Избор на въглища за котел на твърдо гориво: кои въглища са по-добри за отопление на къща?


Електрически инсталации

През последните години, с развитието на слънчевата енергия, когато стана възможно да се получи безплатно електричество, отоплението на къща с помощта на различни електрически конвектори и инфрачервени нагреватели придоби популярност на вътрешния пазар. Такива устройства са надеждни, те бързо загряват стаята, докато няма нужда да се поставя тръбна система около къщата, собственикът на жилището ще бъде освободен от необходимостта да инсталира отоплителни радиатори.
Предимствата на електрическото отопление включват следното:

 • лекота на поддръжка;
 • електрически котел може да се използва и за отопление на вода;
 • намаляване на разходите за инсталиране и закупуване на необходимото оборудване;
 • екологична безопасност;
 • ефективност и пълна автоматизация на отоплителната система.

Обикновено електрическите отоплителни системи се наричат ​​подово отопление, което често се инсталира в кухнята, банята и тоалетната. Днес съществуват различни технологии за подреждане на система за топъл под, които са ефективни, позволяват бързо отопление на помещенията, като същевременно се консумира минимум електроенергия.

От минусите на тази технология за отопление на частна къща се откроява само значително потребление на електроенергия, което води до значително увеличение на разходите за комунални услуги. Възможно е също да има проблеми с отоплението в къщата по време на прекъсване на електрозахранването, което може да се наблюдава в отдалечени села, дачи и ферми.

Плюсове и минуси на използването на естествени въглища за отопление

DPK за въглища

Горивото има редица значителни предимства:

 1. Възможността за използване в оборудване от различен тип. Въглищата за отопление се използват в стационарни, преносими котли, използвани за парни и водни отоплителни системи.
 2. Продължителност на горенето. Една пълна отметка е достатъчна за 10 часа, но всичко зависи от обема на горивната камера.
 3. Висока ефективност. Топлопредаването дори на най-нискокачествените въглища е по-високо от това на дървата за огрев.
 4. Относително достъпна цена, лекота на транспортиране. Производителите предлагат горива с различни фракции, които могат да се преместват на едро (в тела), торби, кутии.
 5. При подреждането на пещ не е необходимо да се полагат паропроводи и газопроводи и не е необходимо да се получава разрешение за използване на горивни пещи.
 6. Топлопредаването на материала е високо, енергията се прехвърля по време на изгарянето на фракциите и след основното изгаряне, следователно топлината в помещението остава дълго време.
 7. За да поддържате постоянна температура на охлаждащата течност, не трябва да пълните пещта през цялото време; след първата порция, малко количество енергоносител ще бъде достатъчно, за да поддържа температурата на водата и въздуха комфортна.
 8. Въглищата могат да отопляват много големи площи в региони с най-тежка зима.

Има и недостатъци, по-специално:

 • необходимо е да се оформи комин с правилния дизайн за образуване на тяга;
 • няма да работи за автоматизиране на процеса на маркиране в частна къща;
 • по време на изгарянето се отделя много шлака, пепелният съд трябва да се почиства редовно;
 • съхранението на горивото се извършва в добре проветриво и сухо помещение.

За ефективността на котела за твърдо гориво се препоръчва да се хвърлят въглища в горивната камера, загрята с дърва.

Къде да купя котел на въглища за отопление на частна къща

В Москва

 1. Комфорт-Еко, магистрала Дмитровское, 100, сграда 2, тел. +7 (495) 921-37-61.
 2. Моят Котел, магистрала Волоколамское, 116 бул. 2, тел. +7 (495) 221–56–79.

В Санкт Петербург

 1. ТехноДом, пр. Стачек 57, площад Комсомолская, тел. +7 (812) 671–00–88.
 2. Кит-Тепло, ул. Литовская, 8, +7 (812) 295–00–05, +7 (812) 248–18–88.

Обобщавайки, трябва да се каже, че котлите на въглища са „златната среда“ между лекотата на използване и разходите за гориво, така че ако къщата не е свързана към газопровода, тогава нейното инсталиране е напълно оправдано. Още по-добре - автоматичната версия: тя ще ви помогне да преживеете дори суровата зима с комфорт.

Как да се загрее, така че въглищата да изгарят възможно най-дълго

Правилността на изгарянето на дълго играещ котел на въглища до голяма степен зависи от наличието на регулираща автоматизация и, разбира се, от качеството на самите въглища.

Кои въглища е по-добре да използвате

Кои въглища са най-подходящи за отопление на дома

Ръчните котли могат да работят на всяка фракция на въглища. Но трябва да се има предвид, че температурата на газовете в комина при продължително изгаряне е много по-ниска, отколкото при директно изгаряне: използването на сурово гориво може да доведе до натрупване на излишна влага в тръбата и образуване на кондензат - черен вискозна течност с мирис на катран. Следователно относителната влажност на въглищата (както всяко друго твърдо гориво) трябва да бъде не повече от 15–20%.

Правилна горивна камера

Котелът с дълго изгаряне се задейства по следната схема:

 1. Зареждане с гориво - разпределителят се издига в първоначалното си положение, така че да е точно над вратата за зареждане и всички въглища веднага се пълнят.
 2. Kindling - сухи чипове и хартия се поставят върху въглищата, след което се запалват и изгарят при отворена горна врата и затворен въздуховод.
 3. Изгаряне - когато температурата в топлообменника достигне 50-60 ° C, вратата се затваря плътно, след което се отваря телескопичният регулатор на въздуховода.
 4. Контрол на температурата - котелът автоматично преминава в оптималния режим, но ако е необходимо, температурата се коригира от амортисьора на въздуховода.

В края на пълния цикъл на изгаряне се изисква изпечените парчета въглища от камерата за зареждане, почистването на пепелника и зареждането на нова партида гориво.

Традиции на котел на въглища

Котлите с твърдо гориво с продължително изгаряне, между другото, изобщо не са измислени "от нулата". В руския хинтерланд, финландските и балтийските села въгледобивните печки с голямо разнообразие от размери и дизайн, изработени от местни майстори, съвсем не са необичайни. Чуждестранните производители просто взеха готовия модел и го подобриха, използвайки съвременни материали и технологии.
Погледнете видео примера за отопление на къща с котел на твърдо гориво на въглища:
Между другото, именно от майсторите беше шпионирана друга интересна идея - използването на ъглови радиатори. Такива батерии са не само удобни от гледна точка на ползотворното използване на жизненото пространство. Именно ъглите на къщата или ставите на стените са най-уязвимите места за проникване на студ в дома. Така че на първо място си струва да ги защитите с термична завеса.

Оборудване за отопление на въглища

Печки на въглища

Обикновената печка може да отоплява само една или две стаи, дори ако вместо дърва използвате въглища за отопление на къщата. Вярно е, че може да се подобри чрез вграждане на топлообменник за нагряване на вода вътре в тухлената зидария. Печката е добра по свой начин, но понякога може да бъде опасна поради факта, че провокира отравяне с въглероден окис.

Важно. Амортисьорът на комина на печката може да бъде затворен само след като въглищата изгорят напълно и пламъците изчезнат в горивната камера.

За отопление на вила с въглища отоплителна единица като котел е много по-ефективна, надеждна и безопасна.

Въглищни котли на твърдо гориво

Диаграмата показва устройството на подобрен котел на въглища

По дизайн отоплителният котел на въглища е прост, но много ефективен. Неговият чугунен топлообменник и мощната решетка са устойчиви на изгаряне и корозия. Дори и най-простите от тези устройства редовно отопляват домове в продължение на много десетилетия. Но все пак котлите от стар стил отстъпват по производителност и пренос на топлина на настоящите си конкуренти.

Принципът на работа на отоплителния котел изглежда така:

 • веднага щом се запали огън в горивната камера, в комина се създава тяга и въздухът се изтегля в горивната камера;
 • въглищата се загряват и частично изгарят;
 • газообразните продукти от изгарянето на въглища се смесват с подавания вътрешен въздух и накрая се изгарят;
 • получените газове дават температурата си на охлаждащата течност и след това се отстраняват през комина.

Съвременните отоплителни котли на въглища постоянно отопляват жилищните помещения и стопанските сгради. Те консумират 2 пъти по-малко гориво в сравнение с остарелите модели. Разширените технологии подобриха не само конструкцията и дизайна на отоплителните тела, но и самия принцип на изгаряне на горивото. В резултат на това сега собственикът на жилището не трябва да зарежда друга партида въглища в котела няколко пъти на ден и да отстранява натрупаната шлака.

Уголемената горивна камера е проектирана за еднократно зареждане на голямо количество въглища, които постепенно изгарят за 6-12 часа. Принудителният въздушен поток допринася за възможно най-пълното изгаряне на горивото. Това значително намалява потреблението на въглища за отопление на къщата.

Големият бункер на автоматизирания отоплителен котел осигурява дългосрочно изгаряне на въглища

Автоматизираното подаване на гориво от бункера към котела „освобождава ръцете“ на потребителя. Той се освобождава от задължението за постоянно наблюдение на работещия нагревател. Бункерът има достатъчно капацитет за непрекъснато изгаряне на въглища за една седмица.

Отзивите за отопление на въглища показват колко доволни са потребителите от практичността на автоматизираните котли на въглища. Това е много удобно - в началото на отоплителния сезон пуснете котела и през цялата зима добавяйте само въглища в бункера, докато се изпразва. Също така не е необходимо пепелта и шлаката да се отстраняват твърде често, само няколко пъти месечно.

Запалването на въглища за отопление в котел, особено антрацит, може да бъде трудно за непривикнал човек. Първо, котелът се изстрелва с дърва или специална смес, а след това малко по малко се добавят въглища. Когато горенето стане стабилно, можете да напълните антрацит на големи порции. Колко и колко често ще зависи от модела на котела и ще бъде по-точно определено в практиката на неговото използване.

Не използвайте бензин за запалване на въглища в отоплителния котел!

Но какво, ако електричеството в къщата изгасне? В този случай автоматичното подаване на въглища в горивната камера на котела ще спре. В същото време циркулационната помпа ще спре да работи и водата ще застоява в топлообменника. Но котелът няма да заври, защото изгарянето на въглища ще премине в слаб режим. След това, когато захранването бъде възстановено, въглищата отново ще се запалят.

Поддръжка на котел на твърдо гориво

Мерките за поддръжка на котела се свеждат до необходимостта от почистване на топлообменника и димоотводите. Саждите се утаяват върху повърхностите им и това явление намалява ефективността на отоплителното тяло с 15%. Честотата на почистване на котел за отопление на въглища може да варира: старите чугунени модели трябва да се почистват 2-3 пъти на сезон, а модерните веднъж на 2 години.

Характеристики на котлите на въглища

Котлите, които използват въглища за отопление, имат едно значително предимство пред другите отоплителни системи - гъвкавостта. Така че, освен въглища, такъв отоплителен котел може да се зарежда и с друго твърдо гориво - дърва за огрев, отпадъци (битови отпадъци), брикети, пелети, дървени стърготини и т.н.

Имайте предвид, че ъгловите печки за отопление и готвене не само могат да отопляват дома ви, но и можете да готвите храна върху тях.

А печките с продължително горене имат и друго важно предимство - то е, че между зареждането с гориво минава много време. Така че отоплението с въглища може да работи доста дълго време без човешка намеса. Също така такива котли са лесни за работа - просто трябва да хвърлите въглища в котела. Системите са доста икономични, като същевременно имат високи параметри на топлопреминаване. Котелът може да се използва през целия отоплителен сезон - без прекъсване.

въглища за отопление
Печка за отопление и готвене

Разбира се, котлите на въглища от стари модели няма да могат да се сравняват по отношение на топлопредаването и производителността с новите модели. Съвременното оборудване е в състояние ефективно да отоплява различни видове помещения, като същевременно изгаря половината гориво от по-старите модели.

Малки нюанси

Котли за отопление и готвене
Важно е да се вземе предвид, че всеки модел котел има своя специфична фракция въглища, която той може ефективно да обработва. И ако сте избрали този индикатор неправилно, тогава има вероятност пещта на котела или по-скоро неговите решетки да се запушат

Ефективността му ще намалее, а разходът на гориво ще се увеличи.

Ще трябва сами да почистите горивната камера и това, честно казано, е неприятен процес - прашен и мръсен. Експертите са единодушни, че най-добрите въглища са антрацитите

Няма значение какъв размер е, защото такъв материал отделя топлина добре под всякаква форма.

Но тук показателят за времето има значение. Финият антрацит изгаря по-бързо, така че ще е необходим нов заряд за въглища. Оттук и заключението, подкрепено от експерти - изберете антрацит с големината на юмрук. Това е топлина, дълго време на горене и ефективност на нагревателя.

И още нещо, което се отнася до ефективността, базирана на сцеплението. Ако този индикатор е слаб, тогава не можете да разчитате на добри показатели на котела. Ето защо, съветът - не забравяйте да загреете комина. Как Например, ако котелът е малък, тогава запален вестник, поставен в комина, постепенно ще го загрее. Въпреки това отоплението с въглища има своите недостатъци:

 • Проблеми при зареждане с гориво и почистване от шлаки.
 • Отпадъците и шлаката трябва да се изхвърлят.
 • Вездесъщият въглищен прах - колкото и внимателно да работите, той все пак ще се почувства под една или друга форма.
 • Доставка на въглища.

Всички тези недостатъци биха били по-малко забележими, ако котелното помещение може да бъде организирано в мазето на къщата. За съжаление това не винаги е възможно.

Избор на въглища за котел на твърдо гориво: кои въглища са по-добри за отопление на къща?

Антрацитни въглища

Избор на въглища за котел на твърдо гориво: кои въглища са по-добри за отопление на къща?
11 януари 00:17 2016
от Енерго Консултинг екип Печат на статия
Ако избирате надежден котел на твърдо гориво за частна къща, несъмнено си струва да разгледате опциите за котли на въглища.

Основните предимства на котлите на твърдо гориво:

 • Въглищата изгарят по-дълго от дървото и поради това изискват по-малко зареждане с гориво;
 • При плитки въглища е възможно автоматично зареждане;
 • Има клас котли, които едновременно работят като печки за готвене на храна;
 • Повечето котли на въглища са многофункционални и можете да се справите с друго гориво при липса на въглища;
 • По-лесно се съхранява и заема по-малко място от дървата за огрев;
 • Поради характеристиките на пренос на топлина, този котел не се охлажда веднага, поради което задържа топлината в къщата за известно време (дори когато е изключен).

Недостатъците на въглищата са свързани с относително високата цена на оборудването, проблема с доставката, доставката и съхранението на горивото, както и изискванията за безопасност: правилната инсталация на котела и комина.

Маркиране на въглища, класове въглища

Има много разновидности на това гориво, основните видове въглища са кафяви въглища, битуминозни въглища и антрацит. При маркирането на класовете въглища те са обозначени с първата буква: B (кафява) или A (антрацит). Битумните въглища са маркирани по-трудно: дълъг пламък (D), кокс (K), постно (T), мазнина (F), газ (G). Втората буква на маркировката е размерът на въглищата. Например:

 • плоча, повече от 10 см (P);
 • голям, 5-10 см (К);
 • орех, 2,5-5 cm (O);
 • малък, 0,13-0,25 см (М);
 • семена, 0,6-0,13 cm (С);
 • щифт до 0,6 см (W);
 • частни, различни размери (P).

Основни показатели за качество на въглищата

Тези три показателя ще определят кои въглища са най-подходящи за отопление на къщата, вашата лична марка котел и по-специално за ваше удобство.

Първият показател е съдържанието на калории, това е и топлината на горене.По отношение на клас, с изключение на антрацит (8600 Kcal / kg), коксуващите се въглища дават висока температура на горене (8700 Kcal / kg), но не бива да ги използвам за битови домашни котли. Най-ниската температура е показана от кафяви въглища (4500 Kcal / kg). Те също така обикновено не се използват за отопление, тъй като са неефективни в сравнение с други сортове (но при липса на други сортове, те също са удавени в кафяво).

Вторият показател за качество е съдържанието на пепел. Това е процентът, който няма да изгори по време на процеса на отопление. Колкото по-голям е този процент, толкова по-лошо е качеството на въглищата. Нискокачествените сортове често съдържат повече от половината пепел, а висококачествените - не повече от една четвърт. Този индикатор също така показва колко често ще почиствате котела или печката. Най-доброто съдържание на пепел е в антрацит, последвано от леко синтеровани и газови.

Влагата е третият фактор за качеството на въглищата. Разграничете повърхностната влага на въглищата и вътрешната влага. И ако повърхността може да бъде премахната чрез изсушаване на въглищата, тогава вътрешната се намира само по време на процеса на горене. Колкото по-висока е влажността, толкова по-малко енергия отделя въглищата за отопление и толкова повече енергия се изразходва за изпаряване на влагата по време на горенето. Понякога се препоръчва да се навлажни въглищата, така че прахът да се уталожи, но това не винаги е препоръчително.

Кой клас въглища е най-подходящ за отопление на къща

Дори ако веднага ще бъдете посъветвани антрацит, като най-изгоден, "чист" при изгаряне (минимален разход, максимален топлообмен, минимални емисии на шлака и отпадъци в атмосферата, само 1% сяра и 10% остатъци от пепел, равномерно изгаряне и т.н. .), не бързайте да го купувате веднага. И така, кои са най-добрите въглища за отопление на дома? Всичко е индивидуално. Най-добро - означава най-доброто за вашия котел. На първо място, погледнете маркировката на котела - там трябва да бъдат посочени видовете въглища, които са подходящи за вашето устройство. Всъщност антрацитът е най-добрият въглен по отношение на топлопредаването. Но поради особеностите на горенето (той е в състояние да достигне високи температури и само по време на тези температури се отказва от пълния си потенциал), рискувате: или с котела си (котелът може просто да не издържа на температурата), или с портфейла си (антрацитът просто няма да даде необходимата ефективност) ... Има котли, пригодени за изгаряне на антрацит (техните пещи са предназначени за високи температури), има и такива, които са предназначени за най-лошите степени, но от тях те получават максимално полезна енергия.

Ако няма маркировка или тя не ви подхожда, опитайте се да закупите различни сортове за тестване и да проведете експеримент: запишете времето на горене, топлината на връщане, количеството пепел.

Основните сортове и тяхната пригодност за отопление:

 • Антрацити - само за специализирани котли;
 • Коксовите въглища са опасни в ежедневието, обикновено не се нагряват;
 • Кафяви въглища - ниска ефективност, те обикновено не се нагряват (освен ако марката на котела не разполага с това);
 • Газовите въглища са разделени на два подвида, само 1G група за този клас въглища е подходяща за отопление, група 2G се използва в промишлеността;
 • Мазните въглища са ценни марки въглища, използвани в промишлеността;
 • Дългопламенните въглища са най-добрият избор след антрацит;
 • Камък "DPK" (плоча с дълъг пламък "юмрук") - най-добрият клас въглища за конвенционални котли;
 • Stone "DO" - по-нисък показател за ефективност, но е по-лесно да се организира автоматизацията на подаването на гориво;
 • Камък "DS" (семе с дълъг пламък) - подобен;
 • Камък "TPKO" (кльощава "ядка") - още по-малка ефективност, но евтина, използвана за отопление на малки къщи;
 • Въглищата "SS" (слабо слепване) и "TS" (постно слабо слепване) също са евтини видове въглища, използвани в промишлени котелни и домакинства.

Някои експерти съветват да се топят котли с марки с по-ниска ефективност, но по-лесни за запалване, и след това да се добавят марки въглища с висока ефективност към пещта (например, започнете да загрявате със семена с дълъг пламък и продължете с антрацит). В случай на печка, дори се препоръчва да започнете с дърва (и да продължите, например, със семе).

Текстът също принадлежи към категории: Технологии »Оборудване

Видове въглища за пещта

В зависимост от материала

Материалът за печки на въглища е основният критерий за избор на гориво и печка. Нека разгледаме тези качества по-подробно.

За чугунена печка

Чугунът по своите характеристики лесно понася високи температури, поради което такива печки и тухлени са по-подходящи за изгарянето им с въглища. Въглища, обозначени с букви:

 • "А" - антрацит;
 • "D" - дълъг пламък;
 • "DG" - газови въглища с дълъг пламък.

Експертно мнение Павел Круглов Печник с 25 години опит

Този въглен е по-добър за пещта от други видове. Пещите, оборудвани със системи за продължително изгаряне, се препоръчват да използват дълго пламък и подобни видове газ за тях. Горивото "DG" е най-подходящо за пиролизни типове пещи - те имат повишено образуване на отработени газове по време на изгарянето на гориво, от атмосфера на пещ, изтощена от кислород.

Кафявите въглища не са подходящи за чугунени печки - високо съдържание на пепел ще изисква почистване на комина след 20-25 дни работа.

За тухлена фурна

Кои въглища са най-подходящи за отопление на дома
Най-добрият въглен за пещи и котли е скалата под буквата "А". Но някои производители на печки препоръчват да се топят такива печки с ядки с въглища с дълъг пламък. След задаване на температурата се излива антрацит.
Тази опция ви позволява да поддържате температурата в помещението и да спестявате скъп антрацит. Тази отметка продължава до вечерта. През нощта се изсипва семе, което поддържа температурата в къщата за 8-10 часа.

Важно! Котлите и печките с различен дизайн могат да променят вкуса си, така че отидете на форума и попитайте какъв вид гориво е подходящо за вашето оборудване.

Това не само ще ви спести пари, но и ще позволи на нагревателя да работи нормално. При избора много зависи от възможностите ви. Можете да си купите гориво, клас "А" и да си осигурите антрацит с отлични характеристики.

Експертно мнение Павел Круглов Печник с 25 години опит

Но за отопление на малки градински къщи е по-добре да купувате кокс или дори кафяви въглища. Те ще се справят със задачата си не по-зле от антрацита, но са много по-евтини. Ниската цена на лингита прави търсенето на такова гориво сред летните жители или жителите на селските райони.

За стоманена пещ

Кои въглища са най-подходящи за отопление на дома
Препоръчва се използването на скъп антрацит, но е подходящо и коксово гориво. По-важно е да изберете размера на неговите фракции и да приложите смесена схема на употреба.
Веднага отбелязваме - такива фурни задължително трябва да бъдат направени от дебела и само топлоустойчива стомана. Ако направите печка - котлон от стара цев, тя може да не бъде завършена до края на отоплителния сезон. Високата температура по време на изгарянето на горивото ще изисква закупуването на скъпи печки с части с дебелина 8-10 мм. Това увеличава масата и нейната цена.

Ако сте закупили печка от въглища от стомана, не забравяйте да прочетете инструкциите. В него производителите посочват неговите марки и видове.

Важно! Независимо от материала на печките, преди да запалите устройството, не забравяйте да отворите въздушния клапан на комина, вратата на горивната камера и вентилатора и да извадите кутията за събиране на пепел. Само след като се уверите, че има достатъчно течение, можете да напълните горивната камера.

За да направите това, препоръчително е да използвате дърва за подпалване, след това изсипете "гайката" в отделението и използвайте "семето" преди нощта.

В зависимост от дестинацията

Такова гориво може да се използва за отопление на къща, оранжерия или сауна. Нека анализираме основните места за инсталиране и избора на типове за тях.

За бани и сауни

Ако ви харесва миризмата на изгорено дърво, тогава това гориво няма да работи за вас. Въглищата изгарят без мирис и светкавици. Въглища за печката във ваната, дава тежка и влажна пара за парната баня. Също така добавяме високо ниво на токсичност на пепелта за хората.

Това са недостатъците на такова гориво за сауна. Но високата температура за кратък период от време е предимство за големи бани. За малка парна баня е по-добре да използвате старо, изпитано във времето гориво - дърво.

За отопление на дома

Изборът зависи от размера на стаята.За малка градинска къща е подходяща коксова фурна или дори кафяви въглища, но ще трябва да почиствате комина по-често.

Такова гориво има ниска температура на нагряване от антрацита, но струва с порядък по-ниска. Дългият пламък и дългият пламък газови въглища са предпочитани за отопление на средни до големи жилища. Но най-високите нива се дават от използването на антрацит.

Изборът зависи от парите, които можете да отделите за закупуване на гориво. Използването на описаното по-горе зареждане със смесени въглища може значително да намали разходите за закупуване на въглища. За разлика от печките в баня, къщата трябва постоянно да се отоплява.

Следователно ще трябва точно да изчислите цялата годишна доставка на въглища и да закупите няколко вида гориво.

Изгледи

Печките за въглища за отопление на дома могат да се характеризират със следните показатели:

 • По предварителна уговорка. Печката на въглища може да се използва не само за отопление, но и да изпълнява допълнителни функции. Този параметър може да бъде разграничен:
 1. Отоплителни печки. Въглищата са ефективно гориво. Такива печки на въглища, особено изработени от тухли, са много по-мощни от техните аналози на дърва. Те са в състояние да осигурят топлина на цялата къща, а не на 1-2 стаи. Такава фурна е с големи размери и тегло. При производството се използват материали с повишени якостни характеристики и максимална топлоустойчивост. Такъв нагревател изисква солидна основа върху идеално равна основа.
 2. Печки за камина. Печката с въглища е в състояние не само надеждно да защити стаята от студа, но също така изпълнява декоративна функция. Такива фурни трябва да имат привлекателен външен вид и често се превръщат в централен елемент на дизайна. Основното внимание се обръща на правилния подбор на материали за довършителни работи. Той трябва да отговаря на няколко параметъра: да бъде екологичен, да задържа топлината добре, да предпазва от нараняване и да има привлекателен външен вид. Най-често за декорация се използва естествен камък.
 3. Печки с котлон. Те имат допълнителен котлон, който ви позволява да готвите храна. Съдовете за това трябва да са достатъчно дебели, за да издържат на топлината. Чугунът е идеален. Това ястие никога няма да изгори и готвената в него храна има специален вкус. Този материал е подходящ и за производството на котлон, но има голям недостатък. Чугунът е много чуплив и лесно се напуква. Следователно трябва да бъдете изключително внимателни при работа. За плота се използва и легирана стомана. Този материал не се страхува от екстремни температури и е много издръжлив. Използвайте го по-ефективно.
 4. Печки за битови нужди. Това е пещ с топлообменник. Тази опция не само ще ви спаси от студа, но и ще осигури топла вода, която може да се използва за битови нужди. Можете да организирате система за топъл под. Това ще позволи на стаята да се затопли по-равномерно.
 • По вида на използвания материал. За пещ, която работи на въглища, трябва да използвате материал с повишена устойчивост на високи температури. Експертите препоръчват да се направи печка от следните материали:
 1. Тухла е най-често срещаният материал за направата на фурни. Неговите предимства се крият във високия топлинен капацитет - материалът е в състояние да акумулира топлина и да я отделя равномерно за дълго време. Недостатъците също са очевидни: голямата маса на конструкцията и трудоемкостта на производството. По отношение на финансовите разходи това е най-икономичният вариант.
 2. Стомана се използва често напоследък. Материалът е доста здрав и издръжлив. Използва се за производството на фабрични продукти. По-добре е да направите стоманена печка за въглища със собствените си ръце. Сложността на работата е много по-ниска, отколкото при производството на тухлен аналог. Помещението се загрява по-бързо, но има съществен недостатък. Стоманата, за разлика от тухлената фурна на въглища, не е в състояние да задържа топлината.Щом горивото свърши, то моментално се охлажда.
 3. Излято желязо чугунът е междинен между стоманата и тухлата. Теглото на такава пещ трябва да бъде значително по-голямо от това на стоманена. Той ще се загрее и охлади по-бързо от тухла. При внимателна експлоатация такава конструкция ще служи няколко десетилетия. Доста проблематично е да направите такава печка сами. Фабричен аналог няма да е евтин.
 4. Талкомагнезит. Материалът има отлична топлопроводимост - десет пъти по-висока от тази на тухлите. И това въпреки факта, че способността му да съхранява топлина е само 44% по-лоша. Какво означава това на практика? Такава печка ще се загрее почти толкова бързо, колкото металната печка, но ще отделя достатъчно топлина, за да не добавя гориво за една нощ. Този материал също не е лишен от недостатъци. Такава отоплителна печка ще бъде по-тежка от тухлена със същите размери и не е евтина.
 5. Комбиниран. Невъзможно е да се намери идеален материал за отоплителна печка. Както можете да видите по-горе, всеки материал има своите плюсове и минуси. Ами ако вземете силните им страни и ги комбинирате помежду си. Силните страни на един материал могат успешно да неутрализират слабостите на друг материал. Тази техника се използва отдавна. Чугунният котел може да бъде облицован с талк магнезит (друго име на минерала е талк хлорид или печка) и да добавите кръг за отопление на водата.
 • По метода на изгаряне на горивото. Отделни пещи с конвенционална горивна камера и устройства с внедрена функция за продължително изгаряне, които могат да работят до 3 пъти по-дълго при едно и също натоварване с гориво.

Водно отопление

Този тип отопление принадлежи към категорията на най-простите и надеждни. Принципът на действие на отоплението с топла вода се основава на нагряването на водата с помощта на котел и последващото й разпределение към стайните радиатори благодарение на тръбната система.

Използването на циркулационна помпа осигурява постоянна циркулация на водата в тази затворена система. Охлаждащата течност в системата за отопление на водата обикновено е вода или антифриз и котелът може да работи на въглища, дърва, природен газ, керосин и други видове гориво.

Тръбопроводите, използвани за отоплителното устройство за топла вода, могат да бъдат направени от различни материали:

 1. Стомана.
 2. Мед.
 3. Полимерни материали.

Стоманените тръбопроводи, за разлика от неръждаемите или поцинкованите, се характеризират с ниска стойност на устойчивост на корозия. Медните тръбопроводи са изключително надеждни и могат да издържат на висока температура и налягане.

Тръбопроводите от полимерни материали са доста издръжливи, изключват образуването на отлагания по вътрешните повърхности и са силно устойчиви на корозия.

Техният недостатък е наличието на голям коефициент на топлинно разширение, което допринася за образуването на течове.

По този начин, най-ефективното отопление на вода на вила или частна къща може да бъде организирано с помощта на медни тръбопроводи. Това мнение се споделя от по-голямата част от специалистите.

Единственият недостатък на тръбопроводите от мед е относително високата цена, която се компенсира от абсолютната надеждност и способността да издържат няколко поколения.

Кои въглища са най-подходящи за отопление на дома

Воден кръг за отопление. Щракнете за уголемяване.

Вътрешните тръбопроводи могат да бъдат еднотръбни, двутръбни или колекторни.

Еднотръбното окабеляване не позволява да се управлява напълно работата на цялата система поради невъзможността да се блокира достъпът на охлаждащата течност до един от радиаторите.

Вариантът с използването на двутръбна система е най-ефективното (за отделни къщи) отопление, което ви позволява свободно да регулирате температурата във всяка стая.

Този тип окабеляване включва подаване на студени и горещи тръбопроводи към всеки радиатор. Разпределението на тръбопроводите може да се извърши във формата на звезда или под формата на "контур".

Окабеляването на колектора включва свързването към всяко отоплително устройство от общ колектор на захранващите и връщащите тръбопроводи.

Колекторните системи се отличават с висока степен на гъвкавост поради лекотата на монтаж и настройка, способността да се заменят повредените тръбни участъци (без да се разрушава подовата конструкция).

Какво отопление е по-добро (едноконтурно, двуконтурно или колекторно) за селска къща? Отговорът е очевиден - двутръбен и колектор.

Принцип на действие

Принципът на действие на печка на въглища не се различава много от печката на дърва. Това е много често срещано погрешно схващане. Отоплителните въглища и печките на дърва се различават коренно. И ето какво:

 1. За изгарянето на въглища въздухът трябва да се подава отдолу.
 2. Въглищата изискват предварително загряване, преди да бъдат изпратени в пещта. Суровите въглища просто няма да изгорят.
 3. Коминът трябва да осигурява по-бързо преминаване на въздух, отколкото в печка на дърва. При този дизайн амортисьорът напълно липсва. Подаването на въздух се регулира отдолу, чрез вентилатора.

Дълго изгарящи печки на въглища за дома или вилите

Процесът на изгаряне на въглища отнема много повече време. Въглищата не изгарят бързо като дърва, но тлеят дълго време. Температурата на горене е по-висока, което поставя специални изисквания към материалите за производството на пещта. Ще говорим за това по-късно.

Говорейки за процеса на изгаряне на въглища, струва си да се обърне внимание на една особеност. Ако дърва за огрев в процеса на пиролиза лесно се разлагат на кокс и газове, които имат висока температура и топлообмен, тогава въглищата изгарят по различен начин. На повърхността ще има най-висока температура, а температурата на изходящите газове ще бъде много по-ниска.

Парно отопление: предимства и недостатъци

предполага следния механизъм: в котела водата се загрява до точката на кипене и получената пара навлиза в радиаторите. След това парата се кондензира в течност и се връща обратно в котела.

Предимства:

 • висока скорост на отопление, независимо от площта на къщата;
 • липса на топлинни загуби в топлообменниците;
 • екологична чистота на охлаждащата течност;
 • цикличността на охлаждащата течност - парата може да се използва няколко пъти;
 • минималната вероятност от замръзване на конструкцията.

Има и отрицателни аспекти на такова отопление:

 • няма възможност за регулиране на температурата в къщата;
 • кратък експлоатационен живот на системата поради високата температура на охлаждащата течност;
 • голяма вероятност от корозия от изпарения;
 • необходимостта от инсталиране на решетка.

Котелът може да работи на базата на газ, твърдо, течно или комбинирано гориво. За да бъде топлопреминаването на оборудването възможно най-ефективно, е необходимо да го изберете правилно. Така че за отопление на частна къща с площ 60-200 m² е необходим агрегат с мощност 25 kW (ако площта е 200-300 m², тогава мощността на котела трябва да бъде най-малко 30 kW).

Комбинирайки компетентно горивото, можете да спестите от отоплението на дома си.

Колко гориво е необходимо

Пример 2. Изчисляване на разхода на газ за парно отопление. Да предположим, че площта на частна къща е 100 m². Съответно, мощността на котела за отопление е 25 kW.

 • 25 kW * 24 часа * 30 дни = 18 000 kW / час. Тази цифра не отразява адекватна ситуация, тъй като котелът не винаги работи с пълен капацитет. В този случай средната стойност е по-приемлива. 18000/2 = 9000 kW / h.
 • 7 месеца * 9000 kWh = 63000 kWh - годишен разход на гориво.
 • Като се има предвид, че 1 m³ гориво произвежда 10 kWh енергия, получаваме: 63000/10 = 6300 m³.
 • В парично изражение: 6300 * 4,97 = 31311 рубли годишно.

Дърва за огрев, въглища и др.

Сега много хора могат да ме - и защо обмисляме тази опция, никой не е отоплявал по този начин отдавна и апартаментът не може да се отоплява така! Но не момчета, все още е от значение, не забравяйте същите котли "на пелети", разбира се, това е логично за частна къща, в апартамент справедливо няма да монтираме такава система.

Дърва за огрев

Дори не знам как да ви представя изчислението, тук е невъзможно по някакъв начин да се изчисли количеството дърва за огрев и топлина, получени от тях. Всичко зависи от материала, какъв вид дърва за огрев са (дъб, бреза, бор и др.), Защото всички те горят по различен начин и дават различна топлина. Но мога да кажа с увереност, че трябва да направите някакъв навес за съхранение на тези дърва за огрев или въглища - 100%, което вече натоварва много собственици.

Отоплението с дърва за огрев може да бъде наистина евтино и дори безплатно, ако сами сте го нарязали и донесли някъде. Но ако купите, тогава КАМАЗ (около 6 кубически метра) и ето колко ще са необходими за отоплителния сезон, струва около 10 - 12 000 рубли, ако се раздели на 6 месеца отопление, това е около 1,5 - 2 000 рубли . на месец!

Въглища

Въглищата ще излязат малко по-скъпи, но са необходими по-малко и поддържат температурата по-дълго (купуваме около 3 кубически метра). Ако се натъпкат в сухия остатък, това са същите 2000 рубли. - месец.

Пелети

Нова отоплителна система, специални, скъпи котли, които между другото могат да бъдат добре автоматизирани.

Кои въглища са най-подходящи за отопление на дома

Те се зареждат със специални пелети - "пелети", също така не е лесно да се изчисли консумацията! Но отново, въз основа на моя опит, ще кажа - консумацията на пелети на месец за 2 - 2,5 хиляди рубли - нашите 100 квадрата.

Разход на въглища и въглища за отопление

Разбира се, важен въпрос е проблемът, който засяга всички, които вече са инсталирали отопление на въглища - кои въглища са по-добри за отопление? Много експерти казват, че най-приемливият вид въглища е антрацит - битумни или кафяви въглища. Тези видове въглища за отопление могат да бъдат закупени почти навсякъде и във всякакви количества. Можете да закупите въглища за отопление в чували, както и да поръчате дори няколко тона с доставка до мястото за съхранение.

отопление на въглища
За по-лесно транспортиране въглищата често се транспортират в торби.

Какъв вид въглища има за отопление?

Имайте предвид, че понятието "въглища" включва няколко вида минерали:

 • Кафяви въглища: има най-ниската температура на горене и в момента не се използва за отопление, тъй като е неефективна.
 • Битумни въглища, степен D: за да се извършва отопление на въглища у дома, той е идеален, тъй като има дълъг пламък.
 • WPC въглища: много често този вид въглища се наричат ​​„пламък“ и „юмрук“ с дълъг пламък. Обикновено се използва за отопление на малки котелни помещения в частни къщи.
 • TPKO въглища: постни въглища, обикновено използвани за частни цели.
 • Антрацит: идеален за мощни котли.

отопление на въглища в частна къща
Кафяви въглища
Независима отоплителна система на частна къща: предимства и недостатъци

норми на разход на въглища за отопление
Антрацит

Компресираните въглища също се използват за отопление.

Несъмнено всички експерти ще кажат, че антрацитът е най-добрият вариант. Но защо? И всичко това поради неговите свойства, тъй като този конкретен вид въглища е много твърд и има отличен топлообмен по време на горенето. Има стъклен блясък и ярко черен цвят. Съдържанието на въглерод в тези въглища е почти 90% и има само малко количество примеси. При изгаряне антрацитът почти не издава миризма или дим. Освен това е незапалим.

За тези котелни помещения, които имат специални печки, антрацитовите въглища са идеалното решение. При изгаряне на 1 kg въглища се отделят около 3 kg CO2 - следователно в този случай се получават до 6,5 kW / h енергия.

Консумация на въглища

Що се отнася до потреблението на въглища, тук се използва схема за изчисляване на количеството дърва за един отоплителен сезон, тъй като въглищата са същото твърдо гориво. Това изчисление на потреблението на въглища за отопление е най-точно и най-просто. И така, най-простата мерна единица в ежедневието е кофа. Средно кофа, пълна с въглища, тежи около 18 килограма. Ако вярвате на тези, които постоянно използват отопление с твърдо гориво, то въз основа на показанията им за отопление на въглища на къща от 200 квадратни метра, консумацията е:

 • Септември-октомври - 1 кофа на ден (18 кг);
 • Ноември-февруари - 10 кофи на ден (180 кг);
 • Март-април - 1-2 кофи на ден (22-24 кг).

Сега ще изчислим общото потребление на въглища за отопление на къщата в кофи:

60+120+400=580

Това, което получихме, умножаваме по 18 кг, за да получим консумацията в килограми: 10 440 кг. Така консумацията на въглища за отопление за един отоплителен сезон е 10-10,5 тона.

Но ако не ви харесва толкова прост метод за определяне на разхода на въглища за отопление, тогава можете да използвате по-"научен" метод, като използвате нормите на разход на въглища за отопление. За да получите 1 kW енергия, ще ви трябват около 0,2 kg въглища. Средно за отоплителен сезон се изразходват около 50 000 kW енергия. И така, умножаваме 0,2 кг по 50 000. Получаваме резултат, подобен на предишния - 10 000 кг (10 тона).

пресовани въглища за отопление
Характеристики на различни класове въглища

Но си струва да се отбележи, че когато купувате въглища, не забравяйте да вземете предвид вида им, тъй като всеки вид въглища има различно ниво на енергийна мощност.

Кои въглища са най-добри за пещта и котела

Кои въглища са най-подходящи за отопление на дома

Ако няма инструкции за котела или като отоплителна единица се използва обикновена печка от тухлена зидария, тогава въглищата ще трябва да бъдат избрани експериментално или като се вслушат в съветите на "опитни".

Що се отнася до битовите котли, по-добре е да ги изгорите с въглища с дълъг пламък "орех". Докато гори, антрацитът се изсипва отгоре на равномерен слой. Позволява ви да осигурявате топлина през целия ден поради продължителното му изгаряне. Вечерта вече е позволено да напълните котела със "семе", ще бъде достатъчно, за да поддържате температурата на същото ниво до сутринта. Не забравяйте обаче за вида на инсталираното устройство. Описаната инструкция не е универсална, поради което в някои случаи схемата за използване на горивото може да е различна.

Тухлените фурни се нагряват най-добре с дърва. Когато те изгорят, е време да се поставят брикети от въглища, също така е позволено да се използва "семе", в идеалния случай с дълго пламък. Докато огънят не погълне въглищата напълно, клапите на печката не трябва да бъдат затворени, за да осигурят притока на кислород. Когато пещта гори, можете да използвате груби въглища, за тези цели е подходящ „юмрук“ или „гайка“. Разрешена е и друга схема: първо се използва "ядка", а в късните вечерни часове и през нощта - "семена".

Кои въглища да предпочетете

Модерен котел на твърдо гориво може да работи нормално както на твърди въглища, така и на кафяви въглища. Ако обаче имате избор, най-добре е да изберете най-висококачествените въглища - антрацит. Този вид въглища имат най-висок топлинен капацитет и изгарят почти без следа. Вярно е, че е малко по-скъп от другите сортове. Необходимо е да се изчисли цената на горивото, доставката и неговата топлинна мощност и да се избере най-добрият вариант.

консумация на въглища за отопление на дома

Не забравяйте за помещението за съхранение на гориво. Можете да опитате да спестите от въглища, като изберете евтин сорт. Ще ви трябват обаче много, така че ще трябва да надплатите за доставка и дори да намерите място, където да го съхранявате.

И обратно - ще ви трябват по-малко висококачествени въглища за отопление, така че ще спестите пари за доставка и съхранение. По този начин можете значително да намалите консумацията на въглища за отопление на дома. Прочетете също: "Как да отоплявате котел с въглища - теория и практика."

Най-известните производители и модели: характеристики и цени

Напоследък руските котли на въглища стават все по-популярни: качеството им непрекъснато се подобрява, а цената остава доста ниска в сравнение с чуждестранните аналози. Въпреки това, най-функционалните и автоматизирани котли все още са от европейски производители.

Моля, обърнете внимание, че почти всички модели имат различни версии на захранването.

Директно изгаряне

ZOTA "Господар" 20

Кои въглища са най-подходящи за отопление на дома

ZOTA "Master" с мощност от 20 kW е много бюджетно изолиран (базалтов картон) котел, който може да издържи на налягане до 3 бара и работи на почти всяко гориво: въглища, дърва, пелети и газ (по избор). Той също така използва електричество като спомагателен източник на топлина (TEN).

Страна на произход: Русия, OOO TPK KrasnoyarskEnergoKomplekt.

Цена: 25 690–31 889 рубли.

Protherm "Бобър" 20 DLO

Кои въглища са най-подходящи за отопление на дома

Protherm "Beaver" с мощност 20 kW е енергонезависим котел с работно налягане до 4 бара, който има увеличен експлоатационен живот, тъй като използва високотехнологичен (GG20) чугунен топлообменник, който е устойчив на корозия и термичен удар. Може да се отоплява само с различни въглища и дърва.

Страна на произход: Словакия, Vaillant Group LLC (Vailant Group rus).

Цена: 67 600–68 445 рубли.

Bosch "Solid" 2000 B SFU 12

Кои въглища са най-подходящи за отопление на дома

Bosch "Solid" 2000 B SFU с мощност 13,5 kW е прост, надежден котел, заточен за използване на кафяви въглища, но може и да изгаря въглища, кокс, дърва за огрев и дървесни отпадъци. Оборудван с вградено устройство за контрол на налягането (макс. 2 бара), термозащита и газови вихри.

Страна на произход: Германия, Bosch LLC (Bosch Thermotechnika rus).

Цена: 48 764 - 51 436 рубли.

Дълго изгаряне

Stropuva S15U

Кои въглища са най-добри за отопление на дома

Stropuva S15U с мощност 15 kW - благодарение на обемна пещ, която може да побере до 240 кг въглища, този иновативен бойлер е ненадминат лидер (сред компактните устройства) по отношение на времето за горене на таб: до 7 дни. Той консумира въглища, пелети, брикети и дърва за огрев, при максимално налягане до 3 бара.

Страна на произход: Русия-Литва, STROPUVA LLC (STROPUVA).

Цена: 81 500-99 778 рубли.

Будер "Логано" S181-15 E

Кои въглища са най-подходящи за отопление на дома

Buderus "Logano" S181-15 E с мощност 15 kW е един от най-добрите бункерни автоматични котли на въглища за отопление на частна къща, с вградени датчици за температура на водата и газа. Подобрената конструкция на топлообменника осигурява дълго изгаряне на въглища / пелети и издържа на налягане до 3 бара.

Страна на произход: Германия, Bosch LLC (Bosch Thermotechnika rus).

Цена: 252 000–258 840 рубли.

LIEPSNELE L20U

Кои въглища са най-подходящи за отопление на дома

LIEPSNELE L20U с мощност 20 kW е почти "всеяден" агрегат за твърдо гориво, който консумира въглища, дърва за огрев, въглищни брикети и пелети, торф, дървесни стърготини, други дървесни отпадъци и др. Когато е напълно натоварен с въглища, той поддържа изгарянето до 7 дни. Нивото на налягане е ограничено до 1,5 бара.

Държава - UAB (състезание Vakaro).

Цена: 85 449–90 456 рубли.

Галмет "CARBO" 21

Кои въглища са най-подходящи за отопление на дома

Galmet "CARBO" 21 с мощност 22 kW е полски полуавтоматичен котел на въглища, който вече в основната си конфигурация разполага с доста богато оборудване: интелигентен PID контролер, който контролира всички компоненти на котела и контролира процеса на горене, димни газове сензор, термометър и манометър. Ограничение на налягането - до 2 бара.

Страна на произход: Полша-Русия, GALMET LLC (GALMET-RUS).

Цена: 113 890-116 759 рубли.

Сортове въглища за отопление на дома

Когато избирате кои въглища са най-подходящи за отопление на къща, трябва внимателно да разберете видовете гориво.

DPK за въглища

Има няколко вида енергийни носители:

 1. Слабо печене на камък. Коксови въглища с високо ниво на метаморфизъм. Това означава, че ефективността е висока, но процесът на запалване е свързан с някои трудности. Много голям топлопренос на гориво за малки частни сгради е минус, поради което марката най-често се използва за отопление на обществени сгради. Предимства в минималното количество огън и дим по време на горене, продължително тлеене - свойствата обясняват най-голямата пролука между ушите. Ако къщата е повече от 150 м2, струва си да помислите за въглища за гориво, но това е скъпо, въпреки че ви позволява да спестите добре от обема.
 2. Битуминозни въглища с дълъг пламък. Най-популярният вид гориво, подходящ за автономни отоплителни системи. Използва се за всякакви котли, може да бъде обикновен, качествен, да гори добре и дълго време, отделя много топлина. Предимствата включват минималното количество дърва за запалване и отсъствието на необходимост от продухване по време на горенето.
 3. Антрацит. Съдържанието на въглерод в суровината е повече от 95%, следователно горивото изгаря почти без остатъци, не отделя дим, мирис, почистването на пепел се свежда до минимум. Можете да разпознаете антрацита по сиво-черния му нюанс със стоманени отблясъци. Парчетата са много здрави, подобни на тегло и сянка на камък. Ефективността е изключително висока, но цената на горивото е ниска.
 1. Торфени въглища. Ниското съдържание на калории и намаленият топлопренос са недостатъци, ниската запрашеност и достъпните разходи са предимства. Торфените брикети изгарят добре, но бързо, така че по-често ще трябва да правите отметки.
 2. Кафявите въглища са гориво със средни показатели. Малко по-лошо от антрацита, но по-добро от торфените въглища. Предимства на приложението в минималното количество шлака, дим и доста висока ефективност.

Най-често срещаните котелни въглища са въглищата с дълъг пламък.Доставчиците предлагат различни фракции и могат да измамят начинаещ

Въпреки това, антрацит, кафяви въглища се продават изключително рядко, така че е важно ясно да се разбере етикетирането, погледнете сертификатите

Какво представляват котлите за въглища на твърдо гориво

Котелът на твърди горива на въглища е модерна отоплителна единица, в която могат да се изгарят антрацит, въглища, дълъг пламък, газ, черни, кафяви въглища, пресовани брикети, както и някои други видове твърдо гориво, за да се получи енергия и след това да се нагрее охлаждащата течност.

Кои въглища са най-подходящи за отопление на дома
Модерният въглищен котел Teplodar Kupper в секция.

Всъщност котлите с директно изгаряне (отдолу-нагоре) са наследници на традиционната руска печка, но ако масивна каменна (тухлена) конструкция трябва да бъде положена дори на предварителните етапи на изграждане на къща, тогава може да се получи по-компактно устройство свързан със съществуваща система.

Приложение и ефективност

Въглищните котли се инсталират в жилищни и търговски сгради (летни вили, вили, офиси), разположени в райони, където свързването с газоснабдителната система е проблематично. Идеално е да използвате котел на въглища за отопление на частна къща с площ до 100-150 м2.

Сравнение на ефективността на котлите, използващи различни видове гориво:

Тип енергиен ресурсКалорична стойност, mJ (kW) / kg (m3)Цена на горивото, рубли / тон (m3)ЕфективностРазходи за kW енергия, руб.
кафяво (w ≈ 20–40%)12,9 (3,6)2700–320070 %1,71–1,27
камък (w 7-15%)27,1 (7,5)6000–700070 %1,14–1,34
антрацит (w ≈ 1-3%)31,1 (8,7)8000–850070 %1,31–1,40
природен газ36,5 (10,3)5400–570090 %0,63–0,65
дърва за огрев (w ≈ 60-50%)8,1 (2,2)1300–150060 %0,98–1,05
дърва за огрев (w ≈ 30–20%)11,2 (3,1)1500–180060 %0,76–0,83
гранули (пелети)17,2 (4,7)7000–900085 %1,75–2,25
брикети (евро дърво)16,1 (4,3)6000–850085 %1,65–2,32

В сравнение с газ, който изгаря почти напълно, въглищата оставят след себе си много пепел, което означава, че има по-ниска ефективност на изгаряне и част от парите, похарчени за гориво, неизбежно ще отидат за заплащане на „отпадъците от боклука“, в истинския смисъл на думата.

Вторият най-близък конкурент на въглищата са дърва за огрев. Те очевидно са по-евтини, но не са толкова удобни за използване: в допълнение към факта, че те ще трябва да бъдат доведени до желаната фракция (или да купуват нарязани, но по-скъпи), вие също трябва да хвърляте дърва за огрев в пещта на всеки 3- 5 часа, докато въглищата изгарят 6-10 часа.

Устройство и принцип на действие

Кои въглища са най-подходящи за отопление на дома
Схематично представяне на принципа на работа на котлите на въглища.

Принципно конструктивното устройство на котел на въглища не се различава от никой друг агрегат за твърдо гориво, т.е.състои се от следните блокове:

 • външен просторен цилиндър, който също е тяло;
 • слой изолационен материал, покрит с облицовъчни панели;
 • вътрешен цилиндър, разположен на същата ос (коаксиален) с първия;
 • горивна камера (горивна камера), отклонена към долната част на вътрешния цилиндър;
 • отвор (вентилатор), регулируем от капака за създаване и подобряване на сцеплението;
 • променлива система на тръби за изход и подаване на въздух;
 • отделение за събиране на пепел и инструментариум (по избор).

Принципът на действие е изключително прост: поради тягата на комина въздухът навлиза в пещта, което причинява изгарянето на въглища и отделянето на топлинни газове. Те от своя страна загряват вътрешните стени, превръщат топлината в гореща пара или я прехвърлят директно във водата, циркулираща в системата на топлообменника.

Кои въглища са най-подходящи за отопление на дома
Някои котли, като TeplodarCupper Carbo 26, са оборудвани с нагревателни елементи за допълнително нагряване на охлаждащата течност.

Нагрятата вода захранва тръбите на системата за отопление на дома и / или водоснабдяването с топла вода (БГВ) и след това, след преминаване през пълен цикъл (верига), се връща обратно в котела. Отпадъчните топлинни газове навлизат в комина, където поради тяхната енергия се поддържа оптималната температура за създаване на тяга.

Как да изчислим правилно потреблението на въглища

След като разбрахте как да изберете въглища за отопление на частна къща, помислете за количеството гориво. За правилно изчисление трябва да знаете индекса на изолация, площта на сградата, стандартните температури през зимата и вида на котела.Обемът на закупуване на въглища за тухлена къща е най-висок, в сравнение с дървените сгради, тухлените изискват 35% повече гориво, при лоша изолация и тежки зими, потреблението се увеличава с 50%.

Обектите от шлаков бетон с дебелина на стената 45 см и площ от 90 м2 консумират до 3,5 тона на сезон, други сгради от същата площ - до 8 тона въглища. Изчислението е дадено за северните райони; за зони с мек климат обемът на горивото се намалява с една трета.

Пример: в Новосибирск, Красноярск, за къща, изработена от дърво с площ от 40 м2 с добра изолация, ще са необходими поне 6 тона WPC клас O, K, P въглища - това е фракция с размер до 10 см, клас с дълъг пламък. Когато се изчислява средна температура от -30 C, цената на въглищата е значително по-ниска, отколкото при подреждането на газова, електрическа отоплителна система.

В нов дом количеството въглища се избира чрез тестване. Купуват се няколко торби с гориво, печката се загрява до стандартни показатели, правят се измервания на периода на горене, отопление на въздуха в къщата, като се отчита температурата извън прозореца. Стандартното ниво на отопление на къщата е +18 C при +0 C извън прозореца, за да се изчисли отоплението на къщата при ниски температури, интервалът от време за отопление се умножава по 3. Оказва се, че ако при -5 C къщата затопля до +18 С за 20 минути, след това при -25 С извън прозореца, времето за загряване ще се увеличи до 60 минути.

По този начин ще стане ясно кои марки въглища трябва да бъдат избрани за битови котли във всяка отделна сграда. Струва си да се знае, че по време на съхранение горивото леко намалява характеристиките и показателите, затова е по-добре да купувате за първи път с марж от 25%. Това ще ви позволи да не останете без топлина през пролетната слана.

DPK за въглища

Стандартни показатели за разход на енергия за котли на твърдо гориво в къща с площ от 100 м2 по сезони:

 1. Септември октомври. Една кофа за 12 часа горене, като се има предвид фактът, че нощната температура в стаята ще бъде +17 С.
 2. Ноември - февруари. До 3,5 кофи на ден. По отношение на килограмите се оказва до 65 кг на ден.
 3. Март април. До 2 кофи за 24 часа, ако през април температурата се повиши до +10 C, една кофа въглища е достатъчна. Намаляването на обема не се препоръчва за изсушаване на стените и пода на сградата.

При изчисляване на теглото на 20 кг кофа с въглища ще са необходими до 10 тона гориво на сезон. Това е при условие, че сградата е добре изолирана, жителите не замръзват при +18 C през нощта, а през деня къщата не се отоплява със 100% мощност на котела.

Когато избирате въглища, не забравяйте да погледнете сертификатите. След като е купил слаби сортове, собственикът ще остане без топлина и ще замрази цялата отоплителна система, при условие че това е водна мрежа.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни