апартамента.
 • Всички жалби до управляващото дружество трябва да бъдат регистрирани, това може да бъде полезно, ако има нужда от съдебен спор.

Необходимостта от подмяна на отоплителни батерии рано или късно възниква пред всеки собственик на апартамент или частна къща. В жилищните сгради най-честото „заболяване“ на старите радиатори е калцирането на техните вътрешни повърхности, което, първо, значително намалява топлопреминаването, и второ, просветът на тръбите, през които тече охлаждащата течност, намалява. Всичко това води до спад в ефективността на отоплителната система и увеличаване на разходите за отопление на къщата.

Единственият начин да се поправи ситуацията е инсталирането на нови батерии и тръби, доставящи охлаждащата течност към тях.За частна къща мотивът най-често е остаряването на радиаторите, желанието за подобряване на външния им вид и коефициента на топлопреминаване.

Задължения на собственика и управляващата организация

Правомощието да поддържа и ремонтира всяко оборудване, намиращо се в жилищна сграда, се дава както на собственика на жилищната площ, така и на управляващото дружество, към което принадлежи сградата. Всичко зависи от мястото на монтаж на елементите и устройствата, необходими за оптималното функциониране на сградата и апартаментите в нея, както и от това дали оборудването е обща или лична собственост.

Отговорности на управляващата организация

Обслужващата организация е длъжна да замени безплатно оборудването, свързано с общото имущество, тъй като наемателите правят месечна вноска за ремонт и поддържане в добро състояние. Съгласно нормите, установени от MDK (Методическо ръководство за поддържане и ремонт на жилищния фонд), списъкът на произведенията, включени в наема, съдържа:

 • поддържане на различно общо имущество в подходящ ред;
 • поддръжка на комуникационни системи;
 • аварийна работа;
 • Поддръжка.

С други думи, всички елементи на комуникации, използвани, за да се осигури оптимален живот на жителите на цялата къща, трябва да бъдат ремонтирани за сметка на управленския офис. Освен това някои от тях могат да бъдат разположени в апартамента.

За сметка на експлоатационната организация се ремонтира и подменя следното оборудване:

 • тръби за подаване на газ към захранването на печката или отоплителните устройства;
 • щрангове за водоснабдяване преди свързване към тръбопроводите вътре в апартамента;
 • нагревателни щрангове до кръстовището с изходните тръби;
 • дренажна система до свързване с вътрешно-апартаментни тръби;
 • вентилационна система;
 • система за захранване.

Всъщност собственикът на приватизиран апартамент плаща предварително за ремонта и поддръжката на всички системи за поддържане на живота в къщата, като заплаща определената сума, предписана в месечната разписка. Поради тази причина работниците нямат право да изискват допълнителни средства за подмяна на неизправно оборудване.

Задължения на собственика на приватизиран апартамент

Собственикът на приватизирания недвижим имот е длъжен да извърши работа за отстраняване на неизправности в устройства и съоръжения, разположени в границите на неговия имот. В същото време има редица нюанси за чия сметка ще бъде заменено оборудването. Всичко зависи от това дали устройството е част от общата собственост или се използва само от живущите в апартамента.

Личната собственост, отстраняването на която лежи върху плещите на собственика на имота, включва:

 • газови и електрически печки;
 • отоплителна система, по-специално батерии и тръби, водещи към тях;
 • електрическо оборудване като вътрешен кабел;
 • ВиК оборудване;
 • броячи.

В случай на неизправности в оборудването, свързано с общата къща, собственикът на приватизирания апартамент е длъжен да докладва навреме за нарушенията на управляващото дружество, за да ги отстрани възможно най-скоро. В различна ситуация може да се провали една или друга система за поддържане на живота, което ще се отрази негативно на всички жители на жилищна сграда и ще причини много проблеми на конкретен собственик. В такива случаи собственикът на дефектно оборудване често трябва да плати за щетите, причинени на други жители в резултат на собствената им небрежност в системите за поддържане на живота.

Опции за свързване на отоплителната система

Захранващата тръба, байпасът, е свързана с горния разклонител, а изходната тръба - с долната. Този метод на свързване се използва за инсталиране на батерии в апартамент с еднотръбна отоплителна система.

Основната входна тръба е монтирана отгоре от едната страна на батерията, а изходната тръба е монтирана отдолу, от другата страна на радиаторите. Този метод се използва в нашата компания за инсталиране на радиатори в апартаменти с еднотръбна отоплителна система. Предимството на метода за монтаж на отоплителни системи е, че батерията дава максимален топлообмен.

Този метод се използва за инсталиране на радиатори в апартамент с еднотръбна отоплителна система. Предимството на този метод е, че можете да прикриете тръбите под перваза или да ги скриете в замазка под пода.

В двутръбните системи има два отделни тръбопровода (захранващ и връщащ), захранващият тръбопровод е свързан с горния разклонителен тръбопровод, а връщащият тръбопровод е свързан с долния. Този метод се използва за инсталиране на радиатори в апартаменти с двутръбна отоплителна система.

Проводимата тръба трябва да бъде свързана към горната тръба на радиатора, а връщащата тръба към долната, от другата страна. Този метод се използва за инсталиране на радиатори в апартамент с двутръбна отоплителна система. Предимството на този метод е максималният топлообмен на охлаждащата течност.

Захранващата тръба се полага от дъното на връщащата тръба. Охлаждащата течност се движи по щранга отдолу нагоре. Въздухът от системата излиза през крановете на Маевски. Такава система за свързване на радиатора е подходяща за отопление на нискоетажни сгради, частни къщи.

* Доставката на батерии е безплатна в случай на покупка и монтаж на батерии в нашата компания

ПОДРОБНОСТИ: Нови предимства за пенсионери през 2020 г.

Отоплителната система MKD е инженерна комуникация, чието инсталиране се извършва в строго съответствие с разработения проект. Диаметърът на тръбите, броят на секциите на устройството, дебелината на изолацията - всичко се избира чрез изчисление и се създава балансирана система, която е в състояние да загрее равномерно жилищна сграда, независимо от етажа и местоположение на апартамента.

Отоплителните радиатори са свързани към обща централизирана система и според техническия паспорт за къщата са неразделна част от къщата. Това е фиксирано с Постановление на правителството на Руската федерация № 491. Всички вътрешни комуникации са в баланса на експлоатиращата организация, независимо от формата на собственост и принадлежност.

Намесата в работата на системите за подкрепа, без подходяща координация, е изпълнена с административни наказания. На практика има случаи на възстановяване на нарушена CSO за сметка на виновника с допълнително заплащане за преизчисления, произтичащи от недотопляне на други помещения след неоторизирана намеса в целостта на системата.

За да се избегнат проблеми с CM, е необходимо да има убедителни доказателства за коректността на инсталирането на устройството, които могат да служат като експертни становища на лицензирана проектантска организация.

Смяната на отоплителната система в апартамент изисква одобрение от комуналната компания. Необходимо е да получите разрешение, като се свържете с администрацията на експлоатационната организация, обслужваща къщата.

Дори на етапа на проектиране на жилищна сграда се изчислява отоплителната система - определят се броят и мощността на отоплителните устройства, тяхното местоположение, обем и температура на охлаждащата течност и др. Замяната на радиатори с модели с различни характеристики на работа може да доведе до влошаване на работата на отоплителната система в къщата. Ако неоторизирано подменените отоплителни батерии не отговарят на изчислените параметри, това провокира аварийна ситуация.

изваждане на батерията от скобите
Изваждане на батерията от скобите

Ако планирате да смените отоплителните радиатори в апартамента сами - за ваша сметка са необходими редица документи за разглеждане:

 • Заявление с приложен технически паспорт за апартамента.
 • Документ, потвърждаващ собствеността на апартамента.
 • Одобрено от изпит термично изчисление за нови отоплителни уреди.
 • Сертификати за съответствие за всички компоненти (радиатори, фитинги, тръби, фитинги и др.).

Изследване на топлинното изчисление се изисква, ако се планира:

 • сменяйте отоплителни батерии, като инсталирате устройства от различен тип, с различни технически характеристики;
 • увеличете мощността на съществуващия радиатор чрез добавяне на връзки;
 • преместете отоплителното устройство в друга част на стаята.

Експертът трябва да провери дали модернизацията на отоплителната система ще наруши топлинния баланс на къщата. Изследването е платена услуга и се извършва за сметка на собственика на апартамента.

Може да отнеме до 2 месеца от датата на подаване на документи в управляващата организация до издаването на разрешение. След получаване на разрешение е необходимо да се издаде заявление за изключване на щранга и източване на охлаждащата течност от съответната секция на системата.

След подмяна на отоплителните батерии в апартамента се подава заявление за технически преглед - специалисти и представители на управляващата компания проверяват правилния монтаж и съответствието на отоплителните устройства с одобрените за монтаж.

Удобно време за работа

Интервалът от време, когато е по-добре да се сменят радиаторите, е периодът между края на един отоплителен период и началото на друг. В интервала на нагряване могат да се извършват хидравлични тестове на системата. Важно е предварително да се консултирате с управляващата компания за времето на тестовете, за да планирате подмяна на батерията за други дни.

батерия под прозореца
По-добре е да смените радиаторите през лятото.
Поради извънредна ситуация може да се наложи бърза смяна на отоплителните устройства. За приватизиран апартамент аварийната подмяна на радиатори е платена услуга, тъй като собственикът на апартамента трябва да следи за тяхното функциониране и незабавно да уведомява експлоатационната компания за течове или физическо износване на стари батерии, които са служили на живота им.

Изчисляване на необходимия брой секции в отоплителните батерии и разходите за монтажни работи по телефона

74957737054

Кога е по-добре да смените радиатори?

Дори професионалистите не могат да стигнат до консенсус относно това кога е най-удобно да се сменят отоплителните батерии - по време на отоплителния сезон или след края му. От една страна, летните ремонти са по-удобни, тъй като по това време не е необходимо да се свързвате с комуналните услуги, за да изключите водоснабдяването на системата. Цялата работа може да се извърши без бързане, без да се създават неудобства на съседите чрез изключване на отоплението.

Но от друга страна, инсталирането на батерии може да се извърши небрежно и дори едно малко изтичане създава огромни проблеми, ако не бъде открито навреме. По време на отоплителния сезон монтажниците могат незабавно да проверят надеждността и херметичността на всички връзки след свързване на батериите към отоплителната система на къщата.

Ремонтът на общинската отоплителна система, подмяната на нейните елементи в сградата се извършва от управляващото дружество, обслужващо жилищната сграда.

Тя трябва да следи състоянието на щранговете на жилищната сграда, отоплителните тръби и да извършва ремонтни дейности, ако е необходимо.

Смяната на батерията е безплатна. Ако пред апартамента има спирателни кранове, собственикът обикновено плаща за подмяна на радиаторите.

Ако щранговете се ремонтират от Наказателния кодекс безусловно, тогава Наказателният кодекс често отказва да сменя оборудването в апартамента безплатно.

Ако управляващото дружество игнорира потребителите и не се занимава с пряката си дейност, писмената жалба ще стане основа за обжалване.

Затопляйте лошо

Работете периодично

Поток

Не се вписват в интериора

Решението на всички описани проблеми се осигурява от инсталирането на отоплителни радиатори. Произвежда се в съответствие с нормите на техническите изисквания, видът и мощността на отоплителните батерии (радиатори) са избрани, съответстващи на задачата.Извършваме висококачествен ремонт на отоплителни системи в случай на течове.

Представените на пазара модели са привлекателни със сдържан, елегантен дизайн, който хармонично се вписва в интериорното пространство на дома. Трябва да се отбележи тяхната компактност, която просто спестява по време на монтажните работи в малки помещения. Благодарение на добре обмислените си характеристики, радиаторното устройство непрекъснато ще затопли дома ви при силни студове.

- лидер в инсталационния бизнес: подменяме отоплителни батерии в апартаменти повече от 10 години. Завъртете стари устройства с нас за модерни биметални радиатори с италианско производство. Едно обаждане в даден момент, нашите специалисти ще дойдат незабавно при вас.

В допълнение към монтажа на отоплителни батерии, ние предлагаме на нашите клиенти няколко вида услуги: смяна на нагревател за кърпи, подмяна на щранг или цепнатина на стената. Използваме само модерни материали, работим във всяко населено място на региона.

Спестяване от 30 до 60% при отопление на помещенията

ПОДРОБНОСТИ: Как да съставим правилно договор за наем на апартамент? образец на договор за наем

Лаконичен и естетичен дизайн

Високо разсейване на топлината

Устойчив на корозия, издръжлив

Преди да подмените нагревателя с нов, вземете решение за обема на работата. Ако батерията е свързана с хоризонтални тръби, които излизат от стената, се сменя само отоплителното устройство. В други случаи е препоръчително да замените щранга, за да не се режат метални тръби.

За да замените щранга, ще трябва да преговаряте със съседите над и под пода - в този случай тръбопроводът е свързан с техните отоплителни устройства. Ако съседите не искат да започнат ремонт, остава да изберат една от трите опции:

 • изрежете щранга отгоре и отдолу, изрежете външната резба и монтирайте нов тръбопровод от съвременни материали;
 • изрежете захранващите тръби до стария радиатор и свържете новото отоплително устройство към стария тръбопровод;
 • изрежете захранващите тръби в завоя и свържете нови захранващи тръби с байпас към вертикалните секции на щранга.

заваряване при смяна на батерията
Подмяна на отоплителни радиатори с помощта на заваряване
Стоманените тръби изискват монтаж на газово заваряване, за което е необходимо да се привлекат професионалисти със съответното оборудване. Когато инсталирате самостоятелно отоплителна батерия, е по-удобно да използвате металопластикови тръби (предпоставка са пресовите фитинги, а не резбовите връзки), поцинкованите стоманени дървени кабини с монтаж върху чистачки, гофрирани или обикновени тръби от неръждаема стомана.

Преди да смените батериите в апартамента, е важно да се уверите, че служителите на управляващата компания прекъсват подаването на охлаждаща течност и изпразват щранга. Радиаторите за смяна на наематели трябва да имат удобен контейнер в готовност за източване на останалата вода от радиатора по време на демонтажа.

Ако се вземе решение за подмяна на отоплителния радиатор заедно с щранга или само с захранващите тръби, тогава тръбопроводът просто се нарязва на избраните места. В случай, че вместо стара се монтира нова батерия, отоплителното устройство се отстранява съгласно следната схема:

 • завъртете контрагайката на задвижването, докато спре (тя е тази, която фиксира батерията), операцията се извършва на горната и долната облицовка;
 • определете точките на рязане на тръбите на облицовката, като същевременно оставите поне сантиметър резба;
 • маркировките се правят с помощта на ниво - изрязването трябва да е вертикално и равномерно, в противен случай ще бъде трудно да се инсталира нова батерия;
 • изрежете тръби по маркировките и извадете сменяемата батерия от стенните скоби;
 • премахнете скобите;
 • краищата на тръбите с резба, ако е необходимо, се подрязват чрез завъртане на контргайката и ребрата се отстраняват.

демонтаж на батерията
Премахване на старата плоча батерия
На етапа на подготовка на модернизацията на отоплителната система в апартамент със собствените си ръце трябва да разработите схема на свързване, да определите дължината и диаметъра на всички участъци на тръбопровода, броя и вида на компонентите.Списъкът на използваните материали трябва да бъде одобрен от техник за смяна на батерии.

Работата по инсталирането на нов радиатор започва след определяне на местоположението на отоплителното устройство:

 • разликата между пода и долния ръб на радиатора е най-малко 10-15 см;
 • разстоянието от горния ръб на батерията до перваза на прозореца е от 15 см;
 • между стената и корпуса на отоплителното устройство е оставена междина от 3-4 см (регулируема при монтиране на скобите).

полипропиленови пластмасови тръби
Тръби, клапани, фитинги за монтаж на батерии
Ако щрангът на отоплителната система е демонтиран, на първо място се изрязва външна резба върху изпъкналите части на старите тръби за закрепване на стоманени или металопластикови тръби с помощта на подходящи фитинги. Байпасен джъмпер е инсталиран между захранващата и връщащата тръби с помощта на тройници. След байпаса на всяка от хоризонталните тръби е монтиран сферичен кран с американски клапан.

Резбовите съединения се запечатват с ленено направление със силиконов уплътнител (или маслена боя). Този тип уплътнение е разрешено за свързване на чугунени радиатори, за разлика от FUM лента или резба, уплътнението не е изцедено или скъсано. Несъхнещите уплътнители са склонни да бъдат изцедени, а втвърдяващите се изсушават, поради което батерията изтича.

За да свържете отоплителното устройство към системата сами, трябва да се придържате към определена технология на работа:

 • Сглобете радиатора. Долният неизползван отвор се затваря със стандартен щепсел, кранът на Маевски е монтиран на горния разклонителен тръбопровод (дренажът ще помогне за отстраняването на въздушния шлюз при зареждане на ново отоплително устройство).
 • На входните отвори на радиатора са монтирани крачни гайки с дясна и лява резба, като се използват паронитови уплътнения за уплътняване (гумата под въздействието на високи температури може да изсъхне и да се напука).
 • Радиаторът е монтиран на стойка с подходяща височина, така че адапторните гайки да могат да бъдат свързани към американските сферични кранове.
 • След пробване на стената се прави маркировка за монтиране на скоби, пробиват се отвори и се монтират и четирите крепежни елементи. За да сте сигурни, че батерията е правилно закрепена, проверете нивото на скобите - тя трябва да е хоризонтална.
 • Радиаторът е свързан към захранващите тръби (важно е правилно да запечатате всички връзки) и да виси на скобите.

В края на работата представители на организацията за управление напълват системата с охлаждаща течност - на този етап се проверява херметичността на фугите и самото отоплително устройство. Използвайки клапана на Маевски, изпускайте въздух от батерията, когато пълните системата. За това се завърта специален елемент със специален ключ или отвертка. Когато поток от вода се излее от дупката, кранът се затваря.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни