УСТРОЙСТВА ЗА ВОДОСНАБДЯВАНЕ И КЛИМАТИЗАЦИЯ В ПЪТНИЧЕСКИ АВТОМОБИЛИ


Промиване на системата преди стартиране

Пълнене на отоплителната система с охлаждаща течност: как да се напълни с вода или антифриз

Воден кръг за отопление.

Ако в отоплителната система има вода, тя трябва да се източи. След това трябва да демонтирате отоплителните радиатори. След това свържете тръбите за подаване на вода от водопроводната система към изхода на системата, а дренажната тръба към входа към системата. Всички оформени връзки трябва да бъдат добре закрепени с предварително подготвени скоби. Трябва да се помни, че колкото по-високо се подава вода под налягане, толкова по-добро ще бъде почистването (но не повече от две атмосфери). За генериране на налягане обикновено се използва помпа. Можете да поръсите с белина върху водата, за да постигнете дезинфекционен ефект. Средно тази процедура може да отнеме около два часа. В края на канализацията чиста вода ще тече без допълнителни примеси.

Почистването на отоплителната система може да се извърши с помощта на специални химикали: добавки или антикорозионни течности

С тях трябва да се работи предпазливо, тъй като те не са подходящи за всички материали и могат да повредят някои елементи на системата.

След почистване радиаторите се монтират в посока, обратна на демонтажа им. Трябва допълнително да проверите херметичността на системата чрез визуална проверка и откриване на течове.

Основните видове течности за пренос на топлина

Пълнене на отоплителната система с охлаждаща течност: как да се напълни с вода или антифриз
Отоплителна система.

Пълнене на отоплителната система с охлаждаща течност: как да се напълни с вода или антифриз

Принципът на работа на отоплителната система е, че охлаждащата течност се движи от източника на топлина до крайната точка през тръбите, като ги загрява. Видът на използвания топлоносител зависи от вида и дизайна на отоплителното оборудване, което може да бъде течности и газове.

Най-популярни са течните охлаждащи течности:

 1. Водата е най-лесно достъпният и най-евтиният ресурс. Според статистиката около 70% от отоплителните системи използват вода, която има висока плътност и топлинен капацитет. В допълнение, този вид охлаждаща течност е придобил такава популярност благодарение на своите свойства като нисък вискозитет, висок коефициент на топлопреминаване и прост контрол на температурата. Основният недостатък е способността да замръзва при нулева температура. Ако водата замръзне в отоплителната система, това ще доведе до скъсване на тръбите и повреда на цялото оборудване.
 2. Антифриз - този вид охлаждаща течност не е толкова широко разпространен, колкото водата, а използването му е 5%. Използва се за отопление на офис сгради и жилищни сгради, където отоплителната система не позволява използването на вода поради повишения риск от корозия. Основното предимство на антифриза е замръзването при студове от 60 - 70 градуса.

Следните газове се използват като топлоносител:

 1. Водни пари - използва се главно в промишлени сгради, тъй като използването им е забранено в жилищни и обществени сгради. Водните пари поддържат температурата на отоплителните устройства на 100 градуса, според санитарните стандарти тази цифра не трябва да надвишава 80 градуса.
 2. Димните газове са токсични, поради което в последно време те се използват само за нагряване на вода и с цел спестяване на електричество за получаване на източник на топлина.
 3. Въздухът се характеризира с нисък топлинен капацитет, поради което за преминаването му през отоплителната система са необходими високи енергийни разходи. Най-изгодно е да се използва въздух като топлоносител, при условие че той изпълнява две функции едновременно: отопление и вентилация.

В момента органичните течности се въвеждат като топлоносител, които имат отлични темпове на замръзване и имат нисък вискозитет.Въпреки това, те все още не са получили широко разпространение поради високата им цена и недостиг.

Напълване на водоснабдителната система на пътнически вагон с вода и източване на вода от нея

⇐ Предишна Страница 2 от 3Следваща ⇒

Извършва се извън автомобила чрез пълнителни тръби със свързващи глави. Проводникът е длъжен да определи количеството вода в системата 5-10 минути преди да пристигне на станцията за пълнене на вода, да включи алармата за пълнене на вода на дистанционното управление. Когато влакът спре на гарата, предупредете специалиста за необходимостта от зареждане с гориво. Проверете процеса на зареждане с гориво. Когато източвате вода от системата, отворете всички клапани и кранове и източете водата от котела.

Проверете наличието на вода в системата в нашата карета в тоалетната от работния страничен изглед на стъклото на манометъра на малкия резервоар. На немски от неработещата страна

Принципът на действие и дизайн на системата за водоснабдяване с топла вода за лек автомобил

Системата за захранване с топла вода се състои от котел, разположен в котелното помещение и тръбна система за топла вода. Котелна система за нагряване на вода и готвене на храна се състои от котел, печка и резервоар за съхранение.

Системата за топла вода работи в два режима - зимен и летен. В зимен режим, когато котелът на отоплителната система работи, водата в котела се загрява от гореща вода от отоплителната система, която се влива в намотката директно от котела. В този случай клапаните трябва да са отворени.

В летен режим, когато котелът на отоплителната система не работи, водата в котела се нагрява от топлината, получена при изгаряне на гориво в пещта на печката. В този случай клапаните трябва да бъдат затворени. Печката се захранва от дърво или въглен.

Водата от водопроводната мрежа се подава към котела през крановете, фитингите за подаване на студена вода към котела и трипътен кран, кранове за оттичане на вода. Преварената вода се разглобява през крана на крановете за питейна вода. Парата изходната тръба заедно с отвеждащата тръба се довежда до улея с затопляща фуния.

От резервоар за гореща преварена вода, който се излива през фуния, вода през клапан (влиза в охладителя за вода, чийто резервоар има вентил за изпускане на въздух и дренажен клапан. Охладената вода се разглобява през вентил, монтиран в нишата на страничния коридор на котела.

Мивките се снабдяват със студена и гореща вода, съответно, чрез кранове и 93, 92, и мивки през кранове. Студената вода тече към тоалетните чинии през изпускателните клапани Кранчетата, клапанът за изпускане на фугите и клапанът за пълнене на котела участват в работата на отоплителната система

Устройството и принципът на работа на комбинирания котел

Котелно устройство: тяло

, в дъното на която има
камина
с врата и
тиган за пепел
с врата. Вътре в камината има
решетка
и
ограничител на пламъка
.

Вътре в котела са две колби

: за сурова вода (9 л) и за преварена вода (17 л); с
водно стъкло
, според която се наблюдава кипене на преварена вода. На него има две марки - 15 литра и 17 литра. Габаритните стъкла имат клапани отдолу за изключване на габаритните стъкла в случай на разцепване.

Инсталиран върху тялото на котела: сменяем титанов кран

;
алкохолен термометър
;
трипътен клапан
- за източване на сурова вода от котела, има три позиции: сурова вода; затворен; сварена вода;
картер филтър
за пречистване на сурова вода от механични примеси;
регулатор на сурова вода
(вътре в която има
плувка
(метал), поплавъкът има долна игла, която влиза в тръбата, и горна игла с фиксиран на нея клапан - за да блокира достъпа на сурова вода до котела).

Котелът може да бъде с нагревателни елементи: с един или два - отдолу; с три - 2 отдолу, 1 от капака.

Съгласно санитарните стандарти се изисква Изплаквайте колбата със сурова вода веднъж на всеки 5-6 дни - напълнете и източете поне 2 пъти. Ако преварената вода е стояла неизползвана повече от 12 часа, не се препоръчва да я използвате за пиене - отцедете я.

⇐ Предишен2Следващ ⇒


Отворен процес на стартиране на гравитационната отоплителна система

В съвременните къщи отворените отоплителни системи рядко се задоволяват; такива технологии отдавна се смятат за остатък от миналото. Но те все още съществуват, така че трябва да помислите как да ги напълните с вода. Във всяка такава отоплителна система има разширителен резервоар в най-високата си точка; той е проектиран да акумулира вода след увеличаване на обемите си в системата с повишено налягане по време на повишаване на температурата. Резервоарът е отворен резервоар със или без капак. През резервоара системата се пълни с вода. Големи обеми течност, разбира се, ще бъде доста проблематично да се пълнят малки контейнери, освен това до най-високата точка.

Най-рационално би било да се използва конвенционална вибрационна помпа за битова употреба. За да направите това, подгответе просторен контейнер, напълнете го с вода. По-рано подготвените маркучи са прикрепени към помпата със скоби. Такава помпа има потопяем тип структура. Маркучът, през който ще се отвежда водата, трябва да се спусне в подготвен резервоар за вода. Маркучът, от който ще се изпуска водата, се потапя в разширителен резервоар. Помпата е включена, налягането в системата трябва да бъде от една и половина до две атмосфери. Когато спускате, добавете вода към подготвения резервоар и спуснете маркуча в него отдолу. Когато отоплителният комплекс е пълен, водата ще се вижда в дъното на разширителния резервоар, системата може да се счита за напълнена.

Пълнене на отоплителната система с охлаждаща течност: как да се напълни с вода или антифриз

Схема за монтаж на отоплителната система с топла вода.

Излишният въздух ще излезе от тръбите при първия пожар през разширителя. Трябва да се отбележи, че по време на отоплителния сезон, когато системата поддържа постоянно висока температура, водата постепенно ще се изпари от разширителя. Необходимо е да се компенсира чрез добавяне на вода към разширителя до необходимото ниво. Трябва също така да следите температурата на термометъра, прикрепен към отоплителния котел. След като достигне нивото си над 80 ° C, водата скоро ще започне да кипи и да изпръсква. В този случай е необходимо да се блокира достъпът на кислород до пещта, за да се намали интензивността на горенето.

5.4.2 Водоснабдителна система

Системата за водоснабдяване на леките автомобили е най-важното санитарно оборудване, което осигурява необходимите условия за пътниците по време на дългото им пътуване. Независимо от типа, всеки пътнически вагон е оборудван със система за гравитачно водоснабдяване, предназначена да осигури на пътниците питейна вода, да задоволи техните битови нужди и да попълни отоплителната система в интервалите между зареждането с гориво. В автомобилната индустрия са използвани две системи за водоснабдяване на леки автомобили: битова и тази, построена от фабрики в Германия.

Системата за битово водоснабдяване (фиг. 5.13) с общ капацитет от 1000 литра осигурява топла и студена вода на всички потребители на каретата. Системата за студено водоснабдяване се състои от голям 77 и малки 4 резервоара с 5 палета, обединени от дву инчова тръба, пълнещи тръби със свързващи глави, разположени под автомобила от двете страни, и мрежа от тръбопроводи (показани в плътни линии в схемата) с различни фитинги.


Голям резервоар 17 с обем от 850 литра е разположен над тавана на тоалетната и коридора на спирачния край на автомобила. Състои се от стоманено тяло, вълноломи и капак. В тялото са заварени две тръби за пълнене и преддверие, което ограничава нивото на водата в резервоара. В краищата резервоарът е снабден с люкове за почистването му. Малък резервоар 4 с обем 80 литра е разположен над тавана на тоалетната и коридора на спирачния край на автомобила.Състои се от стоманен корпус, капак и е оборудван с люк за проверка, въздушна тръба и стъкло за водомер. Вътрешната повърхност на големите и малки резервоари е поцинкована, а външната повърхност е боядисана с емайл. Палетите са изработени от поцинкована ламарина и имат отвод под каретката. Дренажните тръби са оборудвани с нагреватели, разположени в краищата им. Тръбите за пълнене са снабдени с клапани, предназначени да предотвратяват изтичането на вода от резервоара по време на движението на автомобила. Главите на пълнителните тръби са покрити с обвивки, които ги предпазват от замърсяване и са оборудвани с електрически нагреватели. Нивото на водата в двата резервоара, свързани с пренапрежена тръба, се определя от стъклото на водомера, монтирано на малкия резервоар 4. От резервоарите студената вода тече към котела 10, водната кутия на отоплителната система, към тоалетните до 13 мивки и 12 тоалетни, както и към сервизното отделение за мивка 14.

Системата за топла вода се състои от печка за топла вода 8, разширителен резервоар b, разположен в котелното помещение, както и резервоар за топла вода 11, разположен над тавана на крайния коридор на котела на автомобила, и тръбопровод за топла вода система (показана с пунктирани линии на диаграмата). Резервоар за гореща вода 11 с обем 45 литра се състои от стоманено тяло, покрито с топлоизолация, капак, намотка и тръба. За периодично наблюдение на температурата на водата в резервоара е монтиран термометър с дистанционен температурен индикатор. Покриването на повърхностите на корпуса на резервоара за гореща вода се извършва по същия начин, както при резервоарите за студена вода. Разширителният резервоар b се състои от тяло, преливна тръба, която не позволява на водата да се издига над зададеното ниво, водопроводна тръба и дюзи за свързване на различни тръбопроводи. Клапани 2, 7 и кранове 3 се използват за управление на водоснабдителната система на автомобила.

Разглежданата система има два режима на работа: зимен и летен. В зимен режим, когато котелът на отоплителната система работи, топлата вода директно от котела влиза в бобината на резервоара 11. В летния режим, когато котелът не работи, топлата вода навлиза в бобината от печката за топла вода 8. Преди да загреете печка за гореща вода, както и когато вече е загрята, нивото на водата в разширителя се проверява периодично чрез отваряне на крана за проби от вода и, ако се изисква попълване, се изпомпва от ръчна помпа 9. Питейната вода се вари преди употреба и влиза в резервоара 16 и се охлажда с воден охладител 15.

Водоснабдителната система в купето на купето (фиг. 5.14) включва два взаимосвързани резервоара 13, разположени в края на каросерията на автомобила. Общият обем на разглежданата водоснабдителна система е 1050 литра. В края на котела на колата има 50-литров резервоар за промиване, в който водата се подава от големи резервоари през тръба 11. В тази система водата се нагрява в специален котел 1 чрез бобина 2, свързана чрез система от тръби и клапани към отоплителния котел. Температурата на водата в котела се контролира от термометър 4. Системата се пълни с вода посредством тръби за пълнене 14, разположени в не-котелния край на автомобила: едната от страната на купето, а другата от страна на коридора. В краищата на тези тръби има свързващи глави за свързване на входящи маркучи, защитени с капаци. През зимата, преди да напълните системата, електрическите нагреватели се включват предварително, за да се размразят главите на пълнителните тръби.


В случай на запълване на системата с една тръба 14, другата и тръба 16 са караули, които не позволяват да се повиши зададеното ниво. Когато пълненето на системата завърши, в средата на тялото на електрически панел, монтиран на страничната стена, се появява бяла предупредителна лампа, след което пълненето спира и превключвателят за сигнал на таблото на сервизното отделение се изключва.Основният тръбопровод 11, който минава по протежение на каретата, захранва котела 9 със студена вода през филтър и поплавъчна камера и отоплителната система чрез възвратен клапан. Преварена вода от котела 9 се изпомпва чрез ръчна помпа в резервоара 6, откъдето постъпва в резервоара 7 на хладилния агрегат. Водата, охладена до + (12-18) ° С, се подава по тръбопровода към крана за питейна вода, монтиран в нишата на стената на крайния коридор на котела на автомобила. Миещите купички 5, разположени в двата края на каретата, както и мивката 8, са снабдени със студена и топла вода. Студената вода се подава към тоалетните чинии 17 от системата за студено водоснабдяване, но топла вода към тях се подава през тръбопровода 18 от отоплителната система за размразяване през зимата. За свързване на маркуча, използван при почистване на тоалетната, е предвиден тръбопровод 3 с клапан. Топлата вода постъпва в мивките 5 и мивката 8 през тръбопровод 72 и се връща към котела на неизползваната топла вода през тръбопровод 10. Нивото на водата в резервоарите 13 се проверява с помощта на контролни тръби 15 и кранове, монтирани в тоалетната при не-котела край на колата.

Пътническите автомобили от други видове, като ресторантски, пощенски, багажни и други, също са оборудвани с гравитачна система за водоснабдяване и отопление и се различават от тези, разгледани по-горе, по дизайнерски решения, поради предназначението на автомобила. Вагонът за хранене например има две независими системи за подаване на топла и студена вода: първата за кухнята с отделение за дозиране, втората за котелното помещение с отделение за тоалетна. За захранване на кухнята и крана със студена вода има 800 литров резервоар, разположен над кухненския таван. От резервоара студена вода се подава към крановете: мивката, разположена в дозатора, мивката и мивката, разположени в кухнята. От същия резервоар през тръбопровод ръчна помпа подава вода към бойлер и резервоар за топла вода, чийто обем е 50 литра. Оттук водата преминава през почистващия филтър към крановете на съдомиялните машини и мивката.

Както кухненските, така и разпределителните системи за студена и топла вода се пълнят чрез свързващи глави, разположени в средата на автомобила от двете страни на тялото. Системата за пълнене на вода за целия автомобил е оборудвана с електрическа аларма за пълнене на резервоара. Когато пълненето на системата приключи, лампата на екрана се включва, която изгасва в момента, в който пълненето спира. Тръбите за пълнене и дренажната тръба на мивката се нагряват електрически. Водоснабдяването в колата на ресторанта за котелното и тоалетната е 130 литра. Студената вода се подава към отоплителния котел, мивката и душа. Топлата вода от бойлера по тръбопровода чрез естествена циркулация постъпва в резервоара за гореща вода и се връща обратно към бойлера. Топлата вода се консумира в тоалетната, душа и умивалника.

Водоснабдителната система за вагони за багаж и поща също има топла и студена вода. Системата за захранване със студена вода се състои от резервоар от 300 литра, разположен над коридора в ниша в сервизното отделение, както и тръбопроводи и кранове за вода. Системата се пълни с вода отдолу под каретата през тръбите за пълнене, преминаващи в коридора и отделението на разпределителите на багажа. Душът се захранва с топла вода от разширителя на котела, а тоалетната се захранва от отоплителната система. На някои модели пощенски коли е инсталиран 25-литров електрически нагревател за получаване на топла вода. Питейната вода в леките автомобили се приготвя в непрекъснати котли (фиг. 5.15) с комбинирано електрическо отопление на въглища. Състои се от U тяло, 21 пещ за отопление на въглища, електрически елементи: отгоре 33 и страна 27, колектор за вода 32 с преварена вода, поплавъчна камера 18 с клапан 16, филтър 9, индикатор за нивото на преварена вода 30, a термометър 19 и фитинги: трипътен 7, сгъваем вода 20 и 22 дренажни клапана.

Пространството между външната стена на котелното тяло 1, тялото на пещта 21 и коничната тръба 31 на водосборника е запълнено със сурова вода. Вътрешната стена на котелното тяло и коничната тръба образуват воден колектор 32 преварена вода, който е свързан с атмосферата чрез дренажна тръба 3. Водата от водопроводната мрежа постъпва в котела през трипътен клапан 7 и филтър 9, поплавъчна камера 18 и клапан 22.


Когато водата се нагрява до точката на кипене, тя прелива през конуса 31 в колектора 32, нейното ниво в камерата за необработена вода и поплавъчната камера намалява, поплавъкът 16 пада и отваря клапана за подаване на вода. По този начин суровата вода допълва котела, нивото му се повишава и поплавъкът затваря водоснабдяването с горната си изключваща игла. Поплавъкът се регулира така, че нивото на суровата вода да не може да се издигне над нивото, което не достига 40 mm до горния ръб на конуса 31, в резултат на което е изключена възможността тя да се разкипи в колектора 32. Нивото на суровата вода се контролира от индикатора 12 на нивото на поплавъчната камера, върху който има две червени маркировки 14 и 15. Горният риск показва максималното пълнене на котела с вода, а долният показва максималния възможна консумация на сурова вода и нейното минимално допустимо ниво в камерата. Пълненето на резервоара с преварена вода се контролира от индикатора за ниво 2, на който също има червена линия, показваща максималното пълнене на резервоара. Производителността на котела при нормална работа е 1,1-1,4 литра преварена вода в минута.

Инсталация за охлаждане на питейна вода (фиг. 5.16) се състои от компресор 18, изпускателен клапан 20, кондензатор 16, приемник 13, спирателен клапан 12, филтър 11, автоматичен управляващ клапан 10 и изпарител 8. Преварена вода от резервоар 4 влиза в резервоар 6 , се охлажда в него и след това се подава към крана за вода 2.

Водата се охлажда поради предаването на топлината си към парите на хладилния агент в изпарителя 8. Работата на хладилния агрегат е както следва. От компресора 18 газообразният хладилен агент през изпускателния клапан 20 навлиза в кондензатора 16 и преминава в течно състояние. От кондензатора той се изпомпва в изпарителя през приемника 13, спирателния клапан 12, филтъра 11 и автоматичния управляващ клапан 10 от компресора 18. Когато преминава през контролния клапан 10, течният хладилен агент се разширява, налягането му рязко спада и преминава в газообразно състояние - изпарява се.

В процеса на изпаряване хладилният агент отвежда топлината от водата и след това парите му се засмукват от компресора 18 през смукателния клапан 19 и цикълът се повтаря. Нивото на температурата на водно охлаждане се настройва с помощта на термостат 7 и може да се регулира в рамките на + (12—20) ° С. Водният охладител е разположен в шкаф, където има резервоар 4 за преварена вода с вместимост 40 литра, резервоар за охладена вода 6, хладилен агрегат 17, а в ниша има 1 кран 2 за подаване на вода.

Как да излеете вода в отворена отоплителна система

За да се запълни отворената отоплителна система на частна къща с охлаждаща течност, се използва малко по-различна процедура. Основната разлика от затворените мрежи се крие във вътрешното налягане на веригата: тук то съответства на атмосферното налягане, което прави възможно използването на разширителен резервоар като основно устройство за управление. В отворени отоплителни системи той е монтиран над всички останали елементи.

 1. Източване на старата течност и почистване на веригата. Това се прави по същия начин, както при затворена система.
 1. За изливане на вода в отворена система се използва разширителен резервоар, който прилича на отворен резервоар. След отстраняване на капака те започват да изливат вода: пълненето на малка верига обикновено се извършва с кофа. По този начин може да бъде досадно да пълните големи системи, така че най-добре е да използвате битова помпа за вибрации.Това ще изисква просторен резервоар с предварително подготвена вода. Помпата е снабдена с гъвкави маркучи със скоби: единият край е потопен в съд с вода, а другият в разширителен резервоар.

Пълнене на отоплителната система с охлаждаща течност: как да се напълни с вода или антифриз

Удължен резервоар

 1. Препоръчва се водата да се подава бавно, така че въздухът да има достатъчно време да излезе. Когато се използва вибрационна помпа, е необходимо да се гарантира, че налягането във веригата по време на пълненето й е в рамките на 1,5-2 атм. Когато се спусне, към подготвителния контейнер се добавя още вода, така че да е възможно по-дълбокото потапяне на смукателния маркуч. Изключете подаването на вода, след като започне да се излива в разширителния резервоар.
 1. В края на процедурата е необходимо да освободите веригата от въздушни тапи. За целта от своя страна те отварят крановете на Маевски на всички налични радиатори, като ги затварят само след появата на вода. За да не се намокри пода, препоръчително е да поставите преносим контейнер под крановете. След като освободиха бензина от всички батерии, те доливат водата в резервоара. Както показва практиката, окончателното освобождаване на отворената система от въздуха става през разширителя след първата горивна камера.

По време на интензивно използване на открито отопление (най-често през зимата), охлаждащата течност постепенно ще се изпарява през разширителния резервоар. Това се обяснява с високата температура на охлаждащата течност. За да се поддържа ефективността на системата, тя трябва периодично да се зарежда отново, като се уверява, че нейната температура не се повишава над +80 градуса.

Язовирът Феодосия започна да се пълни с вода

За да се запълни Северно-Кримския канал в началото на май със скорост от пет кубически метра в секунда, водата от резервоарите Тайган и Белогорск се зауства в коритото на планинската река Биюк-Карасу, чийто общ обем сега е 21 милиона кубически метра вода.

„Първо, водата тече 55 километра по река Biyuk-Karasu до мястото, където тя се влива в Севернокримския канал“, обяснява Андрей Лисовски, ръководител на Администрацията за водните ресурси на Кримския басейн, за да обясни стартиралата схема. - В района на Нижнегорск е изградена хидравлична конструкция, откъдето водата се издига с 26 метра и се изпомпва в Севернокримския канал. След това водата тече още 58 километра до помпена станция No16, откъдето се изпомпва до резервоара Федосия.

Сега в помпена станция № 16 са пуснати три помпи, които подават вода към резервоара със скорост от четири кубически метра в секунда. Влагата се издига по тръби нагоре и шумно се излива във водоема Феодосия, който през последния месец стана сериозно плитък.

„За ден и половина вече доставихме 1,5 милиона кубически метра вода до резервоара“, казва Андрей Лисовски.

Според ръководителя на Републиканския комитет за управление на водите и напояваното земеделие Игор Вейл в Крим е реализиран уникален проект.

- Всички задачи, които правителството даде на кримския воден сектор, бяха изпълнени седмица по-рано, отколкото беше предписано в графиците. Огромна работа е свършена от всички - от багери до инженерен и технически персонал. Беше трудно да се регулира скоростта на водоснабдяване, работата на канала, но сега цялата система за водоснабдяване на резервоара Феодосия с дължина 113 километра работи надеждно, - каза Игор Вайл. - Постигнахме стабилна работа на системата и не е необходима допълнителна намеса на Vodkhoz. А качеството на водата, доставяна от резервоарите Тайганское и Белогорское, е дори по-високо от това, което получихме от Каховское.

Според експерти до края на юни язовирът Феодосия ще бъде снабден с необходимото водоснабдяване - около девет милиона кубически метра. Като се има предвид, че търсенето на Феодосия и Судак е около 100 хиляди кубически метра вода на ден, властите са готови да изпомпват над 250 хиляди кубически метра вода дневно.Тоест, 2,5 пъти повече вода се доставя в югоизточната част на Крим, отколкото е необходимо за нормалния живот на кримчаните и очакваните туристи.

„Днес можем да кажем с увереност, че нито един регион на Крим няма проблеми с питейната вода“, каза Рустам Темиргалиев, първи заместник-председател на Кримския съвет на министрите, който инспектира водните съоръжения. - На 20 май първата вода отиде до резервоара Феодосия. Освен това в рамките на един месец започва реконструкцията на водопровода Феодосия-Судак, което ще ни позволи да намалим загубите на вода с 40 процента за кратък период. Също така е започнало проектирането на голям 190-километров водопровод, който от районите Новогригоревка и Новоалексеевка в района Нижнегорск на Крим - това е езерото Сиваш - следващата година ще осигури на района на Феодосия, Судак и Керч чиста питейна вода .

Пълнене на подово отопление

Пълнене на отоплителната система с охлаждаща течност: как да се напълни с вода или антифриз

Топлите подове имат свои собствени характеристики. Те не се попълват наведнъж, а един по един. Ако напълните всичко наведнъж (и те имат различна дължина), тогава определено ще има въздух в дългите вериги, което е почти невъзможно да се отстрани от там. Следователно ние продължаваме по следния начин.

Колекторът е напълно сглобен. Всички вериги се припокриват при връщането, с изключение на една. Помпата се включва и чрез захранването на тази верига отоплителната система се напълва, докато чиста охлаждаща течност без следа от въздух изтича от дренажния отвор. След като това се случи, веригата е затворена. Всички останали се попълват по същия начин.

Тук е препоръчително да имате друг маркуч, за да го насочите в кофа с охлаждаща течност, за да избегнете разливи.

След това дренажният отвор се затваря, всички вериги се отварят и работата на топлия под се проверява.

Важно е да се обърне внимание на факта, че системата на радиаторната мрежа може да се напълни с охлаждаща течност срещу нейното движение. Не можете да направите това с топли подове, трябва само да го напълните от права страна, защото в противен случай охлаждащата течност няма да се движи през ротаметрите

Избор на стойности на налягането в системата и разширителния резервоар

Колкото по-високо е работното налягане на охлаждащата течност, толкова по-малък е шансът за навлизане на въздух в системата. Трябва да се помни, че работното налягане е ограничено до максимално допустимото за отоплителния котел. Ако при пълнене на системата е достигнато статично налягане от 1,5 атм (15 м воден стълб), тогава циркулационна помпа с налягане 6 м вода. Изкуство. ще създаде налягане от 15 + 6 = 21 m воден стълб на входа на котела.

Някои видове котли имат работно налягане от порядъка на 2 атм = 20 mWC. Внимавайте да не претоварите топлообменника на котела с недопустимо високо налягане на отоплителната среда!

Мембранният разширителен съд се захранва с фабрично зададеното налягане на инертен газ (азот) в газовата кухина. Общата му стойност е 1,5 атм (или бар, което е почти същото). Това ниво може да се повиши чрез изпомпване на въздух в газовата кухина с ръчна помпа.

Първоначално вътрешният обем на резервоара е напълно запълнен с азот, мембраната е притисната към тялото от газа. Ето защо затворените системи обикновено се пълнят до ниво на налягане, което не надвишава 1,5 атм (максимум 1,6 атм). След това, след като сме инсталирали разширителния резервоар на „връщащото устройство“ пред циркулационната помпа, няма да получим промяна във вътрешния му обем - мембраната ще остане неподвижна. Нагряването на охлаждащата течност ще доведе до повишаване на налягането му, мембраната ще се отдалечи от корпуса на резервоара и ще компресира азота. Налягането на газа ще се повиши, балансирайки налягането на охлаждащата течност на ново статично ниво.

Пълнене на отоплителната система с охлаждаща течност: как да се напълни с вода или антифриз

Нива на налягане в разширителния резервоар.

Напълването на системата до налягане от 2 атм ще позволи на студената охлаждаща течност незабавно да затегне мембраната, която ще компресира азота също до налягане от 2 атм. Нагряването на вода от 0 ° C до 100 ° C увеличава обема си с 4,33%. Допълнителният обем течност трябва да попадне в разширителния резервоар. Голям обем охлаждаща течност в системата дава голямо увеличение в нея при нагряване.Твърде голямото първоначално налягане на студената охлаждаща течност веднага ще изразходва капацитета на разширителния резервоар, няма да е достатъчно за получаване на излишна загрята вода (антифриз)

Поради това е важно системата да се напълни до точно определеното ниво на налягане на отоплителната среда. Когато пълните системата с антифриз, трябва да запомните, че коефициентът й на топлинно разширение е по-голям от този на водата, което изисква инсталирането на разширителен резервоар с по-голям капацитет.

Заключение

Пълненето на затворени отоплителни системи не е просто стандартна последна стъпка преди въвеждане в експлоатация. Правилното или неправилното извършване на тази стъпка може сериозно да повлияе на работата на системата, в най-лошия случай дори да я повреди. Съответствието с технологията за пълнене е ключът към получаването на стабилна отоплителна система.

Как да приложим алтернативно отопление на частна къща

Двутръбна отоплителна система на частна къща - класификация, разновидности и практически дизайнерски умения

Еднотръбно и двутръбно разпределение на отоплението в частна къща

Колекторна отоплителна система на частна къща - предимства и недостатъци

Класификация на отоплителната система

За да го попълните правилно, трябва да знаете към кой тип принадлежи. Съществува класификация на системите според метода на тръбопровода: отгоре, отдолу, хоризонтално, вертикално или комбинирано. Според метода за свързване на устройства с помощта на тръби системите биват: еднотръбни и двутръбни.

Също така, в системата водата може да циркулира естествено или принудително (ако се използва помпа). По отношение на мащаба на действие се разграничават локалните и централните отоплителни системи. В хода на движението на водата в тръбите - задънена улица и свързана с нея. Всички тези видове се използват в ежедневието по смесен начин.

При пълнене с нагревателна среда

Известни са само две ситуации, които изискват изпълнението на тази технологична операция:

 • въвеждане в експлоатация на отопление (в началото на отоплителния сезон);
 • рестартиране след ремонтни дейности.

Обикновено отоплителната вода се източва в края на пролетта по две причини:

 1. Водата неизбежно е замърсена с продукти от корозия (вътре радиаторите, металопластичните и полипропиленовите тръби не са обект на това). Оставяйки старата вода за новия сезон, рискувате да счупите циркулационната помпа с твърди примеси.
 2. Неработещите наводнени системи на селски къщи могат да се „размразят“ в случай на внезапно застудяване - такива случаи не са необичайни. Висококачественият състав има високи антикорозионни свойства, увеличавайки интервала на "входа" до 5-6 години. Известни са случаи на непрекъсната работа на отоплението на същия обем антифриз в продължение на 15-17 години. Препоръчва се да се източи нискокачествен антифриз след 2-3 години.

Пълнене на отоплителната система с охлаждаща течност: как да се напълни с вода или антифриз

Впръскване на антифриз в отоплителната система.

Подготвителна работа

Те се извършват независимо от състоянието на оборудването.

Хидравлично изпитване

Пълнене на отоплителната система с охлаждаща течност: как да се напълни с вода или антифриз

Както старите, така и новите тръби трябва да бъдат промити и тествани:

 1. С помощта на вода лентата се почиства от технологични отломки, котлен камък. С добавянето на химикали е възможно да се премахне котлен камък и ръжда. Ако се спазват правилата за експлоатация (охлаждащата течност не се източва през лятото), тази процедура се извършва с прекъсване от две години.
 2. Изпитването се извършва с въздух при високо налягане. За кримпване работният индикатор се умножава по 1,25 (стойността варира в зависимост от материала и обема вода). Налягането през цялото време на работа може да спадне с не повече от 1%.

Припокриваща се армировка

След приключване на проверката е необходимо да затегнете всички клапани, водещи до изтичане на течност от радиаторите, и също така да затворите въздушните клапани.

Проверка за проблеми

По време на хидравличните тестове системата се проверява за пукнатини и пукнатини, течове. След това трябва да проверите работата на оборудването: помпа, разширителен резервоар, котел и други.

Системно налягане и грим

Стабилното работно налягане е ключът към ефективната работа на отоплителната система. Нека да разберем защо налягането в отоплителната система спада. Това се дължи на намаляване на обема на охлаждащата течност, което се причинява от неизбежни течове във възлите и ставите, изпускане на течност от въздушните отвори по време на ръчното освобождаване на въздуха на радиаторите и т.н.

Автоматичен грим клапан, свързан към водопровода, ще предпази от спад на налягането под необходимите стойности. В малки системи е инсталиран механичен клапан, но в този случай потребителят трябва редовно да проверява показанията на манометъра и да добавя необходимия обем охлаждаща течност ръчно.

Заключение. Възможността за правилно запълване на отоплителна система от затворен тип ще ви позволи правилно да я подготвите за отоплителния сезон и да я стартирате след ремонт или поддръжка.

Подобни видеа:

Как правилно да се източва водата от водоснабдителната система.


От време на време може да се наложи да изключите напълно всички кранове, фитинги, санитарно оборудване, дори да източите водата от цялата водопроводна мрежа (ако къщата остава неотопляема през цялата зима). В тези случаи трябва да се извършат следните операции: (дадени в технологичната последователност). 1. Изтичане на водата. Изключете водоснабдяването на къщата. Изключете газ и електричество от водни отоплителни системи. При наличие на централно отопление е необходимо да се отвори изпускателният клапан, разположен на котела или на тръбите (това обикновено се прави с помощта на маркуч). След това трябва да отворите всички клапани на радиаторите. Започвайки от най-горния етаж на къщата (имението), отворете всички кранове за гореща вода в душа, банята и т.н. (не забравяйте да източите тоалетното казанче). Още веднъж подчертаваме: всички кранове за изпускане на вода на нагревателя и другото оборудване трябва да бъдат отворени. Последното нещо: необходимо е да отворите изпускателните кранове на основната водопроводна линия, така че цялата останала вода да изчезне. Ако напускате къщата (вилата) през зимата за дълго време, не бъдете мързеливи, за да преминете отново и се уверете, че цялата вода е напуснала системата. Добавете сол или таблетка глицерин към останалата вода в сифоните като допълнителна защита от замръзване. Това ще предпази сифоните от възможно разкъсване и ще изключи възможността от миризми да влязат в помещението от тръбопроводите. 2. Напълване на системата с вода. Първото нещо, което трябва да направите, е да затворите дренажните клапани на основните тръби. След това трябва да затворите всички кранове в къщата (включително крановете на бойлера и бойлера. Ако има студен бойлер, отворете крана на радиатора и пропуснете въздуха. След това бавно отворете главния клапан на системата и постепенно напълнете системата с вода. прочистена с въздух. На последния етап включете газта и електричеството, за да включите нагревателя и бойлера.
3. Мерки срещу замръзване на водата. Има възможност за проникване на студ от улицата поради неизправности в отоплителната система. В този случай е много важно незабавно да се вземат необходимите мерки срещу замръзване на тръби, тъй като водата, замръзнала в тях, веднага ще спука тръбопровода. При много силна слана дори онези тръбопроводи, които са положени, без да се нарушават изискванията, могат да замръзнат (това често се случва с тръби за подаване на топлина в гараж или мазе). Какви превантивни мерки могат да помогнат тук? Ако селската къща е електрифицирана, в студената зона, където тече тръбата, включете електрическия нагревател или просто поставете лампа от 100 вата близо до тръбата. В спешни случаи загрейте тръбата със сешоар. Есента е добре, ако изолирате тръбата преди зимата, като я увиете във вестници и я завържете с въже. Ако тръбата вече е замръзнала, увийте с парцали (всякакви кърпи) замръзналия участък на тръбата и я залейте с тънка струя гореща вода, така че материята около тръбата да остане гореща през цялото време.

Как правилно да се източва водата от водоснабдителната система.

Затворена отоплителна система.Как да се пълни с вода правилно

В днешно време много собственици на апартаменти и частни къщи избират затворени отоплителни системи. Затворената система е схема, в рамките на която движението на охлаждащата течност се извършва чрез движението на охлаждащата течност - помпа, т.е. Специална характеристика е разширителен резервоар от мембранен тип. Съществени елементи. котел, резервоар - мембрана, радиатори, помпа, тръби, също така фитинги, крепежни елементи и филтриращо оборудване. Но много често купувачите на такова „затворено отопление" скоро се чудят как могат да го напълнят и как да затворят отоплителните тръби. По-долу ще ви разкажем как правилно да запълните затворена отоплителна система с вода.

Отоплителната система се пълни чрез захранване към котела. Това се прави с помощта на електрическа помпа, както и ръчна кримпване. Системата се пълни с подготвена мрежова вода или антифриз, направена по специален метод - тя е охлаждаща течност против замръзване. По това време въздухът се дефлира в цялата вътрешна част на системата (кранове, радиатори, вентилационни отвори и т.н.). Когато се достигне необходимото налягане, вече можете да стартирате системата. Понякога е трудно да се създаде идеалният натиск. Затварянето на отоплителните тръби до голяма степен ще зависи от индивидуалните желания, дизайнерското решение на помещението и разположението на самите тръби в апартамента, техния брой и размер.

Често възникват трудности при пълнене с вода. Ако системата е затворена, тогава резервоарът за разширителната мембрана също трябва да бъде затворен (налягане до 6 бара вътре в резервоара), предпазният клапан до 3 бара. Също така трябва да се инсталират специални клапани за освобождаване на въздух в местата за натрупване, както и клапан за попълване и пълнене на тръби и отоплително оборудване. Последователността на действията при запълване на затворена система е следната:

Развийте винта на помпата. Развийте вала на помпената система с отвертка. Затегнете плътно винта. Отворете винта за зареждане. Напълнете системата така, че налягането да е равно на приблизително 0,5 бара. (можете да започнете от 0,3 бара). По време на тази процедура е задължително да проверите за течове! Повишете работното налягане в системата до 2 бара. Уверете се, че никъде няма изтичане. Издухвайте въздуха на абсолютно всички вътрешни места на системата. Следващата стъпка е да натоварите системата под налягане около един и половина бара. Това ще бъде най-оптималното налягане за затворена отоплителна система. Ако системата ще се охлажда или нагрява, тогава колебанията не трябва да са значителни (от 0,1 бара до 0,5 бара). Внимавайте за диапазона на вибрациите! Внезапни промени заплашват да повредят цялото оборудване, тръби и фитинги!

В такива затворени системи няма ниво на водата. Наличието или отсъствието на вода се контролира от налягане. При нормално количество тя трябва да бъде между един и два бара.

Затворената отоплителна система е лесна за експлоатация, по-малко податлива на корозия и разрушаване, лесно се допълва и, ако е необходимо, се източва. Ако имате някакви въпроси или сте открили неизправности в работата на отоплителната система (замръзване, изтичане и т.н.), незабавно се свържете с поддръжката!

Отоплителните котли са един от основните видове отоплително оборудване и са устройства за нагряване до определена температура на отоплителната среда, влизаща в отоплителната система. Охлаждащата течност тече в затворен кръг на отоплителната система.

Преди да започнете да търсите изпълнители, които да подобрят вашия собствен балкон, отговорете си на един въпрос: какво искам в резултат на остъкляването Може би просто искате да използвате тази стая за сушене.

Такива чугунени батерии, познати на по-голямата част от населението, инсталирани преди много години, вече не могат да се справят напълно с възложените им функции за отопление на помещения и имат доста непривлекателен външен вид.

Котлите за отопление с твърдо гориво са устройства, които отопляват помещение с твърдо гориво (например дърва, кокс, брикети или въглища). Обикновено такива котли са универсални, тъй като могат да работят на всеки.

Запълване на водоснабдителната система с вода.

СИСТЕМА ЗА ДОСТАВКА НА ВОДА ЗА ПЪТНИЦИ.

МЕРКИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ ПО ВРЕМЕ НА РАБОТА.

Снабдяване със студена и гореща вода

Всички леки автомобили са оборудвани с гравитачна система за захранване със студена и топла вода. Обемът на системата е около 1200 литра при норма от около 20 литра на човек на ден с интервал между зареждане и зареждане на системата до 12 часа.

Въпреки различния дизайн, основната структура на водоснабдителните системи от всички видове е практически еднаква.

Водоснабдителната система включва резервоари за съхранение на вода, разположени от двете страни в горната част на автомобила, разпределителни тръбопроводи, изолационни и дренажни клапани и кранове.

Пълненето с вода (влизане в резервоарите) се извършва от дъното на автомобила през тръбите за пълнене, които се затоплят от топла вода от отоплителната система през зимата. Водоснабдителната система задължително включва преддверна тръба, която не позволява резервоарите да преливат, ако пълненето с вода не бъде спряно навреме.

Принцип на работа: От резервоари за съхранение водата тече гравитачно към умивалници, тоалетни, котел и система за топла вода; отоплителната система е пълна с помпа.

Системата за захранване с топла вода включва бойлер за топла вода в котелното помещение, разширител, резервоар над тавана на котелното помещение и съответните тръбопроводи. През зимата топлата вода влиза в котела от отоплителната система, през лятото от котел за топла вода, изстрелян с твърдо гориво.

Всички резервоари са оборудвани с кранове за вода и манометър.

Въпреки някои структурни разлики между системите за захранване със студена и топла вода, правилата за тяхното функциониране за всички видове автомобили са еднакви. Контролът върху доброто състояние на водоснабдителните системи е изцяло поверен на проводника. През зимата е необходимо внимателно да се следи изправността на тръбите за пълнене на отоплението и постоянната циркулация на топла вода в тях. Когато пълните системата с вода от неподвижен източник, контролирайте пълненето на резервоарите. В наклонения коридор на всяка кола се поставя диаграма на положението на кранове и клапани за всяка операция на водоснабдителната система. В книгите на разписанията за обслужване на всеки влак има списък със станции, на които се извършва зареждане с вода.

Фиг. 1... Схема за водоснабдяване на вагон без отделение, построен от TVZ

(номерацията на оборудването съответства на тази, приета в документацията на производителя):

2 - клапан на комбинирания дренаж; 3 - клапан за пълнене на котела; 6, 47 - клапан и клапан за изключване на отоплителната намотка на котела; 61, 91 - клапани за подаване на студена вода към тоалетните; 63, 85, 107 - палети; 64, 65 - водомерни стъклени кранове; 66 - резервоар с вместимост 80 литра; 67, 87, 100, 105, 136 - кранове за оттичане на вода; 68, 102, 138 - фитинги за изпускане на въздух; 69, 83 - клапани за подаване на студена вода към мивките; 70 - клапан на резервната пълнеща глава; 71 - клапан за свързване на ръчна помпа; 73, 92, 113 - клапани за гореща вода за смесители; 74, 93, 112 - клапани за студена вода за смесители; 75 - миксер; 77 - котел; 78, 79 - фитинги за подаване на студена вода към котела; 80 - клапан за изключване на линията; 81, 134 - резервоари за гореща преварена вода; 84 - кран за подаване на преварена вода към охладителя за вода; 86 - резервоар с вместимост 830 ... 850 литра; 89 - кранове за вода; 95, 114 - тоалетни; 96, 99 - пълнещи глави с бойлери; 97, 111 - кранове за измиване; 98,110 - миещи купички; 103 - охладител за вода; 104, 106 - кранове за анализ на питейна вода; 108, 123 - улеи с затопляща фуния; 109 - мивка; 115, 116 - бойлери за дренажни тръби; 117 - резервна пълнеща глава; 118, 119 - вентили за измиване на тоалетна чиния; 120, 121 - водни уплътнения; 135 - компресор; 137 - кран за подаване на вода от котела към междинния резервоар; 139 - заключващо устройство; 140, 141 - възвратни клапани на тръбите за пълнене; 142 - кран за вземане на проби от вода за битови нужди и гасене на пожар; 144 - монтаж на котел

СИСТЕМА ЗА ВОДОСНАБДЯВАНЕ НА РЕЖИМНИ АВТОМОБИЛИ МОДЕЛИ 61-425, 61-821 СТРОИТЕЛСТВО НА TVZ.

Диаграмата на системата е показана на фиг. един.

Положението на крановете и клапаните при различни режими на работа на системата трябва да съответства на Таблица 1.

Запълване на водоснабдителната система с вода.

Когато температурата на външния въздух е под 0 ° C, системата трябва да се напълни след задържане на каретата в отопляемо помещение поне един ден или след напълване на отоплителната система и нагряване на въздуха в колата до температура най-малко 12 ° ° С

Вода се излива в резервоари 66 и 86 (вж. Фиг. 1) от под автомобила, през пълнещи глави 96 и 99. При зареждане на системата с вода, клапани и кранове 3, 61, 64, 65, 68, 69, 71, 78, 79, 80, 83, 91 трябва да са отворени, останалите, както и смесителният клапан затворени.

Пълненето на вода в системата трябва да бъде спряно, когато светне предупредителната лампа, разположена в пълнещата глава на вагоните, оборудвани с алармата за пълнене на вода, или когато водата се появи от предната тръба и противоположната тръба за пълнене. Кранове 64 и 65 трябва да се отворят, когато се определя нивото на водата в системата. За да се предотврати преливането на вода върху железопътната коловоза при пълнене на системата, в таванното пространство пред крайната стена на резервоара 86 е монтирано заключващо устройство 139 и възвратни клапани 140 и 141 на пълнещите тръби в тоалетната и коридор на не-котелния край.

маса 1

Докоснете номер,

клапан, възел

(Фиг. 1)

Назначаване Местоположение Позиция
по време на работа на систематапри попълване на систематапри източване на вода от системата
2Изпускателен клапан на ставатаВ котелното+
3Клапан за пълнене на котела с вода от водоснабдителната системаСъщо++
61Клапан за подаване на студена вода до тоалетнатаВ тоалетната край на котела+++
64, 65Измервателни стъклени крановеЗад тавана на крайната тоалетна на котела+++
67Малък кран за източване на резервоараСъщо+
68Клапан за обезвъздушаване на резервоараВ тоалетната край на котела+
69Клапан за мивка със студена водаЗад тавана на крайната тоалетна на котела+++
70Резервен клапан за пълнене на главатаВ котелното+
71Клапан за свързване на ръчната помпа към водоснабдителната системаСъщо+++
73Клапан за топла вода за миксер за мивкаВ сервизния отдел++
74Клапан за студена вода за миксерСъщо++
75Смесител за мивка»++
78Клапан за подаване на студена вода към котелаВ котелното+++

Продължение на таблицата. един

Докоснете номер,

отдушник ла, възел

(Фиг. 1)

Назначаване Местоположение Позиция
по време на работа на систематапри попълване на систематапри източване на вода от системата
79Кран за бойлерВ нишата на котела+++
80Спирачен вентил на линиятаЗад тавана на крайния коридор без котел+++
83Клапан за мивка със студена водаЗад тавана на не-бойлерната тоалетна+++
84Кран за подаване на преварена вода към охладителя за водаВ сервизния отдел++
87Изпускателен клапан на резервоараЗад тавана на не-бойлерната тоалетна+
89Смесител за водна пробаСъщо+
91Клапан за подаване на студена вода до тоалетната»+++
92Смесител за мивка за топла водаВ тоалетната в не-бойлерния край++
93Смесител за умивалник клапан за студена водаСъщо++
97Смесител за мивка»++
100Клапан за източване на вода от охладителя за водаВ сервизния отдел+
102Изпускателен клапан за въздушен охладителСъщо+
104Клапан за разглобяване на охладена питейна водаВ коридора на котела++

Краят на таблицата. един

Докоснете номер,

клапан, възел

(Фиг. 1)

Назначаване Местоположение Позиция
по време на работа на систематапри попълване на систематапри източване на вода от системата
105, 106Кранове за котлиВ нишата на котела++
111Смесител за мивкаВ тоалетната край на котела++
112Смесител за умивалник клапан за студена водаСъщо++
113Смесител за мивка за топла водаСъщо++
118Клапан за измиване на тоалетнатаВ тоалетната край на котела++
119Клапан за измиване на тоалетнатаВ тоалетната в не-бойлерния край+
136Кран за източване на вода от междинния резервоарВ котелното+
137Клапан за подаване на вода от котела към междинния резервоарВ нишата на котела+
138Клапан за освобождаване на въздух от междинния резервоарСъщо++
142Клапан за дренаж на вода за битови нужди и пожарогасенеВ тоалетната в не-бойлерния край+

Забележка. "+" - отворен, "-" - затворен.

При ниски външни температури, в случай на замръзване на пълнителните глави 96, 99 или повреда на нагревателите, системата може да се напълни с вода през резервната пълнеща глава 117, която се намира в котелното помещение над резервоарния резервоар за вода 66 и не подлежи на замразяване. В този случай пълненето на системата се извършва с помощта на входящ маркуч за инвентар с дължина около 4 m.

За да се подготви за пълнене на системата, е необходимо да се свърже една от главите на инвентарния маркуч към резервната пълнеща глава със затворен клапан 70. Преди да се напълни системата, противоположният край на маркуча с главата трябва да се изведе през отворената врата за свързване към входящия маркуч на водния стълб на коловозите на станцията. След свързване на маркучите отворете клапан 70. Когато пълните системата, уверете се, че няма теч във връзката между резервната глава и главата на маркуча. За да се наблюдава пълненето на резервоара 66, трябва да се отворят крановете на манометъра 64, 65. Моментът на пълнене на резервоара 86 се определя от появата на теч на вода под каретката от преддверието на големия резервоар.

След пълнене на големия резервоар е необходимо да затворите клапана 70, да спрете подаването на вода от водния стълб, след това да изключите входящия маркуч от маркуча за инвентара и последния от резервната глава за пълнене. В края на зареждането с гориво отворете клапан 68.

Положението на останалите фитинги на системата при използване на резервната глава е същото като в случая на зареждане на системата от под автомобила през пълнещите глави 96, 99.

Пълнене на затворена отоплителна система

Най-често се използва затворена отоплителна система. Разликата му от отворената се крие в структурата на разширителния резервоар. В затворен отоплителен комплекс разширителят е херметически затворен и пълненето на системата се извършва по различен начин.

Като начало подгответе всички необходими материали и инструменти. Включително: обемен резервоар, маркучи за изпомпване на вода от резервоара към системата, скоби за здраво закрепване на маркучите, клещи за монтиране на скоби, вибрираща домакинска помпа за насилствено пълнене на системата с вода.

Пълнене на отоплителната система с охлаждаща течност: как да се напълни с вода или антифриз

Схема на отвеждане на въздуха от отоплителната система.

Преди изпомпване е необходимо плътно да закрепите помпата към подготвените маркучи с помощта на скоби. Напълнете подготвения резервоар с вода и го поставете близо до клапана за пълнене на системата. Помпата също трябва да се намира наблизо. Маркучът, който поема водата, трябва да бъде спуснат в резервоара, а маркучът, подаващ изпомпваната вода, е фиксиран със скоба на пълнещия клапан. Крановете и амортисьорите за въздушно обезвъздушаване на отоплителната система трябва да бъдат отворени. Включете помпата и започнете да подавате вода към тръбите. Налягането върху манометъра трябва да се повишава постепенно. Когато цялата верига е пълна, манометърът трябва да достигне две атмосфери. След това помпата трябва да бъде изключена. Разкачете маркучите и изключете пълнителния кран.

Ако не е възможно да използвате помпата за запълване на отоплителния комплекс, тогава можете да използвате водоснабдяването. Веригата е доста подобна на описаната по-горе.Достатъчно е да прикрепите единия край на маркуча за приемане на вода към крана за вода, а другия край към пълнещия в системата и постепенно първо да отворите маркуча за пълнене и след това крана. В този случай налягането ще трябва да се следи допълнително с отделен манометър.

Последната операция по пълнене на системата с вода ще бъде премахването на излишния въздух от нейната верига. В съвременните инсталации са предвидени специални устройства за тази цел. Системата може да се обезвъздуши с помощта на това байпасно устройство.

Пълненето на отоплителната система ще бъде най-удобно, когато работят двама души, тъй като е необходимо едновременно да се контролира нивото на налягане в системата и работата на помпата, намираща се близо до инжекционния клапан, и да се следи херметичността и процеса на проветряване на отоплението радиатори по време на целия процес на пълнене.

Как да напълните басейна с вода? Как да налея вода в басейна в страната?

За дезинфекция на вода се използва уникален препарат PERKESENT (вижте описанието по-долу).

Можете също така да купите PERKESENT 0,7%, 3%, 27 и 37% от нас. Проверете цената при диспечера.

В горещите дни в страната наистина искате да се потопите в хладна вода, но преди това трябва да напълните басейна с вода. Този въпрос тревожи много собственици на вили и битови парцели, които с настъпването на лятото се преместват от задушни апартаменти в крайградските си земи. Много е трудно за тези, чиито летни вили се намират далеч от реката или други естествени източници на вода. Изкуствен резервоар (басейн) трябва да се напълни с вода, преди да се използва. Няма значение кой басейн трябва да напълните с вода. Има много видове басейни: надуваеми, рамкови, стоманобетонни. Изборът трябва да се направи въз основа на възможностите и размера на крайградската зона. Но не забравяйте, че басейнът ще трябва да се напълни с вода. Естествено, колкото по-голям е басейнът, толкова повече вода ще е необходима за пълненето му. Ако наблизо има кладенец или кладенец, тогава няма да има проблеми при подготовката на басейна за летния сезон. Трябва обаче да се има предвид, че е необходимо да се източи неизползваемата вода и да се напълни басейна с прясна вода според правилата. Например, ако бързо източите вода от бетонен басейн, дъното му може да се деформира. Това се дължи на промяна в налягането.

Използване на лекарството "Percesent" за дезинфекция на вода

Когато доставяте вода за басейна, нашите специалисти, по ваше желание, използват уникално решение от препарата PERKESENT, което осигурява дългосрочен ефект на „чиста вода“ дори при високи температури на околната среда. Когато поръчвате вода, информирайте нашия диспечер за вашето желание да добавите този препарат към водата. Цената на водата, съдържаща разтвор Perkesent, е с около 25% по-скъпа от обикновената чиста вода, но това може да гарантира, че басейнът няма да цъфти и че няма нужда да се използват допълнителни химикали. Лекарството няма аналози.

Иманбаев Еркен Мадимарович - руски учен, справка

Разработчикът и създателят на лекарството PERKESENT е руски учен, доктор на медицинските науки - Иманбаев Еркен Мадимарович. Формулата му позволява използването на вода, съдържаща разтвор Percesent за лечение на дълготрайни рани, изгаряния и дори псориазис. Просто добавете лекарството във вашия басейн. Освен че ще се отпуснете и ще се насладите на чиста вода, ще се отървете от рани, изгаряния и дерматити от различен произход.

Разбира се, не всеки има възможност да поддържа специален персонал за почистване на басейна, но ако имате някакви въпроси или съмнения относно работата на басейна, винаги можете да се обадите и да се консултирате с тези, които са ви го продали / инсталирали / изградили. За всички видове изкуствени резервоари в страната е важно басейнът да се напълни правилно с вода. Например, ако вземете вода от кладенец, ще отнеме седмица, за да напълните басейн с обем 21m3.През тази седмица на постепенно пълнене и затопляне водата в басейна ще цъфти. Ако трябва да налеете чиста вода в басейна, тогава трябва да го направите веднага, наведнъж. В този случай няма да възникнат цъфтеж или проблеми с деформация на конструкцията на басейна. Как да се измъкнем от ситуацията за тези, които нямат водоизточник в непосредствена близост до басейна? Трябва да търсим някой, който ще донесе вода от водоноска. Някои отиват до пържените части и искат кола, която да напълни басейна с вода. Обикновено това не е толкова лесно, защото пожарникарите нямат право да извършват подобни дейности, затова се съгласяват да напълнят басейна с вода в страната, както казват на свой собствен риск и риск, и, разбира се, ако те искат да правят пари. Но, съдейки по отзивите на тези, които са поръчали вода по този начин, това не е най-добрият вариант. Водата, донесена от пожарникарите, цъфти много бързо, има странна миризма и цвят. Възможно е да се напълни басейна с вода с помощта на многометров маркуч, като по този начин се стигне до съседния кладенец. Но това може да бъде много трудоемко, особено ако маркучът трябва да бъде удължен до 100 м. Това изисква време, търпение и физическа подготовка, тъй като е доста трудно да се опъне маркуч с тази дължина. Как да напълним басейна с вода, без излишен стрес? Най-лесният начин за пълнене на надуваем или рамков басейн с вода е да се организира доставката на вода чрез специален транспорт (водоноска или цистерна). В зависимост от необходимия обем ще бъде изчислена цената за доставка на вода и пълнене на басейна. Обикновено никой не носи по-малко от 1 тон вода. Можете да изберете промишлена или чешмяна вода, която ще бъде донесена от колата. Каква е разликата? Технологичната вода е вода, подходяща за използване в различни процеси (в отоплителната система, в строителството). Промишлената вода може да се използва съвсем безопасно, за да се напълни басейна с вода, цената ще бъде много достъпна.

Както бе споменато по-горе, за басейна са подходящи промишлена вода, чешмяна вода, вода от кладенци и кладенци, вода от реки и други естествени резервоари. Но ако децата плуват в басейна, тогава водата трябва да се пречисти до състоянието на чешмяна вода. Но можете да го направите по-лесно и веднага да напълните басейна с чешмяна вода. Всичко, което трябва да направите, е да си купите цистерна за вода. Нашата услуга ще достави незабавно необходимия обем вода до вашата дача. Не е нужно да се притеснявате как бързо да напълните басейна си с вода. Превозните средства са оборудвани със специално оборудване. оборудване, включително маркучи с дължина до 50 м, което ви позволява бързо да източвате вода в резервоар или басейн, без дори да навлизате на територията на лятната вила. За да напълните бързо басейна си с вода, просто трябва да се обадите на нашия сервиз и да оставите заявка за камион-цистерна. Цялата вода отговаря на санитарните и хигиенните стандарти и GOST. Водата може да се използва не само за запълване на басейни, но и за душове, тоалетни, на строителна площадка или автомивка и т.н. Всъщност, доста често в региона на Москва собствениците на вили, вили, селски къщи изпитват проблеми с прекъсванията на водоснабдяването. Ако водата е била изключена за дълго време и настоящите нужди изискват вода, тогава единственият изход е да се обадите на нашата спасителна служба. Приемаме заявления и доставяме вода денонощно в цяла Москва и Московска област.

Каква вода е по-добре да се излива в отоплителната система

Има няколко вида вода, излята в отоплителния кръг:

ВиК. Това включва и течност, взета от кладенец, кладенец или най-близкото водно тяло. Основното предимство на тази опция е нейната евтиност. Качеството на такава охлаждаща течност обаче е доста ниско: доста агресивно засяга вътрешните стени на веригата поради разтворени в нея соли и кислород.

Варено.Кипенето ви позволява да отстраните от водата част от кислорода и солите, които се утаяват. Въпреки това е доста трудно да се подготви вода за обемния контур по този начин.

Пречиства се с реактиви. За да неутрализирате вредните примеси, вместо кипене, е удобно да използвате специални химикали - реактиви. Водата, приготвена по този начин, трябва да бъде добре филтрирана, преди да се излее в системата.

Дестилиран. Продава се във водопроводните магазини в контейнери с различни размери. Дъждовната вода също има подобни свойства, които някои собственици на частни къщи специално събират за последващо използване в отоплителни мрежи.

Антифриз. Те се използват вместо вода в случаите, когато отоплителната система е склонна към замръзване (температурата на кристализация на антифризите е много по-ниска от тази на водата). Поради високата си цена този метод за запълване на отоплителния кръг се използва рядко.

Пълнене на отоплителната система с охлаждаща течност: как да се напълни с вода или антифриз

Антифриз за отопление

Заключение

Запълването на отоплителния кръг с вода е доста сложна и отнемаща време процедура, която се препоръчва да се извършва от поне двама души.

По време на изпълнението му е важно да не бързате, като внимателно следвате всички препоръки

Особено внимание трябва да се обърне на подготовката на водата за изливане във веригата: в случаите, когато по финансови или други причини се използва течност от водоснабдяването, тя трябва поне да се вари. За отстраняване на частици от утайка и ръжда, които постепенно се натрупват в охлаждащата течност, се препоръчва системата да се оборудва със специални филтри за кал.

Защо налягането спада в затворена отоплителна система

Има само една причина, поради която налягането спада - липсата на херметичност, тоест теч. Въпросът е да го намерите. Характерен признак на теч е локва на определено място или кафяво петно, когато водата има време да изсъхне. По време на търсенето трябва да проверите следните възли и елементи:

 • тръбни връзки и фитинги: случва се в последните да се появят пукнатини;
 • автоматични вентилационни отвори: дефектен елемент със залепнал поплавък ще изтече вода;
 • спирателни и контролни клапани, предпазен клапан;
 • разширителен резервоар: пукнатина в мембраната ще доведе до спад на налягането, въздух в системата и чести изключвания на котела.

За да премахнете теча, не можете да направите без частично или пълно изпразване на тръбопроводите. В края на работата ще трябва отново да излеете вода в системата, да създадете необходимото налягане и да наблюдавате манометъра в продължение на няколко дни.

Правила за работа

С настъпването на студеното време проводниците проверяват изправността на комбинираното отопление в автомобила и подготовката му за зимния период, се извършват следните видове работи:

котелното оборудване се проверява за неизправност; обръща се внимание на положението на крановете и клапаните; наличието на решетки и тяхната изправност се изследват в камината; коригира се работата на помпите и измервателните уреди; водата в системата се проверява. Дали е в достатъчно количество, резервният резервоар също се проверява за наличие на вода; обръща се внимание на твърдите горива

При недостиг е необходимо да се информира ръководството; разглежда се инвентар за работа с твърдо гориво; Също така, техническата документация относно правилата за използване на смесено отопление на автомобили се подрежда.

Долната част на котела на второкласния вагон

За нормалното и непрекъснато функциониране на смесеното отопление, оборудването трябва да бъде проверено за всяка кола, сто деветдесет и осем нагревателни глави, които отговарят на водопроводите.

Преди да стартирате котелното оборудване, е необходимо да проверите изправността на вентилационната система. За да направите това, трябва да погледнете положението на дръжката на клапана. Намира се на тавана в котелното помещение. Когато вентилацията работи, положението на дръжката ще бъде обърнато към думата "Отворено"

Също така важно изискване е да се погледне противопожарната клапа. По позицията на дръжката на задвижването можете да познаете, че тя е отворена

Отопление и водоснабдяване на леки автомобили

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни