Разпределителен гребен за подово отопление - предназначение, видове, монтаж

За какво е гребенът?

Какво представлява функционалността и ефективността на отоплителната система? Той трябва да осигурява комфортна температура във всички части на къщата и необходимото отопление на водата. Освен това той трябва да бъде безопасен по време на работа и възможно най-поддържаем.

Основните моменти за монтаж и настройка на разходомери за системата за подово отопление

Една от функциите на гребена е възможността да се изключи подаването на охлаждаща течност към отделен кръг на отоплителната система. Това ви позволява да извършвате ремонтни дейности, без да изключвате отоплението като цяло.

Всички тези условия на нормална работа могат да бъдат решени чрез функционален елемент на електрическата схема на отоплението на колектора (гредата), който се нарича колектор или гребен. Например, в къщата изведнъж, както често се случва, течове на радиатор или тръби изтекоха. Ако има гребен, този локален проблем може да бъде решен, без да се изключва цялото отопление. Достатъчно е, просто като изключите желания клапан, да изключите само зоната, която се нуждае от ремонт.

В допълнение, един колектор, който е инсталиран на цялата отоплителна система на вилата, ще се справи перфектно с функцията за контрол на процеса на отопление. Той също така ще може да регулира температурата във всяка стая в къщата. Използването на това устройство ви позволява да управлявате отоплителната система доста ефективно и просто. В същото време разходите за работна ръка и ресурси са сведени до минимум.

https://youtu.be/CCLJyz-V-w8

Както разпределителят, така и регулаторът

В основата си колекторът е централизирано устройство, което позволява охлаждащата течност да бъде разпределена до местоназначението си. В отоплителната система той изпълнява не по-малко важна функция от циркулационната помпа или същия котел. Той разпределя нагрятата вода през мрежата и регулира температурата.

Основните моменти за монтаж и настройка на разходомери за системата за подово отопление

Тази диаграма показва общия принцип на действие на колекторния блок, състоящ се от два гребена: през един охлаждащата течност се подава към системата, а през втория се връща

Това устройство може да се нарече временно съхранение на охлаждаща течност. Може да се сравни с цев, пълна с вода, от която течността изтича не през една дупка, а през няколко. В този случай налягането на водата, изтичаща от всички дупки, е еднакво. Тази способност да осигури едновременно разпределение на нагрятата течност едновременно е основният принцип на устройството.

Външно колекторът прилича на двугребен възел, най-често изработен от неръждаема стомана или черен метал. Наличните изходи в него са предназначени за свързване на отоплителни устройства с него. Броят на такива терминали трябва да съответства на броя на обслужваните отоплителни устройства. Ако броят на тези устройства се увеличи, възелът може да се увеличи, така че устройството може да се счита за безразмерно.

В допълнение към клемите, всеки гребен е оборудван със заключващи механизми. Те могат да бъдат два вида, инсталирани на изхода:

 • Отрязвам. Такива кранове ви позволяват напълно да спрете подаването на охлаждаща течност от общата система към отделните й вериги.
 • Регулиране. С помощта на тези кранове, обемът на водата, подавана към веригите, може да бъде намален или увеличен.

Колекторът включва клапани за източване на вода и освобождаване на въздух. Тук е най-удобно да подредите измервателното оборудване под формата на топломери. В този случай всичко, което е необходимо за ефективната работа на този възел, ще бъде на едно място.

Защо колекторният блок включва два колектора? Единият служи за подаване на охлаждащата течност към веригите, а вторият е отговорен за събирането на вече охладена вода (връщане) от същите вериги. Всички елементи, необходими за ефективното функциониране, трябва да са на всеки от гребените.

Принцип на работа с трипътен регулатор

По-плавен процес на нагряване на веригите възниква, когато свързването на гребена за топъл под се осъществява чрез трипътен клапан... В този случай разпределителният блок има три точки на свързване: от нагревателя на котела, захранващия колектор и входа на охладения топлоносител.

В първоначалното положение регулаторът е отворен само за подаване на топла вода от котела. Когато температурата му надвиши необходимата стойност, регулаторът ще отвори частично системата за подово отопление и леко ще затвори връзката с котела.

Тогава горещата и охладена вода ще се смесят. Регулаторът ще остане в това положение, докато температурата падне под необходимата стойност. Когато това се случи, клапанът ще затвори кръга на подовото отопление и напълно ще отвори захранването на котела.

Този работен цикъл се повтаря непрекъснато. Този метод на отопление обикновено се използва за големи площи над 150 m². Но се смята, че трипътният регулатор е по-малко надежден и е по-вероятно да се повреди.

Как да сглобите гребен за подово отопление

Трябва да кажа, че сглобяването на гребена със собствените си ръце е съвсем реална задача. Ако сами сте инсталирали отоплителната система в къщата си, тогава имате достатъчно умения да сглобите този уред. Освен това фабрично произведените гребени се доставят в комплект и те са придружени от инструкции за монтаж със схеми и обяснения. Пример за такава схема е представен по-долу:

Основните моменти за монтаж и настройка на разходомери за системата за подово отопление

В момента разпределителните единици са изработени от следните материали:

 • месинг;
 • неръждаема стомана;
 • пластмаса (полиамид).

Основните моменти за монтаж и настройка на разходомери за системата за подово отопление

Фабричният гребен от пластмаса е наистина божи дар, цената му е много по-малка от тази на металните "братя". Освен това на практика той функционира не по-зле, във всеки случай има много малко отрицателни отзиви за него. Сглобяването на разпределител от всякакъв материал се състои в свързване на гребенните секции помежду си, завинтване на смесителния блок от помпата с клапан към тях, инсталиране на термометри, кранове и отвори за въздух. Готовият колектор може да се монтира на място и към него да се свържат тръби.

За тези, които не желаят или не могат да закупят пластмасов колектор, има и друга опция - да спояват гребена от полипропиленови тръби и фитинги сами. За да направите това, трябва да се запасите с необходимия брой тройници и секции от PPR тръби със същия диаметър. Тъй като тройниците не могат да бъдат свързани директно един с друг, трябва да се изрежат заготовки на тръби, които да служат като свързващи нипели.

Основните моменти за монтаж и настройка на разходомери за системата за подово отопление

Ако сте успели да запоявате броя тройници, от които се нуждаете, остава да ги прикрепите здраво към стената и след това да победите останалите тръбопроводи около тях: помпа, клапан, кранове и други части. Трябва да се опитаме да гарантираме, че масивни части са прикрепени сами към стената, а не да натоварваме разпределителя с тяхното тегло. Вярно е, че ръчно изработеният гребен ще бъде лишен от разходомери и контролни клапани, но ако е необходимо, те могат да бъдат закупени и инсталирани допълнително.

Гребен схема

Гребенът се състои от сложна система от клапани, разпределители и клапани. Схемата предполага наличието на определени елементи, всеки от които има своя собствена функция.

Корпусът на разпределителната уредба е изработен от неръждаема стомана или месинг. Има 2 колектора, предназначени да контролират и разпределят течните потоци. Те са фиксирани към стената с монтажни скоби.

 • Захранващ колектор; това е хоризонтална тръба. Той съдържа изводи за свързване на тръбите на пода. Чрез тях охлаждащата течност навлиза във водния кръг.
 • Разходомер; това устройство се намира на захранващия колектор. Неговата функция е да регулира потока от течност, който навлиза във водния кръг. Дебитомерът променя изхода в тръбите, увеличавайки или намалявайки капацитета им на потока.
 • Обратен колектор; към него се довеждат краищата на тръбите, през които преминава охладената течност.Върху него е монтирано серво задвижване, което регулира температурата на водата в тръбопровода.
 • Спирателните клапани са монтирани на разпределителите за подаване и връщане. С тяхна помощ те блокират потока на охлаждащата течност в котела и в колектора. За да се предотврати прегряване на линията, между тръбите е монтиран байпас с топла и студена вода.
 • Изпускателен кран; необходимо е да се отстрани охлаждащата течност от разпределителния блок. Използва се за ремонтни дейности.
 • Въздухът може да се натрупва в контура на подово отопление. За да се предотврати образуването на въздушен шлюз в тръбите, са монтирани кранове на Маевски. С тяхна помощ въздухът се отстранява от системата.
 • Помпа и смесител. Състои се от циркулационна помпа, трипътен смесител, температурен сензор и сензор за налягане. Оборудването осигурява движението на потока по подовата линия, смесва охладената течност с гореща вода, която се подава към водната верига.

Устройството за смесване на помпата може да се повреди, поради което се препоръчва да го оборудвате отделно и да го свържете към колектора посредством байпас. Спирателните клапани са свързани към уреда. Те ще ви позволят да изключите водоснабдяването, за да можете да ремонтирате оборудването. В този случай течността ще влезе директно в линията.

Как да инсталирате правилно

Монтажът на колектора се извършва в зависимост от местоположението на основните тръби на котела, както и от конфигурацията на тръбопроводите за всяка отделна стая. Като правило, точката на инсталиране се избира на точка, еднакво отдалечена от всеки краен клон на тръбопровода до най-дългите.

Ако се предполага да отоплява достатъчно голям брой съседни помещения, тогава е по-целесъобразно да се предвиди наличието и местоположението на няколко единици за отделяне на охлаждащата течност предварително. Спазването на това условие ще осигури оптимален хидравличен режим за функционирането на цялата система като цяло.

Основните моменти за монтаж и настройка на разходомери за системата за подово отопление

Шкаф за колектори

Най-често се използват колектори с два изхода, но в някои случаи се изисква да се инсталират смесителни единици за четири или повече, до дванадесет единици. В този случай цялата конструкция е достатъчно голяма, така че много често е "скрита" в шкаф за колектори, който е специално оборудван за това със собствените си ръце. Това е метална кутия, в която са поставени самият колектор и всички негови компоненти (помпа, смесителни блокове, контурни изходи и др.)

Тя може да бъде затворена или отворена. Също така вградени и шарнирни. Първите имат лицева страна, декорирана така, че да съответства на цялостния интериор. И последните, в повечето случаи, имат отпечатано прахово покритие.

Размерите на шкафа директно зависят от размера на колектора, като се вземат предвид всички допълнителни елементи. Оптималната височина на монтаж е около половин метър от пода. Не е напълно рационално да фиксирате шкафа отдолу, тъй като по-късно няма да е много удобно да се вкарват тръби в самия колектор.

В допълнение към функционалните предимства, такава инсталация ще добави естетика към интериора на стаята и впоследствие ще предпази доста скъпа инсталация от случайни и нежелани механични повреди.

Мазе

Когато се планира да се използва колекторът едновременно на два етажа на къща, в която има мазе, тогава най-често той се определя от местоположението на гребена.

Устройство и принцип на действие

В процеса на полагане на тръбите на отоплителните кръгове, краищата им от всички помещения се сближават на едно място, където гребенът за подово отопление е свързан с тях. Това е разпределителна и смесителна единица, чиято задача е:

 • намалете температурата на отоплителната среда, идваща от котела. За захранване към подовата система е необходима вода с температура не повече от 45 ° C, а топлинният генератор рядко загрява охлаждащата течност до толкова нисък праг.Обикновено на входа на гребена минимумът е 55 ° С;
 • осигурете необходимото количество топлина за всяка стая. Тук разпределителният гребен работи като регулатор на подаването на топлинна енергия, контролиращ дебита на топлоносителя във всяка верига.

Основните моменти за монтаж и настройка на разходомери за системата за подово отопление

Разпределителят за подово отопление визуално наподобява големи гребени, инсталирани в отоплителни точки. Той също така има 2 хоризонтални колектора - захранващ и връщащ, към които са свързани потребителите, в нашия случай - отоплителни кръгове. От краищата охлаждащата течност се подава към колекторните тръби от основната линия - от котелното помещение. Типична схема на свързване на гребен е показана на фигурата:

Основните моменти за монтаж и настройка на разходомери за системата за подово отопление

За регулиране на количеството вода, която остава във всеки от кръговете, на един от колекторите са монтирани клапани с притискащ прът. Настройката може да се извърши както ръчно, така и с помощта на различни инструменти за автоматизация, например серво задвижвания. За да се контролира количеството на охлаждащата течност, изходите от втория колектор са оборудвани с колби за разходомер. Устройството за гребен е показано подробно на схемата:

Основните моменти за монтаж и настройка на разходомери за системата за подово отопление

Тук може да се види, че освен елементите, изброени по-горе, циркулационната помпа е важна част от колектора. Без него нито една верига няма да може да работи, тъй като именно помпата, монтирана между двата колектора, е отговорна за циркулацията на охлаждащата течност през тръбите

Самият принцип на действие на гребена е следният. Топлата вода от котела постъпва във всички вериги в необходимото количество, подканени да се движат от помпата. Освен това охлаждащата течност се движи в кръг, докато температурата му спадне под зададената. Тъй като температурата на водата се контролира от сензора на трипътния клапан, след нейното намаляване клапанът ще започне да отваря пътя за вода от котелната линия, смесвайки я с охладената охлаждаща течност.

Основните моменти за монтаж и настройка на разходомери за системата за подово отопление

Когато температурата в колектора се повиши до зададената граница, трипътният клапан отново ще затвори линията. Помпата на гребена на топъл воден под работи непрекъснато, осигурявайки циркулация вътре в системата, независимо от другите отоплителни мрежи в къщата. За изпразване на устройството конструкцията на гребена предвижда монтиране на дренажни клапани. За да се освободи въздух от тази отделна система, веригата може да бъде допълнена с автоматични вентилационни отвори.

Гребен: как работи


Гребен за подово отопление, който представлява малко парче тръба, с множество изходи, предвидени в единия край, значително опростява монтажа му. Такъв колектор на практика организира дейностите на цялата система.

Как работи разпределителният колектор


снимка на гребен за топъл воден под
Гребен за топъл под се състои от елементи като:

 1. Подхранващо. Многопътни клапани, два или три, работещи в автоматичен режим, функционално служат за промяна на нивото на подаване на охлаждащата течност от отоплителните тръби.
 2. Термичен сензор. Той е свързан към захранващия клапан и чрез контролния си елемент маркира температурата на течността.
 3. Циркулационна помпа. В същото време той служи за формиране на дебита на охлаждащата течност и смесване на охладената течност от връщащия колектор с доставения. В резултат температурата пада до максимално допустимата - 55 ° по Целзий.
 4. Контролни елементи. Те регулират мощността на потока на охлаждащата течност и осигуряват разреждане в аварийни ситуации, когато тя надвишава стандартизираната. Те са монтирани на входящите и изходните тръби на гребена.

Как работи системата

Нагрятата охлаждаща течност се придвижва от отоплителната система към захранващия клапан, където се смесва с охладена вода. Тук трябва да се монтира термостатичен смесител за подово отопление или многопосочен клапан, който въз основа на температурата регулира положението на клапата, разпределяща горещата течност.

Съвети

Когато се използва клапан, трябва да се монтира термодатчик. След като фиксира температурата, той ще изпрати резултата до контролното устройство.

Термостатът за топъл под е по-ефективен, тъй като едновременно изпълнява две функции, свързани с температурата - разпределя и отбелязва.

Можем да кажем, че именно термостатът е отговорен за комфортната температура. По-точно, термостат, който може да бъде закупен в комплект или отделно, настройва и поддържа комфортна температура на пода. Желателно е това да е електронен модел, работещ в няколко режима.

След това чрез циркулационна помпа течността се изпомпва в захранващия колектор. Тъй като тръбите се различават по дължина, обемът на преминаващия поток е различен за тях. Следователно става необходимо правилно да се разпредели този поток. За тази цел разклонителните тръби са оборудвани с разходомери. Те се завинтват върху резбата на всеки контур на връщащия колектор.

На бележка

В отоплителните системи с принудителна циркулация се използва гребен, чиято цена е малко по-скъпа в сравнение с други модели.

Ако серво задвижванията са свързани към температурните сензори, температурата на охлаждащата течност в тръбопровода се контролира автоматично. Достатъчно е да достигне даден индикатор, тъй като серво задвижването, след като е получило "съобщение" от управляващата връзка, извежда пръта напред, като по този начин намалява обема на потока на охлаждащата течност в системата.

След като е преминала през главните тръби, охладената вода се събира в изходящия разпределителен колектор. Налягането тук се стабилизира посредством специален клапан. Когато достигне най-високите стойности на х, стволът се отваря и излишната част от течността се насочва обратно или навлиза в захранващата тръба.

Инсталиране на гребена

Преди да изберете колектор, е необходимо да изчислите системата. По-специално, това се отнася до диаметъра на матриците, който може да варира в зависимост от производителя. Например, подовият колектор Luxor може да има различни диаметри на входящата тръба. Моделите на някои производители, например Icma, нямат групи за безопасност, които включват байпас, предпазен клапан и отдушник. Ако е необходимо, те се закупуват отделно.

За да работи системата правилно и течността е равномерно разпределена, трябва да бъде изпълнено следното условие: обемът на топлоносителя, преминаващ през колектора, е равен на общия обем течност, консумиран от всяка верига. Нека дадем пример за изчисление:

Какво да направите по-нататък, ако колекторът за вода и термостатът са вече правилно избрани? Инсталирането на термостат, като правило, се извършва във всяка отопляема стая, далеч от течения. Инсталирането му е съвсем просто и почти всеки може да го направи. Що се отнася до самия колектор, при инсталирането му се спазват следните препоръки:

 • Билото трябва да бъде поставено в най-високата точка спрямо положената отоплителна мрежа. Това условие е задължително, в противен случай в случай на необичайна ситуация ще бъде невъзможно спешно да се отстрани излишният въздух от тръбите.
 • Той трябва да бъде разположен на такова място, че при свързване на маркучите максималната им дължина една спрямо друга да е еднаква.
 • Когато се изчислява броят на входните дюзи, те продължават от площта на нагрятата повърхност, докато гребенът, съответно, може да бъде свързан от две до дванадесет точки.
 • Те са монтирани по двойки: едното захранване, а другото - обратно.
 • Гребенът е свързан към отоплителната система на последния етап. Всяка тръба е снабдена със спирателен вентил, така че ако е необходимо, помещението може да бъде изключено от общата верига.

Правила за разполагане на колекционери

Ако говорим за частна къща, състояща се от няколко етажа, на всеки от тях са поставени колектори.Те ще отговарят за отоплението на стаите на пода, на който са монтирани. Това помага да се спестят разходи за гориво. Тези устройства правят веригата на всеки етаж автономна. Ако на един от етажите има помещения, които не се използват през деня, температурата им може временно да бъде намалена.

Температурният режим обаче може да се регулира не само на пода като цяло. Понякога е достатъчно да изключите само една стая или дори само един радиатор. Тази процедура няма да повлияе по никакъв начин на работата на всички други отоплителни устройства. В допълнение, отоплението на всеки от радиаторите се извършва равномерно, тъй като той получава охлаждащата течност с помощта на отделна тръба, която приляга точно към него.

Основните моменти за монтаж и настройка на разходомери за системата за подово отопление

Ако схемата за отопление е съставена на многоетажна сграда, трябва да поставите свой собствен колектор на всеки етаж, тогава той ще бъде отговорен за работата на отоплителните устройства на този конкретен етаж.

Такава система за топлоснабдяване може да изглежда като доста скъпа структура, но в процеса на експлоатация ползите от нейното използване стават очевидни. Той се изплаща сам и разходите, направени на етапа на инсталиране, вече няма да ви се струват прекомерни.

Ако има нужда от спешен ремонт на някоя от веригите или някакво специфично отоплително устройство, тогава ползите от използването на колектор стават очевидни. Ремонтникът просто ще изключи повредената зона или устройство от потока на охлаждащата течност, като изключи клапана на изхода на разпределителното устройство.

Разбира се, използването на тази отоплителна система има не само предимства, но и недостатъци.

Основните моменти за монтаж и настройка на разходомери за системата за подово отопление

Разбира се, удоволствието да живееш на топло място и да можеш да спестиш от гориво и възможни ремонти не е евтино. Но с течение на времето всички ваши предварителни разходи ще се изплатят.

Например:

 • Значителни разходи на етапа на инсталиране. Обикновените тръби са по-евтини от стоманените изделия с висока якост, които са необходими за направата на колектора. Това трябва да се вземе предвид и след това да се добавят разходите за заключващите механизми, използвани във веригата. С увеличаване на броя на веригите, разходите също се увеличават директно пропорционално.
 • Необходимостта от кръгла помпа. Такава помпа е просто необходима за работата на лъчевата система и това води до увеличаване на разходите за енергия.
 • Допълнителни разходи. Ако отделен клон е подходящ за всяко от отоплителните устройства, ще трябва да похарчите пари за допълнителни тръби и да платите за тяхното инсталиране.

Увеличаването на обема на работата ще доведе до факта, че те могат да се забавят дълго време. Но по време на работа тази система ще бъде по-надеждна и по-ефективна.

Правила за гребен за инсталиране

Мястото за поставяне на колекторния блок трябва да бъде определено на етапа на проектиране на къщата. Както бе споменато по-горе, ако това е многоетажна вила, тогава такива възли трябва да бъдат предвидени на всеки от етажите. Най-добре е да подготвите специални ниши за тях, които са разположени над нивото на пода.

Ако обаче не беше възможно предварително да се намери място за възела, можете да инсталирате това устройство във всяка стая, в която няма да пречи на никого: в склада, в коридора или в котелното помещение. Ако само нямаше излишна влага на това място.

За да предпазите устройството от погледа, можете да го поставите в специален шкаф, който производителите на заключващи механизми предлагат на своите клиенти. Тялото на такъв шкаф е направено от метал. Оборудван е с врата, а в страничните му стени има отвори за отоплителни тръби. Понякога колекторната група просто се поставя в ниша или на стена, като закрепва гребените със специални скоби.

Основните моменти за монтаж и настройка на разходомери за системата за подово отопление

Този гребен се поставя на специално оборудвано място за него. Както можете да видите, изглежда доста естетически приятно и най-важното е, че достъпът до този възел няма да бъде труден.

Тръбите, които се простират от това разпределително устройство, са разположени в стените или в пода и след това са свързани към радиаторите.Ако тръбите са в подовата замазка, нагревателите трябва да бъдат оборудвани с отвор за въздух или въздушен кран.

Принципът на действие на разпределителния колектор за отопление

Разпределителен колонтитул за котелно помещение
В действителност той има прост дизайн, състоящ се от малък брой устройства и възли. Ето защо той е заслужено много популярен сред купувачите за монтаж в отоплителната система на индивидуалното жилищно строителство.

Основни градивни елементи:

 • Захранващ колектор;
 • клон колектор;
 • сферичен контролен клапан;
 • спирателен и контролен клапан;
 • компенсационен клапан на отоплителната система;
 • клапан за контрол на потока на топлоносителя;
 • отдушник.

Принципът на действие на инсталацията е съвсем прост:

 1. Охлаждащата течност, загрята в отоплителния котел, влиза в захранващия колектор.
 2. При което той е пропорционално разпределен между захранващите тръби, свързани към вътрешните отоплителни тръби и радиатори във всяко отопляемо помещение.
 3. След като горещата охлаждаща течност попадне в отоплителните устройства, процесът на пренос на топлина протича чрез конвекция и излъчване от гореща вода към въздуха в помещението.
 4. Охладеният топлоносител влиза в обратния тръбопровод, през който следва към връщащия колектор-разпределител и след това отново тече към котелното тяло за следващия цикъл на отопление.

  Схема на тръбите на отоплителния колектор

Контролни елементи

Настройването на колектора за подово отопление е невъзможно без специални устройства. С тяхна помощ се установява оптималният режим на отопление на системата, регулира се потокът на водата в тръбопроводите. Всеки от тях има определена функция.

 1. Сензор за температура на водата

Инсталиран на входните и изходните тръби на устройството. Тези устройства не оказват влияние върху работата на системата, но показват текущата отоплителна стойност. Разликата в стойностите може да бъде полезна при изчисляване на ефективността. Те също така служат като индикатор за нарушение на режима на отопление.

 1. Централен термостат със серво механизъм и сензор.

Основните моменти за монтаж и настройка на разходомери за системата за подово отопление

Той е монтиран на входа на входящия колектор и е свързан към връщащата тръба с охладен топлоносител. Температурният сензор е разположен в корпуса на гребена. На корпуса на термостата има въртящо се копче, с което се задава необходимото ниво на температурата. От сензора устройството получава показания за степента на нагряване на водата. В зависимост от това се регулират потоците на студен и горещ топлоносител.

 1. Серво на дюзите на входящия колектор

По принципа на действие те са напълно подобни на термостата, но с незначителни допълнения. С тяхна помощ се регулира обемът на водния поток за всяка верига на водния под. Това може да се направи ръчно или автоматично, в зависимост от модела. За последните се използват серво задвижвания с вградени температурни сензори, които могат да бъдат свързани към общ дистанционен термостат.

 1. Разходомери

Устройства, които не са необходими за монтаж, които обаче могат да се превърнат в ефективни елементи за ръчно управление на работата на водно топъл под. Те са монтирани на тръбите на връщащия колектор и са спирателни механизми със стъклена крушка.

Основните моменти за монтаж и настройка на разходомери за системата за подово отопление

Когато главата е обърната върху тялото, стеблото в устройството променя своето положение. Това влияе върху обема на течността, преминаваща през него. За по-голяма яснота върху повърхността на разходомера се прилага скала за измерване, която показва дебита на вода l / min.

Гребен за водно подово отопление принцип на действие

 • нормализира температурата на водата;
 • разпределете течността по контурите.

Полагане на тръби за подово отопление инсталация как да изберете стъпка и да направите по-евтина верига

В отоплителните котли течността се загрява до 60 - 90 ° C и горещо се разминава по веригата.

По очевидни причини е невъзможно да се прокара такава гореща охлаждаща течност в топлия под.

Намаляването на температурата е една от основните задачи, изпълнявани при сглобяването на колектора. Температурата може да бъде понижена по два начина:

 1. Чрез смесване.
 2. Ограничение.

Смесването на охладена охлаждаща течност с гореща е най-популярният метод. Смесването става в трипътния клапан. След като течността циркулира от циркулационната помпа по веригата, тя се охлажда. Тази охладена връщаща линия се добавя към горещата охлаждаща течност. Пропорциите на двата потока се проверяват от термичната глава. Работната му част е инсталирана на самия клапан, а сензорът е монтиран на захранването.

Вместо термична глава може да има серво задвижване. А за стабилни отоплителни системи, когато котелът произвежда относително еднаква температура, можете да настроите трипосочния в едно положение, да прикрепите към него термометър и да контролирате градусите в ръчен режим.

Основните елементи на сборния колектор

Без циркулационна помпа веригата за воден под няма да работи. Също така, ако помпата е поставена до трипътен клапан, охлаждащата течност няма да влезе в подовата намотка, а ще премине в малък кръг, където съпротивлението е по-малко.

Ограничаването на температурата се осъществява чрез инсталиране на специална термична глава в системата, която измерва температурата на охлаждащата течност. Външно изглежда като радиаторен термостат, но той е фундаментално различен от последния, който измерва температурата на въздуха в една стая.

Човекът задава удобния за себе си индикатор, а устройството, фиксирайки излишъка от прага, ограничава просветът вътре в устройството, намалявайки потока на охлаждащата течност.

Критерии за избор на гребен

Първата стъпка е да се обърне внимание от какъв материал е направена тази конструкция. Най-популярните колектори са изработени от месинг, които се произвеждат чрез отливане

В този случай се получава здрава и трайна част, но в същото време е много скъпа.

Заварените продукти от неръждаема стомана са по-евтини. Гребенът се оказва доста здрав, но този материал може да бъде податлив на електрохимична корозия.

Продуктите, изработени от висококачествен пластмасов материал, се считат за бюджетен вариант. По своите качества те не отстъпват на металните части.

Следващият критерий за избор на колектор е броят на производствените клонове. Най-добре е да изберете продукт с кранове, равен на броя на отопляемите вериги, така че да не се налага да заглушавате ненужни дупки.

Освен това, техническото оборудване на колектора се взема предвид за автоматизиране и регулиране на температурата на охлаждащата течност. Ако имате нужда от гребен, който ще ви служи дълго време, тогава месингът е вашият вариант.

Основните моменти за монтаж и настройка на разходомери за системата за подово отопление
Ако имате нужда от гребен, който ще ви служи дълго време, тогава месингът е вашият вариант.

Днес има гребени, които могат да бъдат свързани към термостати и програмируеми контролери. С тяхна помощ е много по-лесно да се извърши настройка, както и да се контролира количеството и качеството на охлаждащата течност във веригите.

Как сами да изградите колектор

Можете да си купите готово вземане, като изберете такова, което приблизително да отговаря на нуждите на вашия дом. Но е доста трудно да се постигне точно съвпадение. Ето защо е по-добре да направите гребен за отопление със собствените си ръце. Нека да разберем какво е необходимо за това.

Фаза на планиране

Има редица параметри на отоплителната система на къща, които трябва да знаете, когато изграждате блок.

 • Броят на веригите, през които ще премине нагрятата вода.
 • Броят и техническите характеристики на отоплителното оборудване, включени в схемата.
 • Допълнително оборудване, включено в инсталацията. Това се отнася до манометри, термометри, кранове, резервоари за съхранение, клапани, помпи и др.

Също така е необходимо да се предвиди възможността за увеличаване на натоварването, ако с течение на времето е необходимо да се вграждат елементи, които не са били взети предвид предварително. Това могат да бъдат например слънчеви панели или термопомпа.

Основните моменти за монтаж и настройка на разходомери за системата за подово отопление

Необходимо е предварително да се предвиди не само броят на веригите, работещи в отоплителната система, но и допълнително оборудване, което ще бъде включено в общата схема

Определяне на конструкцията на блока

Дизайнът на бъдещия възел зависи от точката на свързване на всяка от веригите. В крайна сметка има някои нюанси на връзката, които не могат да бъдат пренебрегнати.

 • Котлите (електрически и газови) трябва да бъдат свързани към горната или долната част на гребена.
 • Циркулационната помпа трябва да бъде свързана от края на конструкцията.
 • Елементите за твърдо гориво и котлите за индиректно отопление също трябва да бъдат отрязани от края.
 • Захранващите вериги на отоплителната система са свързани отдолу или отгоре.

За по-голяма яснота е необходимо да се направи чертеж на бъдещия компактен и чист блок. Това ще помогне да се определи количеството и видовете материали, от които се нуждаем. Всички необходими размери, резбови връзки с стъпка на резбата се прилагат към чертежа. Всички контури трябва да бъдат маркирани, за да се ръководят от чертежа при свързване.

Основните моменти за монтаж и настройка на разходомери за системата за подово отопление

Този чертеж показва четирипосочен колектор. Можете да пропуснете чертежа и да се ограничите до скица, но не забравяйте да поставите всички размери, необходими за работа върху него.

Разстоянието между дюзите на двата гребена трябва да бъде между 10 и 20 см. Това са оптимални параметри за обслужване. Разстоянието между гребените за подаване и връщане трябва да бъде в същите граници.

Последователност на работата

За производството на двете матрици могат да се използват не само кръгли, но и квадратни тръби. Последователността на извършената работа е следната:

 • В пълно съответствие с параметрите, посочени на чертежа, ние закупуваме всички необходими материали.
 • Според чертежа ние правим връзка чрез заваряване на тръби, като вземаме предвид техните последващи функции. Заваръчните точки трябва да се почистват с телена четка и да се обезмасляват.
 • Тестването на домашен възел е необходим етап от работата. За това всички тръби са херметически затворени, с изключение на една, през която се излива топла вода в системата. Нека да разгледаме добре всички стави: те не трябва да изтичат.
 • Колекторът вече може да бъде боядисан и изсушен старателно.
 • След това към него трябва да бъдат свързани тръби, заключващи механизми и контролно оборудване.

След това устройството е готово за употреба.

Това ще се различава благоприятно от закупените продукти по това, че е построено, като се вземат предвид нуждите на определена къща и това е много важно за по-нататъшното й функциониране. Разбира се, висококачествено и функционално устройство може да се получи само ако капитанът знае как да борави със заваръчната машина и ключарските инструменти.

Основните моменти за монтаж и настройка на разходомери за системата за подово отопление

За да може един домашен колекционен блок да работи по-ефективно от закупения, майсторът трябва да може да борави както със заваръчно оборудване, така и с ключарски инструменти.

Можете да научите как да направите полипропиленов колектор, като гледате това видео:

Отоплението на помещенията посредством подове с водно отопление се счита за един от най-ефективните начини по отношение на спестяването на енергийни ресурси и равномерното разпределение на топлината. Както знаете, отоплението се извършва посредством тръби с топлоносител, положен в замазката. Всяка стая е отделен затворен цикъл или дори няколко. Тяхната работа се контролира от едно общо устройство - гребен за топъл под. В тази статия се предлага на вашето внимание информация за това как функционира този уред, нюансите на неговото сглобяване и регулиране.

Работа с колекторни разходомери

Хидравличното балансиране на контурите за подово отопление се състои в регулиране на дебита във всяка намотка. В зависимост от дължината може да се наложи различно количество от входящия топлоносител, за да се охлади точно до изчислената стойност при преминаване през контура.Количествено, необходимият поток се определя като отношение на топлинното натоварване на контура към произведението на топлинния капацитет на водата или друг топлоносител от температурната разлика в подаването и връщането: G = Q / s * (t1 - t2 ).

Често можете да намерите препоръки за определяне на дебита на охлаждащата течност в зависимост от производителността на циркулационната помпа, тоест да разделите нейното подаване пропорционално на съотношението на дължините на контурите. Такива съвети трябва да се избягват: в допълнение към факта, че дължината на всяка намотка е доста трудна за изчисляване, едно от най-важните правила е нарушено - да се избират параметрите на оборудването въз основа на нуждите на системата, а не обратно. Опитите за разпределение на потока по описания начин почти винаги водят до факта, че потокът в контурите се различава значително от изчислените стойности, което прави по-нататъшната настройка на системата невъзможна.

Същата настройка на дебита с разходомери е съвсем проста. При някои модели производителността се променя чрез завъртане на корпуса, при други - чрез завъртане на стеблото със специален ключ. Скалата върху тялото на разходомера показва скоростта на потока в литри в минута, просто трябва да зададете подходящото положение на поплавъка.

Почти винаги, когато пропускателната способност на един разходомер се променя, скоростта на потока в останалите контури се променя, поради което настройката се извършва няколко пъти, като последователно се калибрира всеки клон. Ако такива промени са особено изразени, това показва липса на пропускателна способност на управляващия клапан, през който е свързан колекторът, или за твърде ниска производителност на циркулационната помпа.

Устройство

Гребен за водно топъл под се състои от две хоризонтални тръби - захранваща и връщаща, с изходи за свързване на подови клони. Охлаждащата течност се подава от краищата.

На една тръба има клапани за регулиране на количеството течност, постъпващо в контурите. Регулирането на гребена е възможно ръчно и автоматично, като се използват серво задвижвания. За да се контролира обемът на охлаждащата течност, на изходите на втория колектор има колби с разходомер.

Гребен за подово отопление е:

 • захранваща и изпускателна тръба;
 • спирателен клапан на входа и изхода;
 • крепежни елементи за монтаж;
 • термостат;
 • кран за източване на охлаждащата течност;
 • клапан за изпускане на въздух;
 • клапан за подаване на вода от източник;
 • смесителна единица;
 • помпа.

Снимка - Гребен за топъл под

Колекторът се закрепва към стената с помощта на метални скоби.

Монтаж на гребен в отоплителната система и нейното изчисляване

Основните моменти за монтаж и настройка на разходомери за системата за подово отопление
Гребен в системата за подово отопление
Мястото за монтаж на разпределителния колектор в отоплителната система зависи от предназначението му. Най-често се използва за организиране на многоконтурно топлоснабдяване. Въпреки това, в допълнение към това, той е незаменим елемент на водно отопляем под.

Преди да продължите с монтажа, трябва да се извърши изчислението на отоплителния колектор. Основната задача на този процес е равномерното разпределение на налягането в отоплителните кръгове. Ако системата е сложна верига от магистрали, препоръчително е да се направи изчисление с помощта на специални програми. За проста система с до 5 контура може да се приложи принципът на равни сечения.

N0 = N1 + N2 + N3 + N4

Където N0 е диаметърът на колектора, N1, N2, N3, N4 са напречните сечения на изходните му тръби.

Същата схема за изчисление се използва при производството на гребен за отопление „направи си сам“.

Важно е размерите на входящите и изходящите колектори да съвпадат. Забележително е, че стандартното устройство на нагревателния гребен няма изисквания за неговата форма.

Тези. тя може да бъде или кръгла, или квадратна. Основните принципи за инсталиране на колекторно отопление са както следва:

 • За подобряване на циркулацията се препоръчва да се монтират помпи за всяка верига. В същото време разпределителният колектор на отоплителната система не трябва да осигурява синхронизация на помпите;
 • Ако устройството се намира в котелно помещение, инсталирането на защитна кутия не е задължително. Изключение е инсталирането на полипропиленов гребен за отопление в системата за подово отопление;
 • За регулиране на обема на охлаждащата течност е необходимо да се монтират контролни клапани на всяка входяща и изходна тръба - входящи клапани и балансиращи разходомери;
 • Когато се планира инсталирането на отоплителен колектор, е необходимо да се предвиди наличието на група за сигурност на разпределителния блок.

Основните моменти за монтаж и настройка на разходомери за системата за подово отопление
Пример за схема на монтаж на отоплителния колектор
Трябва да се помни, че това са само общи препоръки, които могат да се променят и допълват в зависимост от специфичните параметри на отоплителната система.

В допълнение към тези правила, експертите съветват да се вземе предвид разликата в дължината на веригите при изчисляване на гребена за отопление. Препоръчва се да се изготви схема, така че дължината им да е приблизително равна.

За да се намали консумацията на енергия, в нагревателния гребен може да се инсталира смесител, което от своя страна ще намали разходите за отопление.

Ролята на колекционера

В котела охлаждащата течност се загрява до температура 80-90 ° C. Това е нормално за радиаторно отопление, но твърде високо за подово отопление. Всички елементи, които изграждат линията, ще издържат на големи натоварвания. Водата ще загрее повърхността на пода до висока температура. Ще бъде невъзможно да се върви по него.

Максималното нагряване на подовата повърхност е не повече от 30 ° C, оптималното е 22 ° C. Охлаждащата течност трябва да се доведе до нормална температура. Тази функция се поема от гребена за топъл под.

За водния под се използват пластмасови тръби. Работната температура на тръбите е 65 ° C, те могат да издържат на високи термични условия за кратко време. За да запази линията непокътната, тя е свързана с колектор. От него се отстранява контур от метални тръби. Те са свързани с изходите в горивната камера.

Гребенът за подово отопление има разпределителна функция. Той разделя потока от гореща и студена течност: има изходи за захранващата тръба и "връщане". Колекторната верига предвижда свързване на 2-3 вериги за едновременно отопление на няколко помещения.

На разпределителния блок са монтирани контролен блок и трипътен клапан. Тези устройства са необходими, за да се контролира и регулира температурата на течността в контура на подово отопление.

Ролята на термостата се играе от серво. Те са инсталирани на всяка верига. Това ви позволява да регулирате различни топлинни условия на пода в отделни помещения, да контролирате определено количество вода в отоплителните системи в малки и големи помещения.

Препоръчваме: Как да включите топлия под?

Характеристики на инсталацията на продукта

Когато инсталирате този дизайн, е необходимо да вземете предвид редица правила и характеристики. Обикновено колекторът е инсталиран на стена, в средата или по-близо до пода. За това е най-добре да се използва специален шкаф за колектори, който придава по-естетичен вид на структурната единица.

В него трябва да се пробият дупки за подходящи тръбопроводи. Гребенът е прикрепен така, че да е възможно изпускането на въздух от отоплителните кръгове. Това ще ви позволи лесно да извършите ремонт в случай на авария.

Дължината на контурите трябва да бъде приблизително еднаква, за да се улесни настройката. Това се прави според два показателя: дебит на охлаждащата течност и нейната температура. За това в схемата са вградени разходомер и температурни сензори.

Важно условие при инсталиране на подово отопление е общата дължина на всяка верига да не надвишава 60 м. В противен случай ще бъде трудно охлаждащата течност да преодолее хидравличното съпротивление в тръбопроводите

Основните моменти за монтаж и настройка на разходомери за системата за подово отопление

Когато се създава топъл под, във всяка стая се полага отделен отоплителен клон.

Това се дължи на факта, че има ограничения за дължината на един клон, както и лекота на инсталиране.

Разпределението на охлаждащата течност от единичен поток на котела към всеки клон се извършва в специален блок, наречен колектор, или гребен за топъл под.

Със собствените си ръце можете да направите аналог на фабричен колектор, който ще изпълнява функциите си не по-лошо, но за по-малко пари. Какво трябва да купите, как правилно да сглобите и сглобите на практика.

Как да изберем и инсталираме?

Основният фактор е броят на свързаните вериги. Препоръчително е да изберете модел с 1 верига повече. Може би в бъдеще ще е необходимо да се увеличи отоплителната площ, което ще изисква още една връзка. Можете да си купите готови модели с фитинги за свързване на тръби, вградени кранове, термостати.

Колектор-гребен за 3 изхода.

Други опции за избор:

 • Плащане. Напречното сечение на колектора трябва да бъде равно на сумата от площта на входните тръби.
 • Материал. Най-трайните и скъпи са направени от неръждаема стомана. По-често срещаният вариант е месингът. Полипропиленовите продукти са евтини, но са проектирани да работят в отоплителни системи с ниска температура, които са чувствителни към спада на налягането.
 • Производител. Препоръчително е да купувате напълно сглобени модели от производителите Rehau, Kermi, Valliant, Valtec, FIV, Rossini.

Възможно е да сглобите гребена сами. Но тогава трябва правилно да изчислите мощността на циркулационната помпа, зависимостта на дебита на охлаждащата течност от диаметъра на колектора.

Монтажът на гребен за подово отопление започва с избора на място за монтаж. Препоръчва се да се правят линии с приблизително еднаква дължина, като дължината на всяка не трябва да надвишава 60 м. Свободният достъп до разпределителния блок се взема предвид за възможността за проверка, поддръжка или ремонт.

Първо се монтират гребените, след което се свързва смесителният блок. Това трябва да се направи преди изливане на подово отопление, така че да има свободен достъп до тръбите. Свързване на магистрали към тръбите на колектора, проверка на работата на системата. Препоръчва се да се направи тест за налягане; след стартиране на отоплението се проверява липсата на течове. На същия етап се регулира работата на гребена.

Дизайн на двупосочен клапан

В инсталационната схема за подово отопление вентилът е монтиран директно пред гребена. Той е свързан с температурен датчик, който се намира на връщащия колектор на охлаждащата течност. В допълнение, схемата на разпределителната единица включва:

 • циркулационна помпа;
 • балансиращ клапан;
 • възвратен клапан.

Основните моменти за монтаж и настройка на разходомери за системата за подово отопление
Обратният клапан е част от колектора
В началото на процеса на нагряване устройството е в отворено състояние и топлоносителят влиза в колектора. Вентилът остава отворен, докато температурата на водата достигне работната стойност. Веднага щом това се случи, тандемът "сензор + термична глава" ще го затвори и охлаждащата течност ще спре да тече от отоплителния котел.

През този период гребената помпа за подово отопление ще циркулира независимо топла вода през отоплителните кръгове. В този случай охлаждащата течност постепенно ще се охлади и когато температурата му падне под работната температура, клапанът ще се отвори отново.

Правилното смесване на гореща и охладена вода се дължи на балансиращ клапан, който регулира обема на отпадъчния топлоносител.

Предназначение на устройството

Дизайнът на гребена за топли подове напомня на термоколектори, които са монтирани заедно с хидравлична стрелка. Поставете гребена в точката за събиране на краищата на отоплителните тръбопроводи, след като те са положени върху повърхността на пода. Неговата пряка цел е:

 1. Осигуряване на необходимото количество охлаждаща течност за отопляеми помещения. Това се постига чрез регулиране на потока с помощта на специални клапани.
 2. Намаляване на температурата на водата до работни параметри, които не трябва да надвишават + 45 ° C.

Основната част на колектора се състои от две успоредни тръби за директно и обратно подаване на охлаждащата течност.На тях има дюзи, към които са свързани краищата на отоплителните тръбопроводи. При монтажа на гребена за подово отопление двата основни колектора са свързани към съответните тръбопроводи на отоплителната система.

В това видео ще научите за видовете и основните разлики на гребена:

Как работи колекторът

Основните моменти за монтаж и настройка на разходомери за системата за подово отопление

Водните подове се полагат по различни начини, например, бетон или под, но независимо от избраната технология е необходимо да се закупи и инсталира колекционен шкаф.

Забележка Колекторната кутия се препоръчва да се монтира на стената възможно най-близо до средата и най-често на самия под.

В бъдеще в него ще бъдат инсталирани две тръби:

 • захранване, което напуска котела и подава гореща охлаждаща течност към системата;
 • връщаем, който изпълнява абсолютно противоположна роля: служи за събиране на вода, която вече е била изразходвана и е имала време да се охлади. Той се връща обратно в котела и процесът се повтаря отново.

Основните моменти за монтаж и настройка на разходомери за системата за подово отопление

Цикличността на процеса се осигурява от друг вграден компонент на системата - циркулационна помпа. По един или друг начин, по време на работата на топъл под, да речем, по време на ремонтни дейности, системата трябва да бъде изключена. За това всяка от тръбите е снабдена със спирателни клапани. Пластмасова тръба и метален спирателен вентил са свързани помежду си чрез компресионен фитинг. След това към клапана се свързва гребен, монтиращ отдушник за въздух на единия ръб и дренажен клапан на другия. След като сглобите шкафа, преминете директно към инсталацията. И само като имате гребен, монтиран на стената, можете да отрежете тръбите на контура по дължината.

Забележка За да се осигури херметичността на връзката, тръбите се режат стриктно под прав ъгъл.

Как сами да изградите колектор

Можете да си купите готово вземане, като изберете такова, което приблизително да отговаря на нуждите на вашия дом. Но е доста трудно да се постигне точно съвпадение. Ето защо е по-добре да направите гребен за отопление със собствените си ръце. Нека да разберем какво е необходимо за това.

Фаза на планиране

Има редица параметри на отоплителната система на къща, които трябва да знаете, когато изграждате блок.

 • Броят на веригите, през които ще премине нагрятата вода.
 • Броят и техническите характеристики на отоплителното оборудване, включени в схемата.
 • Допълнително оборудване, включено в инсталацията. Това се отнася до манометри, термометри, кранове, резервоари за съхранение, клапани, помпи и др.

Също така е необходимо да се предвиди възможността за увеличаване на натоварването, ако с течение на времето е необходимо да се вграждат елементи, които не са били взети предвид предварително. Това могат да бъдат например слънчеви панели или термопомпа.

Основните моменти за монтаж и настройка на разходомери за системата за подово отопление

Необходимо е предварително да се предвиди не само броят на веригите, работещи в отоплителната система, но и допълнително оборудване, което ще бъде включено в общата схема

Определяне на конструкцията на блока

Дизайнът на бъдещия възел зависи от точката на свързване на всяка от веригите. В крайна сметка има някои нюанси на връзката, които не могат да бъдат пренебрегнати.

 • Котлите (електрически и газови) трябва да бъдат свързани към горната или долната част на гребена.
 • Циркулационната помпа трябва да бъде свързана от края на конструкцията.
 • Елементите за твърдо гориво и котлите за индиректно отопление също трябва да бъдат отрязани от края.
 • Захранващите вериги на отоплителната система са свързани отдолу или отгоре.

За по-голяма яснота е необходимо да се направи чертеж на бъдещия компактен и чист блок. Това ще помогне да се определи количеството и видовете материали, от които се нуждаем. Всички необходими размери, резбови връзки с стъпка на резбата се прилагат към чертежа. Всички контури трябва да бъдат маркирани, за да се ръководят от чертежа при свързване.

Основните моменти за монтаж и настройка на разходомери за системата за подово отопление

Този чертеж показва четирипосочен колектор. Можете да пропуснете чертежа и да се ограничите до скица, но не забравяйте да поставите всички размери, необходими за работа върху него.

Разстоянието между дюзите на двата гребена трябва да бъде между 10 и 20 см. Това са оптимални параметри за обслужване.Разстоянието между питите за подаване и връщане трябва да бъде в същите граници.

Правила за свързване на разпределителния колектор

Инструменти на отоплителния колектор
Изборът на място за местоположението на колектора трябва да се основава на принципа на равноотдалечено разположение на оборудването от него. Ако това изискване се пренебрегне, тогава в по-разширените възли на системата възниква високо налягане, което ще се отрази негативно на този участък. Следователно допустимата разлика в дължините на тръбните участъци от гребена до батериите не трябва да нарушава съотношението 1: 2.

Или, с други думи, дължината на тръбопроводите от първия радиатор до колектора и следващите батерии не може да бъде по-малка от 2 пъти. Ако горните характеристики са надвишени, няма да е възможно да се осигури точната работа на гребена. В случая, когато къщата има много етажи, тогава колекторът е инсталиран на всеки от тях. Съществуват редица методи за позициониране на колектора в отоплителната система: в специално заграждение или директно на стената.

При инсталиране на колектора по стените в тях се правят специализирани ниши. За инсталиране на гребена за отопление се определя място над нивото на пода. По отношение на размерите нишата трябва да съответства на размерите на гребена, като се вземат предвид закрепванията и тръбопроводите на отоплителните тръбопроводи. Зоната, където се намира колекторът, трябва да е суха. Обикновено за тези цели се избира коридор или помощна стая, където разпределителната система няма да пречи на никого.

В случай, че разпределителят е разположен в прохода, препоръчително е да поставите специален метален шкаф с врата и отвори за входа / изхода на тръбопроводите в нишата. Този дизайн, като правило, е завършен със специални крепежни елементи, за да го закрепите сигурно.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни