Защо циркулационната помпа за отопление си тананика - основните причини и решения

Устройството и принципът на работа на циркулационната помпа

Ако не знаете какъв е принципът на работа на циркулационната помпа, тогава ще ви е трудно да правите ремонт и да се занимавате с поддръжка.

Циркулационната помпа е изградена от следните елементи:

 • тяло, изработено от неръждаема стомана или цветни сплави;
 • електрически мотор, чийто вал е свързан с ротора;
 • ротор, на който е монтирано колело с лопатки - работно колело (лопатките му са в постоянен контакт с изпомпваната среда, направени са от метал или полимерни материали).

Има два вида циркулационни помпи:

 • мокър ротор;
 • със сух ротор.

Видовете циркулационни помпи са описани в тази статия.

За агрегати с мокър ротор тази част винаги се поставя в течна среда. Тези помпи обикновено се доставят към битови отоплителни системи. Поради факта, че роторът се намира в течността, всички движещи се части са не само смазани, но и ефективно охладени.

Основните предимства на този тип циркулационна помпа:

 1. По време на работа те практически не излъчват шум, тъй като водата, в която са разположени всички части на устройството, абсорбира добре вибрациите.
 2. Те са лесни за инсталиране, достатъчно е да ги нарежете в тръбопровода, а ремонтът и поддръжката няма да отнемат много време и усилия.

Недостатъците на помпите с мокър ротор включват нисък капацитет, те трябва да бъдат монтирани изключително в хоризонтално положение. Освен това, ако в отоплителната система няма течност, тогава такива устройства могат да се повредят.

Помпа и циркулационна помпа за охлаждащата течност

Циркулационна помпа и помпа

Задвижващият двигател за помпи със сух ротор е отделна група. Въртенето от вала на електродвигателя се предава на работното колело с помощта на специален съединител. В сравнение с предишния тип, този има по-висока производителност, ефективността достига 80%. Също така, конструкцията на агрегати със сух ротор е по-сложна, в това отношение е и малко по-трудно да се поддържа и ремонтира.

Най-честите неизправности, техните причини и решения

Има ситуации, когато циркулационната помпа за отопление не работи. Можете да отстраните много от проблемите сами. Можете да откриете грешките по редица характеристики, които са характерни за тях.

Циркулационната помпа бръмчи, но работното колело не се върти

Потребителите често задават въпроса: защо циркулационната помпа за отопление бръмчи и какво да правя в тази ситуация? Често шумът от помпата и пълната неподвижност на работното колело се появяват поради окисляване на вала на задвижващия двигател.

Тази ситуация може да се случи поради факта, че хидравличната машина не функционира дълго време. За да поправите помпата със собствените си ръце, трябва да следвате последователността на стъпките:

 • първоначално трябва да изключите захранването;
 • след това е необходимо да се източи цялата течност от помпата и съседния тръбопровод;
 • след това е необходимо да развиете винтовете и да демонтирате задвижващия мотор заедно с ротора;
 • и последното нещо, което трябва да направите, е да преместите помпата от мъртвия център, за това трябва да подпрете ръката си или отвертката срещу работния изрез на ротора.

Структура на циркулационната помпа

Компоненти на циркулационната помпа

Помпата ще издава шум, но няма да функционира дори ако в конструкцията попадне някакъв чужд предмет, което ще бъде пречка за въртенето на колелото.Тук трябва да проверите циркулационната помпа за отопление, да намерите допълнителна част и да прибегнете до ремонт на циркулационната помпа:

 • захранването първоначално е прекъснато;
 • след това водата се източва от помпата и тръбопровода,
 • след това трябва да разглобите циркулационната помпа, както е показано на диаграмата на фигурата;
 • след това трябва да премахнете чуждия обект;
 • и на последния етап - на входящата тръба е монтиран мрежест филтър.

Циркулационната помпа се загрява

Важно е температурният режим на устройството да е идентичен с температурния режим на тръбите за охлаждащата течност. Ако се е увеличил, това означава, че е имало някои грешки в процеса на инсталиране или просто го използвате неправилно. Причините, поради които устройството може да се загрее, са както следва:

 1. Инсталацията е извършена неправилно. Лесно е да се идентифицира проблемът: ако помпата се загрява веднага след инсталирането, тогава причината очевидно се крие в това.
 2. Запушена система. При продължителна експлоатация в тръбите се натрупват различни отлагания и се образува ръжда, което затруднява преминаването на течността. Следователно помпата е претоварена, за да осигури нормална циркулация на отоплителната среда. Това води до прегряване на двигателя, но непланираната поддръжка може да реши проблема.
 3. Чужд обект. Когато има твърде много шлака в комуникациите от тръби и радиатори, парчета ръжда или плака започват да се лющят. Ако те влязат в устройството, електродвигателят ще се задръсти. Ако не разглобите и почистите устройството навреме, ще има голяма вероятност от повреда на намотката на електродвигателя и ще се сблъскате с проблема, че циркулационната помпа за отопление изобщо няма да се включи.
 4. Лагерите нямат смазване. Когато няма достатъчно смазка, лагерите започват да се износват много бързо, което се отразява негативно на експлоатационния живот на устройството като цяло.
 5. Ниско напрежение в мрежата. При напрежение под 220 V, електродвигателят се прегрява много бързо, което води до повреда.

Включената помпа не бръмчи и не работи

Ако помпата е включена, тя не издава никакъв шум, но и не функционира, тогава може да има някои проблеми с електрическото захранване. Важно е да знаете как да проверите циркулационната помпа за отопление в този случай.

За това не е необходимо да се прибягва до разглобяване на уреда. Трябва да вземете тестер и да проверите нивото и наличието на напрежение на клемите на устройството. Най-често за решаването на този проблем е достатъчно просто да направите правилното свързване на помпата към захранването.

Ако в конструкцията на циркулационната помпа има предпазител, той може просто да изгори по време на прехвърлянето на напрежението към електрическата мрежа.

За да стартирате помпата, е необходимо да смените изгорялия предпазител.

Схема на свързване на помпата

Диаграма на захранването на циркулационната помпа

Как да поправите циркулационна помпа за отопление, ако тя се изключи сама

Ако сте изправени пред ситуация, когато върху вътрешните стени на устройството се появи слой варови отлагания и периодично се изключва работеща помпа, тогава трябва спешно да разрешите този проблем.

Трябва да разглобите устройството и да почистите всички негови вътрешни части. Процедурата трябва да се извърши възможно най-скоро. Забавянето е изпълнено с окончателния отказ на циркулационната помпа.

Защо циркулационната помпа за отопление вдига шум?

Изтичащ въздух от циркулационната помпа

Циркулационна помпа за обезвъздушаване

Често се получава много шум поради твърде много въздух в тръбопровода. За да разрешите проблема, трябва да знаете как да обезвъздушите въздуха от отоплителната циркулационна помпа.

За да разрешите този проблем веднъж завинаги, можете да инсталирате специален блок в горната част на веригата на отоплителната система, който независимо ще произвежда въздух от тръбопровода.

Чукащ шум в циркулационната помпа за отопление или силни вибрации

Най-вероятно проблемът е в износването на лагерите. Всичко, което трябва да направите, е да замените тази част.

Смяна на лагера на помпата

Лагер на циркулационната помпа

Основните причини за прегряване на помпата

При идеални условия температурата на охлаждащата течност в системата за подаване на топла вода трябва да бъде точно същата, както в помпата. Прегряване на помпеното оборудване може да възникне по следните причини:

 1. Неправилна инсталация на уреда. В този случай помпата прегрява в началото на работа.
 2. Наличието на запушвания във веригата. Тук агрегатът работи в интензивен режим, за да прокара охлаждащата течност през тесните отвори, което води до увеличаване на налягането и нагряването на ротора. Изходът от тази ситуация ще бъде промиването на отоплителната система под налягане.
 3. Попадането на чуждо тяло под работното колело може да се диагностицира чрез странични неприятни шумове или клинове, прегряване на двигателя. В този случай е необходимо да разглобите помпата и да премахнете парче скала или ръжда.
 4. Друга причина за прегряване се счита за спада на напрежението в мрежата. Устройството трябва да бъде взето за диагностика.

Причините за прегряване на устройството могат да бъдат много разнообразни, но не бързайте да извадите устройството от тръбопровода или да го замените. Първо измийте отоплението с разтвор на сода каустик. Ако това не помогне, оставете заявка на уебсайта да се обадите на капитана или да се обадите

Как да разглобите циркулационна помпа за отопление със собствените си ръце

За да поправите циркулационната помпа, е необходимо да я демонтирате и разглобите правилно.

Първоначално устройството трябва да бъде изключено от електрическата мрежа. За да изключите кабела от клемната кутия, е необходимо да извадите корпуса от захранващия блок на устройството. След това трябва да изключите подаването на вода с помощта на страничните клапани и да източите останалата част от системата. След това помпата трябва да се развие с шестоъгълна отвертка.

Може да срещнете проблем, когато болтовете са заседнали. Те трябва да се навлажнят с течност WD-40 и след 20-30 минути да се опитат да се развият отново.

След като демонтирането приключи, е необходимо да премахнете капака на устройството. Под него има ротор с колело и лопатки. Трябва да премахнете ротора, който обикновено е закрепен с болтове. Това ви дава лесен достъп до вътрешните части на помпата. След това трябва внимателно да проверите устройството и да отстраните неизправностите.

Обобщавайки всичко по-горе, струва си още веднъж да се отбележи, че циркулационната помпа е много важен елемент от отоплителната система, на която са поверени сериозни функции. Ето защо е много важно да следите работата му и да извършвате редовна поддръжка. В случай на неизправности и неизправности, трябва незабавно да вземете необходимите мерки, в противен случай можете да стартирате и вашето устройство просто ще се провали.

Шум в отоплителните радиатори


Ремонт на отоплителния радиатор

За да установите защо отоплителните радиатори издават шум, първо трябва да проверите състоянието им. Често причината за това е тяхната повреда - повреда на кутията или друг очевиден дизайнерски дефект. В този случай се извършва смяна или възстановяване на батерията.

Ако всичко е нормално с външния вид и целостта, се определя вида на шума. Най-често ефектът се проявява под формата на щракания или постоянно бръмчене. Това може да се обясни с няколко фактора:

 • Появата на малък въздушен шлюз... Той само леко затруднява движението на гореща вода, но в същото време има бръмчене в системата;
 • Голям брой чужди елементи в отоплителното устройство... Това е често срещана причина радиаторите да вдигат шум;
 • Неизправности на термостата... Чекът на стъблото се е изместил, което води до нежелани шумови дефекти;
 • Неправилна инсталация на батерията... Вибрациите по време на потока на отоплителната среда се предават на монтажните блокове в стената.

Това са основните причини за шума в радиаторите. След правилна диагноза можете да започнете да работите за намаляване на звуковите ефекти.

В централизирана отоплителна система шумен щранг може да бъде фиксиран само от управляващата компания. За да направите това, трябва да съставите декларация и да я предадете на представители.


Дизайн на крана на Маевски

Елиминирането на въздушния шлюз може да се извърши с помощта на инсталирания кран на Маевски. Той е създаден специално за тази цел.

С шума на отоплителните батерии, автономното подаване на топлина трябва да бъде спряно, така че температурата на водата да падне до + 25-30 ° C. След това трябва да направите следното:

 1. Отворете крана на Маевски.
 2. Напълнете отоплителната система с вода постепенно.
 3. Изчакайте, докато охлаждащата течност изтече от тръбата на крана. Трябва да се тъче за 1,5-2 минути, така че въздушната ключалка да бъде напълно премахната.

След това системата е напълно пусната и проверена дали шумът отново се е появил в отоплителните радиатори. Ако причината е била идентифицирана правилно, този ефект вече няма да възникне.


Концентрация на отломки в радиатора

За да се елиминира шумът в радиатора поради голямо количество отломки, първо се проверява състоянието на цедката. Наличието на чужди елементи в него (остатъци от ръждясали тръби и радиатори, варовик) показва запушена система.

След като установихме причината за шума в радиаторите, системата трябва да бъде почистена. За да направите това, можете да използвате няколко начина:

 • Хидродинамичен... Отпадъците и варовикът се отстраняват от електрическата мрежа и батериите под действието на силно налягане на водата;
 • Химически... Специалните реагенти разлагат запушването на малки фракции, които след това се изхвърлят от отоплителната система.

По този начин шумът може да бъде елиминиран.

Преди да изберете технология за почистване, по-специално химическа, е необходимо да прочетете инструкциите за използване на състава или метода. В някои случаи те могат да повлияят неблагоприятно на целостта на системните компоненти.

Най-лесно е да се диагностицира появата на шум в отоплителните радиатори поради неправилна инсталация. Неговият източник са крепежни елементи, монтирани в стените. В този случай е необходимо да ги замените и да ги инсталирате отново.

Шумът в отоплителните радиатори може да бъде причинен не само от проблема в тях. В някои случаи причината е неправилно функциониране на други системни компоненти - котли или помпи. Експертите препоръчват цялостен подход за решаване на проблема с шума в отоплителните радиатори. Само пълната диагноза ще помогне да се определи истинската причина.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни