Игленият клапан е малка, но важна част от карбуратора

Иглени клапани Swagelok, спиране и регулиране
Swagelok предлага разнообразие от спирателни и регулиращи клапани на иглата за управление на потока като цяло и при тежки сервизни системи.

Характеристика:

 • Осигурява надежден и постоянен контрол на потока;
 • Произведено от различни материали, размери и крайни връзки;
 • Проектиран за използване в агресивна среда и сурови условия.

Иглени клапани с общо предназначение (серия GU)

КУПЕТЕ каталог

Иглените клапани от серия GU с общо предназначение са предназначени за изключване или обезвъздушаване на среда. Закалената невъртяща се игла от неръждаема стомана осигурява уплътнение и дълъг живот на системата. Сертифициране за ниски емисии в съответствие с API 624.

Спецификации:

Работно наляганедо 413 бара
Температура0 до 650 ° F (343 ° C)
ДебитДо 2.25
Материал
Материал на тялото316 неръждаема стомана, въглеродна стомана
Уплътнителен материалВъглерод / стъклен PTFE, графит
Крайни връзки
ТипNPT, заваръчни връзки
Размерът1/4 до 1 инч; от 6 до 25 мм

История на изобретението

Устройството дължи името си на изобретателя Ч. Б. Маевски, който го разработи за радиатори и други отоплителни устройства още през 30-те години на XX век.

По онова време са използвани сферични кранове за отстраняване на въздуха, което дава възможност за източване на топла вода за личните нужди на потребителя, което води до повреди в системата.

Името, вече известно на всички, не е фиксирано в стандартите и техническата документация и дори в специална литература и учебници, терминът "въздушен клапан на радиаторната игла" продължава да се използва.

За вниманието на потребителите!

В автоматичен кран на Маевски диаметърът на изхода е от 1,5 до 2 мм, което е достатъчно за ефективно отвеждане на въздуха.

Става проблематично да се източват големи обеми топла вода за битови и други нужди.

Иглена клапа с вграден капак (серия 0,1, 18, 20 и 26)

КУПЕТЕ Каталог

Ние предлагаме шприцовани иглени клапани в различни размери, конфигурации, материали и приложения. Сертифициране за ниски емисии в съответствие с API 624.

Спецификации:

Работно наляганедо 413 бара
Температура-53 до 315 ° C
ДебитДо 1.80
Материал
Материал на тялото316 SST, месинг, стомана, сплав 400
Уплътнителен материалПолиуретанова пяна
Крайни връзки
ТипТръбни фитинги Swagelok®, ISO женски NPT
Размерът1/8 до 3/4 инча; от 3 до 18 мм

Видове автоматични въздушни самосвали

Общо има три вида тези устройства - въпреки това, работата на автоматичния отвор за въздух, или по-скоро неговият принцип, остава непроменена. Във всички случаи се използва един и същ иглеен клапан и един и същ поплавък, който го отваря и затваря - единствената разлика е в положението на тялото спрямо свързващата тръба, т.е. резбова връзка.

Директно автоматично

въздушен клапан за отопление. Най-често срещаното устройство за автоматично обезвъздушаване.Предназначен е само за вертикален монтаж - в смисъл, че ако внезапно решите да го използвате за батерия, допълнително ще ви трябва ъгъл под 90 градуса. Оптималната област на тяхното приложение са тръбопроводите или по-точно горните им точки, където според всички закони на физиката въздухът, образуван при нагряване, се втурва. Ако не бяха такива устройства, тогава би било много неудобно да се изхвърля въздух в най-високите точки на отоплителните системи. В допълнение, някои съоръжения на отоплителната система са оборудвани с автоматични самосвали с прави свързващи тръби. Например, автоматичният въздушен клапан е неразделна част от групата за безопасност на котела, която включва също манометър и взривен клапан. Вентилационните отвори са оборудвани и с котли за непряко отопление и друго оборудване, в горната част на което има възможност за натрупване на въздух.

Винтови клапани от неръждаема стомана с винт (серия JB)

КУПЕТЕ Каталог

Иглените клапани с резба на капака могат да бъдат снабдени с регулиращо стъбло или стебло за проверка, права и ъглова конфигурация и регулируема опаковка.

Спецификации:

Работно наляганедо 206 бара
Температура-40 до 315 ° C
ДебитДо 0,58
Материал
Материал на тялото316 неръждаема стомана
Уплътнителен материалPTFE или Grafoil®
Крайни връзки
ТипТръбни фитинги Swagelok, NPT, ISO мъжки
Размерът1/8 до 3/8 инча; 6 и 8 мм

Как да се отървем от въздуха в тръбите


пример за инсталиране на дефлектор

Ако в системата за водоснабдяване на частна къща вече има въздух, но тя не е оборудвана с устройства за обезвъздушаване, е необходимо:

 1. Изключете помпената станция.
 2. Отворете всички кранове за източване, източете вода и въздух от водоснабдителната система. След това тръбите се пълнят отново.

Можете да премахнете въздуха от водоснабдителната система веднъж завинаги с помощта на устройства за обезвъздушаване или обезвъздушаване:

 • механични клапани като клапан на Маевски;
 • автоматични вентилационни отвори;
 • сферични кранове;
 • клапани.

Механично устройство за освобождаване на въздух от водоснабдителната система е както следва: цилиндрична кутия, затворена с капак отгоре, резба отдолу за свързване към водопровод. В средата на капака има тапа с резба. Вътре в цилиндъра е окачена пластмасова плувка с форма на топка. Ако в системата за подаване на топла вода няма въздух, топката се издига до отвора в щепсела и го затваря плътно под натиска на мрежата. Веднага след като въздухът попадне в устройството, топката излиза и въздухът се изхвърля. Въздухът може да проникне в системата през изпускателните клапани, което е полезно при ремонт или проверка на мрежи и ускорява оттичането на водата.

Въздухоотводниците са инсталирани в определени точки във водоснабдителната система: в най-горните краища, в завои или завои. Тоест там, където има повишена вероятност от натрупване на въздух.

Домашен въздушен акумулатор

В системите за водоснабдяване на селските райони въздухът често тече в интервал с вода. Трудно и неудобно е да се използва такава водоснабдителна система, а автоматизацията не винаги се справя: ако има много въздух, водата прелива с фонтан директно от клапана. Следователно, вместо автоматично устройство за обезвъздушаване за освобождаване на въздух във водоснабдителната система, те инсталират въздушен акумулатор... Можете да го направите сами, това е резервоар с дренажна тръба и кран. Диаметърът на акумулатора трябва да бъде 5 пъти по-голям от диаметъра на водопровода, за да може той да работи ефективно.

Въздушният акумулатор е инсталиран в най-високата точка на водоснабдителната система, където е удобно ръчно да се изпуска въздухът. Резервоарите за съхранение на въздух се използват широко в многоетажни сгради в системи за топла вода.

Месингови винтови клапани с капак (серия JN)

КУПЕТЕ Каталог

Спецификации:

Работно наляганедо 41,3 бара
Температура-40 до 148 ° C
ДебитДо 0.43
Материал
Материал на тялотоМесинг
Уплътнителен материалПървичен PTFE
Крайни връзки
ТипSwagelok тръбни фитинги ISO NPT
Размерът1/8 до 3/8 инча; 6 мм

Лостови клапани (серия OG, 1G и 92)

КУПЕТЕ Каталог

Лесно и бързо регулиране на включването / изключването.

Спецификации:

Работно наляганеДо 20,6 бара
Температура-28 до 93 ° C
ДебитДо 0,70
Материал
Материал на тялото316 неръждаема стомана, месинг
Уплътнителен материал с уплътнителен пръстенФлуоровъглерод FKM
Крайни връзки
ТипНормална тръбна резба
Размерът1/2 инча
КонфигурацияПрави, наклонени, овални

Устройство и принцип на действие

В устройството на този уред превключващият клапан е от не малко значение, практически решаващ. Такъв клапан се използва само в атмосферни двигатели, тъй като не е необходимо да се създава допълнително налягане по този начин по време на принудително зареждане. При вече затворен смукателен клапан въздухът се колебае с честота, пропорционална на дължината на колектора и оборотите на двигателя.

По време на резонанса започва да се появява резонансно усилване, поради което въздухът влиза във всмукателните клапани под повишено налягане.

При различни скорости на въртене на коляновия вал на двигателя въздухът протича през колектора с различни скорости и положението на клапана на системата за промяна на геометрията на всмукателния колектор също е различно. Когато двигателят не работи, стеблото на клапана е изцяло удължено и колекторът е в късо положение. Когато настъпи пускът, клапанът се отваря и пропуска разредения въздух през системата в пневматичната камера, която прибира стеблото, премествайки колектора в дълго положение. Преминавайки през дългия колектор, въздухът с по-високо налягане влиза в цилиндрите и при ниски обороти двигателят работи гладко и уверено.


Клапан на всмукателния колектор в системата на двигателя

До достигане на 4,5 хиляди оборота в минута вентилът все още е в режим на дълъг колектор, но при достигане на електронния блок за управление изключва подаването на напрежение към клапана и той преминава в затворено положение, вакуумът престава да тече към въздушната камера. За да може системата да се върне в първоначалното си състояние, е необходимо да се понижи високото налягане в пневматичната камера, за което има електромагнитно съединение на соленоидния клапан. Когато напрежението е изключено, соленоидният клапан отваря връзката на пневматичната камера с атмосферния съюз и въздухът се изтегля в нея, стъблото се простира.

Соленоидният клапан се състои от три фитинга и соленоидна намотка. На различни автомобили той е разположен малко по-различно, но винаги можете да го намерите близо до приемника. Атмосферният клапан е затворен с капачка, която понякога трябва да бъде свалена, за да се провери за замърсяване и периодично да се проверява напрежението на захранващия проводник, за да се диагностицират възможни проблеми с неравномерна работа на двигателя.


Соленоидният клапан е разположен близо до приемника

Клапани за продухване на измервателните уреди (серия 6DB)

КУПЕТЕ Каталог

Спецификации:

Работно наляганеДо 413 бара
Температура-53 до 648 ° C
ДебитДо 0.86
Материал
Материал на тялото316 неръждаема стомана
Уплътнителен материалGrafoil
Крайни връзки
ТипТръбни фитинги Swagelok, NPT, заваръчни краища на муфи, VCR мъжки фитинги, VCO мъжки фитинги
Размерът1/4, 3/8 и 1/2 инча; 10 и 12 мм

Описание

Всмукателният колектор е частта от двигателя, която разпределя горивната смес равномерно между всички цилиндри. За всеки цилиндър има отделна разклонителна тръба, през която преминава въздушна или горивно-въздушна смес, движеща се поради вакуума, създаван от буталата надолу в колектора.Тази система също неутрализира картерните газове, които се изтеглят през вентилационната система на картера във всмукателния колектор, смесват се със сместа гориво-въздух и навлизат в цилиндрите.

За да се предотврати утаяването на горивото под формата на кондензат по стените на колектора, вътрешната му повърхност е грапава, в резултат на което в него се създава турбулентност и най-малките капчици атомизирано гориво не се кондензират. Самата форма на колектора винаги е равномерна, без ъглови завои, което се обяснява с желанието на производителя да премахне ненужните спада на налягането по време на работа на двигателя.


Клапан на всмукателния колектор

Компактни габаритни клапани

КУПЕТЕ Каталог

Компактните габаритни клапани с функция за продухване са лесни за инсталиране и осигуряват лесна поддръжка на габарита: по-леки и по-малки от конвенционалните габаритни възли.

Спецификации:

Работно наляганеДо 275 бара
Температура-53 до 315 ° C
Материал
Материал на тялото316 неръждаема стомана
О-пръстен материалПолиуретанова пяна
Крайни връзки
ТипТръбни фитинги Swagelok
Размерът1/2 инча; 12 мм

Ремонт на надуваем клапан за басейн. Ремонт на надуваем басейн

Разбира се, надуваемата конструкция е ограничена в много отношения. Но кой басейн е най-лесен за инсталиране, най-лесен за поддръжка и най-достъпен? Надуваеми, разбира се. Те са малки и големи, дълбоки и не много дълбоки. Като цяло добрият надуваем басейн по отношение на вътрешния си обем може да не отстъпва, например, на стационарен.

Но най-важният му плюс е, че може лесно да бъде прехвърлен на ново място. В края на краищата той е надуваем, което означава, че е достатъчно да се източи водата от него, да се освободи въздухът, да се навие и дори най-големият басейн тихо да се премести на нова платформа от един или двама души. И там, ако платформата е равна, тя се разгъва, надува и зарежда с вода само за един или два часа.

Но всичко би било просто, ако не беше това „ако сайтът е плосък“. Факт е, че надуваемият басейн няма собствена твърда рамка. Тъй като е надуваем, става достатъчно стабилен по отношение на геометрията си само когато е напълно напълнен с вода. Когато вече е инсталиран и напомпан, но все още не е запълнен, той лесно се огъва във всички посоки.

Също така е оптимално да циментирате обекта или поне да поставите шперплат, дъски или просто PVC филм под дъното на басейна. В края на краищата, надуваемият басейн няма собствено твърдо дъно, материалът му е тънък и крехък, което означава, че всеки възел, забравен на мястото под басейна, и просто остър камък, може просто да го пробие при пълнене на басейна. Това е причината за повечето повреди на надуваемите басейни.

Повечето производители продават специален комплект, който се състои от пълен набор от определени винилови пластири, които са специално комбинирани по текстура, те също са внимателно подбрани за желания цвят на всеки отделен басейн и неговата купа, винилово лепило и последователни подробни инструкции.

Предлагаме ви да се запознаете с Как да ядете фейхоа с кора

Когато купувате изкуствен резервоар, попитайте за лепенки, също и за специална тръба от специфично лепило, подробни инструкции стъпка по стъпка за правилното използване на тези компоненти. Те могат да ви бъдат полезни не само за ремонт на матрака, но и за ремонт на почти всеки винил продукт. Виниловото лепило, когато се втвърди, ще замести липсващата част или пробиване, създавайки нов слой, който ще предотврати изтичането на въздух от матрака.

Иглени клапани за високо налягане

КУПЕТЕ Каталог

Студено обработеният корпус от неръждаема стомана 316 и крайните връзки под високо налягане позволяват тези клапани да се използват в системи до 45 000 psi. инч (3102 бара).

Спецификации:

Работно наляганеДо 3102 бара
Температура-53 до 454 ° C
ДебитДо 0,19
Материал
Материал на тялото316 неръждаема стомана
Уплътнителен материалНапълнен със стъкло PTFE
Крайни връзки
ТипПрава външна резба, високо налягане, NPT женска
Размерът9 / 16-18, 3 / 4-16, 1 1 / 8-12; 1/4 инча

Причини и последици от въздушните брави в затворена отоплителна система с принудителна циркулация

H2_2
Причините са същите като за отворена система, а също:

 • Разхлабеното работно колело на циркулационната помпа може да „грабне“ въздух по време на работа;
 • Ако горещата вода се подава към разширителния резервоар отгоре, въздухът може да влезе в системата чрез пукнатини или разкъсвания в мембраната на резервоара.

Въздушната ключалка в затворения контур ще увеличи налягането в системата и ще активира предпазния клапан. Клапанът ще отделя вода отново и отново, докато котелът изгори или отоплителните тръби не се спукат. Следователно изискванията за сигурност на затворените системи са много по-строги. По-специално, за изпускане на въздух, затворена верига е оборудвана не само с ръчните кранове на Маевски, но и с автоматични вентилационни отвори. Един от тези автоматични клапани е включен в групата за безопасност. Групата се поставя на водопровода, веднага след котела.

Важно! Течащ тръбопровод или радиатор не могат да причинят въздушен шлюз. Работната система, независимо дали е затворена или отворена, е под налягане. Въздухът никога няма да отиде към по-високо налягане - това противоречи на всички закони на физиката.

Невъртящи се иглени клапани на стъблото (серия D)

КУПЕТЕ Каталог

Спецификации:

Работно наляганеДо 206 бара
Температура-28 до 232 ° C
ДебитДо 0,53
Материал
Материал на тялото316 SST, месинг, сплав 400
О-пръстен материалФлуоровъглерод FKM
Крайни връзки
ТипSwagelok тръбни фитинги NPT
Размерът1/8 до 3/8 инча; 6 мм

Измервателни клапани (серия 6P)

КУПЕТЕ Каталог

Тези манометърни клапани имат лесно достъпни отвори за отвори и габарити. Те са изработени от различни материали и осигуряват гъвкавост на системата.

Спецификации:

Работно наляганеДо 413 бара
Температура-28 до 204 ° C
ДебитДо 1.80
Материал
Материал на тялото316 SST, сплав 400
Материал на седлотоАцетална
Крайни връзки
ТипНормална тръбна резба
Размерът1/4 до 3/4 инча

Проектиране и експлоатация на ръчния въздушен клапан


Игленият ръчен въздушен клапан се нарича още клапан на Маевски. Неговото устройство:

 • Месингов корпус (щепсел) с 1/2 // или 3/4 // външна резба за връзка с радиатора. В корпуса има два отвора за отвор за въздух Ø 2 mm - единият в края на тялото, а другият на страничната стена;
 • Месингов заключващ винт. От едната страна на винта има слот за шлицова отвертка; от другата страна винтът е обработен за конус, който затваря въздушния отвор (позиция „затворена“);
 • Пластмасов капак.

В продажба можете да намерите така наречения "кран за рамо". За да го използвате, не са необходими нито ключ, нито отвертка - щепселът може лесно да се развие на ръка.

Развийте винта, за да обезвъздушите въздуха от корпуса. За да направите това, можете, разбира се, да използвате отвертка, но има специални ключове, които най-често се доставят с комплекта. След няколко завъртания конусът на винта излиза от крайния отвор и въздухът навлиза в кухината на тялото, който веднага се освобождава през втория страничен отвор. Основното нещо е да не бързате да затваряте крана. Около 30 - 40% от въздуха трябва да излиза с вода, така че трябва да се запасите навреме, леген и парцали. След освобождаването на въздуха трябва да добавите загубената вода към системата.

Инсталация

В съвременните алуминиеви или биметални отоплителни радиатори вече е предвиден отвор за инсталиране на кран на Маевски. Може да се намери отгоре на страната, противоположна на подаването на охлаждаща течност.Най-вероятно вече има гайка за монтаж. В него се завива пластмасова тапа. След отстраняването му на това място е монтиран въздушен клапан. Преди това резбите на крана трябва да бъдат запечатани с гумено или силиконово уплътнение.

Инсталирането на кран на Маевски на чугунена батерия е много по-трудно. Нека започнем с факта, че тези клапани са много по-мощни от тези на алуминиевите радиатори - те могат да издържат на налягане до 16 атмосфери и температури от 150 ° C. Последователност:

 1. Източете радиатора;
 2. Изрежете отвор в горния щепсел на чугунната батерия и изрежете резба, съответстваща на външната резба на отвора за въздух;
 3. Завийте крана на Маевски;
 4. Добавете вода към системата.

Неизправности и средства за отстраняване

В случай на неизправност на клапана се появява теч. Причините за това може да са няколко:

 • Производствени дефекти. Един на петдесет крана изобщо не държи натиск. Единственият изход е подмяната;
 • Винтът е твърде къс. В този случай коничната му част не може напълно да покрие отвора, така че трябва да се положат определени усилия, за да се завинтва винта докрай;
 • Твърдите частици отломки, попаднали между винта и корпуса, могат да повредят вътрешните резби. Еднократната фум лента може да помогне тук, но по-късно все пак трябва да смените крана.

Статията показва видовете автоматични въздушни самосвали, видове клапани за отоплителната система и разглобява принципа на действие на клапата за изхвърляне.

Иглени клапани от полиуретанова пяна

КУПЕТЕ Каталог

Тези иглени клапани са изработени от полиуретанова пяна с висока чистота за химическа устойчивост, с фитинги от тръби от полиуретанова пяна, крайни връзки за надеждност на системата, пълен поток през отвора и вграден ствол за контрол на потока.

Спецификации:

Работно наляганеДо 12,4 бара
Температура-17 до 148 ° C
ДебитДо 1,39
Материал на тялотоПървичен PTFE
Крайни връзки
ТипФитинги от полиуретанова пяна Swagelok
Размерът1/4, 3/8 и 1/2 инча
Избор на продукти, свързани с безопасността: За да могат системният дизайнер и потребителят да бъдат сигурни в избора на продукти, свързани с безопасността, трябва да се вземат предвид дизайнът на системата и пълният продуктов каталог. При избора на продукти трябва да се вземе предвид цялата система, за да се осигури безопасна и безпроблемна работа. Съответствието с предвиденото използване на устройствата, съвместимостта на материалите, правилните експлоатационни параметри, правилната инсталация, експлоатация и поддръжка са отговорност на системния дизайнер и потребителя. Внимание: Не подменяйте и не смесвайте компонентите за монтаж на двупръстна тръба на Swagelok (или други неиндустриални стандартни продукти) с компоненти от други производители.

Място за монтаж на клапана

В отоплителната система има точки, където въздухът непременно се събира. Така че крановете на Маевски в апартамента трябва да бъдат инсталирани на всеки радиатор. В много съвременни модели радиатори устройствата за обезвъздушаване се инсталират на етапа на производство от самите производители.

Препоръчваме ви да се запознаете с: Как да направите рамка за легло от профилна тръба със собствените си ръце

на батерия

Забележка! Ако имате класически радиатори, тогава въздушният клапан трябва да бъде инсталиран в горната му част, която се намира срещу връзката.

Така вие сами винаги можете да контролирате нормалната работа на вашите отоплителни батерии и да не зависи от желанието на служителите в жилищния офис или настроението на съседите отгоре.

Точки за инсталиране на въздушни предпазни клапани:

 • радиатори, бобина за баня, горна част;
 • горната точка на тръбопровода;
 • система за безопасност на отоплителния котел в индивидуални комуникации;
 • за хидравлично разклоняване;
 • върху колекторите на общия колектор;
 • на всички U-образни контури в комуникациите, в горната точка;
 • за компенсационни фуги в пластмасови отоплителни системи.

настаняване

Трябва да се разбере, че въздухът винаги се натрупва в горната част на комуникациите. Във завой на пластмасова тръба може да възникне въздушна брава, ако инсталацията е била извършена неправилно и е имало деформация на температурата.

Най-лесният начин да се отървете постоянно от запушалката в тръбопровода е да изрежете тройник в тръбата. На свободния вертикален клон на тройника (чийто диаметър е избран съответно) е монтиран клапан за освобождаване на въздух.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни