Как да смените мембрана в газова колона: изберете и инсталирайте сами

Подмяна на мембраната на водната единица на газовата колона Neva 4510, Neva 4511, Neva 4513, Neva 4011

И Така! Нека започнем с най-простото. (Темата е актуална за всички бойлери с газ).

Най-слабото място във всяка газова колона е мембраната. Защо? Защото в 99% от случаите се случва следното.

Включихте крана, но колоната не започва. Първата и най-вероятната причина е, че мембраната се е спукала. Включихте крана и колоната не дава пламък с пълна мощност. Пламъкът е "малък" и водата се загрява слабо. Това е така, защото към горелката се подава недостатъчно газ. Мембраната не натиска стеблото със силата, необходима за пълното му отваряне. Първата и най-вероятната причина е t дебелина в мембрана ... Включихте крана и колоната е нестабилна. Често се изключва или се включва само от третия или петия път. Първата и най-вероятната причина е Rмембрана, опъната от време на време .

Ето защо, преди да вдигнете паника, винаги трябва да започнете с подмяна на мембраната. Като цяло препоръчваме просто да сменяте мембраната на всеки две години, без да чакате горните проблеми. Какъв е проблема?

Мембраната е най-основният елемент за нормално стартиране на колоната. Защо? Когато кранът се отвори, водният поток създава вакуум зад мембраната, мембраната се огъва. Това от своя страна измества стеблото, което отваря подаването на газ към горелката, и всичко това работи чисто механично, което означава, че е обект на износване.

Цената на изданието. Цената на мембраната за всеки газов бойлер е от 200 рубли. до 500 рубли Купуваме мембрана. Когато имаме чисто нова мембрана в ръцете си, трябва да я сменим: чифт отвертки, 8 мм и 24 мм гаечни ключове с отворен край, стъкло (само за професионални водопроводчици) и 30 минути време.

За да не ти тичат очите, първо погледнете директно снимката на колоната NEVA 4511 с инсталиран вътре водо-газов агрегат. Винтовете и гайките са маркирани с червени точки, които трябва да се развият, за да се отдели водната част и след това да се работи с нея. Когато очите са свикнали повече или по-малко, преминаваме към първата точка.

1. Пред нас е водогазов агрегат, използван в газови бойлери NEVA 4510, NEVA 4511, NEVA 4513. Между тях тези устройства имат малка разлика, но това няма да попречи на въпроса. Първо, няколко точки, за да разберете какво е това. Състои се от две половини: газова единица (тази част е сива) и водна единица (тази част е жълта). Вземаме отвертка "плюс" (кръст) и отделяме сивата част от жълтата.

2. Третата снимка показва как са закрепени един към друг: с помощта на два винта, просто изстисквайки този „цилиндър за грес“ на водния агрегат от краищата. Помислете за водната част. Снимка 4. Тук, където е смазката, виждате ли дупка в края на цилиндъра? Именно от тази дупка излиза стеблото, което отваря достъп на газ до колоната. Именно тя (стъблото) избутва нашата мембрана при отваряне на крана.

3. За да стигнете до мембраната, развийте внимателно всичките шест винта и водният блок ще се отвори наполовина, като стрида.

4. Ако внимателно разгледате двете получени половини, лесно е да се досетите, че мембраната е тази черна еластична лента, която лежи в дясната половина. Както виждате, мембраната има отвор, който фиксира нейното положение. Внимателно отстранете мембраната от съдържащите я половинки.

5. И какви са тези части вътре? Едната от тях е плоча със стъбло, втората е пружина. Нашата мембрана притиска тази плоча със стъблото. Пружината, от друга страна, връща стеблото в предишното му положение, когато вентилът е затворен, достъпът на газ е спрян и колоната е изключена. Ако всичко в нашата стрида е мръсно, извадете чинията, извадете пружината.

6. Всичко в тази жълта чинийка е добре почистено и измито. Подменяме мембраната с нова. Не забравяйте за мембранния отвор, който правилно фиксира позицията. Не забравяйте за страните на мембраната. Би трябвало да прегърне чинията с запаса с вдлъбнатината. Тогава всичко ще работи правилно.


Сега превъртаме всичко в обратна посока (както снимки, така и винтове). Отваряме крана. Накрая се измиваме. Раздел Мембрани.

Тук ще разберете:

Водният регулатор всъщност е сърцето на газовия бойлер. Устройството, в което е монтирано гуменото уплътнение (мембрана), регулира потока: отваря и затваря подавания газ към устройството на горелката.

Принципът на действие на мембраната в газовата колона е както следва:

 • Водният регулатор е метален възел с празна кухина, разделена на две части с диафрагма.
 • Първото отделение е необходимо за пълнене с вода. След отваряне на крана за подаване на топла вода, течността попада в свързаната част на регулатора. Налягането се натрупва вътре в сглобката, която огъва уплътнението.
 • Мембраната в газовата колона притиска стеблото, разположено в съседната секция на регулатора. Металният прът отваря газовия клапан и в същото време подава сигнал за електрическо запалване на горелката (в автоматични дозатори).
 • След затваряне на крана за гореща вода налягането спада. На металния прът има пружина, която го връща в първоначалното си положение. Доставката на газ е прекъсната. Горелката е загасена.

Устройството на мембраната на газовата колона може да варира в зависимост от модела на бойлера, но основният принцип на работа остава същият. С течение на времето диафрагмата се износва, става недостатъчно еластична или се счупва, което води до отказ на топлинния генератор.

Мембраната в проточния газов бойлер е отговорна за подаването на газ и включването на автоматичното запалване на горелката. Неизправност на водния регулатор (жаба) незабавно се отразява на работата на оборудването.

Признаци на счупване на мембраната

Как да разберете кога е време да смените гумената мембрана? Трябва да обърнете внимание на:

 • Силата на налягане на газ и вода в системата. Отворете крана, пребройте колко литра се изразходват на минута. Обикновено трябва да е поне два до три литра. Потокът на газ може да се изчисли визуално, като се погледне силата на огъня.
 • Местоположение на пламъка. При уредите с фитилно запалване огънят трябва да гори от ръба на горелката, да бъде висок най-малко 3-5 сантиметра. Не съответства? След това проверете струите за запушвания. След почистване погледнете отново пламъка. Ако ситуацията не се промени, проблемът е в диафрагмата.

 • Техниката с пиезо запалване трябва да щракне при натискане на бутона. Това означава, че диафрагмата е работила. Ако не се чуят звуци, частта може да е повредена или скъсана.
 • При някои модели пръчката, която контролира работата на контролния блок, ще помогне да се определи повредата. Отстранете защитния капак и отворете водата. Ако стеблото не се движи, диафрагмата трябва да се смени.

След като откриете повреда, трябва да изберете правилната част за подмяна.

Защо ти трябва

Много обикновени хора, които ще монтират водоснабдителна система, след като са се запознали с устройството на хидравличен резервоар, не разбират напълно защо това устройство е необходимо в автономна водоснабдителна система.
За по-голяма информираност си струва да се отбележи фактът, че акумулаторът е проектиран да изпълнява редица от следните задачи:

 • натрупва резервен запас от вода в случай на извънредни ситуации във водоснабдяването;
 • стабилизира излишното налягане, което се появява във водопровода;
 • предпазва тръбопровода от воден чук, който възниква, когато помпата е включена за приемане на вода;
 • поддържа стабилно налягане на водата в тръбите, когато помпата е изключена;
 • допринася за дългосрочната работа на помпата, тъй като помпата се включва много по-рядко;
 • насърчава еднаквото водоснабдяване в моменти на максимална консумация.

Може би ще ви заинтересува статия за ремонта на помпени станции за вашия дом със собствените си ръце. Прочетете статията за това как да направите сами хидравличен акумулатор тук.

Как да изберем нова част

За всяка колона (Termet, Ariston, Beretta) мембраната се избира индивидуално. За чуждестранните модели е най-трудно да се намери заместител, тъй като продуктът може да бъде закупен само от официален доставчик. В този случай имате избор: харчете за нов елемент или купете нова колона.

С домашно оборудване всичко е по-лесно. Заместванията могат да бъдат намерени в магазините или да бъдат поръчани онлайн.

Експертите препоръчват да изберете силиконова диафрагма. Той е по-еластичен и издръжлив.

Ако смятате, че принципът на структурата на всички мембрани е един и същ, това не е така. Например във водонагревателите "Ariston" са инсталирани специални елементи - "осем". Изработени са от плътна гума и имат специална форма. Тяхната цена варира от 300 до 500 рубли.

Мембраната в устройствата на Electrolux работи съгласно принципа "фигура осем". Но цената му е много по-ниска - от 200 рубли.

Най-простата мембрана за експлоатация и подмяна е "Neva" и "Astra".

Има и универсални опции, но те са подходящи само за временен монтаж. Невъзможно е да се прецизира оборудването без фабрични части.

Как да смените мембрана в газова колона: изберете и инсталирайте сами

Ефективната работа на бойлера зависи от изправността на всички възли и механизми. Мембраната в газовата колона е една от важните части, но тя се износва с времето. Как да направя самоделна подмяна? За това имаме подробен работен план.

Функции на диафрагмата, причини за неизправност

Еластичната мембрана е разположена в основата на водната единица и реагира на спада на налягането в системата. Веднага след като отворите смесителя, гуменият елемент се огъва под налягане и избутва стеблото. От своя страна стеблото задейства газовия клапан. Ето как горивото навлиза в горелката.

При интензивно използване на колоната "Вектор", "Нева", "Оазис" мембраната се износва. Каучукът се разтяга, запушва и се поврежда. В резултат на това горивото не влиза в горелката: колоната не се запалва или запалва, но веднага изгасва.

Знаци за счупване

Как да разберете кога е време да смените гумената мембрана? Трябва да обърнете внимание на:

 • Силата на налягане на газ и вода в системата. Отворете крана, пребройте колко литра се изразходват на минута. Обикновено трябва да е поне два до три литра. Потокът на газ може да се изчисли визуално, като се разгледа силата на огъня.
 • Местоположение на пламъка. При уредите с фитилно запалване огънят трябва да гори от ръба на горелката, да бъде висок най-малко 3-5 сантиметра. Не съответства? След това проверете струите за запушвания. След почистване погледнете отново пламъка. Ако ситуацията не се промени, проблемът е в диафрагмата.
 • Техниката с пиезо запалване трябва да щракне при натискане на бутона. Това означава, че диафрагмата е работила. Ако не се чуят звуци, частта може да е повредена или скъсана.
 • При някои модели пръчката, която контролира работата на контролния блок, ще помогне да се определи повредата. Отстранете защитния капак и отворете водата. Ако стеблото не се движи, диафрагмата трябва да се смени.

След като откриете повреда, трябва да изберете правилната резервна част.

Как да изберем нова част

За всяка колона (Termet, Ariston, Beretta) мембраната се избира индивидуално. За чуждестранните модели е най-трудно да се намери заместител, тъй като продуктът може да бъде закупен само от официален доставчик. В този случай имате избор: харчете за нов елемент или купете нова колона.

С домашно оборудване всичко е по-лесно. Заместванията могат да бъдат намерени в магазините или поръчани онлайн.

Експертите препоръчват да изберете силиконова диафрагма. Той е по-еластичен и издръжлив.

Ако смятате, че принципът на структурата на всички мембрани е еднакъв, това не е така. Например във водонагревателите "Ariston" са инсталирани специални елементи - "осем". Изработени са от плътна гума и имат специална форма.Тяхната цена варира от 300 до 500 рубли.

Мембраната в устройствата на Electrolux работи съгласно принципа "фигура осем". Но цената му е много по-ниска - от 200 рубли.

Най-простата мембрана за експлоатация и подмяна е "Neva" и "Astra".

Има и универсални опции, но те са подходящи само за временен монтаж. Невъзможно е да се прецизира оборудването без фабрични части.

Самостоятелен ремонт

За ремонт ще трябва да разглобите целия водогазов агрегат. Ще имаш нужда:

 • отвертка с прорези и Phillips;
 • гаечни ключове 19 и 24;
 • ремонтен комплект;
 • нова част.

Първо спрете подаването на вода и газ. След това отворете крана в банята, източете останалата вода.

 • Извадете регулаторите от тялото, като ги дръпнете към себе си.
 • Ако има дисплей, изключете окабеляването, водещо до него.
 • Сега трябва да премахнете капака. При някои модели той е с болтове отгоре и отдолу, а в други „седи“ на резетата. Издърпайте тапицерията към себе си и нагоре.

Пред вас ще се отвори воден възел. В по-ранните модели той е разположен отделно, вертикално. Отгоре е монтиран газов блок, вляво е организирано водоснабдяване, вдясно е топлообменник.

За да демонтирате елемент като този:

 • Развийте двете гайки на водопроводите. Използвайте ключа на 24.
 • Развийте двата монтажни винта, издърпайте надолу и извадете.

В последните модели водният възел е поставен хоризонтално. На дъното има специален кран, през който се оттича останалата вода.

 • Развийте крепежните гайки с 19 гаечен ключ.
 • Изключете входящите сензори.
 • Отстранете болтовете, които фиксират устройството към основата.
 • Извадете горелката.
 • Развийте крепежните елементи на блока вода-газ с колектора.

Можете да започнете да разглобявате. В старите версии на "Astra" и "Neva" трябва да развиете осем болта, за да отделите сглобката. В съвременните модели "Neva" 4513, 4511, 4510, "Oasis", "Vector" го държат само четири винта.

Ако крепежните елементи са ръждясали и са залепнали, напръскайте ги с VD-40.

Остава да вземете износената мембрана и да инсталирате нова.

Сглобете отново в обратен ред. Проверете след приключване на работата. Постепенно отваряйте водопровода, огледайте всички връзки за течове. След това отворете крана докрай. Всичко е наред? Поставете капака, подайте гориво - използвайте гореща вода за ваше удоволствие.

Във видеото блендата е променена за някои модели:

Възможно ли е да направите мембраната сами и от какво

Преди да започнете ремонтни дейности, струва си да се уверите, че лошата работа на горелката се дължи на неуспешна диафрагма. Причината за неизправност на бойлера може да са изтощени батерии и неизправности в запалителя. Едва след като всички други повреди са изключени, те продължават да ремонтират регулатора на водата.

Проблемите с диафрагмата често се появяват неочаквано. Отнема няколко дни, за да пристигне подходяща подложка. За да използвате гореща вода през цялото това време, можете сами да възстановите мембраната или да я направите сами.

За временно полагане е подходяща гума с дебелина 1,5-2 мм. Някои хора използват стара камера за автомобил или дебели домакински ръкавици като заготовка. Отворите за болтове и байпаса са направени с перфоратор, който е лесно да направите сами от метална тръба.

Новата диафрагма се изрязва, като се използва старата като шаблон. Като временна мярка мембраната може да бъде запечатана с пластир. След приключване на ремонтните дейности колоната ще може да работи известно време, достатъчно за закупуване на фабричната мембрана.

Как да замените мембрана в газова колона със собствените си ръце

  Съдържание:
 1. Как работи мембраната в колона - за какво е отговорна? Видове мембрани за колони
 2. Симптоми на дефектна мембрана в колоната - как да проверите
 • Възможно ли е да направите мембраната сами и от какво
 • Как да поставите правилно мембраната върху газовата колона
 • Самозаместването на мембраната в газовата колона ще бъде по-лесно, ако разберете как работи регулаторът на водата и каква цел служи. Има общи признаци, че гумената мембрана е отказала и сглобката трябва да бъде възстановена.

  Как работи мембраната в колона - за какво отговаря тя

  Принципът на действие на мембраната в газовата колона е както следва:


  • Водният регулатор е метален възел с празна кухина, разделена на две части с диафрагма.

  • Първото отделение е необходимо за пълнене с вода. След отваряне на крана за подаване на топла вода, течността попада в свързаната част на регулатора. Налягането се натрупва вътре в сглобката, която огъва уплътнението.
  • Мембраната в газовата колона притиска стеблото, разположено в съседната секция на регулатора. Металният прът отваря газовия клапан и в същото време подава сигнал за електрическо запалване на горелката (в автоматични дозатори).
  • След затваряне на крана за гореща вода налягането спада. На металния прът има пружина, която го връща в първоначалното си положение. Доставката на газ е прекъсната. Горелката е загасена.

  Устройството на мембраната на газовата колона може да варира в зависимост от модела на бойлера, но основният принцип на работа остава същият. С течение на времето диафрагмата се износва, става недостатъчно еластична или се счупва, което води до отказ на топлинния генератор.

  Видове мембрани на колони

  Мембраната на газовия бойлер е кръгло уплътнение, направено от черна гума или силикон. В зависимост от производителя на колоната, върху мембраната могат да присъстват твърди пластмасови или метални елементи. Някои диафрагми са преоформени.

  Газовите бойлери, произведени от европейски производители, използват диафрагми, които са трудни за фалшифициране. Например в Ariston Fast GIWH е инсталирана така наречената „фигура осем“, в Electrolux GWH или Vaillant MAG има диафрагма със специален раздел. Такова уплътнение ще бъде възможно да се закупи само в официален сервизен център. Има мембрана за жаба на европейски бойлер от 200-500 рубли. За сравнение, комплект за ремонт на вътрешния NEVA Lux 5013 (5016), заедно с пластмасови части, струва само 150-200 рубли.

  Ако говорим за материала, от който са направени диафрагмите, има няколко вида от тях:

  • Черна гумена мембрана - класически вид. Повечето производители предпочитат да правят уплътнения от черна гума. Такава диафрагма ще продължи 7-8 години, при условие че не настъпи брак.
  • Силиконова мембрана - гарантирано работи 10-12 години. На пазара можете да намерите дистанционни елементи за домашно и китайско оборудване. Собствениците на европейски бойлери ще трябва да се задоволят с черни гумени мембрани.
  • Червени мембрани - използва се некачествен материал. Каучукът се чупи след няколко завъртания на колоната. Подходящ като временна мярка. Случва се необходимото уплътнение да се поръча директно от производителя. Като инсталирате червената мембрана, можете да продължите да използвате топла вода, докато чакате доставката на оригиналната част.

  Можете напълно да разберете коя мембрана се използва в техническата документация, приложена към проточния бойлер или след разглобяване на регулатора на водата.

  Симптоми на дефектна мембрана в колоната - как да проверите

  • Водният регулатор тече - в нормално състояние уплътнението покрива изцяло частта от сглобката, в която циркулира водата. Започва да капе само ако мембраната е скъсана.
  • Отварянето на крана за подаване на топла вода до отварянето му отнема много време - ако уредът работи правилно, горелката светва след 1-2 секунди. Има няколко причини за дългото време за реакция:
   1. Мембраната тече - при условие, че течащата малка колона ще работи известно време. С течение на времето водата ще започне да капе от регулатора.
   2. Мембраната е опъната - в този случай натискът върху стеблото няма да бъде достатъчен, за да отвори подаването на газ. Същият проблем възниква, когато уплътнението стане грубо поради твърда вода.

  • Прътът на микропревключвателя на електронния блок не се включва - друг характерен знак, че диафрагмата е станала неизползваема. В същото време колоната не дава признаци на живот.

  Мембраната на колоната се разпада поради лошото качество на водата. Повърхността става грапава и губи еластичност. С течение на времето се образуват микропукнатини, позволяващи преминаване на вода.

  Възможно ли е да направите мембраната сами и от какво

  Преди да започнете ремонтни дейности, струва си да се уверите, че лошата работа на горелката се дължи на неуспешна диафрагма. Причината за неизправност на бойлера може да са изтощени батерии и неизправности в запалителя. Едва след като всички други повреди са изключени, те продължават да ремонтират регулатора на водата.

  Проблемите с диафрагмата често се появяват неочаквано. Отнема няколко дни, за да пристигне подходяща подложка. За да използвате гореща вода през цялото това време, можете сами да възстановите мембраната или да я направите сами.

  За временно полагане е подходяща гума с дебелина 1,5-2 мм. Някои хора използват стара камера за автомобил или дебели домакински ръкавици като заготовка. Отворите за болтове и байпаса са направени с перфоратор, който е лесно да направите сами от метална тръба.

  Новата диафрагма се изрязва, като се използва старата като шаблон. Като временна мярка мембраната може да бъде запечатана с пластир. След приключване на ремонтните дейности колоната ще може да работи известно време, достатъчно за закупуване на фабричната мембрана.

  Как да поставите правилно мембраната върху газовата колона

  Уплътнението е разположено вътре в регулатора на водата (жаба). Смяната на диафрагмата не е трудна. Преди да започнете работа, спрете подаването на газ и вода. Течността се източва. За да направите това, отворете крана за гореща вода, разположен под долното ниво на колоната. Ремонтните дейности се извършват в следната последователност:

  • Отстранете корпуса на високоговорителя - в повечето съвременни устройства корпусът просто тежи върху куките. За да свалите капака, просто го вдигнете.
  • Демонтирайте регулатора на водата - за това изключете захранването със студена вода и развийте редуктора на газа.

  За да смените диафрагмата на газовата колона, "жабата" се разглобява. Обикновено трябва да се премахнат няколко месингови болта. Развийте ги внимателно, за да не повредите гънките. Ще се отвори достъп до уплътнението. След подмяна на мембраната, регулаторът на водата се сглобява отново в обратен ред. Те отварят бензина и пускат водата. Направете пробно пускане на бойлера.

  Ако някое от гореизброените е трудно, по-добре е да се обадите на техниците за газова служба. Смяната на мембраната ще струва 900 рубли, плюс разходите за материала.

  Предупреждение преди работа

  С други думи, на собствениците на газови бойлери е забранено да извършват сами работа по газово оборудване.

  И дори като се има предвид, че редукторът на вода теоретично не е свързан с газовата система, също така е забранено да разглобявате тази структурна част и да сменяте мембраната със собствените си ръце.

  Съгласно правилата за обслужване, всякакви сервизни или ремонтни дейности се извършват само от представители на специализирани компании.

  Понякога желанието да направите всичко самостоятелно, без да имате практически опит в извършването на този вид работа, може да се превърне в пагубни последици. Доказано от многобройните инциденти, свързани с битово газово оборудване.

  Горчив пример от живота, когато поради самовъзстановяване на колоната се случи експлозия на газ. В резултат на това унищожаването на значителна част от многоетажна жилищна сграда.

  И всяка година има много такива случаи.Често има майстори, които са готови самостоятелно да сменят редукторната мембрана на газовия бойлер. Освен това всъщност не е трудно да се извърши такава операция, ако имате ключарски умения.

  Направете тази лека работа, както следва:

  1. С помощта на документация или чрез отваряне на корпуса на колоната и изследване на вътрешното съдържание се определя марката (моделът) на монтираната скоростна кутия.
  2. Въз основа на получената техническа информация те придобиват нова мембрана на пазара.
  3. Ако оборудването е внесено, може да се наложи закупуване на мембрана само по поръчка.
  4. При наличие на мембрана затворете подаването на газ към оборудването, затворете крана за подаване на студена вода от централната отоплителна система.
  5. Съдържанието на топлообменника на газовия нагревател се източва с помощта на сервизен дренажен клапан, чието местоположение се определя съгласно документацията.

  След тези операции можете да пристъпите към демонтиране на редуктора. Тук обаче не трябва да се бърза. Изисква се да се работи внимателно, внимателно, за да не се повредят други близки части на газовата колона.

  Как да сменим мембраната на газовата колона: причини + инструкции как да извършите ремонти

  Битови бойлери - газови бойлери се използват в стари високи сгради и частни къщи за приготвяне на санитарна вода. Техните части и възли са склонни да се износват по същия начин, както всяко друго оборудване. Най-често мембраната на редуктора за вода се проваля, което може да се смени със собствените ви ръце.

  Ще ви кажем как да замените мембраната на газовата колона. В нашата предложена статия подробно са описани стъпките за подготовка за подмяна на мембраната, дадени са препоръки за нейния избор. Като вземете предвид нашите съвети, ще можете сами да контролирате работата на газовия работник или да възстановите работата на бойлера.

  Относно местоположението на редуктора и диафрагмата

  Устройството, наречено воден редуктор, е включено в почти всяка конструкция на газови топлообменници.

  Тази част може да има различна конфигурация в зависимост от модела на устройството за нагряване на вода, но принципът на действие на такива устройства остава непроменен.

  Редукторът за вода, монтиран на газова колона, служи за поддържане на стабилно водно налягане директно в системата за топлообменник на бойлера. Поради равномерността на налягането се осигурява равномерен поток, което означава същото равномерно нагряване на течността.

  Частта на редуктора, допринасяща за плавното регулиране на налягането, е гумена мембрана. Този компонент на скоростната кутия, направен под формата на уплътнение, обикновено базиран на техническа гума, е с формата на кръг. Той е монтиран вътре в корпуса на редуктора.

  Поради продължителната работа на водното отоплително оборудване, като е постоянно в движение, мембраната постепенно се износва. Износването на техническа гума на места води до разкъсвания на материала. Съответно, функцията за регулиране на налягането на водата спира да действа съгласно зададения алгоритъм.

  В такива случаи става неизбежно подмяната на гумената мембрана на редуктора в газовата колона, тъй като бойлерът не работи правилно.

  Качеството на отопление на санитарната вода е рязко намалено, а в други случаи колоната просто не може да бъде включена. Комфортът на потребителя се губи.

  Стъпки за подмяна на мембраната на редуктора

  Ако изхождаме от правилата за обслужване на газово оборудване и стриктно спазваме тези правила, извършването на всякакви инсталации, водопроводни работи, както и работа, свързана с електрозахранването, е прерогатив на газовите услуги, по-специално на местната сервизна газова компания .

  Какво трябва да знаете преди да започнете работа?

  С други думи, на собствениците на газови бойлери е забранено да извършват сами работа по газово оборудване.И дори като се има предвид, че редукторът на вода теоретично не е свързан с газовата система, също така е забранено да разглобявате тази структурна част и да сменяте мембраната със собствените си ръце.

  Понякога желанието да направите всичко самостоятелно, без да имате практически опит в извършването на този вид работа, може да се превърне в пагубни последици. Доказано от многобройните инциденти, свързани с битово газово оборудване.

  Въпреки това, преждевременното износване на мембраната и други компоненти на бойлера под налягане може да бъде предотвратено чрез навременно почистване на оборудването със собствените си ръце или от представител на газовата служба.

  Често има майстори, които са готови самостоятелно да сменят редукторната мембрана на газовия бойлер. Освен това всъщност не е трудно да се извърши такава операция, ако имате ключарски умения.

  Направете тази лека работа, както следва:

  1. С помощта на документация или чрез отваряне на корпуса на колоната и изследване на вътрешното съдържание се определя марката (моделът) на монтираната скоростна кутия.
  2. Въз основа на получената техническа информация те придобиват нова мембрана на пазара.
  3. Ако оборудването е внесено, може да се наложи закупуване на мембрана само по поръчка.
  4. При наличие на мембрана затворете подаването на газ към оборудването, затворете крана за подаване на студена вода от централната отоплителна система.
  5. Съдържанието на топлообменника на газовия нагревател се източва с помощта на сервизен дренажен клапан, чието местоположение се определя съгласно документацията.

  След тези операции можете да пристъпите към демонтиране на редуктора. Тук обаче не трябва да се бърза. Изисква се да се работи внимателно, внимателно, за да не се повредят други тясно разположени части на газовата колона.

  Демонтаж на скоростната кутия и разглобяване

  Редукторът за налягане на водата има входни и изходни тръби. Всъщност, благодарение на фитингите с резба, устройството е монтирано вътре в газовата система, директно върху линията на водния поток.

  Следователно, за да демонтирате устройството, е необходимо да развиете двете съединителни месингови гайки на тръбопровода. Но преди да извършите тази работа, препоръчително е да развиете един или и двата щепсела на крановете за източване на редуктора, които са разположени под корпуса.

  Гайките трябва да се развиват плавно, като същевременно предпазват устройството от евентуално завъртане. Механизмът на устройството има регулаторен прът в контакт с друга част на газовата колона. При някои модели главата на стеблото е закрепена с винт. Тази точка трябва да се вземе предвид и ако е необходимо, разхлабете този винт.

  Демонтажът може да бъде придружен от остатъчно изтичане на вода. Препоръчително е да се запасите с удобен вместителен контейнер за събиране.

  Кратка инструкция за подмяна на мембраната

  Отстраненият регулатор на налягането ще трябва да бъде разглобен, за да достигне гумената (силиконова) мембрана. Разглобената част прилича на чиния.

  • развийте крепежните винтове в горната част на плочата;
  • внимателно използвайте плоска отвертка, за да раздвоите плочата;
  • отстранете дефектната мембрана;
  • инсталирайте нов;
  • артикулирайте половината плоча;
  • фиксирайте съединението с винтове в кръг.

  Правилното положение на диафрагмата върху редукторната плоча се определя от специален изрез или ключ "ключ", който от своя страна е разположен на радиалния ръб в същия ред с отворите за закрепващите болтове.

  Необходимо е да подравните "ключа" на диафрагмата с тази вдлъбнатина, преди да съедините половинките на кимвалите и да завиете винтовете.

  Моментът на завинтване на закрепващите винтове е традиционно действие. Трябва обаче да се има предвид, че частите на скоростната кутия са затегнати равномерно. Технически правилното затягане се извършва по метода "кръстосан кръст". Тоест, първо се затягат последователно четири винта, разположени един срещу друг и едва след това се затягат всички останали.

  Сглобената скоростна кутия, в комплект с нова мембрана, се връща на място в обратен ред. Внимателно поставете стеблото вътре в тръбата на регулиращото устройство, подравнете устройството на нивото на водопроводните тръби. След това гайките се завинтват ръчно към съседните участъци на тръбата.

  По правило тръбните връзки осигуряват наличието на уплътнения и правилното им инсталиране. Този момент трябва да се вземе предвид при монтажа на скоростната кутия на мястото на монтаж. След това остава само да затегнете закрепващите гайки, като положите малко усилия и не забравяйте да затегнете дренажните тапи под плочата.

  Мембранни форми и материали

  Дизайнът на газовите бойлери е разнообразен. Съответно не е изключена промяна в конструкцията на редуциращия клапан. Следователно съществуването на редукторни мембрани с различни форми също се разглежда като очевидно явление.

  Ако кръгъл продукт се счита за стандарт, който често може да се намери при разглобяване на клапаните на битови газови бойлери, внесените устройства често са оборудвани с „екзотични“ такива.

  Един от тези примери са газови бойлери на известна чуждестранна компания, която произвежда домакински уреди под търговската марка "Electrolux". Много модели от оборудването на тази марка са оборудвани с фигурни мембрани във формата на "осмицата".

  Устройствата на чуждестранната компания Vaillant са малко по-малко популярни в сравнение с Electrolux, но също така се открояват от цялата гама битови газови бойлери чрез нестандартно производство на редукторни мембрани. При разглобяване на техния клапан има шанс да се сблъскат с мембраната на флага.

  За обективност трябва да се отбележи: нестандартните продукти показват по-фино регулиране на налягането на потока, но по отношение на дългосрочните характеристики те често са по-ниски от стандартните. Често степента на издръжливост се определя от качеството на материала.

  На практика е отбелязано, че силиконовите мембрани издържат по-дълго от гумените. За силикона обаче важен критерий е задълбоченото филтриране на нагряващата вода. Дори малко количество пясък или ръжда, уловени в района, където се намира силиконовият продукт, драстично ще намали живота на материала.

  Техническата гума е по-малко чувствителна към суспендирани частици, но в по-голямата си част „страда“ от недостатъчна химическа устойчивост. Тоест, ако съставът на водата до известна степен има агресивен компонент, при тези условия продуктите от технически каучук обикновено не издържат дълго.

  Ремонт на мембрани на газови колони

  Желанието да се спести от всичко кара някои потребители да прибягват до такава виртуална техника на подмяна като поправяне на дефектна мембрана със собствените си ръце.

  Трябва да се отбележи веднага: това занимание може да е интересно за домашен жак за всички занаяти, но от гледна точка на обслужването е абсолютно ирационално и безсмислено.

  Те се опитват да ремонтират мембраните на газовите колони по различни начини:

  • чрез запълване със силиконов уплътнител;
  • използване на лепила от различни видове;
  • налагането на пентеласт;
  • инсталиране на миниатюрни кръпки;
  • и дори маскираща лента.

  Дейността на такава "ремонтирана" част обикновено трае не повече от 1-2 дни. След това проблемите започват отново и често дори по-задълбочени.

  Ремонтът на мембранни плочи на газови колони, особено със собствените си ръце, във всеки случай се проваля. Той е тестван на практика неведнъж. Така че не се препоръчва промяната на „шилото за сапун“, освен ако няма чисто изследователски интерес по този въпрос.

  Ако не е възможно да се възстанови функционалността на монтирания на стена бойлер, ще трябва да закупите нов газов бойлер. Следващата статия ще ви запознае с насоките за избор на оборудване, която разглежда подробно тази актуална тема.

  Заключения и полезно видео по темата

  Видеото демонстрира личния опит на един от собствениците на нагревателя - тоест направи си сам ремонт на регулатора на водното налягане.По-специално, всички ремонти се свеждат до подмяна на мембраната. Нека още веднъж напомним на зрителите: самостоятелният ремонт на газови уредби е неприемлив!

  По-лесно е да намерите и купите нова мембрана за газовия бойлер, да замените този аксесоар съгласно инструкциите, описани по-горе и да спите добре. Освен това замяната в повечето случаи не изисква значителни финансови разходи. Средно за закупуване на пълен аксесоар са достатъчни 200-300 рубли.

  Моля, оставяйте коментари, публикувайте снимки по темата на статията и задавайте въпроси в блока по-долу. Разкажете ни за това как сте избрали и сменили мембрана в газов бойлер. Споделяйте полезна информация и технологични нюанси, които ще бъдат полезни за посетителите на сайта.

  Стъпки за подмяна на мембраната на редуктора

  Ако изхождаме от правилата за обслужване на газово оборудване и стриктно спазваме тези правила, извършването на всякакви инсталации, водопроводни работи, както и работа, свързана с електрозахранването, е прерогатив на газовите услуги, по-специално на местната сервизна газова компания .

  Демонтаж на скоростната кутия и разглобяване

  Редукторът за налягане на водата има входни и изходни тръби. Всъщност, благодарение на фитингите с резба, устройството е монтирано вътре в газовата система, директно върху линията на водния поток.


  Две позиции за демонтиране: 1 - гайка на тръбата на входа на устройството за контрол на налягането; 2 - гайка на тръбата на изходящия разклонител. Трябва да се използват и дренажни тапи.

  Какво представляват мембраните на газовите колони

  Животът на човек трябва да е удобен. За да постигнат удобство, мнозина оборудват дома си с различни модерни уреди. Някои от тях трябва да се държат във всеки дом, тъй като без тях стандартът на живот е значително намален.

  Газовите бойлери са надежден и удобен начин за загряване на студена вода и осигуряване на дома ви с топла вода.

  С правилния избор на колона и нейното използване можете да сте сигурни в дълъг експлоатационен живот. Но се случва и колоната да се счупи. В такива ситуации собствениците често не знаят откъде да започнат ремонта. Ако изходната вода не е достатъчно гореща, това определено е мембрана, която може да се е влошила.

  Процесът на подмяна на мембраната в газовата колона

  Мембраната е предназначена за отделяне на кухините във водния регулатор. Въпреки качеството на колоната и нейния производител, мембраната се износва с времето, което води до скъсване. Този тип неизправност е много често, но всеки, който първо е прочел инструкциите, ще може да се справи с избора на нова мембрана и подмяната на старата.

  Съгласно инструкциите, всеки ремонт на газовия бойлер трябва да се извършва от квалифициран персонал.

  Саморемонтът без специални умения и знания може да доведе до повреда на оборудването. Също така, саморемонтът е много опасен, тъй като може да възникне изтичане на газ. Ако възникнат някакви затруднения по време на саморемонт, трябва незабавно да се свържете с бензиностанцията.

  Процес на заместване на мембраната:

  • Изключете колоната.
  • Изключете студена вода и газ.
  • Отворете крана за топла вода, за да промените налягането в тръбите.
  • Трябва да отворите крана, който се намира по-близо до колоната. Обикновено това е кран за баня.
  • Когато се извърши разглобяването, водата от топлообменника и тръбите ще изтече през отворения кран и ефектът на сифона ще помогне за това.
  • Не е необходимо да включвате кухненския кран, който е разположен по-високо от регулатора на водата. Това може да причини 3 до 5 литра просто да се разлеят на пода.
  • Отстранете капака на колоната. Намирането на точки за закрепване не е трудно. Липсата на обвивка ще направи вътрешността на колоната достъпна.
  • Извадете регулатора на водата. За това съединителните гайки и фиксиращите винтове трябва да бъдат отстранени.
  • Демонтирайте регулатора и сменете мембраната.

  Не е трудно да се смени мембраната.Но е важно да се уверите, че всички действия се извършват правилно. Мембраната не трябва да бъде обърната с главата надолу и байпасът, който улеснява интегрирането на водния блок, не трябва да бъде блокиран.

  Как работи мембраната за хидравличен акумулатор?

  Външно много прилича на обикновена медицинска нагревателна подложка, когато става въпрос за малък хидравличен резервоар (не повече от 100 литра). Ако резервоарът е по-голям (с обем над 100 литра), тогава описаният продукт по-скоро ще прилича на бутилка или круша.

  Но това по никакъв начин не засяга същността: без значение какъв е обемът на акумулатора, мембраната винаги е направена от еластичен материал. Той е поставен вътре в желязно тяло, така че изглежда да го разделя на две части. Първият (т.е. вътре в самата мембрана) съдържа вода, а вторият съдържа въздух, който се изпомпва в устройството. За какво е всичко това? И за да може помпата след включване да изпомпва течност в мембраната, тя ще се напълни до определена точка, т.е. преди налягането в системата да достигне максимално допустимата стойност (ако мрежата е за битова употреба, тогава това обикновено е 1,8-3 атмосфери). Този индикатор е предварително зададен на превключвателя за налягане.

  След това помпеното оборудване се изключва. Течността все още ще бъде под налягане и следователно ще може да тече от крановете на водопроводното оборудване с нормално налягане. И това не е изненадващо, защото вече ще бъде под въздействието на сгъстен въздух вътре в хидравличния резервоар.

  Забележка! Всичко това ще спести от електричество и значително ще удължи експлоатационния живот на оборудването (самата помпа ще бъде включена много по-малко време). Освен това използването на хидравличен резервоар във водоснабдителната система е също така добро, тъй като намалява внезапните спадове на налягането, които неизбежно съпътстват активирането на помпеното оборудване.

  Предимства на мембраната за газовата колона "Нева"

  За да замените счупената мембрана сами, ще ви трябват определени знания и умения. Ремонтът на колоната Neva-4513 може да се извърши с помощта на специалисти от сервизния център, но ще струва няколко пъти повече. Преди да закупите част, важно е да проучите устройството на определен газов бойлер.

  Когато купувате мембрана в специализиран магазин, не е нужно да се колебаете да задавате въпроси на специалисти - те трябва да отговорят на въпроса на клиента възможно най-подробно.

  Гумената мембрана, предназначена да регулира потока, е проектирана да издържи пет години. Действителното време на неговата изправност до голяма степен зависи от качеството и твърдостта на водата, интензивността на колоната. Когато купувате мембрана, е важно да обърнете внимание на рейтинга и отзивите за производителя на продукта.

  Мембранни предимства:

  • Състои се от висококачествена гума.
  • При наличие на дъгообразен клон с форма на ухо.
  • Ако мембраната е повредена, тогава газовият стълб не произвежда топла вода.

  Без значение колко качествена е мембраната, с течение на времето тя ще стане неизползваема. Съвременните технологии ви позволяват да закупите мембрана от най-високо качество, без да напускате дома си. На специализирани сайтове мембраната може да бъде поръчана онлайн. Можете също да закупите мембрана в специализирани магазини, където можете да се консултирате със специалист в реално време.

  Ремонт на силиконова мембрана: съвети

  Газовите бойлери у нас са представени от голям брой производители. В същото време самите колони почти не се различават една от друга по отношение на вътрешното си функционално съдържание. В много колони недостатъкът е честото разрушаване на мембраната.

  Силиконовата мембрана се счита за по-качествена от гумената мембрана. Последният се счупва толкова често, че трябва да се подменя веднъж годишно или дори по-често.

  Много потребители твърдят, че след подмяна на гумената мембрана със силиконова, проблемите с нагряването на водата и нейното изтичане спират.Но също така е невъзможно да се гарантира дълъг експлоатационен живот на такава мембрана. Ето защо много потребители задават въпроси за това дали мембрана от силикон може да бъде ремонтирана.

  Ремонт на силиконова мембрана:

  • Опитайте се да уплътните с уплътнител.
  • Използвайте Pentoelast.
  • Изберете силиконов уплътнител, който има високо съотношение на разтягане.
  • Опитайте се да залепите пластира.
  • Нанесете скоч.

  Мнозина се съгласяват, че силиконовата мембрана просто трябва да бъде заменена. Този подход може да бъде оправдан, тъй като постоянните ремонти ще доведат до разходи за време, усилия и нерви. Замяната на част не е толкова трудна, ако знаете как да боравите с колоната като цяло. Най-често срещаните модели високоговорители, за които потребителите търсят нови мембрани: Vector, Beretta, Oasis.

  Подмяна на мембраната за газовата колона (видео)

  Днес газовите бойлери са толкова разпространени, че малко хора не знаят как да се справят с тях. Когато обаче устройствата се повредят, мнозина изпадат в отчаяние. Има такива видове повреди, които могат бързо да бъдат отстранени. За да направите това, можете да се свържете със специална служба или да го поправите сами. Но трябва да сте изключително внимателни. Често разрушаването на мембраната влияе върху спирането на нагряването от водния стълб. Тя е тази, която подава вода към отоплителното устройство. Мембраните могат да бъдат направени от гума или силикон, но всички те са склонни да се износват.

  Рейтинг
  ( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

  Нагреватели

  Фурни