Изчисляване на сондажна помпа: формула и пример за подробно изчисление

Как да разберете дебита на помпата

Формулата за изчисление изглежда така: Q = 0.86R / TF-TR

Q - дебит на помпата в кубични метри / час;

R е топлинната мощност в kW;

TF е температурата на охлаждащата течност в градуси по Целзий на входа на системата,

Как да изчислим мощността на помпата

Разположение на циркулационната помпа за отопление в системата

Три опции за изчисляване на топлинната мощност

Трудности могат да възникнат при определянето на индикатора за топлинна мощност (R), поради което е по-добре да се съсредоточите върху общоприетите стандарти.

Вариант 1. В европейските страни е обичайно да се вземат предвид следните показатели:

 • 100 W / кв. - за малки частни къщи;
 • 70 W / кв. М. - за високи сгради;
 • 30-50 W / кв. - за индустриални и добре изолирани жилищни помещения.

Вариант 2. Европейските стандарти са подходящи за региони с мек климат. Въпреки това, в северните райони, където има силни студове, е по-добре да се съсредоточите върху нормите на SNiP 2.04.07-86 "Отоплителни мрежи", които отчитат външната температура до -30 градуса по Целзий:

 • 173-177 W / m2 - за малки сгради, чийто етаж не надвишава два;
 • 97-101 W / m2 - за къщи от 3-4 етажа.

Вариант 3. По-долу има таблица, чрез която можете самостоятелно да определите необходимата топлинна мощност, като вземете предвид целта, степента на износване и топлоизолацията на сградата.

Как да изчислим мощността на помпата

Таблица: как да се определи необходимата топлинна мощност

Формула и таблици за изчисляване на хидравличното съпротивление

Вискозно триене възниква в тръби, клапани и всякакви други възли на отоплителната система, което води до загуби в специфична енергия. Това свойство на системите се нарича хидравлично съпротивление. Разграничете триенето по дължината (в тръбите) и местните хидравлични загуби, свързани с наличието на клапани, завои, зони, където диаметърът на тръбите се променя и т.н. Индексът на хидравличното съпротивление се обозначава с латинската буква "H" и се измерва в Pa (паскал).

Формула за изчисление: H = 1,3 * (R1L1 + R2L2 + Z1 + Z2 +…. + ZN) / 10000

R1, R2 означават загуба на налягане (1 - при подаване, 2 - при връщане) в Pa / m;

L1, L2 - дължина на тръбопровода (1 - захранване, 2 - връщане) в m;

Z1, Z2, ZN - хидравлично съпротивление на системните блокове в Pa.

За да улесните изчисляването на загубата на налягане (R), можете да използвате специална таблица, която отчита възможните диаметри на тръбите и предоставя допълнителна информация.

Таблица за спадане на налягането

Средни данни за елементите на системата

Хидравличното съпротивление на всеки елемент от отоплителната система е дадено в техническата документация. В идеалния случай трябва да използвате характеристиките, посочени от производителите. При липса на паспорти за продукти можете да се съсредоточите върху приблизителните данни:

 • котли - 1-5 kPa;
 • радиатори - 0,5 kPa;
 • клапани - 5-10 kPa;
 • смесители - 2-4 kPa;
 • топломери - 15-20 kPa;
 • възвратни клапани - 5-10 kPa;
 • регулиращи клапани - 10-20 kPa.

Съпротивлението на потока на тръби, изработени от различни материали, може да бъде изчислено от таблицата по-долу.

Таблица за загуба на налягане в тръбата

Как да изберем помпа според параметрите "поток" и "напор".

Формата за избор на помпа е набор от полета с филтри за избор. Всяко поле на филтъра за избор на помпа може да остане празно, ако не е необходимо. В полева група "Дизайн на помпата" опциите са групирани в различни терминологии. Вибрирането е възможно само в едно поле, останалото автоматично ще бъде нулирано.
Превключване "Връзка" позволява филтриране на помпи с съединителна връзка от помпи с фланец връзка. Свързваща връзка в контекста на избора е връзка, използваща всякакъв вид нишка, както външна, така и вътрешна.Помпи, които имат допълнителни резбови фланци, също се считат за съединителни помпи. Фланцова връзка в контекста на избора е всяка фланцова връзка, включително овални фланци.

Превключване "Двигател" ви позволява да филтрирате помпи с трифазен двигател от помпи с еднофазен двигател. Захранващото напрежение се игнорира.

Поле за отметка „Само на склад“ ви позволява да филтрирате персонализирани помпи от помпи, които може да са в склад в Украйна. Критерият не е сто процента, той само показва тенденцията.

Поле за отметка „Представено“ ще филтрира помпи с добро съотношение цена / качество. Филтърът е много субективен, тъй като се базира само на нашето лично мнение.

Полета "консумация" и "Налягане" имат допълнителна опция "приоритет"... Той посочва кой параметър трябва да се изчисли точно, т.е. "приоритет" разположен на "консумация", тогава резултатите от селекцията ще включват помпи, чиито хидравлични характеристики точно ще съответстват на заявката по отношение на дебита и -15 + 40% от исканото налягане по отношение на напора.

Резултатите от избора показват списък с помпи, подходящи за хидравлични и други параметри, посочва се производителят.

Като щракнете върху връзката върху името, можете да отидете на страницата с описание на модела.

Обръщаме вашето внимание на факта, че формата на избор на помпа не отчита нивото на качество, ценовата политика на производителите, популярността на моделите, времето за доставка и т.н. нюанси, които са важни за вземане на решение за закупуване на определен модел. За тази допълнителна информация препоръчваме да се свържете с (050) 8132514, (096) 6980735, (0542) 640632 или да изпратите заявка, като използвате формата.

Здравейте! Кажете ми коя помпа да купя ?! От кладенеца до къщата е 120 метра, покачването е около 30 градуса. Ами 6 метра. Вода 2, 5 метра.

В допълнение към посочените данни ще трябва да знаете и дебита на кладенеца: количеството вода в m3 / h, което водоносният хоризонт може да отдели по време на непрекъснато изпомпване, измерването на теста обикновено се извършва в рамките на 2-4 часа.

Капацитетът на помпата не може да надвишава дебита, той трябва постоянно да се потапя във вода. По-скъпата помпа, оборудвана със защита срещу работа на сухо, ще спре да работи, а евтина, без автоматизация, ще се провали. Съдейки по нивото, кладенецът ви е доста пълен с вода, но не пречи да играете на сигурно място.

Първо, нека преценим колко глава (височина на повдигане) е необходима. Ще направим изчислението по опростена формула:

Н = Нр + (0,2 х L) + 15

Hр - разстояние от долната точка на водоприемника до горната точка на водопровода;

L е общата дължина на водоснабдителната система;

15 е препоръчителната корекция за поддържане на налягане.

Да приемем, че трябва да подавате вода в къща на височина 10 m.

Височината на кладенеца е 6 м. Разликата в котите на релефа с дължина 120 м и ъгъл на наклон 30º е 69 м. Hp ще бъде 10 + 6 + 69 = 85 m.

Ние считаме:

Глава = 85 m + (0,2 x 120) + 15 = 124 метра

Това е значителна стойност. Домакинска повърхностна помпена станция няма да вдига вода до такава височина, независимо къде сте я поставили, в кладенец или в къща.

Остава само потопяема сондажна помпа, доста мощна.

Евтиният "Поток" с максималното си покачване от 42 м не е за вас.

Що се отнася до желаното представяне, отворен кран консумира около 6 л / мин, душ - 9 л / мин, ще поемем 25 л / мин за поливане на градина. Когато кранът е отворен в кухнята, душ в банята и едновременно поливане, излиза 40 л / мин. Това е 2,4 м3 / час.

Може би нямате нужда от толкова голям обем, ако това не е жилищна сграда, а лятна резиденция.

И така, имаме напор от 124 метра и желан дебит от 2,4 м3 / ч.

Защо се нуждаете от циркулационна помпа

Не е тайна, че повечето потребители на услуги за топлоснабдяване, живеещи на горните етажи на високи сгради, са запознати с проблема със студените батерии. Причината за това е липсата на необходимия натиск. Тъй като, ако няма циркулационна помпа, охлаждащата течност се движи през тръбопровода бавно и в резултат се охлажда на долните етажи

Ето защо е важно правилно да се изчисли циркулационната помпа за отоплителни системи.

Как да изчислим мощността на помпата

Собствениците на частни домакинства често се сблъскват с подобна ситуация - в най-отдалечената част на отоплителната конструкция радиаторите са много по-студени, отколкото в началната точка. Експертите смятат инсталирането на циркулационна помпа като най-доброто решение в този случай, както изглежда на снимката. Факт е, че в къщи с малък размер отоплителните системи с естествена циркулация на охлаждащите течности са доста ефективни, но дори и тук не боли да мислите за закупуване на помпа, защото ако правилно конфигурирате работата на това устройство, разходите за отопление ще бъдат намалена.

Какво представлява циркулационната помпа? Това е устройство, състоящо се от двигател с ротор, потопен в охлаждаща течност. Принципът на неговото действие е следният: докато се върти, роторът принуждава течността, нагрята до определена температура, да се движи през отоплителната система с дадена скорост, в резултат на което се създава необходимото налягане.

Помпите могат да работят в различни режими. Ако направите инсталация на циркулационна помпа в отоплителната система за максимална работа, къща, която се е охладила в отсъствието на собствениците, може да се затопли много бързо. След това потребителите, след възстановяване на настройките, получават необходимото количество топлина при минимални разходи. Устройствата за циркулация се предлагат със "сух" или "мокър" ротор. В първата версия той е частично потопен в течността, а във втората - напълно. Те се различават една от друга по това, че помпите, оборудвани с „мокър“ ротор, издават по-малко шум по време на работа.

Как да изчислим мощността на помпата

Номинална глава

Налягането е разликата между специфичните енергии на водата на изхода на устройството и на входа към него.

Налягането е:

 • Сила на звука;
 • Маса;
 • Претеглени.

Как да изчислим мощността на помпата
Преди да закупите помпа, трябва да попитате продавача всичко за гаранцията.
Претегленото е важно в условията на определено и постоянно гравитационно поле. Той се издига с намаляване на ускорението на гравитацията и когато има безтегловност, той се равнява на безкрайност. Следователно, теглото, което се използва активно днес, е неудобно за характеристиките на помпите за самолети и космически обекти.

За стартиране ще се използва пълна мощност. Подходящ е външно като задвижваща енергия за електродвигател или с дебит на вода, която се подава към струйното устройство под специално налягане.

Контрол на скоростта на циркулационната помпа

Повечето модели циркулационна помпа имат функция за регулиране на скоростта на устройството. Като правило това са тристепенни устройства, които ви позволяват да контролирате количеството топлина, което се изпраща за отопление на помещението. В случай на рязко застудяване, скоростта на устройството се увеличава, а когато стане по-топло, се намалява, докато температурният режим в стаите остава удобен за престой в къщата.

Как да изчислим мощността на помпата

За да промените скоростта, има специален лост, разположен на корпуса на помпата. Модели на циркулационни устройства с автоматична система за управление на този параметър в зависимост от температурата извън сградата са в голямо търсене.

Характеристики на дизайна и принцип на действие

Центробежните помпи са високоефективни и се използват за дестилация на различни течности: вода, масло, масло и др. В зависимост от областта на приложение те се разделят на два основни типа:

 • промишлени;
 • домакинство.

Битовите центробежни помпи се използват за оборудване на водоснабдителната и отоплителната система в дома им. За да изберете оптималния модел, трябва да се запознаете с дизайна и принципа на работа на оборудването. Такова устройство се състои от следните основни възли и компоненти:

 • електрически мотор;
 • корпус, вътре в който каналите са направени под формата на спирала;
 • работно колело, в зависимост от техническите параметри, може да има няколко парчета;
 • остриета;
 • входяща и изходна тръба.

  Центробежните помпи имат прост и надежден дизайн

  Центробежните помпи имат прост и надежден дизайн

Работата на центробежната помпа се основава на физическия закон на движението на течността чрез средствата за пренос на енергия към нея от въртящо се тяло. Всмукателната тръба и тялото на устройството се пълнят с вода. По-нататъшното движение на течността се осигурява от работното колело и лопатките, които са здраво свързани към изходния вал на електродвигателя. Когато колелото се върти, възниква центробежна сила, която измества течността към спиралните канали на корпуса на помпата, в резултат на което се образува зона с повишено налягане и водата излиза в изходната тръба. След това има рязък спад на налягането и водата се всмуква отново през входния канал и цикълът се повтаря многократно.

Внимание! Стабилната и надеждна работа на центробежната помпа се влияе от фактори като: качество на водата (твърдост, чистота, наличие на тежки метали), резки скокове и спада на напрежението в електропроводите, ниски отрицателни температури през зимния сезон.

Избор на циркулационна помпа за критерии на отоплителната система

Когато правят избор на циркулационна помпа за отоплителна система на частна къща, те почти винаги отдават предпочитание на модели с мокър ротор, специално проектирани да работят във всякакви домакински мрежи с различна дължина и обеми на захранване.

В сравнение с други видове, тези устройства имат следните предимства:

 • ниско ниво на шум,
 • малки габаритни размери,
 • ръчно и автоматично регулиране на броя обороти на вала за минута,
 • индикатори за налягане и обем,
 • подходящ за всички отоплителни системи в индивидуални къщи.

Избор на помпа по брой скорости

За да подобрите ефективността на работа и да спестите енергийни ресурси, е по-добре да вземете модели със стъпка (от 2 до 4 скорости) или автоматично управление на скоростта на електродвигателя.

Ако се използва автоматизация за управление на честотата, тогава спестяванията на енергия в сравнение със стандартните модели достигат 50%, което е около 8% от консумацията на електроенергия в цялата къща.

Как да изчислим мощността на помпата

Фиг. 8 Разграничаване на фалшификат (вдясно) от оригинала (вляво)

На какво друго да обърнете внимание

Когато купувате популярни модели Grundfos и Wilo, има голяма вероятност от фалшификат, така че трябва да знаете някои от разликите между оригиналите и техните китайски аналози. Например, немският Wilo може да се различи от китайския фалшификат по следните характеристики:

 • Оригиналният образец е с малко по-голям размер, със сериен номер, отпечатан на горния му капак.
 • Релефната стрелка на посоката на движение на течността в оригинала е поставена върху входящата тръба.
 • Клапан за освобождаване на въздух за фалшив жълт месинг (същия цвят в аналозите под Grundfos)
 • Китайският аналог има ярък лъскав стикер на гърба, показващ класовете за енергоспестяване.

Как да изчислим мощността на помпата

Фиг. 9 Критерии за избор на циркулационна помпа за отопление

Избор на помпа за отводняване

Изборът на дренажна помпа се извършва съгласно следните параметри:

 • Вид изпомпвана течност (чиста вода, вода с примеси)
 • Вертикален асансьор
 • Хоризонтално разстояние до мястото, където трябва да се изпомпва течността
 • Необходимо ниво на остатъчна течност (необходимо е да се източи напълно или е разрешено остатъчно ниво на водата)
 • Необходимо изпълнение
 • Размери на помпата (поплавъчно разположение - обичайно поплавъчно или вертикално)
 • Автоматично или ръчно управление
 • Прочетете повече за избора на помпа за отводняване >>>

  Ценова листа на дренажни помпи

Как да изберем и закупим циркулационна помпа

Циркулационните помпи са изправени пред някои специфични задачи, различни от водните помпи, сондажните помпи, дренажните помпи и др. Ако последните са проектирани да преместват течност с определена изходна точка, тогава циркулационните и рециркулационните помпи просто "задвижват" течността в кръг.

Бих искал да подхождам към селекцията малко нетривиално и да предлагам няколко опции. Така да се каже, от просто до сложно - започнете с препоръките на производителите и последното, което описва как да се изчисли циркулационната помпа за отопление според формулите.

Изберете циркулационна помпа

Този прост начин за избор на циркулационна помпа за отопление беше препоръчан от един от мениджърите по продажби на помпата WILO.

Предполага се, че топлинните загуби на помещението на 1 кв. М. ще бъде 100 вата. Формула за изчисляване на потреблението:

Обща топлинна загуба у дома (kW) x 0,044 = дебит на циркулационната помпа (м3 / час)

Например, ако площта на частна къща е 800 кв. М. необходимият дебит ще бъде равен на:

(800 x 100) / 1000 = 80 kW - топлинни загуби у дома

80 х 0,044 = 3,52 кубически метра / час - необходимият дебит на циркулационната помпа при стайна температура от 20 градуса. ОТ.

От гамата WILO за такива изисквания са подходящи помпите TOP-RL 25 / 7,5, STAR-RS 25/7, STAR-RS 25/8.

По отношение на налягането. Ако системата е проектирана в съответствие със съвременните изисквания (пластмасови тръби, затворена отоплителна система) и няма нестандартни решения, като голям етаж или дълги отоплителни тръбопроводи, тогава налягането на горните помпи трябва да бъде достатъчно ".

Отново подобен избор на циркулационна помпа е приблизителен, въпреки че в повечето случаи ще задоволи необходимите параметри.

Изберете циркулационна помпа според формулите.

Ако искате да се справите с необходимите параметри и да го изберете според формулите, преди да закупите циркулационна помпа, тогава следващата информация ще ви бъде полезна.

определете необходимата глава на помпата

H = (R x L x k) / 100, където

H - необходима глава на помпата, m

L е дължината на тръбопровода между най-отдалечените точки "там" и "обратно". С други думи, това е дължината на най-големия „пръстен“ от циркулационната помпа в отоплителната система. (м)

Пример за изчисляване на циркулационна помпа, използвайки формулите

Има триетажна къща с размери 12м х 15м. Височина на пода 3 м. Къщата се отоплява от радиатори (∆ T = 20 ° C) с термостатични глави. Нека направим изчисление:

необходимата топлинна мощност

N (от.pl) = 0,1 (kW / кв. М.) X 12 (m) x 15 (m) x 3 етажа = 54 kW

изчислете дебита на циркулационната помпа

Q = (0,86 x 54) / 20 = 2,33 кубически метра / час

изчислете главата на помпата

Производителят на пластмасови тръби TECE препоръчва да се използват тръби с диаметър, при който дебитът на течността е 0,55-0,75 m / s, съпротивлението на стената на тръбата е 100-250 Pa / m. В нашия случай за отоплителната система може да се използва тръба от 40 мм (11/4 ″). При дебит от 2.319 кубически метра / час, дебитът на охлаждащата течност ще бъде 0.75 m / s, съпротивлението на един метър от стената на тръбата е 181 Pa / m (0.02 m.wc).

WILO YONOS PICO 25 / 1-8

GRUNDFOS UPS 25-70

Почти всички производители, включително такива „гиганти“ като WILO и GRUNDFOS, публикуват на своите уебсайтове специални програми за избор на циркулационна помпа. За гореспоменатите компании това са WILO SELECT и GRUNDFOS WebCam.

Програмите са много удобни и лесни за използване.

Особено внимание трябва да се обърне на правилното въвеждане на стойности, което често създава затруднения за необучените потребители.

Купете циркулационна помпа

Когато купувате циркулационна помпа, трябва да се обърне специално внимание на продавача. В момента на украинския пазар има много фалшиви продукти.

Как можете да обясните, че цената на дребно на циркулационна помпа на пазара може да бъде 3-4 пъти по-ниска от тази на представител на компанията производител?

Според анализатори циркулационната помпа в битовия сектор е лидер по отношение на потреблението на енергия. През последните години компаниите предложиха много интересни иновации - енергоспестяващи циркулационни помпи с автоматично управление на мощността. От домакинските серии WILO има YONOS PICO, GRUNDFOS ALFA2. Такива помпи консумират електроенергия с няколко порядъка по-малко и значително спестяват парични разходи на собствениците.

Инструменти

4 гласа

+

Глас за!

Против!

Когато се организира водоснабдяването и отоплението на селските къщи и вилните къщи, един от най-належащите проблеми е изборът на помпа. Грешката при избора на помпа е изпълнена с неприятни последици, сред които свръхконсумацията на електроенергия е най-проста, а отказът на потопяема помпа е най-честият. Най-важните характеристики, по които трябва да изберете всяка помпа, са дебитът на водата или капацитетът на помпата, както и главата на помпата или височината, до която помпата може да подава вода. Помпата не е от вида оборудване, което може да се вземе с марж - „за растеж“. Всичко трябва да се проверява стриктно според нуждите.Тези, които бяха твърде мързеливи да направят подходящите изчисления и избраха помпата "на око", почти винаги имат проблеми под формата на откази. В тази статия ще се спрем на това как да определим напора и мощността на помпата, да предоставим всички необходими формули и таблични данни. Също така ще изясним тънкостите при изчисляване на циркулационните помпи и характеристиките на центробежните помпи.

 1. Как да определим дебита и напора на потопяема помпа
   Изчисляване на производителността / дебита на потопяема помпа
 2. Изчисляване на главата на потопяема помпа
 3. Изчисляване на мембранен резервоар (акумулатор) за водоснабдяване
 4. Как да изчислим напора на повърхностна помпа
 5. Как да определим дебита и напора на циркулационна помпа
   Изчисляване на производителността на циркулационната помпа
 6. Изчисляване на главата на циркулационната помпа
 7. Как да определим дебита и напора на центробежна помпа

Как да определим дебита и напора на потопяема помпа

Потопяемите помпи обикновено се инсталират в дълбоки кладенци и кладенци, където самозасмукващата повърхностна помпа не може да се справи. Такава помпа се характеризира с факта, че работи напълно потопена във вода и ако нивото на водата падне до критично ниво, тя се изключва и не се включва, докато нивото на водата не се повиши. Работата на потопяема помпа без вода "суха" е изпълнена с повреди, поради което е необходимо да се избере помпа с такъв капацитет, че да не надвишава дебита на кладенеца.

Изчисляване на производителността / дебита на потопяема помпа

Не напразно производителността на помпата понякога се нарича дебит, тъй като изчисленията на този параметър са пряко свързани с дебита на водата във водоснабдителната система. За да може помпата да отговори на водните нужди на жителите, нейните характеристики трябва да бъдат равни или малко по-високи от дебита на водата от едновременно включени потребители в къщата.

Това общо потребление може да се определи чрез събиране на разходите на всички потребители на вода в къщата. За да не се занимавате с излишни изчисления, можете да използвате таблицата с приблизителните стойности на консумацията на вода в секунда. Таблицата показва всички видове потребители, като мивка, тоалетна, мивка, пералня и други, както и консумацията на вода в l / s през тях.

Таблица 1. Консумация на консуматори на вода.

След като се обобщят разходите на всички необходими потребители, е необходимо да се намери прогнозното потребление на системата, което ще бъде малко по-малко, тъй като вероятността за едновременно използване на абсолютно всички водопроводни инсталации е изключително малка. Можете да разберете приблизителния дебит от Таблица 2. Въпреки че понякога, за да опростите изчисленията, полученият общ дебит просто се умножава по коефициент 0,6 - 0,8, приемайки, че само 60 - 80% от водопроводните инсталации ще бъдат използвани при по същото време. Но този метод не е напълно успешен. Например в голямо имение с много водопроводни инсталации и консуматори на вода могат да живеят само 2 - 3 души и консумацията на вода ще бъде много по-малка от общата. Затова горещо препоръчваме да използвате таблицата.

Таблица 2. Очаквано потребление на водоснабдителната система.

Полученият резултат ще бъде реалната консумация на водопроводната система на къщата, която трябва да бъде покрита от капацитета на помпата. Но тъй като в характеристиките на помпата капацитетът обикновено се счита не в l / s, а в m3 / h, тогава дебитът, който получихме, трябва да се умножи по коефициент 3,6.

Пример за изчисляване на потока на потопяема помпа:

Помислете за възможността за водоснабдяване на селска къща, която има следните водопроводни инсталации:

 • Душ със смесител - 0,09 л / сек;
 • Електрически бойлер - 0,1 l / s;
 • Мивка в кухнята - 0,15 л / сек;
 • Умивалник - 0,09 л / сек;
 • Тоалетна чиния - 0,1 л / сек.

Обобщаваме консумацията на всички консуматори: 0,09 + 0,1 + 0,15 + 0,09 + 0,1 = 0,53 л / сек.

Тъй като имаме къща с градински парцел и зеленчукова градина, не боли да добавим тук кран за поливане, чийто дебит е 0,3 m / s. Общо, 0,53 + 0,3 = 0,83 l / s.

От таблица 2 намираме стойността на проектния поток: стойност от 0,83 l / s съответства на 0,48 l / s.

И последното нещо - превеждаме l / s в m3 / h, за това 0,48 * 3,6 = 1,728 m3 / h.

Важно! Понякога капацитетът на помпата е посочен в l / h, тогава получената стойност в l / s трябва да се умножи по 3600. Например 0,48 * 3600 = 1728 l / h.

Изход: дебитът на водоснабдителната система на нашата селска къща е 1,728 м3 / ч, следователно капацитетът на помпата трябва да бъде повече от 1,7 м3 / ч. Например, такива помпи са подходящи: 32 AQUARIUS NVP-0.32-32U (1.8 m3 / h), 63 AQUARIUS NVP-0.32-63U (1.8 m3 / h), 25 SPRUT 90QJD 109-0.37 (2 m3 / h), 80 AQUATICA 96 (80 m) (2 m3 / h), 45 PEDROLLO 4SR 2m / 7 (2 m3 / h) и др. За по-точно определяне на подходящия модел на помпата е необходимо да се изчисли необходимата напор.

Изчисляване на главата на потопяема помпа

Главата на помпата или водата се изчислява, като се използва формулата по-долу. Взема се предвид, че помпата е напълно потопена във вода, поради което параметри като разликата във височината между водоизточника и помпата не се вземат предвид.

Изчисляване на главата на сондажна помпа

Формула за изчисляване на напора на сондажна помпа:

Където,

Htr - стойността на необходимия напор на сондажната помпа;

Хгео - разликата във височината между местоположението на помпата и най-високата точка на водоснабдителната система;

Хлос - сумата от всички загуби в тръбопровода. Тези загуби са свързани с триенето на водата върху тръбния материал, както и с спада на налягането в завоите на тръбите и в тройниците. Определя се от таблицата на загубите.

Hfree - свободна глава на чучура. За да можете удобно да използвате водопроводни инсталации, тази стойност трябва да бъде взета 15 - 20 m, минималната допустима стойност е 5 m, но тогава водата ще се подава на тънък поток.

Всички параметри се измерват в същите единици, както се измерва главата на помпата - в метри.

Изчисляването на загубите на тръбопровода може да бъде изчислено чрез изследване на таблицата по-долу. Моля, обърнете внимание, че в таблицата на загубите нормалният шрифт показва скоростта, с която водата тече през тръбопровода със съответния диаметър, а маркираният шрифт показва загубата на глава за всеки 100 m от прав хоризонтален тръбопровод. В самото дъно на таблиците са посочени загуби в тройници, колена, възвратни клапани и вентили. Естествено, за точно изчисляване на загубите е необходимо да се знае дължината на всички участъци на тръбопровода, броят на всички тройници, завои и клапани.

Таблица 3. Загуба на налягане в тръбопровод от полимерни материали.

Таблица 4. Загуба на глава в тръбопровод от стоманени тръби.

Пример за изчисляване на напора на сондажна помпа:

Помислете за тази опция за водоснабдяване на селска къща:

 • Дълбочина на кладенеца 35 m;
 • Статично ниво на водата в кладенеца - 10 m;
 • Динамично ниво на водата в кладенеца - 15 m;
 • Дебит на кладенец - 4 м3 / час;
 • Кладенецът се намира на разстояние от къщата - 30 м;
 • Къщата е двуетажна, банята е на втория етаж - висока 5 м;

На първо място, разглеждаме Hgeo = динамично ниво + височина на втория етаж = 15 + 5 = 20 m.

Освен това, ние считаме загубата на Н. Да приемем, че нашият хоризонтален тръбопровод е направен с 32 мм полипропиленова тръба към къщата, а в къщата с 25 мм тръба. Има един ъглов завой, 3 възвратни клапана, 2 тройника и 1 спирателен клапан. Ще вземем производителността от предишното изчисление на дебита от 1,728 м3 / час. Според предложените таблици най-близката стойност е 1,8 м3 / ч, така че нека закръглим до тази стойност.

Hloss = 4,6 * 30/100 + 13 * 5/100 + 1,2 + 3 * 5,0 + 2 * 5,0 + 1,2 = 1,38 + 0,65 + 1,2 + 15 + 10 + 1,2 = 29,43 m ≈ 30 m.

Ще вземем 20 м безплатно.

Общо необходимата глава на помпата е:

Htr = 20 + 30 + 20 = 70 m.

Изход: като вземем предвид всички загуби в тръбопровода, се нуждаем от помпа с напор от 70 м. Също така, от предишното изчисление, определихме, че капацитетът му трябва да бъде по-висок от 1,728 м3 / ч. Следните помпи са подходящи за нас:

 • 80 AQUATICA 96 (80 m) 1,1 kW - капацитет 2 m3 / h, напор 80 m.
 • 70 PEDROLLO 4BLOCKm 2/10 - производителност 2 m3 / h, напор 70 m.
 • 90 PEDROLLO 4BLOCKm 2/13 - капацитет 2 m3 / h, напор 90 m.
 • 90 PEDROLLO 4SR 2m / 13 - капацитет 2 m3 / h, напор 88 m.
 • 80 SPRUT 90QJD 122-1.1 (80m) - капацитет 2 m3 / h, напор 80 m.

По-конкретен избор на помпа вече зависи от финансовите възможности на собственика на дачата.

Изчисляване на мембранен резервоар (акумулатор) за водоснабдяване

Наличието на хидравличен акумулатор прави помпата по-стабилна и надеждна. В допълнение, това позволява на помпата да се включва по-рядко, за да изпомпва вода. И още един плюс на акумулатора - той предпазва системата от хидравлични удари, които са неизбежни, ако помпата е мощна.

Обемът на мембранния резервоар (акумулатор) се изчислява по следната формула:

Където,

V - обем на резервоара в л.

Въпрос: - номинален дебит / капацитет на помпата (или максимален капацитет минус 40%).

ΔP - разликата между индикаторите за налягане за включване и изключване на помпата. Налягането при включване е равно на - максимално налягане минус 10%. Граничното налягане е равно на - минимално налягане плюс 10%.

Пон - налягане при включване.

nmax - максималният брой стартирания на помпата на час, обикновено 100.

к - коефициент, равен на 0.9.

За да направите тези изчисления, трябва да знаете налягането в системата - налягането при включване на помпата. Хидравличният акумулатор е незаменимо нещо, поради което всички помпени станции са оборудвани с него. Стандартните обеми на резервоари за съхранение са 30 l, 50 l, 60 l, 80 l, 100 l, 150 l, 200 l и повече.

Как да изчислим напора на повърхностна помпа

Самозасмукващите повърхностни помпи се използват за подаване на вода от плитки кладенци и сондажи, както и от отворени източници и резервоари за съхранение. Те се инсталират директно в къщата или техническото помещение и тръба се спуска в кладенец или друг източник на вода, през който водата се изпомпва до помпата. Обикновено смукателната глава на такива помпи не надвишава 8 - 9 m, но подава вода на височина, т.е. главата може да бъде 40 m, 60 m и повече. Възможно е също така да се изпомпва вода от дълбочина 20 - 30 m с помощта на ежектор, който се спуска във водоизточника. Но колкото по-голяма е дълбочината и разстоянието на водния източник от помпата, толкова повече ефективността на помпата намалява.

Капацитет на самозасмукващата помпа той се разглежда по същия начин, както за потопяема помпа, така че няма да се фокусираме отново върху това и веднага ще преминем към налягането.

Изчисляване на главата на помпата, разположена под водоизточника. Например резервоарът за съхранение на вода се намира на тавана на къщата, а помпата е на приземния етаж или в мазето.

Където,

Ntr - необходима глава на помпата;

Нгео - разликата във височината между местоположението на помпата и най-високата точка на водоснабдителната система;

Загуба - загуби в тръбопровода поради триене. Те се изчисляват по същия начин, както за сондажна помпа, само вертикалният участък от резервоара, който се намира над помпата, до самата помпа, не се взема предвид.

Nsvob - свободна глава от водопроводни инсталации, също така е необходимо да се вземат 15 - 20 m.

Височина на резервоара - височината между резервоара за съхранение на вода и помпата.

Изчисляване на главата на помпата, разположена над водоизточника - кладенец или резервоар, контейнер.

В тази формула, абсолютно същите стойности като в предишната, само

Надморска височина на източника - разликата във височината между водоизточника (кладенец, езеро, дупка за копаене, резервоар, цев, изкоп) и помпата.

Пример за изчисляване на главата на самозасмукваща повърхностна помпа.

Помислете за тази опция за водоснабдяване на селска къща:

 • Кладенецът се намира на разстояние - 20 м;
 • Дълбочина на кладенеца - 10 м;
 • Водно огледало - 4 м;
 • Тръбата на помпата се спуска на дълбочина 6 m.
 • Къщата е двуетажна, баня на втория етаж е висока 5 м;
 • Помпата е инсталирана непосредствено до кладенеца.

Ние разглеждаме Ngeo - височина от 5 м (от помпата до водопроводните инсталации на втория етаж).

Загуби - приемаме, че външният тръбопровод е направен с тръба от 32 мм, а вътрешният е 25 мм. Системата има 3 възвратни клапана, 3 тройника, 2 спирателни клапана, 2 завоя на тръбите. Капацитетът на помпата, от който се нуждаем, трябва да бъде 3 m3 / h.

Загуба = 4.8 * 20/100 + 11 * 5/100 + 3 * 5 + 3 * 5 + 2 * 1.2 + 2 * 1.2 = 0.96 + 0.55 + 15 + 15 + 2, 4 + 2.4 = 36.31≈37 m.

Nfree = 20 m.

Височина на източника = 6 m.

Общо, Нтр = 5 + 37 + 20 + 6 = 68 m.

Изход: необходима е помпа с напор 70 m или повече. Както показа изборът на помпа с такова водоснабдяване, практически няма модели повърхностни помпи, които да отговарят на изискванията. Има смисъл да се разгледа възможността за инсталиране на потопяема помпа.

Как да определим дебита и напора на циркулационна помпа

Циркулационните помпи се използват в отоплителните системи за дома, за да осигурят принудителна циркулация на охлаждащата течност в системата. Такава помпа също се избира въз основа на необходимия капацитет и напор на помпата. Графиката на зависимостта на главата от производителността на помпата е основната й характеристика.Тъй като има едно-, дву-, трискоростни помпи, техните характеристики, съответно, са една, две, три. Ако помпата има плавно променяща се скорост на ротора, тогава има много такива характеристики.

Изчисляването на циркулационната помпа е отговорна задача, по-добре е да я поверите на тези, които ще изпълняват проекта на отоплителната система, тъй като за изчисленията е необходимо да се знае точната топлинна загуба у дома. Изборът на циркулационната помпа се извършва, като се вземе предвид обемът на охлаждащата течност, която ще трябва да изпомпа.

Изчисляване на производителността на циркулационната помпа

За да изчислите производителността на циркулационната помпа на отоплителния кръг, трябва да знаете следните параметри:

 • Отопляема площ на сградата;
 • Топлоизточник (котел, термопомпа и др.).

Ако знаем както отопляемата площ, така и мощността на източника на топлина, тогава можем веднага да пристъпим към изчисляване на производителността на помпата.

Където,

- доставка / производителност на помпата, м3 / час.

Qneobx - топлинна мощност на източника на топлина.

1,16 - специфичен топлинен капацитет на водата, W * час / kg * ° K.

Специфичният топлинен капацитет на водата е 4,196 kJ / (kg ° K). Преобразуване на джаули във ватове

1 kW / час = 865 kcal = 3600 kJ;

1 kcal = 4,187 kJ. Общо 4,196 kJ = 0,001165 kW = 1,16 W.

tg - температура на охлаждащата течност на изхода на източника на топлина, ° С.

tx - температура на охлаждащата течност на входа към източника на топлина (обратен поток), ° С.

Тази температурна разлика Δt = tg - tx зависи от вида на отоплителната система.

Δt = 20 ° C - за стандартни отоплителни системи;

Δt = 10 ° С - за отоплителни системи с план за ниска температура;

Δt = 5 - 8 ° С - за системата "топъл под".

Пример за изчисляване на производителността на циркулационна помпа.

Помислете за тази версия на отоплителна система за къща: къща с площ от 200 м2, двутръбна отоплителна система, направена с 32 мм тръба, дължина 50 м. Температурата на охлаждащата течност във веригата има такъв цикъл от 90/70 ° C. Топлинните загуби на къщата са 24 kW.

Графика на зависимостта на напора и производителността на помпата

Изход: за отоплителна система с тези параметри е необходима помпа с дебит / капацитет над 2,8 м3 / ч.

Изчисляване на главата на циркулационната помпа

Важно е да знаете, че напорът на циркулационната помпа не зависи от височината на сградата, както е описано в примерите за изчисляване на потопяема и повърхностна помпа за водоснабдяване, а от хидравличното съпротивление в отоплителната система.

Следователно, преди да се изчисли главата на помпата, е необходимо да се определи съпротивлението на системата.

Където,

Ntr Необходимият напор на циркулационната помпа, m.

R - загуби в прав тръбопровод поради триене, Pa / m.

L - общата дължина на целия тръбопровод на отоплителната система за най-отдалечения елемент, m.

ρ - плътността на преливащата среда, ако това е вода, тогава плътността е 1000 kg / m3.

ж - ускорение на гравитацията, 9,8 m / s2.

Z. - коефициенти на безопасност за допълнителни елементи на тръбопровода:

 • Z = 1,3 - за фитинги и фитинги.
 • Z = 1,7 - за термостатични клапани.
 • Z = 1,2 - за смесител или устройство против циркулация.

Както беше установено чрез експерименти, съпротивлението в прав тръбопровод е приблизително равно на R = 100 - 150 Pa / m. Това съответства на напорната глава на приблизително 1 - 1,5 cm на метър.

Определя се разклонението на тръбопровода - най-неблагоприятното, между източника на топлина и най-отдалечената точка на системата. Необходимо е да се добавят дължината, ширината и височината на клона и да се умножат по две.

L = 2 * (a + b + h)

Пример за изчисляване на напора на циркулационна помпа. Нека вземем данните от примера за изчисляване на производителността.

На първо място, ние изчисляваме клона на тръбопровода

L = 2 * (50 + 5) = 110 m.

Htr = (0,015 * 110 + 20 * 1,3 + 1,7 * 20) 1000 * 9,8 = (1,65 + 26 + 34) 9800 = 0,063 = 6 m.

Ако има по-малко фитинги и други елементи, ще се изисква по-малко глава. Например, Нтр = (0,015 * 110 + 5 * 1,3 + 5 * 1,7) 9800 = (1,65 + 6,5 + 8,5) / 9800 = 0,017 = 1,7 m.

Изход: тази отоплителна система изисква циркулационна помпа с капацитет 2,8 м3 / ч и напор 6 м (в зависимост от броя на фитингите).

Как да определим дебита и напора на центробежна помпа

Капацитетът / дебитът и напорът на центробежната помпа зависят от броя на оборотите на работното колело.

Например, теоретичната глава на центробежната помпа ще бъде равна на разликата в налягането в напора на входа към работното колело и на изхода от него. Течността, влизаща в работното колело на центробежна помпа, се движи в радиална посока. Това означава, че ъгълът между абсолютната скорост на входа на колелото и периферната скорост е 90 °.

Където,

NT - теоретична глава на центробежната помпа.

u - периферна скорост.

° С - скоростта на движение на течността.

α - посоченият по-горе ъгъл, ъгълът между скоростта на входа на колелото и периферната скорост, е 90 °.

Където,

β= 180 ° -α.

тези. стойността на главата на помпата е пропорционална на квадрата на броя обороти в работното колело, тъй като

u = π * D * n.

Действителната глава на центробежната помпа ще бъде по-малка от теоретичната, тъй като част от енергията на течността ще бъде изразходвана за преодоляване на съпротивлението на хидравличната система вътре в помпата.

Следователно, главата на помпата се определя съгласно следната формула:

Където,

ɳg - хидравлична ефективност на помпата (ɳg = 0,8 - 0,95).

ε - коефициент, който отчита броя на лопатките в помпата (ε = 0,6-0,8).

Изчисляването на главата на центробежна помпа, необходима за осигуряване на водоснабдяване в къщата, се изчислява, като се използват същите формули, дадени по-горе. За потопяема центробежна помпа съгласно формулите за потопяема сондажна помпа, а за повърхностна центробежна помпа - съгласно формулите за повърхностна помпа.

Определянето на необходимото налягане и производителност на помпата за лятна вила или селска къща няма да бъде трудно, ако подхождате към проблема с търпение и правилно отношение. Правилно подбраната помпа ще осигури трайността на кладенеца, стабилната работа на водоснабдителната система и отсъствието на воден чук, което е основният проблем при избора на помпа "с голям запас на окото". Резултатът е постоянен воден чук, оглушителен шум в тръбите и преждевременно износване на фитингите. Така че не бъдете мързеливи, изчислете всичко предварително.

Проверка на избрания двигател a. Проверка на продължителността на смяната на руля

За избраната помпа разгледайте графиките на зависимостта на механичната и обемната ефективност от налягането, генерирано от помпата (вж. Фиг. 3).

4.1. Намираме моментите, възникващи на вала на електродвигателя под различни ъгли на изместване на руля:

Как да изчислим мощността на помпата
,

Където: М

α е моментът на вала на електродвигателя (Nm);

Въпрос:

уста - инсталиран капацитет на помпата;

P

α е налягането на маслото, генерирано от помпата (Pa);

P

tr - загуба на налягане поради триене на маслото в тръбопровода (3,4 ÷ 4,0) · 105 Pa;

н

n - броят на оборотите на помпата (об / мин);

η

r - хидравлична ефективност, свързана с триене на течността в работните кухини на помпата (за ротационни помпи ≈ 1);

η

козина - механична ефективност, като се вземат предвид загубите от триене (в маслени уплътнения, лагери и други триещи се части на помпите (вж. графиката на фиг. 3).

Въвеждаме данните за изчисление в таблица 4.

4.2. Намираме скоростта на въртене на електродвигателя за получените стойности на моментите (според конструираната механична характеристика на избрания електродвигател - виж раздел 3.6). Въвеждаме данните за изчисленията в таблица 5.

Таблица 5

α ° n, обороти в минута ηr Qα, m3 / s
5
10
15
20
25
30
35

4.3. Намираме действителната производителност на помпата при получените скорости на електродвигателя

Как да изчислим мощността на помпата
,

Където: Въпрос:

α е действителният капацитет на помпата (m3 / sec);

Въпрос:

уста - инсталиран капацитет на помпата (м3 / сек);

н

- действителна скорост на въртене на ротора на помпата (об / мин);

н

n - номинална скорост на въртене на ротора на помпата;

η

v - обемна ефективност, отчитаща възвратния байпас на изпомпваната течност (виж графика 4.)

Въвеждаме данните за изчисление в таблица 5. Изградете графика Въпрос:

α
=е(α)
- вижте фиг. четири
.
Фиг. 4. График Въпрос:

α
=е(α)
4.4. Разделяме получения график на 4 зони и определяме времето за работа на електрическото задвижване във всяка от тях. Изчислението е обобщено в таблица 6.

Таблица 6

Зона Гранични ъгли на зони α ° Него) Vi (m3) Qav.z (м3 / сек) ти (сек)
Аз
II
III
IV

4.4.1.Намиране на изминатото разстояние от точилките в зоната

Как да изчислим мощността на помпата
,

Където: З.i

- изминатото разстояние от подвижните щифтове в зоната (m);

Ro

- разстояние между осите на запаса и точилките (m).

4.4.2. Намерете обема на изпомпваното масло в зоната

Как да изчислим мощността на помпата
,

Където: Vi

- обем на изпомпваното масло в зоната (м3);

м

цилиндър - броят на двойките цилиндри;

д

- диаметър на буталото (точилка), m

4.4.3. Намерете продължителността на смяната на кормилото в зоната

Как да изчислим мощността на помпата
,

Където: тi

- средната продължителност на смяната на руля в зоната (сек);

Въпрос:

Ср
i
- средна производителност в зоната (м3 / сек) - вземаме от графиката стр. 4.4. или изчисляваме от таблица 5).

4.4.4. Определете времето за работа на електрическото задвижване при преместване на кормилото от едната към другата страна

т

платно
= t1+ t2+ t3+ t4+ to
,

Където: т

лента - времето на преместване на кормилото от едната страна на другата (сек);

т1÷т4

- продължителността на трансфера във всяка зона (сек);

тo

- време за подготовка на системата за действие (сек).

4.5. Сравнете t смяните с T (време на превключване на кормилото от едната към другата по искане на RRR), сек

т

платно
т
(30 сек)

Основни правила

Някои важни аспекти при избора на помпа за напор и дебит, а именно:

 • необходимото количество водороден оксид (повечето помпи са подходящи за непрекъсната работа);
 • производителност, която се определя в литри в минута.

Например, с капацитет от 150 л / мин, баня може да се напълни само за 1 минута.

За да се определи необходимата единица, се установява необходимостта от следните показатели:

 1. Определете дебита.
 2. Изчислете статистическата глава.
 3. Определете коефициента на триене, който зависи от дебита, размера и дължината на тръбата.
 4. Изберете типа и модела на помпата.

Основните параметри, които определят избора:

 • изчислителна мощност или производителност;
 • височина на повдигане.

Капацитетът на помпата се нарича дебит, необходим за задоволяване на нуждите от вода. Търсенето на течност за пиене зависи от броя на потребителите:

 • за малка сграда (кухня, баня) - 0,63 l / s (2,5 m3 / h);
 • за големи къщи (кухня, две бани, пералня) - 0,84 л / сек (3,0 м3 / ч).

Обемът на отпадъчните води ще бъде малко по-висок, тъй като зависи и от използването на тоалетната:

 • в малки жилища - 1,54 l / s (5,54 m3 / h);
 • в големи къщи - 1,94 л / сек (6,98 м3 / ч).

Ежедневната потребност (с дневното количество отпадъчни води) е средно приблизително 150 литра на човек или за 4-5 души 1,0-1,5 м3 / ч.

Нивото на повдигане се определя от геометричната сума на височината, на която е разположена хидравличната тръба, тоест разликата във височината между агрегата и горния приемник, причинена от триене на течност върху вътрешните повърхности на тръбите и промени в посоката на потока . Ако се използва смукателен модел, тази цифра е разликата между монтажа на устройството и потока на почвата.

Хранителни характеристики на помпеното оборудване

Това е един от основните фактори, които трябва да се вземат предвид при избора на устройство. Доставка - количеството изпомпван топлоносител за единица време (м3 / час). Колкото по-голям е дебитът, толкова по-голям е обемът на течността, с която помпата може да се справи. Този индикатор отразява обема на охлаждащата течност, която предава топлината от котела към радиаторите. Ако дебитът е нисък, радиаторите няма да се нагряват добре. Ако производителността е прекомерна, разходите за отопление на къщата ще нараснат значително.

Изчисляването на капацитета на циркулационното помпено оборудване за отоплителната система може да се извърши по следната формула: Qpu = Qn / 1,163xDt [m3 / h]

В този случай Qpu е единичното захранване в проектната точка (измерено в m3 / h), Qn е количеството топлина, консумирана в зоната, която се отоплява (kW), Dt е температурната разлика, регистрирана на директните и обратните тръбопроводи (за стандартните системи е 10-20 ° C), 1.163 е показател за специфичния топлинен капацитет на водата (ако се използва различен топлоносител, формулата трябва да бъде коригирана).

Избор на канализационна помпа (избор на фекална помпа)

Изборът на канализационна помпа се извършва съгласно следните параметри:

 • Тип изпомпвана течност (размер на изпомпваните частици)
 • Наличието на режещ механизъм
 • Вертикален асансьор
 • Хоризонтално разстояние до мястото, където трябва да се изпомпва течността
 • Необходимо изпълнение
 • Диаметърът на тръбата, през която ще се подават вода и фекалии

Прочетете повече за избора на помпа за канализационната система >>>
Ценоразпис на канализационни помпи

Как да определите необходимия напор на циркулационната помпа

Главата на центробежните помпи най-често се изразява в метри. Стойността на главата ви позволява да определите какъв вид хидравлично съпротивление е в състояние да преодолее. В затворена отоплителна система налягането не зависи от нейната височина, а се определя от хидравличните съпротивления. За да се определи необходимата глава, е необходимо да се направи хидравлично изчисление на системата. В частните къщи, когато се използват стандартни тръбопроводи, като правило е достатъчна помпа, която развива глава до 6 метра.

Не се страхувайте, че избраната помпа може да развие повече глава, отколкото ви е необходима, тъй като развитата глава се определя от съпротивлението на системата, а не от номера, посочен в паспорта. Ако максималната глава на помпата не е достатъчна за изпомпване на течност през цялата система, няма да има циркулация на течност, така че трябва да изберете помпа с резерв на напора

.

Определете необходимия дебит.

Необходимият дебит на течността, изпомпвана от помпата, зависи от нуждите на вашия проект. Определете тази стойност в галони в минута (gpm = gpm).

Резултатът от изчислението е необходим, за да се определи кои помпи и тръби имате нужда.

Пример: Съгласно план за напояване, изготвен от градинар, необходимият дебит е 10 gpm

* Справка: 1 фут (фута) = 1 фут = 0,3048 м; 50 фута = 50 фута = 15,24 м

Рейтинг
( 2 оценки, средно 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни