Причини за повреда на помпата. Проектиране на центробежна помпа и анализ на повреда

Защо въздухът се появява в отоплителната система

Причините могат да бъдат много, ето само основните:

 • Охлаждащата течност съдържа разтворен въздух, който се отделя при нагряване. В по-голяма степен това се отнася за системи, при които обикновената чешмяна вода, съдържаща голямо количество разтворен кислород, се използва като топлоносител. Когато охлаждащата течност се нагрява, кислородът се отделя, образувайки множество малки мехурчета, които създават въздушна брава;
 • Отоплителният кръг се напълва с охлаждаща течност твърде бързо, в резултат на което не е възможно да се изцеди целият въздух. Отоплителната система трябва да се пълни бавно (средно 1 етаж - 1 час), особено ако това е удължена система с голям брой компоненти;
 • Не са спазени необходимите наклони на тръбите;

Проветряване на отоплителната система

Автоматичен обезвъздушител в мината.

 • Въздушните джобове винаги се образуват след ремонтни дейности. Ремонт или подмяна на радиатори, подмяна на фитинги и др. - всичко това води до проветряване на отоплителната система;
 • Ниското налягане в системата може да доведе до увеличаване на количеството сгъстен въздух, което също ще създаде въздушни джобове;
 • Вентилационният отвор не работи или е повреден;
 • Течът в отоплителната система също може да причини задръствания;
 • Кислородна пропускливост на отоплителните тръби. В по-голяма степен това се отнася за полимерни тръби (с изключение на тези с антидифузионно покритие), чиито стени пропускат кислород в системата.
 • Понякога въздухът се събира в ъглите на тръбопровода. Това показва грешка по време на инсталацията: някои участъци от тръбите не са инсталирани на ниво. В такава ситуация е най-добре да вградите тройник в проблемната зона, за да инсталирате вентилационен отвор;
 • Някои нискокачествени алуминиеви батерии реагират с вода и в резултат на това непрекъснато ще се образуват въздушни брави. В такава ситуация човек може да препоръча едно нещо: използвайте само висококачествени отоплителни уреди и не избирайте кое е по-евтино. Препоръчително е да смените евтино устройство с ново с по-високо качество.

Проветряване на отоплителната система

Вентилационен отвор със сферичен кран Danfoss на техническия етаж на хотела.

Забележка! В многоетажни сгради въздушните задръствания най-често се образуват в апартаменти на най-горните етажи, тъй като въздухът винаги „клони“ към горните секции на отоплителната система.

Как да се отървем от въздуха в тръбите

Ако в системата за водоснабдяване на частна къща вече има въздух, но тя не е оборудвана с устройства за обезвъздушаване, е необходимо:

 1. Изключете помпената станция.
 2. Отворете всички кранове за източване, източете вода и въздух от водоснабдителната система. След това тръбите се пълнят отново.

Можете да премахнете въздуха от водоснабдителната система веднъж завинаги с помощта на устройства за обезвъздушаване или обезвъздушаване:

 • механични клапани като клапан на Маевски;
 • автоматични вентилационни отвори;
 • сферични кранове;
 • клапани.

Механично устройство за освобождаване на въздух

от водоснабдителната система е както следва: цилиндрична кутия, затворена с капак отгоре, резба отдолу за свързване към водопровод. В средата на капака има тапа с резба. Вътре в цилиндъра е окачена пластмасова плувка с форма на топка. Ако в системата за подаване на топла вода няма въздух, топката се издига до отвора в щепсела и го затваря плътно под натиска на мрежата. Веднага след като въздухът попадне в устройството, топката излиза и въздухът се изхвърля.Въздухът може да проникне в системата през изпускателните клапани, което е полезно при ремонт или проверка на мрежи и ускорява оттичането на водата.

Въздухоотводниците са инсталирани в определени точки във водоснабдителната система: в най-горните краища, в завои или завои. Тоест там, където има повишена вероятност от натрупване на въздух.

Домашен въздушен акумулатор

В системите за водоснабдяване на селските райони въздухът често тече в интервал с вода. Трудно и неудобно е да се използва такава система за водоснабдяване, а автоматизацията не винаги се справя: ако има много въздух, водата прелива с фонтан директно от клапана. Следователно, вместо автоматично устройство за обезвъздушаване за освобождаване на въздух във водоснабдителната система, те инсталират въздушен акумулатор

... Можете да го направите сами, това е резервоар с дренажна тръба и кран. Диаметърът на акумулатора трябва да бъде 5 пъти по-голям от диаметъра на водопровода, за да може той да работи ефективно.

Въздушният акумулатор е инсталиран в най-високата точка на водоснабдителната система, където е удобно ръчно да се изпуска въздухът. Резервоарите за съхранение на въздух се използват широко в многоетажни сгради в системи за топла вода.

Как да избегнем навлизането на въздух в системата

Тук трябва да се имат предвид няколко ситуации - при пълнене на системата с охлаждаща течност и по време на нейната работа. В неговата конструкция трябва да бъдат предвидени вентилационни отвори и кранове на Маевски, позволяващи вентилацията на отоплителната система. Дадените препоръки са за затворена система с принудителна циркулация.

Монтаж на вентилационни отвори

Те се поставят на критични места, като завои на тръби или най-високите им точки на местоположение. В много случаи, когато отоплителната система постоянно се проветрява, те помагат да се справят с този проблем. Има ръчни и автоматични.

 1. Ръчни вентилационни отвори. Те включват, на първо място, крана на Маевски, кръстен на изобретателя. Инсталиран в края на батерията, благодарение на него не е нужно да мислите какво да правите, ако отоплителната система е във въздуха. С негова помощ можете самостоятелно да изхвърлите натрупания въздух.
 2. Автоматични вентилационни отвори. Те ви позволяват да решите проблема как да проветрите отоплителната система без допълнително участие и разходи.

Проветряване на отоплителната система
Автоматичен обезвъздушител

Ръчен обезвъздушител

Запълване на системата с вода

Извършва се отдолу нагоре със студена вода. В този случай всички кранове трябва да са отворени, с изключение на тези, които работят за източване на водата. Благодарение на това пълнене отоплителната система няма да бъде климатизирана; докато се издига, водата ще изцежда въздух от нея. Пълненето се извършва плавно, с рязко покачване на водата, възможно е образуването на затворени обеми и образуването на въздушни мехурчета.

Проветряване на отоплителната система
Напълване на отоплителната система с вода

Веднага след като водата премине през отворената чешма, тя се затваря и така те постепенно се издигат нагоре, докато цялата система се запълни. След това е напълно възможно да стартирате помпата, ако всичко е направено правилно, тогава ще настъпи циркулация и няма нужда да озадачавате как да изпомпвате отоплителната система.

Автоматични вентилационни отвори

Устройствата за отстраняване на въздух от водопроводните системи са широко достъпни на пазара. Плаващите клапани са непрекъснати отвори за въздух

... Те предпазват операционната система от натрупване на въздух и газове. Когато налягането в системата падне до атмосферно налягане, поплавковият клапан пропуска въздух в тръбите. За да се премахне причината за появата на въздух във водоснабдителната система на къщата, допълнително е монтиран възвратен клапан. Има модели отдушници, вече оборудвани с възвратен клапан.

Вентилационни отвори започват действие

използва се за издухване на въздух при пълнене на системата с вода или за пускане на въздух по време на дренажни работи.

Комбинирани отвори за въздух

притежават свойствата на двете описани по-рано устройства.

При избора на обезвъздушител се взема предвид обемът на въздуха, който трябва да бъде изведен. Този индикатор може да се намери в характеристиките на устройството. Не трябва да избирате по-мощен автоматичен обезвъздушител. Работейки с половин уста, той ще се износва по-бързо.

За правилната работа на въздушния отвор са важни работното налягане във водопровода и качеството на течността. Ако плътността на ресурса е под 960 килограма на кубичен метър, се инсталират плувки със специален дизайн.

Видеоклип за най-простия отвор за въздух - клапата на Маевски:

Причини за образуване на въздушни задръствания

Готовата отоплителна система от затворен тип е херметически затворена, но това не гарантира липсата на въздушни мехурчета. Откъде идва газът в тръбите и радиаторите?

Въздухът в отоплителната система се появява по следните причини

:

 1. Охлаждащата течност е вода от чешмата, която не е преминала специално обучение - при нагряване въздухът, разтворен във водата, започва да се развива и от малки мехурчета се образуват тапи.
 2. Плътността на системата е нарушена и въздухът постепенно се засмуква чрез хлабави връзки.
 3. По време на ремонтните дейности част от веригата беше изключена от спирателни клапани, някои елементи бяха заменени или почистени и след това охлаждащата течност отново беше подадена в ремонтираната верига.
 4. Тръбопроводът е положен в нарушение на стандартите - малък ъгъл на наклон на тръбите и неправилно инсталиране на точките на огъване предотвратява навлизането на газови мехурчета в специални устройства - въздушни отвори. В резултат на това газът се натрупва в проблемните зони и пречи на нормалната циркулация на охлаждащата течност.
 5. Ако отоплителната система на частна къща се напълни много бързо (или когато охлаждащата течност се подава не в най-ниската точка), течността не е в състояние напълно да измести въздуха от сложните конфигурации на тръбопровода и радиаторите.
 6. Липсващи или неправилно разположени вентилационни отвори. Също така, причината за неправилната работа на устройството за обезвъздушаване е неговото замърсяване с механични примеси в нефилтрираната охлаждаща течност.

Проветряване на отоплителната система
Ръчен кран на радиатора на Маевски
Образуването на газ в алуминиевите радиатори трябва да се разглежда отделно. Когато металът влезе в контакт със слабо алкална охлаждаща течност, се отделя водород, който се натрупва в най-високата точка на нагревателя. Ако радиаторът не е снабден с отвор за въздух, с течение на времето газовият щепсел няма да позволи на охлаждащата течност да преминава свободно през вътрешните канали на нагревателя.

Което води до въздушен

Има редица причини, които влияят върху навлизането на въздух в превозното средство. Но като правило това се случва на стари и употребявани автомобили.

И така, ето няколко често срещани причини, поради които въздухът започва да навлиза в системата.

 1. В горивната помпа маслените уплътнения са разхлабени или са износени.
 2. Тръбите за подаване на гориво са напукани, скобите, които ги свързват и фиксират, са изгнили. Металните маркучи с времето ръждясват, особено когато тръбата навлиза в резервоара за гориво.
 3. Горивният филтър не е правилно затворен.
 4. Като връщаща тръба се използва PVC маркуч (тръба, през която горивото се връща в резервоара). Всяко нарушение на стегнатостта на тази важна линия води до подобна ситуация.
 5. Проблеми с уплътнението на помпата за високо налягане (помпа за високо налягане) в областта на задвижващия вал.
 6. Лошото уплътнение на капака на горивната помпа.

Повечето от причините са свързани с пломби. Ето защо е изключително важно да ги проверявате редовно, да подменяте стари и сухи.

Отделно бих искал да се спра на инжекционната помпа. Самата тази помпа е много сложна откъм дизайн и освен слаби уплътнения, тя има и много други възможни места за изтичане на въздух. Квалифицираната диагностика на горивните помпи с високо налягане може да се извършва само от специалисти, така че при съмнение е препоръчително да им покажете помпата веднага.


Инжекционна помпа

По-горе бяха дадени естествените причини за въздушните превозни средства. Те възникват поради стареене и този процес не може да бъде спрян, но може да бъде продължен. Има и причини, които са довели до изтичане на въздух поради неправилни ремонтни операции.

Например горивният филтър беше сменен. Експертите казват, че често нов филтър или е инсталиран неправилно, или е инсталирана нискокачествена версия. Последното се случва през цялото време в наши дни. Изглежда, че съм купил част в магазин, но се оказва - брак, фалшификат. Що се отнася до подмяната, тя трябва да се извърши компетентно и внимателно. Често любителите обикновено инсталират поправен елемент, но по невнимание развалят връзките за гориво, закачат ги с отвертка или нещо друго. В резултат се появява дупка, откъдето идва въздухът.

Трябва да знаете, че проветряването на превозното средство се случва, когато някоя линия или разклонение е повредена, било то връщаща линия или захранване.

Също така се случва въздух да влезе в системата поради лош път. Вие се състезавате например с висока скорост и с едно колело летите в дупка. Полетът е нормален, движението продължава, вие сте ас. Но с тази маневра горивото в резервоара отива напълно на една страна, докато помпата улавя въздух вместо гориво. Това се случва на машини с плоски резервоари.

Как да предотвратим образуването на въздух в отоплителната система

Дори на етапа на проектиране на отоплителната система е необходимо всички елементи да се монтират по такъв начин, че да се осигури свободната, безпрепятствена "циркулация" на въздуха, който се образува при нагряване на топлоносителя.

Всички затворени системи трябва да бъдат оборудвани с вентилационни отвори.

Проветряване на отоплителната система

Сепаратор за въздух и утайки Honeywell HF49.

В затворени отоплителни системи могат да се използват въздушни сепаратори, които ви позволяват напълно да почистите охлаждащата течност, както от разтворен въздух, така и от въздух под формата на малки и големи мехурчета. Сепараторът е проектиран да задържа и отстранява въздушни частици.

Попълваме правилно системата

Най-лесният начин е да се изпомпва вода или антифриз в тръбопроводи, свързани с отворен разширителен резервоар. За да направите това, отворете всички клапани (с изключение на дренажния клапан) и, като свържете маркуч към връзката за грим, напълнете линиите и радиаторите с охлаждаща течност

По този въпрос е важно да не бързате и да позволите на въздуха да напусне системата самостоятелно през разширителния резервоар.

Съвети. След пълнене включете циркулационната помпа и котела и след това загрейте всички отоплителни устройства. След това изцедете останалия въздух от тях през крановете на Маевски. Не забравяйте да пуснете помпата преди стартиране, както е описано по-горе.

Проветряване на отоплителната система

Сега за това как да се освободи въздух от батерии и тръбопроводи на затворена отоплителна система на частна къща. Предложената техника, постоянно практикувана от нашия експерт - водопроводчик Виталий Дашко. се изпълнява в следния ред:

 1. Отворете всички спирателни кранове на основните вериги (с изключение на дренажа).
 2. Затворете всички кранове на радиатора, с изключение на последните батерии в краищата на пантите, за да позволите циркулация през тях.
 3. Вземете асистент да работи. Неговата задача е да бъде в котелното помещение и да поддържа налягането в мрежата на 1 бара с помощта на напорна помпа или през разделителния клон от водопровода.
 4. След отваряне на водопровода, напълнете основните линии, разширителния резервоар и резервоара на котела. Въздухът трябва да се изпуска през клапана на групата за безопасност и отвора за въздух в най-високата точка (ако има такава).
 5. Отидете до първия радиатор от котела и отворете и двата крана едновременно (бавно). Изпуснете въздуха през клапана на Маевски и отново затворете клапаните. Помощникът през това време не позволява налягането да падне под 1 бара.
 6. Повторете операцията с всички батерии, след това включете циркулационната помпа и стартирайте топлинния генератор. Когато линиите започнат да се затоплят, отворете всички клапани на радиатора един по един и отстранете отново останалия въздух от тях.

Проветряване на отоплителната система

Важен момент.Преди да изцедите въздушните тапи от радиаторите, уверете се, че изпускате въздуха от циркулационната помпа и го включвате за 5-10 минути, за да обезвъздушите тръбопроводите.

След като нагревателните устройства се затоплят напълно, налягането в системата трябва да бъде в рамките на 1,3-1,6 бара. Това завършва процедурата. Ако в системата има топли подове, те трябва да се запълнят последни, като се използва същия алгоритъм (за студен!). Тоест, след изпомпване на налягането в основната линия, трябва последователно да отваряте и затваряте подовите вериги, пропускайки въздуха през клапаните на колектора, след което да загрявате и регулирате дебита на охлаждащата течност.

Забележка относно монтажа на автоматични вентилационни отвори. Такова устройство винаги трябва да бъде в групата за безопасност на котела, и второто, третото и така нататък - само ако линиите преминават над радиаторите. При долното окабеляване в едноетажна къща въздухът се натрупва в батериите, тъй като те са по-високи от тръбопроводите и не е необходимо да се монтират клапани върху тях.

Причини и последици

Следните фактори са причина за появата на въздушни задръствания:

 1. По време на монтажа бяха допуснати грешки, включително грешни места на завои или неправилно изчислени наклонът и посоката на тръбите.
 2. Твърде бързо пълнене на отоплителната среда в системата.
 3. Неправилен монтаж на вентилационни отвори за въздух или липса на такива.
 4. Недостатъчно количество охлаждаща течност в мрежата.
 5. Разхлабени връзки на тръби с радиатори и други части, поради което въздухът отвън навлиза в системата.
 6. Първото стартиране и прекомерното нагряване на охлаждащата течност, от което кислородът се отстранява по-активно под въздействието на висока температура.

Най-голяма вреда въздухът може да донесе на системи с принудителна циркулация. При нормална работа лагерите на циркулационната помпа винаги са във водата. Когато въздухът премине през тях, те губят смазване, което води до повреда на плъзгащите се пръстени поради триене и нагряване или напълно деактивира вала.

Водата съдържа разтворен кислород, въглероден диоксид, магнезий и калций, които при повишаване на температурата започват да се разпадат и утаяват по стените на тръбата под формата на варовик. Местата на тръби и радиатори, пълни с въздух, са по-податливи на корозия от други.

Признаци, по които можете да определите дали има въздушни брави в тръбите и радиаторите

Поради въздуха в отоплителната система батериите се нагряват неравномерно. Когато се тестват на допир, горната им част има забележимо по-ниска температура в сравнение с долната. Кухините не им позволяват да се затоплят правилно, поради което помещението се отоплява по-зле. Поради наличието на въздух в отоплителната система, когато водата се нагрява силно в тръби и радиатори, се появява шум, подобен на щракания и преливане на вода.

Можете да определите мястото, на което се намира въздухът, с обикновен кран. Там, където няма охлаждаща течност, звукът ще бъде по-звучен.

Забележка! Преди да премахнете въздуха от мрежата, трябва да откриете причината за появата му и да го отстраните. Особено внимателно проверете мрежата за херметичност

При стартиране на отоплението е изключително трудно да се идентифицират хлабави връзки, тъй като водата бързо се изпарява върху гореща повърхност

Особено внимателно проверете мрежата за херметичност. При стартиране на отоплението е изключително трудно да се идентифицират хлабави връзки, тъй като водата бързо се изпарява върху гореща повърхност.

Причини за повреди и ремонти от капитана

Всичко може да бъде причина за повреда на помпата. Може би помпата работи на сухо, което е довело до повреда на уплътнението на салниковата кутия или прегряване на намотките, последвано от изгарянето им. Много производители посочват на етикета, че трябва да наблюдавате наличието на вода в системата.Винаги обаче трябва да се има предвид, че помпата трябва да бъде ремонтирана от професионалист. За техника ще бъде по-лесно да диагностицира проблема и да поправи устройството. Също така, професионалист ще даде гаранция за свършената работа, която е защита на потребителите в случай на проблеми с устройството. Специалистът има специални познания за извършване на този вид работа. Майсторът „самоук“ ще отделя повече време за ремонт, плюс това може да сгреши, тъй като не познава всички тънкости на работата на специалист. Това ще доведе до по-високи разходи, отколкото да се свържете със специалист.

Когато помпите работят в нарушение на експлоатационните правила и остарялото оборудване, възникват повреди. Също така оборудването може да се повреди поради дълъг експлоатационен живот.

Идеалният вариант е да замените счупената центробежна помпа с нова или да я занесете в сервизен център, ако повредата е незначителна. Но не всеки може да си го позволи. За да спестят пари, много хора ремонтират помпи сами.

Как да премахнете въздушен шлюз от охладителната система на двигателя

И така, нека започнем с прости автомобили (стари чужди автомобили, местна автомобилна индустрия). При такива автомобили отстраняването на въздуха от охладителната система се извършва, както следва:

 1. Достатъчно е да карате колата на надлеза. Това трябва да се направи по такъв начин, че предната част да е леко повдигната.
 2. След това трябва да развиете специален щепсел на радиатора, след което двигателят може да бъде стартиран.
 3. След няколко минути работа в XX, въздухът се отвежда от охладителната система на двигателя.

Този метод обаче няма да помогне за решаването на проблема при по-модерни автомобили. При такива превозни средства охладителната система е от напълно затворен тип, тоест въздухът трябва да бъде „изтласкан“ за изпускане на въздуха. За да направите това, можете да отидете по два начина.

Първият метод включва отвиване на капачката на разширителния резервоар, след това двигателят с отворен капак работи известно време за XX, след което трябва да влезете в колата и да изключите интензивно, като повишите скоростта до 3-3,5 хиляди оборота в минута. След това трябва да се завинтва капакът и да се провери работата на системата.

Ако този метод не помогне, тогава горната разклонителна тръба, която отива от печката, е отслабена. Трябва да сте подготвени за факта, че самият антифриз ще започне да изтича. След това двигателят стартира и трябва да следите кога въздушните мехурчета изчезват от течащата охлаждаща течност. Тяхното изчезване ще покаже, че въздушният шлюз е бил успешно отстранен от системата. Нека разгледаме този метод по-подробно, като използваме примера на модела VAZ "Kalina".

Преди да започнете работа, трябва да подготвите ключове за демонтиране на пластмасовите защитни елементи. Ще ви е необходима и отвертка, която да разхлабите и след това да затегнете скобите.

И така, първото нещо, което трябва да направите, е да премахнете пластмасовата защита. Тази защита на посочения модел превозно средство е прикрепена към тялото с помощта на шипове, които имат гумени уплътнения. Освен това, скобата трябва да се отстрани от горната или долната разклонителна тръба. Сега трябва да развиете капачката на разширителния резервоар

Ако двигателят е горещ, внимавайте, тъй като горещата охлаждаща течност може да се разлее от резервоара! След това гърлото на резервоара е покрито с чист парцал. След това върху врата трябва да се изтегли подходяща гумена тръба

След това трябва да подадете малко въздух в резервоара, като духате в тръбата. Препоръчително е да направите това с компресор.

Не забравяйте, охлаждащата течност е силна отрова! Само в екстремни случаи издухвайте резервоара с уста, докато не позволявате на охлаждащата течност да влезе вътре, в очите или върху кожата, не вдишвайте парите!

 • След подаване на въздух към резервоара, антифризът трябва да започне да тече от разклонителната тръба, от която преди това е била отстранена скобата. След това трябва да се уверите, че в течащата охлаждаща течност няма въздушни мехурчета, след това бързо поставете тръбата върху фитинга, поставете скобата на място и я затегнете. На този етап процесът на изпускане на въздух може да се счита за завършен.
 • След това ще трябва да приведете нивото на охлаждащата течност в норма (обикновено "студено" се излива 4-5 мм. По-високо o, тъй като след загряване на двигателя с вътрешно горене течността ще се увеличи в обем и ще се повиши до o.
 • След това двигателят може да се стартира и загрее. В някои случаи, като част от тази процедура, трябва леко да завиете капачката на разширителния резервоар, без да го затягате. След това трябва да оставите електроцентралата на празен ход, като периодично увеличавате скоростта. Този метод ще премахне излишния въздух, който може да се е образувал при добавяне на течност.
 • Ако всичко е наред, капакът може да се завинтва по-плътно, но не се опитвайте да го затегнете твърде плътно.

Помпа

Дренажната помпа е малък електрически мотор с ниска мощност. С течение на времето и под въздействието на претоварване той изгаря. За да проверите това, трябва директно да подадете напрежение към неговите клеми с помощта на носител.

Експертно мнение

Работя в областта на ремонта на домакински уреди. Богат опит в обновяването на перални и съдомиялни машини.

Задай въпрос

Когато купувате нова, е необходимо да вземете предвид закрепването на помпата към "охлюва".

В съвременните модели е както следва:

 • на 3 винта;
 • на три резета;
 • на 4 резета;
 • на 8 резета.

дренажна помпа.

Какво застрашава появата на въздушни задръствания

Наличието на въздух в линиите няма да позволи на радиаторите с необходимото количество охлаждаща течност, което означава, че отоплителните устройства няма да отделят необходимата топлина и температурата в помещението ще бъде по-ниска от желаната. Шумът, присъщ на преодоляването на въздушно препятствие в системата, няма да предизвика дразнене през деня, но през нощта няма да ви позволи да заспите. На места, където се образуват задръствания, вътрешната среда става агресивна, което допринася за активното образуване на ръжда.

Най-неприятното е прегряването. Наличието на въздух в топлообменника или в линията за подаване на топлина ще възпрепятства движението на охлаждащата течност и повишаването на температурата може да повреди намотката или помпата.

Възможността за изпускане на въздух от котела или отделни секции ще позволи на собствениците на частни къщи с автономно отопление да се отърват сами от задръстванията, предотвратявайки вредни последици, без да прибягват до помощта на доставчиците на услуги.

Кавитация като причина

Преди да започнете да изяснявате въпроса, важно е да знаете: помпите се инсталират в зависимост от диаметъра на кладенеца! За размери 100 mm е подходяща потопяема помпа, по-малък диаметър изисква кръгла или бутална помпа.

Какво е кавитация? Това е нарушение на непрекъснатостта на потока на течността, в противен случай това е пълненето на вода с мехурчета. Кавитацията се случва в тези области, където спадът на налягането достига критична скорост. Процесът е придружен от образуването на кухини в потока, освобождаването на мехурчести образувания на въздуха, които се появяват поради изпаренията на пари и газове от течността. Намирайки се в зоната на понижено налягане, мехурчетата могат да се увеличават и събират в големи кухини, които се отнасят от потока на течността и в присъствието на високо налягане се унищожават безследно и в условията на обикновени домакински кладенци, те често остават и се оказва, че помпата по време на работа изпомпва въздушни мехурчета от кладенци, без да издава необходимия обем вода.

Разкриването на кавитационната зона понякога е невъзможно поради липсата на специални инструменти, но е важно да се знае, че такава зона може да бъде нестабилна. Ако дефицитът не бъде отстранен, последиците могат да бъдат опустошителни: вибрации, динамични ефекти върху потока - всичко това води до повреда на помпата, тъй като всяко устройство се характеризира с определената стойност на границата на кавитация. В противен случай помпата има минимално налягане, в рамките на което водата, попаднала в устройството, запазва своите свойства на плътност. При промени в налягането кухините и въздушните кухини са неизбежни. Следователно изборът на помпата трябва да се извършва в зависимост от обема вода, необходим за задоволяване на битовите и битовите нужди.

Унищожаването на въздушните мехурчета се случва само когато те се прехвърлят с поток в зоната на повишено налягане, което е придружено от малки хидравлични удари. Честотата на ударите води до появата на съскащ звук, който може да се използва за определяне наличието на въздух в кладенеца.

Определяне на мястото на образуване на запушалки и отстраняването му

Как можете да разберете дали в радиатора има въздух? Обикновено наличието на въздух се показва от чужди звуци, като буболене, воден поток. За да се осигури пълна циркулация на охлаждащата течност, е наложително да се отстрани този въздух. При пълно проветряване на системата, първо трябва да определите местата на образуване на тапи, като почукате с чук върху отоплителните устройства. Там, където има въздушна брава, звукът ще бъде по-резонансен и силен. Въздухът се събира, като правило, в радиатори, инсталирани на горните етажи.

След като разбрахте, че в нагревателя има въздух, трябва да вземете отвертка или гаечен ключ и да подготвите съд за вода. След като отворите термостата до максималното ниво, трябва да отворите клапана на крана на Маевски и да замените контейнера. Леко съскане ще покаже, че въздухът излиза. Клапанът се държи отворен, докато водата изтече и едва след това се затваря.

Проветряване на отоплителната система
Елиминиране на въздушния шлюз в отоплителната батерия с помощта на монтирания върху него кран на Маевски: клапанът се отваря със специален ключ или ръчно и се държи отворен, докато се появи вода

Случва се, че след извършване на тази процедура батерията не се загрява дълго или не е достатъчно добре. След това трябва да бъде издухан и измит, тъй като натрупването на отломки и ръжда в него също може да доведе до появата на въздух.

Проветряване на отоплителната система
Ако след източване на въздуха батерията все още не се нагрява добре, опитайте да източите около 200 g охлаждаща течност, за да сте сигурни, че въздушната ключалка е напълно отстранена. Ако не помогне, но трябва да издухате и да изплакнете радиатора от евентуално натрупана мръсотия

Ако все още няма подобрение, проверете нивото на пълнене на отоплителната система. Възможни са и въздушни джобове при завои на тръбите.

Поради това е важно по време на инсталационния процес да се наблюдава посоката и големината на наклоните на разпределителните тръбопроводи. На места, където наклонът по някаква причина се различава от проекта, допълнително се монтират вентилационни отвори за въздух

В алуминиевите радиатори въздушните брави се формират по-интензивно поради лошото качество на материала. В резултат на реакцията на алуминий с охлаждащата течност се образуват газове, поради което те трябва редовно да се отстраняват от системата. В такива ситуации се препоръчва алуминиевите радиатори да се подменят с устройства от по-качествени материали с антикорозионно покритие и да се монтират отвори за въздух. За да бъде отоплението на помещенията нормално, преди да напълните отоплителната система с вода, е необходимо своевременно да се погрижите за отстраняване на въздуха от нея, което предотвратява нормалното движение на охлаждащата течност, а след това през зимата къщата ви ще бъде топло и удобно.

Изисквания за експлоатация

Ако има неизправности в системата за изпомпване на течност, трябва да се помни, че причината не винаги може да се крие в самото оборудване. Следователно помпите трябва да се разглобяват само когато са проверени всички фактори на трети страни. За да се избегнат проблеми, които могат да възникнат по време на работа, трябва да се спазват няколко основни правила.

Уверете се, че работният контейнер е напълно напълнен с течност, преди да започнете работа. В случай, че той не е напълно запълнен или има големи шумове едновременно, е необходимо да се отворят вентилите за изпускане на въздуха, които трябва да бъдат разположени върху корпуса на модула. За изтласкване на целия въздух от системата е необходимо да се напълни смукателната тръба и самата помпа с работна течност.Това трябва да се направи, докато целият въздух напусне помпата.

Избягвайте запушвания в смукателната тръба (маркуч), работно колело (работно колело) или защитни екрани. Това може да доведе до отслабване на главата и поява на пулсации по време на раждането. За да избегнете подобни запушвания, трябва да инсталирате защитни решетки или груби филтри. Ако, докато отговаряте на тези изисквания, необходимата сила на главата не е постигната, тогава скоростта на въртене на работното колело трябва да бъде увеличена.

По време на работа на помпата, по време на увеличаване на мощността и увеличаване на подаването, могат да възникнат претоварвания на нейния двигател. За да избегнете това, можете да инсталирате специален клапан на изходната тръба. С негова помощ ще бъде възможно да се регулира необходимия поток, без да се довежда двигателят до прегряване.

Специално внимание трябва да се обърне на това дали посоката на въртене на вала на помпата отговаря на необходимата. Ако тази посока е грешна, тогава силата на затягане на гайките на работния вал ще отслабне, което ще доведе до изтичането му и ще доведе до счупване на елементите на корпуса. Това също може да доведе до пълно изземване на вала на помпата.

Обратно към съдържанието

Топ фураж в жилищна сграда - как да изпускате въздух

Топ разливните сгради имат следните характеристики:

 • пълненето на доставката е разположено на техническия етаж, а връщащото е в мазето;
 • всеки щранг е джъмпер между тях, изключването е възможно както отдолу, така и отгоре;
 • захранването се извършва с лек наклон;
 • на него, в самия връх, има разширително устройство с предпазен клапан, докато изпускането често се извежда през всички етажи до асансьорния блок в мазето или възможно най-близо до него.

Функцията на отворите за въздух е възложена на отдушника на разширителното устройство. Благодарение на изхода на изхода към мазето, началото на отоплението през есента е опростено.

Проветряване на отоплителната система

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни