Какво гориво за отопление на частна къща е по-евтино?

Както знаете, най-ефективният енергиен източник за отоплителната система на частна къща е главният природен газ. В допълнение, модерното автоматизирано котелно оборудване прави използването на газ просто и възможно най-безопасно. Но как да осигурим евтино отопление на къщата, ако в обозримо бъдеще не е възможно да свържете къщата към газопровода?

икономично отопление на частна къща
Колкото по-евтино е да отоплявате частна къща - търсим начини

Принципи на избор на носител на енергия

Икономичното отопление на частна къща се основава на цената и наличността на топлоносителя. При избора човек трябва да се ръководи не само от текущата ситуация (например възможността да получи въглища или дизелово гориво на цени под средните за пазара или да получи безплатни дървообработващи отпадъци), но и разумно да оцени перспективите.

Ако къщата е без газ, трябва да изберете поне два алтернативни източника на енергия - за основния и резервния източник на топлина. Този подход ви позволява да защитите къщата от сериозни проблеми, свързани не само с ниската температура в жилищните помещения, но и с размразяването на системата за отопление на водата.

Преди да се сравнява ефективността на енергийните носители (с изключение на основния газ), трябва да се отделят онези видове горива, които са максимално достъпни за обикновения потребител.

Например, слънчевият колектор трябва да бъде изваден от строя, тъй като той може сериозно да се разглежда само като допълнителен източник на енергия поради факта, че в главната територия на Русия няма много слънчеви дни в годината, а освен това оборудването не е евтино.

Също така, засега нека оставим термопомпата настрана - тя извлича безплатна енергия, но за да я получите, трябва да използвате електричество. Освен това системата е трудна за инсталиране и изисква сериозни разходи за професионално изчисляване и изграждане.

По този начин е включен списъкът с наличните охлаждащи течности

:

 • втечнен газ в бутилки (инсталирането на резервоар за газ изисква еднократна инвестиция на сериозни средства);
 • дизелово гориво (дизелово гориво);
 • електричество;
 • обикновени дърва за огрев;
 • въглища;
 • пелети;
 • евро дърво.

Внимание! Ако има достъп до такива горива като евтини торфени брикети и др., Тяхната ефективност може да бъде изчислена за сравнение, като се използва метода по-долу.

Отопление на газ

Първо, имате бензин трябва да се проведе, което само по себе си струва пари, и то не малки.

На второ място, за такава площ котел с мощност само 10 kW ще бъде достатъчен, тоест не е нужно да купувате за 20 - 25 kW, просто няма нужда. Все още можете да помислите за 15 kW, но ако котелът не работи при 100% натоварване, неговият ресурс се увеличава.

Трето, в момента бензинът струва около 2,5 - 3 рубли, всичко зависи от географията на нашата родина. Имам 2,5 рубли в града, така че ще разчитам на тази ставка.

Газът е много „енергоемък“ продукт, по време на горенето се отделя много топлина! Отоплителните котли вече имат много висока ефективност (често тя не е по-ниска от 80 - 90%) - заема малко място, работи в автономен режим и практически не изисква поддръжка. Както става ясно, самият котел не може да отоплява помещението, той се нуждае от отоплителна система, обикновено чугунени или алуминиеви батерии, които са "вързани" за полипропиленови тръби - рационално решение.

отопление на газ

Е, това, което сме решили, пристъпваме към изчисления за газ

Имам много ярък пример за такава къща (тя не е много добре изолирана, има стари места, които трябва да бъдат допълнително изолирани), газ на ден (при студено време) оставя около 10 - 12 кубически метра, да вземем максимум от 12.

Ако изведете крайния разход, тогава 12 X 2,5 p = 30 p.След това за един месец се оказва 30 Х 30 дни = 900 рубли! Толерантен!

Изчисляване на разходите за гориво

За да решите как да отоплявате дома си рентабилно, трябва да изчислите разхода на всяко налично гориво.

Преди да продължите с изчисленията, е важно да разберете мерните единици на количеството енергоносител и да ги приведете в съответствие, за да не сравнявате кубичните метри с килограмите. В допълнение към електричеството, всички останали горива могат да се измерват в килограми.

За да откриете най-добрия начин за отопление на селска къща, е полезно да изготвите следната таблица

:

Енергиен носителРазход 1кгКалорична стойност (kW / h за 1 kg гориво)Разход от 1 kW / hКоличеството топлина, необходимо за къща с площ от 100 м2 за отоплителния сезон (kW / h)Очаквани разходи за сезонЕфективност на котелаРеални разходи за сезон
Пропан13216000.9
Дизелово гориво11.9216000.85
Дърва за огрев4.5216000.75
Въглища7.7216000.75
Пелети5.2216000.8
Евродрова5.5216000.75
Електричество (схема с единична ставка)216000.99
Електричество (многотарифна схема)216000.99

За да изберете най-икономичното отопление на частна къща, попълнете празните колони в таблицата.

Това се прави по следния начин

:

 • Колона 2. Цената на всеки енергоносител се въвежда, като се фокусира върху текущите цени в района на пребиваване или цената, на която имате възможност да получите това гориво. Не забравяйте да преобразувате мерните единици в килограми (без електричеството).
 • Колона 4. За да се изчисли колко ще струва 1 kW получена топлинна енергия, е необходимо цената на 1 kg гориво да се раздели на специфичната калоричност (да се раздели стойността на колона 2 на стойността на колона 3).
 • Колона 5. Това е приблизителна стойност (продължителността на отоплителния сезон е 180 дни, средният разход на топлина на час е 5 kW за къща от 100 m2, следователно 5 × 24 × 180 = 21600 kWh). Заменете го с цифра, получена от точно изчисление на топлината на вашия дом.
 • Колона 6. Умножете стойностите в колони 4 и 5, за да изчислите прогнозните разходи за сезон.
 • Колона 8. Очакваните разходи трябва да бъдат разделени на коефициента на ефективност на котелното тяло, тъй като разходът на гориво директно зависи от ефективността на оборудването.

Така че, като сравните показателите в последната колона, можете да определите по-евтино да отоплявате къщата във вашия случай.

Когато обаче търсите най-икономичния начин да осигурите топлина в дома си, трябва да вземете предвид редица други моменти, за да не се разочаровате от избора си в резултат.

Удобството на използване

Отоплителната система трябва да бъде не само ефективна и икономична, но и удобна за работа. Колкото по-малко караница е, толкова по-добре, тъй като усилията за поддържането му функционирането са косвени разходи за отопление.

Удобството за използване на горивото, избрано за отопление на къщата, се оценява по много специфични критерии.

:

 • сложността на обслужването на топлинния източник, неговата поддръжка;
 • необходимостта от съхранение на гориво и какво се изисква за това;
 • удобство за ежедневна употреба (подаване на гориво и др.).

Забележка! Оценяването на горивото съгласно горните критерии трябва да вземе предвид характеристиките на котелните единици и др. Например котелът с дълго изгаряне на въглища е несравнимо по-удобен от конвенционалната пещ на твърдо гориво от тухли. Тоест първо вземете решение за типа нагревател, който можете да си позволите.

Обслужване

:

 1. Несъмнените лидери са електрическите котли. Те са издръжливи, максимумът, от който може да се нуждаят, е понякога да почистват окислените контакти.
 2. Пропанов газов котел - оборудването е непретенциозно, почиства запалителя, горелката и др. отнема около веднъж на две години.
 3. Котел на пелети. Горивната камера ще трябва да се почиства няколко пъти в годината, а коминът ще се почиства веднъж годишно.
 4. Котли на въглища и дърва, печки - редовно изискват отстраняване на пепел, но този показател силно зависи от дизайна на нагревателя и може да варира от веднъж на ден до веднъж на всеки два месеца или повече. Може да се нуждае от често почистване на комина.
 5. Котел на дизелово гориво. Зависи от характеристиките на агрегата и качеството на горивото - той може да работи, не отстъпвайки на газовия котел, или може постоянно да бъде "капризен", в резултат на което е необходимо систематично продухване през дюзите и т.н. .

Съхранение на гориво

:

 1. Електричеството не изисква съхранение. Въпреки това, в случай на извънредна ситуация се препоръчва да имате дизелов генератор във фермата. И за самата тази единица и гориво за нея е необходимо да се заеме място.
 2. Отоплението в частна къща с дърва за огрев, евро дърва, пелети изисква място за съхранение, а в случай на гориво, направено от дървени стърготини, това задължително трябва да е сухо, затворено помещение. Също така се препоръчва да съхранявате дърва за огрев, защитени от валежи, тъй като колкото по-високо е съдържанието на влага в дървесината, толкова по-нисък е нейният топлообмен.
 3. Въглища. Съхранява се на специално определено място, става много мръсно и прашно, така че не е много удобно за използване.
 4. Газови бутилки. Те изискват съхранение в отделна сграда, трябва да се вземат мерки за пожарна безопасност. Предпочитание трябва да се даде на подземен резервоар - газодържател.
 5. Контейнери с дизелово гориво. Те се съхраняват в отделно помещение в котелното, далеч от дома, тъй като горивото има силна неприятна миризма. Днес обаче не е необичайно резервоар с дизелово гориво да бъде монтиран под земята, подобно на резервоар за газ. Това прави системата по-удобна за използване, но на по-висока цена.

Удобството на използване

:

 1. Най-удобно е да се отоплява с електричество, тъй като отоплителното оборудване не изисква никаква намеса.
 2. Пелетните котли се пълнят с гориво приблизително веднъж на две седмици или по-рядко (в зависимост от обема на бункера), с приблизително същата честота те сменят бутилките при нагряване с втечнен газ. Котел за въглища с дълго изгаряне може да работи и на едно зареждане за 1-2 седмици.
 3. Дизеловият котел трябва да се проверява редовно, особено ако качеството на горивото е лошо.
 4. Котлите на твърдо гориво изискват зареждане на камината 1-3 пъти на ден.

Дайте своя собствена оценка от 1 до 5 за всеки вид гориво (или отоплителна единица) във всички горепосочени категории. И сами определете дали винаги най-икономичното отопление е за предпочитане пред по-скъпото, но удобно.

как да отоплявам селска къща
Измисляме как да отопляваме селска къща (вила) без газ

Когато избирате евтино отопление на частна къща, обърнете внимание и на такава характеристика на котелното тяло като енергийна независимост. Ако е решено да се осигури отопление на частна къща без газ с помощта на електрически котел, например, енергонезависим котел или печка на твърдо гориво трябва да се превърне в дублиран източник на топлина.

Котел за отопление на къщата

Когато избирате по-изгодното отопление на къщата, не трябва да забравяте за разходите за инсталиране на отоплителното тяло. Не винаги е важно колко евтин е енергийният носител, тъй като оборудването за неговото използване (или генерирането му, ако говорим за слънчева енергия и т.н.) може да бъде скъпо. Нека да дадем приблизителна гама от цени за отоплително оборудване от различен тип, за да определим кое е по-изгодно да изберем.

Тухлена фурна с печка. 20-100 тона и повече, в зависимост от размера, вида, сложността на конструкцията, наличието на облицовки с плочки и др. Добре направената печка е идеална за дървена къща; тя може да продължи няколко десетилетия.

Котел на масло. Цената на агрегата е 25-180 тона. Много модели са подходящи, ако се планира къща, отопляема с дизелово гориво, да бъде свързана към газопровода - достатъчно е да смените горелката на котела и няма да е необходимо ново оборудване.

Котли на твърдо гориво. 20-400 тр.Евтин вариант ще изисква често зареждане с гориво. Котлите с продължително горене са включени в средната ценова категория. Автоматизираните блокове изискват големи инвестиции по време на фазата на инсталиране.

избор на котел за дома
Избор на котел

Електрически котли. 15-100 тр. в зависимост от мощността на модела. Ако регионът има евтина тарифа за електричество през нощта, възможно е частично да се намалят разходите за отопление, като се инсталира топлинен акумулатор в комплект с електрически котел. В допълнение, когато избирате как да отоплявате къщата, ако няма газ, можете да обърнете внимание на други източници на топлина, които работят на електричество: инфрачервени нагреватели, нагреватели на вентилатори, филмов топъл под, въздушна отоплителна система и т.н.

Слънчеви колектори. 15-60 тр. - цената на плоските устройства, около 80 тр. - вакуум. Енергията на слънцето е неизчерпаема, но дори в райони с голям брой слънчеви дни в годината слънчевите колектори служат само като допълнителен източник на топлинна енергия за отопление или приготвяне на вода в системата за БГВ.

Термопомпи. 200-1500 рубли в зависимост от сложността на системата. Термопомпата взима топлинна енергия от околната среда. За неговото функциониране се изисква средно начална енергия, за да се доставят 10 kW топлинна енергия, тя изразходва 3 kW електричество - това е висока ефективност. Но термопомпата също не е универсална, тъй като може да работи стабилно само при температура на въздуха от поне -15 градуса и напълно губи своята производителност при -30 градуса. В умерените региони термопомпата би осигурила най-евтиното отопление, ако не и за сериозна първоначална инвестиция.

Резултати

Всеки избира най-икономичното отопление въз основа на конкретни условия, няма универсални съвети по този въпрос. Добър вариант е електрически котел в комбинация с всеки друг агрегат, предимно твърдо гориво. Топлинен акумулатор, към който можете да свържете няколко различни топлинни източника, включително слънчев колектор, е реална възможност да похарчите минимум пари за отопление.

Освен това не бива да се забравя за висококачествената изолация у дома. Ще бъде възможно да се спестят горива само ако топлинните загуби са сведени до минимум.

Подобни видеа:

Отопление с ток

За такива системи не са необходими сложни инженерни мрежи, всъщност просто обикновени стълбове с електроразпределение - това прави такива системи много привлекателни.

отопление с електричество

Бих искал веднага да отбележа, че сега има много системи, които се стремят да направят електрическото отопление по-евтино и по-ефективно, ще ги изброявам точка по точка:

 • ТЕН котлите са котел, в който има електрически нагревателни елементи и той, подобно на газ, загрява охлаждащата течност (обикновено вода или антифриз) в системата.
 • Електродни котли, вместо нагревателни елементи, там се използват специални плочи, които загряват водата по-ефективно.
 • Отделни нагревателни елементи, ние просто врязваме във всяка батерия.
 • Топли подове, има както филмови, така и жични. Обикновено те се полагат в пода или във версията с филм се окачват на тавана под основното покритие.
 • Инфрачервени нагреватели. Формата на панели, които са окачени на стената и отопляват помещението с инфрачервено лъчение.

Все още можете да го изброявате много дълго, сега все още има много разновидности и всеки производител иска да декларира, че е изобретил просто „ноу-хау“. Но всъщност отново всичко зависи от това как е изолирана къщата ви! Стените трябва да са топли - в противен случай просто ще отоплявате улицата.

Сега киловат електроенергия струва около 3 рубли (приемам средното за страната).

Добре, да приемем - че някои производители все пак са успели да намалят консумацията на енергия до 80 W - метър, като същевременно отделят топлина като газ при 100 W - метър.

Вече решихме, че отоплението ни работи 12 часа. След това умножаваме 80 W по 100 метра = 8 kW / час. И тъй като ние отопляваме къщата в продължение на 12 часа, тогава: - 8 X 12 = 96 kW на ден!

Ако го нокаутирате за парите, тогава е - 96 X 3 рубли.= 288, на месец 288 X 30 = 8640 рубли! Просто МАЙ!

Не много изгодно отопление!

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни