В банята тече тръба: как да отстраните теча сами

Здравейте! Имахме ремонт, тръбите в банята са скрити под плочките. Наскоро забелязах, че на тапета в стаята отстрани на банята се появи мокро петно. Водопроводчикът каза, че не може да направи нищо. няма нужда да покривате тръби с плочки. Моля, кажете ми какво може да се направи, за предпочитане без да се засяга ремонта?

Добър ден, няма друга опция как да отворите стената или отстрани на плочката или тапета, трябва да стигнете до мястото, където тече и да разберете от какво.

Необходимо е да се изолира тръбата

Мислите ли, че това е конденз?

в такива случаи компетентен водопроводчик препоръчва да се направи подвижен щит, така че в бъдеще да има достъп до тръбите! тъй като вече сте направили обратното, препоръчваме ви все пак да отваряте мястото, където е плочката, за да премахнете теча и да направите подвижен щит за в бъдеще.

Най-вероятно тръбите са положени без изолация (termoflex), така че на тръбата за студена вода се появява конденз и постепенно се просмуква. Внимателно отворете плочката, поставете termoflex и поправете всичко в обратен ред.

Здравейте! Първо трябва да откриете причината за теча, може би съседите са виновни за теча. Ако не е възможно да се положат тръби навън, тогава ще трябва внимателно да отворите плочките. Поздрави, Олег.

мокро място може да бъде конденз от тръба със студена вода. В жегата може да е така. Водата ще намери дупка. Ако петното се увеличи няколко пъти и се появи струйка вода, тогава само аутопсия.

Потърсете капитана, който ви е поставил тръбите, ако след ремонта не ви е оставил електрическа схема. Освен това, във всеки случай е необходимо да се направи така наречения водопровод, тъй като в случай на проблеми с водопровод или тръби, домашните майстори няма да могат да инспектират вашата баня (което се е случило) и по спорен случай пак ще трябва да го чукате, но не внимателно, а спешно. Това е конденз, теч през щранга или нещо друго, което може да се разбере само на място. По-добре сега да пожертвате малко ремонти - но за да получите достъп до тръбите, отколкото да получите глобални проблеми по-късно в случай на спорни случаи на залив или течове.

ДОБРЕ ДОШЛИ КАКВИ ТРЪБИ? , КАНАЛИЗАЦИЯ ИЛИ ВОДОПРОВОД.

разкриват ред плочки. извадете тръбите. малки загуби

Едва ли ще се досетим, - има няколко причини едновременно - за евтини ремонти - това са: - евтина металопластика, зазидана усукване, отвинтено съединение на стоманени тръби, разсеяни токове (ако наблизо има електрически проводници, течащ цокъл на вана - и гипсова стена - което е много често Лечение: - проверете цокъла, погледнете под ваната с крушка - има ли влага там (включете водата) - не се казва на какво ниво отгоре на влагата Ако се вижда локва - това означава, че има бъркотия в тръбата. Понякога това просто помага за облекчаване на напрежението върху горещата тръба (пресите за термично разширение дърпа усукването (мястото на усукване) - след това запечатайте с пяна Проверете теча съгласно тази рецепта и докладвайте

Здравейте всички! Тук вие седите и онемявате тук, каква кондензация може да има, тръби в стената и не са в контакт с топъл въздух, не пудрят мозъка на хората. И бих ви посъветвал да отворите мястото, където е течът, отстрани на плочката, за да премахнете теча и да затворите всичко обратно и да поставите плочките (ако след ремонта останат поне 2-3 парчета, тогава е много добре). Тази работа се извършва за 2 дни. Успех и успех.

Всеки ремонт в банята трябва да започне с одит на водопроводната система. Ако тръбите служат повече от 15 години, най-вероятно е дошло времето да ги замените. Това ще бъде първият етап от ремонта. Но какво, ако ремонтът все още не е планиран и тръбата в банята вече тече? Отговорът е очевиден - необходимо е да се вземат спешни мерки за отстраняване на теча, в противен случай съседите ще бъдат наводнени и освен ремонт в апартамента им, ще трябва да направят и ремонт.

Водопроводът в къщи и апартаменти най-често се прави от три вида тръби:

 • метал;
 • металопластика;
 • полипропилен.

Как да поправите течаща метална тръба

Трябва да се разбере, че ако стоманена тръба тече, това е сигурен знак, че тя трябва да бъде заменена. Замяната обаче е извършена от професионалисти и това не винаги може да се направи в най-кратки срокове. Междувременно е спешно необходимо да се премахне течът. Можете да направите това със собствените си ръце, като използвате специално устройство - съединител за ремонт.

Съединител за ремонт на три четвърти стоманени тръби

Когато купувате ремонтна муфа, трябва да вземете предвид, че те се различават по размер - за тръби с различен диаметър са необходими различни съединители. За да разберете какъв диаметър е необходим, увийте конец около тръбата, която ще се ремонтира, и измерете дължината на пълния кръг, след което разделете получената стойност на 3 - получете желания диаметър. Размер от порядъка на 20 mm от външния диаметър съответства на половин инч от вътрешния диаметър, 25 mm - три четвърти, 32 mm - един инч. След като открихме диаметъра, купуваме в магазина съединител за ремонт с подходящ размер и продължаваме с ремонта.

 1. Развиваме четирите болта, свързващи половините на съединителя.
 2. Поставяме гумена лента на мястото на теча и я изстискваме с половинките на съединителя.
 3. Затегнете болтовете, докато течът спре.

Поправете втулката, монтирана на мястото на теча

Строго погледнато, това е краят на ремонта на теча на стоманената тръба. Важно е да запомните, че предприетите мерки са временни - максимумът, колко дълго ще продължи ремонтното съединение, е шест месеца. Следователно трябва възможно най-скоро да поканите специалисти, които да сменят металните ви тръби с по-модерни - металопластични или полипропиленови.

Премахване на теч в металопластична тръба ↑

За разлика от металните тръби, течът в подсилена пластмасова тръба не означава непременно необходимостта от нейната подмяна. Често причината за теча е неговото механично повреждане или хлабаво прилепване на фитинга. Във втория случай обикновено е достатъчно да затегнете задържащата гайка, за да спре дупката. Ако горната мярка не помогне, монтажът трябва да бъде заменен. Ако самата тръба е повредена, тогава свързващата втулка трябва да бъде нарязана на мястото на изтичане.

Съединител за цанга за метал-пластмаса

Процесът на ремонт трябва да се извършва съгласно следния алгоритъм:

 1. Погледнете маркировката на тръбите, за да разберете диаметъра.
 2. Купете от магазин магазин за цанги с подходящ размер.
 3. Нарежете тръбата точно там, където е течът.

По този начин се изрязва металопластична тръба със специални ножици, Ако пролуката е твърде голяма, по-добре е напълно да премахнете повредената област.

Завършен разрез с отстранено повредено място

 • Развийте гайката на цанга и я плъзнете върху единия край на тръбата. След това сложете уплътняващия месингов пръстен.
 • Поставете фитинга на цанга докрай.
 • Монтаж на металопластичен съединител

 • Направете същото за втория край.
 • Затегнете задържащите гайки първо на ръка, а след това с помощта на подходящ гаечен ключ. В резултат на това ще получите съединител на цанга на мястото на изтичане.
 • Съединител за цанги, монтиран на мястото на теча

  Тъй като цялата металопластична система е сглобена върху фитинги, появата на друга цангова връзка във водопровода няма да повлияе на експлоатационния живот на цялата система. Описаният метод ви позволява да забравите за течове за дълго време, но ако проблемът се повтаря отново и отново, тогава все още е време да смените тръбите, тоест да се обадите на специалисти за извършване на основен ремонт на водоснабдяването система.

Направи си сам временно отстраняване на слаб теч

Това се случва и когато причината за изтичането на тръбата в банята не е толкова ужасна и сериозна, така че няма особена нужда от смяна на тръбата. След това можете да опитате да разрешите проблема сами. Има две решения за това: студено заваряване или превръзка.

Вариант първи - студено заваряване

Какво да направите, ако в банята тече тръба?

Схема на студено заваряване на тръби.

Сега в продажба има много полезно вещество в ежедневието, наречено студено заваряване. Такова заваряване, без прилагането на специални усилия и умения, е в състояние много надеждно да свързва материали като метал, стъкло, пластмаса, дърво и други. Студеното заваряване е перфектно, когато тръбата не тече много под ваната, а само сочи.

Изключете водата и сложете гумени ръкавици, преди да направите това заваряване. След това почистете добре повредената тръба, като по този начин я освободите от прах и мръсотия. Избършете тръбата на сухо и обезмаслете повърхността старателно с ацетон или алкохол. След това извадете заваръчния шев (така наречените щанци) от опаковката и го притиснете възможно най-силно срещу деформацията на тръбата. Най-добре е мъжът да го прави. В рамките на около 20 минути заварката ще се втвърди и повърхността ще се възстанови. Всичко, което трябва да направите, е да изчакате малко и да го покриете с боя.

Вариант втори - скоби и превръзки

Друг също толкова добър начин за премахване на проблема с изтичането на тръби със собствените си ръце е скоба или превръзка. Скобата се използва, когато е необходимо за известно време (обикновено за няколко дни) да се блокира изтичането на вода в тръбата. Превръзката се използва в същите случаи, както и когато кондензатът постоянно се събира по тръбата.

За да поправите тръба със скоба, ще ви е необходима обикновена метална скоба, която можете да закупите евтино от пазара или от всеки железарски магазин, и парче гума, което да служи като уплътнение. Освен това парче гума трябва да е около 2 пъти по-голямо от повредената зона. Ако проблемът трябва да бъде решен спешно, можете да използвате обикновен проводник вместо скоба. Затворете водата. Почистете повреденото място на тръбата и избършете на сухо. След това притиснете здраво гумата към повредената зона и я фиксирайте възможно най-плътно със скоба или тел.

Свързана статия: Почистване на сайта

Какво да направите, ако в банята тече тръба?

Схема за закрепване на метална скоба.

За да поставите превръзката върху тръбата под ваната, първо трябва да я закупите. В продажба има много бинтови превръзки. Имайте предвид, че той трябва да е с правилния размер и да е направен от водоустойчив материал. Най-добрият вариант е фибростъкло. Обикновено превръзките се избират според диаметъра на тръбата. Но ширината му трябва да бъде около 7 см повече от повредената зона. В този случай превръзката има надлъжен разрез, с помощта на който се поставя върху тръбата.

Преди да инсталирате превръзката, затворете водния клапан, избършете тръбата на сухо и ако е необходимо, почистете повърхността му. Намажете вътрешността на тръбата и превръзката с епоксидно или специално водоустойчиво лепило. Поставете превръзката върху тръбата внимателно и я фиксирайте много плътно с метална скоба. В зависимост от ширината на мястото, повредено на тръбата, можете да използвате две или дори три скоби вместо една. Това е необходимо за по-голяма надеждност. След два дни, когато лепилото или смолата са напълно изсъхнали и втвърдени, можете да отворите клапана и да използвате банята.

Ремонт на полипропиленова тръба ↑

Полипропиленовите водопроводи са може би най-надеждните и издръжливи, тъй като всички връзки са термично или химически споени, образувайки единна монолитна система. Следователно изтичането на полипропиленова водоснабдителна система е възможно само в два случая:

 1. Лошо запояване на елементи. Може да се появи след определено време, след въвеждането на цялата система в експлоатация. Ако това се случи, ще трябва да преправите цял раздел от водопровода. Ако нямате специални умения, по-добре е да прибегнете до услугите на специалисти.
 2. Механични повреди. Може да има много опции как това може да се случи, но решението винаги е едно и също - запояване на полипропиленова съединителна втулка в теча.

Полипропиленова муфа

Процесът на запояване на съединителя е много подобен на инсталирането на цангов съединител върху металопластична тръба.

 1. От маркировката на тръбата определяме нейния диаметър.
 2. В магазина купуваме необходимия съединител.
 3. Нарязахме тръбата на теча.

Изрязваме полипропиленова тръба Термичното спояване на полипропиленови тръби се случва много по-често от химическото спояване, така че ще го обмислим. Нуждаете се от специален поялник. Търсим го или от приятели, или го наемаме - много магазини дават за известно време машина за запояване на много разумна цена. Монтираме тефлонови дюзи с необходимия диаметър. Загряваме устройството. От една страна поставяме съединителя, от друга вмъкваме тръбата.

Универсален начин за премахване на течове ↑

В заключение ще опишем друг начин за премахване на течове. Той е универсален, тоест пасва на всякакъв вид тръби.

  Вземаме обикновена гумена домакинска ръкавица. В противоположната на пръста част изрежете лента с ширина 10-15 мм с ножица в спирала.

Как да си вземете ластик от домакинска ръкавица

 • Получената лента навиваме с намеса за намеса върху теча, всъщност я превръзваме с ластик.
 • Ние фиксираме края по всеки наличен начин, например, увиваме го с тел или въже. Основното е, че лентата не се размотава. Течът се елиминира.
 • Видео съвети за свързване на металопластикови тръби

  Най-важното при ремонта на тръби със собствените си ръце е ясно да се разбере дали това е временно решение или постоянно. Ако течът е причинен не от механични повреди, а от естествено износване на тръбата, всяка мярка може да бъде само временна. Такъв поток ще се засили, следователно е необходимо да се поканят специалисти възможно най-скоро, за да разрешат радикално проблема.

  Изтичането на тръби от време на време придружава тяхната работа: най-често причините за такива явления са корозия или деформация. Благодарение на използването на полипропиленови, полиетиленови и металопластикови тръби, проблемът с корозията беше решен, но заплахата от механични повреди остава актуална в този случай.

  Как да започнете да отстранявате теч

  Стандартна ситуация - беше открито, че тръбата тече: какво да правя в такива случаи? Първата стъпка е да се определи точно къде тръбата тече. Ако тече мивка, мивка или вана, причината за това явление обикновено е некачествено свързване на отвора за оттичане, сифона и входа на тръбата.

  В този случай, за да премахнете проблема, ще трябва да затегнете всички резбови връзки, през които протича канализационната тръба. Понякога помага за подмяна на уплътненията на тези съединения.

  Премахване на течове по ставите

  Първата стъпка е да се определи откъде точно тече. Ако водата се събира под мивката или под канализацията в банята, на първо място, трябва да проверите качеството на връзката между канализацията и тръбата.

  Съвети. Често проблемът с изтичането може да бъде решен чрез процеса на затягане на всички резбови тръбни връзки или подмяна на гумени уплътнения в точката на свързване.

  Чугунени съединения на тръбите

  За да разберете как да прикриете, когато фугите на чугунните канализационни тръби изтичат, първо трябва да определите как е била запечатана връзката.

  Ако връзките на частите на канализационния чугунен тръбопровод са изсечени с олово, тогава трябва да се направи следното:

  1. Съединението се почиства до чист метал;
  2. Пролуката е изсечена с олово... Оловните конуси се гонят с длето. Мекият метал се компресира лесно в процепа.

  Ако фугата е била запечатана с цимент, тогава на практика трябва да се приложи следната инструкция:

  • Остатъците от стар цимент се отстраняват от повърхността с помощта на тясно длето и чук;
  • След отстраняване на материала, самата празнина се почиства;
  • Нови катранени нишки се забиват в процепа и се покриват със свеж слой циментов разтвор.

  Съвети.Преди шофиране се препоръчва нишките да се третират с азбесто-циментова смес с добавяне на вода в пропорциите азбест / цимент 3/7. Шпакловката трябва да е консистенция на мек пластилин.

  Уплътняване на фугата с цимент

  Ако се окаже, че в тоалетната точно по фугата ви изтича канализационна тръба и от всичко, което можете да прикриете, от ремонта ви остава само цимент, не бива да се разстройвате, защото циментът е идеален за тази цел.

  В тази ситуация действайте по следния начин:

  • Съединението се почиства внимателно, старият уплътнителен материал се отстранява;

  Съвети. Не използвайте тежък инструмент за това, за да не повредите тръбопровода.

  • За по-нататъшна работа подготвяме следните материали: превръзка, цимент;
  • Омесваме кашата от вода и цимент;
  • Потапяме превръзката в създадения разтвор и обвиваме течащата става;
  • След като превръзката с цимент се втвърди, почистваме фугата с шкурка.

  Ако тръбата изтича на кръстовището

  Използване на метода на уплътняване за чугунени тръбопроводи

  Ако се открият течове на кръстовищата на чугунени канализационни тръби, трябва да се подготвите за доста сложна процедура за отстраняване на проблема (прочетете: „Как да се поправи пукнатина в чугунена канализационна тръба - надеждни и доказани методи“). В този случай много зависи от качеството на докинг работата.

  Ако се подпечата с олово, процедурата е следната:

  1. Оголете докинг зоната, докато се появи чист метал.
  2. Отпечатайте празнината, като използвате оловни конуси. Това се прави с тъпо длето, тъй като в този случай е доста лесно да се запечата пролуката с меко олово.

  Какво да направите, ако тръбата в тоалетната тече:

  1. Почистете фугата от стария хоросан с помощта на тясно длето и чук. Трябва да се внимава да не се повреди тръбата.
  2. След отстраняване на старото уплътнение празнината трябва да бъде добре почистена.
  3. За ново запушване се използват катранени нишки и воден разтвор на цимент в съотношение 10: 1 към вода. Преди запушване нишките се обработват със специално вещество, което включва цимент и азбест, в съотношение 7: 3. По време на месенето се добавя малко вода: готовият разтвор трябва да бъде като пластилин.

  Ако връзката с канализацията под ваната изтича

  Пробив на водата между вратата или на кръстовището, какво да правя. Решаваме проблема по следния начин:

  • затворете водата;
  • развийте тръбата от канализацията, замествайки контейнер за събиране на вода;
  • почистете кухината вътре с четка, прахосмукачка за пране;
  • загрейте парче тръба и точката за източване с горелка, докато парата спре да тече, което ще означава пълно изсъхване на влагата;
  • шкурка на местата върху маншета и отводняване;
  • обезмаслете с ацетон, избършете със суха кърпа;
  • нанесете парче силикон върху тръбата и дъното около лентата;
  • прикрепете гандъра към дъното на банята, обвийте го около обиколката със серпентинова мрежа, отгоре - друг слой силикон;
  • увийте със строителен полиетилен;
  • изчакайте 2 дни, докато изсъхне напълно, силиконът и полиетиленът се стегнат и проверете дали тръбата тече.

  При правилно демонтиране конструкцията ще продължи да служи поне 3-4 години.

  Премахване на течове в кръстовището на тръбата с цимент

  Какво да направите, ако тръба тече и от всички възможни материали се предлага само цимент?

  В такава ситуация работата се извършва, както следва:

 • Почистването на съединението на тръбата се извършва, със задължително отстраняване на старото уплътнение. За да не повредите тръбите, по-добре е да се въздържате от използването на тежък инструмент.
 • След това трябва да получите широка марля превръзка. Циментът се смесва с вода, за да се получи каша. В получения разтвор се потапя превръзка.
 • Същият циментов разтвор се използва за обработка на тръбната фуга, след което там се навива превръзка.
 • Втвърдяването на уплътнението обикновено продължава два часа, след което може да се почисти с шкурка и да се боядиса.
 • В случаите, когато течът е открит директно върху тялото на тръбата, ще е необходим съвсем различен алгоритъм на действие.

  Елиминиране на незначителни дефекти в чугунена тръба

  Какво да направите, ако в банята тече тръба?

  Схема на свързване на чугунени тръби.

  Случва се също така да се е образувал дефект на все още нормалната чугунена тръба. И все още не искате да смените единствената тръба за пластмаса или нямате достатъчно средства за това. Има и добър изход от тази ситуация. Но работи само в онези случаи, когато на чугунения щранг (така наречената малка „фистула“) се е образувал лек дефект и водата тече само леко под ваната, без да изтича на поток. Разбира се, в този случай можете да използвате обикновена скоба. Но ако се замислите, то като цяло тук наистина не е необходимо. Можете да отстраните дефекта по-прост начин, като използвате обикновен цимент.

  За да направите това, първо изключете водата и избършете тръбата. След това вземете шкурка и внимателно почистете мястото на дефекта. Използвайте парцал, за да отърсите праха и леко да намокрите повърхността. Вземете малка шепа сух цимент и нанесете върху топлината на тръбата. След като циментът се намокри, нанесете още малко. Правете това, докато циментът вече не е напоен. Поради факта, че циментът се придържа добре към метала, мястото на дефекта ще бъде напълно затегнато и няма да изтече.

  Свързана статия: Огради за цветни лехи „направи си сам“

  Ако проблемът е по-сериозен и на чугунената тръба няма фистула, а пукнатина, тогава трябва да направите уплътнение от превръзка и цимент. Редувайте слой превръзка и цимент, обикаляйки в кръг около три пъти. Така че е по-безопасно да държите метала заедно. Трябва да се отбележи, че отстраняването на дефект върху метална тръба в баня с помощта на цимент изисква изчакване около три дни, през които циментът ще залегне. Само тогава можете да използвате щранг.

  Следващият начин да предотвратите изтичането на металната тръба е да я увиете с ластик. Ще ви трябва или медицински сбруя, или еластична гума от велосипедна тръба. След това просто увивате теча с този пакет и фиксирате всичко с тел. За по-голяма надеждност се препоръчва да увиете проблемната зона с бинт отгоре и да я боядисате с маслена боя. Но ако тръбата тече много плътно към самата баня, този метод няма да работи.

  Поставете превръзката

  Ако тръбата изтича в банята, временно решение е инсталирането на превръзка. Преди това трябва да определите с какъв вид щети ще трябва да се справите (фистула или изтичане) и къде точно се намира.

  Ластикът се нанася по този начин:

  1. На аварийния участък на тръбата е монтирано гумено уплътнение.
  2. След притискане здраво към тръбата се прилага фиксация със скоба.

  Скобата може да бъде закупена без никакви проблеми в магазина, но се случва така, че в точното време тя не е под ръка. В този случай скобата може да бъде направена от вас сами, или вместо това можете да използвате тел, сноп, въже или маркуч.

  Бандажната гума може да бъде стара гумена обувка, от която се отрязва оста. Същото важи и за гумения маркуч, велосипедна тръба. Ширината на лентата се прави в зависимост от диаметъра на ремонтираната тръба.

  Използване на дървен клин в банята

  Има ситуации, когато се образува теч под високо налягане, но няма възможност за спиране на водата: как да се уверите, че тръбата не тече? Превръзка в такава ситуация обикновено също не помага.

  Ако течът е причинен от фистула, той може да бъде отстранен с малък клиновиден дървен колче. Размерът на върха му се прави същият като получения отвор в тръбопровода.

  В фистулата се вкарва колче с остър край, след което се забива с чук.Тази временна мярка ви позволява да закупите времето, необходимо за обаждане на спешната служба.

  Как да премахнете теча в зависимост от местоположението на теча и материала

  Преди да пристъпите към ликвидация, не забравяйте, че това е временна мярка. Препоръчително е да потърсите помощ от специалист, който ще извърши професионално възстановяване на магистралата.

  Елиминирайте изтичането в пластмасовата тръба на съединението

  Полипропиленовите продукти се инсталират по време на инсталирането на всички комуникации. Най-честата причина за неприятности е изтичането на ставите.

  Как да запечатате течаща тръба:

  1. Затягаща скоба. Представлява ремонтна част с винтови скоби, под която е поставен пластмасов водоустойчив материал (гума). Винтовете са здраво затегнати.
  2. "Студено заваряване". Компонентът се омесва старателно, съставът се нанася върху повредената зона на пластмасовата водоснабдителна система и се оставя да се втвърди.
  3. Превръзка с лепилна основа. Това е част от чифт затягащи ленти. Вътре в тях може да бъде импрегнирана гума с двукомпонентно лепило. Такава лента не може да се използва за запечатване на теч в тръба под налягане.
  4. Самозалепваща се импрегнирана лента. Материалът се навива върху повредената зона на няколко слоя, за да се спре бързо незначителното изтичане.
  5. Непропусклив уплътнител. Силикон или неутрално съединение се нанася с монтажен пистолет върху образуваната дупка и се оставя да изсъхне.

  Преди да елиминирате теча, съединението трябва да бъде добре почистено и обезмаслено и след това да се използват уплътнители и лепила.

  Премахнете теча в отоплителната система

  Ако отоплителната тръба изтича силно, не можете да се справите без помощта на аварийната служба. Водата протича през системата под високо налягане. Силният натиск бързо разширява комуникационната празнина. Ето защо е важно системата да се изключи възможно най-скоро.

  За да премахнете малък теч в отоплителните комуникации, можете да използвате импровизирани средства. Малките повреди трябва да бъдат затворени със самоделно устройство под формата на скоба. Може лесно да се направи от подходящо парче гума. Уплътнението се нанася върху отвора, издърпва се плътно и се увива с тел. Отгоре конструкцията е обвита с лента от плат в няколко завъртания, завързана на плътен възел. Самоделна скоба за тръба е здраво закрепена, за да се елиминират течовете. Отвертка или пирон се натискат под възела и се въртят, докато тъканта се стегне.

  Други начини за премахване на разкъсването на отоплителната мрежа:

  • използвайте "студено заваряване";
  • направете скоба от парче калай, затегнато с болт;
  • залепете тръбата с превръзка, върху която се нанася епоксидна смола.

  Всеки от горните методи може да се използва, ако температурата на водата в отоплителната система позволява. Предлагат се фабрично доставени гумени ленти и затягащи ленти с болтове. За да се елиминира изтичането на радиатора, може да се използва уплътнител, аварийно лепило или студено заваряване. Сменете повредената отоплителна секция възможно най-скоро.

  Премахнете теча в смесителя за баня

  В баните са монтирани смесители от различен тип и дизайн. Следователно причините за произшествието и методите за ремонт не са еднакви:

  1. Износване на клапанната кутия на двуклапанен смесител. Необходимо е да се определи кой клапан тече. След това изключете подаването на вода към крана и отстранете горния капак. Развийте клапана и извадете кутията на моста на клапана. Заменете тази част с нова или сменете уплътненията.
  2. Нарушаване на херметичността на връзката на смесителя с водопровода. Течът на тръбната връзка се елиминира посредством скоба, лента, уплътнител или "студено заваряване". Ако всичко друго се провали, сменете всички износени фитинги.
  3. Счупване на касетата на лостовия миксер. Най-приемливият вариант за ремонт е да разглобите лоста, да извадите патрона и да поставите нов на негово място.

  Понякога кранът тече през маркуч, душ-глава или в кръстовището с чучур.Необходимо е да разглобите конструкцията и да увиете всички фуги с FUM лента.

  Премахване на теч в чугунена канализационна тръба

  Премахването на течовете на тръбите в тоалетната е най-простото. Съдържанието на канализационната система се движи чрез гравитация, така че няма силно налягане или високо налягане на течността в случай на спукване.

  Как да спрем теча:

  • спрете да използвате канализацията;
  • изсушете фугата с парцал или сешоар;
  • почистете от циментова замазка;
  • смажете фугата с водопроводни уплътнители няколко пъти или със състав от PVA лепило, вода и цимент;
  • оставете сместа да изсъхне за 24 часа.

  Ако дефектът е значителен, съставът няма да помогне. Трябва да чукнете в плитък дървен клин или да накиснете марля с епоксидна смола и да нанесете навивка. Като алтернатива можете да използвате няколко слоя гумена превръзка и да я затегнете с медна или алуминиева тел. Но най-надеждният начин е да инсталирате домашна или фабрична скоба. Ако на повърхността на чугуна се образуват надлъжни пукнатини, може да се приложи уплътнител или "студено заваряване".

  Всички тези методи могат да се прилагат по сложен начин. Основното нещо е да запомните, че самовъзстановяването на комуникациите е временна мярка. За висококачествено отстраняване на теч за дълго време, трябва да поканите водопроводчик.

  Уплътняване на тръба в тоалетна

  Течът в тръбата също може да бъде отстранен с лепяща превръзка.

  Процедурата в този случай е следната:

  1. Водата в тръбата се затваря от клапан.
  2. За изсушаване на повреденото място е необходим сешоар.
  3. Извършва се изборът на плътен гъвкав материал с необходимия размер. Тя може да бъде гума, пластмаса, фибростъкло и т.н.
  4. За залепване на пластира към теча е необходимо епоксидно лепило.

  Когато използвате фибростъкло, отрязаното парче трябва да е достатъчно, за да увиете тръбата поне 5-6 пъти. В този случай ширината на лентата трябва да надвишава диаметъра на тръбата най-малко един и половина пъти. По-удобно е да нанасяте лепило върху превръзката с четка или шпатула.

  След като навиете превръзката на тръбопровода, докато тя изсъхне напълно, тя се фиксира с вратовръзка или скоба. Изсъхването на лепилото обикновено отнема 24-72 часа. В този случай температурата на въздуха трябва да бъде най-малко + 15 градуса.

  Ако метална тръба тече

  Често се случва, че тръба в банята е изтекла: какво да направя, за да не наводня апартамента и съседите отдолу?

  В този случай действайте по следния начин:

  1. Първата стъпка е да се прекъсне водоснабдяването.
  2. Отрежете повредения участък на тръбопровода с помощта на ножовка или мелница. Разрезът се прави с отстъп 30 см в двете посоки.
  3. Развийте резбовата тръбна връзка в съседство с повредената зона.
  4. Нарязването на резбата се извършва в отсечения неподвижен край на тръбата. Удобно е да използвате газов ключ, за да държите края на тръбата.
  5. В края на резбата се завинтва втулка.
  6. Измерва се колко дълго трябва да бъде новата тръба, като се вземе предвид резбования участък.
  7. За да направите вложката, използвайте тръба с точно същия диаметър като старата. Произведената секция трябва да бъде снабдена с резби в двата края.
  8. Използва се втулка за свързване на новия участък с тръбопровода, а за задържането му може да се използва тръбен ключ.

  Преди да завиете съединителя, е необходимо да запечатате резбованите секции на разфасовката, като за това използвате лен, уплътняваща шпакловка или специална лента-фумигант. В допълнение към ремонта на метални тръбопроводи, течовете по тръби, направени от друг материал, могат да бъдат отстранени по същия начин. В случай, че не е ясно какво да правите, ако тръбата тече, най-добре е да потърсите помощ от професионални водопроводчици.

  Първоначални аварийни мерки

  Обикновено тръбите, особено пластмасовите, не се влошават сами. Те не се пукат, гният или пукат.Ако обаче сте ги инсталирали за много дълго време или инсталацията е била извършена зле, те могат да започнат да изтичат систематично. Най-добрият вариант, разбира се, би бил да се замени тръбата и тръбопроводите в съседство с нея. Но не всеки може да си го позволи и не може да се направи моментално. И все пак трябва да спрете изтичането. Помислете тогава за първите стъпки в този проблем.

  Първо трябва да изключите напълно водния клапан. Ако живеете в стар Хрушчов, което сега е много рядко явление, тогава ще трябва да затворите водата в цялата къща. Обикновено клапаните в този случай са в мазето и просто не можете да стигнете до тях и е напълно възможно да имате време да наводните съседите през това време. Много е добре, че сега почти всички апартаменти имат свои клапани, които могат да бъдат затворени без затруднения.

  Какво да направите, ако в банята тече тръба?

  Вътрешна канализация.

  Необходимо е да изключите студената вода и горещата вода, за всеки случай. И това трябва да се направи възможно най-бързо. Ето защо е толкова важно достъпът до клапаните да е винаги свободен. И ако вече мислите за смяна на тръби, уверете се, че клапаните са монтирани в тоалетната близо до тоалетната. Това ще гарантира винаги лесен и бърз достъп до тях.

  Ако изключите клапаните и водата спре да тече, това е добър знак. Това означава, че тръбата е повредена до клапана. Сега остава само да се обади на водопроводчик и да прехвърли решението на проблема в неговите опитни ръце.

  Но има и случаи, когато тръбата тече под банята на място, където затварянето на клапана може да не даде никакви резултати. Ясен знак: водата продължава да тече дори след изключване. В този случай незабавно се обадете на спешната служба! Междувременно, докато чакате нейното пристигане, трябва да поставите контейнер под теча, така че цялата вода да се събере в него.

  Свързана статия: Къща за игра за деца: стъпка по стъпка снимки, схеми, рисунки

  Друг вариант е временно да спрете изтичането на вода, като завържете тръбата с парцал. Но контейнерът все още трябва да бъде заменен. Можете също така да залепите лентата възможно най-плътно. И за да запазите тъканта или скоч лентата по-сигурни, можете да поръсите малко трапезна сол върху повърхността им, преди да увиете. Всички локви, образувани в резултат на изтичането на тръбата под банята, трябва да бъдат избърсани с парцали възможно най-скоро, за да не наводнят съседите и да създадат още повече проблеми.

  Рейтинг
  ( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

  Нагреватели

  Фурни