Какво представлява поредица от циркулационни помпи от компанията Jileks?

Обозначение на циркулационните помпи

В маркировката на циркулационните помпи, след марката, обикновено са посочени две цифри.

Първият от тях показва номиналния диаметър на захранващите тръби в милиметри... Тази цифра може да се използва за преценка на свързващата резба на помпата. Например, ако номиналният диаметър на дюзите на помпата е 25, тогава тяхната свързваща резба е 1 инч. Съответствието на номиналните диаметри (D.Y) и размерите на резбите е посочено по-долу:

 • DN 15 - резба 1/2
 • DN 20 - резба 3/4
 • DN 25 - резба 1
 • DN 32 - резба 1 1/4

Какво означават числата 25-40, 25-60 32-80 в марката помпа

Обозначение на помпата Grundfos UPS 25-40 или Compass 25-40 означава, че номиналният диаметър на неговите разклонителни тръби е 25 mm, което означава, че свързващата резба е 1 инч, тази помпа е способна да развива глава до 4 метра (40 дециметра).

Като се има предвид, че има 10 дециметра на 1 метър, могат да се направят изводи за други обозначения:

 • 25-60 - свързваща резба 1 инчова глава 6 метра
 • 32-80 - свързваща резба 1 1/4 инча глава 8 метра

Основна маркировка

Циркулационните единици обикновено са етикетирани като НАГОРЕ ?? XX-XX ??, където вместо X има цифри, а вместо "?" - букви (последното обаче не е задължително, всичко зависи от предназначението на помпата). Нека анализираме основната маркировка, като използваме примера на UP S D 25-40 F:

 • НАГОРЕ - тип помпа (циркулация);
 • S - има тристепенен превключвател;
 • D - сдвоени, т.е. две помпи, разположени от противоположните страни на тръбопровода, се изпомпват едновременно по една тръба;
 • 25 - диаметър на връзката на тръбопроводите на системата към помпата, изразен в милиметри. Серията се предлага с диаметри 25, 32 и 40 мм.
 • 40 - мощност, изразена в височината на издигане на колоната на течността. Височината се записва в дециметри, тоест, за да се преобразува в метри, тя трябва да бъде разделена на 10: 40 = 4 m;
 • F - фланцова тръбна връзка към помпата. Ако този индекс липсва, тогава тръбите са свързани с тръбни резби.

Основната маркировка на Grundfos може също да съдържа информация за материала на корпуса на помпата, нейния дизайн и допълнителни опции:

 • по подразбиране, ако няма обозначение с букви, тогава материалът на уреда е чугун;
 • N - от неръждаема стомана;
 • B - тялото е изработено от бронз;
 • A - оборудван с връзка за обезвъздушаване;
 • K - версия за студена вода;
 • KU - клемна кутия, пълна с пяна за студена вода.

По правило монтажната дължина на циркулационната помпа е 180 mm. Въпреки това, за монтаж в тесни и тесни пространства има опции с намалена монтажна дължина от 130 mm. Разстоянието, необходимо за монтаж, се записва след основната маркировка.

какво означава маркирането на помпата за отопление?

Електрически характеристики

В допълнение към чисто техническите характеристики на помпата Grundfos, декодирането на маркировката на циркулационните помпи също ви позволява да разберете данните за текущия разход и защитната конструкция.

Горе вляво има информация за характеристиките на тока: 230 V и 50 Hz. Датската компания също произвежда своите продукти под мрежа с напрежение 110 V и текуща честота 60 Hz.

Тъй като циркулационната помпа има способността да работи в три режима, характеристиките на текущата сила и мощност, обобщени в таблицата, са представени за всеки от тях. Лявата колона е консумираният ампераж в милиампера, а дясната е мощността, записана във ватове.

Вижда се, че максималната мощност на помпата съответства на третия режим на работа. По този начин в основната маркировка налягането, развито от циркулационното устройство, се посочва точно при третата скорост.

Обозначение на центробежната помпа

При обозначаването на центробежните помпи често се посочва информация за характеристиките - дебита и напора на помпата.

Какво означават числата 60/35, 70/50 в марката на помпата

Обозначение на дъмбо помпа 60/35 показва, че номиналният дебит е 60 l / min, а максималният напор е 35 метра.

Марката Jumbo 70/50 показва, че номиналният поток на помпата е 70 l / min, а максималният напор достига 50 метра.

С избора на циркулационна помпа понякога възникват ненужни въпроси. Собствениците на отоплителни системи не подозират, че е много лесно да се направи правилният избор. След това помислете коя помпа да изберете за отопление в повечето случаи, които се намират в частни къщи.

Колко важно е да изберете правилната помпа

За да работи отоплението, през тръбите трябва да се движи определен обем течност. Той предава топлинна енергия от котела към радиаторите. Ако обемът на изпомпване е малък (слаба помпа), котелът ще прегрее и радиаторите ще останат студени.

Но обратното не е по-добро. Ако помпата е прекалено мощна, тя ще консумира излишна електроенергия, която ще натрупа солидно количество през годините, докато скоростта на движение на водата ще бъде ненужно висока и шумът ще се появи в радиаторите, смущавайки жителите.

Ето защо, когато избирате циркулационна помпа за отопление, е важно да влезете в някаква среда - цялата енергия трябва да се взема от котела и да се консумира на радиатори, но не трябва да има прекалено голяма скорост на водата, тъй като това не е много изгодно.

Какво се случва в отоплителната система

Циркулационната помпа изпомпва топлоносителя през тръбите, по-често обикновена вода. Неговото работно колело създава малко налягане H (напор, измерено в метри воден стълб) и задава определена скорост на движение на течността. Резултатът е дебит на течността през помпата Q (м3 / час) - обемът, който се изпомпва за единица време.

Всяка тръбна система има свое собствено хидравлично съпротивление, което възпрепятства движението на течността. Ако нямаше такова съпротивление, тогава всяка единица щеше да изпомпва неограничени обеми на безкрайно разстояние ... Но за да прокара вода през тръбите, помпата създава налягане и консумира електричество. Тръбите се противопоставят на движението на водата, което води до определено количество литри в минута (кубически метра на час).

Какво е важно при избора на помпа

Целият трик при избора на помпа за дома е, че ако потребителят не иска да разбере диаграмите за ефективност, той може да не го направи. И просто прочетете по-долу как да изберете циркулатор за вашия дом ...

За тези, които искат да разберат проблема, можете да съобщите следното. Основните характеристики на този агрегат са налягането N, m, създадено от него, при определен дебит Q, m3 / час.

Всеки циркулационен диск има графика на ефективността. Освен това те са различни за всяка скорост на своята работа.

Отоплителната мрежа на къщата също има зависимост от дебита от налягането. Ако тази графика се насложи върху характеристиките, те ще се пресекат някъде, - получавате работната точка на помпата. Толкова той ще задвижва охлаждащата течност, създавайки такъв и такъв натиск.

Изчисляване на параметрите на помпата

Циркулационни помпи са инсталирани в отоплителни системи. Те не създават прекомерен натиск, а просто натискат охлаждащата течност с определена скорост. Тъй като търсенето на топлина се променя в зависимост от метеорологичните условия, скоростта на движение на охлаждащата течност също трябва да се промени. Ето защо е по-добре да инсталирате променливи помпи - тристепенни.

Преди да купите, трябва да решите два основни параметъра: производителност (дебит) и налягане. Ако водата е охлаждащата течност, производителността на помпата се изчислява по следната формула:

Q = 0,86 * Pн / (tpr.t - trev.t)

 • Pн - мощност на отоплителния кръг, kW;
 • toret.t - температура на нагревателния агент при връщане
 • tpr.t - температура на подаване.

Ако има няколко вериги, определете дебита за всеки от тях и го съберете. Сумата от разходите за всички вериги ще бъде необходимата производителност на устройството.

Температурната разлика в отоплителните системи с топла вода обикновено е 5 ° C, мощността на веригата най-често зависи от отопляемата площ, следователно, за да опростите избора на помпа за водно подово отопление, можете да използвате таблицата. Но трябва да се има предвид, че изчисленията се основаваха на средните стойности за централна Русия. Ето защо, ако къщата ви няма най-добрата изолация или живеете много на север или на юг от средната лента, ще трябва да коригирате резултата (или да го изчислите сами). Като цяло този параметър се взема с марж от 15-20% в случай на необичайно студено време.

Таблица за определяне на производителността на помпата в зависимост от отопляемата площ

Таблица за определяне на производителността на помпата в зависимост от отопляемата площ

Втората характеристика, по която се избира помпата, е налягането, което тя може да създаде. Главата е необходима за преодоляване на хидравличното съпротивление на тръби, фитинги и други компоненти на системата. Съпротивлението на системата зависи от материала на тръбата и диаметъра на тръбата. Стойността на хидравличното съпротивление на тръбата е налична в придружаващите ги документи (можете да използвате усреднените данни). Също така изчислението взема предвид увеличаването на съпротивлението на клапана (1.7), на фитингите и фитингите (1.2) и на смесителния блок (необходимо е при използване на високотемпературен котел и коефициентът за него е 1.3) .

H = (P * L + ΣK) / (1000),

 • H - глава на помпата;
 • P - хидравлично съпротивление на ходов метър на тръба,
 • Pa / m; L е дължината на тръбите на най-дългата верига, m;
 • K - коефициент на резерв на мощност.

За да се изчисли необходимото налягане във веригата, паспортното хидравлично съпротивление на измервателния уред се умножава по дължината на веригата. Стойността се получава в kPa (килопаскали). Тази стойност се преобразува в атмосфери (напорът на помпата се измерва в атмосфери) 100 kPa = 0,1 atm. Намерената стойност, в зависимост от наличността на фитинги и клапани, се умножава по подходящите коефициенти. След всички операции сте намерили точката на работа на помпата.

Изберете модел въз основа на графичните характеристики

Изберете модел въз основа на графичните характеристики

Но изчисляването на помпата за подово отопление все още не е приключило. Сега трябва да изберете модел. За да направите това, в каталога на производителя, който харесвате, намерете характеристиките на помпата. Представен е под формата на графика. Изберете модела така, че намерената работна точка да е в средната трета на характеристиката. Ако инсталирате тристепенната опция, изберете модела според втората скорост - това ще осигури оптималния, а не на границата, режим на работа и вашата помпа ще работи дълго време и ще осигури нормална температура дори на студени дни.

Предимства на устройствата

Благодарение на специалните свойства на помпата Wilo, ефективността на отоплителната система е значително увеличена. В този случай могат да се използват тънки тръби, което от своя страна спомага за намаляване на разходите за материал и гориво. Също така, когато се използва помпа, обемът на въглеродния диоксид, който се излъчва в атмосферата, намалява, а дневната консумация на електрическа енергия е не повече от 250 вата.

Разбира се, такова устройство не е евтино. За покупката му ще трябва да платите голяма сума, но разходите със сигурност ще се изплатят по-късно, когато се използват поради спестяване на енергия и дълготрайност. Устройството няма да се нуждае от ремонт дълго време.

Помпите Vilo имат много положителни свойства.

Най-важните са следните:

 1. Няма загуба на топлина, след като водата се изпари.
 2. Системата може да се управлява автоматично. Устройството има LCD екран, вграден термостат и други елементи, които позволяват контрол. Можете също така ръчно да превключвате скоростта на въртене на работния вал.
 3. В сравнение с много циркулационни помпи от други марки, устройствата Wilo са доста компактни и следователно не заемат много място.
 4. Двигателят и роторът имат многостепенна система за защита, която помага за предотвратяване на повреди поради внезапни скокове на захранването.
 5. Двигателят работи безшумно, което прави възможно инсталирането на устройството в жилищни сгради.

Помпите Wilo се използват в малки помещения с площ от няколкостотин квадратни метра. Изборът се извършва според параметри като мощност, обем на циркулиращата вода, площ на помещението и височина на главата. Последният параметър е най-важен.

Как да различите оригинална помпа от фалшива, можете да видите в следващото видео:

Видове помпи Wilo

Помпеното оборудване от Wilo ви позволява значително да подобрите процеса на топлоснабдяване не само в промишлен мащаб, но и в локални отоплителни системи, като частно домакинство или апартамент.

Сега много хора знаят, че инсталирането на помпа в индивидуална отоплителна система с естествена циркулация позволява не само значително подобряване на качеството на отоплението, но и допълнително значително спестяване на потреблението на природен газ или друг вид гориво.

От всички помпи, които производителят представлява, моделите, проектирани да работят в отоплителни системи, са особено търсени. Нека разгледаме по-подробно техните видове и приложения.

Помпите се произвеждат в два вида:

 • със сух ротор;
 • с мокро.

Каква е основната разлика?

Сухи роторни помпи

Първият тип помпи означава, че роторът на електродвигателя не е в контакт с вода. Свързването на двигателя с работната част (тялото) се осъществява чрез специални уплътнителни пръстени, които не позволяват на изпомпваната течност да попадне в електрическото задвижване.

Може да се каже, че такава помпена единица се състои от две части: първата част е електрически двигател, втората част е корпус, оборудван с две дюзи - едната за изпускане, другата за засмукване и в нея също е разположено работно колело , който извършва изпомпване.

Тези помпи обикновено се използват в системи с дълги тръбопроводи и голям диаметър на връзката. Те се използват широко в индустриални и отоплителни котелни помещения. Гаранционният срок е от 3 до 5 години. Това зависи преди всичко от марката и производителността.

Индикатори на оборудването:

 1. Високо ниво на ефективност - повече от 80%;
 2. Високи изисквания за присъствие на суспендирани частици в изпомпваната среда. Необходимо е да се инсталират филтри, за да се предотврати навлизането на чужди предмети в уреда;
 3. Помещението, в което е инсталирано това оборудване, не трябва да е прашно. При наличие на прах О-пръстените бързо се повреждат. Смяната на пръстените е трудоемък процес, който изисква специални умения;
 4. Тип връзка с тръбопроводиобикновено фланцови.

Wilo помпа

Без помпи

Този тип е най-често срещан за домакински нужди. Устройството на този тип помпи е коренно различно от това, което се разглеждаше по-рано. Електродвигателят и работното колело са разположени директно в корпуса, който има вход и изход. Течността се изпомпва сякаш от самия ротор, който от своя страна е оборудван с работно колело (работно колело).

Охлаждането и смазването на лагерите се извършва директно от изпомпваната течност. Този тип оборудване се използва в отоплителни системи с тръбопроводи с малка дължина и малък диаметър. Най-често те са свързани чрез резбова връзка.

Индикатори на оборудването:

 1. На практика безшумна работа;
 2. Има компактен дизайн;
 3. Възможността за промяна на работните параметри, което ви позволява да спестите от потреблението на електроенергия;
 4. Дълъг срок на работа;
 5. Почти без поддръжка.

Продуктите на Wilo са се доказали преди всичко със своите енергоспестяващи показатели, както и с високото си ниво на качество и издръжливост. Корпусите са изработени от сив чугун или неръждаема стомана, в зависимост от предназначението на помпата. Работни валове - само от неръждаема стомана. Лагерите са изработени от графит.

Моделите без помпи за отопление за отоплителни системи са оборудвани с тримодови блокове за контрол на скоростта на работното колело. Тези блокове се управляват ръчно. Температурният режим, при който могат да се експлоатират такива устройства, е от - 20 до +130 градуса по Целзий.

Помпи в отоплителната система
Този тип оборудване се използва в отоплителни системи с тръбопроводи с малка дължина и малък диаметър

Приложения

Марката Wilo произвежда помпи, които са проектирани за различни цели и следователно имат различни характеристики.


С помощта на такава помпа можете да поливате леглата директно от кладенец, кладенец или най-близкия резервоар.

Обхватът на тяхното приложение е обширен и разнообразен:

 1. Устройствата Wilo се използват в отоплителни системи в затворени вериги.
 2. Те се използват при водоснабдяването на частни къщи и в кладенци за производство на вода.
 3. Такива помпи са подходящи и за изпомпване на подпочвени води при създаване на мазета, изби.
 4. Те се използват и на строителната площадка при работа със замърсени води.
 5. Собствениците на частни крайградски зони са намерили добра употреба за тях, по-специално тези, които се занимават с отглеждане на растения на личния си парцел.

Помпата Vilo може да работи в най-трудните условия и няма значение каква температура ще има водата, циркулираща през тръбите и какво ще бъде налягането.

Можете да свържете устройството сами без проблеми. За това той е оборудван със специални пружинни клеми. Той няма вентилатор, така че практически няма шум по време на работа.

Разновидности на циркулационни помпи

Циркулационните помпи с марка Wilo се разделят на две категории. Някои от тях могат да имат мокър ротор, докато други, съответно, сухи. Тези устройства, които са оборудвани с мокър ротор, могат да се използват в отоплителна система за помещение с площ от 100 до 750 m², докато циркулиращата в тръбите течност може да се нагрее до 120 ° C.


В студен климат наличието на отоплителна система е просто необходимо, за да се чувства човек комфортно

Основни технически характеристики на помпите Wilo:

 1. Минималната температура, която може да има флуидът за пренос на топлина, е минус 10 ° C.
 2. Височината на главата на такива устройства може да бъде от 2 m до 12 m.
 3. Стойността на скоростта варира от 950 об / мин до 4800 об / мин. Помпите имат три различни работни скорости.
 4. Теглото на оборудването също варира. Най-леките устройства тежат малко над 2 кг, докато най-тежките могат да достигнат до 8 кг.
 5. Работните части на двигателя се поставят в охлаждащата течност, поради което той се смазва и работата му става безшумна.

В помещения с площ над 750 м², както и в отоплителни системи, които обслужват не една, а няколко сгради наведнъж, се използва друг тип - оборудван със сух ротор. Скоростта им на въртене не надвишава 3 хиляди оборота в минута.

Общо етикетиране

Когато избирате помпа с марка Wilo, трябва да обърнете внимание на буквите и цифрите, които следват основната част на името. Всяко от буквените обозначения посочва вида на продукта, а цифрите в етикета на продукта показват най-важните му характеристики.

Изтичане TMW 32/11

Този модел помпа Wilo е вихров картер, изработен от различни материали. Устройството може да изпомпва леко замърсена вода (което означава, че диаметърът на замърсяващите частици не надвишава 1 cm).

Кратки технически характеристики на вилката на циркулационната помпа Drain TMW 32/11:

 1. Максималната дълбочина, на която може да се използва, е 3 m.
 2. Това устройство има защита от прегряване. За 60 минути работа той ще може да изпомпва 15 кубически метра. метри вода.
 3. Както подсказва името, височината на главата на това устройство е 11 м, напречното сечение е 165 мм.

Средната му цена е 10 500 рубли.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни