Как да инсталирате капан за мазнини в канализацията


Много домакини се сблъскаха с проблема със затрудненото преминаване на канализацията и канализационните тръби в кухнята. Това налага постоянното им почистване на канализационната система. Но често проблемът е по-лесен за предотвратяване, отколкото за по-късно отстраняване.

Много запушвания са причинени от натрупването на мазнини и утаяването на маслени течности по стените на тръбите. Следователно инсталирането на битов капан за мазнини под мивката се счита за ефективно средство за създаване на комфорт в кухнята.

Предназначение и дизайн на устройството

Капакът за грес е предназначен да предотврати проникването на мазнини и други маслени вещества в канализационната система или почистващите устройства. Действието му се основава на разделянето на водата и мазнините. Това е възможно поради разликите в специфичното тегло на тези компоненти.

Тъй като мазнините и маслените съединения са по-леки от водата, те попадат на нейната повърхност. Оттам те се пренасочват към картер, който редовно се почиства.

Битовият капан за мазнини за мивка се състои от следните компоненти:

 • отделение, където се натрупват по-тежки елементи;
 • отделение за мазнини и маслени компоненти;
 • входна тръба;
 • изходна тръба за свързване към канализационната система;
 • шапка с козирка.

Освен това можете да инсталирате контролер, който следи нивото на натрупване на мастни частици. Ако отделението е препълнено, то трябва да се почисти механично.

За да се осигури дългосрочната работа на устройството, към него трябва да се добавят вещества, разтварящи мазнини.

Каква е услугата

По време на работа уловителят за мазнини трябва периодично да се почиства. Събитието не е приятно, но е по-лесно от почистване на канализационните тръби от натрупаната грес тапа. Редовността на почистващите работи се определя от следните показатели:

• температурата на използваната вода;

• капацитет на резервоара;

• естеството и състава на отпадъчните води.

В зависимост от изброените фактори и модела на сепаратора, обслужването се извършва на интервали от няколко седмици или няколко месеца.

Необходимо е да се работи с отворени прозорци в защитни ръкавици (гума) и респиратор. Необходими са мерки за безопасност поради наличието на вредни бактерии в резервоара, които се образуват при разграждането на мазнините.

След монтажа на инсталацията е необходимо да се провери скоростта на натрупване на твърди отпадъци в резервоара. Почистването трябва да се извърши, когато мастната маса достигне ниво 3-4 см над долния ръб на изпускателната тръба. Ако този момент бъде пропуснат и мазнината се остави да се издигне до горния ръб на тръбата, това ще доведе до образуване на запушалка и наводняване.

Дейностите по почистване включват също изплакване на резервоара с гореща вода и препарати.

Предимства на оборудването за улавяне на мазнини

Такова оборудване отдавна се използва в заведенията за обществено хранене. Там той стабилно демонстрира своята ефективност.

Следователно домакинските модели също започнаха да се популяризират, притежавайки следните предимства:

 • простота на дизайна и лекота на монтаж;
 • минимална поддръжка с почистване на всеки 2 седмици;
 • висока ефективност, в резултат на което канализационната система е почти напълно освободена от проникването на мазнини в нея, причинявайки отлагания по стените;
 • защита на помещението от неприятни миризми;
 • плътността на апарата;
 • дълъг период на експлоатация;
 • няма нужда от електричество и използване на химични съединения за почистване на тръби;
 • спестявания от поддръжка на канализационната инфраструктура.

Ако имате голям дом с много обитатели, може да се наложи по-мощна защита. Не е необходимо да купувате индустриално устройство. Достатъчно е да поставите още едно допълнително устройство под мивката. Всички предимства на използването могат да се видят на снимката на капани за мазнини под мивката.

Изчисляване на ефективността

Ефективността на най-простото устройство е 25%, но можете да направите устройството също толкова добро. Всъщност, според прегледите, най-добрият битов индивидуален капан за мазнини за всеки потребител ще бъде точно този, който е направен със собствените му ръце.

Но преди да започнете производството на домашен капан за мазнини от мивката, е необходимо да извършите редица изчисления. За да може сепараторът да си върши ефективно работата, трябва да определите степента на натоварване или капацитет.

За промишлено оборудване се използват сложни формули, които отчитат различни фактори. За вътрешни нужди няма нужда от тези трудности и следователно можете да използвате формулата P = n * Ps, където:

 • P - производителност;
 • n е броят на обслужваните автомивки;
 • Ps е дебитът на водата от крана.

Параметърът Ps е лесен за определяне. За да направите това, вземете 1-литрова кутия, поставете я под крана и я отворете с налягането, което обикновено се използва (въпреки че е по-добре да го увеличите малко от съображения за безопасност), и време и време.

Направи си сам домакински капан за мазнини за канализация

Нека е 1 минута, след това стойността трябва да се преобразува в l / s. Обикновено е 0,1 l / s.

Пластмасови модели

Това са най-популярните и търсени модели на пазара. Те са достъпни и лесни за използване.

Обикновено се поставят под мивката у дома. Ползите включват:

 • дълъг период на употреба, в зависимост от режима на работа - до 25-30 години;
 • екологосъобразност на материала и безвредност за хората;
 • възможността за индивидуален избор на размера и формата на сепаратора;
 • лекота на поддръжка.

С голямо разнообразие от модели по отношение на мощност и производителност, пластмасовите изделия са чувствителни към механични повреди.

Къде може да се монтира сепаратор за мазнини ↑

Има два варианта за инсталиране на капани за мазнини - на закрито или на открито. Производителите на уреди често избират определена „специализация“ и правят устройства от един и същи тип - за монтаж вътре или извън сградата.

сепаратор на мазнини
Пластмасов сепаратор за грес

Вътрешни модели ↑

Вътрешните модели могат да бъдат инсталирани в кухнята, в отделна стая или дори в мазето. Мястото трябва да бъде избрано въз основа на съображения за лекота на използване и поддръжка. Идеалният вариант е да инсталирате капан за мазнини под мивката, но в някои случаи това не е възможно.

Въпросът за пожарната безопасност също играе важна роля при избора на място. Ако е невъзможно да се монтира устройството на достатъчно разстояние от източници на открит огън, по-добре е да не рискувате.

Внимание! Мазнините са лесно запалими, изгарят дълго време и трудно се гасят. Ако печката е твърде близо до мивката, тогава е по-добре да инсталирате капана за грес в друга стая.

капан за мазнини
Почистване на лова за мазнини

Характеристики на експлоатацията на уличните мазнини

Външните капани за мазнини имат по-висока производителност от тези, предназначени за монтаж под мивката. Изработени са от фибростъкло или неръждаема стомана и са заровени в земята. Моделите от серията STK са се доказали добре.

Технологията за монтаж е съвсем проста, но включва трудоемка работа - изкопаване на фундаментна яма, бетониране и т.н. Ето защо е по-добре да поверите инсталирането на капан за мазнини на улицата на професионални майстори. Също така си струва да се погрижите за допълнителни устройства, които улесняват работата на сепараторите, например специални сензори, които следят нивото на отлаганията.

Забележка! Почистването на уличен капан за мазнини е сложна процедура и често се налага да се обърнете за помощ към канализационни услуги. Това са допълнителни разходи. Те се изплащат, като удължават времето между почистванията.

капан за мазнини
Външен дизайн за улавяне на мазнини

Агрегати от фибростъкло

Тази опция е подходяща за частни къщи, където е важна голяма производителност на пречиствателя на мазнини. Този модел може да се инсталира както вътре в къщата, така и отвън.

Различава се с по-висока якост, ниско тегло, устойчивост на външни влияния и влиянието на химически активни съединения. Не са необходими усилия за инсталиране или почистване. В същото време е по-скъп модел.

Полезни съвети

Някои полезни съвети могат да ви помогнат за успешното сглобяване на уреда:

За ефективност, вместо лепило, можете да използвате по-силен фиксиращ агент - епоксидна смола и ъгли.

По време на производството на битов капан за мазнини със собствените си ръце е позволено да поставяте прегради не строго вертикално, но и в диагонална равнина, използвайки дистанционни елементи (дълги болтове).

Няма нужда да центрирате входовете и изходите на резервоара. Преместването им леко встрани ще спести място под мивката.

Не винаги е възможно да се правят дупки с мозайката, като същевременно се избягва появата на пукнатини. Поради това може да бъде заменен с детска горелка за дърва.

Що се отнася до вентилацията, тя може да бъде пропусната поради бавната реакция на ферментация, която протича във филтъра.

Най-добрите отзиви за битови индивидуални мазнини

Трябва да се отбележи, че филтърът ще работи ефективно при температура на водата не повече от 40 ° C. Ако това не е достатъчно за миене на съдове и други нужди, тогава устройството трябва да бъде инсталирано възможно най-далеч от мивката, така че водата да има време да се охлади.

Снимка на капани за мазнини под мивката

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни