Гравитационна отоплителна система. Всичко, което трябва да знаете за нея.


Какъв е принципът на гравитационната отоплителна система

Гравитационното отопление се нарича още система с естествена циркулация. Използва се за отопление на къщи от средата на миналия век. Отначало обикновеното население не вярваше на този метод, но виждайки неговата безопасност и практичност, те постепенно започнаха да заменят тухлените печки с водно отопление.

След това, с появата на котли на твърдо гориво, необходимостта от обемисти пещи изчезна напълно. Гравитационната отоплителна система работи на прост принцип. Водата в котела се загрява и специфичното му тегло става по-малко студено. В резултат на това той се издига по вертикалния щранг до върха на системата. След това охлаждащата вода започва своето движение надолу и колкото повече се охлажда, толкова по-голяма е скоростта на нейното движение. Това създава поток в тръбата към най-ниската точка. Тази точка е връщащата тръба, монтирана в котела.

Докато се движи отгоре надолу, водата преминава през отоплителните радиатори, оставяйки част от топлината си в стаята. Циркулационната помпа не участва в движението на охлаждащата течност, което прави тази система независима. Следователно тя не се страхува от спиране на тока.

Изчисляването на гравитационната отоплителна система се извършва, като се вземат предвид топлинните загуби на къщата. Изчислява се необходимата мощност на отоплителните устройства и на тази основа се избира котелът. Трябва да има резерв на мощност един и половина пъти.

Описание на веригата

За да може такова отопление да работи, съотношенията на тръбите, техните диаметри и ъгли на наклон трябва да бъдат правилно избрани. Освен това в тази система не се използват някои видове радиатори.

гравитационен отоплителен кръг

Помислете от какви елементи се състои цялата структура:

 1. Котел на твърдо гориво. Влизането на вода в него трябва да бъде в най-ниската точка на системата. Теоретично котелът може да бъде и електрически или газов, но на практика те не се използват за такива системи.
 2. Вертикален щранг. Дъното му е свързано с подаването на котела, а горната вилица. Едната част е свързана към захранващата тръба, а втората е свързана към разширителния резервоар.
 3. Разширителен резервоар. В него се излива излишната вода, която се образува при разширяване от нагряване.
 4. Захранващ тръбопровод. За да може гравитационната система за отопление с топла вода да работи ефективно, тръбопроводът трябва да има по-малък наклон. Стойността му е 1-3%. Тоест за 1 метър тръба разликата трябва да бъде 1-3 сантиметра. Освен това диаметърът на тръбопровода трябва да намалява с разстоянието от котела. За това се използват тръби от различни секции.
 5. Нагревателни устройства. Като тях се монтират или тръби с голям диаметър, или чугунени радиатори M 140. Не се препоръчва да се инсталират модерни биметални и алуминиеви радиатори. Те имат малка площ на потока. И тъй като налягането в гравитационната отоплителна система е ниско, е по-трудно да се прокара охлаждащата течност през такива отоплителни устройства. Дебитът ще намалее.
 6. Тръбопровод за връщане. Подобно на захранващата тръба, тя има наклон, който позволява на водата да тече свободно към котела.
 7. Кранове за отводняване и прием на вода. Изпускателният кран е монтиран в най-ниската точка, непосредствено до котела. Кранът за прием на вода се прави навсякъде, където е удобно. Най-често това е място близо до тръбопровода, което се свързва със системата.

Характеристики на проектиране и монтаж

Основните възли на гравитационната система включват:

 • отоплителен котел, в който се загрява вода или антифриз;
 • тръбопровод (двоен или единичен);
 • отоплителни батерии;
 • разширителен резервоар.

По време на проектирането, както и директно по време на инсталирането на системата, това е много важно е да се спази една предпоставка: тръбата, през която ще се движи охлаждащата течност, трябва да е наклонена към отоплителния котел. Наклонът трябва да бъде най-малко 0,005 m на един линеен метър от тръбата.

По принцип, ако котелът и радиаторът са разположени на един и същ етаж, тогава входът към тръбата на радиатора трябва да е малко по-висок.

Диаграма на гравитационна система с наклон на тръбите

Наличието на това пристрастие се обяснява със следните фактори:

 • студената охлаждаща течност ще навлезе по-бързо в котела през наклонената тръба;
 • наличието на наклон също е необходимо, за да могат въздушните мехурчета, появили се по време на нагряването на охлаждащата течност, да се издигат по-ефективно в разширителния резервоар, от който те се изпаряват в атмосферата.

Разширителният съд създава допълнително налягане, което има благоприятен ефект върху скоростта на движение на водата през тръби.

Скоростта на движение на работната течност директно зависи от разликата в количества като маса, плътност и обем на охлаждащата течност в студено и горещо състояние. Дебитът се влияе и от нивото на радиаторите спрямо котела.

Гравитационно налягане в отоплителната система се консумира до известна степен, за да се преодолее съпротивлението на тръбопровода. Завоите и разклоненията в системата, допълнителните радиатори действат като допълнителни препятствия.

Следователно, за да се увеличи максимално отоплението на помещението, при проектирането на гравитационна система е необходимо да се гарантира, че такива препятствия са възможно най-малко.

недостатъци

Привържениците на затворените системи цитират много недостатъци на гравитационното отопление. Много от тях изглеждат пресилено, но все пак ги изброяваме:

 1. Грозен външен вид. Захранващи тръби с голям диаметър минават под тавана, нарушавайки естетиката на помещението.
 2. Трудност при монтажа. Тук говорим за факта, че захранващите и връщащите тръби променят диаметъра си стъпаловидно в зависимост от броя на отоплителните устройства. В допълнение, гравитационната отоплителна система на частна къща е направена от стоманени тръби и те са по-трудни за инсталиране.
 3. Ниска ефективност. Смята се, че затвореното отопление е по-икономично, но има добре проектирани системи за естествена циркулация, които работят не по-зле.
 4. Ограничена площ за отопление. Гравитационната система работи добре в зони до 200 кв. метри.
 5. Ограничен брой етажи. Такова отопление не е инсталирано в къщи по-високи от два етажа.

  минуси на гравитацията

В допълнение към горното, гравитационното топлоснабдяване има максимум 2 вериги, докато в съвременните къщи често се правят няколко вериги.

Принципът на циркулация на охлаждащата течност в системата

Ако говорим за жилищни сгради, тогава в такива сгради циркулацията на водата в отоплителната система се дължи на спада на налягането, образуван между захранващите и изходните тръбопроводи. Абсолютно логично е, че ако налягането в една тръба надвишава налягането в друга, това неминуемо ще доведе до движение на водата във веригата (прочетете: „Загуби и спад на налягането в отоплителната система - ние решаваме проблема“).
С частните къщи обаче не е така. В тези структури отоплителните системи много често работят в автономен режим и основният източник на енергия в такива системи обикновено е електричество, понякога твърди горива. Тази опция предвижда движение на вода, което се осъществява поради работата на циркулационна отоплителна помпа, оборудвана с електродвигател с малка мощност от 100 W.

Но използването на такова модерно оборудване далеч не винаги е възможно, освен това подобни механизми се появиха на строителния пазар сравнително наскоро.

Преди това основният тип топлоснабдяване беше гравитационната отоплителна система, чиято диаграма показва подробно целия процес на циркулация на охлаждащата течност. В този случай движението на водата е станало естествено. В този случай говорим за такова физическо явление като конвекция, когато плътността на нагретия материал намалява и мястото му се заема от други, по-тежки вещества. Ако целият този процес изгори в затворено пространство, тогава нагретият материал се издига до горната точка.

двутръбна гравитационна отоплителна система
За да се използва ефективно такъв механизъм на действие, се изисква да се оборудва специална верига с подходяща форма и благодарение на принципа на конвекция, охлаждащата течност ще се движи непрекъснато в кръг.
По-просто казано, диаграмата на гравитационната отоплителна система се състои от два комуникационни съда, които са свързани помежду си в пръстен с помощта на тръби или отоплителен кръг. Първият от тези съдове е котелът, а вторият е използваното отоплително устройство.

Важно е да запомните, че височината на отоплителния котел, който е оборудван с ускорителен колектор за отоплителни радиатори, е право пропорционална на скоростта на охлаждащата течност, движеща се вътре в веригата.

Водата, загрята от котела, тече нагоре и на нейно място идва по-студена вода, идваща от батерията, където постепенно се загрява. След това претоплената охлаждаща течност отново се придвижва към радиатора, а вече охладената влиза на негово място. Това е същността на естествената циркулация, тъй като тези цикли са безкрайни и не изискват никаква човешка намеса.

затворена гравитационна отоплителна система
За да може такава затворена гравитационна отоплителна система да има висока скорост на циркулация на охлаждащата течност, трябва да се вземат предвид следните точки:

 • отоплителният котел трябва да бъде поставен възможно най-ниско спрямо отоплителните устройства и ако има мазе, ще е по-добре да го инсталирате там;
 • височината на ускоряващия колектор може да бъде различна, този механизъм може да бъде разположен както директно под тавана, така и дори по-висок, например на тавана. Разширителният резервоар за отопление също трябва да бъде инсталиран на същото място (прочетете също: "Колекторна отоплителна система на частна къща - електрическа схема");
 • Подобряването на циркулацията на водата също ще позволи устройството с определен наклон от резервоара към котела, тъй като оптималната схема на гравитационната отоплителна система предвижда движението на охладената вода според този принцип.

Също така не трябва да забравяте, че два параметъра влияят върху скоростта на циркулация на охлаждащата течност в системата: това е разликата в рамките на веригата, както и показателят за хидравлично съпротивление (около

Различия в работата на котел на твърдо гориво

Сърцето на всяка отоплителна система е котелът. Въпреки че е възможно да се инсталират едни и същи модели, работата с различни видове отопление ще се различава. За нормална работа на котела температурата на водната риза трябва да бъде най-малко 55 ° C. Ако температурата е по-ниска, тогава в този случай котелът вътре ще бъде покрит с катран и сажди, в резултат на което ефективността му ще намалее. Ще трябва постоянно да се почиства.

За да се предотврати това, в затворена система на изхода на котела е монтиран трипътен клапан, който задвижва охлаждащата течност в малък кръг, заобикаляйки отоплителните устройства, докато котелът се нагрее. Ако температурата започне да надвишава 55 ° C, тогава в този случай клапанът се отваря и водата се добавя към големия кръг.

За гравитационната отоплителна система не е необходим трипътен клапан. Факт е, че тук циркулацията не възниква поради помпата, а поради нагряването на водата и докато тя се нагрее до висока температура, движението не започва. В този случай пещта на котела остава постоянно чиста.Трипътният клапан не е необходим, което прави системата по-евтина и опростена и добавя плюсове към нейните достойнства.

Технически характеристики на гравитационната отоплителна система

Тази версия на устройството на отоплителната система се отличава със своите нюанси и има много очевидни и неоспорими предимства, които обичайно включват следното:

 • такава циркулационна система е в състояние самостоятелно да регулира работния процес и да разпределя охлаждащата течност вътре в веригата точно както веригата изисква;
 • устойчивост на всякакви механични повреди, поради якостта на веригата и използваните тръби. Дизайнът няма бързо износващи се части, поради което двутръбната гравитационна отоплителна система, която е традиционна, може да функционира правилно повече от половин век, без да е необходима каквато и да е ремонтна дейност;
 • абсолютна автономност на работата, което е много важно предимство. Тази система не зависи от това дали електричеството е включено или не, което избягва различни непредвидени ситуации;
 • не е трудно да проектирате такова отопление със собствените си ръце, тъй като схемата на устройството и неговата схема ще бъдат изключително ясни дори за неопитен собственик. В случай на затруднения, винаги можете да изучите различни фото и видео материали, които могат да бъдат намерени от специалисти, които сглобяват и свързват оборудване от този тип.

По един или друг начин традиционната гравитационна система за доставка на топлина има някои негативни аспекти, които също не могат да бъдат пренебрегнати:

 • инерционните характеристики на това оборудване ще бъдат много големи. Това означава, че ще мине много време от момента на задействане на котела до пълното му загряване;
 • въпреки факта, че тръбопроводите са изключително прости, цената на такова оборудване е доста висока. Дебелата тръба, използвана за монтаж, има много значителна цена;
 • в случай, че системата не е свързана съвсем правилно, това ще доведе до голяма разлика в температурата между радиаторите;
 • поради факта, че скоростта на циркулация на водата е ниска, съществува потенциален риск от замразяване на разширителния резервоар и тази част от веригата, която се намира на тавана.

Безопасност на отоплението

Както бе споменато по-горе, налягането в затворена система е по-голямо, отколкото в гравитационната. Затова те възприемат различен подход към сигурността. При затворено отопление разширяването на нагревателната среда се компенсира в разширителен съд с мембрана.

затворен разширителен резервоар

Той е напълно запечатан и регулируем. След превишаване на максимално допустимото налягане в системата, излишният охлаждащ агент, преодолявайки съпротивлението на мембраната, отива в резервоара.

Гравитационното отопление се нарича отворено поради течащ разширителен резервоар. Можете да инсталирате мембранен тип резервоар и да направите затворена гравитационна отоплителна система, но ефективността му ще бъде много по-ниска, тъй като хидравличното съпротивление ще се увеличи.

Обемът на разширителния резервоар зависи от количеството вода. За изчислението се взема неговият обем и се умножава по коефициента на разширение, който зависи от температурата. Добавете 30% към резултата.

разширяване на водата

Коефициентът се избира според максималната температура, която водата достига.

Опростена версия на отоплителната система с естествена циркулация на топлоносителя

Надеждна, гравитационна отоплителна система за частна къща
При избора на частна гравитационна отоплителна система е необходимо да се извършат редица изчисления, за да се разбере как системата ще осигури отопление на помещението. При нормални условия обемът на отделните помещения и мощността на отоплителните радиатори, инсталирани в тях, се вземат предвид при оформлението на оформлението на тръбите. Когато инсталирате радиатори със същия рейтинг, гравитационната отоплителна система ще загрява помещенията неравномерно.Първият радиатор, най-близо до котела, ще се загрее повече, а в радиатора, най-отдалечен от котела, температурата на охлаждащата течност ще бъде значително по-ниска. Ето защо при избора на отоплителни устройства първите се инсталират с по-ниска мощност, а тези, които са по-далеч, трябва да бъдат по-мощни.

Важно е да изберете правилния разширителен резервоар при избора на конструктивни елементи. При изчисляване на обема на разширителния резервоар е обичайно да се вземе за основа съотношението 1/10. Тоест, когато обемът на водата в системата е около 250 литра, обемът на резервоара трябва да бъде най-малко 25 литра.

Гравитационната отоплителна система е много взискателна към строителните материали. На първо място, това се отнася за тръби и тръбопроводи. Големият обем на охлаждащата течност и ниското налягане в системата изискват циркулацията да се извършва с най-ниски загуби и това е възможно или в стоманени, или в полипропиленови тръби. Но и тук има определени ограничения. Така че стоманените тръби трябва да бъдат свързани или чрез газово или електрическо заваряване, или посредством резбови връзки. И ако първият тип ви позволява да осигурите надеждна връзка практически без получаване на заварка вътре в тръбата, тогава методът с резба може да създаде голям брой нередности вътре в тръбопровода. Що се отнася до полипропиленовата тръба, тя има един съществен недостатък. Този недостатък се отнася до способността на тръбата да издържа на високи температури - максималната температура, която такава тръба може да издържи, е +95 градуса, което не е подходящо за тръба, монтирана непосредствено след котела.

Но дори и въпреки всички тези предупреждения, опростената схема на гравитационната отоплителна система се различава значително от системата за принудителна циркулация.

Такава система задължително трябва да включва:

 • Отоплителен котел (задължително условие за такива системи е наличието на котел с голям обем риза с топла вода);
 • Водни тръби с голям диаметър 11/2 инча;
 • Разширителен резервоар с капацитет 1/10 от обема на течността в системата;
 • Захранващи тръби с диаметър 1 инч;
 • Радиатори с различни размери, за да осигурят равномерно отопление на помещенията;
 • Обратна тръба;
 • Течен кран за източване;
 • Термометър и манометър в котела и крановете на Маевски в радиаторите са инсталирани като контролни устройства в системата.

Както можете да видите, системата има малък брой структурни елементи и е напълно подходяща да я сглобите сами.

Задръствания и как да се справим с тях

За нормална работа на отоплението е необходимо системата да е напълно пълна с охлаждаща течност. Наличието на въздух е строго забранено. Може да създаде запушване, което предотвратява преминаването на вода. В този случай температурата на водната риза на котела ще бъде много различна от температурата на нагревателите. За отстраняване на въздуха са инсталирани въздушни клапани и кранове на Маевски. Те са инсталирани в горната част на нагревателите, както и в горната част на системата.

Ако обаче гравитационното отопление има правилните наклони на захранващите и връщащите тръби, тогава не са необходими клапани. Въздухът в наклонения тръбопровод ще се издига свободно до горната точка на системата и там, както знаете, има отворен разширителен резервоар. Той също така добавя предимството на откритото отопление, като намалява ненужните елементи.

Възможно ли е да се монтира система от полипропиленови тръби

Хората, които правят отопление сами, често се замислят дали е възможно да се направи гравитационна отоплителна система от полипропилен. В края на краищата пластмасовите тръби са по-лесни за инсталиране. Тук няма скъпи заваръчни работи или стоманени тръби, а полипропиленът може да издържи на високи температури. Можете да отговорите, че такова отопление ще работи. Поне за известно време. Тогава ефективността ще започне да намалява.Каква е причината? Въпросът е в склоновете на захранващите и изходните тръби, които осигуряват гравитацията на водата.

Полипропиленът има по-голямо линейно разширение от стоманената тръба. След многократни цикли на отопление с гореща вода, пластмасовите тръби ще започнат да увисват, нарушавайки необходимия наклон. В резултат на това дебитът, ако не бъде спрян, значително ще намалее и ще трябва да помислите за инсталиране на циркулационна помпа.

Трудности при инсталирането на гравитационна система в двуетажна къща

Гравитационната отоплителна система на двуетажна къща също може да работи ефективно. Но инсталирането му е много по-трудно, отколкото за едноетажна. Това се дължи на факта, че покривите от тавански тип не винаги се правят. Ако вторият етаж е таванско помещение, тогава възниква въпросът: какво да правим с разширителния резервоар, защото той трябва да е на самия връх?

Вторият проблем, с който ще трябва да се сблъска, е, че прозорците на първия и втория етаж не винаги са на една и съща ос, следователно горните батерии не могат да бъдат свързани с долните, като се полагат тръби по най-краткия начин. Това означава, че ще трябва да правите допълнителни завои и завои, което ще увеличи хидравличното съпротивление в системата.

Третият проблем е кривината на покрива, което може да затрудни поддържането на правилни наклони.

Препоръки за тази система

За да подобрят съществуващата схема, експертите могат да предложат следните мерки за повишаване на ефективността:

 1. Монтаж на помпата. Той е циркулиращ и монтиран на байпаса. Неговото призвание е да намали инерцията на системата. Ако времето за нагряване е надвишено, помпата ще помогне да се увеличи скоростта на водата, преминаваща през тръбите, за да се получи необходимата температура;
 2. Основен наклон - за постигане на оптимално налягане в гравитационната отоплителна система.
 3. Намалени завои по цялата дължина на тръбопровода. Това помага да се намали рискът от намаляване на скоростта на водата по линията.
 4. Задаване на обратен капан. Това ще предотврати възможността за движение на водата в обратна посока.

Подово отопление

За да поддържате пода топъл, се нуждаете от колектор. Всяка верига е свързана чрез индивидуален температурен контролер. Това ще усложни дизайна на системата като цяло, но ще създаде допълнителен комфорт. В този случай е необходимо да инсталирате захранващия колектор на тавана, тъй като там, най-високата точка на къщата, ако таванското помещение не е изолирано, не забравяйте да го направите. Всички тези мерки се предприемат преди инсталирането на цялата система.

Предимства и недостатъци на гравитационната отоплителна система

Обобщавайки, изброяваме основните предимства на гравитационната система:

 1. Надеждност (тъй като системата е изработена от високоякостен метал и други надеждни материали, ремонтните работи ще трябва да чакат много дълго, тъй като няма елементи, които са обект на бързо влошаване);
 2. Липса на зависимост от енергийните доставки;
 3. Липса на шум и вибрации;
 4. Лесна работа.

Изглежда, че изобщо няма недостатъци, но те са, макар и не съществени:

 1. На пръв поглед цялата система е доста проста, но това не се отнася за финансови инвестиции за нейното придобиване. Сумата ще бъде доста голяма;
 2. Някои електрически схеми предполагат големи температурни разлики между батериите;
 3. Ако скоростта на циркулация е ниска, има вероятност разширителният резервоар и част от системата, разположени на тавана, да замръзнат, поради което преди това беше казано за неговата изолация.
 4. При първото стартиране на системата отоплението на всички радиатори, разположени по цялата верига, ще отнеме няколко часа.

Съвети за инсталиране на гравитационно отопление в двуетажна къща

Повечето от тези проблеми могат да бъдат решени по време на фазата на проектиране на къщата. Има и малка тайна за това как да увеличите ефективността на отоплението на двуетажна къща. Необходимо е да се свържат изходните тръби на радиаторите, монтирани на втория етаж, директно към връщащата тръба на първия етаж, а не да се прави връщащата тръба на втория.

схема за два етажа

Друг трик е да се направят захранващите и връщащите тръбопроводи от тръби с голям диаметър. Не по-малко от 50 mm.

Инсталация

Монтаж на гравитационна система
Монтаж на гравитационна система

 • Както вече споменахме, котелът трябва да бъде инсталиран в най-ниската точка.
 • Нито една тръба не трябва да е под нивото на входа на обратния поток към нагревателя. Пренебрегването на това изискване ще доведе до значително влошаване на работата на отоплителната система.
 • На стените се прави маркировка на местоположението на тръбите и радиаторите.
 • Извършва се окачване на радиатори - тяхното положение се проверява от нивото на сградата.
 • Подхранващ колектор е монтиран от захранващата тръба на котела. Това трябва да е тръба с голям диаметър.

Разширителен резервоар за отоплителна система за дома
Разширителен резервоар за отоплителна система за дома

 • В горната точка е инсталиран отворен разширителен резервоар. Ако е в тавана, тогава контейнерът и тръбопроводът трябва да бъдат добре изолирани.
 • Тръбите се закрепват с наклон от 1 см на линеен метър от тръбата. Ако не е възможно да се придържате към тази норма, тогава можете да намалите разликата до 0,5 см, но не по-малко. Трябва да се има предвид, че с намаляване на наклона на тръбата ефективността на цялата отоплителна система намалява.
 • На правилното място към радиатора се врязва тръба. В метален тръбопровод клонът може да бъде заварен или свързан чрез тройник. Когато работите с пластмасови тръби, трябва да използвате фитинги, да ги запоявате, като не забравяте за кранове и термостати (ако е предвидена тяхната инсталация).
 • В най-ниската точка на системата (обикновено близо до котела), трябва да инсталирате кран с кран - през него водата ще се излива в системата.

Когато планирате производството на гравитационна система в двуетажна къща, трябва да вземете предвид, че охлаждащата течност се подава на втория етаж и след това се спуска по щранговете в радиаторите, инсталирани на първия етаж.

Остава да напълните системата с вода и след като я проверите за течове, затоплете стаята, без да се притеснявате, че електричеството може да бъде спряно.

Необходима ли е помпа в гравитационна отоплителна система?

Понякога възниква опция, когато отоплението е инсталирано неправилно и разликата между температурата на кожуха на котела и връщането е много голяма. Горещата охлаждаща течност, като няма достатъчно налягане в тръбите, се охлажда, преди да достигне до последните нагревателни устройства. Преработването на всичко е трудоемка работа. Как да решим проблема с минимални разходи? Инсталирането на циркулационна помпа в гравитационна отоплителна система може да помогне. За тези цели се прави байпас, в който е вградена помпа с ниска мощност.

помпа с байпас

Не се изисква голяма мощност, тъй като при отворена система се създава допълнителна глава в щранга, напускащ котела. Байпасът е необходим, за да се остави възможността за работа без електричество. Той е инсталиран на връщащата линия пред котела.

Какво да търсите при проектирането на гравитационна отоплителна система

Надеждна, гравитационна отоплителна система за частна къща
Основният проблем за ефективната работа на гравитационната отоплителна система в нискоетажни частни къщи е неправилното разположение на котела и радиаторите един спрямо друг. Един от важните параметри на системата е стойността на циркулиращата глава. Той показва разстоянието от центъра на нагревателя до центъра на котела. Колкото по-висок е този показател, толкова по-ефективна е работата на цялата система.

Неефективността и ниската ефективност на отоплителните котли, както на твърдо гориво, така и на газ, инсталирани в гравитационни системи, често са свързани с малка разлика във височините между радиатора и котела. Така че, при нормални условия тази разлика обикновено е само 0,2-0,3 метра. Тази ситуация не позволява да се спестят до 25% от горивото. По-голямата част от енергията се изразходва за прегряване на течността. В същото време, ако увеличите разликата във височината с 0,5 метра и я доведете до 0,7-0,8 метра, тогава ефективността ще се увеличи с 6-11% и с разлика от 2,0 метра става възможно да се спестят до 20 % от енергията ...Ето защо, когато се проектират гравитационни отоплителни системи, поставянето на котела се планира в най-ниската точка, най-често в мазето.

В същото време, като се вземат предвид всички опции и методи за инсталиране на отоплителни системи в частна къща, въпреки привидната простота на изпълнението на този проект, се препоръчва да го поверите на професионалисти. Опитът и наличността на специално оборудване ще ви помогнат да осигурите бърза и най-важното лесна инсталация на цялото оборудване, като минимизирате риска от грешки.

Как да подобрим допълнително ефективността

Изглежда, че система с естествена циркулация вече е доведена до съвършенство и е невъзможно да се излезе с нещо, което повишава ефективността, но това не е така. Удобството при използването му може да бъде значително подобрено чрез увеличаване на времето между пещите на котела. За да направите това, трябва да инсталирате котел с по-висока мощност, отколкото е необходима за отопление, и да отстраните излишната топлина в топлинен акумулатор.

топлинен акумулатор, вграден в гравитационната система

Този метод работи дори без да се използва циркулационна помпа. В края на краищата горещата охлаждаща течност също може да се издигне нагоре по щранга от акумулатора на топлина, в момент, когато дървата за огрев в котела са изгорели.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни