Полипропиленовите тръби с какъв диаметър се използват най-добре за отопление?


Пластмасовите изделия отдавна са влезли в живота ни, успешно замествайки металните. Днес полипропиленовите тръби за отопление са широко използвани, чиито технически характеристики позволиха да се улесни работата по подреждането на отоплителните системи. Дори непрофесионалист ще може да направи инсталацията си сам.

Характеристики на полипропиленовите тръби

Основната характеристика на полипропилена се счита за устойчивост на високи температури, а допълнителната армировка е предназначена да го предпази от разширяване при нагряване. Поради специалната твърдост на материала, тръбите имат идеално гладка повърхност, което влияе положително на тяхната висока устойчивост на корозия и външни фактори.

Използвайки полипропиленови тръби за отопление, като се вземат предвид характеристиките на материала и размера, те извършват не само инсталирането на вътрешни мрежи, но и основните.

пропиленови тръби за отоплителни характеристики

Ползи

Популярността на полипропиленовите тръби се дължи на следните предимства:

 • издържат на налягане над 10 бара;
 • естетичен външен вид;
 • не корозирайте, не електрифицирайте;
 • гладката вътрешна повърхност елиминира утаяването на мръсотията;
 • атрактивна цена;
 • химическата чистота на материала позволява да се използва в хранителната промишленост;
 • лекота на транспортиране, транспортирането е възможно в заливи.

недостатъци

Недостатъци на полипропилена:

 • не толерира директно излагане на ултравиолетово лъчение, под въздействието на което то бързо се срутва, се изисква допълнителна защита;
 • започва да се топи при високи температури;
 • инсталирането изисква специална машина за заваряване;
 • трудност при ремонтни дейности и поддръжка.

диаметър на полипропиленови тръби за отопление на частна къща

Изгледи

Тръбите се произвеждат за различни приложения, например, твърди полипропиленови продукти с малък вътрешен диаметър успешно се използват за подово отопление, а материалите с допълнителна армировка се показват перфектно при полагане на отоплителен кръг.

Фибростъкло

Полипропиленът, подсилен със стъклени влакна, се произвежда чрез съекструдиране, където влакното е вградено между два слоя нанесена пластмаса.

Характеристики на продуктите с фибростъкло:

 • по-малко податливи на разтягане при нагряване;
 • поддържайте добре формата си;
 • издържат на промени в налягането в мрежата;
 • не се разслояват по време на работа;
 • считан за най-трайния от всички сортове;
 • по време на монтажа те не изискват допълнително почистване на местата за запояване.

пропиленови тръби за отоплителни характеристики

С алуминий

Материалите с алуминиев слой издържат добре на температурните колебания, имат минимално топлинно разширение и практически не губят първоначалната си форма при високи температури, което е безспорно предимство.

Характеристика на подсилените продукти по време на монтажа е правилното почистване на фугите с фитингите. Ако се откажете от тази процедура, тогава отоплителната система бързо ще се провали и ще трябва да повторите всичко по време на работа.

По-добре

Плътна пластмаса

Изделията от плътна пластмаса са добри за подово отопление и за използване при скрито окабеляване. Бетонната основа служи като отличен подсилващ материал, предпазващ тръбопровода от външни влияния, спомагайки за намаляване на топлинното разширение. Лесното инсталиране и надеждността на запояване ви позволяват да забравите за проблема с изтичането на фуги за целия експлоатационен живот.

Положителните аспекти на използването на тръби включват:

 • гъвкавост;
 • дължина, достигаща 200 метра;
 • специална молекулярна памет, която помага да се върне първоначалната си форма по време на охлаждане.

диаметър на полипропиленови тръби за отопление на частна къща

Подсилена пластмаса

Отоплителната система, изработена от металопластмаса, се използва изгодно в къщи, където температурните колебания на охлаждащата течност надвишават 90 ° C. Тръбите не увисват при високи температури, запазвайки първоначалния си вид. Слабото място в системата са свързващите фитинги, които могат да изтекат, когато охлаждащата течност се охлади и поради това изискват постоянна допълнителна поддръжка.

Не се препоръчва използването на този материал за скрито окабеляващо устройство, например за подово отопление и устройство за всмукване на вода без достъп до точките за свързване.

полипропиленови тръби за отоплителни спецификации

Защо трябва да изберете правилния диаметър на отоплителните тръби

Какъв е най-добрият диаметър на тръбата за отопление на частна къща
Най-простата система за индивидуално отопление у дома се състои от: котел, отоплителни радиатори, разширителен резервоар и тръбопроводи, свързващи всички тези елементи. И ако има относително прости формули за изчисление на котела, резервоара и радиаторите, според които се извършва изборът на параметри, тогава по отношение на тръбите е необходимо сериозно да започнете да изучавате топлотехниката.
Факт е, че как ще работи отоплението зависи от правилно избрания размер на тръбата. И в същото време сградата ще бъде снабдена с топлина през отоплителния сезон. Ако изчисленията са правилни, оборудването ще работи балансирано. Вътрешната температура ще бъде стабилна дори и в най-студените дни, а консумацията на енергия ще бъде ниска. Друг е въпросът, ако диаметърът на тръбите е по-малък от необходимия - сградата няма да се загрее добре. Съответно отоплителният котел ще работи в критичен режим за постигане на нормална температура.

Когато диаметърът на основните тръби е по-голям от необходимото, това ще създаде проблеми от различно естество. Увеличеният обем на тръбите се запълва с охлаждаща течност, чийто обем е по-голям от изчисления. И това означава, че топлинните загуби по време на транспортирането му до батериите ще бъдат значителни. В този случай разходът на гориво ще се увеличи значително. Следователно това изобщо няма да означава повишаване на температурата в къщата.

Спецификации

Производството на полипропиленови тръби (PP) се регулира от стандартите GOST 21553 и GOST 15139.

Устойчив на натиск

В отоплителните системи не винаги е възможно да се поддържа постоянно налягане, неговите показатели могат да варират в зависимост от температурния режим и производителността на колектора. Следователно, когато се използва PP в отоплителния кръг, е необходимо да се вземе предвид границата на вътрешния диаметър на тръбата, което ще има положителен ефект при промяна на налягането и ще спаси системата от разкъсвания.

Обръщайки внимание на маркировката, можете лесно да изберете необходимия отвор, като вземете предвид запаса. Така че, с изчислен диаметър 20 mm, се избира колектор с диаметър на отвора 25 mm, където се взема предвид границата на разширение, когато налягането в системата се промени. Буквите PN и две цифри на маркировката показват налягането, за което са предназначени използваните материали.

По-добре

Спецификации

Полипропиленовите тръби, подсилени със стъклени влакна или алуминий, могат да имат неограничен диаметър, който обикновено е 16-63 мм, и това не е ограничението.

Монтаж на полипропиленови тръби за водоснабдяване, фото и видео

Моля, обърнете внимание: един от основните технически аспекти се основава на температурната устойчивост на продукта. Максимално допустимата температурна граница за полипропиленови тръби е 95 градуса по Целзий. В този случай температурата може да се повиши за кратко до 110 градуса по Целзий. Тези показатели правят продукта идеален за отоплителни системи (в случай на отоплителна течност).

Полипропиленовите фитинги позволяват тръбите да се държат заедно, без загуба на топлина и здравина.

Работното налягане на подсиления полипропилен е 10, 16, 20 атмосфери (в зависимост от типа).

Монтаж
Полипропиленови фитинги за тръби

Какво да търсите при избора

За отоплителна верига с нестабилни входни параметри е по-правилно да се използват подсилени материали.

Обърнете внимание на следните характеристики:

 • налягане;
 • дебелина на стената;
 • армировка;
 • температурен режим;
 • диаметър на отвора.

Видове тръби според максимално допустимата стойност на налягането

За правилния подбор те се ръководят от стандартния TU 2248-010-33137731-2012:

 1. PN 10 са проектирани за налягане от 10 бара при температура на отоплителната среда не по-висока от 40 ° C.
 2. PN 16 - 16 бара при температура на водата от 60 ° C и при значителни промени в температурата, производителността рязко намалява.
 3. PN 20 - 20 бара, предназначени за температури до 80 ° C и препоръчителни за захранване с топла вода.
 4. PN 25 - 25 бара - това са само подсилени продукти с температурен режим не по-голям от 95 ° C, подходящи за отоплителни системи в частни къщи.

полипропиленови тръби за отоплителни спецификации

Цени за полипропиленови тръби от клас PN10

Полипропиленови тръби PN 10

Устойчив на високи температури

При маркиране на тръби производителят посочва температурния режим, за който са проектирани продуктите. Така че, за подсилен този параметър е равен на - 90-95 ° С, за обикновен полипропилен - 60 ° С.

Ръждата е изключена

Основната положителна характеристика на полипропилена е устойчивостта на корозия. Дори и с най-нискокачествената охлаждаща течност, колекторите не са обрасли с мръсотия. Поради идеално гладките стени се изключва реакция, която насърчава разрушаването на материала. В същото време не трябва да се забравя за радиаторите, които е препоръчително да се изплакват от натрупаните замърсявания преди зимна експлоатация.

диаметър на полипропиленови тръби за отопление на частна къща

Нисък коефициент на топлопроводимост

Пластмасата има лоша топлопроводимост, така че този факт се взема предвид при инсталирането на отопление. Същият температурен режим на охлаждащата течност и стената има положителен ефект върху отсъствието на кондензат на повърхността на веригата, което доведе до използването му за монтаж на топли подове. Изчисляването на мощността на отоплителната система се извършва изключително за радиатори.

Дълъг експлоатационен живот

Производителите са надарили пластмасата с характеристики, които й позволяват да запази първоначалните си качества за дълго време, разбира се, при спазване на оперативните правила. Гаранционният срок е над 25 години.

Какви PPR тръби са подходящи за отопление

Полипропиленовите тръби започнаха да се използват за отоплителни системи сравнително наскоро. Преди това мястото им беше заето от солидни стоманени тръби. Такива конструкции бяха свързани чрез заваряване, бяха трайни, но трудни за инсталиране и скъпи за производство.

Полипропиленовите тръби са претърпели редица важни метаморфози в своята кратка история. Сам по себе си полипропиленът няма топлоустойчивостта, която компаниите, които го разработват, трябва да получат. Ето защо първите системи за пренос на топлина с такива тръби бързо се разрушиха и започнаха да се отнасят скептично към самия материал.

В момента полипропиленовите тръби са значително подобрени. Има различни модели, които се използват за подаване на студена и топла вода, отопление и отводняване. Когато извършвате ремонти, е важно да изберете тръби, които са предназначени за специфични цели, в противен случай конструкцията няма да бъде изправна.

обхват на приложение, обхват на прилагане

Важно е! В момента има много компании, които произвеждат и продават тръби за отоплителни системи. Препоръчително е да купувате тръби заедно с всички компоненти от официални доставчици в специализирани магазини, тъй като има много фалшификати с ниско качество.

Разновидности на PPR тръби

Полипропиленовите тръби се използват в различни области, но не всички са подходящи за отопление. В търсене на евтини материали може да не купите вида тръби, които могат да издържат на гореща вода под налягане. Важно е да можете да различавате един тип тръби от други.

Класификацията на полипропиленовите тръби е следната:

 • PP-H. Това е първото поколение полипропиленови тръби. Този модел притежава всички свойства на основния материал. PP-N са херметически затворени и устойчиви на високо налягане, освен това не влизат в химични реакции. Разтопяването на такава тръба обаче може да започне вече при температура 50 ͒С. Такива тръби се използват в системата за студено водоснабдяване, вентилация и за промишлени цели;
 • PP-B. При производството на този тип формулата на материала е леко променена. Тръбите се оказаха по-здрави и издръжливи, но температурните колебания все още не издържаха. Такива тръби имат предимствата на предишното поколение и освен това по-добре понасят излагането на горещи температури. Те обаче са неподходящи за отоплителна система и дори за водоснабдяване с топла вода. Такива тръби често се използват при изграждането на канализация;
 • PP-R. При производството на тези тръби в допълнение към полипропилена се използва етилен. Това им позволява да издържат на високи температурни натоварвания. В допълнение, такива тръби обикновено са подсилени, което им позволява да издържат на температури над 100 ° C. Подсилените PP-R тръби са най-подходящият вариант за отоплителна система.

Препоръчваме ви да се запознаете с: Срок на експлоатация и възможности на полипропиленовите тръби

сортове

Подсилени тръби

Подсилването е процес на покриване на тръба с материал, който по здравина или други свойства надминава основния материал на конструкцията. При полипропиленовите тръби под армировка се разбира покритие на тръбата с метал, което задържа топлината и предотвратява деформацията на тръбата под въздействието на високи температури. Подсилването може да бъде два вида:

 • Алуминий. В този случай повърхността на тръбата е покрита с алуминиево фолио. Понякога това фолио е вградено между слоевете полипропилен. Алуминият не позволява на PPR да се разширява и променя формата си. Такива тръби обаче имат един съществен недостатък - те могат да се разслоят. Деламинацията възниква, когато тръбата е направена от некачествени материали или не е скачена правилно с друга тръба;
 • Фибростъкло. Такова покритие изглежда тъкано между слоевете от полипропилен. Това прави процеса на разслояване невъзможен. Такива тръби са интегрални и не се влошават, ако са неправилно инсталирани или използвани. Животът на PPR с покритие от фибростъкло е по-дълъг, но такива тръби са по-скъпи.

мнения

Технически характеристики на тръбите за отопление

Характеристиките на тръбите се основават на устойчивостта на различни фактори, които действат по време на работа. Когато избирате тръби за отоплителна система, трябва да обърнете внимание на следните параметри:

 • Устойчив на високо налягане. Подсилените полипропиленови тръби са в състояние да издържат на налягане в системата от около 6 атм. при температура 70 ͒С. Колкото по-висока е температурата, толкова по-ниско е съпротивлението на налягане. В отоплителната система топлата вода не се подава под максимално налягане;
 • Устойчивост на температурни влияния. Подсилените полипропиленови тръби започват да се топят при температура от 120 ° C. В отоплителната мрежа температурата рядко надвишава 70 - 75 ͒С, което създава резерв от топлинен капацитет в системата. PPR студовете издържат по-лошо от топлината;
 • Устойчив на корозия. Основният недостатък на металните тръби е способността да реагират с вода. Рано или късно такива тръби ръждясват и престават да бъдат херметични. Полипропиленът не корозира при излагане на вода. Освен това той не реагира със соли и други примеси, които могат да бъдат намерени в системата;
 • Устойчивост. Производителите обещават живот на тръбата от половин век, но не дават гаранции. Всъщност трайността на конструкцията зависи от вида на армировката, от правилния монтаж, температурата вътре и извън тръбите и налягането в тях. Ако следвате всички препоръки относно ремонта, можете да забравите за няколко десетилетия.

Важно е! Полипропиленовите тръби могат да се монтират на открито само за жителите на южните региони.При температури извън системата под -15 ° C, полипропиленът става крехък и тръбите могат да се счупят. Такива конструкции са подходящи само за вътрешни тръбопроводи.

Избор на тръби за отопление

За топлопроводник е по-добре да се даде предпочитание на полипропилен с армировка от фибростъкло. Тръбите от този материал обаче също са различни. Те се различават по диаметър и способността да издържат на определен натиск в системата. Следните категории тръби се отличават по диаметър:

 • По-малко от 1,6 см. Такива тръби са подходящи само за системи за подово отопление. Този диаметър трябва да е достатъчен, ако тръбите са инсталирани правилно;
 • 2,0 - 2,5 см. Най-популярният диаметър при инсталиране на отопление в къща или апартамент. За щранг, който влиза в апартамента, е необходим диаметър 25 mm, а в стаите се поставят тръби от 20 mm;
 • 2,5 - 3,2 см. Тази категория се използва в многоетажни сгради с централизирано отопление;
 • Повече от 20 см. Тръби с този диаметър са необходими за големи организации. Например болници с много отделения, отделения и офиси.

Препоръчваме ви да се запознаете с: Как да направите колектор за полипропиленови тръби?

Не е трудно да се определи налягането, което тръбите могат да издържат. Достатъчно е да погледнете маркировката PN и номера след нея. Така че, PN 10 може да издържи на налягане от 10 атмосфери при температура 45 ͒С, PN 16 - 16 атм. при температура 60 ͒С, PN 20 - налягане 20 атм. при температура 80 ͒С, PN 25 - 25 атм. при температура 100 и повече ͒С. За отоплителната система е необходимо да изберете поне PN 16, за предпочитане PN 25.

По този начин най-добрият вариант за отоплителни тръби са полипропиленовите тръби с покритие от фибростъкло с диаметър 2 - 2,5 cm и маркировка PN 25.

Значение на маркировката върху тръбите

Важен критерий за избор е маркировката, нанесена върху повърхността на произвеждания продукт, където в допълнение към работните параметри на налягането и температурата е посочен диаметърът на тръбата. Това е основният показател за отоплителната система на частна къща.

Диаметри на продукта:

 • 16-20 мм - предназначени за подово отопление и водоснабдяване;
 • 20-25 мм - за отоплителната система в частни къщи;
 • 25-32 мм - за централизирани магистрали;
 • 200 mm и повече се използват за отопление на административни съоръжения.

Особено внимание трябва да се обърне на диаметъра на полипропиленовите тръби, използвани за отопление на частна къща, където един тип не може да се откаже.

Правилната комбинация и подбор на материали с различни маркировки допринася за увеличаване на ефективността на отопление няколко пъти. Така че преходът от по-голям диаметър на тръбите към по-малък увеличава налягането в системата, допринасяйки за отлична циркулация на охлаждащата течност и увеличен топлообмен.

Полипропиленови тръби за отоплителни технически характеристики

Полипропиленови тръби за отоплителни технически характеристики

Направи си сам отоплителна инсталация

Отоплителната система може да бъде инсталирана самостоятелно. Основното нещо е да изберете правилните материали, да ги съчетаете правилно и да ги запечатате заедно. Самият дизайн е доста лесен за сглобяване и експлоатация.

Кои конектори да се използват

За да се прикрепи една тръба към друга, тръби към щрангове и радиатори, манометри и други устройства, са необходими специални съединители. Има следните видове:

 • Прави (конвенционални съединители). Те са необходими на местата, където една тръба е свързана с друга със същия диаметър, но не под ъгъл;
 • Извит. Използва се на места, където системата се огъва и завърта;
 • Тройна. Те са необходими, ако трябва да направите две от една тръба или една от две. Например, на местата, където клоните от главната тръба към радиатора;
 • Слепи (мъничета). Те се инсталират в задънени зони, например на екстремни радиатори;
 • С промяна във вътрешния участък. Те се използват при смяна от тръба с по-голям диаметър на тръба с по-малък диаметър.Например при свързване на тръби към щрангове;
 • С пластмаса и метал. Такива съединители са необходими на място, където има преход от пластмасови изделия (тръби) към метални (радиатори, манометри, резервоари).

Преди да започнете инсталационната работа, е необходимо да пресъздадете точната схема на предложената система на хартия и да изчислите броя на съединителите от всеки тип. Освен това е важно да изберете съединители, чиито вътрешни диаметри на напречното сечение ще съответстват на диаметрите на тръбите.

Препоръчваме ви да се запознаете с: Полипропиленова тръба, подсилена с фибростъкло - гаранция за надеждност

Алгоритъм на монтажните работи

След съставяне на схема за отопление и закупуване на всички необходими елементи, можете да продължите към инсталационната работа.

отоплителен кръг

За да направите това, имате нужда от специален комплект, състоящ се от поялник с дюзи (съединители и дронове) и шейдъри.

поялник с дюзи

Не е необходимо да го купувате, за да инсталирате една отоплителна система, можете да я наемете.

Важно е! Когато извършвате работа за първи път, се препоръчва да закупите повече части, отколкото е необходимо. След неправилно заваряване отделените части вече не могат да се използват, поради което ще трябва да вземете нови.

Алгоритъмът на инсталационната работа е както следва:

 1. Рязане на тръби и разгъване на съединители. Това е подготвителен етап, който е важно да се спазва стриктно в съответствие с инструкциите. Тръбата се изрязва с помощта на специални ножици.
 2. Почистване на тръбата за самобръсначка. Тази стъпка е необходима само при инсталиране на тръби с алуминиева армировка. За да направите това, вземете самобръсначка и я поставете върху тръбата, въртенето се извършва ръчно или с отвертка.
 3. Поялник. Съединители и дорници със съответния диаметър се поставят върху апарата, след което се включва и се изчаква нагряване до 260 ͒С. По това време на тръбата се прави маркировка за дълбочина, съответстваща на свързващия елемент.
 4. Съединение. Тръба се вкарва в втулката на нагрят поялник до определена дълбочина, а свързващият елемент се вкарва в дорника от другата страна, след което елементите се запояват един за друг за определено време. Времето се изчислява, както следва: с диаметър на тръбата 1,6 см - 5 секунди, 2,0 см - 7 секунди, 3,2 см - 8 секунди.
 5. Всички останали участъци от тръбата се събират по подобен начин, след което конструкцията е прикрепена към отоплителната система.

Характеристики на монтаж в апартамент и частна къща

По-лесно е да инсталирате отоплителна система в апартамент. По правило във всяка стая е инсталиран един радиатор, който се отклонява от общия щранг. Тръбите се свързват съгласно предложената схема и след това се свързват към щранга и радиатора.

връзка на радиатора

В случай на инсталиране на няколко радиатора, можете да изберете двутръбни и еднотръбни отоплителни системи. В първия случай от всеки предишен радиатор охлаждащата течност преминава към следващия. Съответно, във всички следващи радиатори температурата ще бъде по-ниска, отколкото в предишните. Във втория случай има две тръби: едната за входа на течността, другата за изхода.

Преди да извършите работа в апартамента, е необходимо да се споразумеете за ремонта на отоплението с жилищния офис и най-близките съседи. Смяната на щрангове, като правило, се извършва централизирано.

Когато инсталирате отоплителна система в частна къща, ще има повече работа... Необходимо е да изберете типа охлаждаща течност, вида на котела и системата за отстраняване на охлаждащата течност от котела и в обратен ред.

Инсталирането на самия котел при липса на опит също може да бъде трудно. Топлинна тръба е инсталирана, като правило, в мазето на къщата. След това котелът е свързан с тръби към радиатори във всяка от стаите. Такива системи са доста сложни, но имат и предимства - температурата и налягането в тръбите могат да се регулират независимо.

Препоръки за подбор

Струва си да се даде предимство на подсилените продукти, които позволяват висококачествено инсталиране на отоплителния кръг и забравят за проблемите, свързани с течове за дълго време.

Експертите препоръчват:

 • закупувайте материали от доверени доставчици, продуктите трябва да имат сертификат за качество;
 • обърнете внимание на маркировката, съдържаща пълна информация;
 • направете избор в полза на подсилени продукти;
 • изберете тръби с армировка от фибростъкло за отоплителната система. Печките с продължително горене за отопление на дърва могат да бъдат намерени на нашия уебсайт.

Цени подсилени с фибростъкло

Подсилени с фибростъкло тръби

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни