Как правилно да се измери температурата на въздуха в апартамента

Една от предпоставките за комфортен престой в апартамент е поддържането на определена температура.

За да се спази това условие, през студения сезон жилищните помещения в жилищните сгради се отопляват с помощта на централизирана отоплителна система.

Доставката на тялото се извършва въз основа на споразумение, сключено от потребителя директно с топлоснабдителната компания или чрез управляващата компания, жилищна кооперация, HOA. Съгласно договора, изпълнителят трябва да осигури температурата, установена от законодателните норми, като в този случай той получава заплащане за услугата съгласно тарифата.

Температурните стандарти са практически еднакви за всички региони, а също така са установени максимално допустимите отклонения през деня и през нощта. Ако измерването на въздуха в жилището показва по-значителни отклонения, потребителят има право да преизчисли. Топлоснабдителната компания може да бъде наказана за неправилно изпълнение на задълженията и условията на договора.

ВАЖНО! За да кандидатствате за преизчисляване, е задължително да съставите акт за измерване на температурата в апартамента, мостра от който трябва да бъде във всяка компания за управление и топлоснабдяване.

За какво служи актът?

Когато все още е студено в апартамента по време на отоплителния сезон, температурата на въздуха очевидно се различава от нормата, наемателите започват да се оплакват първо на Управляващото дружество, а след това на Роспотребнадзор или Инспектората по жилищата. Те искат да постигнат топлина в дома си, както и преизчисление за некачествени услуги.

Заявлението за преизчисляване трябва да бъде придружено от документ, доказващ несъответствието между действителната температура и стандарта. Такъв документ ще бъде акт за измерване, който трябва да бъде съставен и подписан правилно.

За съставяне трябва да се събира комисионна, която включва представител на управляващото дружество, наемател на апартамент и други лица.

Ако Наказателният кодекс не иска да изпрати свой служител, за да измери температурата в хола, наемателите на апартамента могат да съставят акт самостоятелно, като изпълнят необходимите изисквания:

 • Документът ще е необходим за преизчисляване на плащането за отопление. При условие, че измерването всъщност показва ниска температура, която не отговаря на стандартите (дори като се вземе предвид отклонението).
 • Законът ще бъде приложен към молби до различни инстанции - до Наказателния кодекс, до ZhI, до Rospotrebnadzor, прокуратурата и съда. Понякога потребителите на комунални услуги понякога трябва да отидат докрай с оплаквания, преди да се постигне резултатът - в къщата има топлина.

Актът за измерване на температурата в апартамента

Актът за определяне на температурата в апартамента се издава от комисия от представители на управляващото дружество с участието на наемателя или независима организация, действаща по договор.

Посочват се датата и мястото на изследването, изброяват се членовете на комисията. Основната част съдържа записаните резултати от измерванията във всяка стая (специфична температура).

Методите, правилата, които са били спазвани в процеса, са долуподписани. В края членовете на комисията и собственикът се подписват. Копие от акта се предоставя на всяка от страните.

Кога да се оплаквате от ниска температура

Жителите могат просто да усетят студа в апартамента, но това не е достатъчно, за да напишете жалба, да поискате преизчисляване. Ще трябва да проучите температурните стандарти в хола, както и да измерите реалните показатели и да ги сравните с нормите.

Само когато официално регистрираната температура се различава от стандартната, когато се изготвя протокол за измерване, можете да подадете жалба.Какви закони регулират стандартите за отопление?

 1. Това е SNIP номер 2.1.2.2645-10.
 2. И ГОСТ под номер R-51617-2000.

Тези официални документи определят допустимите температурни показатели за всяко жилище, включително допустимите отклонения. Според нормите минималната температура не може да пада под 15 градуса, а максималната не може да се повишава над 30 градуса.

ВНИМАНИЕ! Ниската температура в апартамента не винаги е по вина на топлоснабдителната компания, а високите топлинни загуби в къщата също могат да бъдат причина за това.

Помещенията с лоша топлоизолация не могат да задържат топлина, дори ако топлата вода в батериите има необходимия температурен индекс. И в този случай първо ще трябва да се погрижите за висококачествена топлоизолация и едва след това да проверите температурата на водата в отоплителните тръби и температурата в апартамента.

Температурата в апартамента за здравето на възрастен

Нормалната температура на въздуха в дома зависи от няколко фактора: от сезона, региона на пребиваване, техническите характеристики на дома. Важен критерий са субективните предпочитания на човек, на които той разчита, когато създава уют в къщата. В същото време нормите, установени от специалисти, са изпитани във времето и се основават на препоръките на лекарите. Неспазването на тези насоки може да доведе до здравословни проблеми.

Ако стаята е прекалено гореща, човек се чувства отпаднал и уморен. Поради загубата на влага кръвта става по-плътна, а сърцето работи с повишен стрес. При хора със сърдечно-съдови заболявания състоянието се влошава.

В прекалено топла среда активно се размножават различни патогенни бактерии, които могат да причинят опасни заболявания. В допълнение, постоянното прегряване на тялото, с висока температура в апартамента, е изпълнено с такова опасно състояние като дехидратация, в резултат на което тялото губи важни микроелементи.

Хипотермията от своя страна причинява трайни респираторни заболявания и смущения в топлообмена, а също така влияе отрицателно на човешката нервна система.

За да се поддържа добро здраве, стаята не трябва да се прегрява или преохлажда над нормалната температура в апартамента. Нормата на температурата в жилищните помещения за възрастен се счита за оценка от 20 градуса. А за поддържане на здрав, здравословен сън и за предотвратяване на безсъние в спалнята се препоръчва да се поддържа температура от 18 градуса.

Как да напиша изявление

Ако термометърът показва ниска температура на въздуха в апартамента, трябва незабавно да се свържете с Управляващата компания.

Отначало можете просто да се обадите на диспечера на управляващата компания и да оставите изявление за този факт. Диспечерът е длъжен да фиксира обаждането, да прехвърли информацията на съответните служители.
Кандидатът трябва да запише за себе си данните на диспечера, получил обаждането, и времето на разговора.
Следващата стъпка е да напишете заявление за измерване на температурата в апартамента. Сервира се от името на Управляващото дружество, чрез което е съставено споразумение с топлоснабдителната организация. Това заявление трябва да бъде направено в два екземпляра, и двете трябва да бъдат регистрирани, като едно копие остава на кандидата... Изготвя се изявление, като се вземат предвид определени изисквания:

 • В началото се записват данните на ръководителя на Управляващото дружество.
 • След това трябва да посочите информация за кандидата, включително неговите данни за контакт.
 • Основната част е посочване на причините за проверката. Температурата в апартамента може да се различава от нормата както по посока на намаляване, така и по посока на увеличаване.
 • Наложително е да се посочат регулаторните стандарти, съгласно които температурата трябва да се поддържа.
 • В такова приложение за измерване можете да поискате да възстановите температурата в апартамента, да проверите работата на отоплителната система и да преизчислите плащането за отопление.
 • Заявлението се подписва от лицето, което го подава. Датата на съставяне също трябва да бъде определена.

При разработване на температурния режим за отопление на жилищни помещения, както и при съставяне на акт за измерване, се използват няколко законодателни акта:

 1. SanPiN под номер 2.1.2.2645-10.
 2. GOST номерирани 30494-96 и R-51617-2000.
 3. Правителствен указ № 354 за правилата за предоставяне на комунални услуги за MKD.

Температурата в апартамента за здравето на децата

Оптималният температурен режим в апартамента е една от предпоставките за правилното развитие на децата. Температурата на въздуха в къщата е особено важна за новородените. Механизмът им за терморегулация не е напълно развит, така че бебетата са много чувствителни към екстремни температури. Не трябва обаче да се страхувате от студа в паника. Детето може да бъде прегрято и това също не носи ползи за здравето му.

Лекарите смятат, че най-оптималната температура в апартамента за стая за новородено е около 19 - 22 градуса. Ако термометърът в детската стая показва повече, отколкото би трябвало, на детето се дава вода по-често и върху него се оставя минимум дрехи, за да се предотврати прегряване.

За деца под 1-годишна възраст препоръките остават същите. С напредването на възрастта горната граница на температурната норма се понижава.

Неща за обмисляне

Когато се предава заявление за измерване на работа в апартамент, то трябва да бъде прехвърлено на топлоснабдителната организация или на служители на управляващото дружество, които имат разрешение за извършване на такава услуга.:

 • За измерването трябва да се създаде комисия, която включва представител от Наказателния кодекс или организация за доставка на топлинна енергия.
 • Измерването се извършва със специални сертифицирани устройства. Наличието на сертификат е задължително, трябва да се провери при работниците, които идват в съоръжението.
 • Комисията пристига при заявителя в уговореното с него време.
 • На улицата, ако това се случи през зимата, не трябва да е по-малко от пет градуса под нулата.
 • Температурата трябва да се измерва отделно във всяка стая.

Кога можете да подадете жалба?

В случай на нечестно изпълнение на работата им от комунални услуги, качеството на услугите, предоставяни от жилищните и комуналните услуги, намалява, температурните стандарти в апартамента не се спазват. Всеки гражданин има право да подаде официална жалба в следните случаи:

 • когато температурата в дневните на апартамента е по-ниска от нормата;
 • ако за един календарен месец отоплението е било изключено общо за повече от 24 часа;
 • ако еднократно спиране на отоплението с продължителност над 15 часа се случи при улични температури под 12 градуса.

Изисквания към документа

Комисията трябва да има форма на акт. Ако е съставен без него, трябва да се спазват следните точки:

 1. Документът посочва пълния и точен адрес на апартамента. Информацията за собственика също трябва да бъде записана.
 2. След това идва изброяването на характеристиките на корпуса. Посочен е броят на стаите, етажът на стаята, колко е изолиран корпусът.
 3. Дадени са и технически характеристики на отоплителната система. Какво трябва да има в тях? Схема на свързване, външна температура на топлообменниците, действителна температура на топлоносителите (както при подаването, така и при връщането).
 4. Посочени са температурата и влажността на въздуха, температурата на вътрешната повърхност на стената.
 5. В резултат на акта трябва да бъдат посочени (или посочени) причините за факта, че температурата в апартамента е понижена или повишена.

Съставеният и подписан акт се предава на Управляващото дружество или на топлоснабдителната организация, те трябва да вземат мерки за отстраняване на ситуацията.

ВНИМАНИЕ! Мерките след получаване на акта трябва да бъдат взети в рамките на една седмица.

Ако няма реакция, потребителят има право да се свърже с прокуратурата, Rospotrebnadzor. При екстремни обстоятелства - до съда. Но е важно искът до съда да е съставен, след като обжалването пред други организации не даде резултат. Важно е да има под ръка доказателства за опити за досъдебно уреждане на проблема.

Кой може да прави измервания по закон

Измерване на температурата в апартамента за отопление
Ако къщата е студена, първата стъпка е да се свържете с аварийната диспечерска служба, където тя ще бъде записана, кандидатът се информира за номера, датата и фамилията на лицето, което е приело заявлението, и до ръководството на управляващото дружество .

Именно тя е законово отговорна за поддържането на нормална температура.

В заявлението поискайте проверка за проверка на апартамента, фиксирайки факта на студен въздух. Комисията трябва да се споразумее за датата и часа на работа с наемателите, преди процедурата да представи сертификат за проверка на измервателните уреди.

Как да се измериш

Обикновените потребители на комунални услуги нямат сертифицирано оборудване за измерване на стайна температура, те могат да извършват тази работа само с обикновени термометри.

Но за да имате основание да се свържете с Наказателния кодекс, за да се обадите на комисията и професионално измерване, можете първо да извършите работата сами. Важно е да се спазват изискванията за измерване:

 • Невъзможно е да се измери температурата на въздуха в апартамента в слънчев ден, тъй като слънчевите лъчи леко загряват стаята.
 • През зимата трябва да изберете ден за процедурата, когато термометърът отвън показва под 5 градуса слана.
 • Важно е да се вземе предвид техническото състояние на помещението - целостта и възрастта на прозорците, наличието на междупанелни пукнатини в стените на къщата и други източници на изтичане на топлина.
 • Трябва да измерите температурата в две стаи, два пъти - с интервал от 5 минути.
 • Термометърът трябва да е с високо качество, надежден, той се поставя на разстояние най-малко един метър от външната стена и най-малко един и половина метра от пода.
 • Резултатите от такова независимо измерване могат да бъдат прехвърлени на диспечера, когато се свържете с MC.

Как се измерва температурата на въздуха

Измерванията в стаите могат да се извършват с помощта на живачен или електронен термометър.

Възможно ли е да го направите сами

Ако има съмнения, че въздухът е по-студен от предписаната норма, експеримент, извършен самостоятелно, ще ви помогне да се уверите. Но използването на тези резултати като официално потвърждение за нарушения от страна на управляващото дружество няма да работи.

Безплатна гореща линия:

Московско време +7 (499) 938 5119

SPb +7 (812) 467 3091

Фед +8 (800) 350 8363

За да се счита актът за правен документ, измерванията трябва да се извършват от държавна организация, използваща специално адвокатско оборудване.

Домашен термометър не отговаря на тези критерии. Независимото изследване обаче има смисъл, преди да се обадите на компетентна организация, тъй като ще позволи да се провери правилността на подозренията.

Как да измервате правилно

Можете да използвате домашен термометър, купуването на специализиран е безсмислено. Тя трябва да се измерва от акредитирана организация, но струва много повече. Когато експериментирате, трябва да вземете предвид нюансите:

 • първо трябва да се уверите, че прозорците, вратите са плътно затворени;
 • устройството не трябва да бъде изложено на отоплителни или охлаждащи устройства, пряка слънчева светлина;
 • при измерване не е необходимо да го държите в ръцете си, за да не увеличавате показанията;
 • оставете термометъра да записва показанията (10 минути);
 • използването на няколко различни устройства ще даде по-обективни резултати;
 • трябва да измерите температурата на поне две дневни, в зависимост от конструктивните особености на апартамента;
 • препоръчително е да се измерва в центъра на стаите, за да се покаже средният резултат.

Стандарти

SanPiN под номер 2.1.2.2645-10 и допълнението към постановлението на главния държавен санитарен лекар, одобрено под номер 175 през 2010 г., посочват температурните стандарти в отоплителния сезон в различните стаи на апартамента. Важно е да ги вземете предвид за наемателите на къщата, особено когато е необходимо да се изисква преизчисляване за отопление:

 1. В дневните температурният режим е от 18 до 24 градуса по Целзий.
 2. В кухнята, в банята може да бъде от 18 до 26 градуса.
 3. В коридора между апартаментите температурата трябва да е между 16 и 22 градуса.
 4. На стълбището - от 14 до 20.
 5. Температурата в килера е според стандартите - от 12 до 22.

Нормативна база

Внимание
Температурните стандарти в жилищните помещения са установени със закон. Температурата в апартамента се регулира от ГОСТ 30494-2011 "Параметри на вътрешния микроклимат".

Според този документ въздухът във всяка стая трябва да се нагрява в съответствие с функционалното му предназначение. Параметрите на топлоснабдяването за всяка стая са зададени. Показва се и средната температура за целия апартамент. Той е 20 - 22 градуса.

Внимание! Ако имате въпроси, можете да се консултирате безплатно в чата с адвокат в долната част на екрана или да се обадите в Москва; Санкт Петербург; Безплатно обаждане за цяла Русия.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни