§ 39. Основни елементи и класификация на системите


Консумация на топлина за вентилация

За да разберете колко топлина губи частна къща като цяло, трябва да съберете загубите на всички нейни стаи. Но това не е всичко, защото е необходимо да се вземе предвид отоплението на вентилационния въздух, което също се осигурява от отоплителната система. За да не се навлиза в джунглата от сложни изчисления, се предлага да се установи това потребление на топлина с помощта на проста формула:
Qair = cm (tв - tн), където:

 • Qair - необходимото количество топлина за вентилация, W;
 • m е количеството въздух по маса, определено като вътрешен обем на сградата, умножен по плътността на въздушната смес, кг;
 • (tв - tн) - както в предишната формула;
 • с - топлинен капацитет на въздушните маси, взет равен на 0,28 W / (kg ºС).

За да се определи потреблението на топлина за цялата сграда, остава да се добави стойността на QTP за къщата като цяло със стойността на Qair. Мощността на котела се приема с марж за оптималния режим на работа, тоест с коефициент 1,3. Тук трябва да се вземе предвид важен момент: ако планирате да използвате топлинен генератор не само за отопление, но и за отопление на вода за топла вода, тогава резервът на мощност трябва да бъде увеличен. Котелът трябва да работи ефективно в 2 посоки наведнъж и следователно коефициентът на безопасност трябва да се вземе най-малко 1,5.

Нюанси и тънкости

Тези, които имат желание да направят домашно отопление, трябва да помнят, че трябва да се използват само тези видове тръби, които имат малък диаметър, тъй като само те могат да поддържат висока температура на водата и ефективно да създават и поддържат необходимия температурен режим в руския климат.

Те обаче имат и своите недостатъци. По-специално, инсталирането на отопление с топла вода, поради малкия диаметър на тръбите, не може да се извърши без предварителен ремонт на цялото помещение. Освен това, що се отнася до самата система за отопление на водата, тя изисква постоянно нагряване на охлаждащата течност.

Ето защо, ако сте забравили да източите водата от тръбите на вашата частна къща през зимния сезон и сте я оставили за дълго време, тогава трябва да очаквате неприятности, тъй като под въздействието на ниска температура тръбите могат просто да се счупят. В резултат на това след завръщането си ще бъдете принудени да ремонтирате цялата система за отопление на водата, тъй като основната част на тръбопровода ще бъде повредена.

Но дори и да не забравите да източите вода от отоплителни тръби с малък диаметър, те все още могат да страдат от последиците от корозия, тъй като ще се осъществи присъствието на въздух, което ще доведе до образуването на вътрешна кондензация по стените на тръбопровода.

Водното отопление на селска къща е достъпна цена на материалите за монтаж и по-нататъшна експлоатация, както и добри резултати в създаването на топлина и комфорт в къщата.

Основни корабни системи. Срещи.

Предишен85Следващ

Корабните системи са съвкупност от специализирани тръбопроводи с механизми и съоръжения, инструменти, устройства и контейнери и др., Предназначени за придвижване и съхранение на течности или газове с цел осигуряване на производствени дейности, създаване на условия за обитаемост, борба за оцеляването на кораба. Броят на корабните системи може да бъде различен и зависи от размера на кораба, неговия тип и предназначение.

Класификация на корабните системи по предназначение и характер, изпълнявани от тях функции.

Системна групаСтруктураНазначаване
ТрюмДренажен баластен дренажОтстраняване на малки маси вода, натрупващи се в отделенията на съда. Промяна в тегленето, търкалянето и подрязването на корабаОтстраняване на големи маси вода, постъпващи в корпуса на кораба в резултат на пробив.
ОгнеупоренПожарна аларма Воден пожар Гасене на пара Гасене на пянаПожароизвестяване Пожарогасене Пожарогасене Пожарогасене с химическа и въздушно-механична пяна
СанитаренВодоснабдяване Отпадъчни водиДоставка на питейна, миеща и морска вода до местата на потребление. Отстраняване на фекални и отпадъчни води от санитарни помещения и помещения
Изкуствен климатОтопление Вентилация КлиматикОтопление на жилищни и офис помещения. Създаване на необходимия въздушен обмен в помещенията. Поддържане на зададените параметри на въздуха в корабните помещения.

Трюмни системи.

Система за изсушаване

Целта на тази система е да отстранява натрупаната там влага от дъното на корпуса, от трюмовете чрез течове на различни фуги, в резултат на изпотяване, разливи на вода по време на почистване и по други причини. Притокът на морска вода може да бъде причинен от появата на течове в корпуса на кораба, поради което контролът върху нивото на водата в трюма е важна отговорност на вахтената служба. В трюмовете входящите тръби са разположени в задните прегради на отделенията и завършват с предпазни мрежи - щракания. Използването на възвратни клапани в дренажната система изключва възможността за заливане на отделенията през дренажната система.

В случай на авариен воден поток се активират по-мощни дренажни средства. Съществува и система за заобикаляне на водата от помещенията или отделенията, където няма дренажни или дренажни средства към други помещения, където има такива средства.

Дренажният тръбопровод минава извън пространството с двойно дъно вътре или над скулите. В последния случай той е защитен от дървена обвивка. Изпускателната линия е изведена зад борда на височина около 300 mm над товарната водолиния.

Системите за трюм се обслужват от бутални, лопатъчни и центробежни помпи, а на малки кораби - от ежектори. Всеки транспортен кораб трябва да има поне 2 автономни трюмни помпи. Всички трюмни помпи са включени в трюмната система, така че всяка от тях може да изпомпва вода от всяко отделение. На тръбопроводите на тази система се прилага отличителен знак под формата на тесен черен пръстен.

Предишен85Следващ

Дата на добавяне: 2016-09-26; изгледи: 9272; РАБОТА ЗА ПИСАНЕ НА ПОРЪЧКА

Подобни статии:

Видове системи за отопление на вода в частна къща

Има няколко вида отопление с топла вода за частни къщи. Тук имаме предвид стандартни отоплителни системи с радиатори, подово отопление и отопление на дъски. Отделни видове могат да се комбинират помежду си, което ви позволява да постигнете ефективно отопление. Например, обикновени радиатори се монтират в спални и дневни, а подовите настилки често се монтират в бани и тоалетни - отлично решение за тези, които не понасят студа и не обичат студените плочки. Нека да разгледаме отделните видове отопление и техните предимства.

Радиатор

Радиаторните отоплителни системи са вечна класика. Принципът на тяхната работа е да прехвърлят топлина от охлаждащата течност през радиаторите, инсталирани в помещенията. Такива отоплителни системи се инсталират в преобладаващото мнозинство сгради за различни цели - в жилищни, промишлени, административни, бизнес и много други. Те са сравнително лесни за инсталиране - просто разтегнете тръбите и свържете радиатори към тях.

Преди това отоплението на вода в частна къща предвиждаше инсталирането на обемисти чугунени радиатори. С течение на времето те бяха заменени от по-леки и тънки стоманени радиатори, изработени от устойчива на корозия стомана.По-късно се раждат алуминиеви батерии - те са леки, евтини и издръжливи. За частна къща това е най-идеалната опция за батерията.

Основното предимство на радиаторните системи е, че не трябва да се изливат бетонни замазки, за да се монтират. Цялата инсталация се свежда до монтажа на котела и радиаторите с последващото им свързване. Радиаторите осигуряват ефективно отопление на помещенията и не нарушават интериорния дизайн, особено ако са модерни алуминиеви многосекционни батерии.

Топъл под

Водното подово отопление в частна къща може да работи както самостоятелно, така и в спомагателен режим. В независим режим необходимостта от полагане на тръби с радиатори изчезва и цялата топлина се излъчва от подовете. Благодарение на това децата могат да играят безопасно на такива етажи, няма да бъдат издухани през или през. Краката ви постоянно замръзват ли? Тогава определено ще ви харесат винаги топлите подове. В спомагателен режим те работят като допълнение към радиаторните системи.

Системите за подово отопление са добри в кухни, бани и тоалетни. където вечно студените плочки често лежат на пода. Нагревателните подложки ще ви помогнат да поддържате подовете си топли и удобни. Например в банята вече не е нужно да стоите с боси крака върху студени плочки. Същото важи и за тоалетната. Ако имате кухненски под в кухнята си, не се колебайте да инсталирате системи за подово отопление и тук. Друго място, където топлият под ще се превърне в атрибут на комфорт, е спалнята - трябва да признаете, че не е приятно да пълзиш изпод топло одеяло и да станеш петите си на студените подове.

Подовото отопление се характеризира с ниска температура на охлаждащата течност, не надвишаваща +55 градуса, което ви позволява да създавате икономични отоплителни системи. Но необходимостта от направа на бетонни замазки и преминаване през стени и рамки на вратите е съществен недостатък. Най-добре е да се обмисли необходимостта от инсталиране на системата дори на етапа на изграждане на къща.

Первази

Съвременните отоплителни системи, изградени на базата на класически алуминиеви радиатори, се различават по това, че топлината от тях се разпространява само нагоре - поради естествената конвекция. В резултат целият топъл въздух се издига и на негово място влиза студен въздух. Няма нищо изненадващо във факта, че домакинствата започват да чувстват студени крака. Единственият плюс е липсата на студ от прозорците, тъй като той се отвежда чрез конвекция към тавана. Но какво да кажем за отоплението? Да не спускате радиаторите на пода?

Изходът от ситуацията е первазните отоплителни системи. Тук се използват малки по размер радиатори от месинг или алуминий. Охлаждащата течност се доставя с помощта на пластмасови тръби с малък диаметър. Системата е допълнена от кранове, въздухоотводници и други необходими аксесоари.

Всичко това е положено в специална пластмасова дъска - въздухът, който попада тук, се загрява и загрява стените отгоре. Освен това стаята се затопля от инфрачервено лъчение от отопляеми стени и подове. В отопляемите помещения няма духащи течения по пода. Тук се затоплят не само стените, но и самите подове, правейки стаите топли и удобни.

Предимството на отоплението на перваза е, че може да се монтира на всеки етап, дори след завършване на строителството. Недостатъци - високата цена на инсталацията и много изисквания за поставяне на первази и други елементи. Допуска се и едновременна инсталация на всички видове описани системи.

Направи си сам схеми за отопление в частна къща

Колко ефективно ще бъде отоплението, зависи от характеристиките на монтираната верига. Схемата за отопление в частна къща със собствените си ръце може да бъде изпълнена по различни начини. Предлагаме ви да се запознаете с възможните опции, за да изберете най-добрия вариант.

Водно отопление в частна къща
Винаги можете да изберете правилния вариант

Схема на еднотръбна отоплителна система на частна къща със собствените си ръце

Еднотръбната схема предполага, че охлаждащата течност от котела започва да се движи по една линия и след това се връща по нея. Радиаторите са свързани към линията в двата края. Правилно монтираната еднотръбна отоплителна система на частна къща със собствените си ръце работи по следния начин:

 • охлаждащата течност се загрява до + 75 ÷ 85 ° C и започва да се движи през тръбопровода. След като достигна първия радиатор, част от горещата вода напълва батерията, а останалата част продължава да се движи през тръбите;
 • преминавайки през радиатора и отдавайки топлина на околното пространство, водата се смесва с охлаждащата течност, намалявайки нейната температура с няколко градуса;
 • на следващия радиатор ситуацията се повтаря. В резултат на това към последната батерия се подава значително охладена вода, което намалява количеството отделена топлина.

Схемата и процедурата за инсталиране на еднотръбно отопление включва изграждане на част от радиатори, започвайки от втората от котела, за да се осигури равномерно отопление на всички помещения на частна къща. Водното отопление работи доста ефективно, ако съдържа не повече от 5 батерии. В многоетажна сграда често се монтират няколко щрангове. Такава вертикална схема предполага наличието на стабилни работещи 3 ÷ 4 батерии.

Водно отопление в частна къща
Еднотръбният модел не винаги е ефективен

Схема на двутръбна отоплителна система

Стабилна и надеждна опция, която осигурява отоплителна среда, загрята до една и съща температура за радиатори, разположени в различни помещения. Нагрятата вода се движи през една тръба, а охладената вода се връща през друга.

В зависимост от избраното окабеляване, двутръбна схема може да бъде:

 1. Задънен край. Охлаждащата течност, подавана през съответния клон, запълва всички радиатори и се връща обратно. Балансирането осигурява равномерно нагряване на всички батерии;
 2. Минава. Схема на отопление с форма на контур на селска къща. Когато извършвате инсталация със собствените си ръце, трябва да се уверите, че охлаждащата течност се движи по главните и връщащите се клони в същата посока. Подходящ за достатъчно дълъг контур;
 3. Колекционер. Подходящ вариант за голяма частна къща. За захранване на всеки радиатор се използва отделен двутръбен клон, свързан към разпределителния колектор.

Водно отопление в частна къща
Двойната верига ви позволява по-добре да затоплите всички стаи

Схема за отопление на вода на двуетажна къща

При инсталиране на система в двуетажна сграда рядко се избира схема на гравитационен поток. Тук най-добрият избор е отоплението на вода в частна къща с принудителна циркулация. Контурът може да бъде едно-, двутръбен или радиален.

Водно отопление в частна къща
Схемата се избира индивидуално

Колекторна верига за отопление на едноетажна къща с принудителна циркулация

Системата за отопление на колектора (греда) включва колектор, който е устройство, използвано за събиране на охлаждащата течност. Към всеки радиатор са свързани две тръби: директна и обратна. Такава схема за отопление с принудителна циркулация на едноетажна къща ви позволява най-добре да скриете полаганите тръби. Освен това всяка стая може да има своя собствена температура.

За настаняване на колектора се използва специален шкаф. Недостатъкът на тази схема е увеличената цена поради необходимостта от закупуване на ново оборудване.

Водно отопление в частна къща
Колекторната верига е скъпа

Основните видове окабеляване за отопление на водата

Днес има няколко основни опции за прокарване на тръбопроводи около къщата при използване на водно отопление:

Еднотръбна. Така нареченият "Ленинград", при който една тръба свързва всички нагреватели в къщата по посока на движението на охлаждащата течност. Такава схема е избрана поради нейната простота, минимални финансови (цената на магистралите обикновено е по-ниска) и разходи за труд.

Общности Kulibin Club Blog Блог Модернизация на отоплителната система Classic

Но в същото време отоплението на радиаторите е неравномерно и е невъзможно да се регулира температурата във всяка от батериите;

 • Двутръбна
  ... Отоплителните радиатори са свързани с две тръби, положени успоредно на движението на водата в системата. Предимствата включват възможността за бързо регулиране на температурата, бързо и равномерно отопление на помещенията, достъпност;
 • Разполагане на колектори на тръби
  ... Той има свои собствени тръби за подаване и връщане, свързани помежду си посредством специални разпределителни колектори. Характеристика - красив външен вид, пълен контрол върху всички батерии в къщата от разпределителния шкаф.

Основните предимства на водното отопление на вила

Както можете да видите на снимките и видеоклиповете на селски къщи на нашия уебсайт, схемите за отопление на водата се използват доста често у нас.

Има много причини за това широко разпространение:

 1. Възможността за извършване на монтажни работи по подреждането на отоплението на къщата на всеки етап от строителството. В допълнение, дори в завършена къща, отоплението на водата е инсталирано без никакви проблеми;

Общности Kulibin Club Blog Блог Модернизация на отоплителната система Classic

 1. Самата вода е с отлично качество, когато се използва като отоплителна среда. Високата топлопроводимост, наличност и ниска цена, заедно с уникален топлинен капацитет, правят водата най-добрият избор;
 2. Универсалност, възможност за използване на различни видове гориво за нагряване на охлаждащата течност в отоплителния кръг;
 3. Широка гама от опции за тръбопроводи за схеми за отопление на водата. Можете да изберете определен тип в зависимост от масата на параметрите, започвайки от района на вилата и завършвайки с финансови възможности;
 4. Разнообразно оборудване за подреждане на домашно отопление;
 5. Точно и бързо регулиране на температурата на въздуха във всяка от стаите на частна къща. Осигурено от инсталирането на специално оборудване, а именно термостати и спирателни клапани.

Общности Kulibin Club Blog Блог Модернизация на отоплителната система Classic

Схеми за инсталиране на отоплителна система в частна къща

На практика се използват два типа системи - схеми (или видове тръбопроводи), а именно:

 • еднотръбна;
 • двутръбна.

Всеки от тях има свои предимства, недостатъци и се използва в различни случаи.

Еднотръбна система

Този тип окабеляване е по-евтино и по-просто. Системата е изградена под формата на пръстен - всички батерии са свързани последователно една с друга и горещата вода се премества от един радиатор в друг, след което отново влиза в котела.

Водно отопление в частна къща

Както можете да видите на фигурата, всички батерии са свързани последователно и охлаждащата течност преминава през всяка от тях.

Тази схема на отопление е много икономична в изпълнението си, лесна е за инсталиране и проектиране. Но има един съществен недостатък. Толкова е тежък, че мнозина отказват такова окабеляване и предпочитат по-скъпите и сложни двутръби. Проблемът е, че с напредването на охлаждащата течност постепенно ще се охлажда. До последната батерия водата ще тече леко топла. Ако мощността на котела се увеличи, тогава първият радиатор ще нагрее въздуха твърде много. Това неравномерно разпределение на топлината налага да се откаже от проста и евтина еднотръбна система.

Можете да опитате да излезете от трудна ситуация, като увеличите броя на секциите на последния радиатор, но това не винаги е ефективно. Следователно заключението предполага, че еднотръбното окабеляване може да се използва, когато броят на батериите, свързани последователно, е не повече от три.

Някои хора се измъкват от ситуацията по следния начин: свързват помпа към котела, като по този начин принуждават водата да се движи принудително. Течността няма време да се охлади и преминава през всички радиатори, почти без да губи температура. Но дори и в този случай ви очакват някои неудобства:

 • помпата струва пари, което означава, че разходите за инсталиране на системата се увеличават;
 • консумацията на електроенергия се увеличава, тъй като помпата се захранва от електричество;
 • ако електричеството бъде прекъснато, няма да има налягане в системата, което означава, че няма да има и топлина.

Изход. Еднотръбната система е ефективна само за малки къщи с 1-2 стаи, където се използва малък брой радиатори. Въпреки своята простота и надеждност, той не се оправдава в селските къщи, където трябва да инсталирате повече от три радиатора за цялото жилищно пространство.

Двутръбна система

Водно отопление в частна къща

Топлата вода се подава по един тръбопровод, а охладената вода по друг. Това осигурява равномерно разпределение на топлината във всички батерии.

Такова разпределение на отоплението в частна къща ще бъде много по-ефективно и по-добро от еднотръбното. Въпреки че е по-скъп за изпълнение и по-труден за инсталиране, той ви позволява да разпределяте равномерно топлината между всички батерии, което ще ви помогне да създадете комфортна среда. За разлика от еднотръбната, при това окабеляване тръбата за топла вода се подава под всеки радиатор и охладената течност се спуска по обратната линия към котела. Тъй като охлаждащата течност се подава към всички батерии наведнъж, последните се нагряват еднакво.

Тази система не е много по-сложна от първата; ще трябва да купувате повече материали, тъй като тръбите ще трябва да се подават към всеки радиатор.

Двутръбната система може да работи по два начина:

 • колектор;
 • лъч.

Водно отопление в частна къща

Лъчевото окабеляване е по-старо. В тази версия захранващата тръба е инсталирана в горната част на къщата, след което се полагат тръби за всяка батерия. Благодарение на този дизайн веригата получи името - лъч.

Първата схема работи по следния начин: на тавана е необходимо да се монтира колектор (специално устройство, състоящо се от много тръби), което разпределя охлаждащата течност през отоплителните тръби. На същото място трябва да инсталирате спирателни клапани, които ще прекъснат веригите. Този дизайн е доста удобен, улеснява ремонта на цялата линия и дори отделен радиатор. Въпреки че схемата е надеждна, тя има един съществен недостатък - сложна инсталация с голямо количество материали (спирателни кранове, тръби, сензори, контролни устройства). Схемата за свързване на колектора за отоплителни тръби е подобна на радиалната, но по-сложна и ефективна.

За разлика от еднотръбната система, двутръбната система не се нуждае от допълнителна принудителна циркулация на охлаждащата течност. Той показва висока ефективност дори без помпа.

Недостатъци на пръстеновидна отоплителна система.

Основният недостатък на "Ленинград" е, че за инсталирането му в едноетажни частни къщи е необходимо специално устройство - бустер колектор, който ще циркулира вода през отоплителните тръби. В стаите, където таваните достигат 220 сантиметра, трябва да се инсталира автономна отоплителна система. Това е необходимо за ускоряване на водата, както и за да можете да свържете захранващия резервоар на отоплителната система. Сега обаче все по-често не се използва естествена циркулация, но е инсталирана помпа, която разпръсква водата през тръби. С помощта на него се създава налягане и е възможно да се регулират радиаторите в зависимост от нуждите.

Като характеристики на системата за всеки метод на инсталиране може да се отбележи:

 • Батериите, които са в края на системния кръг пред котела, трябва да бъдат инсталирани многосекционни. Факт е, че докато охлаждащата течност преминава пълен кръг, настъпва охлаждане.
 • При основен ремонт на системата е доста трудно да се демонтират радиатори с голям брой перки.

Горните характеристики се смятат от мнозина за недостатък на системата, но тя е популярна сред собствениците на частни къщи и тези, които тепърва ги строят.

Избор на котел

за отопление на водата в страната зависи от разнообразието от енергийни източници, налични през лятната вила.Ако дачата асоциация има газова магистрала, тогава котелът, съответно, е по-добре да изберете газов - това е най-икономичният вариант. Също така котелът може да бъде електрически, да работи на дизелово гориво или въглища.

Струва си да се обърне внимание на факта, че котлите са едноконтурни - предназначени само за отопление на помещението и двуконтурни - те могат да се справят не само с отоплението на селска къща, но и да се използват за отопление на вода

Пример за отоплителен котел на твърдо гориво с водна верига.

В селска къща окабеляването може да бъде отворено или скрито под пода, което ще помогне да се оборудват отопляемите подове, които са много популярни в днешно време. Ако къщата е само на етапа на строителство, за предпочитане е да поставите отоплителната система под пода. И ако къщата вече е готова, тогава тръбопроводите са монтирани по вътрешните стени.

Инсталация

Ефективното отопление на водата в страната може да осигури два вида тръбопроводи:

с вертикален щранг - всички системи са свързани към един щранг;

с хоризонтално оттичане.

Хоризонталната схема е по-добра от другите опции по отношение на самоинсталирането и по-евтина за инсталиране, но има заплаха от натрупване на въздух и задръстване на въздуха. Хоризонталният тип се използва и за монтаж на топла водна настилка.

Характеристики на инсталирането на водно отопление

Използването на вода като топлоносител се дължи на факта, че тази течност има много добър топлинен капацитет и е в състояние ефективно да приема и отделя топлина. Водното отопление се използва от дълго време в домовете. Оттогава принципът остава същият, но схемите за свързване на нагревателните елементи са претърпели значителна модернизация. Въпреки това, за изграждането на водно отопление се използват същите материали и устройства, както преди сто години, само подобрени:

 • електроцентрали. Те могат да бъдат печки или котли, работещи на електричество или газ;
 • тръби с различни диаметри. Днес освен метални тръби активно се използват пластмасови и металопластикови тръби;
 • отоплителни радиатори, които са изработени от чугун, стомана или алуминий;

Когато купувате радиатори, изберете надеждни производители

 • различни спирателни кранове, без които е невъзможно да се изгради отопление на вода в частна къща със собствените си ръце. Схемата за свързване е съвсем проста;
 • разширителен резервоар за компенсиране на излишното налягане в системата;
 • циркулационна помпа, която е включена, например, в отоплителния кръг на едноетажна къща с принудителна циркулация.

Това е почти изчерпателен списък на оборудването, което ще е необходимо, за да направите отоплението на водата на частна къща със собствените си ръце. Има три схеми за инсталиране и свързване на радиатори:

 1. Използване на една тръба.
 2. Използване на две тръби.
 3. Използване на колектори.

Еднотръбна отоплителна система с циркулационна помпа

Според вида на захранването с охлаждаща течност всички схеми могат да бъдат разделени на отопление с естествен воден поток и принудително. Естествената циркулация се осъществява поради промени в температурата на водата. Горещата течност се издига, тъй като има по-ниска плътност, а студената тече надолу. Принудителна циркулация възниква поради помпи, които са монтирани в тръбопровода или са разположени директно в котела.

Печка с воден кръг за отопление на къща: възможности за изпълнение. Печки за отопление, печки за отопление и готвене, печки за камина, предимства, дизайн, възможности за изпълнение. Изчисляване, материали, монтаж.

Вертикално окабеляване на отоплителната система

вертикална двутръбна отоплителна система

Този тип окабеляване все още се използва в жилищни сгради, тъй като този тип е най-подходящ за отопление на голям брой етажи. Освен това вертикалното маршрутизиране спестява материали и е по-лесно за инсталиране. Този тип верига се предлага като еднотръбна или двутръбна, като се предпочита двутръбна.Двутръбната вертикална отоплителна система също ви позволява да сменяте отоплителните уреди, без да спирате цялата отоплителна система. Нагревателите могат да бъдат оборудвани с автоматични или ръчни регулатори на температурата.

Вертикалната еднотръбна схема не ви позволява да изключвате отделно радиаторите, но от друга страна, за инсталирането на такава система са необходими много по-малко тръби, отколкото за двутръбната схема. Вертикалният тип окабеляване ви позволява да разпределяте равномерно топлината в цялата стая, но отопляемата площ на стаите е малко ограничена. Препоръчително е да се използва вертикално окабеляване, ако сградата има три или повече етажа.

Вертикалното окабеляване също ви позволява да организирате отоплителна система, която няма да бъде оборудвана с циркулационна помпа. Това техническо решение е приложимо за частно жилищно строителство. Основният недостатък на вертикалната схема за отопление е, че тя не може да се мащабира. Също така може да създаде неудобство факта, че няма да е възможно да се регулира температурата във всяка отделна стая.

Разпределението за отопление от вертикален тип може да бъде отгоре или отдолу. Тези два вида имат някои особености. Ако се използва еднотръбна вертикална окабеляване от горния тип, тя се доставя от тавана, където е инсталиран специален резервоар (шезлонг). Освен това от резервоара охлаждащата течност се разпределя по щранговете, които подават топлина към отоплителните устройства.

Вертикалната разпределителна система с дънно захранване е снабдена с резервоар в сутерена, от който водата се влива в щранговете. Охлаждащата течност се движи нагоре по щранговете, преминавайки по пътя през отоплителните устройства във всеки апартамент. Ако вертикалното окабеляване е монтирано съгласно двутръбна схема, тогава в неговата верига могат да се използват регулируеми нагревателни устройства. Също така, устройства за измерване на топлината могат да бъдат свързани към такава система.

Предимства и недостатъци на вертикална система

При двутръбна отоплителна система с по-ниско окабеляване захранващите и връщащите магистрални тръбопроводи преминават в пода на долния етаж на сградата или в мазето, а охлаждащата течност се влива независимо във всеки радиатор.

Ползи: добра регулация на отоплителната система, възможност за отделно изключване на всяко отоплително устройство, без преразход на отоплителни устройства.

Недостатъци: дължината на тръбопроводите се увеличава в сравнение с еднотръбната схема, практическата невъзможност за инсталиране на апартаментни топломери.

Причини за невъзможността за инсталиране на апартаментни топломери в къщи с вертикално разпределение на отоплението

 • Метрологичен проблем... Счита се, че топломерът работи правилно, когато температурната разлика на топлоносителя между входа и изхода (подаване и връщане) е повече от 3oC. Консумацията на топлина на 1 радиатор, в зависимост от стандартния размер, съотношението на ребрата и площта на отопление, варира от 0,5 ° C до 2 ° C.
 • Необходимостта от инсталиране на топломери за всеки щранг, което е скъпо и много обезпокоително. В бъдеще потребителят ще трябва ръчно да отчита показанията на всеки от измервателните уреди, да ги добавя и да ги изпраща на топлоснабдителната организация. Риск от математическа грешка и човешка грешка. Високи разходи за проверка, което частично компенсира икономиите от инсталацията и увеличава възвръщаемостта на инвестициите.
 • Обхватът на приложение на устройството е записан в паспорта на топломера... Например за Ultraheat T-230 - „Измервателният уред се използва за измерване на потреблението на енергия в апартаменти, вили, жилищни сгради и малки предприятия ... температурата се измерва в захранващите и връщащите тръбопроводи .... и т.н. ". Никъде няма дума за батерията, а на батерията няма тръбопроводи за подаване и връщане.

Всички горепосочени причини са аргументи за топлоснабдителните организации да не вземат под внимание търговските топломери, монтирани в къщи с вертикално разпределение на отоплителната система.

Единственият начин да се организира измерването на топлината във вертикално отопление е с разпределители на топлина.

Една тръбна връзка

Инсталирането на отопление с помощта на еднотръбния метод е най-малко скъпо, в същото време окабеляването в две тръби ще бъде най-ефективно, особено ако стаите в къщата имат голяма площ. Предимствата на тази схема са следните:

 1. Лесно инсталиране и ремонт;
 2. Рентабилност;
 3. Възможност за полагане на линията на нивото на пода;
 4. Използване на системата в едноетажна и двуетажна къща;
 5. Възможност за принудителна или естествена циркулация.

При еднотръбна система водата се премества от един радиатор в друг през тръбата и при достигане на последния радиатор се охлажда много. Такава система не може да се коригира.

Опции за връзка.

Инсталиране на еднотръбна система и нейните характеристики.

В двуетажна сграда системата не трябва да използва бустер колектор или помпа, движението на водата се извършва поради височината на системата. За появата на температурна разлика и началото на циркулацията на водата, веднага след котела се монтира висока вертикална тръба. Такава отоплителна линия ще бъде безшумна.

Радиаторите се врязват в линията по същия начин, както при всяка друга система. Може да има два начина за свързване на отоплителни батерии:

 • Долният, в този случай, радиаторите са свързани към отоплителната система, като се използват тръбите, разположени по-долу.

Долна връзка на радиатора
Долна връзка на радиатора

 • Пълен отвор или диагонал. В този случай входът към радиатора се извършва през горния разклонител, а изходът се извършва през долния.

Диагонална връзка на радиатора
Диагонална връзка на радиатора
За да се спестят ресурси, в отоплителната мрежа са инсталирани различни кранове, клапани и балансиращи клапани. По време на монтажа обаче е необходимо да се гарантира, че допълнителните елементи не влияят на температурата на елементите на системата, разположени след радиатора, оборудван с тези структурни елементи.

За да бъде системата по-съвършена, отоплителните радиатори с кранове са инсталирани по такъв начин, че да е възможно да се изолира батерията за ремонт или пълна подмяна, без да се спира цялата система.

В зависимост от вида на разширителния резервоар в системата, дизайнът може да бъде разделен на затворен или отворен. Отоплението със затворен контур се изолира от „атмосферата“ посредством мембранен разширителен резервоар. Ако разширителният резервоар има разклонителна тръба, свързана с околния въздух, тогава системата се нарича отворена.

Приложение на газови котли

Котлите, използвани във водна система, могат да използват различни горива. Най-често срещаното и удобно за използване е газово оборудване - въпреки че то може да бъде инсталирано само когато централното газоснабдяване е свързано с къщата. В допълнение, сред недостатъците на газовите котли може да се нарече необходимостта от редовното им наблюдение от съответните комунални услуги.

Но такава система има следните предимства пред останалите:

 1. Лесен за инсталиране и експлоатация.
 2. Висока ефективност при използването на енергийни ресурси. Средно разходите за газ са с 30-40% по-ниски, отколкото при използването на течни горива или електричество.
 3. Бързо отопление на помещенията с топлоносител. В рамките на един час температурата в помещения със система за отопление с топла вода, източник на топлина, в която е газов котел, ще се увеличи значително.
 4. Екологичност на използването на газ.
 5. Възможността за автоматизиране на процеса, включително програмиране на необходимата температура и нагряване на топла вода.

Общи предимства на двутръбна отоплителна система

 • Всички радиатори получават охлаждаща течност със същата температура
 • Можете да инсталирате термостат на всеки радиатор и да поддържате комфортна температура във всяка стая и това няма да повлияе на работата на цялата система.
 • Ниски загуби на налягане
 • Потокът на охлаждащата течност върху всеки радиатор може да бъде спрян и това по никакъв начин няма да повлияе на работата на цялата система. Този плюс ви позволява да извършвате ремонтни дейности, без да изключвате отоплението в цялата къща или апартамент.
 • Може да се инсталира и експлоатира в къща с всякакъв размер и етаж.

Как да направите отопление на вода на частна къща със собствените си ръце - схема стъпка по стъпка

Стъпка 1: Проект

Първо избираме подходяща схема и я показваме на хартия. Обмислете площта на стаите, положението на радиаторите, тръбопроводите, техните размери и др. Такава скица ще помогне за правилното изчисляване на количеството консумативи. Специалните програми значително ще опростят всички изчисления.

Стъпка 2: аксесоари

Нека да разгледаме накратко какви могат да бъдат бойлер, батерии и тръби. Видовете отоплителни тела, в зависимост от използваното гориво, са газови, електрически, твърди горива и комбинирани. Любимата сред тези опции с право може да се нарече газови устройства. Водните котли се доставят с помпа (за принудителен отоплителен кръг на частна къща) или без нея (естествена циркулация) и двата вида могат лесно да бъдат инсталирани със собствените ви ръце. Двуконтурният блок се е доказал перфектно, осигурявайки не само топлина в къщата, но и топла вода.

Стоманените батерии ще угодят на цената, но в същото време са податливи на корозия и ако планирате да източите охлаждащата течност, експлоатационният живот ще бъде значително намален. За чугуна, от друга страна, може да се каже, че е вечен материал. Той се загрява дълго време, но също така поддържа топлина за дълго време. Но голямото тегло, не твърде привлекателният външен вид и високата цена значително намалиха популярността на този материал. Чугунните батерии бяха заменени с алуминиеви. Външният им вид е много привлекателен, бързо се загряват и са устойчиви на корозия. Алуминият обаче не понася резки промени в налягането. Биметалните резистори са известни с отличния си топлопренос, но антикорозионните свойства остават същите като тези на алуминия.

Стоманеният тръбопровод е загубил предишната си слава поради краткия си експлоатационен живот. Той беше заменен от модерен полипропилен. Лесна инсталация, възможност за създаване на структура от едно цяло, разумна цена и надеждност - всичко това са безспорни предимства. Медните тръби също имат добри характеристики, но цената им далеч не е достъпна за всички.

Стъпка 3: котел

Водното отопление в частна къща е изградено по такъв начин, че средата да се нагрява от котела. Тази схема е най-оптимална при липса на централизирано снабдяване. Следователно, когато избирате място, където да инсталирате котела, трябва да се вземе предвид местоположението на входа на газопровода или наличието на електрически кабели. Ако говорим за агрегат за твърдо гориво, тогава трябва да направите допълнителна инсталация на комина. Ако предпочитате естествената циркулация на охлаждащата течност, поставете нагревателното тяло така, че входът на обратния поток да е възможно най-нисък. В този случай мазето е идеално.

Стъпка 4: Инсталиране на радиаторите

Батериите се поставят под прозорци или близо до врати. Дизайнът на монтажа зависи от материала на резисторите и броя на секциите. Колкото по-тежки са те, толкова по-надеждна фиксация им е необходима. Между радиаторите и первазите на прозорците трябва да остане празнина от поне 10 см, подът да е повече от 6 см. Чрез инсталиране на спирателни кранове на всеки елемент ще можете да регулирате количеството охлаждаща течност в батериите , а въздушният клапан ще помогне да се избегнат нежелани задръствания.

Стъпка 5: Оформление

Котелът ще бъде отправна точка за монтаж на тръбопроводи. В този случай човек трябва да се придържа към схемата, избрана и скицирана на хартия. Ако тръбите са видими, тогава говорим за отворено окабеляване.От една страна, естетическата страна страда, но от друга страна, всяко изтичане ще остане видимо и за да замените повредения елемент, не е необходимо да разглобявате кутията. Тръбопроводът също може да бъде скрит, зазидан в стената, направен от облицовка от гипсокартон и др. На този етап се свързват батерии, допълнително оборудване (помпа, филтри, защитен блок, разширителен резервоар и др.).

§ 39. Основни елементи и класификация на системите

Начало / Издания / Литература / Рафт за книги / К.Н. Манекени. Обща подредба на корабите

Корабните системи са комплекс от тръбопроводи с фитинги, обслужващи механизми, резервоари, апарати, инструменти и средства за контрол и наблюдение върху тях.

Корабните системи осигуряват на корабите:

борбата за непотопяемостта на кораба - отстраняване на вода от наводнени отделения, приемане или изпомпване на воден баласт

с цел изправяне на повредения съд;

гасене на пожари на борда;

поддържане на необходимата температура и влажност на въздуха в жилищните и сервизни помещения на плавателния съд - условия на живот;

доставка на прясна и извънбордова вода за битовите нужди на екипажа;

отстраняване на мръсна вода от съда;

подаване на сгъстен въздух;

товаро-разтоварни операции на танкери.

Корабните системи трябва да включват надеждни елементи за автоматизация.

Системи, обслужващи корабни електроцентрали: охладителни системи за механизми, смазване, подаване на гориво, производство и подаване на сгъстен въздух към двигателите и др., Са разгледани в съответните курсове.

Обичайно е корабните системи да се класифицират по вид среда, транспортирана в тръбопроводи или по предназначение.

По естеството на средата, транспортирана в тръбопроводите, системите са разделени, както следва:

а) водопроводи за студена и гореща, морска и прясна вода;

б) въздуховоди от студен сух и топъл влажен въздух;

в) паропроводи;

г) саламурни тръби с водни разтвори на соли (служещи главно за охлаждащи помещения);

д) газопроводи от въглероден диоксид, амоняк, фреон и др. По-удобно е да се изследват корабните системи, като се класифицират по предназначение и функция. Съгласно този принцип всички корабни системи се обединяват в следните групи, по време на експлоатацията на които се използват общи елементи, което опростява отделните системи и тяхната работа.

Група трюм

, включително следните системи:

1) дренаж, предназначен за отстраняване на водни маси от наводнени отделения след запълване на дупка, както и за изпомпване на филтрационни (течащи през хлабави връзки) води;

2) дренаж - за отстраняване на трюмната вода, както и за източване на двойни дъна и странични отделения, които нямат специално предназначение;

3) баласт за смяна на петата, облицовката и тягата на кораба чрез приемане или източване на специални отделения или резервоари.

AT противопожарна група

включва следните системи:

1) вода (гасене на вода и пръскане с вода) - за гасене на пожар с водна струя от пожарни маркучи и от спринклерни глави, за задвижване на ежектори и други системи, за гасене на горивни пожари в машинните помещения с пръскана вода;

2) гасене на пара - за гасене на пожар в отделенията за гориво чрез пълненето им с водна пара;

3) течност - за гасене на пожар от гориво в МКО и в електроцентрали чрез подаване на пожарогасителна течност в тези помещения;

4) гасене с пяна - за гасене на пожар с негорима пяна, която изолира огъня от достъпа на въздушен кислород;

5) гасене на газ - за гасене на пожар в помещенията чрез запълването им с въглероден диоксид;

6) напояване и заливане на изби за боеприпаси - за охлаждане на запаса от боеприпаси и заливането му, за да се предотврати експлозия и да се потуши пожар в избите.

Санитарна група

включва системи за следните цели:

1) прясна вода - за снабдяване с питейна вода до заведения за обществено хранене, прясна, студена и топла вода за вани, душове, перални, мивки и други потребители;

2) морска вода - за подаване на морска вода към санитарни съоръжения и за мивки на палуби;

3) отпадъчни води - за отстраняване на мръсната вода от вани, мивки, вани и др .;

4) фуния и фекалия - за отстраняване на фекалната вода от тоалетните и тоалетните; да събира мръсна вода от канализацията и канализационните системи във фекални резервоари и да я изхвърля в специален съд или зад борда извън териториалните води или в депо;

5) шушулки - за отстраняване на вода от палуби, мостове и др.

Климатична единица

включва системи за зимна, лятна и обща климатизация за поддържане на зададените параметри на въздуха в помещенията през зимата и лятото: температура, относителна влажност и концентрация на CO2. През зимата подаваният външен въздух се нагрява и овлажнява, а през лятото се охлажда и изсушава с автоматично управление. Тази група включва също системи:

1) парно отопление, отопление на помещения с парни нагреватели;

2) електрическо отопление, отопление на помещения с електрически нагревателни подложки;

3) вентилация - за обмен на въздух в помещенията: подаване на свеж външен въздух и отстраняване на замърсен въздух;

4) аерохладително - за поддържане на зададената температура в помещенията чрез отстраняване на топъл и подаване на охладен въздух;

5) хладилни - за охлаждане на камерите за снабдяване и подаване на охладена саламура (охлаждаща течност) към различни потребители;

6) регенерация - за възстановяване на количеството кислород, необходимо за човешкото тяло във въздушната среда на помещенията, и за отстраняване на излишните количества въглероден диоксид и други вредни газове от помещенията.

Група за сгъстен въздух

се състои от въздушни системи с ниско, средно и високо налягане, доставящи въздух за работа на корабни устройства или механизми, както и за работа на пневматични задвижвания, които нямат собствени компресори.

Специална група системи за танкери

се състои от следните системи:

1) товари, извършващи товаро-разтоварни операции с течни товари в цистерни на танкери;

2) отстраняване, осигуряващо почистване на резервоари на танкери от останалите товари, утайки и мръсотия;

3) изход за газ, който изхвърля газовете, отделяни от товара в резервоарите през предпазните клапани в атмосферата;

4) нагряване на вискозен товар - за нагряване на товари в цистерни, когато те се изхвърлят от кораб или при претоварване между цистерни или цистерни;

5) измиване на резервоарите - за подаване на пара или гореща вода в резервоари след тяхното разтоварване за измиване и безопасна обработка на газ.

Група системи за управление на корабни механизми и устройства и бордова комуникация

, включително системи за специфични цели:

1) управление (хидравлично и пневматично) - за промяна на режимите на работа на механизмите на разстояние от централните стълбове;

2) измерване на въздуха (пневматична система) - за дистанционно измерване от централните станции на тягата на кораба или количеството и нивото на течен товар в отделенията;

3) комуникационни тръби (комуникация) - за гласова комуникация и устно предаване на команди между контролните пунктове в различни стаи на кораба.

Напред Съдържание Назад

Направи си сам инсталация за отопление

Работата по монтажа трябва да започне с монтажа на отоплителния котел. Ако мощността на оборудването не надвишава 60 kW, уредът може да бъде инсталиран в кухнята; ако е по-висок, трябва да се отдели отделно помещение за котела. За източници на топлина, които изгарят различни видове гориво, трябва да осигурите притока на въздух. Освен това е необходимо да се гарантира отстраняването на продуктите от горенето. Това може да стане с помощта на правилно оборудван комин.

Когато инсталирате отоплителен котел, трябва да се спазват определени правила. Разстоянието до най-близкото оборудване и стени трябва да бъде най-малко 0,7 м. Тръбопроводите на агрегатите, работещи на различни видове гориво, са практически еднакви.Фигурата показва вариант на тръбопровод на газов котел със система за принудителна циркулация.

Водно отопление в частна къща

Този метод на каишка се използва най-често. Други схеми предвиждат наличието на собствени помпи, за да се осигури непрекъсната циркулация на нагрятата охлаждаща течност.

Ако топлинните генератори на твърдо гориво се използват за обслужване на отоплителната система, при свързването им трябва да се вземат предвид следните нюанси: поради инертността на устройството, охлаждащата течност може да прегрее и да заври. За да се избегнат неприятни ситуации, е необходимо да се монтира циркулационна помпа на връщане. Монтирана е и допълнителна система за сигурност, която се състои от следните елементи:

 • предпазен клапан;
 • автоматичен обезвъздушител;
 • манометър.

Важна функция се изпълнява от предпазен клапан, тъй като именно той е отговорен за облекчаване на излишното налягане в случаите, когато охлаждащата течност прегрява. Най-ефективната тръбна схема за котел на твърдо гориво е показана на фигурата по-долу.

Водно отопление в частна къща

Друг проблем, който често се среща при експлоатация на отоплителна система на котли на твърдо гориво, е натрупването на кондензат върху елементите на блока. Това се случва поради проникването на студена вода с горещ разрез. За да се предотврати кондензация на охлаждащата течност, в системите са монтирани трипътен клапан и байпас.

Монтаж на отоплителни тръби

Невъзможно е да се оборудва отоплителна система в частна къща без тръбопровод. В старите къщи има чугунени тръби от миналия век. Те се отличават с дълъг експлоатационен живот, издръжливост и надеждност. Днес обаче такива продукти се използват изключително рядко, тъй като те са почти напълно заменени от по-леки, по-удобни и по-евтини тръби, които могат да бъдат направени от следните материали:

 • стомана;
 • мед;
 • неръждаема стомана;
 • полипропилен;
 • полиетилен;
 • металопластика.

Характеристики на гравитационната отоплителна система

Принципът на действие се основава на свойството на водата да се разширява с повишаване на температурата. Създаването на разлика в налягането в затворен контур от тръби е основата за циркулация на течността. Благодарение на този ефект гравитационната затворена отоплителна система получи друго име - гравитация.

Структурно той трябва да се състои от следните елементи:

 • Котел... Устройство, предназначено да прехвърля енергията от изгаряне на гориво (дърва, въглища, газ и др.) Към топлоносител (вода, антифриз). В затворена гравитационна отоплителна система това се прави с помощта на топлообменник, разположен възможно най-близо до горивната камера в котела;
 • Тръбопроводи... Необходимо за транспортиране на нагрята течност от топлообменника до отоплителни устройства;
 • Радиатори... Те са основният източник на топлина в стаята. Голямата им площ осигурява максимален топлообмен между нагрята вода и въздух в помещението;
 • Устройства за контрол и безопасност... Те включват разширителен съд, гравитационен клапан за отопление, клапани и дросели.

По време на нагряването на водата в топлообменника тя се разширява, което създава излишно налягане. На свой ред студеният топлоносител от връщащата тръба има по-висока плътност и започва да измества течността с висока температура. В резултат на това се получава циркулация.

Един от основните елементи на системата е бустерният колектор - вертикална разклонителна тръба, свързана с котела. Ако гравитационната отоплителна система е направена със собствените си ръце, той трябва да обърне специално внимание - от материала за производството на тръби и завършващ с техния диаметър.

Колкото по-голям е обемът на усилващия колектор, толкова по-висока е скоростта на охлаждащата течност. За да направите това, трябва да изчислите оптималното му сечение и височина.

Гравитационната отоплителна система на двуетажна къща трябва да бъде проектирана по такъв начин, че охлаждащата течност да може да бъде разпределена възможно най-равномерно по няколко вериги.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни