Разновидности на метални тръби за отопление: плюсове и минуси. Методи за инсталиране


Плюсове и минуси на метала

Характеристиките на тръбите се определят от технологичните нюанси на тяхното производство. Металургичните заводи използват процеси, за да придадат на крайния продукт определени свойства. Продуктите могат да бъдат изтеглени или заварени. Първите са оформени с помощта на сложно оборудване, докато останалите са зашити от ламарина.

Основните предимства на продуктите:

 1. Сила. Металните тръби са незаменими при изграждането на тръбопроводи с високо налягане.
 2. Ниско топлинно разширение. Това елиминира необходимостта от дебелостенни продукти.
 3. Почти сто процента газонепропускливост. Това е много важно условие за създаване на пълен затворен отоплителен кръг.
 4. Висока топлопроводимост. Много важен момент за организирането на отоплителни системи в жилищни сгради. Повърхността на метала предава топлина на околния въздух, като частично изпълнява функциите на нагревателни устройства.
 5. Наличност. Цената на метала е ниска, което е от голямо значение при организиране на бюджетни опции за топлоснабдяване.

Недостатъци:

 • Податливост на корозия. Металът лошо се противопоставя на окислителните процеси и агресивната среда.
 • Електропроводимост. Макар и много условен, но все пак отрицателен фактор. Това е от особено значение при подреждането на отоплителна система с електрически котел.
 • Твърдост. Възможно е да огънете линията само когато е изложена на топлина. За монтаж са необходими много свързващи и оформени елементи.
 • Голяма маса. По време на монтажа трябва да положите много физически усилия, за да поставите правилно участъка от магистралата.

Изборът между пластмаса и метал за подреждането на отоплителните кръгове

Изборът между пластмаса и метал за подреждането на отоплителните кръгове

Между пластмасата и метала металните тръби са по-често предпочитани за отопление, въпреки че популярността на пластмасовите тръби през последните десетилетия е толкова голяма, че новите материали почти са изместили метала от тръбния пазар, но металът все още е предпочитаният вариант за отоплителни вериги.

Достатъчно е да сравните техническите характеристики на метала и пластмасата, за да сте сигурни, че те са по-надеждни, когато се използват като материал за отоплителни системи.

Пластмаса в отоплителната система

Пластмасовите тръби имат следните експлоатационни характеристики:

 • стойността на допустимата работна температура на водата е 95 градуса,
 • стойността на работното налягане е не повече от двадесет и пет атмосфери.

PPR тръба със фибростъкло

На пръв поглед това е напълно приемливо за използване при отопление, където работната температура и налягане обикновено не надвишават тези стойности.

Данните за максималното налягане обаче съответстват на декларираните само при температури на водата до 20 градуса. С увеличаване до границата от 95 градуса работното налягане в пластмасовите тръби ще спадне до осем атмосфери.

Забележка! Когато пластмасовите тръби се използват на максимално допустимото ниво, техният експлоатационен живот се намалява до около десет години.

През зимата, в случай на измръзване, управляващата компания може да реши да повиши температурата на водата. В този случай входящата течност може да не е 95 градуса, а всички 150.

Препоръчваме ви да се запознаете с: Използване на боя за повърхността на поцинковани тръби

Не забравяйте, че отоплителните мрежи се инспектират около веднъж годишно. По време на тези проверки крайното налягане се увеличава с три пъти стойностите по време на нормална работа.Следователно пластмасата често се проваля на тези тестове.

Метални тръби

Основното условие е тръбите за отопление да са здрави и надеждни. Металните изделия са способни да издържат дори на екстремни натоварвания и в този случай пластмасовите аналози не могат да се сравняват с тях, въпреки податливостта на корозия, което намалява техния експлоатационен живот, и голямото им тегло, което затруднява монтажа и транспортирането.

отопление с метални тръби

Надеждността на отоплителните мрежи е най-важното качество, особено след като производителите използват различни сплави за антикорозионна устойчивост, които нямат тези недостатъци.

Видове тръби

Излято желязо

Съставът е сложна сплав на основата на желязо. Разтопената маса е отлично формована и се различава от чистата стомана с повишеното си съдържание на въглерод.

Рядко се използват тръби от чугун за отоплителни системи. Когато тяхното използване е основно, тогава се извършват операции за подобряване на изолационните характеристики:

 • ставите са запечатани с маншети и специални съединители
 • вътрешната и външната стена са обработени със защитен филм

Производителите доставят на пазара продукти с диаметър от 50 до 300 милиметра. В сравнение с пластмасовите аналози, чугунът има предимство в механичната якост.

Мед

Медна тръба

Материалът има изключителна топлопроводимост. Заедно с достатъчна механична якост, той се характеризира с дълъг експлоатационен живот.

Медните тръби се използват на места, където заваръчните работи са категорично неприемливи. Тези магистрали не получиха масово разпространение поради високата си цена.

За отоплителните системи има два вида тези тръби:

 1. Изработена от предварително закален материал. Продуктите получават повишена механична якост. Доставките обикновено се извършват с нарязани на необходимите размери. Диаметърът им варира от 22-54 мм.
 2. Изработена от заварена мед. Продуктите се отличават с висока ковкост и технологичност. Те се доставят на пазара в бобини с диаметър 6-22 мм.

Отделни участъци от магистралите се обединяват чрез заваряване.

Черна стомана

Това е най-често срещаният материал за битови отоплителни системи през 70-90-те години на миналия век. Този клас стомана не е устойчив на корозия и е малко вероятно да остави положителни спомени за собствениците на жилища. Въпреки че експлоатационният живот беше обявен на 25 години, проблемите започнаха много по-рано.

А именно:

 • Разхерметизация на системата. Това отчасти се дължи на неправилната работа на тръбопроводите. Те биха могли да служат дълго време, при условие че системата е пълна с вода през цялата година, което абсолютно не се наблюдава.
 • Депозити. Вътрешните стени са чудесно място за събиране на сол, пясък и други примеси. В резултат на намаляването на диаметъра на електрическата мрежа, ефективността на тяхната работа също намаля.

Цинк стомана

Поцинкована тръба DN 32

Защитният горен слой е променил драстично експлоатационните характеристики на конвенционалната стомана. Тръбите започнаха да служат няколко пъти по-дълго. В много "Stalinkas" тези магистрали служат и до днес. Качеството на съвременните продукти обаче поражда много въпроси както от монтажниците, така и от потребителите.

За справедливост трябва да се отбележи, че на пазара има достатъчно висококачествени продукти. Отоплението от метални тръби с цинково покритие е трайно. Самият материал остава здрав и устойчив на агресивна среда.

Отделни секции са монтирани на резбови съединения, тъй като заваряването разрушава изолационния слой.

От недостатъците могат да се отбележат два:

 1. По-висока цена от традиционната стомана.
 2. Резбовите съединения отнемат много повече време, отколкото заваряването или спояването.

Неръждаема стомана

На теория тръбите от неръждаема стомана могат да се използват за оборудване на отопление. Освен това монтажът може да се извърши както чрез заваряване, така и чрез резбови връзки. Такива магистрали практически не са ограничени от каквито и да било условия на експлоатация. Самата сграда ще стане неизползваема по-бързо.

Въпреки това изключително високата цена на антикорозионната стомана изключва широкото използване на материала. Напротив, гофрираните аналози се използват успешно и стават все по-популярни всяка година. Тяхната цена е съвсем приемлива, а потребителското търсене нараства поради многото предимства на материала:

 • Не са ви необходими много инструменти, за да завършите инсталационната работа. Достатъчен е най-примитивният резач на тръби и два газови превключвателя.
 • Параметри с висока производителност. Металът може да издържи точката на кипене на вода и налягането от 12 kgf / кв. См.
 • Тръбите се свързват с помощта на компресионни фитинги и силиконови уплътнения. Те лесно се свързват посредством фитинги и се затягат с резбови връзки.
 • Тръбите се леят лесно. Не се изисква топлинно действие или голяма сила, за да се получи желаният завой.

Добавяне към отметки

Характеристики съгласно GOST

Производството се извършва по два начина:

 • заваряване;
 • кастинг.

Безшевна стоманена тръба

Въз основа на това се заваряват и безшевни тръби от неръждаема стомана за отопление. Максималният диаметър на заварените продукти е много по-голям от този на безшевните и достига 2,5 метра. Те се заваряват чрез фурна или електрическо заваряване. Последното може да бъде простено и в газова камера.

Държавният стандарт № 3262-75 определя, че стоманените тръби за отопление на къща трябва да се произвеждат с размери от четири до дванадесет метра. В допълнение към измерените, те могат да бъдат направени със специален ред с неизмерена дължина, с дължини от един и половина до четири метра. Вътрешното сечение на продуктите варира от шест до сто и петдесет милиметра, а външният диаметър е съответно от 102 до 165 милиметра. В зависимост от дебелината на стената стоманените тръби за отопление се разделят на:

 • бели дробове;
 • обикновен;
 • подсилен.

Тази характеристика определя и теглото на продукта, което се изчислява в килограми на метър от продукта. Изчислението се извършва, като се вземе предвид плътността на материала, която е 7,85 g / cm3. За готовите продукти стандартът позволява максимално отклонение:

 • външният диаметър на стоманените тръби за отопление е не повече от 0,4 mm за продукти с вътрешен разрез до 4 см. За продукти с номинален диаметър над 4 cm отклонението е посочено като процент и е 0,8;
 • маса - не повече от осем процента;
 • геометрия - на един метър кривината трябва да бъде в пътеките от един и половина процента за продукти с вътрешен диаметър до 2 см. А за тръби, чийто номинален проход е повече от 2 см, отклонението е не повече от два процента.

Поцинкованите стоманени тръби за отопление съгласно GOST 3262-75 са с 3% по-тежки от обикновено. Цинковото покритие трябва да бъде еднородно и с дебелина най-малко 30 µm. На краищата и нишките присъствието му не е задължително.

Краищата на продуктите също се различават, които могат да бъдат гладки, резбовани или с съединител. Конецът е дълъг и къс. Може да се прилага върху едната или двете страни на продукта. В допълнение, фаски могат да бъдат направени по желание на клиента. В този случай металът не трябва да се разслоява в краищата. По външната повърхност се допускат леки драскотини и други дефекти, които не засягат характеристиките на продуктите.

Особено внимание се обръща на цинковото покритие, ако такова е осигурено по време на производствения процес. Защитният слой на тръба от неръждаема стомана за отопление трябва да бъде гладък, без мехурчета и лющене. Нишките могат да се режат само след нанасяне на защитния слой.

И накрая, поцинкованите стоманени тръби за отопление са тествани под налягане. За това се извършват хидравлични тестове, според резултатите от които обикновените тръби трябва да издържат натоварване от поне 25 атмосфери, а подсилените - най-малко 32 атмосфери. По желание на клиента тази цифра може да бъде увеличена до 50 атмосфери.

Класификация и характеристики

Двутръбен отоплителен кръг с принудителна циркулация на топлоносителя

Според метода на производство железните тръби могат да бъдат безшевни, топло или студено изтеглени и електрически заварени. Безшевната валцована стомана е по-надеждна и проектирана за по-високо налягане. Изборът на такива тръби води до увеличаване на разходите за инсталиране на отоплителна система, тъй като тяхната цена е много по-висока от тази на електрозаварените.

Основните характеристики са:

 1. Размер и тегло. Размерът на продукта се определя от вътрешния и външния диаметър, номиналния диаметър на отвора, дебелината на стената и дължината на тръбата. Всички тези физически величини, включително масата на 1 линеен метър. m тръби, регулирани от GOST и TU. Използвайки ги, лесно ще направите избор в полза на един или друг вид валцуван метал. Диаметрите и дебелините на стените се измерват в милиметри, дължината в метри, а масата в килограми или тонове.
 2. Сила. Характеристиките на якост включват способността на тръбопровода да издържа на определено налягане (работно, номинално, изпитвателно, превишение) и температурата на околната среда. Налягането се измерва в паскали, а температурата в градуси по Целзий или Келвин. Това са основните характеристики, които ръководят дизайна на отоплителните системи.
 3. Материал. Това могат да бъдат въглеродна стомана, неръждаема стомана, въглеродно желязо, сплав и цветни метали.

Какви тръби са по-добри за отопление

Схема за отопление на частна къща с естествена циркулация на охлаждащата течност


Здравейте всички, днес ще ви кажа кои тръби е по-добре да направя отопление, това разбира се е мое лично мнение, въпреки това съм сигурен, че ще съвпадне с много.

Така че, от кои тръби е по-добре да се направи отопление в къщата, такъв въпрос вероятно задава всеки, който прави ремонт в апартамент или завършва строителството на частната си къща

Ако мислите за въпроса от кои тръби е по-добре да правите отопление, тогава най-вероятно сте избрали котел като източник на отопление, газ или електричество, няма значение. Сега остава да се постави мрежа от тръби в цялата къща, за да свържете котела си с всички радиатори

Какво най-вероятно ще разгледате, когато избирате тръби за отопление. Разберете това е цената и лекотата на инсталиране. Преди това не ставаше въпрос за това, металните тръби се използваха навсякъде, но технологиите се развиват и днес изборът е огромен, който просто не е там.

Видове тръби за отопление

 • Стомана
 • Неръждаема стомана
 • Мед
 • Пластмасов
 • Подсилена пластмаса

Стоманени тръби


Стоманените тръби бяха пионерите в инженерните комуникации, от които се правеха тръби, ако не и метални, най-популярният продукт беше. Мнозина твърдят, че е по-добре да се направи отопление от стоманени тръби, може би така. Те са много здрави, издържат на добро налягане и имат относително нисък коефициент на линейно разширение.

Стоманените тръби са надеждни, но не са евтини и освен това не са много удобни за използване. В модерната декорация на дома те се опитват да скрият всички комуникации под довършителни материали, но със стоманени тръби ще бъде трудно да се направи това. Освен това за монтирането на стоманени тръби се изисква квалифициран заварчик, тъй като ще има много ъгли, завои и други неща.

Пластмасови тръби


Също така много хора отговарят на въпроса кои тръби за отопление са по-добри, разбира се, пластмасови. Евтино, бързо и всичко може да се направи на ръка. Да, пластмасовите тръби са може би най-евтините от всички тръби и за тяхното инсталиране трябва само да използвате специално "желязо" и съединители за свързване.

Но пластмасата не е толкова издръжлива, колкото може да изглежда на пръв поглед. Искам да кажа, когато топлата вода тече през пластмасата, тя ще се разширява и удължава и след това обратно. Следователно не всички видове пластмаса са подходящи за това.

Усилени пластмасови тръби


Ако ме попитате кои тръби са по-добри за отопление, тогава ще отговоря, че според мен металопластмасата е най-доброто съотношение между цена и качество. Усилените пластмасови тръби са тънки алуминиеви тръби, покрити отвън и отвътре със слой от полиетилен. Оказва се, че има здравина на метала и безопасността на пластмасата. Тръбите могат да бъдат огънати, почти 45%, само разбира се ще се образува дъга, въпреки това е плюс. Вътре няма да се образува ръжда, а тръбите изглеждат много по-естетически отвън от стоманените тръби.

За тяхното инсталиране не се изискват специални умения и всичко може да се направи на ръка. За монтаж ще ви трябват "фитинги", вътре в които има специални "цанги", с помощта на които се извършва цялата инсталация на връзката. Цената им е много по-висока от тази на обикновените пластмасови, но ще издържат много по-дълго.

Други видове тръби


Има и медни тръби и тръби от неръждаема стомана. Няма да пиша за тях, тъй като те не са много търсени. Разбира се, добре е да се използват медни тръби, много добър материал, но поради факта, че медта се използва като материал, цената им е твърде висока.

Тръбите от неръждаема стомана също са чудесни за отопление на дома ви, но отново са скъпи. И двете опции също ще имат проблеми с монтажа, тъй като ще се изисква подходящо квалифициран заварчик и ще бъде относително проблематично да се скрият такива тръби зад стена или в пода.

Ако искате, можете самостоятелно да търсите информация за тези видове тръби. Е, това е всичко за мен, казах ви моето мнение, от кои тръби е по-добре да се направи отопление, пожелавам на всички успешна инсталация, засега.

Стоманени тръби на отоплителната система: монтаж

Гравитационна (гравитационна) схема на отоплителния кръг

За вътрешни отоплителни системи, като правило, се използват ½- и ¾-инчови тръби с номинален диаметър съответно 15 cm и 20 cm. Схемата за отопление е система от последователно свързани секции от метални тръби с различна дължина. Основните изисквания за това са плътността и херметичността на цялата верига, независимо от температурните движения.

Монтажът на железни тръби се извършва по три начина:

 1. Използване на газов пламък или електродъгово заваряване;
 2. С фланци;
 3. С резбова връзка.

Монтажът и свързването на тръбопроводи чрез заваряване гарантира силна и надеждна връзка. Има много видове заваряване, но когато инсталират отоплителни системи, монтажниците често избират газово или електродъгово заваряване. Преди започване на заваряването всички фуги и ръбове се измиват старателно и обезмасляват, а също така се обработват с абразивен инструмент (пила, специална машина за скосяване, шлайф и др.)

При газовото заваряване, под въздействието на пламък и високи температури, пълнителният материал (тел) се топи, което образува заваръчния шев. Електрическата дъгова заварка се извършва с помощта на електроди, използващи постоянен или променлив ток. В този случай положителната фаза е свързана към детайла, а отрицателната фаза е свързана към електрода. Заваряването с променлив ток е по-рентабилно и оборудването за него не изисква допълнителна поддръжка и изпитване.

Свързването на тръби с резба дава възможност за допълнително демонтиране и инсталиране на отделни секции от отоплителния кръг

Свързването на тръби с помощта на резба дава възможност впоследствие да се демонтира и инсталира отделни секции на веригата за ремонт или подмяна.При извършване на такава връзка се използват допълнителни фитинги:

 • преходи,
 • завои,
 • задръствания,
 • мъничета,
 • свързващи гайки,
 • тройници,
 • съединители и др.

И веднага възниква въпросът, какви качествени характеристики трябва да имат фитингите? Отговорът е прост: всички геометрични размери на свързващите елементи трябва да отговарят на GOST, резбата трябва да има ясна аксиална посока, да няма замърсявания и прекъсвания.

Всички резбови връзки са направени с помощта на уплътнителни материали. Това може да бъде импрегнирана ленена теглича, азбестов шнур, паронит, гума или FUM лента. Преди да извършите операциите, добре почистете резбите и уплътняващите повърхности. Всички връзки трябва да бъдат направени до края, за да се осигури пълна плътност. Тръбните ключове се използват за завинтване на тръби и фитинги. Тръбите се свързват в специални устройства или директно на мястото на инсталиране

Монтажът на тръби с помощта на фланци се състои в болтоване и запечатване на уплътняващите повърхности на заварените фланци. Уплътнителният материал може да бъде азбестов картон, паронит, каучук и др. Монтажът на системата трябва да се извършва последователно, с изключение на възможни несъосност и изкривявания.

Уплътнението трябва да бъде изрязано точно до размера на уплътняващите повърхности на фланеца, не трябва да се опира на болтовете и да се припокрива. Болтовете от своя страна не трябва да са твърде дълги и главите им трябва да бъдат маркирани от едната страна на връзката. Необходимо е да затегнете диаметрално противоположни гайки последователно за цялата връзка. Използвайте гаечни ключове за това.

Обобщавайки, бих искал да кажа, че, разполагайки с пълна информация за стоманените тръби, можете лесно да определите кои тръби са по-добри и кой тип тяхна връзка е по-подходящ за вас. Както показва практиката, висококачествена метална тръба ще издържи десетилетия и няма да ви разочарова.

В съвременните условия, за да създадете отоплителна система, можете да използвате голямо разнообразие от видове тръби: пластмасови, метални и металопластични. Всички те могат да се използват. Разбира се, всеки материал е специален, той се различава не само по характеристики, цена, но и по изисквания за монтаж.

Отоплителните тръби служат за подаване и отвеждане на необходимото количество топлина. И в момента за това най-често се използват метални изделия.

Двутръбна отоплителна система

Отоплителните системи могат да бъдат едно- и двутръбни. Основната характеристика на двутръбните отоплителни системи е, както подсказва името, че включва инсталирането на две тръби. През първата гореща вода навлиза в отоплителната система, през втората охладена охлаждаща течност се връща в системата. За да се изключи подаването на топлина, пред отоплителните устройства са монтирани специални кранове. Основното предимство на двутръбната отоплителна система е да се поддържа еднаква температура на охлаждащата течност за целия софтуер, въпреки че тя ще бъде относително ниска. От друга страна, такава система осигурява икономия на разходи - в този случай отоплителните устройства се използват възможно най-ефективно, няма нужда да се инсталират допълнителни секции на отдалечени радиатори.


двутръбна отоплителна система

Видове DSO:

 • задънена улица - водата тече в противоположни посоки;
 • проточен - еднопосочен поток на охлаждащата течност в тръбите;
 • вертикални - те включват инсталиране на голям брой тръби, идеални са за многоетажни сгради, осигуряват автоматично отвеждане на въздуха;
 • хоризонтални - предназначени за монтаж в едно / двуетажни къщи, специални кранове "Mayevsky" са монтирани на радиаторите за обезвъздушаване.

Двутръбната отоплителна система е подходяща за монтаж в къщи от всякакъв размер, нейните свойства се проявяват най-добре в големи вили.Тази опция ви позволява да промените скоростта на потока на някои радиатори, заобикаляйки другите; възможно е да използвате различни стайни термостати, които ще осигурят комфортни условия за всички жители на къщата.

Видове метални тръби

Изборът на този материал за отопление е доста трудно. Той трябва да е устойчив на влиянието на околната среда, трябва да служи дълго време, да бъде надежден и издръжлив. Всеки метал има свои собствени характеристики, които си струва да се разгледат допълнително.

Неръждаема стомана

Това е почти идеален вариант, ако не вземете предвид доста високата цена за тях и за монтаж. Продуктите изглеждат страхотно, имат високо ниво на якост, устойчиви са на корозия и могат да се използват сто години.

Стомана

Такива тръби имат висока якост, служат дълго време и се заваряват добре. Също така такива продукти се характеризират с повишена топлопроводимост. И това е много добре само за отоплителната система. Освен това такъв материал е евтин.

Стоманените тръби обаче не са без недостатъци. Например, те са податливи на корозия, така че контактът с вода не е добър за тях. В резултат на това вътрешността на тръбата може да се покрие с ръжда, в резултат на което тя може да прерасне. Следователно производителността ще бъде влошена. В резултат на това често може да се наложи подмяна, което не е от полза за отоплението.

Цинк стомана

Поцинковането е необходимо само за предпазване на стоманата от корозия. Това обаче не означава, че цинковото покритие напълно ще избегне този недостатък. Това само ще забави процеса.

Препоръка: поцинковането на свързващите фитинги не е задължително. Също така в процеса на заваряване на такъв материал се отделят опасни за здравето вещества. Ето защо е по-добре да направите резбови или алтернативни връзки.

Корозия на стоманени тръби

Как въздухът унищожава метала:

 • водата се насища с въздух в разширителния резервоар и го изтегля в циркулация;
 • когато охлаждащата течност се нагрява, въздушните мехурчета започват активно да се отделят от водните молекули;
 • металът при взаимодействие с вода и въздух започва да се окислява, появява се корозия. Ако няма въздух, няма да се образува ръжда.

За затворените (запечатани) системи проблемът с корозията не е толкова остър, въпреки че въздухът заедно с охлаждащата течност също влиза в запечатаната верига. За да се сведе до минимум този процес, на входа са монтирани въздушни сепаратори, които при разбъркване на потока освобождават кислородни мехурчета от него и го извеждат в автоматичен режим. Друг бич на металните системи е сложността на монтажа, която е свързана както с голямото тегло на конструкцията, така и с необходимите професионални умения на монтажника.

Срокът на експлоатация на стоманените отоплителни тръби от черни метали е около тридесет години. Тръбите от неръждаема стомана за отопление са почти вечни.

Мед

Такива продукти имат много предимства:

 • бактерицидни свойства;
 • висока пластичност;
 • вероятността от корозия е минимална;
 • експлоатационният живот е много дълъг;
 • устойчивост на екстремни температури;
 • ако водата замръзне, материалът не се напуква.

При цялата си идеалност, медните тръби имат и недостатъци. За тях механичните примеси, както и киселата вода, са ужасни. Също така трябва да се помни, че стоманените или поцинкованите продукти не могат да присъстват в една и съща система с медта. В противен случай може да възникне корозия.

Такива продукти могат да бъдат заварени или безшевни. Последните са най-надеждният материал. Това е един продукт, без включени компоненти. Резултатът е висока якост. Ако е необходимо, повърхността може да бъде поцинкована, за да се предотврати образуването на ръжда.

По принцип такъв продукт не изисква защитно покритие като грунд или боя. Струва си да прилагате такива състави със собствените си ръце само на места, където цинковото покритие е повредено - в ставите. Тръбите могат да бъдат свързани с фитинги.В същото време отбелязваме, че техният материал трябва да бъде идентичен с материала на тръбите. Следователно всичко трябва да бъде, да речем, мед или стомана - в зависимост от използвания материал.

Що се отнася до заварените тръби, те са много широко разпространени. В същото време съвременните технологии позволяват да се получи висока якост на заварения шев. Следователно такива продукти са приложими там, където се използват и безшевни. Освен това такива продукти имат по-малко отклонения в дебелината и стената може да бъде тънка.

Оттук и класификацията по дебелина:

 • бели дробове;
 • обикновен;
 • подсилена дебелина. Това е лошо, когато се изисква огъване, но добро, защото има висока корозионна устойчивост.

Полипропиленови тръби

Една от популярните опции за инсталиране на отоплителна система е нейното подреждане с полипропиленови тръби. Те са избрани съгласно специални стандарти: използват се само тези, които могат да се използват при високи температури. Тоест, нагряването с пластмасова тръба е възможно, но в същото време има твърда рамка за ограничаване на температурата на нагряване. Увеличаването на този параметър може да промени формата на тръбата, както и разкъсване на ставите. Полипропиленовите тръби могат да бъдат едно-, три- или петслойни. Трислойните тръби имат вътрешен слой от алуминий или фибростъкло, а тръбите от 5 слоя, в допълнение към подсилващия състав, съдържат два слоя специално лепило за горещо стопяване. Най-често за отоплителната система се използват подсилени тръби, състоящи се от точно пет слоя. Подсилването прави полипропиленовите маркучи по-надеждни, издръжливи, устойчиви на високи температури и агресивни вещества.

Както всеки друг материал, полипропиленът има своите положителни и отрицателни страни. Предимствата включват:

1. Ниско тегло. Отоплителна система от полипропиленови тръби не увеличава натоварването на носещите конструкции на частна къща.

2. Трайност: полипропиленовите тръби за отопление имат експлоатационен живот над 20 години.

3. Устойчивост на ниски температури.

4. Почти абсолютна гладкост на вътрешната повърхност на тръбата - тя не е покрита с варовик.

5. Естетичен външен вид, който не изисква постоянна поддръжка, по-специално редовно боядисване - тръбата не променя цвета си под въздействието на високи температури.

6. Възможност за инсталиране на тръбопровод със сложна конфигурация.

За съжаление, в допълнение към всички положителни точки, полипропиленовите тръби за отопление имат свои собствени недостатъци. Това е ниска максимална температура на охлаждащата течност - до 90 градуса (с краткотрайна експозиция), докато режимът на работа е напълно равен на 70 градуса. Недостатъците включват сложността и трудоемкостта на подмяната на повредения участък от тръбопровода. Цената варира от 33 рубли. до 340 рубли. на ходов метър, в зависимост от диаметъра и материала на армировката.

Полипропиленовите еднослойни тръби не се използват в отоплителни системи. Основното им приложение е водоснабдяването.

Инсталация

Инсталирането на метални тръби за отопление не е лесна задача. Дори малки недостатъци могат да повлияят на експлоатационния живот или дори да направят системата неизползваема.

Инсталационни стъпки

Първо се изготвя проект. Избират се материалът, размерите, обхватът на работа и се определят местоположенията на елементите на системата.

И едва след това е възможна директна инсталация, като се вземат предвид, разбира се, изискванията на SNiP.

Изработването на отоплителна система със собствените си ръце е приятна, но старателна и скъпа задача, особено ако се използват метални изделия. Следователно приоритет ще бъде възможността да поканите капитана да извърши всички инсталационни работи. Ако имате достатъчно увереност, опит и знания, можете да опитате сами. Правим избор и тръгваме!

Днес се предлагат много видове тръби за отоплителни системи: металопластика, пластмаса, метал.Всички те са подходящи за използване в топлоснабдяването. Те се различават един от друг само по методите на монтаж, материала, от който са съставени, цената и експлоатационния живот.

Тръбите за централно отопление са проектирани да доставят количеството и да отстраняват охлаждащата течност от отоплителните устройства. За това се използват тръби от различни материали, но в тази статия ще говорим за метални тръби.

Критерии за избор на метални тръби за отопление

При изграждането на къща и полагането на отоплителна система със собствените си ръце възниква основният въпрос - кои метални тръби са по-добри? Както знаете, металите, използвани за комуникации, се класифицират като:

 • черните;
 • цвят;
 • сплави.

Първата категория включва валцувана стомана, поцинковано желязо и чугун. Цветните метали не ръждясват, а се окисляват, това са:

 • бронз;
 • мед;
 • алуминий и др.

Внимание! Срокът на експлоатация на металните тръби за отоплителни системи варира и медните тръбопроводи са максимални, но са най-скъпи. Най-често те използват метални тръби за отопление от чугун и стомана, неръждаема стомана и алуминий.

Типът и оформлението на отоплителната система са един от решаващите фактори при избора на тръби за мрежата

Основните критерии за подбор:

 • тип отоплителна система (гравитационна или принудителна);
 • максимално натоварване (условията на северните райони се различават по отношение на отоплението в южните ширини);
 • възможността за подмяна на участъците на тръбопровода с най-голямо натоварване;
 • метод на монтаж (скрит или затворен, вътре в стените);
 • обща конфигурация на системата, включително етажността в частна къща;
 • дизайн и максимално налягане вътре;
 • вид охлаждаща течност;
 • опции за транспорт и монтаж на собствени ръце;
 • обща дължина и бюджетна рамка за инсталиране;
 • максимално възможна температура в системата.

Разновидности на метални тръби

Много е трудно да се изберат тръби за отопление, те са разведени по целия периметър на къщата и следователно трябва да бъдат устойчиви на корозия, здрави, надеждни и да продължат дълго време.

Има определени видове тръби, разгледайте някои от тях, техните предимства и недостатъци:

Тръби от неръждаема стомана

Метални тръби от неръждаема стомана за отопление.

Те могат да бъдат наречени идеални поради редица причини:

 • много дълъг експлоатационен живот (100 години);
 • висока устойчивост на корозия;
 • свойства с висока якост;
 • страхотен външен вид.

За съжаление, при всички тези свойства от висок клас има съществен недостатък - високата цена не само на тръбите, но и на монтажа им също ще ви струва скъпо. Много често това е причината да се предпочитат други видове тръби.

Стоманени тръби

Изработени са от висококачествена стомана, която има висока якост, отлична заваряемост и относително дълъг експлоатационен живот. Стоманените тръби имат висока топлопроводимост, но това предимство се отнася само за отоплителната система.

Основният недостатък е, че стоманените тръби не са покрити с нищо и при контакт с вода това води до метална корозия. Корозията е причината за ръждясалата вода, вътрешният диаметър на тръбата постепенно прераства и това води до намаляване на водния поток.

Ето защо стоманените тръби имат ниска цена, но все пак се нуждаят от сравнително честа подмяна.

Тръби от поцинкована стомана

За да се избегне корозия на стоманените тръби, върху тях се нанася слой цинк, но това не защитава напълно, а само забавя процеса на корозия.

Съвет: Свързващите фитинги също трябва да бъдат поцинковани.

Важно: В определени случаи цинковото покритие на тръбите е много вредно за здравето на заварчика, тъй като в процеса на заваряване се отделят вредни вещества. Ето защо се препоръчва да се свързват такива тръби с резби.

Медни тръби

Предимствата на тези тръби са подобни на тези на самата мед:

 • притежава бактерицидни свойства;
 • има висока пластичност;
 • почти не корозира;
 • дълъг експлоатационен живот;
 • издържат на резки промени в температурата;
 • когато водата замръзне в тях - те не се напукват, така че не е нужно да мислите за това.

Металните тръби се произвеждат по различни технологии, например те могат да бъдат безшевни (безшевни) или заварени.

Твърдо изтеглените метални отоплителни тръби са може би най-надеждният и висококачествен материал сред всички съществуващи. Те представляват един продукт (поради което се наричат ​​безшевни) и не се сглобяват от съставни части.

Това ги прави трайни. Те могат да бъдат покрити с цинк, който предпазва тръбите и не е необходимо да се предприемат действия, за да се предотврати образуването на ръжда.

Такива тръби не изискват боядисване или грундиране, само на фугите (те имат резби и с такава манипулация поцинкованата стомана е повредена). Твърдите тръби, както и заварените тръби (поцинковани или не поцинковани), са свързани помежду си чрез специални устройства - съединители и те също се наричат ​​фитинги.

Моля, обърнете внимание: Ако сте избрали метални тръби за отопление, например неръждаема стомана, тогава фитингите за тях трябва да са от същия материал. Тоест от какъв метал тръбите са фитингите.

Заварените тръби се използват широко в много индустрии. Новите и подобрени техники на заваряване гарантират висока якост на шева, която съответства на якостта на самата тръба. Всички тези технологии позволяват използването на заварени тръби в онези отрасли, където е било възможно да се използват само безшевни тръби.

Заварена метална тръба за отопление, в сравнение с безшевна, се произвежда с по-малко отклонения в дебелината и с по-тънка стена. Тази технологична характеристика е предимство.

Според дебелината си тръбите са от следните видове:

 • подсилена дебелина;
 • обикновен;
 • бели дробове.

Голямата дебелина на метала има както плюс (висока антикорозионна ефективност), така и минус - те са много трудни за огъване по време на монтажни и ремонтни работи.

Инсталирането на тръби за отопление е доста трудна и старателна задача при изграждането или ремонта на къща. Незначителните грешки могат да доведат до кратък експлоатационен живот или да деактивират цялата система.

Характеристики на инсталацията: общи принципи

Първото нещо, на което трябва да обърнете внимание по време на инсталацията, е обемът на предложената работа. Препоръчително е да имате под ръка съставена схема на плана и да вземете решение за избора на материал. Според предварително направените измервания на диаграмата е посочена точната дължина на всяка тръба, за да се избегнат допълнителни разходи.

Обикновено за режене на тръби се използва или бутален трион, или фреза за тръби. И двата метода се използват в конкретни ситуации:

 • Фрезата за тръби използва специални режещи дискове. С времето стават скучни и трябва да се сменят.
 • За тръбите от неръждаема стомана са изобретени отделни дискове, които се заточват с помощта на подобрена технология и придобиват повишена якост.

Не е възможно да се използва фреза за тръби във всички случаи. Например, това е невъзможно, когато трябва да отрежете част от тръбата от вече инсталирана конструкция. В тези случаи се използва бутален трион, който осигурява равномерно рязане.

Важно е! Не се препоръчва използването на мелница за рязане на тръби, за да не се получи токов удар в резултат на късо съединение, когато водата от тръбата случайно попадне върху инструмента.

Нишките също имат свои собствени характеристики. Има два вида разфасовки - цилиндрични и конични. Изборът зависи от вида на проекта, който се изгражда. След монтажа фугата се запечатва с лен или специална лента.

Когато се инсталира на труднодостъпни места, често е необходимо да се огъне тръбата. Тръбогибът върши тази работа най-добре.

сгънете

Понякога майсторите променят дизайна на тръбата по занаятчийски начин, за което загряват мястото на предвиденото огъване и огъват тръбите с ръце.

След приключване на цялата работа е необходимо да се провери отоплението. На езика на майстора това се нарича кримпване.Този етап на работа е важен, тъй като когато инсталирате отопление, трябва да сте сигурни, че всеки елемент изпълнява функциите, възложени му без никакви оплаквания.

Съответствието се проверява чрез изкуствено създаване на условия, надвишаващи работните условия. Това ви позволява незабавно да забележите съществуващите недостатъци, направени по време на инсталацията.

Препоръчваме ви да се запознаете с: Характеристики на скоби за закрепване на PVC тръби и правила за инсталиране на скоби

Основните етапи на инсталиране на тръби за отоплителната система

 1. Задължително съставяне на проекта. На този етап трябва да решите размера на работата, да изберете от какъв материал ще бъде направено оборудването и какви размери, да помислите за местоположението на частите на отоплителната система.
 2. Подготовка за монтаж на тръби. Проверете инструментите, от които се нуждаете за изправност, и извършете подготвителна работа на закрито.
 3. Действителното инсталиране на самите тръби.

Важно: Когато инсталирате отоплителната система, е задължително да спазвате изискванията на SNiP 41 - 01 - 2003.

Самостоятелното оборудване на дома ви е приятно и похвално, но изисква много усилия и определени финансови разходи, но дори и малка грешка може да създаде ежедневни проблеми не само за вас, но и за съседите ви. Отоплението от метални тръби трябва да се извършва от капитан, който ще осигури непрекъсната отоплителна система.

Услуги за монтаж на отоплителна вода

ДИЗАЙН ПРЕСТИЖ LLC 8 (495) 744-67-74

Освен бърз и качествен ремонт на отоплителни тръби, ние предлагаме професионален монтаж на отоплителни системи до ключ. На нашата страница по теми отопление > resant.ru/otoplenie-doma.html <можете да видите и да се запознаете с примери за нашата работа. Но по-точно за цената на работата и оборудването е по-добре да се консултирате с инженер.

За комуникация използвайте телефонния номер за връзка на DESIGN PRESTIGE LLC 8(495) 744-67-74, на които можете да се обаждате денонощно.

Отопление от DESIGN PRESTIGE LLC Тип: гореща вода тук> /otoplenie-dachi.html

Забележка

Нашата компания DESIGN PRESTIGE LLC е част от организацията с нестопанска цел ANO ИНТЕРРЕГИОНАЛЕН КОЛЕЖ НА СЪДЕБНИ ЕКСПЕРТИ. Ние също така предоставяме услуги за независима строителна техническа експертиза.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни