Съюз на жилищно-комуналните услуги и енергийните предприятия на Красноярския край


Класификация на системите за топлоснабдяване

Трасиране на тръби

В науката има много възможности за систематизиране на комуникациите в зависимост от изследвания параметър. За нас на първо място е важно да има отворена и затворена система за топлоснабдяване. Той може също да бъде централизиран (в рамките на една четвърт, област, населено място или дори цял регион) и децентрализиран (индивидуален или местен). Според качеството на водоснабдяването системите се делят на общински и индустриални. Общият брой на класификациите е много по-широк, но те не се отнасят за разглежданата тема.

Концепция на отоплителната система

Централното отопление осигурява няколко форми на топла вода.

Системата се състои от:

 1. устройство за отопление;
 2. тръби;
 3. фитинги от тип сгъваема вода;
 4. принудителна циркулация.

Качеството на използваните материали и извършената работа отчита изискванията, тъй като водата преминава през тръбите, загрята до 75 С.

Ако е избрана опцията за самостоятелно инсталиране на отоплителната система, трябва да се вземат предвид правилата за монтаж. Това ще помогне да се намали вероятността от нараняване при използване на системата.

Опции за отопление

Схемите за топлоснабдяване могат да бъдат няколко вида.

Включително:

 • централизирана;
 • децентрализиран.

Първата система е представена под формата на диаграма, която включва котелно помещение и много потребители топлина. Често се използва за жилищна сграда. Децентрализираният тип топлоснабдяване се характеризира с автономност. Нагряването на ресурса се осъществява до елементите от водосгъваем тип.

Освен това системата може да бъде отворен и затворен тип... В първия случай топлата вода се изтегля от отоплителния кръг. Затворената верига предполага, че студената вода, изтеглена от водопровода, се загрява.

Тези видове БГВ имат определени плюсове и минуси. Например, използването на затворена верига предполага наличието на допълнителни единици; в отворена система качеството на водата е ниско.

Характеристики на отворена система

Характеризира се с циркулация на охлаждащата течност, получена от общите комуникации. Отворена система за захранване с топла вода е, когато водата попадне в батериите от главната тръба на БГВ. От същия източник, откъдето топлата вода отива до крановете на жителите.

Системата се основава на естествена циркулация. Поради физични явления, охлаждащата вода, придобивайки голяма маса, ще измести горещия поток, придавайки му ускорение. В някои случаи (при големи системи) циркулацията се изпомпва посредством помпи.

Отоплението с отворен тип обикновено се инсталира във високи сгради. Основният плюс тук е, че няма нужда от специални механизми или устройства за нагряване на охлаждащата течност. За частните домакинства подобна система ще бъде излишно скъпа, тъй като отоплителната тръба ще трябва да бъде свързана към някаква високоетажна сграда или да се изкопае дупка, за да се скачи с магистралата.

Основни предимства

Нека изброим основните предимства:

 • енергийна независимост и централизирано снабдяване;
 • плавна циркулация на носителя в системата без внезапни скокове на налягането;
 • възможност за работа в случай на авария поради излишни линии за БГВ.

Отворената отоплителна система обаче не е идеална.

недостатъци

Основните недостатъци включват:

 • големи топлинни загуби и съответно ненужни разходи за отопление на вода;
 • зависимост от работата на големите магистрали, в случай на извънредна ситуация, доставката на топла вода може да спре в голям брой къщи;
 • качеството на водата намалява поради дефекти в мрежата, по-специално ръждясали тръби;
 • разклонените отворени системи изискват постоянно наблюдение и внимателно изчисляване на обемите на доставка, температурите и налягането на отопление.

Помислете за алтернатива.

Затворена система за БГВ

Изисква собствен нагревател в апартамента. Безизходната система за БГВ работи на принципа на вземане на студена вода от общ тръбопровод, който след това преминава през специално оборудване, което извършва отопление. Затворената система за топла вода е по-икономично решение. Наемателят ще може самостоятелно да регулира температурата на отопление.

Какви видове нагреватели има

Най-често срещаните са две основни опции. Помислете за някои видове оборудване за отопление на водата.

Поточни устройства

Пример за този тип е обикновен газов бойлер. Принципът на действие е насочен към моментално нагряване на водата, преминаваща през бойлера. Неудобството при работа с такова устройство се дължи на факта, че то трябва да се включва всеки път, когато трябва да използвате топла вода. В този случай кранът трябва да работи в този момент. Съвременните високоговорители се включват автоматично, но газовият фитил трябва да гори постоянно.

Нагревателни устройства

Резервоарите за съхранение се превръщат в по-икономично решение. Такова устройство е по-голямо от колона. Той съдържа съд, в който се натрупват обеми вода и постепенно се загрява до желаната температура. В същото време отоплението в резервоара се поддържа с незначителен разход на енергия. Недостатъкът на оборудването е, че отнема много време, за да достигне приемливо температурно ниво. Котлите обикновено се захранват от електричество.

Главно меню

Здравейте всички! Системата за топла вода за централно отопление е два вида: отворена и затворена. В тази статия ще разгледаме по-отблизо отворената верига за БГВ. На първо място, каква е основната разлика между тези две схеми. При отворен кръг за БГВ топлата вода се черпи директно от отоплителната мрежа, т.е. по-просто казано, горещата вода от смесителния кран работи по същия начин, както в отоплителните радиатори.

Системата за захранване с топла вода е свързана директно към отоплителната точка на сградата. Снимката по-долу показва как се случва това. Един клон е вграден от захранващия тръбопровод,

и вторият клон от тръбата за връщане.

Тези два клона се смесват в регулатор на температурата на подаване на топла вода, чиято функция е да осигури на потребителя топла вода с необходимите параметри, а именно, не по-ниска от 60 ° C за отворена верига за БГВ и не по-висока от 75 ° C както за затворена, така и за отворена верига в съответствие със SNiP 2.04. 01-85 "Вътрешно водоснабдяване и канализация на сгради".

И след регулатора на температурата, топлата вода навлиза във вътрешната система за БГВ на сградата.

Затворена верига за БГВ се характеризира с факта, че веригата за топла вода е отделена от отоплителната верига. Тоест водата през захранването влиза в отоплителния кръг, преминава през вътрешната отоплителна система на сградата (тръби, радиатори) и се връща към обратния поток, по пътя през топлообменника, загряващ кръга за подаване на топла вода при отоплението точка на сградата. Водоснабдяването с топла вода циркулира отделно по собствената си верига, а приемът на вода в сградата се компенсира от грима от тръбата за студена вода. Това е същността и разликата между тези две системи за БГВ.

За затворена система за БГВ има няколко вида вериги - едностепенни, двустепенни, паралелни, последователни. Отворена система за БГВ е свързана точно по същата схема, както на снимката в статията по-долу.

За отворена верига за БГВ има вариации - циркулация и безжично окабеляване.Както става ясно от имената на тези схеми, с циркулационна схема горещата вода циркулира през вътрешната система за БГВ и в идеалния случай, когато отворите крана за топла вода, топлата вода трябва да тече оттам почти веднага. Но това е идеално и не винаги е така.

Схема в задънена улица - при тази схема топлата вода не циркулира в системата и за да се получи вода с необходимата температура, тя трябва да се зауства през крана. Тоест отваряте крана, изчаквате охладената вода да изтече, след което горещата вода се излива.

Отворената система за БГВ е по-често срещана в процентно изражение, тъй като разходите за инсталиране са относително ниски (по-малко разход на тръби и без топлообменници). Лично аз, в огромния брой обслужвани сгради, попаднах и съм изправен пред отворена система за БГВ. Но освен предимствата (относително малка инвестиция по време на инсталацията, простота на дизайна), такава схема има и недостатъци.

На първо място, качеството на водата по такава схема трябва да съответства на питейната вода, тоест петролните продукти не трябва да попадат във водата, например от уплътнение на жлезата на клапани с голям диаметър, ръжда, котлен камък не трябва да влиза, там не трябва да има прекомерно количество соли на твърдост във водата. За съжаление не винаги е така. Например в града, в който живея, на практика не срещнах проблема с лошото качество на водата в системата за топла вода. Водата в системата за БГВ отговаря на стандартите. Но знам, че ситуацията не е еднаква навсякъде, не във всички градове.

И второто нещастие на отворената верига за БГВ е честата повреда на регулатора на температурата на БГВ, неправилната му работа в общата верига. Писах за това в тази статия.

Ще се радвам да коментирам статията.

Процедура за изчисляване и рециркулация

За да бъде правилно проектирана системата за БГВ, трябва да се има предвид следното.

 1. Чертежът показва циркулационните пръстени. Те са затворени в термичния възел.
 2. Има 2 тръбопровода: доставка и циркулация.
 3. На най-дългия участък от трасето на БГВ се отбелязват зони на максимално потребление на циркулационна топлина.
 4. Диаметърът на тръбите не може да бъде по-малък от 1,5 см. Освен това те трябва да са с 1-2 размера по-големи от диаметъра на тези в захранващата секция. Това се прави, за да се избегнат въздушните джобове.

Когато се изчислява отоплителна инсталация, трябва да се има предвид, че отворената система ще бъде ефективна само при малко разстояние от входната точка и при често отваряне на клапана, подаващ вряла вода. В противен случай потребителят ще получи охладена вода.

Използване на топлинни точки

Това е отделна стая. Той трябва да съдържа ТЕЦ, свързани към отоплителната мрежа. Топлообменниците за захранване с топла вода в жилищна сграда трябва да имат инструменти за регулиране на потреблението, разпределяне на подаването на топла вода към апартаментите и настройка на самото оборудване.

Индивидуален отоплителен пункт в жилищна сграда обикновено се намира в мазето. Преди това системата беше инсталирана на тавани. В случай на пробив потоци вряща вода се разляха над стаята и наводниха апартаментите. Ако извънредно положение се случи през нощта, това може да доведе до сериозно нараняване или дори смърт.

Алтернативен вариант е изграждането на отоплителна точка в отделна сграда до сградата. Целта на оборудването е да трансформира охлаждащата течност, да регулира подаването на топла вода или топлина, да разпредели ресурса между апартаментите и да изключи подаването му.

Оборудване за отопление на вода

За битова топла вода или отопление може да се използва стандартен бойлер. В случай на повреда на оборудването тарифите за полезност няма да бъдат намалени. Ремонтните дейности също ще паднат върху плещите на потребителите, които са длъжни да следят доброто му състояние.

Компонент на топлинната енергия

Той отговаря за отоплението на студената вода. И броячите не са инсталирани на компонента. Преди да се изчисли топлинната енергия за БГВ, трябва да се вземат предвид следните параметри:

 • Тарифа за БГВ;
 • оперативни разходи на системата;
 • разходите за прехвърляне на охлаждащата течност;
 • изчисляване на топлинните загуби.

Взема се предвид и плащането за обичайно водоснабдяване, което се изчислява въз основа на разхода (RUB / m3).

Основни характеристики

Когато избирате циркулационна помпа за БГВ или отопление, трябва да обърнете внимание на следните характеристики:

 • производителност - количеството течност, което рециркулационната електрическа помпа може да изпомпва за единица време (м3 / час или литър / мин);
 • напорът или налягането на течната среда, създадена от помпата (метри воден стълб или Pa);
 • мощност, консумирана от рециркулационната помпа (W);
 • начин за управление на устройството (с помощта на таймер или температурен сензор).

Тъй като рециркулационните помпи изпомпват малки обеми течност, която се движи в отоплителни тръби или водопроводи с ниска скорост, за такива устройства не се изисква висока мощност и производителност. Така че, за да се поддържа температурата на водата в битовите системи за отопление и водопотребление, чиято дължина не надвишава 40-50 метра, рециркулационна помпа с капацитет 0,2-0,6 м3 / час ще бъде напълно достатъчна.

Помпа Grundfos 3,3 кубика м / час
Помпа Grundfos 3,3 кубика м / час

По отношение на консумацията на електроенергия, помпите за котелното и захранването с топла вода също са икономични, тъй като тяхната мощност, в зависимост от модела, варира от 5 до 20 вата. Това е напълно достатъчно, за да може електрическата водна помпа да осигури ефективна циркулация през тръбите за топла вода в частна къща.

Много е важно да изберете правилната циркулационна помпа за такъв параметър като налягането на потока на течна среда, която тя може да създаде.

За да изберете правилната помпа за тази характеристика, можете да се ръководите от следните препоръки при избора на рециркулационно оборудване за системи за отопление и топла вода както на малка жилищна сграда, така и на голяма вила с няколко етажа.

 • Ако тръбите, през които помпата трябва да циркулира течната среда, са разположени на едно и също ниво, тогава ние избираме оборудване с налягане от 0,5–0,8 метра воден стълб.
 • Ако къщата има няколко етажа, трябва да се осигури рециркулация на БГВ на няколко нива на тръбопровода, което означава, че трябва да се вземе предвид височината, до която трябва да се повиши течността.

За да се направи рециркулацията на течната среда по-ефективна в отоплителните системи и системите за топла вода, помпите трябва да бъдат избрани с определен марж по отношение на генерираното налягане.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни