Цялата истина за помпата за кладенци от серията Grundfos SQ

Две основни характеристики на циркулационната помпа

С дълъг списък на спецификациите на термопомпите има две основни. Това са диаметърът на свързващите тръби и мощността на "ускорителя". Тези две числа се считат за определящи и са посочени в името.

Диаметър на свързващата тръба

Най-важният параметър за инсталиране на помпа, особено при вече инсталирана отоплителна система. Това е цифрова стойност, посочена в милиметри и показваща диаметъра на отоплителните тръби, които могат да бъдат свързани към входящите / изходните тръби.

Моля, обърнете внимание, че за свързване на дюзите на тялото се правят завои с резбовани резби.

Мощност

Мощността в отоплителните системи е способността да се вдига вода до определена височина или главата на помпата.

При етикетирането на помпите Grundfos мощността е посочена в метри, умножена по 10 или атмосфери, умножена по 100. Тоест, Grundfos със способността да вдига вода с 5 метра (напор на 5 метра) ще получи числото 50 или 0,5 атм в етикетирането. (атмосфери).

Пример: Циркулационна помпа Wilo Star 30/2, означава, че диаметърът на свързващите тръби е 30 мм, главата е 2 метра.

В маркировката Wilo мощността е посочена просто в метри.

Пример: UPS 25 40 (130 mm) на Grundfos, означава, че диаметърът на свързващите тръби е 25 mm (1/2 инча), главата е 4 метра. 130 е монтажната дължина на инсталацията.

Оперативни изисквания

За да се избегне преждевременният ремонт на помпите Wilo, трябва да се спазва следното:

 • изключете празен ход (при липса на вода в системата);
 • не блокирайте водния поток, когато помпата е включена;
 • задайте режима на работа в съответствие с минималните и максималните възможности на оборудването;
 • спазвайте препоръките на производителя относно допустимото налягане в системата;
 • не позволявайте нагряване на охлаждащата течност, подходяща за помпата, над 65 ° C;
 • избягвайте дълги престои;
 • използвайте филтри за почистване на водата, циркулираща в системата.

Гамата помпи Vilo
Гамата помпи Vilo
Ако тези правила бъдат спазени, помпата ще издаде равномерен звук и ще поддържа стабилна глава, което е доказателство за нормалната й работа. Повечето помпи работят без ремонт в продължение на 5 години или повече, докато основните елементи са напълно износени, при условие че са спазени всички правила за работа.

Предотвратяване

За да не се изисква ремонт на помпата Vilo, е необходимо да се извършва периодична профилактична поддръжка. Лесна поддръжка на устройството може да се извърши на ръка, без да се прибягва до услугите на специалисти. За да направите това, инспектирайте помпата поне 4 пъти годишно и ако е необходимо, почиствайте помпата. Както показва практиката, почистването е необходимо след 2-3 години работа, в зависимост от качеството на охлаждащата течност и общите условия, при които функционират отоплителните и водоснабдителните системи.

Проверка на водната риза на ротора
Проверка на водната риза на ротора

Когато проверявате оборудването, не забравяйте да обърнете внимание на следните точки:

 • няма течове в ставите;
 • ефективност на заземяването;
 • отсъствие на чужди звуци по време на работа на устройството (клакнене, почукване);
 • липса на вибрации;
 • налягане в системата в съответствие с техническите стандарти;
 • сухо и чисто тяло на устройството.

В повечето модели помпите Wilo са надеждни и не изискват редовен ремонт. Но профилактиката, при условие че гаранционният срок е изтекъл, може да се извърши самостоятелно.

Това ще изисква:

 • гаечен ключ;
 • Филипс отвертка;
 • плоска отвертка;
 • четка за почистване.

Преди да демонтирате помпата, водата се източва от системата или зоната се блокира за сухо изключване на устройството. След това помпата се отстранява и се извършват следните действия:

 1. Ключ за гаечен ключ се използва за развиване на болтовете (4-6 броя), свързващи корпуса на електродвигателя и черупката на помпената част.
 2. Отстраняването на черупката ще отвори достъп до дренажните отвори и работното колело ще остане върху ротора на двигателя.
 3. Тесен плосък винтоверт избутва кожуха, разделящ отделението на двигателя и работното колело, в резултат на което валът на ротора и работното колело ще излязат от стъклото на статора.

  Демонтаж на циркулационната помпа
  Демонтаж на циркулационната помпа

След приключване на тези стъпки основното разглобяване завършва и вътрешните повърхности на корпуса, работното колело и ротора се почистват от котлен камък или замърсявания.

Повърхностите се почистват с твърда полимерна четка с малко количество почистващ агент, съдържащ солна киселина.

В случай на силна (заседнала) мръсотия е допустимо да се използва нулева шкурка.

Основните неизправности на помпите Wilo са износването на аксиалните лагери. Ако се установи такъв фактор, е трудно да ги замените със собствените си ръце, така че е по-добре да се свържете със сервизен център.

Всички уплътнения и уплътнения се проверяват за пукнатини или скъсвания преди повторното сглобяване. Но тъй като помпата вече е разглобена, препоръчително е да ги замените с нови.

Какво е BP / BP връзка

Отделящата се връзка BP / BP на отоплителната система е набор от адаптери, който ви позволява да свържете тръбата към тялото на помпата.

 • BP / BP означава гайка / гайка;
 • BP / HP означава гайка / резба.

BP / BP адаптери се използват за свързване на циркулационни помпи. Ето пример: Снимка на адаптер за свързване на BP / BP помпа (1 1/2 ″ - 1 ″). Това означава, че гайката за помпата е с диаметър 32 мм и половина инча, а гайката за свързване на тръбата е 25 инча.

На табелката с данни на помпата и в нейното описание често се посочва диаметърът G, това е диаметърът на съединителната гайка за помпата. Продават се помпи, които включват адаптери за свързване.

Забележка: Резбовото свързване на циркулационни помпи е типично за битови помпи с ниска мощност. По-мощните помпи са свързани чрез фланцови връзки.

Методи за свързване

Електрическа връзка с щепсел и контакт... Този метод включва инсталиране на електрически контакт в непосредствена близост до мястото, където е инсталирана циркулационната помпа. Понякога те могат да се доставят с включен свързан кабел и щепсел, както е на снимката:

Как да свържете wilo циркулационна помпа

В този случай можете просто да включите устройството в електрическата мрежа, като използвате контакт, разположен в обсега на кабела. Просто трябва да се уверите, че в контакта има трети контакт за заземяване.

При липса на кабел с щепсел те трябва да бъдат закупени допълнително или премахнати от неизползван електрически уред. Обърнете внимание на напречното сечение на проводниците на кабела. Трябва да е между 1,5 mm 2 и 2,5 mm 2. Проводниците трябва да са медни, за да устоят на множество завои. Кабел с щепсел за свързване на електрически уреди към мрежата е показан на снимката по-долу:

Как да свържете wilo циркулационна помпа

Преди да свържете циркулационната помпа, трябва да разберете кой от трите проводника на кабела е свързан към заземяващия щифт на щепсела. Това може да се направи с омметър, като същевременно се проверява целостта на останалите проводници.

Отворете капака на клемната кутия. В кутията има три терминала, предназначени за свързване на устройството към мрежата, с обозначението, както е на снимката:

Как да свържете wilo циркулационна помпа

Развиваме скобата на кабелната кутия (на първата снимка това е пластмасова гайка, в която се вкарва кабелът), поставяме я на нашия кабел, поставяме кабела в кутията. Ако вътре в кутията има кабелна скоба, прекарайте кабела през нея. Свързваме краищата на проводниците на кабела, предварително отстранени от изолация, с клемите.

Трябва да свържете проводниците, свързани към щепселите, към клемите L и N (не се страхувайте да ги смесвате, това не е критично), към терминала PE трябва да свържете проводника на заземяващия контакт на щепсела (но тук не можете да сбъркате). Инструкциите, предоставени с продукта, забраняват използването му без защитно заземяване. След това затегнете скобата (ако е налична), затегнете здраво кабелната скоба и затворете капака на клемната кутия. Помпата е готова за свързване към електрическата мрежа.

Фиксирана връзка. Диаграмата за свързване на циркулационната помпа към електрическата мрежа със заземяване е предоставена по-долу:

Как да свържете wilo циркулационна помпа

Изискванията за напречното сечение на проводниците са същите като в предишната версия. С тази инсталация кабелът може да се използва както гъвкав, така и негъвкав, меден, VVG или алуминиев, AVVG. Ако кабелът не е гъвкав, инсталацията трябва да осигури неговата стабилност. За това кабелът е закрепен със скоби по целия маршрут.

В тази версия се използва устройство за остатъчен ток (диференциален прекъсвач). Вместо това можете да използвате конвенционален еднополюсен прекъсвач, преминавайки през него само фазовия проводник. Ако машината е инсталирана в панел, където има PE шина, тогава кабелът от помпата към машината трябва да е трижилен. При липса на такава шина PE терминалът трябва да бъде свързан към заземяващото устройство. Тази връзка може да се осъществи с отделен проводник.

Отделно бих искал да разгледам такава възможност за инсталиране като свързване на помпа към UPS. Той е най-предпочитан и гарантира независимостта на отоплителната система от прекъсвания на тока. Схемата на свързване на циркулационната помпа към непрекъсваемото захранване е представена по-долу:

Как да свържете wilo циркулационна помпа

Номиналната мощност на UPS трябва да бъде избрана въз основа на мощността на двигателя на помпата. Капацитетът на акумулаторната батерия се определя от очакваното време за автономно захранване на циркулационната помпа, т.е. времето, когато електрическата мрежа е изключена. За това как да изберем UPS за бойлер говорихме в отделна статия. Изискванията за напречното сечение на кабела, както и за наличието на защитно заземяване, важат за всички опции за свързване.

И накрая, препоръчваме да гледате видео инструкциите за свързване на различни модели помпи към електрическата мрежа:

Затова разгледахме как циркулационната помпа е свързана правилно към електрическата мрежа. Диаграмата и видео примерите помогнаха да се консолидират материалите и ясно да се видят нюансите на инсталацията!

Ще бъде полезно да прочетете:

Циркулационните помпи се инсталират в отоплителни системи с принудителна или естествена циркулация. Те са необходими за увеличаване на топлопреминаването и за да може да се регулира температурата в помещението. Инсталирането на циркулационна помпа не е най-трудната задача; ако имате минимум умения, можете да го направите сами, със собствените си ръце.

Обозначения на циркулационни помпи на Grundfos

Обяснение на марката (Тип) на помпата grundfos:

 • НАГОРЕ - циркулиращо;
 • S - има превключване на мощността (скоростта);
 • D - сдвоени;
 • 30 - диаметър (mm dn) на смукателната разклонителна тръба и напорната разклонителна тръба;
 • 60 - макс. глава (метри × 10);
 • F - свързване на тръби през фланец (буквата отсъства за резба);
 • N - материал на корпуса (корпус от чугун - без букви, буква N - корпус от неръждаема стомана);
 • B - бронзово тяло;
 • A - кутията има изход за въздух;
 • K - калъф за работа с антифриз (специална версия).

Видове и предимства на помпите за кладенци

Концернът Grundfos (Дания) произвежда помпено оборудване за битови и индустриални водоснабдителни системи. Помпите на тази компания се използват широко в различни области на управление - в летни вили за напояване на плантации, повишаване на налягането в захранващите тръбопроводи, за създаване на ефективни пожарогасителни системи в обществени и промишлени сгради.

Основните групи произведено оборудване:

 • потопяеми системи (SP);
 • циркулиращ (UP);
 • центробежен (CR).

Потопяемата сондажна помпа е в състояние да осигури непрекъсната доставка на вода до къщата от подземни източници с дълбочина 8-300 m.Повърхностните инсталации са проектирани да обслужват кладенци до 10 m.

Помпени кладенци

Добре изпомпвайте Grubdfos.

Цялото помпено оборудване на Grundfos е оборудвано с оборудване за проследяване, позволяващи в автоматичен режим стартиране и спиране на помпени устройства, както и поддържане на постоянно налягане във водоснабдителната система.

Ползи:

 • благоприятно съотношение цена-качество;
 • лекота на поддръжка;
 • висока степен на енергийна ефективност;
 • максимална ефективност на оборудването;
 • трайност;
 • техническа поддръжка на производителя;
 • повишена хидравлична производителност;
 • лагерите са предназначени да предпазват частите от абразивно износване.
Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни