Възможно ли е да направите разширителен резервоар за отопление със собствените си ръце?


Изчисляване на разширителен резервоар

Като начало, нека изясним малко информацията: разширителни резервоари от отворен тип (атмосферни) могат да се инсталират и на системи с принудителна циркулация, това е изборът на собственика на жилището. Обърнахме внимание на това, тъй като е малко вероятно да бъде възможно да се направи затворен тип мембранен резервоар у дома, но отворен не е проблем.

Но първо трябва да разберете какви размери ще има и за това да извършите съответното изчисление.Без да навлизаме в джунглата от формули, ние ще приложим стария доказан метод за определяне на капацитета на резервоара. Знаейки, че при нагряване от 20 ºС до 80 ºС водата добавя приблизително 4-5% в обем, нека изчислим количеството вода в системата. В този случай трябва да се вземат предвид:

 • обемът на резервоара на котела - съгласно техническата документация на производителя;
 • капацитет на радиаторите - според паспорта на продукта;
 • количеството охлаждаща течност в тръбите.

Изчисляването на обема на водата в тръбите е съвсем просто. Дължините на всички линии и връзки се измерват с разпределение по диаметър. След това се изчислява площта на напречното сечение на всеки диаметър на тръбата и се умножава по нейната дължина. Всички резултати се сумират и се получава общото количество вода, към което се добавя обемът на охлаждащата течност в котела и батериите.

Вземайки 5% от общия брой и добавяйки още 5% от запаса, ние определяме, че разширителните резервоари от отворен тип трябва да съдържат една десета от това, което е в системата. Е, знаейки обема, е лесно да определите размера на контейнера.

Разширителни резервоари в различни отоплителни системи

Във всяка сграда, било то административна или жилищна, отоплителната система може да бъде представена от една от следните опции: централизиран, автономен отворен / затворен тип.

Нека разгледаме по-подробно конструктивните характеристики на разширителния резервоар за най-често срещаните системи, както и функциите, които той изпълнява.

Централизирана система... Разширителен резервоар - запечатан контейнер, в горната част на който има клапан, предназначен за изпускане на излишния въздух.

Внимание. Кранът на Маевски не трябва да се използва поради малкия си отвор, което може да доведе до ненужно дълго изтичане на въздух от отоплителната система.

Резервоарът е инсталиран в най-високата точка на горния разлив на отоплителната система. По време на своята работа въздухът се стреми точно там, изместен от източник на топлина, движещ се надолу. Системата се пуска в мазето чрез отваряне на клапаните на веригата и изпускане на въздух от резервоара.

Автономна система от отворен тип. В тази система всичко е подредено доста просто. Разширителният резервоар е течаща конструкция, затворена с капак, за да се предотврати навлизането на прах и др. Движението на охлаждащата течност през отворена отоплителна система е възможно поради конвекция. В този случай източникът на топлина влиза в контакт с въздуха директно в разширителния резервоар, който от своя страна изпълнява 2 функции: компенсира разширяването на охлаждащата течност и в същото време е най-високата точка на веригата, в която се отвежда вентилираният въздухът влиза.

Дизайн на резервоара

Формата на резервоара може да бъде или кръгла, или правоъгълна, всъщност няма значение. Просто правоъгълният резервоар е малко по-лесен за изработка. В същото време, при големи обеми течност, квадратният резервоар ще изисква укрепване на стените, което прави цялата конструкция по-тежка. Но тя трябва да бъде отведена на тавана. Кръгъл съд може да се направи от тръба, но е по-трудно да се прикрепи капак към него и капацитетът му ще бъде по-малък.От вас зависи да изберете.

Забележка. Често собствениците на жилища, за да не се бъркат дълго време, правят разширителен резервоар от отворен тип от всякакви пластмасови контейнери - кофи, отрязани кутии и т.н. Но ние се нуждаем от солиден метален резервоар, така че няма да говорим за кутии.

По принцип резервоарът е метален контейнер с отворен плот, затворен с капак. Дюзите за свързване на отоплителната система и маркуча за преливане се врязват в тялото на продукта. Има и по-усъвършенстван дизайн, където има 4 дюзи, функциите на всеки от тях са посочени в диаграмата:

Към връщащата линия е свързан захранващ и връщащ клон, така че водата да не застоява, както и тръба за контрол на минимално ниво. Последната функция е много удобна за използване, не е нужно да се изкачвате на тавана, за да сте сигурни, че има вода. Вярно е, че с тази опция инсталацията става по-сложна, ще трябва да поставите допълнителни тръби през таваните със собствените си ръце.

Много собственици на жилища се справят с две тръби - за охлаждащата течност и преливника. Когато водата се добави към системата, кранът се отваря и маркучът, изваден на улицата, се следи. Допълнителният клапан се затваря, когато водата изтече от маркуча, но след това резервоарът е пълен до ръба и при нагряване охлаждащата течност изтича от него за дълго време през преливника.

Има и друг дизайн на домашно приготвен контейнер, въпреки че трудно може да се нарече отворен. Вътрешното пространство на резервоара не е в контакт с атмосферата и е само наполовина запълнено с вода. Останалата част е заета от въздух, който играе ролята на амортисьор, когато охлаждащата течност се разширява. Този нагревателен резервоар има тръба за попълване на водата, източване и свързване към тръбната мрежа. Дизайнът е показан на фигурата:

Не си струва да правите и използвате такъв контейнер и ето защо. Когато системата работи, в нея ще се появи излишно налягане, тъй като няма изход за въздух, а само авариен клапан. Това означава, че под налягане ще започне активна дифузия на кислород в охлаждащата течност, с която производителите на полимерни тръби постоянно се борят. Кислородната вода разрушава предимно стоманените части на котела.

Какво е

Разширителният резервоар по същество е резервоар, включен в отоплителния кръг, частично запълнен с въздух. Всичко е просто напълно невъзможно. Практическото изпълнение обаче може да бъде доста различно в различните отоплителни схеми.

Нека си спомним къде можете да намерите разширителни резервоари.

Централно отопление

Разширителният резервоар за отопление е инсталиран в горната част на захранващия пръстен на тавана на къщи с горно пълнене.

Какво е това и защо там има резервоар?

 • От асансьорната единица захранващият тръбопровод на отоплението на къщата се издига до тавана на къщата и го заобикаля около периметъра. Връщащите тръбопроводи образуват същия пръстен в мазето.
 • Охлаждащата течност отделя топлина към отоплителните устройства, спускайки се по щранговете отгоре надолу.
 • Съответно целият въздух се вкарва в горния пълнеж и дори при минимален наклон на пълнежа се събира в горната му точка. Което всъщност е разширителният резервоар.

При стартиране на отоплителната система е достатъчно да отворите и двата вентила на къщата и след известно време да обезвъздушите въздуха от разширителния резервоар.

Любопитно: за да се опрости стартирането, отдушникът от разширителния резервоар на тавана често се отстранява в мазето. Предната част на водата под налягане от 4 атмосфери с малък диаметър на тръбата перфектно ще измести въздуха надолу.

Отоплителна система

Както типът, така и основната функция на резервоара зависят от вида на отоплителната система.

Отворена система

Като правило системата с естествена циркулация се прави отворена. Името означава само, че водата в системата постоянно е в контакт с атмосферния въздух. Точката на контакт е точно разширителният резервоар.

Неговата функция в този случай е двойна:

 1. Когато температурата на водата в отоплителния кръг се промени, резервоарът задържа увеличения си обем. Термично разширение, помните ли? Всички течности леко увеличават обема си при нагряване.
 2. Там в резервоара с правилно проектирана отоплителна система въздухът се измества от радиаторите и окабеляването. За това целият контур е положен с лек наклон по цялата дължина.

Снимката показва разширителен резервоар за отворена система.

Затворена система

И накрая, в автономна система от затворен тип разширителният резервоар напълно отговаря на името си - той компенсира разширяването на охлаждащата течност по време на нагряване. В противен случай, в момента, когато налягането на увеличения обем вода надвишава якостта на опън на тръбата, отоплителната система ще се отвори по най-неприятния начин за собствениците.

И в трите описани схеми разширителните резервоари са доста различни устройства.

Кои?

 • Резервоарът в система за централно отопление с пълнене е запечатан контейнер със свободна форма с предпазен клапан или кран в горната част на конструкцията. В този случай крановете на Маевски за радиатори са неприложими: общият обем въздух за къщата е твърде голям, за да изтече през компактен кран за разумно време.
 • Разширителният резервоар на отоплителна система от отворен тип е обикновен резервоар, отворен отгоре. Обикновено има капак, но основната му функция не е да осигури уплътнение, а да предпазва от отломки. Освен това водата трябва периодично да се добавя към резервоара, за да компенсира неизбежното изпаряване.
 • В съвременните затворени системи се използват мембранни разширителни резервоари, в които обемите за въздух и за охлаждащата течност са разделени с еластична преграда. Защо е необходимо това? За да се предотврати наситеността на въздуха от охлаждащата течност с кислород, ускорявайки корозията на тръбите и радиаторите.

Схема на диафрагмен резервоар. Както можете да видите, няма нищо сложно в това устройство.

Важно: в допълнение към разширителния резервоар, в системата обикновено се монтира предпазен клапан за облекчаване на излишното налягане. Осигурява допълнителна застраховка срещу превишаване на работното налягане. Също така е добра идея да монтирате манометър до резервоара.

Производство и монтаж

За да направите сами разширителния резервоар на отоплителната система, трябва да имате ламарина, да изрежете тръби с различен диаметър и няколко ъгъла, в случай че трябва да укрепите стената или да фиксирате контейнера на място. От инструменти и устройства ще ви трябват:

 • заваръчна машина;
 • ъглошлайф;
 • пробивна машина;
 • набор от ключарски инструменти;
 • рулетка, квадрат.

Забележка. Често можете да чуете съвет, че е по-добре да заварявате контейнера от неръждаема стомана. Практически съвети, от значение е, когато системата е сглобена от полимерни или неръждаеми тръби. Ако всичко е направено от метал, тогава няма какво да се притеснявате, можете да готвите от проста "черна" стомана.

Всеки домашен майстор с умения за заваряване знае как да заварява кутия. След това тръбите се нарязват в отворения разширителен резервоар и се затварят херметически. Капакът е разхлабен, така че въздухът може свободно да преминава вътре. Когато всичко е готово, остава само да се проверят заваръчните шевове за пропускливост и да се монтира контейнерът на място, както е показано на диаграмата:

За да не се затопля напразно таванското пространство, след монтажа корпусът на резервоара трябва да бъде добре изолиран; за тази цел са подходящи рогозки или плочи от минерална вата. Като алтернатива можете да залепите тялото с листове от пяна. Някои по-опитни майстори автоматизират пълненето на резервоара с помощта на поплавъчен комплект "тоалетна", но това не е много надеждна опция. Спомнете си колко често бръмчи тоалетната във вашата къща и ще разберете за какво става въпрос.

Целта на разширителния резервоар

Всъщност тръбопроводите и отоплителните устройства променят вътрешния обем, напълнен с охлаждащата течност, незначително, когато температурата се промени. Като охлаждаща течност в отоплителните системи често се използва вода, която при нагряване до температура 90-95 ° С може да увеличи обема с 2,5-2,8%.

Внимание! Излишният обем течност се насочва в специален контейнер, който се намира над всички в отоплителната система.

Друг проблем, който се решава при инсталиране на разширителен резервоар, е наличието на такъв капацитет ви позволява да напълните системата с охлаждаща течност.

За да може циркулацията на течността да циркулира през тръбопроводи и отоплителни устройства, условието за непрекъснатост на потока (Даниел Бернули пише за него в средата на 18 век).

Непрекъснат поток - липса на места, където няма вода. Наличието на кухини ще създаде състояние, при което съществуващите газови мехурчета няма да позволят на течността да се движи.

Подобно явление се наблюдава в началния период на отоплителния сезон, въздушни бравикоито се отстраняват чрез напълване на системата с вода. Излишната течност се намира отгоре в специален контейнер.

Справка! Естествената циркулация в затворено пространство е възможна само ако има такава определена хидростатична глава (Нst). Колкото по-висока е стойността Нst, толкова по-интензивна е циркулацията на охлаждащата течност.

С намаляване на температурата на охлаждащата течност има намаляване на обема... Част от водата от разширителния резервоар се връща в отоплителната система.

Отоплителните системи се изпълняват с естествена и принудителна циркулация антифриз.

Разширителните резервоари се използват в традиционните отоплителни конструкции. отворен Тип.

В случаите, когато охлаждащата течност е подканена да се движи с помощта на специални циркулационни помпи, по-често се използват разширителни устройства. затворен Тип.

Отворен тип

Разширителният резервоар от отворен тип е конвенционална метална кутия, свързана към тръбата от отоплителната мрежа. Публикувано е на най-високото налично място сгради (къщи).

По време на отоплителния сезон редовно се проверява наличието на вода в резервоара. Ако е необходимо, добавете течност в разширителния резервоар.

Някои експерти установи поплавъчна система контрол на нивото в разширителния резервоар. Когато нивото падне, поплавъкът пада, което води до отваряне на подаващия клапан.

Водата се долива независимо до желаното ниво. Автоматичните системи се инсталират само там, където има водоснабдителна система, в която налягането надвишава хидростатична стойност Нst.

Плюсове на отворена система:

 1. Изключително просто устройство, лесно да се направи направи го сам.
 2. Мога да функционира в продължение на годинибез да причинява оплаквания от потребители.

Недостатъци на отворена система:

 1. Корозионни повреди разширителен резервоар Първо.
 2. Трябва да се наблюдава редовно наличие на течност и допълнете, ако е необходимо... Често в частните къщи при инсталиране на отоплителна система резервоарите за разширяване на охлаждащата течност се запомнят последни. Поставям го близо до тавана, което създава неудобство при зареждането. Принуден да се използва плоски бутилкиза да добавите вода.
 3. Необходимо е да се положи допълнителна тръба, което само ще отоплява пространството близо до тавана.

Важно! Нагревателната среда има тенденция да се изпарява. Необходимо е да се зарежда периодично, за да не се образува отоплителната система въздушни брави.

Ние правим отворен разширителен резервоар за отопление със собствените си ръце

Разширителен резервоар от отворен тип може да бъде направен на ръка.Не толкова отдавна, когато не много знаеха за инсталирането на индивидуално отопление, не ставаше въпрос за разширителен резервоар - той беше прикрепен в последния момент от това, което се появи. Като резервоар се използва саксия с голям диаметър или подходящ контейнер. Днес разширителен резервоар можете да закупите в магазин или да направите разширителен резервоар от отворен тип със собствените си ръце. Това е много по-лесно, отколкото да се направи затворен резервоар.

От какво имаш нужда:

 • маркер;
 • владетел;
 • Метален лист;
 • Български;
 • базалтова вълна;
 • заваръчна машина;
 • ръкавици и други предпазни средства.

Как да направите резервоар:

По-добре е да направите резервоар от неръждаема стомана, тогава резервоарът ще продължи много години. Ако няма такъв материал, използвайте метал.

 1. Ние правим надценка: размерите на резервоара зависят от дължината на веригата на отоплителната система. Ако това е стандартът, тогава трябва да изрежете 5 квадрата с размери 30 на 30 или 30 на 40 см. Това са стените за резервоара и дъното.
 2. Детайлите трябва да бъдат сглобени, поставени под прав ъгъл и заварени със заваръчна машина.
 3. Конструкцията е готова, трябва да пробиете дупка в дъното на резервоара, за да вкарате тръбата. Чрез него водата от системата трябва да тече в резервоара. Клонът трябва да бъде свързан към отоплителната система (с цикли).
 4. Препоръчително е да изолирате разширителния резервоар, тъй като често най-високата точка на веригата пада върху неотопляемо помещение в къщата (това е таванско помещение). Поради това е необходимо разширителният резервоар да бъде изолиран, така че водата в него да не замръзва. Може да се използва всяка изолация, например базалтова вата. Устойчив е дори на най-високите температури.
 5. Трябва да сте подготвени за факта, че в отворен резервоар (отворен кръг) водата достига етапа на кипене. Ето защо, когато избирате нагревател, вземете предвид тези нюанси.

Разширителен резервоар за отопление със собствените си ръце. Снимка

Изработване на разширителен резервоар със собствените си ръце: снимка

Трябва да започнете работа, като създавате рисунка или скица бъдещ продукт. В същото време се оценяват материалите и инструментите за производството на разширителен резервоар, предлаган от домашен майстор.

Снимка 1. Това е диаграма на отворен разширителен резервоар с поплавъчна система за контрол на нивото на водата.

Обемът на резервоара за отоплителната система на отделна къща или апартамент

Само по време на работа ще бъде забележимо как охлаждащата течност се изпарява бързо. Това ще изисква често пълнене. На мнозина изглежда, че е необходим малък обем. Има препоръки, които е достатъчно за разширителния резервоар да има капацитет за 5-7 литра. Разбира се, такъв обем е по-лесен за намиране или производство.

Когато режимът на работа на котела се промени (дори през зимата има размразяване, когато отоплителната среда се нагрява до температурата на целия 40-45 ° С). От разширителния резервоар водата може напълно да излезе в системата.

Справка! На практика е доказано, че е необходим минимумът да има този контейнер с обем не по-малко от 10% от общия обем на цялата система.

Не е трудно да се изчисли обемът на разширителния резервоар. Определя се дължината на тръбопроводите, както и броят на секциите във всички батерии. Например за къща с площ около 100 кв.м. обемът на отоплителната система е 120-140 литра. Тогава разширителният резервоар трябва да бъде не по-малко от 12-14 литра. Можете да използвате малко повече, за да добавяте вода по-рядко.

Директно производство

Когато домашен майстор започне работа, той има следните възможности:

  използва се готов контейнер, като голяма тенджера, бутилка с мляко или консерва за 12-15 литра или повече;

Снимка 2. Разширителен резервоар може да бъде направен от различни контейнери, включително подобна алуминиева колба.

 • налични на разположение ламарина и заваръчна машина.
 • Как правилно да се направи от пластмасова кутия

  По-лесно е с готови контейнери. Трябва да имате електрическа бормашина с набор от тренировки. Процесът се свежда до пробиване на отвор, в който може да се прокара тръба с диаметър 21-27 мм.

 1. Намери тренировка така голям диаметър може да е трудно у дома.Следователно се маркира кръг и след това се пробиват дупки по контура.
 2. Файл с файл прегради и направете дупката да изглежда приемлива.
 3. Използвайте широки шайби, гумени шайби и гайки с необходимата резба на тръбата.
 4. Съберете бъдещия дизайн и поставете по-високо, за предпочитане на тавана.
 5. За предотвратяване на интензивно изпаряване покрийте с капаци.
 6. За да се избегне замръзване през зимата те са допълнително изолирани... Използвайте не използвани топли дрехи или различни изолационни материали, например, "Урса".

Този метод за производство на разширителен резервоар е най-евтиният.

Важно! Ако има налична колба за мляко 40 л, тогава е най-удобно да го използвате, за да създадете разширителен резервоар за отоплителна система. Покритието не се затваря плътно по време на работа, гуменото уплътнение се отстранява.

Производство от листов материал

Определени изисквания се налагат върху изходния материал. Дебелината на листовете трябва да бъде не по-малко от 4 mm. Когато използвате лист с по-малка дебелина, експлоатационният живот може да бъде ограничен само до няколко сезона.

Контейнер от неръждаема стомана или пластмаса

Разширителният резервоар може лесно да бъде построен със собствените си ръце. За да направите това, достатъчно е просто да направите контейнер, който има необходимия обем. Често резервоарът е направен от лист от неръждаема стомана с дебелина 2-4 мм. Можете също да използвате готови пластмасови контейнери. Преди да започнете работа, трябва да подготвите необходимите инструменти и материали.

Оформление на листа

В началния етап подготвеният лист метал се маркира. Предварително на хартия се прави диаграма на бъдещия резервоар. Това ще сведе до минимум отпадъците. При рязане трябва да се има предвид, че дискът на мелницата ще отнеме няколко милиметра. Почистете старателно всички ръбове след рязане.

Рязане на заготовки

За рязане на метал се използва мелница. На този етап ще трябва да подготвите пет или шест заготовки. Точният брой части зависи от наличността на капака. Ако резервоарът е голям, капакът може да бъде разделен на две. Едната част е плътно прикрепена към тялото, а втората е монтирана на завесата.

Заваръчни работи

По време на съединяването детайлите се поставят под прав ъгъл. В този случай заваряването може да се извърши с помощта на различни технологии. Всичко зависи от дебелината на метала. За детайли, изработени от 2 мм стомана, се използва газово заваряване. Но тук свързването на стомана с дебелина 4 мм се извършва с помощта на електрическо заваряване.

В дъното на тялото (дъното) е направен отвор, към който е заварена разклонителна тръба с необходимия диаметър. В бъдеще към него ще бъде свързана тръба за подаване на охлаждаща течност. Клонът също е свързан към общата комуникационна верига.


Заваряването се извършва по различни начини

Топлоизолация

Както вече беше отбелязано, резервоарът е инсталиран в горната част на системата. Често се инсталира на тавана. Особеността на такава стая е, че не се отоплява. Следователно температурата в него е ниска, а понякога и напълно отрицателна. Това увеличава риска от замръзване на водата в резервоара. В резултат на това системата няма да работи и може да бъде повредена.

За да се елиминира появата на такъв проблем, експертите препоръчват предварително извършване на топлоизолационни работи. Препоръчва се използването на специални материали като базалтова вата за изолиране на системата. Устоява добре на високата температура, която се създава при нагряване на контейнера.

Добавяне на масло

В корпуса на резервоара, освен основния, са направени и други отвори с дюзи, които изпълняват определени функции. Така че е необходимо да се оборудва допълнителен елемент, през който охлаждащата течност ще бъде добавена към резервоара. Друг отвор служи като авариен отвод за излишната вода или масло. Другият край на тръбата е свързан с канализация или отделен резервоар.

Тъй като резервоарът не е херметичен, водата ще се изпари по време на отоплението на къщата.Освен това въздухът може да влезе в системата през капака. Това е изпълнено с прегряване на тръбите и нарушаване на нормалната циркулация на охлаждащата течност. За да се предотврати това, експертите препоръчват да се добави малко масло в резервоара. Той ще покрие повърхността на водата с тънък филм, който предпазва системата от въздух.

Изчисляване на обема

При изчисляването на обема на единицата има много фактори, които трябва да се вземат предвид. Размерът на резервоара е 5% от количеството на отоплителната среда в системата. В същото време се обобщават 2% за изпаряване и 1% за резерва, което ще предотврати преливането на вода над ръбовете. Ако в системата се използва различна отоплителна среда, тогава стойността ще бъде малко по-различна. Всичко зависи от коефициента на топлинно разширение.

За да определите обема на системата, трябва да съберете обема на тръбите, батерията и самия котел. Може да се използва и по-опростена схема. Според него в системи с обем 15 литра е инсталиран котел с мощност 1 kW.

Обобщение

Разширителният резервоар е най-важното устройство в отоплителната система, което осигурява работоспособност през целия отоплителен период. Най-простите резервоари може да се направи домашни майстори сами по себе си. В случай на затруднение, би било по-добре да се свържете на специалисти.

През уикенда ремонтирах парното, извадих разширителния резервоар на тавана. Старият беше направен от пластмасов контейнер, в който беше завинтен специален месингов адаптер, за да може да се свърже тръбата, не знам как се нарича правилно, за да завиете месинговия адаптер в кутията, трябваше да изрежа такава дупка (вижте снимката по-долу), първоначално отоплението беше несъвършено и няколко, тъй като системата ми кипна, така че кутията от под грунда водеше малко, това е ясно забележимо, но въпреки това за две зими кутията служи вярно като разширителен резервоар.

Този контейнер висеше в недовършена стая и ме смути, отдавна исках да го занеса на тавана и изведнъж измислих начин да направя дупка в контейнера и да прикача месингов фитинг, без да изрязвам огромна дупка за ръката за да вмъкнете отвътре. Вземаме контейнер под грунда, взех го за 10 литра, отоплението ми ще бъде достатъчно с резерв:

Правим дупка на правилното място, аз я направих точно над дъното, така че ако изведнъж някакви отломки попаднат в отоплителната система и просто се утаят на дъното. Дупката се прави лесно с канцеларски нож, периодично проверявам дали фитинга пасва, отрязвам излишното.

Сега в кутията има две дупки, едната правилна и втората, направена от мен, ние натискаме и в едно парче тел, и фитингът се плъзга по него директно към направения отвор

Набутвам фитинга в отвора, слагам гумено уплътнение

Слагам гайката и затягам, разширителният резервоар е готов

Моят резервоар с отопление е свързан с парче гумени маркучи със скоби, но можете да спойкате американка към пластмасова тръба и да я свържете по-задълбочено, но както показа двугодишният ми опит, той е доста надежден.

Направи си сам разширителен резервоар от кутия

Надеждна и трайна структура се получава от метал, но не всеки знае как да работи с този материал, затова ви предлагаме да прочетете инструкциите стъпка по стъпка и да разберете как да направите резервоар от контейнер:

 1. Веднага обръщаме вниманието на читателя, че пластмасовият контейнер няма да издържи дълго, максимум - 2 зими. Следователно тази опция, макар и бърза, не е трайна. Във всеки случай ще дойде моментът, когато трябва да замените стария резервоар с нов.
 2. Контейнерът ще се нуждае от обем от 10 литра, няма нужда да изрязвате огромен отвор, а в долната част, по-близо до дъното вдясно, изрязваме чист отвор. Това може лесно да стане с обикновен строителен нож. Проверете дали фитинга се вписва добре в готовия отвор, ако не, тогава трябва да отрежете още малко излишната пластмаса.
 3. В кутията има 2 дупки - първата е фабрична, втората направихме отдолу. И в двата отвора трябва да поставите проводник и фитинг, така че да се плъзга по протежение на проводника директно в долния отвор.
 4. Трябва да се постави фитингът и да се монтира гумираното уплътнение, след което гайката и резбата трябва да се затегнат добре.
 5. Можете да свържете такъв разширителен резервоар към отоплителната система с помощта на парче гумен маркуч (поставете скоби) или да вземете парче пластмасова тръба и да направите конструкцията здрава.

Разширителен резервоар със собствените си ръце. Снимка:

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни