Електрически панели за отопление на къщи и вили. Нестандартни опции

Как работят инфрачервените панели

Не е тайна, че отопляемата площ е много по-голяма от повърхността на отоплителните устройства. Високата скорост на отопление на помещение с инфрачервени отоплителни панели се обяснява с факта, че излъчваната от тях енергия се абсорбира много по-добре от повърхността на предметите. Ако сравним с конвенционалните нагреватели, тогава в този случай температурата в стаята се повишава 4 пъти по-бързо.

Забелязано е, че радиационната топлина се натрупва особено добре от мебелите, които след натрупване на енергия, самата тя се превръща в източник на отопление. За да се избегне изтичане на топлина навън, не се препоръчва да се насочват лъчите на инфрачервените отоплителни панели върху повърхността на стените, таваните, вратите и прозорците. Друго полезно качество на устройства от този тип е, че те не изгарят кислород.

отоплителни панели

Поради тази причина те се използват за поддържане на оптимална температура в такива помещения:

 • Апартаменти.
 • Частни къщи.
 • Търговски платформи.
 • Фабрични халета с високи тавани.
 • Складови помещения.
 • Открити площи.

Видове панелно отопление

Под панелните отоплителни системи се разбират различни видове. Общата им характеристика е липсата на радиатори и отопление на повърхностите на помещението. В зависимост от охлаждащата течност се разграничават водата и електрическото отопление.

Панелна отоплителна система на водна основа

Панелното отопление на водата е инсталирането на тръбна система за топла вода под подово или стенно покритие. За подове тази система се използва по-често, отколкото за стени.

Топлият под позволява на човек да се чувства комфортно дори и в най-тежката зима. Приятно е да стъпвате върху него, той е монтиран по цялата площ на стаята, така че няма студени и топли зони. Освен това температурата му не може да надвишава 30 градуса, в противен случай ще бъде неудобно да се ходи по него.

Воден топлоизолиран под

Недостатъците на тази система включват трудностите при монтажа: това е голяма работа, която изисква демонтиране на старата замазка, полагане на изолационния слой и тръбите. В случай на неизправности подовото отопление е трудно да се поправи, тъй като трябва да премахнете подовото покритие и замазката.

Електрическо отопление с инфрачервени панели

Напоследък лъчистото отопление на панела, принципно нова система за разпределение на топлината, придобива специална популярност. Ако обикновена батерия загрява въздуха и от него топлината се предава към предмети, тогава електрическият инфрачервен панел отделя топлина към повърхностите в стаята и те вече загряват въздуха. Принципът на работа на инфрачервените нагреватели в отоплителната система ще бъде показан във видеото, приложено към статията.

Най-често използваните отоплителни устройства са:

 1. Керамичните отоплителни панели от различни компании съчетават конвектор и инфрачервен нагревател... Предният панел е направен от стъклокерамика, нагревателният елемент има висок коефициент на топлопреминаване с ниска консумация на енергия. Задната страна е снабдена с акумулиращо топлина покритие и създава естествена конвекция.
 2. Нагревателни панели STEP - един от най-икономичните видове отоплителни уреди... Корпусът е направен от поцинкована метална кутия, вътре има мощен нагревателен елемент и отразяващ топлоизолационен слой. Излъчването от устройството загрява директно предмети в стаята. Може да се използва във всякакви помещения, тъй като е абсолютно безопасна.

Устройство за отоплителен панел СТЪПКА

 1. Нагревателните панели EINT са инфрачервени нагреватели с дълги вълни.Има таванни, подови и стенни панели и могат да се използват в апартаменти, частни домове и офиси. Те са надеждни и безопасни, не изсушават въздуха и не представляват най-малката заплаха от пожар.

Предимствата на такова отопление

В сравнение с конвенционалните отоплителни системи и битови нагреватели, инфрачервените отоплителни панели имат редица предимства:

 1. Температурата в отопляемото помещение може да се повиши до +50 градуса.
 2. Способността да се поддържа комфортен режим на температура и влажност.
 3. По време на работа на електрическите термопанели не се генерират конвекционни въздушни потоци, които повишават праха.

електрически термопанели

Устройствата от този тип могат да изпълняват не само ролята на спомагателно отопление, допълвайки традиционните радиатори. Те често се използват като основни отоплителни устройства. За да се определи най-подходящият режим на отопление за жилище, се вземат предвид първоначално инсталираната отоплителна система, материалите, използвани за изграждането на къщата, характеристиките на климатичната зона и др.

При избора на оптимален модел инфрачервени отоплителни панели се препоръчва да се вземат предвид следните точки:

 • Устройството обикновено е оборудвано със специален термостат, който улеснява поддържането на оптималния температурен режим и нивото на консумация на електрическа енергия.
 • Разликата между температурата на въздуха близо до тавана и пода е намалена до минимум.
 • Такова отопление не изисква обемисти тръбопроводи, радиатори и котли.
 • Инфрачервеният отоплителен панел може да се инсталира навсякъде (на стената, тавана), без да се губи нивото на ефективност.
 • Отгоре нагревателят позволява полагане на плочки, инсталиране на гипсокартонени конструкции и залепване на тапети.
 • Тези устройства могат да се използват в продължение на 50 години или повече, в режим на повишена пожарна и екологична безопасност.

Основните предимства и недостатъци на инфрачервените отоплителни панели

Устройството има определени предимства пред конвенционалните отоплителни устройства. Основни плюсове:

 • всяка стая може да бъде затоплена до температури до + 50 ° С;
 • по време на работа на IR панелите се осигуряват оптималните условия на температура и влажност;
 • по време на работа на устройствата не се появяват конвективни въздушни потоци, поради което в помещенията няма прах;
 • благодарение на термостата в апартамента се поддържа определен температурен режим и се пести енергия;
 • устройствата минимизират разликата между температурата на въздуха на нивото на пода и на тавана;
 • възможността за поставяне на инфрачервено отопление не само на повърхността на тавана, но и на стените;
 • отгоре на инсталирания панел можете да полагате плочки или гипсокартон, да лепите тапети, докато това по никакъв начин няма да повлияе на ефективността на устройството;
 • дълъг експлоатационен живот - 50 години.


Такива панели са трайни

Преди да изберете инфрачервени устройства за отопление, е необходимо да вземете предвид техните недостатъци. Топлината, излъчвана от тях, може да се усети доста бързо след започване на работа. Но разпределението му е точно. Това означава, че на едно място ще е доста горещо, а на друго температурата ще е по-ниска. Това няма да има най-добър ефект върху здравословното състояние - човек често ще има главоболие.

Панелите не загряват въздуха, а само предметите, така че може да се появи силна пластмасова миризма. Ще бъде особено забележимо, ако панелите са насочени към домакински уреди. Мощността на такива устройства е на ниво от 1200 W - достатъчно е само да се затопли помещение с площ от 8 квадратни метра до оптималната температура. м.

Постоянното излагане на инфрачервени лъчи може да повлияе негативно на зрителната функция на човек.

Какво представляват инфрачервените отоплителни панели?

Всички продукти от този тип са разделени на две големи групи:

 1. Панта... Най-често те са оборудвани с цветна метална кутия, загрята с помощта на инфрачервен излъчвател. Устройството се захранва от обикновен контакт. Използват се както отделен, така и монтиран тип инсталация.
 2. Вграден... Основата на такъв панел е гипсокартон, покрит със слой изолация. Инфрачервеният излъчвател, разположен отгоре, е направен под формата на въглероден проводник, защитен от полимерна обвивка. Панелът се захранва от стандартно 220 V.

инфрачервени отоплителни панели

Що се отнася до дизайнерските стенни отоплителни панели, те могат да бъдат с различни цветове и размери и обикновено се открояват в отделен ред. Плоча под формата на цокъл изглежда много оригинално: тя може да се използва за украса на периметъра на отопляема стая. Когато декорирате стени с гипсокартон, отоплението на стените може да действа като основно. В онези жилища, където вече е наличен източник на първично отопление (котел на твърдо или течно гориво), отоплителните панели играят второстепенна роля.

Трябва да се каже и за слабостите на тези устройства:

 • Въпреки че усещането за топлина от лъчите идва почти моментално, инфрачервените устройства работят предимно локално: едната част от стаята ще се отоплява, а другата няма.
 • Поради неравномерното въздействие на топлината върху човешкото тяло, той може да изпитва здравословни проблеми - главоболие, умора, студени тръпки.
 • Тъй като работата на IR панела не загрява въздуха, а околните предмети, в помещението може да се появи пластмасова миризма поради нагряването на пластмасовите повърхности.
 • Въпреки голямата мощност на такива нагреватели (около 1,2 kW), обхватът им на действие обикновено е ограничен до пространство от 8 m2.
 • Инфрачервеното лъчение има отрицателен ефект върху очите.

Най-добрите инфрачервени нагреватели за таван за дома с и без термостат

Инфрачервените панели продължават да печелят популярност в Руската федерация. Много хора вече са оценили това изобретение и са готови да похарчат пари за закупуване на устройството. Такива нагреватели могат да бъдат класифицирани по различни начини. Разполагането обаче е от съществено значение.

Инфрачервеният панел може да се постави на пода, на стената и дори на тавана. Ясно е, че най-новите модели са много по-малки от изброените по-рано. И все пак таванните панели са много популярни и купувачите искат да знаят своите силни и слаби страни предварително.

Ако се интересувате от този проблем, докато в близко бъдеще искате да станете собственик на такова устройство, препоръчваме ви да прочетете внимателно текста на тази статия.

Какво представляват таванните инфрачервени нагреватели?

За какво е и къде се използва?

Инфрачервените таванни панели не са нищо повече от отоплително устройство. Подобно на много други, той се захранва от електрическа мрежа. Принципът на действие на такова устройство се основава на използването на енергия, излъчвана от инфрачервените лъчи. Отоплителните системи, с които сме свикнали да работят по следния начин: те просто загряват въздуха в помещението.


Панелите обаче работят съвсем различно.

Те насочват лъчите си към конкретни интериорни предмети. Обектите се нагряват, докато въздухът остава хладен.

Това означава, че за вашето домакинство ще бъде лесно да диша.

Други инфрачервени панели работят на малко по-различен принцип. Те са оборудвани със специално устройство, наречено термостат. Благодарение на такова устройство можете лесно да поддържате желаната температура в помещението, където е монтиран панелът.

Може да се заключи, че работата на такова устройство се основава на процеса на преобразуване на лъчева енергия от инфрачервен панел в топлина чрез подаване на топлина в околното пространство. Задържа се върху нагрети предмети.

Обектите задържат топлината дълго време, за разлика от въздуха.Този процес ви позволява да постигнете влажност във въздуха, а не изсушаване, както обикновено се случва.

Как работи: устройство и принцип на работа

Инфрачервените панели предават топлинно лъчение, което загрява околната зона в резултат на нагряване на обекти. Тази работа ще ви позволи да постигнете значителни икономии на енергия.

Трябва да споменете и дизайна. Нагревателят на тавана се състои от метален корпус, който е фиксиран към тавана. Покрит е с топлоустойчив емайл. Има индикатор за захранване, защитен екран и различни закрепващи елементи.

Тези нагреватели имат правоъгълна форма, което ги прави да изглеждат като лампа. Тялото е боядисано в бежови, бели, черни или метални цветове.

Отзиви за таванни инфрачервени нагреватели: плюсове и минуси

Преди да закупите такова устройство, трябва да се запознаете с неговите силни и слаби страни. Нека обсъдим основните плюсове и минуси. Основните предимства на инфрачервения нагревател, който е монтиран на тавана, включват следните точки.

 1. Висок коефициент на положително въздействие, дължащ се на ефекта на директен трансфер на топлинна енергия към обектите.
 2. Бързо отопление на стаята.
 3. Пожарна безопасност, която е важна както за апартаменти и къщи, така и за технически помещения.
 4. Мобилността на такива модели.
 5. Специално внимание трябва да се обърне на безшумността на работата, защото всъщност това е много важен момент.
 6. Невъзможно е да не споменем енергоспестяването, което ще бъде от 40 до 60%.
 7. Възможност за фокусиране на лъчението.
 8. Някои модели са оборудвани с възможност за създаване и поддържане на желаната температура.
 9. Лесен за инсталиране, което означава, че можете да се справите сами с инсталацията без външна помощ.

Невъзможно е да не споменем и минусите.

 • Високата цена на такива устройства, така че не всеки купувач може да си позволи да закупи.
 • Сравнително малък избор, тъй като такива звена тепърва започват да се показват на пазара и се появяват в редиците на реномирани компании.

Производители и популярни модели: рейтинг на най-добрите и цени

Стандартни модели без термостат

 1. Almac IK16


  Това устройство може да затопли стая с обща площ до 25 квадратни метра. В същото време мощността на устройството варира от 1500 до 2000 W. Има функция за защита от влага. Устройството се управлява механично. Освен това има такава удобна функция като таймер. Това означава, че можете да зададете необходимото време за загряване, дори и да не натискате никакви бутони.

 2. RESANTA ICO-1500


  Това устройство има мощност от около 100 вата. Освен това има функция за механично управление и защита от прегряване. Предимството на този модел е възможността за лесен монтаж, тъй като всички необходими крепежни елементи вече са включени в комплекта. Средната цена на такова устройство в Русия е 3500 рубли.

 3. NeoClima IR-08


  Устройство с мощност 2000 вата. Има функция за защита срещу прегряване и влага. Има черен лаконичен дизайн с хромирани акценти. Има функция както за докосване, така и за управление с помощта на дистанционното управление. Цената на устройството е 5000 рубли.

 4. Ballu BIH-APL-1.0


  Това е нагревател от въглеродни влакна, който може да покрие площ до 25 квадратни метра. В същото време мощността му е 800 вата. Устройството е спечелило положителни отзиви поради факта, че има както механично, така и сензорно управление с помощта на дистанционното управление. Също така, подобно на своите предшественици, той има функция за защита срещу прегряване и прекомерна влага. Цената на пазара е средно около 3000 рубли.

Таван с термостат

 1. Timberk TCH A5 800


  Устройство, което може да се справи с площ до 20 квадратни метра. Мощността му е 1000 вата. Има бял оттенък, приятна студена халогенна светлина. Оборудван с функция за електронно управление, вграден таймер и защита от прегряване.Той е спечелил положителни отзиви за своята издръжливост, както и лекота на инсталиране. Цената е около 7000 рубли.

 2. Timberk TCH A5 1500


  Нагревател, който може да се справи с площ от 16 квадратни метра. Мощност 1500 W. Функция на таймера, защита срещу влага и прегряване. Устройството е направено в лаконично бял цвят. Работи тихо и тихо. Освен това има функция за подаване на йонизиран въздух, както и вграден филтър за въглища. Цената на пазара е 5000 рубли и много положителни отзиви от купувачите.

 3. Божур Термо стъкло P-10


  Нагревател, който може да се справи с площ до 30 квадратни метра. Мощност 2000 W. Електронно управление, както и докосване. Има дисплей, който ви позволява да регулирате функциите и температурата от разстояние. Има и функция за самовключване, будилник. Много функционално и в същото време красиво устройство, което ще се превърне в истинска декорация на вашия интериор.

Кой производител и кой тип е по-добре да изберете: ТОП-3

Изчисляване на минимално необходимата мощност

Много хора не знаят, че дадено устройство трябва да бъде избрано въз основа на неговите характеристики на мощността. Но откъде знаете, че устройството наистина може да се справи със стаята, където го поставяте.

Така че, при изчисленията си трябва да вземете предвид, че 100 вата отоплителна мощност трябва да падат на един квадратен метър от стаята.

Тоест, ако закупите устройство за стая от 20 квадратни метра, тогава средната му мощност трябва да бъде 2000 вата. Такова изчисление е съвсем просто и ще ви позволи да разберете коя единица ви е необходима дори в магазин.

Какво друго да имате предвид при избора на устройство?

Когато избирате устройство, трябва да надграждате върху няколко точки, в допълнение към разходите и външния вид:

 1. Тип таван: окачен или не. Защото, ако таванът е шарнирен, тогава трябва да изберете възможно най-лекото устройство.
 2. Обмислете и въпроса за властта.
 3. Способността за контрол. Тъй като, ако изберете устройство с механично управление, трябва да посегнете към него и това не винаги е на разположение.

Не забравяйте за отзивите, които са в изобилие в Интернет. Срещнете се с тях, преди да направите покупка.

3 най-добри модела

 1. Инфрачервен нагревател Polaris pch 0708 D. Цена 4000 рубли. Въпреки ниската си цена, това е много функционално и красиво лаконично устройство.
 2. IR нагревател Polaris pmh 2007rcd. Цената е 7000 рубли, спечелила е много положителни отзиви. Има добра функционалност.
 3. Нагревателите Ballu винаги са компактни, лаконични и имат необходимата функционалност. Цената варира от 3 до 5000 рубли.

Избор на термостат

Цената на устройството заедно с термостата е малко по-висока от устройството директно без термостата. В същото време имайте предвид, че закупуването на такъв уред поотделно може да ви струва същите разходи като самия нагревател.

Всичко зависи пряко от производителя на устройството, както и от неговата сложност.

На руския пазар има както бюджетни, така и скъпи модели. Ако искате да станете собственик на термостат отделно от нагревател, тогава трябва да знаете какви класификации по принцип са на пазара.

Има няколко вида термостати на разположение за инфрачервени нагреватели. Нека започнем да изброяваме техните характеристики и имена:

 1. Механични. Принципът на работа се основава на включване и изключване на функцията на устройството след определен период от време. Това е бюджетен вариант, което означава, че е евтин. Механизмът на микровълновите фурни функционира.
 2. Следващият тип е интелигентният реостат. Управлява се с помощта на мобилен телефон или таблет. Можете сами да зададете различни параметри. Това е един от най-скъпите варианти.
 3. Електронен термостат.Помага за достигане на определена температура в стаята, след което се изключва. Предпазва от пожари. Много лесен за използване. Препоръчва се от всички инфрачервени техници.

Кое устройство да изберете зависи от вас.

Изберете термостат и нагревател само от един производител.

Не трябва да смесвате два елемента от различни компании. Това ще ви помогне да избегнете риска от несъвместимост или пожар.

Разходите

Можете да станете собственик на такива модели за сума от 2000 рубли. и до 25 хиляди. Колкото повече функционалност има устройството, толкова по-лаконичен е неговият дизайн и колкото по-добри са материалите, толкова по-скъпо ще струва. Средно можете да си купите добро устройство за 5-7 хиляди рубли.

Къде да купя таван инфрачервен нагревател?

В Москва

 1. Теплеко. Ул. Монтажная 9, Москва. 8 800 333 05 35.
 2. Ecoline. Москва, бизнес парк Румянцево, 22 км от магистрала Киев. Къща 4. Телефон.
 3. Бартолини. Град Москва улица Tkatskaya, сграда 5, сграда 7. Телефон 8

В Санкт Петербург

 1. Нагревателна плоча. Град Санкт Петербург, 24 линия къща 1, телефон 8 812 409 90 65.
 2. Инфрачервени нагреватели. Град Санкт Петербург, бул. Obukhovskoy Oborony, 76, сграда 7. Телефон.
 3. По-топло у дома. Град Санкт Петербург, бул. Авиаконструкторов, къща 5. Телефон.

Инфрачервените нагреватели за таван са устройства, които, въпреки че са почти невидими във вашия интериор, много зависи от тях. Надяваме се, че нашите съвети ще ви помогнат да изберете идеалното устройство, което ще ви зарадва с работата ви. Приятно е да използвате устройството, следете го, поддържайте го в добра форма. И тогава определено ще можете да се насладите на покупката си.

2 април 2018 г.

Препоръки за използване на инфрачервени отоплителни филми

Основната характеристика на такова отопление е липсата на енергийни загуби за транспортиране от източника до излъчващата повърхност. Този филм може да се нанася върху всякакви повърхности, включително подове, стени или тавани. В последния случай той заема около 2/3 от общата площ, което позволява да се постигне добра равномерност на отоплението. Ако желаете, можете допълнително да украсите филма. Важно е да запомните, че е забранено комбинирането на панелни нагреватели с опънат плат или PVC таван. Препоръчително е да се изгради платформа от гипсокартон върху устройството. Когато се използват декоративни покрития, металните елементи трябва да се избягват.

таванни инфрачервени панели

Основните предимства на отоплителните филми са:

 1. Липса на комуникационно окабеляване.
 2. Инфрачервеният панелен нагревател се захранва от битовата мрежа, без да е необходим допълнителен бойлер и тръбопроводи.
 3. Системата няма да замръзне, ако е на празен ход при температури под нулата.
 4. Нагревателното фолио е много подвижно: може да се свали по всяко време и да се прикрепи другаде.
 5. Работата с такава система е много проста и тук не се изисква специално обслужване.
 6. Работата на филма не е придружена от шум и продукти от горенето.
 7. Веригата толерира спада на напрежението добре.
 8. Ако се спазват всички правила, инфрачервеният филм може да работи поне 20 години.

Недостатъците на филмовото отопление обикновено са свързани със значителна консумация на енергия, така че не може да се нарече икономична.

Какви други видове инфрачервено отопление има?

Таванните инфрачервени панели не заемат много място. Те могат да се използват в помещения с височина над три метра. Те се отличават с тяхната тиха работа, екологична безопасност и способността да организират отопление на определена зона. Панелите за отопление на помещенията са лесни за инсталиране и експлоатация. Някои производители на касетъчни тавани допълват своите продукти със специални нагреватели.

отоплителни панели

В допълнение към значителната консумация на електрическа енергия, таванните отоплителни панели имат и друг недостатък: те не винаги са в състояние да поддържат цялостната естетика на помещението. Що се отнася до монтираните на стена инфрачервени отоплителни панели, те са добър заместител на традиционните батерии. Поради малката си дебелина и лекото тегло, инсталирането на такова отопление може да се извърши независимо.

Предимства на панелните отоплителни системи

Отоплението чрез панелни устройства има редица предимства, сред които е възможно да се подчертаят следните точки:

 • Топлината от устройствата се разпределя равномерно в цялото пространство на помещението.
 • Икономия на енергия, поради което цената на отоплителното оборудване бързо се изплаща.
 • Спестява място, тъй като няма нужда от тръбопроводи и радиатори.
 • Естетика - радиаторите, в повечето случаи, развалят външния вид на стаята, докато панелите не са толкова забележими и изглеждат по-привлекателни. Ето защо панелните устройства се вписват добре във всеки интериорен дизайн.
 • Предотвратява произхода на резултата от студените стени, както при класическите видове отопление.
 • Позволете да осигурите локално отопление, например такъв „топъл килим“ може да се постави близо до бюрото на компютъра.
 • Електрическите панели за отопление са лесни за инсталиране сами.

Съвет! Когато избирате декоративен дизайн за панелни нагреватели, фокусирайте се върху цвета на пода. В този случай електрическите отоплителни панели ще изглеждат хармонично.

Поради тези причини системите "топъл под" и електрическите отоплителни панели се използват широко не само в апартаменти и сгради, но и в офис помещения.

Това всъщност са всички основни акценти на панелното отопление.

Оптимално място за монтаж на електрически отоплителни уреди

В това отношение личните предпочитания са от решаващо значение. По този въпрос няма консенсус: някои хора харесват стенния монтаж на инфрачервени панели за отопление, други - пода или тавана. Като се има предвид, че топлият въздух винаги се издига нагоре, монтирането на стена не е толкова ефективно. Ако нагревателните панели са поставени на пода, въздухът, затоплен с тяхна помощ, ще загрее равномерно цялата стая, постепенно се издига до тавана. Приблизително същата схема на действие за таванни отоплителни панели: в този случай всичко зависи от удобството на местоположението.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни