Бърз начин за загряване на почвата във вашето градинско легло за топлолюбиви зеленчуци

Оформяне на топли легла в оранжерията: видове отопление

Слънчевата топлина затопля леглата само до началото на май, в някои региони и към края. Изкуствено нагрятата почва е подходяща за засаждане на растения още през март, докато кореновите издънки са в удобни условия, което допринася за тяхното укрепване и растеж на растенията. Освен това топлината, генерирана от земята, помага да се загрее въздухът в оранжерията.

Преди да направите топли легла в оранжерията, струва си да проучите препоръките на професионалистите.

Предимства на топлите легла:

 • Ранно засаждане и достигане на максимален добив през първите летни месеци;
 • Постигане на добър резултат дори на относително плодородна почва;
 • Намаляване на необходимостта от хранене на растенията;
 • Увеличен период на плододаване;
 • Намаляване на консумацията на вода по време на напояване;
 • Борба с плевелите.

Подготовката на топло легло в оранжерия се извършва през есента или началото на пролетта. Има няколко опции за отопление на градината: електрически кабел, водопроводи, биологичен компост. Когато се използва кабел, той се полага предварително под почвата и се загрява с помощта на електричество. Тези конструкции са високоефективни, но скъпи за поддръжка.

Водното отопление се използва с използването на специални тръби от полимерен материал, които се полагат под земята.

Топлата вода тече през тръбите, които могат да затоплят земята. За биологични лехи се използват растителни остатъци и оборски тор от животновъдни дейности. Процесът на разпад се превръща в нагревателен елемент, в резултат на което температурата на почвата се повишава. Това е най-икономичният начин за отопление на вашите легла. Всеки метод има своите плюсове и минуси. Градинарят избира най-подходящия вариант въз основа на собствените си възгледи за отглеждането на растения.

Химичен и биологичен метод на нагряване

Най-доброто отопление на почвата в оранжерията е използването на биологични или химически активни вещества в почвата. Това е един от най-старите начини за отопление на земята. На практика се реализира чрез обикновен разпад. В процеса на гниене на оборския тор за кратък период (около 7 дни), последният се загрява до почти 60ºC и поддържа този температурен параметър в продължение на почти 4 месеца.

Най-доброто отопление на почвата в оранжерията е използването на биологични или химически активни вещества в почвата

Можете също да използвате слама заедно с органични торове. За целта поставете нарязаната слама на слой (слоят трябва да е с дълбочина най-малко 7 см, а дължината на сламените фракции да бъде не повече от 4 см). След това сламата се поръсва с амониев нитрат и суперфосфат (пропорциите са дадени от производителя на минерални торове), след което отметката трябва да се полива с гореща вода, поръсена с пръст.

Вместо животински изпражнения можете да използвате и хумус от растителен произход. Изготвя се, както следва:

 • трева се поставя в контейнер, който се изсипва с азотни торове (или урина);
 • след това се покрива с капак, който трябва да притиска плътно съдържанието на контейнера;
 • след това сместа се оставя да се влива около 2 седмици.

Съвременната химическа индустрия е разработила и специални вещества, които могат да затоплят земята. Те често се основават на вар и азот, но има и други възможности.

Този метод има спорен недостатък - в оранжерията ще има мирис на хумус или тор, което е неприятно за човешкото възприятие, но концентрацията на вещества от реакцията на хумус във въздуха има положителен ефект върху растенията, като ги насища с минерали и полезни вещества.

Този метод има спорен недостатък - в оранжерията ще има миризма на хумус или оборски тор, което е неприятно за човешкото възприятие.

Отоплението на оранжерията по този начин е съвсем просто и относително евтино.

Загряване на земята в оранжерия с помощта на електрически кабел

Кабелното отопление на оранжерийните лехи ви позволява да поддържате температурата на почвата възможно най-точно, което прави възможно ефективното отглеждане на растения.

Сред предимствата на електрически кабел за отопление на земята в оранжерия, заслужава да се отбележи ефективност и дълъг експлоатационен живот.

Основните предимства на електрическата отоплителна система са:

 • Способността да отглеждате всякакви, дори екзотични култури;
 • Повишена производителност;
 • Възможност за регулиране на температурата на почвата;
 • Лесно инсталиране на кабелната система;
 • Дълъг експлоатационен живот.

За да подредите лехите, е необходимо да премахнете до 40 см от горната почва. След това поставете материала за топлоизолация, така че енергията да не отива в долните слоеве на земята. Пригответе 5 см възглавница с пресят пясък, разсипете с вода и натъпчете.

За да предпазите кабела от различни гризачи, трябва да инсталирате специална мрежа над пясъка.

След това поставете електрическия кабел върху мрежата със змия. Разстоянието на полагане между лентата трябва да бъде не повече от 20 см. С помощта на специални скоби закрепете жицата към мрежата, напълнете я с пясък и я натъпчете, създавайки друга възглавница. Освен това, за да се избегнат механични повреди на кабела по време на изкопни работи, поставете друга мрежа и покрийте цялата конструкция със земя. Благодарение на такова устройство, растенията могат да се отглеждат в оранжерии, независимо от метеорологичните условия, като се използва допълнително осветление през есента и зимата. В замяна семейството ще получи пресни зеленчуци по всяко време на годината.

Проста оранжерия със собствени ръце със загрята почва

Леглата с водно отопление също имат редица предимства. Първо, кондензът, който се образува върху тръбите, допълнително овлажнява почвата. Този дизайн осигурява равномерно нагряване на въздуха в стаята. За да затоплите оранжерията, ще ви е необходим газов или електрически котел, можете да използвате и малка тухлена или метална печка с дърва.

Всички необходими материали за отопление на земята в оранжерията се продават в строителен или специализиран магазин.

За него трябва да закупите тръба за изпускане на дим. Изборът се извършва в съответствие с конфигурацията на нагревателя.

За да инсталирате пещ или котел, е необходимо да подготвите основа, за тухлена конструкция - бетонна. Металният котел може да се постави върху лист, направен от смес от азбест и цимент. Освен това конструкциите осигуряват стабилност и закрепват комина, като херметично уплътняват точките на свързване.

Топлоизолация на легла с тръби, необходима работа:

 • Отстранете почвата с дебелина 35-40 мм;
 • В долната част на получения изкоп е изложен материал за топлоизолация, обикновено се използва пяна;
 • Тръбите за вода се поставят отгоре и се свързват към отоплителната система;
 • Върху тръбите се полага плодородна почва.

Този метод на нагряване се счита за оптимален, но е необходимо да се гарантира, че температурата на водата в тръбите не надвишава 45 ° C, в противен случай можете да изгорите корените на растенията.

Топло легло в оранжерия от поликарбонат: биологичен метод

Биологичният метод за отопление на леглата е направен с помощта на естествено биогориво, положено в подпочвата. Като пълнител се използват растителни остатъци, дървени стърготини и оборски тор, който се пролива с вода за процеса на гниене. Такива легла са най-икономичният дизайн.

Отопляемите легла ви позволяват да отглеждате култури дори през зимата

Топлите легла, задвижвани от естествено гориво, обикновено се разделят според вида на конструкцията:

 • Погребан, когато се премахне плодородна почва, се изважда изкоп, компост се полага и се пълни отгоре с пръст, така че да е на нивото на общата маса на земята;
 • Повдигнати легла, горният слой земя се отстранява от повърхността и се поставя в специални дървени кутии, които служат като защита срещу разпадане и извличане на земята по време на работа;
 • Хълмисто легло, поставено без кутия в горната част на основната платформа;
 • Комбиниран вариант, когато долните слоеве с органични вещества са положени на нивото на земята, а плодородният почвен слой е фиксиран с кутия.

За да се направи изграждането на комбиниран топъл хребет, е необходимо да се маркират места за бъдещи насаждения. След това внимателно отстранете слоя копка, оставяйки плодородната почва настрана.След това трябва да изкопаете изкоп с дълбочина до 60 см. За да го предпазите от замръзване, на дъното на изкопа се поставя пяна пластмаса или затворен пластмасов контейнер. След това започва първият слой органична материя, състоящ се от големи клони, дървени клинчета, големи предмети от растения.

Този слой ще играе дренажна роля. След това се полага хартиена подложка, състояща се от отпадъчна хартия.

След това идва слой от по-фини органични вещества, хранителни отпадъци, дървесни листа, малки стъбла трева. След това попълваме готовия компост или полуизгнил оборски тор, за да започнем процеса на гниене. Инсталираме предварително подготвена кутия, в която ще изсипем плодородна почва. Всеки нанесен слой трябва да се пролее добре с вода. Покриваме последния слой с плодородна почва. Органичната почва е идеална за засаждане на домати, тикви и краставици. Процесът на гниене е в състояние да затопли земята в продължение на 2 месеца.

Как да загреем почвата в оранжерията

Съдейки по прегледите на практикуващите, всеки, който иска да направи топъл под в оранжерия, има само един изход: воден под. Той е най-икономичен. Начинът на организирането му може да бъде различен. Някой поставя отделен котел, който обслужва само заровени в земята тръби, някой ги снабдява с вода от „връщането“ на радиаторното отопление.

Тръбите за отопление на водата се полагат както в земята, така и в палети. И двете опции се използват и работят добре. Единствената разлика е, че отнема повече време за загряване на почвата, отколкото за загряване на почвата в палети. Това е разбираемо: масата е различна. Във всеки случай плътните тръби са заровени в земята без връзки и фитинги. Така че няма да има течове. Броят на контурите за подово отопление на легло зависи от топлолюбивата култура. Краставиците, например, като топла почва, доматите могат да бъдат по-хладни. Най-често една верига (подаване и връщане) на топлия под отива към едно легло.

Една от опциите за свързване на топъл воден под: първо, охлаждащата течност отива към регистрите или радиаторите, разположени около периметъра на оранжерията, а след това към контурите на топъл под. В тази схема се използват два котла и има две допълнителни вериги

Една от опциите за свързване на топъл воден под: първо, охлаждащата течност отива към регистрите или радиаторите, разположени около периметъра на оранжерията, а след това към контурите на топъл под. В тази схема се използват два котла и има две допълнителни вериги

За да се запази топлината, препоръчително е да се разстила изолон или фолио в самото дъно. След това, след достигане на работната температура, разходът на гориво за поддържането му ще бъде малък. И като цяло, колкото по-малко топлина си отива, толкова по-добре. Ето защо, ако планирате да отглеждате нещо на земята, препоръчително е да направите топлоспестяващ слой. Необходимо е да се премахне почвата до определена дълбочина и да се запълни (или да се положи) слой от някакъв вид топлоизолационен материал. Оптимално - полистиролова пяна с достатъчна дебелина. Вече поставете "Изолон" или подобен материал върху топлоизолатора, а след това и топъл под.

Тук като топлоизолатор се използва слой експандирана глина. Но за по-голяма ефективност беше необходимо да се постави по-метализиран филм или фолио

Тук като топлоизолатор се използва слой експандирана глина. Но за по-голяма ефективност беше необходимо да се постави по-метализиран филм или фолио

Дълбочината на полагане на тръби зависи, първо, от отглежданите култури и второ, от желанията на собственика. Някой смята, че е оптимално да се постави дълбоко 40-50 см, докато някой го зарови само 20 см. И двата варианта работят. Инерцията на системата се променя. При дълбоко полагане е необходимо почвата да се затопля дълго и упорито, за да се достигне нормална температура (две седмици или дори повече). Но тогава можете да изключите подовото отопление в оранжерията за през нощта (или обратно - за деня): голямата топлинна инерция няма да позволи на растенията да замръзнат. При плитка настройка не можете да си позволите това, но връщането към нормалната температура е по-бързо за 6-10 дни. В този случай трябва внимателно да контролирате температурите: можете да изгорите кореновата система и също така трябва да внимавате, когато работите в земята.

Вторият вариант по отношение на икономичност и ефективност: въздушно отопление на почвата. Азбестовите тръби са заровени в земята, към тях се подава нагрят въздух с помощта на вентилатори на въздуховодната система.Системата не е много ефективна поради ниския топлинен капацитет на въздуха. Но е възможно да се увеличи скоростта на потока, като се използват повече мощни вентилатори.

Дълбочината на полагане на тръби може да бъде различна - от 50-70 см до 20-30 см

Дълбочината на полагане на тръби може да бъде различна - от 50-70 см до 20-30 см

Как да загреем въздуха в този случай? Един от конвекторите. Най-ефективното от твърдото гориво е Buleryan. Около него можете да направите специална кутия, която ще събира нагрятия въздух и от тази кутия разредете въздуховодите към тръби, заровени в земята. Тази система е нежна и удобна за корените на растенията.

След като сте направили такава камера за събиране на топъл въздух, тогава можете

След като сте направили такава камера за събиране на топъл въздух, можете след това да я "забиете" в тръби, под леглата

Електрическо подово отопление в оранжерия може да се инсталира само в един случай: ако има много пари и трифазен трансформатор. При правна връзка производствените разходи (всякакви) ще бъдат по-високи от пазарната цена. Следователно няма нито един преглед за използването на този метод за нагряване на почвата в оранжерия. Те просто не го използват.

Как да загреем земята в оранжерия през пролетта

Имайки оранжерия от поликарбонат, искам да започна да сея растения в началото на пролетта. За да направите това, е необходимо да загреете почвата и въздуха в оранжерията.

За да загреете оранжерията през пролетта, можете да използвате топъл воден под.

Има различни начини за повишаване на температурата на почвата:

 • Електрическо отопление по въздух, прост и достъпен метод, трябва да закупите нагревател-вентилатор и да го свържете към електричество;
 • Електрическо отопление на леглата с кабел, лесна за инсталиране система, която ви позволява да загреете почвата до необходимата температура и да я поддържате в това състояние;
 • Инфрачервеният метод, използващ специални лампи, характеристика на тази опция е способността да се отопляват само растения, без да се повишава температурата на въздуха в оранжерията;
 • Водните тръби служат като отличен нагревателен елемент за земята, леглата и рафтовете, като същевременно овлажняват почвата с кондензат.

Технически възможности за изпълнение на отоплението

Всъщност техническите опции за отопление на почвата се свеждат до подреждането на „топли подове“ (както водни, така и електрически) или инсталиране на нагревателни елементи в оранжерията. Последният вариант е по-малко ефективен, тъй като в този случай само повърхността на почвата се загрява.

Най-ефективното използване на вградени топлинни генериращи елементи

Най-ефективното използване на вградени топлинни генериращи елементи. Това ще изисква изграждането на капитална оранжерия с фундамент. След това върху основата се поставят нагревателни елементи, подобни на подреждането на "топли подове". След това те се изсипват с бетон (така че бетонният слой да е на около 2-3 мм над нивото на кабела или тръбата), след което се излива почва. Слоят на нагрятата почва обаче не трябва да бъде повече от половин метър - в този случай ефективността на отоплението намалява и потреблението на енергия се увеличава.

Примери за топли легла в оранжерия (снимка)

 • Автор: админ
 • Печат

Оценете статията:

 1. 5
 2. 4
 3. 3
 4. 2
 5. 1

(2 гласа, средно: 5 от 5)

Споделете с приятелите си!

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни