Обратен клапан за отопление - избор и монтаж

Клапаните са неразделни елементи на всяка отоплителна система (CO), независимо от избраната схема и конфигурация на веригите. С помощта на тези прости устройства се регулират параметрите на топлоснабдяването, осигурява се безопасността и стабилността на системата. Тази публикация ще разгледа основните клапани, използвани в централизирани и автономни отоплителни системи, тяхното предназначение, принцип на действие и конструктивни характеристики.

[съдържание]

Критерии по избор

Броят и параметрите на клапаните, необходими за конкретна CO, се избират на етапа на изчисленията и проектирането. Основните критерии, които влияят върху избора на тези елементи, са:

 • Вид, схема и конфигурация на CO.
 • Температурни условия (номинални и максимални).
 • Системно налягане (работно и максимално).
 • Сечение на тръбопровода и тип резба.
 • Тип охлаждаща течност (вода, саламура, антифризи).

Работата на тези устройства стабилизира CO, прави го ефективен и безопасен. Всеки, който се занимава със самостоятелна инсталация на отоплителна система в дома, трябва да знае целта и принципа им на действие. Всички клапани могат да бъдат разделени според тяхното предназначение в три категории: група за безопасност, контрол и регулиране.

Всички знаят, че всеки CO е повишен източник на опасност, тъй като охлаждащата течност в системата е под налягане. И колкото по-висока е температурата, толкова по-високо е налягането (при затворен CO). След това разгледайте устройствата, които отговарят за безопасността на CO

Изход

Използването на спирателни и контролни клапани позволява на автоматизацията да контролира зададените параметри на комфорт без ваша намеса. Освен това ви позволява бързо да се намесите в системата в случай на аварийна или ремонтна работа. Инсталирането на устройства не е трудно и се извършва независимо. Видеото в статията ще даде възможност да се намери допълнителна информация по горната тема.

Хареса ли ви статията? Абонирайте се за нашия канал Yandex.Zen

Безопасност


В повечето модели съвременни котли производителите осигуряват система за безопасност, чиято „ключова фигура“ са предпазните фитинги, включени директно в топлообменника на котела или в неговите тръбопроводи.
Назначаване предпазен клапан в отоплителната система се състои в предотвратяване повишаването на налягането в системата над допустимото ниво, което може да доведе до: разрушаване на тръбите и техните връзки; течове; експлозия на котелно оборудване


Дизайнът на този вид фитинги е прост и непретенциозен. Устройството се състои от месингово тяло, в което се помещава пружинно затваряща диафрагма, свързана към стеблото. Устойчивостта на пружината е основният фактор, който поддържа мембраната в заключено положение. Регулиращата дръжка регулира силата на компресия на пружината.

Когато налягането върху диафрагмата е по-високо от зададеното, пружината се компресира, тя се отваря и налягането се освобождава през страничния отвор. Когато налягането в системата не може да преодолее еластичността на пружината, диафрагмата ще се върне в първоначалното си положение.

Съвет: Закупете предпазно устройство с регулиране на налягането от 1,5 до 3,5 бара. Повечето модели котелно оборудване на твърдо гориво попадат в този диапазон.

Отдушник за въздух

Доста често въздушните брави се образуват в CO. Като правило има няколко причини за появата им:

 • кипене на охлаждащата течност;
 • високо съдържание на въздух в охлаждащата течност, което автоматично се добавя директно от водопровода;
 • В резултат на изтичане на въздух през течащи връзки.

Резултатът от въздушните брави е неравномерното нагряване на радиаторите и окисляването на вътрешните повърхности на металните елементи от CO. Въздушният предпазен клапан от отоплителната система е проектиран за евакуиране на въздуха от системата в автоматичен режим.

Структурно отдушникът е кух цилиндър, изработен от цветни метали, в който е разположен поплавък, свързан чрез лост с иглена клапа, която в отворено положение свързва камерата за отдушник с атмосферата.

В работно състояние вътрешната камера на устройството е пълна с охлаждаща течност, поплавъкът е повдигнат и игленият клапан е затворен. Ако влезе въздух, който се издига до горната точка на устройството, охлаждащата течност не може да се издигне в камерата до номиналното ниво и следователно поплавъкът е спуснат, устройството работи в режим на изпускане. След освобождаването на въздуха охлаждащата течност се издига в камерата на този вид фитинги до номиналното ниво и поплавъкът заема своето редовно място.

Място за монтаж на клапана

В отоплителната система има точки, където въздухът непременно се събира. Така че крановете на Маевски в апартамента трябва да бъдат инсталирани на всеки радиатор. В много съвременни модели радиатори устройствата за обезвъздушаване се инсталират на етапа на производство от самите производители.

Препоръчваме ви да се запознаете с: Използването на пластмасови тръби за организиране на дренажни системи

на батерия

Забележка! Ако имате класически радиатори, тогава въздушният клапан трябва да бъде инсталиран в горната му част, която се намира срещу връзката.

Така че винаги можете самостоятелно да контролирате нормалната работа на вашите отоплителни батерии и да не зависи от желанието на служителите в жилищния офис или настроението на съседите отгоре.

Точки за инсталиране на въздушни предпазни клапани:

 • радиатори, бобина за баня, горна част;
 • горната точка на тръбопровода;
 • система за безопасност на отоплителния котел в индивидуални комуникации;
 • за хидравлично разклоняване;
 • върху колекторите на общия колектор;
 • на всички U-образни контури в комуникациите, в горната точка;
 • за компенсационни фуги в пластмасови отоплителни системи.

настаняване

Трябва да се разбере, че въздухът винаги се натрупва в горната част на комуникациите. Във завой на пластмасова тръба може да възникне въздушна брава, ако инсталацията е била извършена неправилно и е имало деформация на температурата.

Най-лесният начин да се отървете от запушалката в тръбопровода завинаги е да изрежете тройник в тръбата. На свободния вертикален клон на тройника (диаметърът на който е избран съответно) е монтиран клапан за изпускане на въздух.

обратно

В гравитационния СО има условия, при които охлаждащата течност може да промени посоката на движение. Това заплашва да повреди топлообменника на топлинния генератор поради прегряване. Същото може да се случи и при достатъчно сложни CO с принудително движение на охлаждащата течност, когато водата през байпасната тръба на помпения агрегат навлиза обратно в котела в котела. Механизъм на действие възвратен клапан в отоплителната система съвсем просто: той преминава охлаждащата течност само в една посока, блокирайки я при движение назад.


Има няколко вида от този тип фитинги, които са класифицирани според дизайна на заключващото устройство:

 • с форма на диск;
 • топка;
 • венчелистче;
 • двучерупчеста.

Както вече става ясно от името, при първия тип стоманен пружинен диск (плоча), свързан със стеблото, действа като заключващо устройство. В сферичен кран пластмасова топка действа като затвор. Придвижвайки се "в правилната" посока, охлаждащата течност изтласква топката през канала в тялото или под капака на устройството.Веднага щом циркулацията на водата спре или посоката на нейното движение се промени, топката под въздействието на гравитацията заема първоначалното си положение и блокира движението на охлаждащата течност.

В венчелистчето заключващото устройство е пружинно накрито покритие, което се спуска, когато посоката на водата в CO се променя под действието на естествената гравитация. Двучерупчестият елемент е монтиран (като правило) върху тръби с голям диаметър. Принципът на тяхната работа не се различава от венчелистчевия. Структурно в такава арматура, вместо едно венчелистче, пружинно натоварено отгоре, са монтирани две пружинни клапи.

Тези устройства са предназначени да регулират температурата, налягането и да стабилизират работата на CO.

Монтаж на възвратен клапан за отопление

Най-често устройствата за спиране на обратното налягане се използват в тръбните схеми на котела. Те са особено подходящи, когато трябва да свържете няколко генератора на топлина в каскада или да синхронизирате работата на котлите на различни енергийни носители. Тогава клапанът не позволява да възникнат паразитни потоци на охлаждащата течност, които със сигурност ще възникнат, когато източниците на топлина са свързани паралелно.

Когато захранването с вода в отоплителната система се извършва от циркулационна помпа, тогава може да се използва всеки от изброените видове клапани. В гравитационните системи могат да се използват само гравитационни клапани. В този случай трябва да се спазват следните правила:

 • изберете продукт според работното налягане и температура на охлаждащата течност. По правило в тръбопроводите на частни къщи налягането е в рамките на 3 бара, а температурата е 95 ºС. Ако сградата е свързана към централизирана мрежа, тогава трябва да разберете нейните параметри и да изберете продукт въз основа на тях;
 • трябва да се помни, че в отоплителната система възвратният клапан е монтиран в положението, посочено в техническия паспорт. Като правило всички пружинни устройства функционират успешно както в хоризонтално, така и във вертикално положение. И само гравитационният затвор винаги е поставен хоризонтално;
 • когато инсталирате устройството в котелната верига на връщащата тръба, не забравяйте, че то трябва да се намира след циркулационната помпа, а не преди нея.

Забележка. Типът на свързване на продукта зависи от работното налягане в мрежата. Ако е по-малко от 16 Bar, тогава се монтират съединителни клапани, а когато е по-високо, се инсталират фланцови (или межфланцови) клапани.

По-долу като пример е показана диаграма за свързване на два котла - твърдо гориво и електрически с помощта на възвратни клапани за предотвратяване на паразитни потоци:

отоплителен кръг

Балансиране

Всяка CO изисква хидравлично регулиране, с други думи - балансиране. Извършва се по различни начини: чрез правилно подбрани диаметри на тръбите, шайби, с различни напречни сечения на потока и др. балансиращ клапан за отоплителна система.

Целта на това устройство е, че необходимият обем охлаждаща течност и количеството топлина могат да бъдат подадени към всеки клон, верига и радиатор.


Клапанът е конвенционален клапан, но с два фитинга, монтирани в месинговото му тяло, които дават възможност за свързване на измервателно оборудване (манометри) или капилярна тръба с автоматичен регулатор на налягането.

Принципът на действие на балансиращия клапан за отоплителната система е както следва: Чрез завъртане на копчето за регулиране е необходимо да се постигне строго определен поток на охлаждащата течност. Това се прави чрез измерване на налягането във всяка дюза, след което, съгласно схемата (обикновено се доставя от производителя към устройството), се определя броят на завъртанията на копчето за регулиране, за да се постигне желаният дебит на водата за всяка СО верига .Регулаторите за ръчно балансиране са инсталирани на вериги с до 5 радиатора. На клонове с голям брой нагревателни устройства - автоматично.

Околовръстен път

Това е друг CO елемент, предназначен за изравняване на налягането в системата. Принцип на действие байпасен клапан на отоплителната система е подобен на този за безопасност, но има една разлика: ако предпазният елемент отвежда излишната охлаждаща течност от системата, тогава байпасът го връща към връщащата линия след отоплителния кръг.


Дизайнът на това устройство също е идентичен с елементите за безопасност: пружина с регулируема еластичност, спирателна диафрагма със стебло в бронзово тяло. Маховикът регулира налягането, при което се задейства това устройство, мембраната отваря прохода за охлаждащата течност. Когато налягането в CO се стабилизира, мембраната се връща на първоначалното си място.

Трипосочен

Съществува практика за постигане на определена температура на охлаждащата течност в различни клонове и вериги на CO чрез смесване или разделяне на потоците на охлаждащата течност. Трипътен клапан на отоплителната система играе ролята на устройство, което регулира температурата на работната течност след топлинния генератор.


Дизайнът на смесителния клапан е прост: в корпуса на устройството има три отвора, два входа и един изход. Изолиращите устройства имат един вход и два изхода.

Основното устройство за управление на този елемент е термична глава, вътре в която има резервоар с течност (духало). Когато сензорът за дистанционно се нагрява, течността в него се разширява и навлиза в духалото. Обемът на този резервоар се разширява и действа върху стеблото на клапана, което отваря или затваря отворите за смесване или разделяне. Разделителните типове на този CO елемент използват същия принцип, но стеблото не отваря прохода за потоци, но разделя един поток на два.

Устройството може да се управлява не само от термостатичната глава. Ръчните устройства са доста популярни. Дълбочината на натискане на пръта се определя от въртенето на дръжката за управление. Днес на пазара на климатични технологии тези устройства с електрически и серво задвижвания са широко представени.

Автоматично устройство за грим


Поради различни обстоятелства (естествено изпаряване, работа на предпазния елемент и др.), Обемът на охлаждащата течност в CO може да намалее. Колкото по-малко охлаждаща течност, толкова повече въздух в системата, което неизбежно нарушава циркулацията на вода в CO и прегряване на котелното оборудване. За да се предотврати навлизането на въздух в системата, е необходимо да се напълни количеството охлаждаща течност навреме. Можете да направите това ръчно или да инсталирате компенсационен клапан на отоплителната система, като по този начин се организира автоматично попълване на CO с охлаждаща течност.

Дизайнът на този вид фитинги практически не се различава от предпазните фитинги, но принципът на действие е точно обратният: стига да има необходимото налягане в CO, което поддържа мембраната срещу седалката, пружината е в компресирано състояние. Когато налягането падне под минималното, пружината се изправя и изтласква мембраната от седалката, позволявайки на водата от захранващия резервоар или водопроводната мрежа да влезе в CO. На фиг. Конструкцията на това устройство е показана по-долу.

С напълването на CO налягането в него се увеличава, пружината се компресира и мембраната седи в седалката на тялото, като изключва грима.

Важно! Изборът на клапани е сложен и важен процес, който е най-добре да се остави на професионалистите.

Предимства от използването на ръчни клапани

 1. Запазване... Регулирането на потока на охлаждащата течност ви позволява да контролирате консумацията на топлинна енергия, в зависимост от сезона, температурата на въздуха в помещението;
 2. Комфорт... Различните стаи в една и съща частна къща не изискват еднакво отопление. В кухнята, битовите помещения температурата трябва да е по-ниска, отколкото в детските стаи или баните.Термичният режим на жилището може ефективно да се променя в зависимост от времето на деня (по-топъл през деня);
 3. Увеличаване на експлоатационния живот на отоплителната система... Принципът на работа на ръчния клапан предполага плавно регулиране (което не може да се осигури, например, със сферични кранове, където водният поток се блокира или отваря почти мигновено, а радиаторът е подложен на мини-водни удари едновременно) .
 4. Универсалност на използването в различни системи... Регулиращият ръчен клапан може да се използва в питейни, битови, отоплителни системи. Възможно е инсталиране в технологични тръбопроводи, при условие че се транспортират суровини и течности, които не са агресивни за материала на тялото.

Ъглов радиаторен клапан.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни