Направи си сам парно отопление как да го направиш съгласно правилата


Защо да изберете парно отопление?

Трябва да се признае, че системите за парно отопление не могат да бъдат класифицирани като много популярни. Такова отопление е доста рядко. Нека разгледаме по-отблизо неговите предимства и недостатъци.

Първите, несъмнено, включват:

 • Ефективност на отоплителната система. Толкова е високо, че малък брой радиатори са достатъчни за отопление на помещенията, а в някои случаи можете да се справите и без тях: ще има достатъчно тръби.
 • Ниска инерция на системата, поради което отоплителният кръг се загрява много бързо. Буквално няколко минути след стартирането на котела топлината започва да се усеща в стаите.
 • На практика няма загуба на топлина в системата, което я прави много икономична в сравнение с други.
 • Възможност за рядко използване, тъй като поради малкото количество вода в тръбите системата не се размразява. Като алтернатива, той може да бъде инсталиран в селски къщи, където те идват от време на време.

Основното предимство на парното отопление се счита за неговата ефективност. Първоначалните разходи за подреждането му са доста скромни; в процеса на експлоатация се изискват относително малки инвестиции.

Въпреки това, дори и при толкова много предимства, недостатъците на системата са много значителни. Те са свързани преди всичко с факта, че водните пари се използват като топлоносител, чиято температура е много висока.


Кондензация на водни пари се получава в радиатора на парно отопление. По време на този процес се отделя голямо количество топлинна енергия, което обяснява високата ефективност на системата.

Благодарение на това всички елементи на системата се нагряват до 100 ° C и дори по-високо. Ясно е, че всеки случаен контакт с тях ще причини изгаряния. Следователно всички радиатори, тръби и други структурни части трябва да бъдат затворени. Особено ако в къщата има деца.

Високата температура на радиаторите и тръбите провокира активна циркулация на въздуха в помещението, което е доста неудобно и понякога опасно, например при алергична реакция към прах.

Когато използвате парно отопление, въздухът в стаите става прекалено сух. Пресушава се от горещи тръби и радиатори. Това изисква допълнително използване на овлажнители.

Не всички довършителни материали, използвани за декориране на помещения, отоплявани по този начин, могат да издържат на близостта на горещи радиатори и тръби. Следователно изборът им е много ограничен.

Най-приемливият вариант в този случай е циментова мазилка, боядисана с топлоустойчива боя. Всичко останало е под въпрос. Парно отопление има още един недостатък, който засяга комфорта на живеещите в къщата: шумът, който парата, преминаваща през тръбите, създава.

По-съществените недостатъци включват лоша управляемост на системата. Топлопредаването на конструкцията е почти невъзможно да се контролира, което води до прегряване на помещенията.

Направи си сам парно отопление
Парно отопление е потенциално опасна система, така че изборът на оборудване трябва да се третира много отговорно. Тръбите за системата трябва да бъдат направени само от метал.

Има решения. Първият е инсталирането на автоматика, която ще включи котела, когато помещенията се охладят. В този случай живеещите в къщата ще бъдат доста неудобни от постоянните колебания в температурата.

По-"щадящ", но отнемащ време метод е подреждането на няколко паралелни клона, които ще трябва да бъдат стартирани при необходимост.

Основният недостатък на парното отопление, поради което то се използва малко, е повишената му аварийна опасност. Трябва да разберете, че когато настъпи порив от тръба или радиатор, гореща пара ще избие под налягане, което е изключително опасно.

Ето защо такива системи сега са забранени в жилищните сгради и се използват по-рядко в производството. В частните къщи обаче те могат да бъдат подредени на лична отговорност на собственика.

Основните елементи на парната система

Парна система включва няколко необходими елемента. Нека разгледаме всеки от тях по-подробно.

Паровият котел е сърцето на системата

Основната функция на нагревателя е да преобразува водата в пара, която впоследствие навлиза в тръбопровода. Основните конструктивни елементи на устройството са колектори, барабан и тръбопроводи.

Освен това има контейнер с вода, който се нарича водно пространство. По време на работата на устройството над него се образува парно пространство. Те са разделени от така нареченото огледало за изпарение.


Фигурата схематично показва една от разновидностите на битов парен котел

Вътре в парното пространство може да се инсталира допълнително оборудване за отделяне на парата. Работата на котела се основава на принципа на топлообмен на димни газове, вода и пара.

Има два вида устройства за нагряване с пара: пожарогасителни и водопроводни тръби. В първия случай нагретите газове се движат вътре в тръбопровода, положен вътре в контейнера с вода.

Те отдават топлина на течността, която достига кипене. Сортовете водопроводни тръби работят малко по-различно. Тук водата тече през тръби, положени вътре в камерата за димни газове. Загрява и кипи.

Водата и парата в котела могат да се движат принудително или естествено. В първия случай в конструкцията е включена помпа, във втория се използва разликата в плътността между вода и пара.

Всички видове парни котли използват приблизително един и същ принцип за превръщане на водата в пара:

 1. Приготвената течност се подава в резервоар, разположен в горната част на котела.
 2. Оттук водата преминава през тръби в колектора.
 3. Течността от колектора се издига в горния барабан, докато преминава през зоната на нагряване.
 4. В резултат на нагряването в тръбата се образува пара с вода, която се издига нагоре.
 5. Парата, ако е необходимо, се прекарва през сепаратор, където се отделя от водата. След което влиза в паропровода.

Парен котел може да използва голямо разнообразие от горива. В зависимост от това се правят определени промени в дизайна му. Те докосват горивната камера. За твърдо гориво се поставя решетка, върху която се поставят въглища, дърва за огрев и др.

За течни и газообразни горива се използват специални горелки. Има и практични комбинирани опции.

Направи си сам парно отопление
Сред домашните майстори подреждането на парно отопление с помощта на печка е особено популярно. Снимката показва една от възможните опции за преработка на пещта.

Мощността на котела се избира в зависимост от площта, която се отоплява.

Това може да се направи въз основа на средните стойности:

 • 25 kW за сгради до 200 кв. m;
 • 30 kW за къщи с площ от 200 до 300 кв. m;
 • 35-60 kW за сгради от 300 до 600 кв. м.

Ако са необходими по-точни данни, те използват стандартния метод за изчисляване, където на всеки 10 кв. метра отчитат 1 kW мощност на оборудването. Имайте предвид, че формулата се използва за къщи с височина на тавана 2,7 м или по-малка.

За по-високи сгради трябва да вземете повече мощност. При избора на котел трябва да се обърне специално внимание на неговото сертифициране. Всяка система за парно отопление е потенциално опасна, поради което тестването на оборудването е задължително.

Отоплителни тръби и радиатори

Температурата на охлаждащата течност в парните системи варира от 100 до 130 ° C, което е много по-високо, отколкото в течните системи, където варира от 70 до 90 ° C. Следователно, силно се препоръчва да се използва подобно оборудване за подреждане на системи.

На първо място, това се отнася за металопластикови и полипропиленови тръби. Максималните работни температури на тези материали варират между 90-100 ° C, така че използването им е строго забранено.

Направи си сам парно отопление
Идеален за подреждане на медни тръби на система за парно отопление. Те не корозират, издържат на високи температури, но са много скъпи

За основните тръбопроводи на парни системи обикновено се използват три вида тръби. Най-евтиният вариант е стоманата. Те могат лесно да издържат на температури от 130 ° C, което е повече от достатъчно, и са доста издръжливи.

Кондензатът, образуван вътре в частите, обаче бързо разрушава тръбите, тъй като стоманата е податлива на корозия, а агресивната среда, образувана от парата, само засилва този недостатък.

Друг недостатък на стоманените елементи е необходимостта от свързване чрез заваряване, което отнема много време и усилия. Поцинкованите стоманени тръби са много по-устойчиви на корозия. Те също така издържат добре на високи температури.

За свързването им обикновено се използва резбован метод, което значително опростява процеса. Основният недостатък на поцинкованите тръби е тяхната висока цена.

Медните тръби се считат за идеални. Материалът може да издържа на високи температури, достатъчно е пластмасов и в същото време издръжлив, не корозира. Появането се използва за свързване на медни части.

Медните тръбопроводи са много издръжливи и здрави, но цената е много висока. По този начин най-приемливият вариант по отношение на съотношението качество и цена е стоманените тръби с антикорозионно покритие или поцинковани.

Направи си сам парно отопление
Най-добрият избор за парно отопление са чугунните радиатори. Те ще могат да издържат на силния стрес, причинен от наличието на гореща пара в батериите.

Радиаторите за парни системи се избират въз основа на издръжливост. Важно е те да издържат на високи температури и да са устойчиви на корозия. Въз основа на това масивните чугунени батерии могат да се считат за най-добрият вариант, а батериите от стоманени панели са най-лошите.

Като се има предвид високата ефективност на системата, в някои случаи използването на оребрени стоманени тръби е напълно приемливо.

Блок за контролно и измервателно оборудване

Системата за парно отопление се характеризира с повишена аварийна опасност, поради което наличието на контролни устройства е задължително. Налягането в системата се следи, ако е необходимо, се нормализира. За тези цели обикновено се използва скоростна кутия.

Устройството е снабдено с клапан, през който излишната пара се отстранява от системата. За мощни инсталации може да се нуждаете не от един, а от няколко такива клапана.

Разновидности на отоплителната система

На практика можете да намерите доста голям брой вариации в парното отопление. По броя на тръбите се разграничават едно- и двутръбни видове парни системи. В първия случай парата се движи непрекъснато през тръбата.

В първата част от пътуването си той отделя топлина на батериите и постепенно преминава в течно състояние. След това се движи като конденз. За да се избегнат препятствия по пътя на охлаждащата течност, диаметърът на тръбата трябва да е достатъчно голям.

Направи си сам парно отопление
Случва се парата да не кондензира частично и да пробие в кондензатния тръбопровод. За да се изключи проникването му в клона, предназначен за оттичане на кондензат, препоръчително е да се монтират канализационни канали след всеки радиатор или група отоплителни устройства.

Съществен недостатък на еднотръбната система е разликата в отоплението на радиаторите. Разположените по-близо до котела се загряват повече. Тези по-надолу са по-малки.Но тази разлика ще бъде забележима само в сгради с голяма площ. В двутръбните системи парата се движи през едната тръба, докато кондензатът излиза през другата. По този начин е възможно да се направи температурата равна на всички радиатори.

Но в същото време разходът на тръби се увеличава значително. Подобно на водата, парното отопление може да бъде едноконтурно или двуконтурно. В първия случай системата се използва само за отопление на помещенията, във втория - също за отопление на вода за битови нужди. Отоплителните кабели също се различават.

Практикуват се три варианта:

 • С горно окабеляване. Основният паропровод е положен над отоплителните устройства, тръбите се спускат от него към радиаторите. Още по-ниско, на самия етаж, е положена линия за кондензат. Системата е най-стабилна и най-лесна за изпълнение.
 • С долно окабеляване. Линията се намира под устройствата за парно отопление. В резултат парата се движи по същата тръба, която трябва да е малко по-голяма от обичайния диаметър, а кондензатът се движи в обратна посока. Това провокира воден чук и понижаване на налягането на конструкцията.
 • Смесено окабеляване. Паропроводът е монтиран малко над нивото на радиаторите. Всичко останало е същото като в най-жичната система, така че всички нейни предимства се запазват. Основният недостатък е високият риск от нараняване поради лесен достъп до горещите тръби.

Когато подреждате верига с естествена принуда, трябва да се помни, че паропроводът е монтиран с лек наклон в посока на движението на парата, а кондензатната линия е за кондензат.

Наклонът трябва да бъде 0,01 - 0,005, т.е. за всеки линеен метър от хоризонталния клон трябва да има 1,0 - 0,5 см от наклона. Наклоненото положение на линиите за пара и кондензат ще елиминира шума на парата, преминаваща през тръбите и ще осигури свободно оттичане на кондензат.


Системите за парно отопление се изграждат по еднотръбна и двутръбна схема. Сред еднотръбните преобладават варианти с хоризонтална връзка с отоплителни устройства. В случай на изграждане на схема с вертикално свързване на устройства, по-добре е да изберете двутръбна версия

Според нивото на вътрешното налягане на системата се разграничават два основни типа:

 • Вакуум. Предполага се, че системата е напълно стегната, вътре в която е инсталирана специална помпа за създаване на вакуум. В резултат парата се кондензира при по-ниски температури, което прави системата относително безопасна.
 • Атмосферна. Налягането във веригата е няколко пъти по-високо от атмосферното налягане. В случай на инцидент това е изключително опасно. Освен това радиаторите, работещи в такава система, се загряват до много високи температури.

Има много опции за организиране на парно отопление, така че всеки може да избере най-добрия вариант за дома си, като вземе предвид всички характеристики на сградата.


На фигурата е показана диаграма на парна отоплителна система с отворен контур

Схема за инсталиране на парно отопление от печка

 • Система за естествена и принудителна циркулация

Естествената циркулационна система изисква топлообменникът да бъде разположен под нивото на радиаторите и всички тръби под ъгъл. Принудителната система изисква помпа за осигуряване на гладка циркулация на топлообменника.

естествена циркулация
Естествена циркулационна верига

Има и едно- и двутръбни вериги.

 • Еднотръбна схема на парно отопление на частна къща

Тази схема работи на принципа на последователно свързване на радиатори. Охлаждащата течност се движи по тръбата, преминавайки от една батерия в друга. В резултат на това първият радиатор се оказва най-горещият, а последният практически се охлажда. Ето защо се препоръчва да се използва такава схема за стаи с малка площ - от 40 до 80 м2.

Ленинград
Схема за еднотръбно отопление

 • Схема с две тръби

Тази система е по-подходяща за къщи с големи площи, двуетажни вили. Той се различава по това, че радиаторите в него са свързани паралелно, като се използват две тръби: вход и изход (кондензация). В тази схема охлаждащата течност се подава към всички радиатори с еднаква температура, тъй като няма време да се охлади.


Схема за отопление с две тръби

Как да оборудваме котелно помещение?

Парен котел, работещ на каквото и да е гориво, трябва да се инсталира само в специално оборудвано помещение.

Стандартите, разработени за стандартни парни уреди с налягане до 0,07 МРа, генериращи пара с температура 120-130 ° C, предвиждат редица изисквания за такива котелни помещения:

 • разстоянието от стените до нагревателя не може да бъде по-малко от 100 см;
 • височината на помещението трябва да бъде най-малко 220 см;
 • минималното ниво на огнеустойчивост на вратите - 30 минути, стените - 75 минути;
 • наличието на висококачествена вентилация;
 • наличието на врати и прозорци с изглед към улицата.

Най-добре е да оборудвате котелното в отделно помещение, но също така е разрешено преграждане на подходящо помещение. Вътре тя трябва да бъде завършена с негорими материали. Керамичните плочки са най-подходящи за тези цели.

Направи си сам парно отопление
Стените в котелното трябва да бъдат завършени с негорими материали, например керамични плочки.

Парно отопление в частна къща със собствените си ръце: схема, инструкции

Парен котел, работещ на каквото и да е гориво, трябва да се инсталира само в специално оборудвано помещение. Стандартите, разработени за стандартни парни устройства с налягане до 0,07 MPa, генериращи пара с температура 120-130 ° C, предвиждат редица изисквания за такива котелни помещения:

 • разстоянието от стените до нагревателя не може да бъде по-малко от 100 см;
 • височината на помещението трябва да бъде най-малко 220 см;
 • минималното ниво на огнеустойчивост на вратите - 30 минути, стените - 75 минути;
 • наличието на висококачествена вентилация;
 • наличието на врати и прозорци с изглед към улицата.

Направи си сам парно отопление как да го направиш съгласно правилата

Най-добре е да оборудвате котелното в отделно помещение, но също така е разрешено преграждане на подходящо помещение. Вътре тя трябва да бъде завършена с негорими материали. Керамичните плочки са най-подходящи за тези цели.

Стените в котелното трябва да бъдат завършени с негорими материали, например керамични плочки.

Парно отопление е много прост и икономичен начин за отопление на вашия дом. Много от тях са привлечени от минималните топлинни загуби, висока ефективност и ниски експлоатационни разходи. Трябва обаче да се помни, че парното отопление е потенциално опасно и извънредната ситуация в този случай може да доведе до сериозно нараняване. Следователно изчисляването и подреждането му трябва да се вземат на сериозно.

Все повече хора са убедени, че автономният начин за отопление на апартамент или къща е по-икономичен от централизирания. Направи си сам парно отопление е една от трудните задачи, но доста изпълнима, ако имате основни умения за работа с електроинструмент. Още преди инсталационната работа е необходимо да се направят изчисления и да се закупят необходимите компоненти.

Същност на въпроса

Водно отопление

Някои са объркани и вярват, че всъщност правилното наименование на такава система е отоплението с вода, а префиксът „пара“ е останал от миналото, когато отоплението се извършва за сметка на индустриални котелни централи, произвеждащи големи количества пара. Всъщност дори и днес има котли, които осигуряват отопление на помещенията чрез превръщане на течността в две агрегатни състояния. Силните страни на това решение са:

 • двоен пренос на топлина - чрез конвекция, както и инфрачервено лъчение;
 • минимални загуби в топлообменника при пренос на енергия от източника;
 • висока надеждност;
 • няма опасност от размразяване на системата през студения сезон;
 • възможността за използване по всяко време на годината;
 • дълъг експлоатационен живот без повреди.

Някои от недостатъците са:

 • относително висока температура на тръбите и радиаторите;
 • сериозни последици в случай на пробив;
 • някои трудности по време на инсталацията;
 • висока податливост на корозия.

Същността на функционирането и високата ефективност е, че парата, преминавайки през магистралата, се кондензира и утаява, докато се отделя голямо количество топлинна енергия. При същия разход на гориво такава система ще бъде много по-ефективна от водна система с подобна дължина.

Обикновено, за да се гарантира безопасността на потребителите, в съвременните котли се прилагат определени ограничения. Например, максималната температура, до която се нагрява парата, е 130º C, а най-високата точка, която налягането достига, е 6 атмосфери.

Всички видове системи са разделени на едноконтурни и двуконтурни. В първия вариант цялата мощност на котела се използва за затопляне на средата, която ще участва в повишаването на температурата на въздуха в помещението. Във втората версия има допълнителен топлообменник, в който течаща вода се нагрява, което позволява да се използва за битови нужди.

Различни отоплителни системи

По начина на циркулация на носителя, както при водните системи, те се разграничават:

 • Естествена циркулация или затворена. В този случай, след кондензация, водата под въздействието на гравитацията, чрез естествен ток без помпа, се връща в котела, където отново се превръща в пара и се използва.
 • Принудителна циркулация или отворена верига. В този случай водата не потече веднага обратно в нагревателя. Отначало се събира в специален резервоар, от който се доставя с помощта на помпа за по-нататъшно превръщане в газообразно състояние.

По нивото на налягане вътре има:

 1. Атмосферна. При тях стойността на налягането е няколко пъти по-висока от атмосферното налягане, което в случай на авария може да причини сериозни наранявания. Освен това в такава система излъчвателите се загряват до висока температура, а наслоеният прах изгаря и се отделя неприятна миризма.
 2. Вакуум. За да приложите тази опция, цялата линия трябва да бъде запечатана. С помощта на специална помпа вътре се създава вакуум. Резултатът е превръщането на водата в газообразно състояние при по-ниски температури, което увеличава безопасността.

Според метода на тръбопровода има:

 • Еднотръбна. Парата се движи непрекъснато през една тръба. През първата половина на пътуването той дава своята енергия на радиаторите, постепенно преминавайки в течно състояние. В този случай температурата на радиаторите, които са по-близо до котела, ще бъде по-висока от тези, които са в края на веригата. В този случай ще са необходими тръби с голям диаметър, за да не възникнат препятствия.

Еднотръбна отоплителна система

 • Двутръбна. Пара се подава през едната тръба, а кондензатът се връща през другата. В този случай носителят достига до всички устройства, практически без да губи температура. Тази опция ще бъде от значение за големи къщи с няколко етажа. Ако помещенията са малки, няма смисъл от това, това само ще увеличи общите разходи за проекта.

Двутръбна отоплителна система

Вакуумните системи все още са във фаза на тестване. При използването им ще се изисква постоянна наличност на електрическа енергия, тъй като вакуумната помпа работи почти непрекъснато.

Избор на котел

Избор на котел

За да изберете правилното отоплително устройство, първата стъпка е да се изчисли площта, която ще се затопли. За да направите това, трябва да изчислите площта на всяка отделна стая, като умножите ширината по дължината. След това трябва да се добавят всички резултати, крайната цифра ще бъде желаната стойност. Важно е да запомните, че това е вярно за височина на тавана до 3 м, ако е по-голяма, тогава е необходимо да се направи допълнително пространство за главата.

 • За обща площ до 200-300 m2 е достатъчен капацитет от 25-30 kW.
 • За 400-600 м2 - 35-60 kW;
 • 600-1200 м2 - 60-100 kW.

Прочетете още: Направи си сам тоалетното казанче ремонтирайте чести повреди и методи за ремонт
Следващата стъпка е изборът на гориво. Паровите котли работят лесно от следните източници:

 • Течност. Това може да бъде например дизелово гориво или отработено масло. Когато използвате тази опция, ще бъде задължително да поставите уреда в отделна стая. Това ще помогне да се избегне вдишването на вредни изпарения и отрицателното им въздействие върху здравето.
 • Твърди - дърва за огрев, въглища, торф и всичко, което може да изгори с отделянето на голямо количество топлина.
 • Газообразно. Обикновено това е природен или втечнен газ.
 • Електрически.

В някои случаи решенията за твърдо гориво са значително по-евтини, но си струва да се вземат предвид не само разходите за гориво, но и времето, което ще бъде отделено за подпалване. В този случай тя може да достигне няколко часа, докато е необходимо постоянно да се попълва пещта, за да се поддържа температурата на правилното ниво.

Направи си сам парно отопление как да го направиш съгласно правилата

Някои производители комбинират различни горива. Например, те комбинират пещ за зареждане на твърдо гориво и осигуряват нагревателен елемент. В същото време ефективността не намалява, но се оказва, че се спестяват разходи, а оттам и плащане.

Избор на тръби

Видове тръби

При избора много ще зависи от планирания бюджет. Това, което може да се каже недвусмислено, е, че полипропиленовите тръби по никакъв начин не се използват за системи от този тип. Това се обяснява с тяхната нестабилност при високи температурни условия. Ще трябва да изберете от следните опции:

 • Стоманени тръби. За тяхното инсталиране ще ви трябва заваръчна машина. Те са устойчиви на високи налягания и температури. Достъпната цена и разпространението също са от положителната страна. Недостатъкът е висока податливост на корозия.

Надлъжна стоманена тръба

 • Поцинковани тръби. Те включват всички предимства на стоманата, плюс липсата на корозионна нестабилност тук се компенсира. Фугите са направени с резбови връзки, така че не е необходимо заваряване.

Поцинковани тръби

 • Мед. Идеални са. Но те са много по-скъпи като цена, освен това тяхната инсталация ще изисква специални умения за запояване на този материал.

Медни тръби

По време на монтажа тръбите могат да бъдат скрити в стени или подове. Но е важно да се вземе предвид, че строителният материал е устойчив на топлинни влияния.

Допълнителни възли

Чугунени батерии

В допълнение към котела и тръбите за магистралата ще са необходими задължителни елементи, които не могат да бъдат освободени от:

 • Радиатори. Това могат да бъдат чугунени батерии, стоманени изделия или оребрени тръби. По-добре е да ги инсталирате под прозорци. По този начин се образува топлинен щепсел, който отрязва студения въздух. Това също ще предотврати образуването на конденз върху стъклото.
 • Монтаж. Различни свързващи елементи: съединители, ъгли, завои, адаптери, които ще са необходими при монтажа на тръбопровода.
 • Редуктор и охлаждащ блок. Извършва превръщането на парата в течно състояние.
 • Редуктор. Проектиран да регулира налягането в системата.
 • Разширителен резервоар. По-добре да използвате елемент от отворен тип. Ако има желание да се постави запечатан резервоар, тогава той трябва да бъде оборудван с манометър и предпазен клапан. Ако това не бъде направено, това може да доведе до неговия отказ.
 • Резервоар за събиране на кондензат.
 • Циркулационна помпа. За системи с принудително движение на течността.
 • Хидравличен затвор. Ще е необходимо, когато трябва да източите системата, за да я поправите или да замените всички компоненти.
 • Филтър. Ще бъде необходимо да се отстранят твърдите частици преди водата да влезе в котела. Това е необходимо, за да не се влошава производителността.
 • Крановете на Маевски.

В парната отоплителна система може да се монтира котел за непряко отопление. В този случай ще ви трябва клапан за три входа. Той се свързва с термостата и пренасочва движението на охлаждащата течност.

Подготовка за инсталиране на парната система

За да направите правилно парно отопление, трябва да започнете с подготовката на проекта. Разработването му е сложна задача, която най-добре се решава от специалисти. В готовия проект трябва да се вземат предвид много точки.

На първо място се извършва изчисляването на топлинните натоварвания за всяко от помещенията и за сградата като цяло. Избира се източникът на пара и се определя механизмът и степента на автоматизация на системата.

Освен това консумацията на пара задължително се определя, въз основа на това се избират оборудването и схемата за неговото използване. След като проектът е готов, можете да започнете да съставяте инсталационен план.

За да го завършите, ще ви е необходим строителен план, върху който са приложени местоположенията на оборудването. Те обикновено започват с котел. Местоположението му се определя. Ако системата има естествена циркулация, котелът трябва да е под нивото на батериите.

В този случай той обикновено се спуска в мазето или в мазето, така че кондензатът може да се оттича независимо към устройството. След това оформлението на цялата отоплителна система се прилага към плана на къщата. Освен това е отбелязано цялото необходимо оборудване.

Експертите съветват тази операция да се извършва директно "на място", като се намира в помещението, където ще се намира оборудването. Това е единственият начин да забележите и вземете предвид всички изпъкналости и препятствия, които ще трябва да бъдат заобиколени.

Направи си сам парно отопление
Преди започване на инсталацията трябва да се извърши схема на бъдещата система, на която са маркирани всички точки на закрепване на оборудването и радиатора

Всички преходи и ъгли трябва да бъдат маркирани на диаграмата. След като приключи, можете да пристъпите към изчисляване на количеството материал, необходимо за неговото изпълнение. За пореден път си струва да обърнем внимание на важността на избора на подходящо оборудване.

Парна система е потенциално опасна, така че не бива да пестите от материали и уреди. Всичко трябва да е с високо качество и сертифицирано, в противен случай не могат да бъдат избегнати сериозни проблеми.

Технология за инсталиране на парно отопление

Работата започва с инсталирането на отоплителен котел. Монтира се в предварително подготвено помещение върху бетонна основа. В някои случаи се подготвя отделна малка основа за оборудването.

Устройството е инсталирано на основата строго хоризонтално, правилността се проверява от нивото на сградата. Всички забелязани грешки се отстраняват незабавно.

Котелът, поставен на основата, е свързан към системата за димни газове. Връзката трябва да е стабилна и напълно запечатана.

Следващата стъпка е да закачите радиаторите. За да направите това, на местата, посочени на монтажната схема, в стената се забиват специални куки, върху които са закрепени батериите. Ако се предполага използването на ребрани тръби, те са фиксирани.

Направи си сам парно отопление
Ребраните тръби могат да се използват в системи за парно отопление вместо радиатори. Високите параметри на топлопреминаване на системата ще бъдат значително подобрени поради увеличената площ на топлопроводимата повърхност

Проверява се здравината на фиксирането на топлоизлъчвателите. След това можете да започнете да подреждате разширителния резервоар. Той е фиксиран в най-високата точка на кратко разстояние от отоплителния котел, най-добре е това разстояние да бъде възможно най-малко.

Вече можете да настроите група контролни устройства. Те са инсталирани на изхода на котела. Тук трябва да бъдат разположени минимум манометър и предпазен клапан.

Цялото инсталирано оборудване е свързано помежду си чрез тръби. Методът на свързване зависи от материала, от който са направени. Във всеки случай коректността и надеждността на връзките трябва да бъдат внимателно проверени.

За отворени системи в края на линията е монтиран резервоар за събиране на кондензат и е инсталирана помпа. Разклонителната тръба, която преминава от нея към отоплителното устройство, трябва да има по-малък диаметър от останалите тръби.

Паровият котел е свързан към отоплителния кръг. В този случай трябва да бъдат инсталирани всички необходими спирателни кранове и филтри, които ще задържат големи частици мръсотия, които могат да се съдържат във водата.

Ако оборудването работи на газ, горивопроводът е свързан. В този случай е забранено да се използват гъвкави маркучи - само твърди облицовки.

Как да направите парно отопление със собствените си ръце: устройство, правила и изисквания
Всички връзки са направени точно според стандартите, за да се избегне извънредна ситуация по-късно

След това можете да извършите пробно пускане. За това водата се излива във веригата, след което оборудването се пуска в експлоатация. Отначало при минимална работна температура, след това тя постепенно се повишава, като същевременно се следи за правилната работа и целостта на системата.

Когато се открият най-малките недостатъци, оборудването се спира и се отстраняват всички неизправности в работата му.

Нюанси при използване на парно отопление от печка

В тухлените фурни с топлообменник в комина се генерира повече сажди от обикновено и трябва да се почиства по-често.

С гравитационна система пещта ще трябва да бъде вградена в мазето, така че кондензатът да тече свободно до най-ниската точка.

Монтажът на клапаните не трябва да се пренебрегва - те са от съществено значение за безопасността и предотвратяването на аварии. Тъй като помпата изисква електричество, трябва да се има предвид, че в случай на изключване от електрическата мрежа ще бъде невъзможно да се спре работата на пещта.

отопление
Отопление в дървена къща

Парно отопление в дървена къща е инсталирано по същия принцип, както в тухлена. Необходимо е само да се спазват мерките за пожарна безопасност - за да се предпазят дървените повърхности от прегряване.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни