Свързване на полипропиленови тръби: ВиК съвети


Всеки строителен материал има собствен експлоатационен живот, в края на който е необходимо да се подменят влошените продукти. Тръбите не са изключение. Съвременните полипропиленови тръби са толкова лесни за инсталиране, че ви позволяват да замените цялата отоплителна система или водоснабдяването без много усилия. За да определите как да свържете полипропиленови тръби, просто прочетете статията.

Няколко от основните предимства на такива тръби:

 • Сила. Те са в състояние да издържат на скокове на налягането в системата и високи температури, без да променят характеристиките си.
 • Устойчивост.
 • Устойчив на корозия.
 • Лесно инсталиране. За да инсталирате тръби, е достатъчно да ги загреете със специално устройство и да ги свържете с помощта на фитинги. Свързването на полипропиленова тръба с желязна тръба също се извършва с помощта на фитинги.

Инструменти

Лесното инсталиране е първото и основно предимство на полипропиленовите тръби, всъщност ще са необходими допълнителни материали и инструменти.

 • полипропиленови тръби,
 • молив,
 • скоби за фиксиране на тръби,
 • рулетка,
 • съединители,
 • Мерилон нагреватели,
 • ъгли. Имаме нужда от продукти от два вида: при 45 и 90 градуса,
 • MRV-уши. Използва се за фиксиране на миксера,
 • MRV и MRN изходи с желязна резба,
 • поялник,
 • ножици за пластмасови изделия.

Инсталация

Как правилно да инсталирате системата с помощта на полипропиленови тръби, така че резултатът да е траен, ще разгледаме по-долу. Ако все още се съмнявате в уменията си или не смеете да замените самостоятелно продуктите, забравете завинаги за това. Факт е, че освен това неправилното запояване на такива тръби може да бъде коригирано с муфи.

Съвет! Когато избирате продукти от полипропилен, се ръководете от диаметъра на порутените тръби, което ще помогне за значително опростяване на монтажа на цялата конструкция.

Класическият метод за свързване на тръби чрез термична дифузия

Преди да започнете инсталацията, е необходимо да изберете оптималния метод за свързване на полипропиленови тръби, който най-точно отговаря на проекта. Подреждането на системи за отопление или водоснабдяване на етапа на строителните работи или ремонта (модернизацията) на съществуваща система предполага различни методи за монтаж и различни видове тръбни връзки.

Физическите свойства на полипропиленовите тръби им позволяват да бъдат свързани на молекулярно ниво, загрявайки повърхностите, които трябва да се съединят. Силата и плътността на връзката се осигуряват от фитинги. За да осъществите висококачествена връзка на полипропиленови тръби, ще ви е необходим специален инструмент и практически умения за работа с полипропиленови тръби.

Методът за запояване на тръби с помощта на специално желязо се използва от професионалисти и домашни майстори.

Инструменти и оборудване

На първо място е необходимо да се подготвят тръбите за монтаж. Висококачествената връзка на полипропиленовите тръби се осигурява чрез точно - под ъгъл от 90 градуса - рязане на крайния ръб на тръбата и спазване на интервала на нагряване. Предпоставка е спазването на мерките за безопасност при работа с инструмент, което трябва да се провери преди започване на работа. Всяка открита неизправност може да повлияе негативно на качеството на връзката и е просто опасно да се работи със счупен инструмент.

За рязане на тръби до необходимата дължина в идеалния случай се използват специални ножици, предназначени за рязане на полиетиленови, полипропиленови и металопластикови тръби. За метал се използва и ножовка, като в този случай ръбът на среза на тръбата е „украсен“ с неизбежната ресни на нарязания материал и преди свързване на полипропиленовите тръби с фитинги е необходимо да се почисти крайният ръб на тръбата.

Висококачествена връзка за полипропиленови тръби, използваща метода на термична дифузия, ще бъде трудна за изпълнение без специално заваръчно устройство. По-често се нарича "поялник за тръби". Отличителна черта на професионален инструмент е наличието на индикация за отопление и контрол на температурата. При работа с тръби с малки - до 40 мм - диаметър е по-удобно да се използва поялник с форма на тръба, по-лесно е да монтират връзки на труднодостъпни места, например в пространството между стени или за монтиране на тройник или врязан фитинг. Ако при извършване на ремонтни дейности възниква въпросът как да свържете полипропиленова тръба без заваряване, използвайте метода "студено заваряване".

За да получите висококачествено свързване на тръби, използвайки метода на термична дифузия, трябва да използвате само специализирани инструменти.

Използва се и специален инструмент като швайгер: той почиства крайния разрез на тръбата, за да премахне подсилващия слой. Това е необходимо, за да се осъществи висококачествена връзка при запояване.

Компресионните връзки изискват клещи за пресоване (професионално прецизно оборудване) и специални фитинги, допълнени с кримпващи шайби. Методът изисква професионален подход, цената на добрите фитинги не може да бъде ниска. Връзката с плъзгащи се фиксиращи елементи ще изисква специален инструмент (разширител), с който се подготвя вътрешната повърхност на тръбата и съответно инструмент за затягане на кримпващия елемент върху фитинга.

Ще е необходимо да се реши едновременно да се вмъкне фитинга и тръбата в дюзата на поялника. Необходимо е да се поддържа температурният интервал, съответстващ на диаметрите на свързаните елементи - от 5 секунди за тръби с диаметър 16 mm, до 12 секунди за 40 mm тръба;

Важно! Всички връзки на полипропиленови тръби с други видове тръби се осигуряват с помощта на комбинирани фитинги. За свързване към метален тръбопровод се използва фитинг, допълнен с метален резбован възел. Монтажът се извършва първо върху метална тръба, след като се осигури херметичността на фитинговия фитинг, се запоява полипропиленова тръба.

За да се свържат елементите на тръбопровода един с друг, трябва да се използват фитинги с подходящ диаметър.

По време на свързването на отопляеми връзки е неприемливо да се нарушава подравняването на връзката или да се обръщат свързаните елементи. Счита се за добра форма и признак на истински майстор да извършва тестове с максимално налягане в края на сглобяването на системата.

Дифузионно заваряване

Полипропиленовите продукти могат да бъдат съединени по няколко метода, но най-популярният е дифузионното заваряване. За надеждно закрепване на продуктите тук се използват фитинги: съединители, ъгли и адаптери.

Гарантирано е, че полипропиленовите тръби в системата за водоснабдяване със студена вода продължават до 50 години. За около четвърт век те ще могат да служат в подреждането на топло водоснабдяване. Не забравяйте, че животът на тези продукти зависи от налягането и температурата на водата в конструкцията.

Полипропиленовият тръбопровод има огромен запас на безопасност, което му позволява да издържа на всички трансформации в системата. Така че показателите за високо налягане и ниска температура няма да повлияят по никакъв начин на продължителността на продуктите. Същият ефект върху полипропиленовите тръби ще има ниско налягане с висока температура. Но високите показатели за налягане и температура, записани в системата в един момент, ще съкратят живота на продуктите с 5-7 години.В домашните тръбопроводи няма прекомерни товари, които са талантливи да повредят тръбите, така че няма нужда да се притеснявате за това.

Съвет! Полипропиленовите тръби, за които са използвани постоянни съединения, не могат да бъдат разглобявани впоследствие.

Резбова връзка

Схемите за отопление и водоснабдяване на ниво домакинство се сглобяват с помощта на ръчна заваръчна машина. За свързване към отоплителен или водопроводен уред, когато е докиран с метал, се използва адаптерна втулка. Едната му страна предполага месингова резба, а другата е запоена с полипропиленова тръба. Лесно инсталиране, скорост на демонтаж за рутинен ремонт или поддръжка на възли и възли, задължени от полипропилен, се постигат благодарение на разглобяеми части. Те включват следните фитинги:

 1. Разглобяема връзка американец. Производителите на полипропилен предлагат два варианта на продукта. В първия случай сгъваемата връзка завършва от двете страни с тръби с диаметър на тръбата, а във втория - с втулки за запояване на тръбата. Металните повърхности се съединяват във фитинга чрез паронит или гумено уплътнение.
 2. Сплит съединител американец. Монтажният елемент съдържа, от една страна, резбована част (вътрешна или външна), а от друга, разклонителна тръба или втулка за заваряване. Американски за полипропиленови тръби се прави в два варианта: права част или ъглова американска.
 3. Съединителна гайка. Има два вида: гайката е свързана с външна резба през уплътнение или с конус (използва се при обвързване на колектори).

Американската връзка, като правило, придружава инсталирането на кранове. Тази комбинация от спирателни кранове и подвижен фитинг постига автономността и поддръжката на отделни участъци от тръбопровода. Течовете на инсталираните мрежи се случват главно върху опаковката на резбови връзки, поради което броят им се стреми да бъде намален. За тази цел производителите са стартирали производството на полипропиленови фитинги. Популярни са следните подробности:

 • сферични кранове от полипропилен;
 • груби филтри;
 • възвратни клапани;
 • прави вентили за външен и скрит монтаж;
 • радиаторни клапани с американски: прави и ъглови.

ГЛЕДАЙ ВИДЕОТО

Как да свържете полипропиленови тръби в този или онзи случай, решението се взема в зависимост от целта на инсталираната система, диаметрите на съединените продукти, както и наличието на средства и възможности. По-добре е, ако специалистите ще свържат полипропиленовите тръбопроводи. Те гарантират стабилна работа на сглобените системи поради надеждността на извършеното заваряване.

Категории полипропиленови тръби

Всички полипропиленови тръби са разделени на:

 • PN 25. Тръбата издържа 2,5 MPa. Използва се в отоплителни системи и системи за топло водоснабдяване.
 • PN 20. Универсална тръба, талантлива да издържи 2 MPa. Може да се използва за захранване със студена и топла вода, при условие че температурата на системата е не повече от 80 ° C. Полипропиленовата тръба от тази категория принадлежи към продукти с голяма якост, тъй като вътрешната й част е подсилена с фолио.
 • PN 16. Тръба за отоплителни системи с ниско налягане и захранване със студена вода.
 • PN 10. Тънкостенна тръба, която може да издържи на налягане от 1 MPa. Той се използва широко в подови отоплителни конструкции (но при температури не по-високи от 45 ° C) и водоснабдяване със студена вода (до +20 ° C).

Видео с добри примери за използването на тръби от определена категория ще помогне да се определи такъв труден избор:

Видове фитинги

Свържете две тръби, изработени от различни материали (желязо и полипропилен), като използвате специални фитинги. Те също така помагат за свързване на водопроводни инсталации със стоманени фитинги. Вложките върху фитингите са необходими за надеждно закрепване на продуктите и могат да бъдат месингови или хромирани.Как да ги прилагаме правилно и къде е по-добре, в момента няма да се докосваме, но разгледайте само техните разновидности - това са:

 • кръстосване,
 • комбинирани тройници,
 • съединители,
 • ъглови сферични кранове и прави,
 • щепсел,
 • квадрати при 45 и 90 градуса,
 • коляно (тройно или за свързване на монотонни тръби),
 • преминаващ изход за вода,
 • преход. Има външна резба или пластмаса тип DG,
 • заварено седло,
 • комбинирани съединители,
 • комбинирани колена за тръби,
 • комбинирани лакти за устройства.

Челно и муфа заваряване на полипропиленови тръби

Тръбните продукти, представляващи интерес за нас, които се характеризират с ниско тегло, лекота на обработка и монтаж, както и относително ниска цена, са свързани чрез разглобяеми и неразглобяеми методи. Последното се разбира като заваряване, извършено съгласно една от двете технологии: челно заваряване или съгласно метода на гнездото (гнездото).

Челното заваряване е идеално за полипропиленови изделия с напречно сечение повече от 6,3 см. В същото време дебелината на стената им трябва да бъде най-малко 4 мм. Процедурата се извършва от стационарна заваръчна машина, която осигурява много точен монтаж на полипропиленови тръби с различни геометрични параметри. Преди началото на операцията краищата им се отрязват, за да се получат напълно паралелни повърхности. Машината за челно заваряване има специален диск - действа като нагревателно устройство.

Челно и муфа заваряване на полипропиленови тръби

Челно заваряване на полипропиленови изделия

Също така, при извършване на такава процедура, в повечето случаи се изисква да се използват центриращи елементи. Те дават на полипропиленовите части да се съединят с необходимото подравняване. Заваряването с гнездо се препоръчва за тръби с напречно сечение по-малко от 6,3 см. Този тип връзка изисква използването на съединители и фитинги. Процедурата не може да се извърши без тях. Фитингите, които имат специални гнезда, се използват за оформяне на различни докинг възли (включително резбовани). И съединителят е инсталиран между двете тръби, които трябва да бъдат заварени.

За заваряване на гнезда на тръби с напречно сечение до 4 см е позволено да се използва ръчна единица. Той е снабден с дюзи (елементи за нагряване), които са направени под формата на дорник (необходимо е да се стопи вътрешната част на гнездото) и втулка (топене на външната част).

Нагревателните елементи обикновено са с тефлоново покритие. Този незалепващ състав перфектно предпазва приставките от повреда по време на работа. Почиствайте горещите дюзи след всяка отделна заваръчна операция. За това се използват стъргалки за дърво или груби парцали (например брезент). След пълното охлаждане на дюзите е невъзможно да се премахне слоят разтопен полипропилен от тях. Просто ще съсипете скъпия тефлонов слой.

Движение за присъединяване на тръби

Лепенето на полипропиленови продукти е лесен процес, но изисква грижа и точност. За да направите всичко правилно, трябва да прочетете инструкциите, приложени към поялника. По-добре е да извършвате поетапно всички работи по запояване на тръби.

Нека първо направим диаграма! Новият водопровод започва с маркирането на кранове, филтри, завои и други детайли. След завършване на изготвянето на подробната схема е възможно да се пристъпи към частичното сглобяване на тръбопровода. Някои части могат да бъдат свързани без запояване с помощта на лепило, но други изискват специален инструмент. За да улесните процеса на запояване, дръжте тръбите строго хоризонтални.

За да свържете вертикално разположените тръби, ще ви е необходим помощник. Вторият човек трябва само да фиксира продукта на мястото му и вие ще започнете да запоявате, след като извадите поялника от стойката. Последният етап е сглобяването на останалите части в една структура.Тук ще ви бъде полезен и асистент.

За свързване на полипропиленови продукти с диаметър повече от 63 см се използва челно заваряване. Този метод на закрепване на продукти се счита за най-надежден и за извършването му не са необходими допълнителни части.

Заваръчна полипропиленова тръба с фитинги

Основни стъпки:

 • подготовка на необходимия инструмент.
 • изготвяне на план за тръбопровод.
 • режещи тръби.
 • заваряване на тръби и фитинги.

Фитингите и фитингите обикновено се заваряват към пластмасови тръби. За да направите това, ще ви е необходим специален поялник с няколко дюзи, които са подходящи по размер за диаметъра на тръбите и фитингите. Преди да започнете заваряването, ще трябва да почистите мястото, където фитинга влиза в него. За това алуминиевото фолио се отстранява, ако се използва тръба с алуминиев слой.

Начини за свързване на полипропиленови тръби и последователността на работа

Появане на полипропиленова тръба с фитинг

След това фитингите за полипропиленови тръби и самата тръба се нагряват равномерно с поялник с подходяща дюза и се свързват помежду си.

Когато залепвате тръбни части и фитинги, въртенето на частите трябва да се избягва. Появането на елементите трябва да бъде здраво закрепено по време на охлаждането им. В противен случай връзката ще изтече и ще изтече по време на работа.

При комбинирана връзка с метално водоснабдяване ще е необходим различен метод на свързване, включително заваряване и резбова връзка. Обикновено такава комбинирана връзка се изисква при свързване на водопроводно оборудване.

Преди всичко, преди да започнете работа, трябва да изключите щранговете и да източите водата в системата. След това старата водоснабдителна система се демонтира.

За да ускорите демонтирането на старата водоснабдителна система, можете просто да използвате мелница - нарежете старите метални тръби на парчета.

Процесът на запояване е показан подробно във видеото по-долу.

След приключване на работата по демонтажа е необходимо да се отстранят старите клапани, да се почисти частта от водопровода, водеща до щранга, с кабел и да се започне инсталирането на нов клапан. Това ще помогне да се избегне задръстване във водоснабдяването в този стар участък на водоснабдяването.

Преди да инсталирате, трябва да поставите филтъра върху миксера. Това ще удължи живота на пералната машина, която може да бъде свързана към водопровода на това място.

След всичко това може да се монтира комбинираният фитинг. Металната част с резба е свързана към смесителя, а пластмасовата част е заварена към тръбите.

Апарат Fusiotherm

Студените полипропиленови тръби се навиват и затягат на местата им, след което фугите се обработват с апарата Fusioterm. Ако се изисква заваряване на два края на продуктите, те трябва да бъдат вкарани в специален отвор в апарата. След това апаратът за запояване се включва, оставя се да се загрее до 260 градуса, тръбите се вкарват в специален отвор, издържат на определено време, отстраняват се и се свързват.

Съвет! Температурата на нагряване трябва да се контролира преди заваряване.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни