Как да добавите вода или антифриз към отоплителната система?

При проектирането и изграждането на частна къща е необходимо в бъдеще правилно да изберете и инсталирате отоплителна система. В жилищните сгради наемателите нямат проблеми с този проблем. Тъй като отоплителната система в апартамента е централизирана и всички манипулации се извършват от съответните служби.

Но разработчиците от частния сектор трябва сами да решат коя отоплителна система да изберат. И трябва да разберете как правилно да настроите отоплителната система на частна къща или вила. Като правило се вземат предвид много критерии и се избира най-оптималната отоплителна система.

Какво е отоплителна система

Отоплителната система е цял комплекс от различно оборудване, предназначено да генерира и пренася топлина към крайния потребител, т.е. наемателя на къщата. Отоплителната система включва източник на топлина, тръби, през които ще се пренася тази топлина, и отоплителни радиатори.

Източникът на топлина по правило е или газ, или електричество, или дизел или друго гориво. Охлаждащата течност, която се пренася през тръбите, обикновено е вода или антифризна течност. Резервоарите за отоплителни системи действат като устройство за съхранение на топлинна енергия, те са вградени в схемата на системата. Такъв резервоар за отопление ви позволява да съхранявате топлина за последващо подаване.

Смесителите се използват и в съвременните автоматизирани отоплителни системи. Те смесват топла вода и охладена вода от връщащата линия в отоплителната система. Изборът на типа отоплителна система трябва да започне с факта, че е необходимо да се реши какво ще действа като източник на топлина. С други думи, трябва да знаете дали водата ще се нагрява с помощта на електричество, газ или обикновени дърва за огрев. Следващата стъпка е да изберете подходящия котел. След това се избира видът на тръбите или се избира опцията без тръби, тоест водата се влива директно в радиатора.

Котлите са все още един от най-популярните видове отоплителни системи днес.

На територията на нашата страна отоплителният сезон по правило продължава около двеста дни в годината. Когато избирате отоплителна система, не забравяйте за това. Отоплителната система се почиства в края на сезона, а преди отоплителния сезон се изплаква и почиства отново.

Днес отоплителните системи се регулират много по-различно от техните предшественици. Сега отоплителните системи са системи, които поддържат необходимите топлинни характеристики в реално време. Следователно в такива системи се използва принципно нова хидравлика на отоплителната система, при която има постоянно променящ се режим. За поддържане на подходящата температура в отоплителната система се използва термометър за отоплителни системи, който се вгражда отделно.

След инсталирането на отоплителната система се проверяват тръбите и след това водата се излива в системата. Или по друг начин отоплителната система се захранва с вода, за да се провери новата система. По този начин се извършва настройка на отоплителната система, която се стартира за първи път. Отоплителната система трябва да се промива в продължение на три часа. И водата след изплакване трябва да е чиста.

Тази процедура е необходима за отстраняване на строителни отпадъци, които биха могли да се появят там по време на инсталирането на системата. След това втората партида вода се загрява до кипене. Врящата вода също помага за измиване на мазни отпадъци.Всяка отоплителна система трябва да се промива два пъти годишно. Някои собственици на частни къщи се интересуват от това как да изпомпват вода в отоплителната система, за да я промият. Но първо трябва да помислите как да подготвите водата за промиване.

Водно отопление според броя на входните и изходните тръби

Еднотръбно водно отопление ("Ленинградка")

Тази опция е по-подходяща за жилищни многоетажни сгради, но се използва и в частни къщи. Водата се подава и извежда от радиаторите през една тръба. Топлопредаването на последните радиатори във веригите се оказва ниско, а стаите се затоплят по-лошо. Проблемът е частично решен чрез инсталиране на спирателни кранове и термостати, които ви позволяват да регулирате потока и температурата на водата. Еднотръбното отопление е по-евтино от двутръбното отопление, въпреки че, както показва практиката, всичко зависи от изчисленията за конкретно съоръжение. Днес двутръбата се счита за по-предпочитана за частни къщи.

Двутръбно отопление на водата

Загрятата вода навлиза в радиаторите през едната тръба, а охладената вода се извежда през другата. Във всички радиатори температурата на охлаждащата течност и, следователно, преносът на топлина са еднакви. Това е ключово предимство, което напълно компенсира недостатъците - по-сложен монтаж и висока цена в сравнение с еднотръбното отопление. Когато инсталирате двутръбно отопление, е по-трудно да скриете тръбите в пода или в стената, но професионалните монтажници се справят с тази задача.

Как да подготвим правилно водата?

Така че, за да може отоплителната система да служи дълги години, е необходимо да я промивате поне два пъти годишно. Тъй като системата се промива изключително с вода, трябва да има специални изисквания за вода. Какви са изискванията към водата, с която се промива отоплителната система? И как се извършва подготовката на вода за отоплителната система по това време? След това ще разгледаме въпроса как сами да приготвите вода за отоплителната система. Защо има строги изисквания за водата?

Използването на необработена вода за промиване на отоплителната система може да доведе до:

 • до унищожаване на тръби;
 • до образуване на мащаб;
 • до повреда на отоплителните радиатори;
 • за да се намали пропускливостта на тръбите, количеството вода в отоплителния радиатор по този начин намалява;
 • за намаляване на скоростта на охлаждащата течност;
 • до прекомерен разход на гориво и непланирани и неразумни материални разходи.

Както можете да видите от горните доказателства, скоростта на водата в отоплителната система ще намалее значително и батериите вече няма да ни стоплят толкова много през зимата.

Методи и методи за приготвяне на вода

Много отрицателни фактори се елиминират чрез предварителна топлинна обработка и филтриране. В други случаи подготовката на вода за отоплителната система включва няколко етапа на почистване с добавки, реагенти, за да придаде на охлаждащата течност желаните характеристики.

подготовка на вода за отоплителната система

Методи, които могат да се използват преди пълнене на отоплителната система:

 1. Добавяне на реактиви. Това са определени химикали, които намаляват излишното съдържание на някои компоненти, които влияят негативно на системата.
 2. Каталитично окисляване. Изисква се, когато съдържанието на железни примеси е високо. Процесът на окисляване свързва примесите и ги отстранява под формата на утайка.
 3. Филтрация. За процеса са инсталирани различни филтри от механичен тип. Пълненето на единиците зависи от химичния състав на водата.
 4. Смекчаване чрез използване на електромагнитни вълни.
 5. Замразяване, кипене или утаяване на вода за определен период от време. Получава се дестилирана вода за отопление, която се счита за най-добрия топлоносител.
 6. Процес на обезвъздушаване. Това е необходимо при излишък на кислород, въглероден диоксид и други газове.

Важно! Предфилтрацията премахва примесите и утайките.Когато процентът на примесите е малък, измиване или сменяеми касети са достатъчни, ако има много примеси, тогава са необходими филтри с многослоен състав от кварцов пясък, активен въглен, антрацит или експандирана глина.

Как да омекотим водата?

Ето защо е толкова важно да подготвите водата за промиване на тръбите. Първото изискване за водата, с която се промива отоплителната система, е нейната мекота. Затова те се опитват да омекотят водата. Днес на пазара има повече от един омекотител за вода за отоплителни системи. Освен това водата се пречиства от различни примеси, след което се защитава и пречиства от вредни микроби и бактерии. Това е примерна обработка на вода за отоплителна система за промиване на отоплителната система.

Ако разгледаме процеса на пречистване и подготовка на водата, то накратко този процес ще изглежда така. За да се омекоти водата, се използват различни устройства, например AquaShield. Такива устройства не само правят водата по-мека, но и почистват вътрешността на оборудването от котлен камък. Преди това катионни смоли се използват за омекотяване на водата. Също така, водата може да бъде омекотена с различни химически реактиви.

Какъв вид вода мога да напълня?

Химичният състав на водата и нейната годност за промиване на отоплителната система могат да бъдат определени с помощта на различни тестове. Такива тестове се правят в специализирани химически лаборатории. След като получи резултатите от теста, няма съмнение за надеждността на резултатите и тяхната висока точност.

Ако вземането на проби от вода в специализирана лаборатория е главен и обезпокоителен бизнес, тогава можете да използвате различни комплекти за анализ на вода у дома. Тези експресни комплекти ви позволяват да определите твърдостта на водата и нейното ниво на ph. С помощта на тези тестове е възможно също така да се определят различни примеси във вода, това е желязо, различни сулфиди, нитрити, нитрати и др.

След определяне на състава на водата у дома или след получаване на резултатите от анализа от лабораторията, е необходимо водните показатели да се върнат към нормалното. Смята се, че във водата трябва да има около 0,05 mg / m3 разтворен кислород. Нивото на киселинност на водата трябва да бъде в диапазона 8,0 - 9,5. Съдържанието на желязо във водата трябва да бъде не повече от 0,5-1 mg / l. Индикаторът за твърдост на водата трябва да бъде от порядъка на 7-9 mg eq / l.

Такива анализи трябва да се извършват два пъти годишно.

Различни микроби и микроорганизми, които се съдържат във водата, естествено значително влошават нейното качество. Благодарение на тези патогенни микроби по стените на тръбите може да се образува лигавица.

Защо да използвате омекотител за намаляване на твърдостта на водата

Като омекотител за вода може да се използва филтър. Какви опасности могат да чакат собствениците на отоплителната система, които не използват специални филтри за намаляване на твърдостта на охлаждащата течност? Първо, калциевите и магнезиевите соли, които се намират в големи количества твърда вода, се превръщат с течение на времето в варовик.

На второ място, тези неразтворими отлагания се прикрепят към стените на тръбите и намаляват тяхната пропускливост. Това не позволява използването на устройства за контрол и измерване на потреблението на вода. Тръбите постепенно се провалят. Най-лошото в тази ситуация е, че процесът на отлагане на неразтворими остатъци и образуването на котлен камък е дълъг процес. Той е невидим за потребителите на системата. Следователно са необходими филтри за омекотяване на водата.

Химични съединения в отоплителната система - като омекотител за вода

Химикалите могат да бъдат алтернатива на използването на филтри. Но те не са се превърнали в достоен заместител. Полифосфатите се използват от химични съединения и реактиви. Полифосфатите предотвратяват свързването на частиците от мащаба помежду си. Но в този случай тези химически реагенти трябва постоянно да присъстват в отоплителната система.И друг недостатък на химическите реактиви е, че те не се адаптират към новото ниво на твърдост на водата.

Вторият вид химически реагенти, които се използват за омекотяване на твърдостта на водата, са реагентите за профилактика или за пречистване на водата след нейното използване. Можете да използвате нагряващ концентрат, който е съвместим с антифриза. Използва се за защита от корозия. Сега можете да се върнете към въпроса как сами да изпомпвате вода в отоплителната система.

Първият и най-важен етап от работата

Основното нещо, което трябва да се направи, преди да се планират мерки за пречистване на водата за отоплителната система, е да се извърши химичен анализ на състава на водата.

Как правилно да подготвим вода за отоплителната система?

Известни (а) и предложени (б) схеми за подготовка на вода за отопление: 1 - бойлер; 2 - пароводонагревател; 3 - хладилник; 4 - захранващ резервоар; 5 - колектор за високо налягане; 6 - колектор за ниско налягане; пара; кондензат.

Можете да провеждате тестове у дома, като използвате тестови комплекти за аквариуми (те се продават във всеки магазин за домашни любимци). Въпреки това, за да получите по-точни стойности и най-ефективното приготвяне на вода за отопление, трябва да използвате услугите на сертифицирана лаборатория.

Водата за анализ се събира в пластмасова бутилка под негазирана питейна вода с обем 1,5 литра. Неприемливо е да се използват бутилки със сладка газирана вода и други напитки. Коркът и бутилката се измиват добре със същата вода, която се взема за анализ, докато детергентите не трябва да се използват. Предварително водата се източва за 10-15 минути, за да се изключи проникването на застояла вода в пробата, тъй като това може да повлияе на резултатите от теста.

За да се предотврати насищането на водата с разтворен във въздуха кислород, тя се изтегля на тънка струя, така че да тече по стената на бутилката. Вода се излива под врата. Бутилката е плътно обвита с корк, така че въздухът да не влиза под нея. Кислородът провокира химични процеси и това също може да повлияе на резултатите от теста. Ако не е възможно веднага да вземете пробите в лабораторията, тогава водата може да се съхранява в хладилника (не във фризера!), Но не повече от два дни.

Как правилно да подготвим вода за отоплителната система?

Отоплителна система.

Изчерпателният анализ на водата включва проверки за следните показатели:

 • твърдост;
 • желязо;
 • манган;
 • рН (степен на киселинност);
 • окисляемост на перманганат (показва наличието на органични вещества във вода);
 • минерализация;
 • амоний;
 • насищане с кислород;
 • мътност, цвят, мирис.

При необходимост се вземат проби за наличие на микроорганизми. Някои от тях, като легионела и амеба, не само са способни да причинят сериозна вреда на здравето, но също така могат да се установят вътре в тръбите, образувайки лигав микробен филм. Това насърчава корозията и влошава качеството на отоплението.

Свързана статия: Детска маса със собствените си ръце: материали, инструменти

Как да излеете вода в отоплителната система

Има два вида отоплителни системи. Това е отоплителна система от затворен тип и отоплителна система от отворен тип. В отворена система водата влиза в контакт с въздуха. Това става през резервоара, който се намира в най-високата точка на отоплителната система. В затворена система водата не влиза в контакт с въздуха.

За да налеете вода в отоплителна система от затворен тип, трябва:

 1. Да имате помпа за изтегляне на вода от кладенец или резервоар. С помощта на маркуч, който е свързан към помпата и към дренажната тръба, изпомпвайте вода. Всички кранове се отварят с пълен капацитет. Важно е да се предотврати прегряване в отоплителната система, така че трябва постоянно да регулирате подаването на вода.
 2. Особено внимание трябва да се обърне на налягането, с което помпата доставя вода, и да регулира налягането, необходимо за отоплителната система. А това е 1,5 атм.
 3. За да изчислите обема на отоплителната система, трябва да знаете колко литра има в радиатора и един ходов метър на тръбата.
Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни