Описание на моделната гама помпи на Grundfos за отопление

Устройство с циркулационна помпа Grundfos


Циркулационна помпа с влажност за отопление на дома

Според техния дизайн циркулационните помпи за отопление Grundfos са разделени на два вида: с "мокър" и със "сух" ротор. Първата от конструкциите се е появила исторически преди втората версия. В основата му е корпус от чугун, стомана, бронз или алуминий, вътре в който подвижен ротор е разположен във водна среда. На вала е монтирано работно колело, което задвижва работната течност.

Помпи със "сух" ротор започнаха да се произвеждат малко по-късно, двигателят и течността в тях са отделени една от друга. Първокласните помпи са изключително надеждни благодарение на течното смазване. Но в същото време ефективността на такива устройства е много малка (не повече от 50 процента).

За агрегати със „сух“ ротор ефективността е малко по-висока (достига 70%). Тези модели се използват най-често за промишлени цели, където условията на работа включват изпомпване на големи количества вода. За битови нужди обикновено се използват циркулационни помпи, работещи на "мокра" верига.

Предимства на циркулационните помпи на Grundfos

Циркулационни помпи на Grundfos

Това оборудване от датския производител с право е спечелило своята популярност. Избран е заради многото си предимства.

Нека разгледаме основните:

 1. Надеждност и висока ефективност.
 2. Универсалност. Устройствата могат да бъдат свързани към системи с всякаква конфигурация.
 3. Малък размер и малко тегло. Всяко устройство от каталога може да бъде поставено дори в жилищен район.
 4. На практика безшумна работа. Помпата няма да ви пречи, ако я инсталирате в частна къща или апартамент. Повишеното ниво на шум се наблюдава само при много мощни модели. Но те не са подходящи за битова употреба.
 5. Лесен за инсталиране. Можете сами да свържете оборудването към тръбопровода (при условие, че сте поне малко запознати с такава работа).
 6. Висока производителност. Помпата Grundfos е способна да премества произволни обеми охлаждаща течност през затворен тръбопровод. Той лесно изпомпва течност както хоризонтално, така и нагоре.
 7. Добра икономика. Тези устройства работят почти без загуби и консумират малко енергия.
 8. Лесно включване. За да стартирате оборудването, е достатъчно да го свържете към електрическата мрежа.
 9. Удобен контрол на температурата. Ще можете да регулирате температурата при първоначално свързване. Освен това устройството ще поддържа независимо избрания температурен режим.
 10. Голям избор от модели. Производителят произвежда серия от устройства, предназначени за специфични условия на употреба. Можете лесно да намерите подходящ модел (или ние ще ви посъветваме, ако имате затруднения).

Спецификации

Основните технически показатели, на които се обръща внимание при избора на подходящ модел оборудване, са:

 • графика на зависимостта на налягането на течността от количеството на подаването му в системата;
 • мощност, консумирана от двигателя на блока от мрежата;
 • производителност на охлаждащата течност;
 • допустима температура на изпомпваната среда;
 • размери и тегло на устройството.


Устройствата се избират според мощността в зависимост от обема на изпомпваната вода

Първата от характеристиките дава възможност да се разбере какви обеми вода се изпомпва от помпата, в зависимост от налягането, развито в системата. Колкото по-висок е този показател, толкова по-малко воден ресурс трябва да бъде преминат през уреда, за да се получи необходимото налягане. За да изберете правилно извадка от оборудване, работната точка трябва да се намира под кривата на графиката. При избора на този показател е желателно да се осигури марж на предлагането от поне 20%.Друг параметър е пряко свързан с него - производителност на помпата.

Мощността, взета от мрежата, се определя от количеството ток в товара и захранващото напрежение (220 или 380 волта). Този параметър се взема предвид при избора на защитни устройства за токови захранващи вериги и при изчисляване на напречното сечение на проводниците, които са част от захранващите линии на захранването. Посочената стойност зависи от производителността на помпеното оборудване, която се увеличава с увеличаването му.

Размерите на закупената проба и нейното тегло също се вземат предвид при избора на подходящ модел. Това важи и за условията на работа на помпата - минималната и максимално допустимата температура на изпомпваната среда. Надеждността и трайността на закупената проба зависи от правилния избор на този показател.

Основни характеристики на циркулационните модели на Grundfos

Помислете за моделите на циркулационни помпи на Grundfos, които са на пазара днес.

Магна

Представените в тази серия устройства са проектирани да осигурят възможност за циркулация на отоплителната среда в отоплителни системи с променлив дебит. Можете да позиционирате уреда навсякъде, за да оптимизирате консумацията на енергия.

Основната задача, която помпата от тази серия изпълнява, е регулирането на параметрите на циркулацията на водата. Именно за тази функция е предназначен дизайнът на устройството с неговите контроли. Също така е необходимо да се вземе предвид как параметрите на помпата съответстват на комуникационните изисквания.

С налягане от 16 бара, помпите Grundfos Magna могат да се използват в големи къщи с дълги вериги. Потребителите отбелязват, отбелязват предимствата на системата за индикация на помпи от линията Magna, която в някои версии е представена от няколко полета на светлинно известяване.

Двуциркулационни помпи GRUNDFOS MAGNA3

Двуциркулационни помпи GRUNDFOS MAGNA3 D 32-80

UPS

Тази серия е представена от тристепенни модели, които се предлагат в две основни модификации - при 50 и 60 Hz. В линията UPS 100 има над 25 модела циркулационни помпи, чиято цена започва от 6 000 рубли и завършва с 40 000 рубли.

Серията UPS 100 на Grundfos включва циркулационни помпи с мокър ротор. При проектирането на такива агрегати работните елементи и двигателят са разположени в един корпус, докато въртящият се вал и закрепеното върху него работно колело са изолирани от изпомпваната работна среда.

Благодарение на този дизайн е възможно да се използват само две салници, без механично уплътнение, поради което уредът е по-опростен и в същото време по-надежден. Всички модели помпи са оборудвани с керамични лагери за дълъг експлоатационен живот.

По време на работата на помпата те се смазват от изпомпваната течност. В допълнение към отоплителните системи, такива устройства могат да бъдат инсталирани в следните области:

 • промишлени отоплителни и водни помпени системи;
 • термопомпени системи;
 • системи за подово отопление;
 • геотермално отопление;
 • системи за рекуперация на топлина;
 • климатик;
 • хладилни агрегати.

В допълнение към оперативните предимства на тези устройства, заслужава да се отбележи тяхната висока производителност, ефективността достига 80%. Агрегатите се отличават със своята надеждност, поддържаемост на дизайна и дълъг експлоатационен живот. Друго важно предимство е възможността за работа в три скоростни режима, поради което можете да настроите помпата към всеки работен режим.

Устройство за циркулационна помпа Grundfos UPS за отопление

Устройство с циркулационна помпа Grundfos UPS

Предимствата на помпите от серията UPS 100 от Grundfos са:

 • проста електрическа връзка;
 • няма нужда от допълнителна електрическа защита. Това се дължи на факта, че тук се използва устойчиво на ток блокиране на намотката на двигателя;
 • куха конструкция на вала, въздухът излиза от камерата през отвора в нея;
 • не се изисква поддръжка.

Недостатъкът е доста високо ниво на шум по време на работа на устройството (само моделите със сух ротор не издават разсейващи звуци) и висока цена. Въпреки това, поради високата надеждност на дизайна, цената му е абсолютно оправдана.

Както вече беше отбелязано, компанията Grundfos от линията UPS 100 представлява повече от 25 модела циркулационни помпи. Нека разгледаме най-популярните модификации:

 • UPS на Grundfos 25-40 (7000 рубли);
 • Grundfos UPS 32-100 (35 000 рубли);
 • UPS на Grundfos 40-50F (27 000 рубли);
 • UPS на Grundfos 20-60 130 (10 000 рубли).

Как да изчислим капацитета на циркулационна помпа за отопление и водоснабдяване?

Най-достъпна е циркулационната помпа Grundfos UPS 25-40. Това е малка единица, която се характеризира с икономичен разход на енергия и практически не вдига шум по време на работа. Такава помпа принадлежи към устройства със сух ротор, при които роторът и двигателят не влизат в контакт с работната течност.

Уредът има три фиксирани скорости на циркулация, които могат да се превключват с помощта на лост, разположен на клемната кутия. Благодарение на вградената автоматизация можете да зададете всеки режим на работа - непрекъснат, по таймер или въз основа на характеристиките на охлаждащата течност.

Основните технически характеристики на Grundfos UPS 25-40 са както следва:

 • мощността е 25/38/45 W;
 • работно налягане достига до 10 бара;
 • температура на изпомпваната течност -25 + 100 ° С;
 • работният разход е 1,6 m³ / час;
 • главата достига до 4 м;
 • резбово свързване стандарт - G 1 ½.

По-функционални модели се считат за циркулационна помпа UPS 25-60 и UPS 20-60. Такива агрегати, в допълнение към отоплителните системи, могат да се използват в системи за водоснабдяване, охлаждане и климатизация. Моделите са предназначени за тръбопроводи със стабилен дебит на работната среда, чието налягане е не повече от 10 бара, а хидростатичната глава е 1,62 м. В помпата UPS 20-60 номиналният дебит се увеличава до 2,3 m³ / час.

Корпусът на описаните модели е направен от чугун, работното колело е направено от устойчива на корозия композитна сплав. Монтажната дължина на помпата е 130 мм.

Можете да си купите циркулационна помпа UPS 25-60 с гайки за 7000 рубли. Уредът се отличава с опростен и надежден дизайн, качеството му отговаря на високите немски стандарти. Устройството може да работи с три скорости, с които вал от керамика може да се върти, подобно на лагерите. Мощността на описаната циркулационна помпа е 60 W, капацитетът е 71 l / min.

Моделът Grupsfos UPS 25-80 принадлежи към категорията на скъпите, цената му е 13 000 рубли. Такова оборудване се използва за циркулация на топла и студена вода. Калъфът е малък, така че можете да го монтирате навсякъде.

Конструкцията е направена от чугун, работното колело е направено от топлоустойчив композитен материал, което допринася за високите антикорозионни свойства на агрегата. Такива устройства могат да се използват за еднотръбни, двутръбни отоплителни системи. Циркулационната помпа Grundfos UPS 25-80 има мощност от 165 W. Капацитетът на единицата е 125,25 л / мин. Височината на повдигане е 8 м. Максималната температура на течността е 110 ° C. Налягането е 10 атм.

Препоръки за избор на циркулационни помпи от серия UPS

Най-важният фактор, въз основа на който се избира циркулационна помпа, е дебитът на отоплителната система. Въз основа на дебита се определя необходимата производителност на помпата - обемът вода, който тя трябва да движи по веригата за един час.

В таблицата представяме основните параметри на циркулационни помпи серия 100 (с гайки) UPS.

Име на циркулационната помпа Grundfosосновни параметри
UPS 25-401 * 220 V, резба 1, производителност - 2,93 m³ / час
UPS 25-601 * 220 V, резба 1, производителност 3,80 m³ / час
UPS 32-401 * 220 V, резба 1 ¼, производителност 2,92 m³ / час
UPS 32-601 * 220 V, резба 1 ¼, производителност 3,72 m³ / час
UPS 32-801 * 220 V, резба 1 ¼, производителност 10,40 m³ / час

Алфа

Отличителни черти на циркулационната помпа Grundfos Alpha са способността за работа с климатично оборудване. Капацитетът на блока се основава на класически циркулационни помпи. Най-популярни модели: Grundfos Alpha2 L 25 60, Grundfos Alpha2 L 25 40.

В основната конфигурация Grundfos Alpha осигурява производителност от 3 m³ / h, а главата на оборудването достига 6 m. Предимствата на моделите са в температурата на изпомпваната течност, която може да варира от 2 до 110 ° C.

Най-модерните модификации се характеризират с уникалната възможност за автоматично извършване на настройки. Всичко, което се изисква от вас, е да поставите помпата в комуникационната верига, след което тя сама ще изчисли подходящите работни параметри.

Предимства и недостатъци


Помпата в системата за подово отопление работи безшумно - може да се намира в къщата до дневните

Предимствата на помпите от датски производител включват:

 • висока ефективност на работа;
 • надеждност на всички възли и части;
 • ниско ниво на вътрешен шум;
 • гъвкавост на приложението.

Помпите Grundfos се използват като част от отоплителни системи и са в търсене за организиране на вериги за подаване на топла вода (БГВ). Освен това те могат да бъдат инсталирани в системи за подово отопление или в климатично оборудване.

Универсалността на агрегатите на Grundfos се проявява и във факта, че след закупуването им потребителят ще може да работи със следните видове охлаждащи течности:

 • вода, загрята до определена температура;
 • антифриз, който не съдържа твърди компоненти;
 • топлоносител с добавка на етилен гликол в обем не повече от 40 процента.

Предимствата на пробите от оборудване от този клас включват работата на ротора в директен контакт с охлаждащата течност; той е отделен от останалите блокове с метално стъкло, изработено от неръждаема стомана. Освен това при тези модели входящите и изходните тръби са разположени на едно и също ниво, което определя тихата работа на цялото устройство. Значителните предимства на продуктите от датски производител включват:

 • оптимално съотношение на обявената цена и качество;
 • високи нива на енергийна ефективност;
 • голям избор от модели, които могат да задоволят и най-взискателния клиент;
 • дълъг експлоатационен живот и усъвършенствана система за техническа поддръжка.

Характерните недостатъци на помпите Grundfos се считат за относително висока цена на единица стока (от 6500 рубли) и липсата на кабел за свързване към електрическата мрежа в комплекта.

Направи си сам инструкции стъпка по стъпка за инсталиране

За да може блокът да изпълнява ефективно задачата си, той трябва да бъде инсталиран на хоризонтална равнина. Оборудването с мокър ротор се поставя върху захранващата верига, а със сух - на връщането. Факт е, че при "сухата" версия се използват гумени или паронитови уплътнения, които се влошават доста бързо под въздействието на високи температури.

Препоръчително е пред отоплителната помпа да се монтира груб филтър. Необходимо е да се предпази оборудването от проникването на малки примеси в него. Това ще удължи експлоатационния живот на оборудването.

Случва се, че на територията, където е инсталирано оборудването, електричеството е прекъснато. За да работи помпата непрекъснато, трябва да се инсталира допълнителен байпас.

Някои потребители по време на инсталацията не могат да определят правилната посока на дюзите. Производителят е взел предвид тази характеристика, следователно на корпуса на съоръжението под налягане можете да видите стрелка, показваща в каква посока се върти роторът и съответно охлаждащата течност.

По правило оборудването за циркулация се продава без крепежни елементи, така че те ще трябва да бъдат закупени отделно.Когато свързвате устройството към мрежата, професионалистите препоръчват използването на отделен кабел, идващ от разпределителното табло.

Основните етапи на работата:

 1. Цялата течност се източва от отоплителния кръг. Ако той работи дълго време, се препоръчва висококачествено промиване.
 2. Байпасните секции се изрязват за свързване на оборудването. Между вложките се поставя байпас, който трябва да допълва възвратен клапан или сферичен кран. Това ще предпази пластмасовите вложки по време на процеса на заваряване.
 3. Байпасният тръбопровод е оборудван със спирателни клапани.
 4. Монтиран е груб филтър.
 5. В горната част на байпаса е монтиран клапан на Маевски или автоматичен въздушен клапан.
 6. Помпата се срива. Ако моделът е снабден с "мокър" ротор, тогава той трябва да бъде поставен хоризонтално.
 7. Най-добре е да използвате отделен заземен контакт за мрежовото свързване.
 8. Помпата се пълни с охлаждаща течност, нейните характеристики се проверяват.

На пръв поглед изглежда, че инсталацията не е трудна. Но това е само за напреднали потребители. На практика могат да възникнат различни проблеми, поради което се препоръчва внимателно да се проучат инструкциите, доставени с оборудването. Ако опитът не е достатъчен, най-добре е да поканите специалист, който ще вземе предвид всички изисквания и ще конфигурира правилно устройството. Прочетете печките на дърва на нашия уебсайт.

циркулационни помпи за отопление grundfos цена

Функции за подбор


Размерът на съединителната гайка зависи от диаметъра на тръбите, които ще бъдат свързани.

При избора на подходящата проба от помпено оборудване от Grundfos се обръща голямо внимание на диаметъра на съединителните гайки. Избира се в зависимост от размера на тръбата, която се подготвя за монтаж в отоплителната система:

 • ако се използва полипропиленова тръба със стандартен размер 20, 25 mm - гайки с диаметър 25 mm са подходящи за монтаж;
 • когато се използват тръби с по-голям диаметър (или стоманени заготовки от 25 mm и повече), има смисъл да се закупи оборудване, предназначено да използва съединителни гайки с вътрешен диаметър 32 mm.

Ако изброените изисквания са изпълнени, инсталирането на оборудването няма да създаде сериозни проблеми, ако следвате инструкциите в инструкциите.

Енергийна ефективност на помпата

Известни европейски производители на помпено оборудване постигнаха голям напредък в оптимизирането на потреблението на енергия, като представиха на пазара няколко модела мокри ротори. Това беше постигнато чрез използването на съвременни постояннотокови двигатели, управлявани от контролер. Такива модели принадлежат към оборудването от клас "А", което се счита за най-ефективно по отношение на минимизиране на загубите на енергия - тяхното потребление не надвишава 0,09-1,3 kW).

Специалистите на Grundfos са разработили цяла серия енергоспестяващи помпи под имената ALPHA2 и MAGNA3. Първите се отличават с проста функционалност и са предназначени за използване в отоплителни и водоснабдителни системи в частни къщи. Моделите от втория тип имат функцията AUTOAdapt, която ви позволява автоматично да зададете оптималния режим на консумация на енергия. Техните възможности отговарят на съвременните изисквания за показатели за ефективност и производителност на оборудването от този клас. Те са предназначени за използване в отоплителни системи на частни къщи и промишлени предприятия.

Преглед на други модели

Концернът Grundfos предлага още два модела:

 1. Магна.
 2. Алфа.

Магна

Този модел има три категории: големи помпи, средни и малки. За отоплителни системи на частни къщи се използват последните две групи.

Особеността на модела е, че може да се използва и за отопление, и за водоснабдяване с топла вода, и за климатични системи. Устройството е снабдено с контролен блок, който следи температурата и налягането в отоплителната система. На подово отопление могат да се монтират помпи с малка мощност.

Алфа

Това е иновативно решение, което ви позволява да се отдалечите от решаването на проблеми, свързани не само с ръчно конфигуриране, но и автоматично.Ако мога да го кажа така, това е "интелигентна помпа". Помпата, инсталирана в отоплителната система на къщата, решава въз основа на кой режим ще работи. И бъдете сигурни, че той ще избере най-добрия вариант. И това е равномерно разпределение на топлината във всички помещения, плюс добри икономии на гориво и електричество.

Ако по някаква причина настъпят промени в отоплението, устройството се приспособява към тях. В този случай можете да настроите помпата на определени настройки на режима. Например намалете разхода на гориво през нощта или когато в къщата няма никой. Освен това в системата за захранване е инсталиран блок, който отговаря за преобразуването на честотата на тока.

Режими на работа

Модерната рециркулационна помпа за отопление принадлежи към многофункционални устройства. Различни образци от това оборудване могат да работят в режимите, посочени в паспорта, включително „фиксирана скорост“. Всички те са оборудвани със синхронен двигател, чиято работа се контролира от интегриран процесор. По време на работата на блока управляващият блок регистрира следните основни параметри:

 • сила на тока;
 • скорост на ротора;
 • температура в работната зона и други.

Неговото присъствие ви позволява да се адаптирате към конкретна отоплителна мрежа с оптимален режим на консумация на енергия.

Разбор на помпата със собствените си ръце


Ако е необходим ремонт, оборудването трябва да бъде занесено в сервиза, ако устройството е в гаранция

Всеки потребител, който е проучил добре дизайна, може да разглоби закупената проба от помпено оборудване, ако желае. Необходимостта от това често възниква, когато е необходимо да се поправи или да се извърши основен ремонт с подмяна на износени части. След пълно разглобяване се проверяват основните работни възли на механизма и след това се проверяват за износване.

Основният фокус е върху изследването на състоянието на "мокрия" ротор. Тя трябва да бъде премахната и заменена с нова част в присъствието на специалист по ремонт, който може да контролира тази трудна операция.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни