Основните разлики между затворена отоплителна система и отворена


За отопление на помещенията се използва затворена и отворена система за топлоснабдяване. Последният вариант допълнително осигурява на потребителя топла вода. В същото време е необходимо да се контролира постоянното попълване на системата.

Затворената система използва вода само като топлоносител. Той постоянно циркулира в затворен цикъл, където загубите са минимални.

Всяка система се състои от три основни части:

 • източник на топлина: котелно помещение, когенерация и др .;
 • отоплителни мрежи, през които се транспортира охлаждащата течност;
 • консуматори на топлина: нагреватели, радиатори.

Характеристики на отворена система

Предимството на отворената система е нейната разходна ефективност. Поради голямата дължина на тръбопроводите качеството на водата се влошава: тя се замъглява, придобива цвят и има неприятна миризма. Опитите за почистването го правят скъпо за използване.

Отоплителните тръби могат да се видят в големите градове. Те имат голям диаметър и са увити в топлоизолатор. От тях се правят клонове към отделни къщи чрез термична подстанция. Топлата вода се доставя за използване и към отоплителните радиатори от общ източник. Температурата му варира от 50-75 ° C.

Свързването на топлоснабдяването към мрежата се извършва по зависими и независими начини, които прилагат затворени и отворени системи за топлоснабдяване. Първият е да подавате вода директно - с помощта на помпи и асансьорни агрегати, където тя се довежда до необходимата температура чрез смесване със студена вода. Независим метод е захранването с топла вода през топлообменник. По-скъпо е, но качеството на водата на потребителя е по-високо.

Характеристики на затворена система

Топлинната линия е направена под формата на отделен затворен контур. Водата в него се нагрява чрез топлообменници от мрежата за когенерация. Тук се изискват допълнителни помпи. Температурният режим е по-стабилен, а водата е по-добра. Той остава в системата и не се отнема от потребителя. Минималните загуби на вода се възстановяват чрез автоматично попълване.

Затворена автономна система получава енергия от топлоносителя, подаван към отоплителните точки. Там водата се довежда до необходимите параметри. За отоплителни системи и водоснабдяване се поддържат различни температурни режими.

Недостатъкът на системата е сложността на процеса на пречистване на водата. Също така е скъпо да се доставя вода до подстанции, разположени далеч една от друга.

Елементи на задължителната система


Затворен разширителен резервоар

Разширителният резервоар може да бъде отворен или затворен (expansomat). По-често се използва затворена система с компенсатор, тъй като водата се изпарява в отворена верига. В такава система атмосферният кислород влиза и води до корозия на вътрешните стоманени части.

Елементи на отоплителната система на частна къща с принудителна циркулация:

 • котел за газ, твърдо или течно гориво;
 • мембранен разширителен резервоар;
 • циркулационна помпа с подходящ капацитет;
 • батерии;
 • тръби;
 • връзки и адаптери;
 • клапани за различни цели, кранове;
 • вентилационни отвори;
 • филтри;
 • крепежни елементи.

Помпеното оборудване трябва да осигурява движението на енергийния носител, поради което се избира според мощността. Прекалено силната помпа създава допълнителен шум и губи електричество.

В затворена линия е предвидена група за безопасност, която се поставя на изхода на захранващата линия от отоплителния блок.Той координира налягането и облекчава излишното налягане при извънредна ситуация и обикновено отстранява въздуха от тръбопровода.

Отоплителни тръби

Понастоящем битовите отоплителни мрежи са в аварийно състояние. Поради голямото износване на комуникациите е по-евтино да се заменят тръбите за отоплителни мрежи с нови, отколкото да се предприемат постоянни ремонти.

Невъзможно е да се подновят незабавно всички стари комуникации в страната. По време на строителството или основния ремонт на къщи се монтират нови тръби в изолация от полиуретанова пяна (PPU), които няколко пъти намаляват топлинните загуби. Тръбите за отоплителни мрежи са направени по специална технология, запълвайки празнината между стоманената тръба, разположена вътре, и черупката с пяна.

тръби за отоплителна мрежа

Температурата на транспортираната течност може да достигне 140 ° C.

Използването на полиуретанова пяна като топлоизолация ви позволява да поддържате топлина много по-добре от традиционните защитни материали.

Топлоснабдяване за жилищни сгради с много апартаменти

За разлика от лятната вила или вилата, топлоснабдяването на жилищна сграда съдържа сложна електрическа схема за тръби и нагреватели. В допълнение, системата включва контрол и сигурност.

За жилищните помещения има стандарти за отопление, които показват критични температурни нива и допустими грешки, в зависимост от сезона, времето и времето на деня. Ако сравним затворена и отворена отоплителна система, първата поддържа по-добре необходимите параметри.

Общинското топлоснабдяване трябва да гарантира поддържането на основните параметри в съответствие с GOST 30494-96.

комунално топлоснабдяване

Най-големите топлинни загуби възникват в стълбищните клетки на жилищни сгради.

По-голямата част от топлоснабдяването се извършва по стари технологии. По същество системите за отопление и охлаждане трябва да бъдат комбинирани в общ комплекс.

Недостатъците на централното отопление в жилищните сгради водят до необходимостта от създаване на индивидуални системи. Това е трудно да се направи поради проблеми на законодателното ниво.

Пет въпроса за отворени и затворени отоплителни системи

Въпрос номер 5. Заслужава ли си изобщо да градим градина?

Големият въпрос е, изобщо необходимо ли е да се отиде на такива разходи? Ръководител на катедрата за топло- и газоснабдяване и вентилация, Уляновски държавен технически университет, доктор на техническите науки и професор Владимир Шарапов
Сигурен съм, че онези, които се застъпват за елиминирането на отворени системи, просто имат лошо разбиране на основите на когенерацията и отоплителните системи като цяло: „Първо, отворените системи за топлоснабдяване, за разлика от затворените, дават възможност да се максимизира ефектът от комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия поради използването на нискокачествени топлинни източници (включително отработената пара на турбините) за отопление на големи количества подхранваща вода от отоплителната мрежа в ТЕЦ. " Като пример професорът посочва Южната ТЕЦ в Санкт Петербург, където, когато системата е затворена, годишният излишен разход на гориво може да надхвърли 100 хиляди тона горивен еквивалент!

Шарапов също е уверен, че отворените системи все още са в състояние да поддържат високо качество на мрежовата вода във всички системи, "поради възможността за високоефективно централизирано третиране срещу котлен камък и антикорозионна обработка на подправена вода в ТЕЦ". И че те обикновено са „по-надеждни от затворените системи в санитарен и епидемиологичен план“, тъй като „пълната плътност на затворените системи трябва да се счита за мит“.

„На теория разделянето на веригите трябва не само да осигури доставката на топла вода до потребителя с параметрите, изисквани от санитарните стандарти, но и да намали щетите върху отоплителните мрежи, като подобри качеството на водата в мрежата. На практика обаче тези очаквани подобрения обикновено не се постигат.Факт е, че няма идеални системи, а най-важните елементи на затворените системи - бойлерите с топла вода - имат течове, през които студената вода от чешмата се влива в отоплителната мрежа и обратно. По този начин очакваните ползи от затворената система не се реализират. В първия случай водата от системата за студено водоснабдяване навлиза в отоплителната мрежа, която не е преминала подготовката (обезвъздушаването), необходима за отоплителните мрежи, в резултат на което скоростта на корозия се увеличава. Според наличните данни интензивността на вътрешната корозия в отворени и затворени системи е приблизително еднаква. И във втория случай (когато водата от отоплителната мрежа попадне в системата за топла вода чрез течове), качеството на топлата вода ще бъде по-лошо, отколкото при отворена система, тъй като потребителят ще бъде снабден с вода, която не отговаря на стандартите за питейна вода , "обяснява заместник-директорът на отдела за отопление на SGK относно перспективното развитие Александър Григориев

.

„Известно е, че целта на прехода към затворени системи за БГВ е да подобри качеството на топлата вода и качеството на топлоснабдяването. Но в Санкт Петербург например качеството на топлата вода отговаря на стандартите. Предимствата на затворената система за БГВ не се оспорват - това спестява от топлинни загуби, когато горещата вода се движи по отоплителните мрежи, плюс рискът от аварии в отоплителните мрежи е намален, което често се случва в Санкт Петербург. Разходите за превод обаче са колосални и целесъобразността им изисква допълнителна дискусия “, сигурен е сенаторът Андрей Кутепов

.

По един или друг начин, но засега няма да е възможно да се изпълни настоящото изискване на закона - времето се губи, влакът е тръгнал. Това означава, че си струва най-накрая да "свалите" проектите на земята и да дадете право на местните специалисти сами да решат кой водопровод да използват. „Важно е да се проучи опитът на лидерите - как те успяха да се справят с толкова трудна задача в условията на ограничени ресурси и ограничаване на растежа на тарифите? Полезни ще бъдат образователни програми за общини и региони. Автоматичното изместване на нормативните срокове за "затваряне" на отворени системи надясно е много по-опростен начин, но определено демотивиращ ", казва Юрий Мелников

... Но засега очевидно единственият възможен.

Автономно топлоснабдяване на жилищна сграда

В сгради от стар тип, съгласно проекта, е предвидена централизирана система. Индивидуалните схеми ви позволяват да изберете типовете системи за топлоснабдяване по отношение на намаляването на разходите за енергия. Тук има възможност за тяхното мобилно изключване, ако не е необходимо.

видове системи за топлоснабдяване

Проектирането на автономни системи се извършва, като се вземат предвид стандартите за отопление. Без това къщата не може да бъде пусната в експлоатация. Спазването на стандартите гарантира комфорт за жителите на къщата.

Източникът на водно отопление обикновено е газов или електрически котел. Трябва да изберете метод за промиване на системата. В централизираните системи се използва хидродинамичният метод. За самостоятелни можете да използвате химикали. В този случай е необходимо да се вземе предвид безопасността на влиянието на реагентите върху радиаторите и тръбите.

Ролята на циркулационната помпа за отопление на частна къща

За да се оцени визуално ролята на циркулационната помпа в отоплителния кръг, струва си да се изброят основните предимства на нейната инсталация:

 • Отоплителна верига с помпа е по-лесна за инсталиране, тъй като не се изисква да се спазва ъгълът на наклон на тръбите, което е задължително за хидравличните вериги
 • Нека признаем по-малък диаметър на тръбата, защото помпата лесно ще осигури принудителен поток на охлаждащата течност
 • Няма ограничения при закупуване на радиатор от всякакъв дизайн, принудителната циркулация в отоплителната система ще преодолее съпротивлението на тесните им секции
 • Поради тесните тръби интериорът на стаята изглежда по-спретнат, окабеляването е по-лесно да се скрие
 • Дължината на тръбопровода не е ограничена, какъвто е случаят с естествения поток на водата по контура
 • Възможността да се направи многократно окабеляване
 • Благодарение на помпата е възможно да се монтират "топли подове" в къщата

Принудителна отоплителна система

Не можете без циркулационна помпа, това е нюанс на системата

Правна рамка за отношения в областта на топлоснабдяването

Връзката между енергийните компании и потребителите се регулира от Федералния закон за топлоснабдяване № 190, който влезе в сила през 2010 г.

 1. Глава 1 излага основните понятия и общи разпоредби, които определят обхвата на правните основи на икономическите отношения в доставката на топлинна енергия. Включва и водоснабдяване с топла вода. Одобрени са общите принципи на организиране на топлоснабдяването, които се състоят в създаването на надеждни, ефективни и развиващи се системи, което е много важно за живота в трудния руски климат.
 2. Глави 2 и 3 отразяват широкия обхват на правомощията на местните власти, които управляват ценообразуването в областта на топлоснабдяването, одобряват правилата за неговата организация, отчитане на потреблението на топлинна енергия и стандарти за нейните загуби по време на пренос. Пълнотата на властта по тези въпроси дава възможност да се контролират организациите за доставка на топлина, принадлежащи на монополистите.
 3. Глава 4 отразява връзката между доставчика на топлинна енергия и потребителя въз основа на договора. Разглеждат се всички правни аспекти на присъединяването към отоплителни мрежи.
 4. Глава 5 отразява правилата за подготовка за отоплителния сезон и ремонт на отоплителни мрежи и източници. В него е описано какво да се направи в случай на неплащане по договора и неразрешени връзки към отоплителни мрежи.
 5. Глава 6 определя условията за преход на една организация към статут на саморегулиране в областта на топлоснабдяването, организацията на прехвърляне на права за притежаване и използване на обекта за топлоснабдяване.

Потребителите на топлинна енергия трябва да познават разпоредбите на Федералния закон за топлоснабдяване, за да защитят своите законни права.

fz за топлоснабдяване

Съставяне на схема за топлоснабдяване

Схемата за топлоснабдяване е предпроектен документ, който отразява правоотношенията, условията за функционирането и развитието на топлоснабдителната система за градския квартал, населено място. Във връзка с него федералният закон включва определени норми.

 1. Схемите за топлоснабдяване за населени места се одобряват от изпълнителната власт или местното самоуправление, в зависимост от числеността на населението.
 2. Трябва да има една организация за доставка на топлина за съответната територия.
 3. Диаграмата показва енергийни източници с индикация за основните им параметри (натоварване, работни графици и др.) И радиус на действие.
 4. Посочени са мерките за развитие на топлоснабдителната система, запазване на излишния капацитет, създаване на условия за нейната непрекъсната работа.

схема за топлоснабдяване

Топлоснабдителните съоръжения се намират в границите на населеното място в съответствие с одобрената схема.

Независима организация на отоплителната система


Разположение на котелно помещение

Една добра и висококачествена опция за отопление може да бъде направена със собствените си ръце, като се вземат предвид разходите за проектиране, закупуването на оборудване и сложността на организацията. Най-добрият вариант за частна къща ще бъде затворен тип комуникации с циркулационна помпа и резервоари. Създаването му се извършва, както следва:

 1. Изчисления на комуникациите. Поръчани от дизайнерска компания или произведени с помощта на онлайн калкулатор.
 2. Координация на проекта, получаване на разрешение и технически условия.
 3. Покупка на оборудване. Ще ви трябват отоплителен котел, помпа, тръби, разширителен резервоар, радиатори (вериги, ако се планира топъл под), вентилационни отвори, спирателни устройства, автоматични контролери.
 4. Котелна инсталация и оборудване на котелно помещение. В стаята е организирана висококачествена вентилация, оборудван е комин. Стените, подовите и таванните повърхности са обшити с огнеупорни материали.
 5. Монтаж на циркулационна помпа, разпределителен колектор и измервателни устройства.
 6. Облицовка на тръбопровода до точките на местоположението на батериите.
 7. Монтаж на радиатори.
 8. Тестване на налягането в системата. Първото изстрелване се извършва в присъствието на специалисти.

Колекторната верига е трудна за инсталиране и е скъпа, но поради настройката на контурите условията на живот в стаята ще бъдат удобни.

Има няколко разлики между отворените и затворените линии за подаване на топлина. Струва си да изберете отоплителна система в зависимост от условията и мястото на монтаж. Отворена магистрала е лесно да се организирате сами. Специалистите трябва да създадат затворена система.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни